ponedjeljak, 21. prosinca 2020.

Svedržitelj

Vjerujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, tvorca Neba i Zemlje ...
Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja Neba i Zemlje ...
Credo in unum Deum, Patrem omnipotentem, Creatorem caeli et terrae ...
Πιστεύομεν εἰς ἕνα Θεὸν Πατέρα παντοκράτορα ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς ...
I believe in God the father Almighty, Maker of heaven and earth ...
Vjeruju vo jedinago Boga Otca, vsederžitelja, Tvorca nebu i zemlji ...

Posljednji prijevod je na latinici napisan crkvenoslavenski tekst.
Uočavate li razliku u jezicima koje poznajete?
Već sam pisao kako su na zapadu, što se vidi u engleskom prijevodu Simbola vjere, izbacili atribut "jednoga" i to zato što se tamo gdje Sunce zalazi odbacilo nauk kršćanskih otaca o sv.Trojici kao monarhiji, u kojoj je Otac monarh, načelo bez uzroka koji je uzrok i Sina i Svetoga Duha (Jednog rađa, Drugi od Njega ishodi), zato mi vjerujemo u jednoga Boga, a ne u tri.
Međutim sad ću pisati o drugoj razlici u atributu Boga Oca.
Radi se o atributu kojeg sam označio bojom, i to s različitim bojama jer značenje nije isto u svim prijevodima, iako je Simbol vjere donešen na ekumenskom saboru Crkve 325.g. u Niceji i razlike u značenju zbog prijevoda ne bi smjele biti.
Ne znam grčki, ali mi se čini da se tu koristi izraz Pantokrator to jest Svevladar.
Latinski je izraz "omnipotentem" što znači svemogući, kao što je to u rimokatoličkom (i protestantskom) hrvatskom i engleskom prijevodu.
Ali biti Svevladar-Svedržitelj nije isto što i biti Svemogući.
Tu je velika razlika i čudim se kako latinski prijevod, jer ekumenski sabori Crkve su bili na grčkom jeziku (i Biblija je bila na grčkom jeziku, sv.Pavao ne piše Rimljanima na latinskom, nego na grčkom jeziku, rimska liturgija je bila na grčkom, tek se je kasnije prešlo na pučki latinski jezik), nije odgovarajući i onda se to prenijelo na sve narode koji su pripadali rimskom-latinskom patrijahatu.
Jer posve je jasno kako je Pantokrator-Svedržitelj ujedno i svemoguć, ali nije nužno da Svemogući bude i Svedržitelj stvorenog svijeta.
Da objasnim to po pitanju deizma.
Dakle ti heretici vjeruju da je Bog svemoguć te da je stvorio ex nihilo svijet (a neki od njih i negiraju ex nihilo), vezao stvoreni svijet fizikalnim zakonima i onda prepustio svijet samom sebi.
Pitam se - nije li možda takav sumnjiv latinski prijevod riječi Pantokrator (zanemarimo sada bezobraštinu filioque) kumovao želji rimskog pape da bude pantokrator Crkve i Carstva, i kasnijoj ideji renesanse i prosvjetiteljstva da čovjeka (čitaj pripadnike antikršćanske elite) postavi na mjesto Svedržitelja?
Takvog boga (ustvari ludog i koji stoga ne može postojati) stvorio je primjerice Newton, u njega je vjerovao Tesla i većina znanstvenika, a danas u to izmišljeno biće vjeruju skoro svi na zapadu koji se nazivaju kršćanima, i na istoku oni koji su se prozapadili (čini mi se da je to ipak većina).
Možemo vrlo lako otkriti psihološki razlog zašto se je (pod)svjesno krenulo u tu zabludu.
Jer pali čovjek želi biti vladar-gospodar nad samim sobom ako već ne može biti svevladarom stvorenog svijeta, i k tome pali čovjek je rob strasti i grijeha koje mu Bog zabranjuje.
Što tom palom stvorenju umišljene lažne veličine ne preostaje, ako se ne želi poniziti kao grješnik pred Bogom Svedržiteljem, nego negirati Bogu da je svevladar i svedržitelj?
Oni koji formalno vjeruju i riječima ispovijedaju Svedržitelja (dakle pravoslavni), a to ničim ne pokazuju u svom životu i nazoru na svijet pa se pitaju gdje je Bog koji im ne pomaže kako bi oni htjeli, ili se boje što će im se dogoditi nekakvo zlo, a danas je to najčešće strah od plandemije, nekad je bio strah od komunističke vlasti (pa su 'mudro' pristali uz tu bogoboračku vlast, a danas uz globalističko-liberalnu, ali istu bogoboračku), samo ustima ispovijedaju Boga Oca, ali ne vjeruju u Njega niti Ga se boje da bi imali barem početak mudrosti.

