četvrtak, 23. travnja 2020.

Sramite se i sramimo se!

I mi koji smo se protivili ukidanju svetih liturgija u crkvama imamo razloga za sram (ne mislim sad na rimokatolike kod kojih je uobičajeno da liturgija može biti bez vjernika pa se za njih može reć da se ništa strašno nije dogodilo s ovim zabranama jer tamo već stoljećima postoje privatne mise, štoviše svaki svećenik je obvezan održati dnevno misu).
Jer naš prosvjed je bio tih i manje više preko interneta, ničim nismo pokazali da se ne bojimo diktature ateista i neprijatelja kršćanstva.
Umjesto da znamo jedino za strah Božji, mi smo ga izgubili i stavili na prvo mjesto strah od virusa i strah od moćnika na vlasti.
Da smo barem u zatvor završili imali bi opravdanje i mogli bi reći da smo Hristovi svjedoci, martiri ili kako se kod nas kaže - mučenici.
Oni koji su najviše zakazali su visokosvećenici kojima je Gospod povjerio svoje stado.
Pokazalo se je da se oni boje još i više virusa i moćnika svjetskih, nego običan puk.
Poslušajte grčkog svećenika koji nas i sebe optužuje za izdaju zbog čega se trebamo sramiti.
Govor je pri kraju videa.
Crkva će vjerojatno nakon ovih događaja stvarno postati katakombna kao u prvim stoljećima, nije za očekivati da će joj se pridružiti ovi koji su izgubili strah Božji, iako za njih treba žarko moliti da se pokaju i ostanu vjerni Gospodu Hristu i Crkvi.
Pokajanja bez srama nema i onda s pravim pokajanjem će nam Bog oprostiti.
Samo moramo biti svjesni ozbiljnosti ove izdaje i presedana koji je nezabilježen u povijesti Crkve (a što znači i povijesti svijeta jer svijet postoji samo radi Crkve, samo radi onih koji će od svijeta biti uzeti da bi postali mladice na Hristovom trsu).


Broj komentara: 9:

  1. Znam da nije vezano za temu članka, ali ovo sam jednostavno morao napisati. Kako me u neku ruku zainteresiralo ono što govori o koroni i 5g mreži onaj N. Bogosavljević, prošao sam malo po jednom njegovom "sajtu" i bez puno pretraživanja našao ovo:
    https://nikodimbogosavljevic.com/sr/tekstovi/126-da-li-spc-moze-blagosloviti-crnogorsku-naciju.html
    Ovaj dio kopiram u originalu:
    "Зато су Црногорци по духу (и вери) слични Хрватима. Када играју Србија и Хрватска на Цетињу сви навијају за Хрватску. Оно што заједнички одређује Хрвате (поунијаћене Србе), Муслимане (поисламљене Србе) и Црногорце (атеисте Србе) јесте одредница: ја нисам Србин."
    Mogu reći da me uopće nije puno iznenadilo, štoviše, iznenadilo bi me kad bi taj i njemu slični tipovi išta pozitivno rekli o Hrvatima... ali ono što je zbilja tužno i porazno je da je taj srpski šovinist(a kako ga drugačije nazvati, kad je teška laž i kleveta reći da su Hrvati Srbi, dok muslimani Herceg-Bosne i Crnogorci to čak dijelom jesu) sad vaš brat u vjeri, vama koji ste branili hrvatski dom, dok ste odbacili Stepinca, Merza, hercegovačke franjevce, a na neki način i iznevjerili svoje pretke. Eto, možete se uvjeriti kakve zapravo stavove imaju ti pravoslavni "klirici", i nemojte umišljati da naša "pravoslavna slavenska braća" na istoku poput Rusa ili Bjelorusa misle drugačije. To su velikom većinom srpski saveznici, koji Hrvate promatraju kroz prizmu ratova 1990.-tih i, moram i to reći, dakako prenaglašenih srpskih navoda o ustaškim zločinima(iako je istih, i to groznih bilo, ali ne onih razmjera kao u glavama Šešelja i njemu sličnih).
    Ne kažem ja da ste vi četnik niti velikosrbin, to ne, nego da je porazno da ste se našli u situaciji da ste po vjeri u društvu takvih.
    Što je bolje, Stepinac ili Nikodim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Grešni Cariniče,

