nedjelja, 19. travnja 2020.

Hristos voskrese!

Zar da kvarim najveće slavlje kršćana radi politike?
Ne, ne ću ga kvariti, nego ću pojasniti.
Vidimo da nam državni službenici čestitaju Uskrs s krivim objašnjenjem - Uskrs po julijanskom kalendaru.
To ne postoji.
Pripadam BPC koja ima novi 'julijanski' kalendar (koji je red veličine precizniji od gregorijanskog), a ipak slavimo u isti dan Uskrs s onim pravoslavcima koji su ostali na starom kalendaru.
To je zato što datum Uskrsa ne ovisi o kalendaru, nego o astronomiji i židovskoj pashi.
Uskrs je Crkva (što znači i zapadno krilo Crkve) definirala na prvom ekumenskom saboru Crkve 325.g. u Niceji.
Prva nedjelja nakon proljetne ravnodnevnice (koja ne ovisi o kalendaru), nakon punog mjeseca (što opet ne ovisi o kalendaru) i nikad prije židovske pashe (jer je Hristos uskrsnuo nakon pashe).
Za ovu 2020.g. poslije rođenja Hristovog, to je danas.
RKC je odustala od toga i samim time je već u shizmi, jer ne drži se ovog posljednjeg, Uskrs ne smije biti prije židovske pashe.
Drugo što treba pojasniti (analfabetama u vjeri) je kako kršćanski pozdrav tijekom cijele godine, a ne samo za Uskrs, je - "Hristos voskrese", a odgovor - "Voistinu voskrese".
Uskrs je središnji događaj ljudske povijesti (pobjeda nas smrću), stoga se s pravom kršćani tako pozdravljaju u svakoj prigodi i u bilo koje vrijeme tijekom godine.
Svaka nedjeljna liturgija tijekom cijele godine je mali Uskrs, a nekad liturgija je bila samo nedjeljom.
Rusi su otišli korak dalje pa su prvi dan u tjednu, kojeg mi nazivamo nedjeljom, nazvali voskresenije.
Navedeni krćanski pozdrav nije niti samo srpski, niti samo bugarski, niti samo ruski, niti samo hrvatski pozdrav, nego se temelji na crkvenoslavenskom jeziku pod kojim su se nekad davno naši preci pokrstili i kojeg su upotrebljavali u liturgiji, koji se je služio čak i u obredima 'po rimskom dvoru' sve donedavno i u našim krajevima.
Prestanimo imati kompleks malog naroda koji se mora sramiti svoje povijesti koja je u ovom slučaju staroslavenska.
S druge strane to nam je prilika da se zbližimo sa svom slavenskom braćom u pravoj vjeri.
Vratimo se svojim korijenima!
Vratimo se Hristu koji je danas pobijedio svojom smrću smrt!









Broj komentara: 16:

  1. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hristos vaskrse dragi brate...Hristos vaskrse i raduju se anđeli, Hristos vaskrse i padoše demoni...Smrti gdje ti je žalac, ade , gdje ti je pobjeda....? Kako god bilo...Uskrs donosi radost i smisao života.

    Abdul Mesih el Misqin el Qubrisi

    OdgovoriIzbriši
  3. Brate Emile... Zašto ukloni Njegove komentare... Pa to je proizvod njegovog života... Taj čovjek nikome ne šteti osim sebi samome... Teško je biti u gorčini njegovog života... Neka mu Bog bude na pomoć... I njemu i svima nama... Svi smo nisko pali...

    Abdul Mesih el Misqin el Qubrisi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Voistinu voskrese!

      Znam da je jadan ovaj tko stalno vrijeđa u komentarima, pa je bolje i za njega da mu brišem komentare.

      Izbriši
  4. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prvo vam blagoslovljen i miran, a onda i sretan vaš Uskrs(uz zakašnjenje)! Nadam se da ste ga dostojno proslavili.