Što znači da je Bog Svedržitelj?
To znači da Božja promisao od početka, i sada i u vječnosti održava sve stvoreno u postojanju i vodi stvorenje kao cjelinu i pojedinačno svom cilju koji je oduvijek isti i nepromjenjiv.
Bez Boga Svedržitelja sva stvorenja koja su iz nebića došli u biće u trenutku stvaranja, opet bi nestala u nebiću.
Praktično to znači da sve što imamo, posjedujemo, konzumiramo, uživamo, vidimo, čujemo, pipamo, ali i onog čega imamo u sjećanju, je u Božjim rukama, dakako i naš bitak i bitak naših najbližih.
Svedržitelj je i izvor svake energije koja postoji u stvorenom svijetu, isto tako je i izvor svake životne energije. 
Kad Bog svojim promislom odluči da nekom živom biću prestaje život, ili njegovom voljom ili po dopuštenju (nitko ne može uzeti ničiji život bez da Bog to dopusti, čak nitko ne može niti sebe ubiti bez Božjeg dopuštenja), onda Bog ne oduzima ništa što nije Njegovo.
Ako je to tako, jesmo li onda mi determinirani roboti s kojima upravlja Božja promisao-providnost?
Nipošto, jer Bog ništa ne radi uzaludno ili slučajno nego sve što postoji ima konačni cilj i Bog nepogrješivo stvoreni svijet vodi tome cilju.
Bog nije stvorio svijet radi svijeta, nego radi Sebe.
Ne da mi Njemu trebamo da bi imao koga ljubiti, jer Bog nije nužno trebao stvoriti svijet kao što je naučavao Origen, nego jednostavno zato što nas je stvorio radi Svoje ljubavi prema nama.
Mislim pri tome na anđele i ljude radi kojih je jedino stvoren materijalni svijet*.
Nipošto se ne smijemo umisliti da mi Bogu trebamo, jer Bog je savršeno blažen sam u Sebi, Njemu nitko ne treba da bi bio blažen, štoviše nitko ne može biti blažen ako nema Boga.
Nitko ne može ljubiti robota (iako ima već i takvih luđaka u ovom ludom svijetu, međutim to nije prava ljubav), zato Bog ne može ukinuti slobodnu volju onih koje ljubi.
Svedržitelj u svemu što postoji ima posljednju riječ (ta i rekao nam je da niti vlas s glave ne može pasti bez Njegovog dopuštenja), tako da utječe na stvoreni svijet osobno preko nestvorene Njegove energije (koju RKC negira), nešto preko anđela, nešto preko ljudi, nešto preko prirodnih zakona koje je uspostavio, ali nešto i pomoću dopuštenja zla kojeg čine pobunjeni anđeli i ljudi.
Pouzdano se stoga može reć da Bog apsolutno upravlja sa stvorenim svijetom bilo svojom energijom, bilo posrednicima koji vrše Njegovu volju, bilo po onima koji se bore protiv Boga, ali čije djelovanje Bog dopušta u izvjesnim slučajevima jer ih iskorištava za veće dobro koje ima u Svojem promislu.
Ovo posljednje nužno proizlazi iz anđeoske i čovječje slobodne volje koja može odbaciti ponudu Boga za blaženstvom i poslušnošću (to je izravno povezano) i onda čini zlo najprije u svom umu-srcu kojeg Bog uvijek dopušta radi njihove slobodne volje, a ponekad i izvana u djelu, u činu, ako to Bog u svojoj providnosti dopusti jer vodi prema konačnom cilju.
Bog je tako dopustio primjerice Zmiji da dođe blizu Evi te da je zavede.
I onda je dopustio da Eva zavede Adama.
Sve je to bilo zlo i nije bilo po Božjoj volji (Bog ne može željeti zlo), nego po Božjem dopuštenju jer Bog oduvijek zna kako će iz tog zla izvući konačno dobro.

