nedjelja, 4. studenoga 2018.

Dva kamenčića

Radi se o dva videa koja sam odgledao nedavno i koja kažu mnogo i u onome što ne kažu.
Nekima će izgledati kao dva kamečića u cipeli, a ja ih stavljam kao dva kamenčića mozaika opisa lažne Crkve i one prave.
Prvi je razgovor M.Juriča s 'arhiepiskopom' Aleksandrom HPC.
Stavio sam navodnike zato što mu je tu titulu dala Europska PC sa sjedištem u Parizu. 
Eto, nije samo poznata masonska loža "Veliki Orijent" iz Pariza, ima i drugih.
Drugi video je još duže izlaganje, na ovom blogu poznatog, Jaya Dyera koji je s tim uratkom stavio pod lupu carigradskog patrijarha Bartolomeja, njegovu povezanost s judeo-masonerijom (čitaj s onima koji vladaju sa SAD i općenito zapadom) kao i povezanost struktura američkog pravoslavlja s istima.
Međutim, odmah ću dodati kako se s mnogim stavovima iznesenim u tim videima slažem, ne zato što mi se sviđaju, nego zato što vjerujem da su istiniti.
Problem je u onom što nije izrečeno u tim videima.
Tako o.Aleksandar iznosi povijesne činjenice (vjerujem da iznosi istinu) o stanju i povijesti pravoslavlja na Balkanu, s posebnim osvrtom na našu domovinu, Bugarsku (Makedoniju) i Srbiju.
Velika većina Hrvata, ali i Srba, tu povijest ne zna, ili ako zna, onda 'mudro' šuti ili ju ignorira ili govori suprotno jer je takva povijest brižljivo stavljena pod tepih u protekla dva stoljeća.
Primjerice malo ljudi kod nas, ali i u Srbiji, zna da je nakon Berlinskog kongresa koncem 19.st. Srbija samo formalno priznata kao samostalna država, dok ju odredbe istih dokumenata definiraju kao protektorat Austrijskog carstva.
Sudbonosna promjena se je dogodila regicidom Obrenovića 1903., ali je tada umjesto vazalstva prema Beču, novi dominion bio London i s njime povezane masonske lože (čime će se inicirati prvi svjetski velerat koji je Velikoj Britaniji trebao da se slomi prosperitetna Njemačka i Austro-Ugarska koji su im postali prijetnja za svjetsku dominaciju, slično je bilo i s Rusijom protiv koje su ranije ratovali u krimskom ratu).
Najveći problem kojeg ističe o.Aleksandar je zaluđenost hrvatske elite u drugoj polovini 19.st. i u 20. (nažalost i u 21) s idejom jugoslavenstva zbog koje su bili spremni prihvatiti velikosrpsku ideju kako su svi pravoslavci na zapadnom Balkanu (to su pokušali i u Makedoniji) Srbi, što je samo korak do malo apetitnije imperijalističke politike kako su svi štokavci Srbi.
Hrvati, koji su s Bugarima, najstariji državotvorni slavenski narod na Balkanu, su tako bili spremni odreći se svojeg identiteta i povijesti u cilju stvaranja novog jugoslavenskog naroda, dok su velikosrbi ideju jugoslavenstva koja je došla do njih iz Hrvatske vidjeli kao priliku da se stvori Velika Srbija na zapadu, kad to nisu potpuno uspjeli u balkanskim ratovima na istoku i jugu.
Izlaganje o.Aleksandra bilo ja zanimljivo, međutim sugovornik ga nije pitao niti on nije odgovorio na najvažnije pitanje - kakve veze ima Europska Pravoslavna Crkva sa sjedištem u Parizu s Kristovom Crkvom?
Pa kad bi i RH, koja je i dalje talac jugoslavenske zablude i u vazalnom odnosu prema Srbiji, priznala HPC, to ne bi niti za nokat približilo nepostojeću HPC pravoj Kristovoj Crkvi, jer autonomiju ili autokefalnost HPC ne može dati neka samozvana EPC sa sjedištem u Parizu. 
K tome, ne može se mahati s rezultatima popisa stanovništva RH kao dokazom kako HPC ima na tisuće vjernika.
Njih treba de facto biti, i oni bi, po mojem osobnom sudu, trebali (ako to imaju za cilj) potpisati peticiju Crkvi za dobijanje autonomije i/ili autokefalnosti, a ne to tražiti od RH.
Argument je brojnost vjernika, pravih vjernika, nikako onih koji to nisu nego zbog političkih (etnofiletističkih) razloga žele potpisati peticiju.
