nedjelja, 5. svibnja 2024.

Hristos voskrese!

 


Čestitam svim čitateljima Uskrs-Vaskrs, najvažniji blagdan u kršćanstvu i najvažniji događaj od stvaranja svijeta!



Premda je ova homilija vladike Dimitrija bila prije Uskrsa, dobro ju je poslušati i dok se radujemo Hristovoj, a onda i našoj koji smo Njegovi udovi, pobjedi nad Smrću:


I na koncu Uskršnja liturgija na kojoj sam bio:


P.S.
Snimak dijela obreda za Veliku Subotu:


Hristos je Alfa i Omega, poručuje o.Steven Allen povodom Uskrsa.
Smrt je pobjeđena pred dvije tisuće godina, na nama je hoćemo li se pridružiti Uskrslom Pobjedniku, ili ostati robovi Smrti i tako besmisleno nastaviti vječnu egzistenciju.

Broj komentara: 9:

  1. Ima li među istinskim pravoslavcima kojima sada pripadaš ravnozemljaša? Ozbiljno pitanje.

    Nikica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ulazio u raspravu, iako sam nekima rekao zašto blog ima takvo ime.
      Proganjani imaju manju potrebu biti 'na liniji' pa vjerujem da je lakše naći među istinskim prravoslavcima 'ravnozemljaše' nego kod svjetskih pravoslavaca, naravno u postocima.

      Izbriši
  2. Nemoj se bojati ići u raspravu, samo pitaj jednostavno: "Jeste li vi ravnozemljaši?". Ako je odgovor "Nismo", samo produži dalje i nađi "istinskije". Nećeš valjda s hereticima "iz iste čaše piti"?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je zlonamjeran komentar, ali ga ipak ostavih radi drugih čitatelja. Što znači da se drugi put ne će objaviti.
      Dakle, pitanje oblika Zemlje nije dogmatsko pitanje pa prema tome oni koji vjeruju da je Zemlja sfera nisu heretici.
      Ali bi im po mojem sudu bilo bolje da ne vjeruju u bajku takozvanih znanstvenika u koju je uvršten svijet lopti, između kojih je jedna malena, i nevažna, Zemlja.
      S druge strane ne mogu bajku znanstvenika niti potpuno prihvatiti jer nam je Bog objavio da je u prvi dan stvorio Nebo i Zemlju, a tek u četvrti dan Sunce, Mjesec i zvijezde kao nebeska svjetlila (što znači da Sunce nije primarni izvor svjetlosti).
      Također ne mogu prihvatiti izmišljotinu znanstvenika da je Zemlja planet Sunca, jer je Bog objavio da je nepokretna.
      I onda moraju raditi kompromis ako su pravovjerni, vjerovati da je Zemlja nepokretna lopta, te da je u četvrti dan Bog stvorio ogromne lopte koje se okreću oko Zemlje, što je svakako besmisleno.
      Bolje je jednostavno odbaciti bajke znanstvenika u potpunosti.

      Izbriši
    2. Pravi vjernici se ne zanemaruju pitanjima na koje ljudska znanost ne može dati odgovor.
      To je onda i pitanje oblika Zemlje jer kakvog je oblika Zemlja može znati samo onaj tko se dovoljno odmakne od Zemlje da je vidi, i to uz uvjet da ga oči ne varaju budući se svjetlost lomi i ima druge efekte koji mogu izazvati iluziju.
      Znanstvenici su se proteklih stoljeća grdno namučili i još se muče i mučit će se do kraja svijeta i vijeka kako srušiti Biblijsku sliku Neba i Zemlje jer onda tako misle da će srušiti i kršćansko-biblijsku Božju Objavu.
      Zato je nerazumno ako neki kršćani uzimaju ozbiljno takve znanstvene šarlatane koji dokazuju nešto bez dokaza.
      Napisah šarlatani, ali oni drže sve sveučilišne katedre na svijetu te kontroliraju sve vladajuće medije i imaju na raspolaganju neograničene količine novca za svoja 'istraživanja'.
      I može ih se smatrati svjesnim ili nesvjesnim slugama Antihrista.