Stoga u ovim vremenima kad zlo dolazi do vrhunca, kad nam se čini kao da se je Bog povukao i prepustio svijet zlu, nikako ne smijemo postati malodušni, nego pojačati svoju vjeru u Boga Pantokratora.
Jer sve će biti kako Njegova promisao želi i što je željela i prije nego što je stvorila svijet.
Zlo (recimo plandemiju, ali i samu objavu Antihrista i njegovu kratkotrajnu vladavinu) Bog dopušta da bi se iskušala naša vjera i kako bi se tako proslavili uz Njegovu blagodat nad zlom.
Već smo pobjednici ako imamo pravu vjeru, a ako je još nemamo, onda molimo za nju. 
I molimo bez prekida i bez obzira na naše duhovno i fizičko stanje, jer molitva nije samo sredstvo spasenja, ona je prvenstveno vječni cilj - oboženje putem i kroz molitvu koja je razgovor s Bogom (euharistija jednostavno znači zahvalna molitva, a liturgija zajednička molitva Crkve koja u vječnosti nikad ne će prestati).
To je samo po sebi blaženstvo, i ništa nam više od tog ne treba niti više od toga tražimo kad se molitvom i stvarno u duhu uzdignemo Gospodu Hristu u susret kako piše sv.Pavao Solunjanima.

* Ateisti i deisti ovdje koriste sitnu lukavost kad kažu da smo mi vjernici egocentrici kad im to kažemo. Ne laju oni zbog sela (protiv našeg izmišljenog egoizma), nego što žele nama i sebi dokazati da Bog ne postoji jer tobož kakav je to Bog koji je materijalni svijet stvorio samo da s njime gospodari čovjek. 
Onda kažu - čemu onda služe one milijarde galaksija, zvijezda i planeta, a mi im trebamo odgovoriti - da bi nama ljudima ukrasili noću nebo, te da se nipošto ne radi o ogromnim nebeskim čvrstim tijelima udaljenim ludim udaljenostima od Zemlje kako njihova lažna znanost kaže i kojoj vjeruju kao Božjoj objavi.

P.S. Sama ideja evolucije je sotonska i negira Boga Svedržitelja, jer bogohulno je pomisliti da je Bog onakav kakvim ga zamišljaju znanstvenici deisti (a najčešće ateisti), da je stvorio materijani svijet i onda digao ruke od svijeta i čekao milijarde godina da se od nežive tvari stvori živa, i držao fige da će na kraju tog ludog i besmislenog postupka koji se temelji na slučajnosti doći čovjek (a mogao je i neki dinosaur) u kojeg će se utjeloviti.
Objašnjavati svijet, a to čini znanost, i pri tome apriori odbaciti ne samo Stvoritelja, nego i Svedržitelja jer Ga znanstvenici naravno ne mogu staviti u laboratorij i ispitivati, je samo po sebi blasfemija koju nikako nisu smjele dopustiti kršćanske države (ali jesu jer su već bile inficirane liberalizmom, i kako napisah na zapadu koji je imao veliki utjecaj na Rusiju u 18. i 19.st., nije se niti u Simbolu vjere spominjao Svedržitelj). One koji žele druge učiti kako nema Boga Svedržitelja trebalo je istjerati bez milosti kao što se gnjila jabuka ne smije držati u košari sa zdravim jabukama.
Kad su kršćani dozvolili da im u školama njihovu djecu uče ludilu evolucije (to je negdje bilo već početkom 20.st, a negdje i ranije), to je bio znak da dolaze posljednja vremena.
Još je gore zlo kad evoluciju naučavaju svećenici, takvima bi najvjerojatnije bilo bolje da su potražili mlinski kamen i sjetili se riječi Gospoda Hrista Pantokratora.



Jesmo li došli do ovog?


A evo do čega su došli papisti:


Mislim na one uvjerene koji su stvarno vjerovali da je rimski papa nezabludivi vikar Hristov za Zemlju.
Znam već odgovor mnogih - ali papa nije ništa izjavio ex cathedra.
Na što sam već bezbroj puta odgovorio - znači vama može 'sveti otac i Hristov vikar' javno služiti crnu misu s prinošenjem ljudske žrtve, reći da je pravi Hrist Antihrist, a vi biste i dalje vjerovali da je stvarno Gospod Hristos takvog apostatu izabrao za svog zamjenika kojem se svi moraju podvrgnuti (to znači slušati ga i slijediti) inače će otići u Pakao (ex cathedra bula "Unam sanctam" rimskog pape Bonifacija VIII). Jer iako je otvoreni sotonist na djelu, on nije ništa izjavio ex cathedra.
A znam odgovor i mnogih drugih.
To je opravdanje koje je dao Vatikan, nije šija nego vrat.
Da, osuđujemo čedomorstva, ali ako se tkivo nerođenog djeteta kojeg je kirurg i majka ubila u majčinoj utrobi, koristi u obranu života putem cijepiva od opasnog nevidljivog virusa, onda je to opravdano.
To je isto kao da se kaže - ako majka umire od gladi, a prethodno je počinila čedomorstvo, onda je opravdano da to dijete pojede. Ne baš cijelo, nego samo malo kako ne bi umrla od gladi.
Usput, pročitao sam da je strahovita pošast autoimunih bolesti posljednjih desetljeća, prema nekim istraživanjima, povezana s dobivanjem cijepiva koje koriste tkivo pobačene djece.
I neka nekima otvori oči i slučaj kravljeg ludila koji je bio pred desetak godina.
Ta smrtonosna bolest goveda dogodila se kad su 'seljaci' hranili ih na kanibalistički način jer su krave jele brašno dobiveno od mesa i kostiju drugih ubijenih krava.
Kanibalizam se je tako vratio na mala vrata opet u civilizaciju, preciznije rečeno civilizaciju smrti.
Uz 'duhovnu' pomoć shizmatičkog i heretičkog Rima.

Evo (podužeg) teksta nakon posjeta Rimu  Shoebata - nekadašnjeg palestinskog muhamedanca koji je najprije bio protestant, pa je očijukao s pravoslavljem, a onda se identificirao kao rimokatolik.
Tekst je njegova reakcija na tragičnu situaciju unutar RKC  u kojoj se promovira sodomizam, kabala i poganstvo i o čemu svjedoči.
Najgore što mu se može dogoditi je da se razočara općenito te postane ateist ili da se opet vrati na muhamedanstvo.
To se nažalost može dogoditi i mnogim rimokatolicima.
Da im se ne bi to zlo dogodilo, toplo im preporučam da ispitaju povijest RKC i naći će dokaze da nikad nije tamo bio Sveti Duh, niti se tamo održavao svetotajinski život, jer tko otpadne od Crkve taj ne uzima sa sobom svete tajne i blagodat Duha Svetoga.
Ne postoji tradicija kojoj se treba vratiti RKC i onda će sve biti dobro.
Jer to je tradicija u kojoj se netko pretvara da ga je Gospod Hristos izabrao za zemaljskog vikara pantokratora, a pripadnici takvog blasfemičnog i antihristovskog kulta u to vjeruju i podvrgavaju mu se.
To je uistinu idolopoklonstvo, i nadam se da će shoebati jednom otkriti od kuda i tko je stvarni korijen poganstva u RKC.

Još novosti o cijepivu za kojeg 'nezabludivi' iz Rima kažu da je moralno neupitan.
Izgleda da je medicinska sestra koja se je srušila pred kamerama nakon cijepljenja, mrtva.
Masmediji su u međuvremenu informirali nas kako cijepivo nije uopće uzrok onome što smo vidjeli.



  

22 komentara:

  1. Cjepidlačenje oko terminologije.

    Stribor

    OdgovoriIzbriši
  2. Da ti nisi onaj koji je svojedobno komentirao na portalu HKV (Hrvatsko kulturno vijeće) kao "Henok"?

    Stribor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da nisi ti onaj tko mi je zabranio tamo pisati?
      Evo ja tebi ovdje ne ću.
      I nije cjepidlačenje jer sam to, nadam se, dovoljno elaborirao u tekstu.

      Izbriši
    2. Ne, nisam ti tamo zabranio pisati, ja sam tamo bio obični komentator, nisam bio ni ovlašten da bilo kome zabranim pisanje. Samo se sjećam Henoka (među ostalima).

      Stribor

      Izbriši
    3. Našalio sam se, ne bih nikog optužio bez dokaza.
      Ipak me smeta što sam bio zabranjen tamo jer sam bio kritičan prema Tuđmanu i RKC.
      Jadna nam je Hrvatska ako ne može podnijeti takvu kritiku, tim više što nam povijesno iskustvo, ali i sadašnje, govori kako nas RKC baca pod autobus ako joj to odgovara u njihovoj međunarodnoj politici.

      Izbriši
    4. Najnovije je da RKC u Hrvatskoj zagovara migrante. Ne samo "notorni" Tvrtko Barun.