RH bi mogla, kao što je to učinila NDH, zabraniti djelovanje mjesne Crkve koja je predviđena za drugu državu, u ovom slučaju za Srbiju jer je ista rob etnofiletizma te služi velikosrpskim imperijalističkim ciljevima.
Pravim pravoslavnim vjernicima to ne bi smjelo smetati, osim ako i oni nisu 'srpske pravoslavne vjere' umjesto da vjeruju u Krista i Njegovu Crkvu.
Etnofiletizam treba zbaciti iz Crkve, državljani Srbije hrvatskog podrijetla ne bi smjeli imati nikakve nelagodnosti ili odbojnosti što idu na sv.Liturgiju u SPC, mjesnu Crkvu predviđenu za državu Srbiju, ali isto tako u RH ne bi trebali niti pravoslavci srpskog podrijetla s HPC (kad bi ista postojala).
Pitanje svih pitanja je - gdje se nalazi istinska Kristova Crkva kojoj treba uputiti peticiju za priznanje HPC?
Jay Dyer odgovara u svojem videu kako Kristova Crkva nije kod carigradskog patrijahata, jer je tamošnji patrijarh Bartolomej pijun u rukama globalista, to jest stvaratelja novog svjetskog poretka.
Pravoslavci u SAD su najvećma pod jurisdikcijom carigradskog patrijahata, 'pod Grcima' kako on kaže.
Ali je bjelodano, što on i dokazuje, kako su judeomasoni već stoljeće, a možda i duže, infiltrirali se najprije u protestantske sekte, zatim u RKC i na kraju i u pravoslavlje.
Ne može netko pripadati Kristu i Mamonu, ne može nedjeljom biti na sv.Liturgiji, a nakon toga zalagati se za 'prava' sodomita, za pravo na abortus, za ređenje žena i da ne nabrajam dalje ciljeve i metode stvaranja antikristovske svjetske države.
Ne može netko pripadati Kristu, a da je njegova mjesna Crkva ili njegov patrijahat član Svjetskog sabora religija, ili da njegov episkop moli zajedno s hereticima i shizmaticima, primjerice da je nazočio antikristovskom skupu svjetskih religija koje je RKC organizirala u Asiziju (kao što sam pisao na blogu prvi takav skup je bio u Chicagu koncem 19.st i na istom su bili i neki rimokatolici, i nažalost i neki pravoslavci koji su s tim činom prestali to biti). 
Zamjerka koju imam prema Jay Dyeru je što on istu i pravednu oštricu kritike ne usmjerava prema RPC koja je zajedno s carigradskim patrijahatom, ali i sa SPC i gotovo svim 'nacionalnim' Crkvama prihvatila ekumenizam i modernizam u većoj ili manjoj mjeri.
On praktično sve nade, kao i mnogi u svijetu, vidi i polaže u Rusiju i u tamošnji patrijahat iako je isti napravio truli kompromis između kršćanstva i komunizma (patrijarh Ćiril se je nedavno sastao s papom Franjom, dok Dyer isto zamjera Bartolomeju, prvog eskulpira), nije osudio izdajnike koji su priznali i dali se u službu komunističke sovjetske države.
Postoje tekstovi na internetu koji uvelike kompromitiraju trenutnog moskovskog patrijarha Ćirila kao suradnika komunističke tajne službe.
Ako je carigradski patrijarh izgubio stolicu jer ima dokaza kako radi u interesu zapadnih tajnih službi i oligarhije, onda je i moskovski izgubio stolicu ako je to učinio s komunističkim.
Štoviše Jay Dyera argumentira s pravom kako su američki i svjetski milijarderi (puno prije Soroša) utemeljili fondacije preko kojih su izmjenili školstvo u SAD tako da isto indoktrinira mladež u smjeru globalizma i ljevičarstva, i još iznosi kako su isti financirali marksiste (a neki drugi su financirali komunističku boljševičku revoluciju, uvijek se radi o bankarima).
Na kraju preko različitih putića dolazi se i od Bartolomeja i od Ćirila do istih 'gospodara svijeta'.
Rimokatolici koji prate ovaj blog neka vide kako jedan putić isto vodi od rimskih patrijarha do istih naredbodavaca.
S pravom će na koncu čitatelj zapitati ili primjetiti kako nisam niti ja odgovorio na pitanje gdje je prava Kristova Crkva, gdje je i tko je recimo moj episkop.
O tome drugi put.