    Inače, zar baš u svakom članku morate spominjati (i to u negativnom kontekstu) Jednu, Svetu i Katoličku Crkvu? Evo našli ste to svoje pravoslavlje, da ne spomenem onu riječ na b, i zadovoljni ste. Imate (osim nas katolika) i pravoslavnih čitatelja, a ne znam baš ni da je njima toliko interesantno vaše uporno "prokazivanje" Katoličke Crkve, koje je potpuno pogrešno. Nije lijepo pljuvati na ruku koja vas je hranila cijelo ovo vrijeme, sve donedavno, da se tako izrazim.
    A što se tiče staroslavenskog kog ste spomenuli u članku, to je definitivno lijep jezik, a također i nasljedstvo katoličke baštine(prije Istočne shizme). Koriste ga i dan-danas naši grkokatolici Žumberčani i Križevčani, tako da ste u krivu ako kažete da je to samo pravoslavna baština. Nadalje, dosta je iluzorno vaše mišljenje o zbližavanju sa pravoslavnim Slavenima, kad jedan Rus ili pojma nema o Hrvatskoj, ili ga ne zanima ili nas smatra srpskim neprijateljima, koji su ruski prijatelji. Moja (a i naša, hrvatska) prava braća su junački poljski i prezreni (od strane Mađara) slovački narod, s tim da mogu potvrditi da bi tu išli i austrijski Nijemci, koji su zbilja naklonjeni i vole i poštuju Hrvatsku, što sam se osobno uvjerio kad sam prošle godine bio sa radnim kolegama u Austriji. Hrvatska povijest, sadašnjost i budućnost je kršćanska-katolička, a takva će nadam se i ostati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na čestitki!

      Reagirao sam ovako zato što, kako navedoh, naši političari čestitaju 'Uskrs po julijanskom kalendaru'.
      Znam da ne čitaju ovaj blog, ali oni koji ga čitaju neka spoznaju da ne postoji Uskrs po julijanskom ili starom kalendaru ili bilo kojem drugom kalendaru.
      Za rimokatolike je dobro da spoznaju kako njihova Crkva u određivanju datuma Uskrsa krši kanone prvog ekumenskog sabora Crkve.
      Ništa dakle nisam napisao lažno, a ništa ni nisam napisao s zlom namjerom.
      To što želim da rimokatolici napuste shizmatičnu i heretičnu RKC, to je nešto najbolje što im se može poželiti.
      Treće, mali srednjeeuropski katolički slavenski narodi poput nas i Slovaka, su višekratno kroz povijest iskorišteni od Vatikana koji je na našu štetu radio dogovore s onima koji su bacili oko na našu zemlju.
      Ta priča se sad ponavlja i oko Stepinca, ali je kudikamo bilo gore kad je Vatikan blagoslovio mađarskog kralja da u Zagrebu osnuje biskupiju, to je značilo da je Vatikan dao zeleno svjetlo za nestanak kraljeva hrvatske krvi, i za ulazak Hrvatske u mađarsku dominaciju.
      Slično, ako ne i gore se je dogodilo Anglima i Sasima kad je rimski papa dao blagoslov normanskom vojvodi Vilimu Osvajaču da sruši englesko kraljevstvo i postavi na britanskom otoku normansko (koje je de facto trajalo dok nisu za vrijeme protestantizma stavili kralja njemačke krvi), i ujedno tako da uništi anglikansku Crkvu koja ga nije slijedila u shizmi od Crkve.
      Ovo sam napisao jer si me potegnuo za jezik objašnjavajući kako je dobro narodima koji su pod vatikanskom upravom te kako ne smijemo tražiti kao narod veze na istoku s obzirom na naše slavensko porijeklo i jezik.

      Izbriši
    2. Najbolje je svim Slavenima pod Srbijom. Sjećaš li se Emile?

      Izbriši
    3. Ideja južnoslavenstva je potekla od Hrvata koji su se u 19.st. osjećali nemoćnima pred Budimpeštom i Bečom.
      Međutim, ta ideja je šuplja ako u nju nije uključen najbrojniji južnoslavenski narod, Bugari.
      Da su se oni uključili, onda ne bi bila južnoslavenska država proširena Srbija, i možda bi opstala do danas.