      lijepo si sve to pronašao i detektirao, što misle Srbi o Hrvatima, Hrvati o Srbima, ovi o onima, oni o ovima, tko komu priznaje naciju, a tko komu ne, itd. Recimo da je sve to točno, ali, iskreno, koga briga, kakve to relevancije ima za bilo što, zašto bi netko trebao biti opsjednut tim stvarima? Ne kažem ni da treba propagirati neko "bratstvo i jedinstvo" (što je samo druga strana medalje), ali zašto se uopće baviti tim trivijalnostima? Zar bih se ja trebao "ljutiti" na nekog Srbina što kao ne "priznaje" Hrvatsku? Ljutiti u ime čega? U ime ove bezbožničke, pederske, globalističke Republike Hrvatske, Plenkilandije (da se razumijemo, na drugoj strani je isto tako pederska, bezbožnička i globalistička Vučićeva Srbija)? Neću niti odobravati što taj Srbin kaže, niti se ljutiti, niti ću pokušavati razuvjeriti ga, jednostavno me ne zanima. Gubljenje vremena baviti se takvim stvarima...

      Danijel

      Izbriši
  2. Brate Cariniče...

    U crkvi kojoj ti pripadaš, ima puno onih koji u zvijezde kuju ustaški režim,ima onih koji su jalo liberalni, čak naginju u lijevo, ima onih koji su proevropski i antievropski, ima čak i jugonostalgičara, naravno iz raznih motiva...Vežu li tebe s njima politički stavovi ili ista vjera i pričest iz iste čaše-putira ???... Tako isto je i kod pravoslavnih...
    Svako ti dobro.

    A ovaj brat koji se povremeno javlja...S tobom čovjek može samo susosijećat...Kako je tebi kad ostaneš sam sa sobom,najbolje znaš ti sam...ako nešto ne promijeniš...tvoja gorčina će izgristi tebe samoga...Ono što imaš u sebi to i nudiš drugim...Neka nas Bog spasi od praznosti i gorčine u kojoj se ti sam nalaziš...Tebe najviše boli što tebe nitko ne vrijeđa...tebi bi to bila hrana...ali...nitko ti ovdije ne želi zlo, zato ostaješ gladan.

    Abdul Mesih el Misqin el Qubrisi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Tako isto je i kod pravoslavnih..."

      Nije, zlato moje, naivno i budalasto. Svi Srbi pravoslavci su velikosrbi, i razlog da sad nije rat i klanje je odnos snaga u regiji, svjetske političke okolnosti i članstvo Hrvatske u NATO-u.

      Izbriši
    2. Kršćanski brate Abdule, ja sam katolik-sedevakantist, što znači da ne priznajem Bergoglija kao heretika za papu i ne slušam ga, baš kao ni ostale moderniste (Marx, Schonborn, Chupich, a od hrvatskih "uzoriti" Uzinić, Kutleša, a kako se čini ni Bozanić im nije stran, ugl. ima ih više), tako da sam prilično siguran da nema sedevakantista, baš kao ni drugih tradicionalista liberala i ljevičara :)
      Inače, pod pojmom Prave Crkve(Katoličke, naravno) smatram sedevakantiste, ali i FSSPX te sve one obične iskrene Novus ordo vjernike koji su neupućeni ili pak pružaju bilo kakav otpor, ali nipošto ne Bergoglija i gadove poput McCarricka, Maradiage i sl., bolje rečeno prvake drugovatikanske revolucije. Što se ustaštva tiče, znam iz prve ruke da ima katolika koji to podržavaju, jer sam i ja bio takav u godinama koje su slijedile nakon Domovinskog rata, sve do mog obraćenja kad sam raskrstio sa nacionalnom mržnjom i ustaštvom(iako sam ostao trijezni hrv. nacionalist), ali mrzitelja ima def. u maloj manjini. Ovo o Bogosavljeviću sam napisao zato da Emil vidi kakvi su stavovi čovjeka čije je video uratke ovdje objavljivao, bez zle namjere ili provokacije, jer sam sam slučajno došao do tog teksta i tih riječi, i zato ne želim da se ovdje više raspravlja o tome, jer je ovo prvenstveno bila mala digresija koja nema veze sa člankom gore. Dakle, neću više o tome.
      Usput, dobro vam ide hrvatski(ako ste Arapin?).