 

Broj komentara: 12:

  1. "Njih treba de facto biti, i oni bi, po mojem osobnom sudu, trebali (ako to imaju za cilj) potpisati peticiju Crkvi za dobijanje autonomije i/ili autokefalnosti, a ne to tražiti od RH."

    Pravoslavlje i katolicizam funkcioniraju kroz hijerarhijsko ustrojstvo i ne postoji, po mojem saznanju, išta što se, pogotovo krucijalna pitanja, rješava peticijama.

    Za očekivati je da uskoro saznamo koja je to Kristova Crkva (samo požuri da ne dobijemo infarkt jer je težina zapleta pregolema).
    Onda bi se na "adresu" te Crkve trebala uputiti peticija.

    "Argument je brojnost vjernika, pravih vjernika, nikako onih koji to nisu nego zbog političkih (etnofiletističkih) razloga žele potpisati peticiju."

    Na osnovu kojih kriterija se iz peticije mogu izdvojiti "pravi vjernici"?

    Sve je besmisleno što navodiš. Peticija s par potpisa "pravih vjernika" ili tisuća "krivih nevjernika" je bezvrijedan komad papira. Kristova Crkva (bez obzira bila to katolička ili pravoslavna Crkva) ne funkcionira na tom načelu.

    P.S. Jesi li posjetio hrvatskog monaha u katakombama? Reci mu da izađe na javu i neka se ne boji. Mi Hrvati rimokatolici ćemo ga štititi od četnika.

    H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve mjesne Crkve nastale su tako da su na nekom području vjernici, najčešće uz pomoć države, tražili od nadležnog patrijarha formiranje nove autonomne ili autokefalne Crkve.
      Primjerice nije carigradski patrijarh iz čiste radoznalosti dao autonomiju Kijevskoj mitropoliji.
      Iako je moguće da patrtijarh i sam shvati kako na nekom području postoje vjernici koji bi autonomiju mogli od njega dobiti i kako je to dobro za Crkvu kao za cijelinu. Tako se je lakše pravoslavlje širilo među Rusima baš zato što je Kijev dobio taj status i što je liturgija bila na slavenskom jeziku.
      S druge Rimske strane, rimski patrijarsi su inzistirali na latinsku jeziku za sve Germane, i u tome su uspjeli najvjerojatnije radi moćne franačke države koja se je s time složila.
      A da bi pridobio Slavene, rimski patrijarh je dozvolio uporabu staroslavenskog jezika u liturgiji.
      Možda je i bio pritisak pokrštenih Slavena u tom pravcu.
      Stoga je nepovjesno govoriti kako se peticijama ili pritiskom ništa u Crkvi ne postiže.
      Koliko mi je poznato, rimski patrijarh je očijukao s Bugarima želeći ih privući na zapadno latinsko kršćanstvo, a onda im je Carigrad dao mjesnu Crkvu.