      Stribor

      Izbriši
    5. Mislim da ćemo mi kršćani uskoro postati stranci u zemlji predaka.
      Inače dubrovački biskup RKC Uznić je posve u skladu s politikom Vatikana, a na početku migrantske krize, javno izjavio kako ih trebamo objeručke prihvatiti i udomiti (to su gotovo svi i uvijek muški muhamedanci iz Azije i Afrike).
      Za očekivati da će takvih uznića biti sve više, jer onda su se još bojali reakcije vjernika, a sad se po tko zna koji put ponovno dokazalo da je naš narod sluga pokoran najgorih gospodara.
      Stribore, ako nisi dosad znao, a pisao sam o tome na blogu, eklesiologija Crkve (pravoslavne) i RKC veoma se razlikuju.
      RKC je de facto apsolutna monarhija rimskog pape koji je dogmatski proglašen nezabludivim i s dogmatskom pozicijom da onaj tko se ne povrgne njegovom autoritetu, gubi spasenje i odlazi u Pakao. Rimski papa je kamen zaglavni kuće na pijesku zvane RKC.
      Dok je taj kamen u Crkvi Gospod Hristos, samo On je nezabludiv, a svi drugi ljudi koji pripadaju Njegovom Tijelu-Crkvi su zabludivi, bilo oni patrijarsi ili laici.
      Štoviše, Crkva poziva da se vjernici pobune i prestanu s općenjem kad vide da je neki klerik postao javni heretik.
      To se je mnogo puta kroz povijest Crkve dogodilo i tada sabor ili sinod Crkve raščinjava i anatemizira klerika heretika (s vremenskim odmakom ili odmah).
      Rimskog papu koji se je samoproglasio nezabludivim Hristovim zamjenikom na Zemlji, u što svi rimokatolici moraju vjerovati, nitko ne može suditi, a on može svih (što je logično da je njega stvarno Gospod Hristos proglasio vikarom).
      Stoga je RKC i položaj rimskog pape idealan za Antihrista.

      Izbriši
    6. "Mislim da ćemo mi kršćani uskoro postati stranci u zemlji predaka."

      Ne znam baš. Najveći apsurd je u tom da velika većina migranata koji nekim slučajem dospiju u Hrvatsku zapravo ne žele ovdje ostati i da čekaju prvu priliku da kroz neku rupu u Schengenu "šmugnu" u zapadnu (zapravo, bolje reći: sjevernu) Europu. Jer Hrvatska nije zemlja dembelija kakvu oni hoće, nema im što ponuditi (sa stanovišta onoga što oni očekuju). Hrvatska mentalno još nije tzv. svjetsko društvo (većina ljudi razmišlja u dosta lokalnim okvirima), a zapadnoeuropske zemlje to jesu. Ova zemlja ni nema infrastrukturu za prihvat i "integraciju". I na kakva "radna mjesta" bi se zaposlili, sve i da hoće ostati (a neće, sve i ako nađu neki posao)? Dobar dio ljudi radi u državnim i javnim službama, a u privatnim tvrtkama postoji tendencija otpuštanja. A Baruni, Uzinići, Hranići bi migrante - tako ispada - na silu htjeli ostaviti u Hrvatskoj, u kojoj ne žele biti. Htjeli bi ih "integrirati" u - pazi sad! - hrvatsko društvo (nisam znao da takvo što postoji). Jedina slučaj u kojem bi migranti u većem broju živjeli u Hrvatskoj bi bio taj da zapadna Europa (EU, Njemačka) jedan dio svojih migranata odluči prebaciti ovamo, da ih prisili da ovdje žive, protiv njihove volje. Ali mislim da je to teško izvodivo, pogotovo ako/kad Hrvatska uđe u Schengen.

      Stribor

      Izbriši
    7. Slažem se s tom analizom sadašnjeg trenutka (nismo atraktivni migrantima koji žele u bogatu zapadnu Europu da bi tamo živjeli na državnim jaslama).
      Međutim ušli smo u vremena u kojima se stvari preko noći stubokom mjenjaju.
      Mnogi Nijemci već su dosad izašli iz bogate Njemačke, jer im je jasno da to nije država njemačkog naroda, te da im je osobna sigurnost ugrožena od došljaka koji su de facto preko noći postali domaćini.
      Bez kvalificirane radne snage staje njemačka gospodarska lokomotiva.
      Kad se tome pribroji 'zaključavanje' s neizvjesnim rokom trajanja, onda se mnogo toga može naglo i nepovratno promijeniti, tako da možemo u skoroj budućnosti i mi postati ispušni ventil za iste migrante koji su dosad samo kroz RH bili u tranzitu.