      Izbriši
  3. mozda se poruka obrise, mozda ostavi, naravno kako vlasnik bloga odluci.

    svakako, pitanje je vremena kada ce pisac postati, ne srbin, vec velikosrbin. dakle samo pitanje vremena.
    sada postoji neko odstojanje, koje je i logicno s obzirom na osobnu povijest.
    no svaki prelazak na pravoslavlje mora time rezultirati. jer, uopce nema zalaganja za osnivanje HPC. nadalje, svaka pravoslavna crkva (a odvajam ih jer se sam razlikuju u elementima nauka) je autokefalna i vezana uz drzavu, pa su posljedicno i vjernici vezani uz drzavu.
    kako su navezani na drzavu, tako se to ispreplice, te drzavna propaganda jest crkvena i crkvena jest drzavna.
    pa ako je pravoslavlje istina (a pisac smatra da jest) , a posljedicno katolicanstvo laž, onda je pravedno biti na strani istine.
    a kako rekoh tamo je to isprepleteno, pa su sva blagoslivljanja oruzja, poziv na sirenje Srbije i sl bili obrana istine.
    a sva rusenja katolickih crkava, protjerivanje ljudi i sl, upravo zatiranje laži i ciscenje od heretika.

    pitanje je samo kada ce se dogoditi taj "twist" kojim ce prihvatiti i velikosrpsku propagandu i kvazipovijest.

    no garantiram da hoce, a ne sumnjam da cemo i znati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne brkati pravoslavlje s onim što zovemo 'svetosavljem'.
      I te kako sam svijestan da su mnogi srpski pravoslavci opterećeni s neispunjenim snom o velikoj Srbiji, da negiraju i naše postojanje, iako je povijesna činjenica da su Hrvati došli iz Bijele Hrvatske na poziv rimskog cara (Porfirogenet) da istjeraju avarsko-slavenske pljačkaše koji su opustošili istočno carstvo), a tek nakon toga su došli Srbi (po istom povijesnom dokumentu) (iako mnogi od njih sad govore da oni nisu tada došli nego da su starosjedioci, što bi značilo da su krvna braća Albancima i koji su prihvatili slavenski jezik - neka to onda idu objašnjavati Rusima :)).
      Dakle, ja se posrbiti ne ću, kao što se ne će posrbiti niti Amerikanci koji idu u SPC u SAD, ili kako se ne će rusificirati ako idu u RPC ili bilo koju drugu etničku mjesnu Crkvu.
      Treba znati čitati znakove vremena (mislim da je 'koronka' došla po promislu Božjem da odvoji žito od kukolja).
      Ovo više nije vrijeme niti etničkih država niti etničkih Crkvi. To trebaju shvatiti i Hrvati i Srbi, i svi ostali koji još žive u 19.st. ili u prvoj polovini 20.st.
      Ako je nekom pravoslavcu bliži njegov sunarodnjak koji nije pravoslavac,nego je možda i protivnik kršćanstva nego što je pravoslavac iz nekog drugog naroda, onda takav je već odabrao 'Crkvu' kojoj pripada i prije ili kasnije će spoznati da to nije Hristova Crkva.

      Izbriši
  4. jel onda Rusko pravoslavlje odgovor?
    https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/dovrsena-katedrala-kristova-uskrsnuca-s-mozaicima-putina-i-staljina-20200427

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno puta sam naglašavao kako je potpuno različita eklesiologija Crkve i RKC.
      Pogriješi li jedna mjesna Crkva poput RPC koja radi kompromis s judeoboljševizmom, to se može otkloniti i ne zahvaća cijelu Crkvu, koja na kraju krajeva može biti okupljena oko samo jednog pravovjernog episkopa.
      Što se tiče RPC, ne vjerujem da je tamo jedinstven stav oko amalgiranja s boljševizmom, pogotovo to nije u slučaju nekadašnje emigrantske RPC.
      Vidjeti ćemo kako će se situacija tamo raspetljavati.
      A mnogo toga će se sada svugdje raspetljati.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.