      Izbriši
    4. Sa Srbijom i Bugarskom?

      https://www.youtube.com/watch?v=-CoL3VzunAc

      Izbriši
    5. "To što želim da rimokatolici napuste shizmatičnu i heretičnu RKC, to je nešto najbolje što im se može poželiti." Možda nije sa zlom namjerom, ali je svakako lažno i nakaradno, pa i huliteljski. Ali ne krivim vas u potpunosti... pravoslavna propaganda je jaka, tako da sam se i ja jedno vrijeme dvoumio između pravoslavlja i katoličanstva, no kad sam otkrio Katoličku Tradiciju i naknadno sedevakantizam, sve sumnje su mi otišle i više ne nasjedam na priče pravoslavnih i protestanata.
      Inače, političke odluke Vatikana idu u domenu politike, a ne vjere pa tako ni hereza i pravovjerja. Uostalom, Hrvatska je sa Mađarima bila u personalnoj uniji, što znači da nismo izgubili državnost, nego to da smo imali jednog kralja sa Mađarima. Sa wikipedije:"Koloman je uspostavio personalnu uniju Hrvatske i Ugarske, ali to nije značilo da je Hrvatska izgubila svoju državnost. Hrvatsku i Ugarsku povezivala je samo osoba kralja, a koliko je slaba mađarska vlast bila, pogotovo u južnijim krajevima Hrvatske pokazuju brojni povijesni primjeri hrvatskih plemića koji su vladali gotovo samostalno. Još više od toga Ugarska nikad nije u nekim rubnim dijelovima Hrvatske uspila uspostaviti vlast pa je hrvatsko plemstvo u Bosni uspostavilo kroz par stoljeća samostalnu državu. Grad Dubrovnik je također bio uspješan u očuvanju samostalosti, te je od kraja 14. stoljeća prosperirao kao samostalna Dubrovačka Republika."
      Također, sv. Ladislav, osnivač Zg biskupije je bio svetac i moguće je da je tadašnji papa u nedostatku boljih njega potvrdio kao osnivača biskupije.

      Izbriši
    6. Ne ću više o politici pod ovom temom.
      Što se tiče hereza, ili jeresi što je vjerojatno bliže grčkom izvorniku te riječi, sve dok nisam otkrio Crkvu nisam zapravo ni znao što ta riječ označava.
      Mislio sam, kao što ti misliš i ostali zapadnjaci, da je hereza drugo ime za zabludu, laž, krivovjerje.
      Donekle je to istina, ali samo donekle.
      Jer grijeh hereze je strašan, zbog tog grijeha kršćani gube članstvo u Crkvi i tako gube spasenje.
      Dakle, ako neki kršćanin primjerice ne vjeruje u razlikovanje Božje biti i Božje energije, to je bez sumnje zabluda i krivovjerje (prispodobiva muhamedancima, protestantima, rimokatolicima latinskog obreda - ali ne i unijatima).
      Ali to ne znači da onaj tko u to vjeruje je ipso facto heretik.
      Jer hereza proizlazi iz oholosti, a ne iz neznanja.
      Hereza znači - otići ću svojim putem, nije me briga što naučava Crkva, ja znam bolje, mene će Duh Sveti prosvjetliti dok budem čitao Bibliju (ili proglašavao dogme kao nezabludivi Hristov vikar na Zemlji) i tako ću znati bolje i više od Crkve.
      Upravo to je napravio rimski episkop kad je primjerice izbacio kvasni kruh iz svete Liturgije ili kad je zabranio pričešće s Krvlju Gospoda, ili kad je izbacio epiklezu, ili kad je proglasio da svi svećenici moraju biti neoženjeni (dok je prije toga bilo rimskih papa koji su bili legalni unuci prethodnih rimnskih papa), ili kad je ukinuo miropozanje(krizmu) djeci i zabranio im pričešćivanje, ili kad je u ovom slučaju utvrđivanja dana Uskrsa povrijedio kanon ekumenskog sabora Crkve koji kaže da Uskrs ne smije biti prije židovske pashe.
      Kao da je rekao - da ja znam kako nema u Vjerovanju filioque, ali mene nije briga što Crkva naučava i definira na svojim saborima, ja sam iznad Crkve, ja ću ubaciti filioque u Vjerovanje, i tako za sve ono što sam prethodno nabrojao i što nisam nabrojao.
      To je grijeh oholosti iznad svega koji se manifestira kao hereza.
      I nemaju svi rimokatolici grijeh što nisu znali za bolje, što nisu poznavali kanone i odluke sabora Crkve, jer su bili obmanuti od rimskih heretičnih i shizmatičnih papa i njihovih brojnih slugu diljem zapada.
      Ali sada, kad su većini ljudi pristupni izvori, sve manje ima rimokatolika koji imaju opravdanje i to zato što su oholi, pa zbog te oholosti najprije ne žele niti poslušati Crkvu i istražiti te izvore, i poslije ako i dođu do izvora, zbog svoje iholosti ne žele priznati da su bili zavedeni.
      U koju skupinu ti spadaš?