      Izbriši
    8. Da, moguće je da ih EU na silu dovede ovamo, pa onda za njih zatvori granice. Hrvatska do daljnjeg ne ulazi u Schengen, Hrvati pak s hrvatskim državljanstvom mogu i dalje ići u EU (tj. iseljavanje se nastavlja), migranti su na silu "zarobljeni" u RH. Njemački (i drugi zapadno- i svjeverno-europski) kapitalisti preuzmu kontrolu nad cjelokupnim turističkim sektorom (koji je najvažniji u Hrvatskoj), zaposle ih kao jeftinu radnu snagu, što odmah obori cijenu rada domaćim ljudima koji onda nemaju izbora nego ići u Njemačku, Irsku itd. Probaš li se usprotiviti, odmah si rasist - mada možda do jučer skoro da i nisi čuo za pojam "rase" niti ti je to išta značilo. Onda se pojave možda i pravi "rasisti" (štogod to značilo) s nekakvim idiotskim zoološkim, darvinističkim i bezbožničkim idejama o narodima, a oni (ti "rasisti") bi kontrolirali diskurs s "desna". Onda si ukliješten između "rasista" i "antirasista", prisiljen sudjelovati u bezveznim diskusijama, birati između lažnih dilema (kao danas HDZ-SDP), a jedna i druga grupacija kontrolirane su s vrha zapadne moći. A zemlja se i dalje prazni. Da, to je moguće, takav scenarij.

      Stribor

      Izbriši
    9. Da, stvari ne izgledaju nimalo ružičasto, gledano sa sekularne i nacionalne strane.
      Zato je duhovni život, kao i uvijek, a pogotovo sada, jedini smislen način života.

      Izbriši
  3. To s "cjepidlačenjem" je bila blaga provokacija, ništa zlobno. Razumijem što hoćeš reći.

    Stribor

    OdgovoriIzbriši
  4. "RKC je de facto apsolutna monarhija rimskog pape koji je dogmatski proglašen nezabludivim"

    Čuo sam neku interpretaciju po kojoj se sve što se radi u RKC radi "u ime pape", po papinom dopuštenju i delegiranju. Recimo, kad svećenik dijeli sakrament, on ga dijeli u ime pape, ne u ime Boga direktno. Kad biskup posvećuje svećenika, posvećuje ga u ime pape. Sva imovina svake biskupije pripada papi. Itd. itd. Kao da je papa jedini pravi svećenik, a svi drugi svećenici tek njegovi posebno opunomoćeni zamjenici. Ispada da ne trebaš vjerovati u Boga, nego u papu, a jedino papa bi, kao posebni Božji opunomoćenik i zamjenik, trebao vjerovati u Boga. Ne znam je li takva interpretacija mainstream u RKC.

    Stribor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To bi bila preočita karikatura u nekim stvarima koje navodiš (sakramenti se dijele u ime pape).
      RKC nije (još?) postavila rimskog papu na poziciju Boga, nego Njegovog nezabludivog zamjenika za Zemlju.
      Iako su neke 'mističarke' pisale o rimskom papi kao o slatkom Hristu na Zemlji (mislim da je to bila Katarina Sienska koju je RKC k tome proglasila i za službenu naučiteljicu RKC, znači ranga apostola i kršćanskih otaca u Crkvi).
      Za drugo si u pravu.
      Papa može razriješiti svakog biskupa (tako je pred nekoliko godina razriješio istarskog kako bi neke nekretnine s vlasništvom bile prebačene u Italiju, budući da se taj biskup s time nije slagao).
      Također si u pravu da rimokatolici moraju slijepo vjerovati i slušati papu kad je njega tobož Gospod Hristos izabrao za svog zamjenika (to je ta navrnuta logika iako je svakom jasno da rimskog papu ne izabire Bog nego kardinali, koji onda ispadaju kao staratelji Bogu koji nije sposoban sam izabrati svojeg zamjenika, pa oni to umjesto Njega čine).
      I jedan paradoks - sabor RKC u 19.st. donio je dogmu o papinoj nezabludivosti, ali ako je rimski papa stvarno nezabludiv, onda je on to od početka, i onda je kontradiktorno da netko tko je zabludiv (sabor RKC) proglašava nekog nezabludivim kad ovaj već tobož to jest.
      Ne treba naglašavati posebno da nitko u tu budalaštinu i blasfemiju nije vjerovao ni na zapadu, a kamoli na istoku Crkve u prvom tisućljeću.
      I na koncu, da je stvarno rimski papa faraon Crkve, onda bi to bilo, kao temeljna dogma, navedeno u Simbolu vjere na nekom ekumenskom saboru Crkve.
      Ne samo da nije navedeno, nego te sabore nije ni sazivao niti im presjedao rimski papa.

