utorak, 26. lipnja 2018.

Objašnjenje doktrine o nestvorenim energijama Boga

Jay Dyer zahvaljujuči kojem sam odlučio odbaciti papizam, u slijedećem videu objašnjava pravoslavnu doktrinu o nestvorenim energijama Boga.
Dakle ne radi se o nekoj novoj doktrini nakon zapadne shizme 1054.g. nego doktrini koja je dogmatski utvrđena na šestom ekumenskom saboru Crkve, a prije toga o njoj su pisali istočni krćanski oci.


Ipak, za detaljnije objašnjenje osim tekstova kršćanskih otaca, dobro je pročitati nešto poput ove knjige Vladimira Lossky : "The Mystical Theology of the Eastern Church".

2 komentara:

  1. Što podrazumijevate pod "papizam"?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Papizam je kršćanska hereza kako je rimski biskup-papa nezabludivi Kristov vikar na Zemlji kojem se moraju kao vrhunskom autoritetu (Jer je Kristov zamjenik, to jest mjenja Ga na Zemlji dok drugi put ne dođe) svi podrediti ako se žele spasiti. Uz to rimski papa ima pravo svih suditi, od cara do pastira, ali njega nitko ne može suditi (opet zato jer je Kristov vikar, de facto ima Kristov autoritet kad bi ta hereza bila istina).
      Stoga je sv.papa Grgur Veliki rekao ako bi se neki biskup počeo smatrati univezalnim biskupom iznad svih biskupa, da je to znak Antikrista koji će se praviti Bogom kako nam je prorečeno u sv.Pismu.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.