srijeda, 18. studenoga 2015.

Može li heretik biti župnikom, biskupom, papom?

To pitanje je pitanje koje mogu postaviti samo nekatolici ili moderni katolici koji su prilično neupućeni u nauk Crkve.
Crkva je nezabludiva u svom nauku, a nauk Crkve se katolicima prenosi preko Učiteljstva kojeg čini papa,biskupi (opati samostana su često jednaki s biskupima) i svećenici odnosno župnici koji su ustvari pomoćnici biskupa.
Dakle dva su razloga zašto heretik ne može biti papom, biskupom, opatom, župnikom.
Prvog sam naveo - Učiteljstvo Crkve je nezabludivo, katolik treba biti poslušan Učiteljstvu, pa kad bi heretik bio dio Učiteljstva Crkve, onda bi katolici trebali biti poslušni heretiku odnosno i sami postati heretici. Crkva ne može naučavati zablude i tako dovesti do krivojerja katolike.
Drugi razlog je što heretik ne pripada Crkvi. Čim katolik javno manifestira krivovjerje, on je tim činom sebe izbacio iz Tijela Kristovog, jer Krist je Istina, tko god je od laži, taj ne može biti nakalemljen na Kristov trs.
Zdrav razum nam kaže da onaj tko nije Kristov ne može pripadati Crkvi niti u Crkvi naučavati, odnosno imati bilo kakvu ulogu u Crkvi.   
Dovoljno se je sjetiti povjesne zgode kad je carigradski patrijarh Nestorije, javno na sv.Misi rekao da Marija nije majka Božja, te kad su se protiv njega odmah pobunili prisutni laici, a koje je kasnije za kaznu ekskomunicirao, pa je papa nakon toga izjavio kako Nestorije nije imao ovlasti nikog ekskomunicirati, budući heretik (Nestorije) ne pripada Crkvi pa ni nije mogao nikog ekskomunicirati iz Crkve.
Drugim riječima, heretik otpada iz Crkve čim javno manifestira svoje krivovjerstvo i samim tim činom gubi sve pozicije koje je dotad imao u Crkvi.
Jel mislite da su se ondašnji katolici zaprepastili nad tim riječima pape, da su mu rekli - ne, ne, ajde ti to napiši, ajde pečatiraj nam da je Nestorije ekskomuniciran, a da su oni laici vraćeni u Crkvu?
Zdrav razum je svima govorio isto, a papa je zdravorazumski rekao ono što su svi znali, što su znali i laici koji su se pobunili.
Ili, zar je Gospodin trebao objaviti apostolima kako je Juda Iškariotski otpao od Crkve pa je besmisleno za njega moliti nakon samoubojstva?
Ili zar treba Crkva donijeti propis po kojem ateisti ne mogu pripadati Crkvi niti biti naučiteljima u Crkvi?
Zašto moderni katolici traže znak s Neba kad im zdrav razum govori istinu?
Euzebije, tako se je zvao jedan carigradski laik koji se je suprostavio Nestoriju, nije čekao da završi sveta Misa, pa onda da ode kući i moli Duha Svetoga da mu objavi jel Nestorije heretik ili nije, jel mudro suprostaviti se heretiku ili se praviti kako nije ništa čuo.
Da je Euzebije to napravio, odnosno da nije učinio ono što je učinio, onda bi on postao isto heretik kao i Nestorije, makar vjerovao da je Marija Bogorodica.
Jer ne suprostaviti se javnom heretiku znači postati dionikom tog krivovjerja.