      Izbriši
    2. Slično je bilo s Rašanima čiji su knezovi Nemanjići bili rimokatolici shizmatici, jer se je to događalo nakon zapadne shizme.
      Rimski patrijarh im je poslao krunu ne bi li ih tako potpuno pridobio kad već nije Bugare 600 godina ranije.
      Ipak su Nemanjići na kraju odbacili shizmu i vratili se u Crkvu.
      Pitanje je samo što je bio Vatikan spreman dati u 19. i 20.st. da Srbija postane rimokatolička.
      U tom smislu treba promatrati stav rimokatoličkog klera, uključujući tada i mladog Stepinca, koji su bili zdušno za jugoslavensku državu (viši kler), jer su vjerovali kako će u toj državi Srbe pokatoličiti.
      Ovo s komisijom za provjeru svetosti Stepinca nije uopće neko veliko iznenađenje iz smjera Rima.
      Napisao sam kako je Rim objavio da ne će priznati i kontaktirati s ukrajinskom PC, a sve radi pridobijanja RPC. Tako je više nego očigledno kako bi Vatikan bio među zadnjima koji bi uspostavio kontakt s HPC kad bi ista postojala.
      Međutim prava Crkva ne smije imati javni kontakt (a kamoli molitvu) s hereticima i shizmaticima iz Rima, i zbog toga su otpali iz Crkve patrijahati iz Carigrada i Moskve, ali i drugi.

      Izbriši
    3. Usput anonimuse H., licemjerno je da od bilo koga tražiš da izađe u javnost.
      To ti je valjda jasno.

      Izbriši
    4. Ne Emile, nije licemjerno.

      Ja sam u svom poslu javan. I u svojoj vjeri sam javan: idem na misu.
      Pisanja na blogovima/forumima su neformalna i u pravilu uvijek anonimna. Valjda ti je jasno da tvoje mišljenje o pravoslavlju je tek samo mišljenje. Nadam se da u svojoj struci imaš reference i mogućnost mijenjanja stvarnosti, u pravoslavlju sigurno nemaš.

      Očekuje se od tog hrvatskog monaha da u svom "poslu" i vjeri bude javan. Ne živimo u Sjevernoj Koreji ili Saudijskoj Arabiji.
      Ako je netko u Hrvatskoj progonjen zbog vjerskih uvjerenja, onda treba uzeti pušku kao i `91 i stvarati slobodnu Hrvatsku.

      Hajde, ne drži nas u neizvjesnosti. Koja je to Kristova Crkva? Samo hrabro. Ne brini se, neće ti SOA pokucati na vrata.

      Svi smo nestrpljivi da saznamo ime te Crkve pa da se slapovi svjetlosti izliju u tisuću šara, umjesto da stalno čitamo crnjake - nitko ne valja.

      H.

      Izbriši
  2. Jedina prava Crkva je Crkva Emila Brusića, jedinog preostalog istinskog vjernika!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahahaha i ja mu se pridruzujem ... Bozji Blagoslov

      Izbriši
    2. U istom retku hahaha i Božji blagoslov.
      Moja malenkost nema svoju Crkvu, to bi posljednje bilo što bih uradio.
      Smijete se onom tko traži Kristovu Crkvu, dok vaš klaun u Rimu radi budalu od sebe, a onda i od vas.

      Izbriši
  3. Rim je oduvijek bio maćeha Hrvatima!

    Danas se vidi koliko su razjedinjeni među sobom. Njihova teologija je kombinacija svih hereza u povijesti svijeta. Jedino ih zajednički drži na okupu njihovi lažni notorni pape koji ni sami ne znaju u što sve vjeruju od 1958. godine.

    Opasni su i podmukli kao i njihovi crveni ekumenskk partneri iz Moskve!


    Klaudije

    OdgovoriIzbriši
  4. Hereza papizma je prije bila jasno izražena a sada je, ne mijenjajući suštinu, samo maskirana jer se prilagođava vremenu. Sposobni su mijenjati boje kao kameleon.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobro, hoćemo li mi više saznati koja je to prava Kristova Crkva. Emile, uživaš nas "mučiti", ali ovo postaje nepodnošljivo.

    H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. H.,
      ova dvojica izgleda ni nisu Emilovi pravoslavci, već oni koji se furaju na slavensko poganstvo, a trenutno su jako angažirani u komentarima na Podcast Velebitu.
      Tako da je njihova "prava crkva" nekakav Perun ili tako nešto, ne sjećam se točno.

      Uglavnom, situacija se sve više usložnjava :)

      Kvatrić

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.