      Izbriši
  6. Hristos vaskrse-i nam darovav život vječnij !

    Brate Emile, braćo Latini, brate koji se povremeno javljaš...

    Nitko nikada nikoga u ništa nije uvjerio logičkim dokazima. Čak ni sveti apostoli...Vjera nije skup logičnih i logičkih dokaza. Vjera je iskustvo Boga živoga...popraćeno blagodaću i milošću Božjom. "Tamo gdje hoće Bog, pobjeđuje se poredak prirode"..
    Ne treba se nadati da ćemo pametnim i logičnim dokazima uvjeriti onoga drugoga u svoje mišljenje. Judejski arhijereji nisu povjerovali niti u jedno čudo Gospodnje, niti u jedan dokaz Svetog Pisma. A u krajnjoj mjeri, čak, niti čudesa nisu dokaz istinitosti vjere. Ne znam koje je rješenje za ovo sve...ali ove vječne rasprave sigurno to nisu...Krist je uskrsnuo-Vaskrse Hristos i raduju se angeli, vaskrse Hristos i padoše demoni...Pa neka nam to bude dovoljno...Kako Hristos kaže,"dođi i vidi ". Pa, ako netko dođe i vidi, onda će i povjerovati...ali,prvo će vidjeti ,tebe,mene,njega...pa ako u nama ne prepozna Hrista...kako će povjerovati...

    Abdul Mesih el Misqin el Qubrisi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Voistinu voskrese!

      Posve mi je jasno kako je vjera dar odozgor.
      Nedostojni sam sluga Božji, a ovdje samo pišem mucajući ne bi li se Gospod samnom nevrijednim poslužio kod nekih ljudi.

      Izbriši
    2. Abdul, i ja znam i vjerujem da je svima nama vjernicima sama vjera neopisiv dar, a nikako ne naša zasluga. Ja osobno mogu reći da sam bio teški, zbilja teški griješnik prije obraćenja 2013. i da Božjom pomoći i milosti nisam jednog dana odlučio prekinuti sa starim načinom života, ne znam što bi danas bilo od mene. Alkoholičar, drogeraš, sektaš... ne znam zbilja. Zato nisam zalud uzeo nadimak "Grešni carinik", jer to sam zbilja bio, pa moguće i puno gore. Naravno da je za pravu vjeru prije svega potrebna sama vjera, nada i ljubav, ništa više ni manje, ali su i dogme jako bitne, i ono što je isto jako važno, vjera nije skup logičkih dokaza, ali je itekako logična i zdravorazumska. To moramo znati. I na kraju, i ja sam isto slab i nejak, nedostojan sluga Božji, a sve što sam napisao pišem (isto kao i Emil, samo što je nažalost zaveden od pravoslavaca)iz dobre namjere, da pravoslavci i protestanti nađu Pravu Crkvu, koja je Jedna i Katolička, a da se katolici poput Emila u ovim kobnim i lukavim vremenima ne zavedu i odu krivim putem. Želim vam Božji blagoslov.

      Izbriši
    3. Brate Emile i brate Cariniče(Mitare)

      Dogmati su vrijedni jednako kao i djela...Tako nas uče Sveti Oci...Tko će u Oganj a tko u Nebo...to ćemo ostavit Hristu, Sudcu živih i mrtvih... Samo da u svojim raspravama ne izgubimo sebe iz vida...tj. da ne prenaglasimo sebe... Internet je fantastično polje za misionarenje...nema sumnje....Ali,dok s nekim ne sjedneš,popiješ kavu,rakiju,vino,pogledaš ga u oči, zamoliš za 100 kuna pomoći, bez obzira na vjeru i naciju...ne možeš susreti ni čovjeka ni Bogočovjeka..Zato...Bpg blagoslovio i blogove i sajtove i you toube...ali..nemojte gubiti toliko vremena na logička i pametna uvjeravanja argumentima...Hristos je jednostavno rekao ribarima, "pođite zamnom", i oni su pošli...Zašto, jer je bila Sila u Njegovim rječima

      Abdul-sluga, Mesih-Hristov

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.