Sve više sam uvjeren da su dva razloga zbog kojih je Bog dopustio stvaranje novoredne Crkve i širenje modernizma, odsustvo zdravog razuma i hrabrosti među katolicima modernog vijeka.
Zdrav razum nam kaže kako tko god poljubi kuran, knjigu laži lažnog proroka Muhameda, time tu knjigu drži istinitom i tako negira Isusa Krista, sv.Trojstvo, Crkvu i svoje krštenje.
Koliko ima novorednih katolika, koji možda i vole tradicionalnu latinsku svetu Misu, i koji su vidjeli fotografiju na kojoj novoredni papa Ivan Pavao II ljubi kuran, i koji nisu idioti, pa ipak i dalje tog notornog heretika, koji je tim poljubcem gori od Nestorija i Arija zajedno, drže ne samo papom, nego i svecem? 
Zar oni očekuju da će im Bog osobno objaviti kako je Woytila jedan od najgorih apostata u povijesti?
Naravno da im Bog to ne će objaviti, niti će im to objaviti novoredni pape koji su Woytilu proglasili svecem i koji su isto apostate kao i on.
Zato što oči imaju, a ne vide, odnosno ne žele vidjeti, jer se boje posljedica istine. Radije biraju 'sigurni' mrak na kojeg su navikli, nego na neizvjesnost istine, te tako izdaju zdrav razum radi nedostatka hrabrosti. 

Zamislimo nemoguću situaciju da je Krist utemeljio Crkvu po kojoj pape i biskupi mogu mjenjati Objavu i istinu, jer "štogod svežeš na Zemlji bit će svezano i na Nebesima", a laici ih moraju bespogovorno i slijepo slušati i poslušati, jer "tko vas sluša Mene sluša".
Zašto je to nemoguća situacija?
Zato što je Gospodin Logos, Smisao i ne može učiniti takvu besmislenu Crkvu koja ne bi bila temelj i stup Istine, nego temelj i stup laži.
Neki tradicionalni katolici iz r&r logora kažu - ne možemo i ne smijemo suditi papu, nego samo neki budući papa moći će reći da je njegov prethodnik bio heretik te da je tako izgubio svoju papinsku službu. Time rade sasvim suprotno od onog što je Euzebije uradio.
Često se opravdavaju s kondicionalom - a tko će onda izabrati budućeg papu ako kažemo jasno i glasno istinu da su svi kardinali na čelu s papom heretici. Odjedanput laž dobiva lažno opravdanje kako bi se sakrila istina o kukavičluku.
A što ako je Bog odlučio da se ulazi u posljednja vremena u kojima će se dogoditi grozota pustoši na svetom mjestu i u kojima će prestati svakodnevna žrtva - Misa kako je objavio preko proroka Danijela?
Zar su vam dubiozni novoredni sakramenti važniji od istine i spasenja vaše duše, pa ste spremni biti publika u priči o carevom novom ruhu?

Na koncu dva razjašnjenja
Svi heretici su otpali od Crkve, ali nisu svi heretici javno ekskomunicirani od Crkve.
Jer otpad heretika od Crkve je po Božjem zakonu po kojem Tijelu Kristovom ne mogu pripadati oni koji ne vjeruju u Njega, u Objavu, dočim ekskomunikacija je javna mjera-kazna Crkve prema nekim javnim hereticima kako bi se oni odvratili od krivojerja i kako bi svi katolici znali da su oni heretici i tako ih izbjegavali i ne slijedili u njihovim krivim naukama.
Drugo što moramo svakako učiniti ako nismo dosad u dovoljnoj mjeri - poznavati nauk Crkve. Kako ćemo prepoznati heretika ako ni sami ne znamo što je pravovjerje,a što je krivovjerje? Hvala Bogu, danas imamo na raspolaganju izvore od kojih možemo saznati što Crkva u proteklih dva tisućljeća naučava kao istinu. Naši preci nisu imali 'Denzingera' ni TV niti osobna računala, ali da su vidjeli kako 'papa' ljubi kuran rekli bi da je to antikrist obučen kao papa.
Zdrav razum i dobra volja za znanjem svoje vjere dovoljna je za pravovjerje, nisu za to potrebne bogoslovije (danas su one leglo krivovjerja) niti genijalni umovi. 
Evo teksta u kojem se navode paragrafi Kanonskog zakonika Crkve iz 1917. po kojem javni heretik ipso facto gubi svoju dužnost u Crkvi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.