      Izbriši
    3. Stvar je u tom da većina kršćana, uključujući i većinu jako tradicionalnih kršćana (i pravoslavaca), tu temu jednostavno smatraju nevažnom. Dakle, ako netko smatra da je zemlja lopta, to ne znači nužno da je to njemu jako važno, da bi to fanatično branio pred "ravnozemljašima", niti je to nužno rezultat toga što "vjeruje bajkama znanstvenika", nego je taj čovjek (vjernik) jednostavno primio tu spoznaju (krivu ili pravu) pasivno od kulture u kojoj živi, a ne smatra da je to nešto u nužnoj suprotnosti s kršćanstvom, niti smatra da od toga što netko vjeruje da je zemlja lopta ili ravna ploča ovisi spasenje (i ne ovisi). Velika većina uopće ne razmišlja o tom. Onda dođu "ravnozemljaši" (mislim na kršćanske ravnozemljaše, jer postoje, vjerovali ili ne, i sekularni ravnozemljaši) koji agresivno zastupaju tezu pred drugim vjernicima da svi kršćani MORAJU biti "ravnozemljaši", jer ako nisi, onda si "globusar", nevjernik, babilonac, "vjeruješ bajkama znanstvenika" itd. To onda ide na živce, jer se inzistira na nečem što nije dogma, niti je u bilo kakvom kanonu i sl., i na nečem što, na koncu, prije 20-ak i malo više godina uopće nije postojalo: "ravnozemljaštvo" je moda negdje od 2010. Kako to da na tom prije nitko nije inzistirao, niti najtradicionalniji kršćani? Tako mi se čini da su "ravnozemljaši" ti koji stvaraju razdor, jer inzistiraju (i žestoko se svađaju oko te teme, ljute, bjesne, to sam doživio, ne znam je li autor ovog bloga takav) na tome, dijele svijet na sebe i sve druge koje sumarno nazivaju globusarima, uključujući i one koji nisu zainteresirani za tu temu.

      Nikica

      Izbriši
    4. Slažem se s tekstom Nikice.
      Osobno znam neke koji su čuli za ideju ravne Zemlje i onda je prihvatili kao dogmu, premda ne vjeruju u prave dogme Crkve, i onda tom svojom novom spoznaju mlate okolo kao batinom.
      Takvi rade štetu i samoj sumnji o loptastoj Zemlji, i što je najgore kršćanstvu i samima sebi.
      Međutim, kako dolazi konac svijeta potrebno je da kršćani preispitaju sve ono što su prihvaćali kao dogme znanosti i da shvate zašto je znanost upravo širila takve nedokazane teorije.
      Znam da mnogi kažu da je ideja ravne Zemlje plod nekih 'teoretičara zavjere'.
      Kršćani pak ne mogu biti kršćani ako ne vjeruju u urotu koja je započela još na međi Raja s našim praroditeljima.
      Hristos se utjelovio, pristao na Muku, i konačno Uskrsnuo kako bi uništio tu najveću urotu.
      Prilično sam uvjeren da je ideja Univerzuma koja je grčka ideja, dio te urote, jer ne postoji Univerzum, postoji Nebo i Zemlja, dva odvojena entiteta čija je granica samim ljudima neprolazna.
      Stoga je znanstvena 'dogma' o praktično beskonačnim svijetovima u sklopu Univerzuma protivna istini - u početku Bog stvori Nebo i Zemlju.
      Nije loše o tome razmišljati, pogotovo ako vjerujemo u Objavu.

      Emil

      Izbriši
  3. https://www.scribd.com/document/19644342/The-Consensus-of-Church-Fathers-on-a-Spherical-Earth

    The Consensus of Church Fathers On A Spherical Earth

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. o.Nikodim Bogosavljević je puno dublje istraživao ovu tematiku od R.Sungenisa, i koliko se sjećam u svojoj knjizi "Ipak se ne okreće" naveo je kako su kapadocijski oci, koji su bili obrazovani na grčkoj filozofiji, prihvatili tada prihvaćenu kod Grka ideju kako je Zemlja sfera, dok su ostali, antiohijski i aleksandrijski više se držali da je Zemlja ravna, odnosno bili su bliži hebrejsko-biblijsko-semitskoj slici oblika Zemlje.
      Dakle, R.Sungenis nije ispravno zaključio da je bio konsezus kršćanskih otaca da je Zemlja sfera.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.