      Izbriši
    2. " sabor RKC u 19.st. donio je dogmu o papinoj nezabludivosti"

      Mislim da ta ideja o papinoj nezabludivosti postoji još od kasnog srednjeg vijeka (Bonifacije VIII.?), ali je tek 1870. na općem saboru i službeno "stavljena na papir" i proglašena dogmom.

      Stribor

      Izbriši
    3. "Unam sanctam", ex cathedra bula Bonifacija VIII iz 1302.g. zacementirala je u negativnom smislu RKC (dobro si naslutio). Mislim da je to prva izjava koja rimskog papu stavlja u poziciju faraona - ne samo unutar RKC jer se kaže da nema spasenja bez podvrgavanja papinom autoritetu, nego i u svjetovnom smislu gdje se stavlja iznad svih zemaljskih vladara (dok na istoku tog nije nikad bilo nego je vladala ravnopravnost ili simfonija između Crkve i kršćanskog carstva što se ogleda u grbu dvoglavog rimskog orla).
      To je bilo vidljivo na neuspjelom unijatskom saboru u Ferrari-Firenzi kad je traženo od svih koji su došli na sabor da ljube papi nogu.
      Ujedno je to bio 'labuđi pjev' papizma, jer nakon toga počinje kopniti njihova vlast na zapadu, ali se nažalost zapad od papizma nije nikad oporavio, nego je umjesto povratka na tradiciju i u Crkvu, krenuo tamo gdje se sad nalazimo, gdje vlada diktatura sekularne svjetske države u kojoj samo što nije sotonizam proglašen državnom religijom i ustoličen Antihrist.
      Za RKC nema lijeka jer počiva na zabludi papizma.
      Sumnjam da će jedan dan neki rimski papa proglasiti "Unam sanctam" zabludom kao i raskol iz 1054.g., tražiti oprost od ostalih patrijarha i tako se cijeli rimski patrijahat vratiti u Crkvu.
      Biti će samo pojedinačna preobraćenja kao u mom slučaju.
      Neka da Bog da budu u čim većem broju!

      Izbriši
  5. Izgleda da je Vatikan sasvim otvoreno stao iza plandemije.
    Objavili su kako nema moralnih prepreka koristiti cijepivo dobiveno o tkiva abortirane djece.
    Neka istraživanja ukazuju kako je strahovit porast autoimunih bolesti posljednjih desetljeća povezan s korištenjem drugih cijepiva koji su isto bili temeljeni na tkivu abortirane djece.

    Evo kamo nas je odveo napredak, znanost i tehnologija!
    Za Vatikan ne treba ništa posebno dodavati što već na blogu nije napisano.
    Moralni rimokatolici su u šoku, samo neka na tome ne ostanu, već neka potraže pravu Crkvu!

    OdgovoriIzbriši
  6. "...Najgore što mu se može dogoditi je da se razočara općenito..."

    Tako ode Marko Francišković znaš već kamo...

    Stribor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Povremeno ga pratim na YT. Osim ako nema veze s brakom, njegovo osunećenje je povezano s krivim očekivanjem da će RKC (su)ostvariti hrvatsku kršćansku državu.

      Izbriši
    2. Nema to veze s brakom, jer mu je žena isto tako bivša katolkinja koja se obratila na islam pod njegovim utjecajem. Nije se ni "sunetio" (to se ne traži od odraslih obraćenika na islam). Kod njega je to totalno ideološki.

      Stribor

      Izbriši
  7. Na kojem je jeziku liturgija u tvojoj župi? Bugarskom ili staroslavenskom?

    Stribor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na staroslavenskom, to jest crkvenoslavenskom jeziku.
      Inače moji preci su se molili na tom jeziku, ima u selu nekih koji još znaju neke molitve.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.