nedjelja, 23. lipnja 2019.

Mlada čudovišta

O.Trenham će ovaj tjedan organizirati prisezanje njegovog sina (šesti sin od osmero djece) na prisegu protiv mladenačkog čudovištva.
Čudna stvar, čudna prisega u obitelji čudnog svećenika (a netko će reć - čudan tekst od čudnog blogera).
Neki protestanti će reć da je Bog zabranio prisege.
Odgovor na to je - protestantska zabluda na koju ne treba previše trošiti vrijeme.
Koliko se sjećam, u životu sam dao tri prisege.
Prva, nevažeća, jer sam je podnio kao nezrelo dijete (mislim da su naši roditelji olako dali pristanak da njihova djeca daju prisegu), i bez prizivanja na Boga, je bila tzv. pionirska zakletva.
Paradoksalno, ta zakletva je slična zakletvi koju će dati 13-godišnji djačak-mladić protiv mladenačkog čudovištva, jer se u njoj (pionirskoj) priseže kako će se biti dobar, vrijedan, poslušan.
Ali s jednim velikom razlikom, u sustavu (anti)vrijednosti jugokomunističkog sustava biti dobrim, vrijednim, poslušnim, znači slijediti protubožju i protunaravnu komunističku ideologiju, jer dobar, poslušan i vrijedan pionir treba i svoj roditelje prokazati miliciji ako otkrije da su kontrarevolucionari (ne znam jel bilo takvih slučajeva u Jugoslaviji, ali u SSSR jest i to se je posebno ohrabrivalo, o tome pisalo i slavilo kao nešto dobro što treba naslijeđivati).
Što dakle o.Trentham misli postići ako mu djeca ulaskom u pubertet daju prisegu pozivajući se na Boga da će se boriti da ne postanu mladenačka (tinejdžerska) čudovišta?
Mogu samo pretpostaviti, a to je kako će dijete tim činom urezati sebi u um spoznaju kako sad napušta djetinjstvo te da mu predstoji velika borba, u kojoj ne će pobijediti bez Boga i pomoći roditelja, da ne postane čudovište nakon tog razdoblja. 
Tko se to bori s druge strane da dijete postane čudovište?
Ovaj svijet sa svim svojim sotonskim sjajem, sa svojom medijskom i kulturnom moći, sa svojim protukršćanskim zakonima i isto takvim dječjim pravobraniteljicama (tamo više nema muških) koji bi u nekim zemljama oteli dijete roditeljima zbog ovakve prisege, sa svom svojom sveprisutnošću od koje je teško naći sklonište i utočište.
U videu kojeg ću priložiti, o.Trenham navodi riječi sv.Ivana Zlatoustog o velikoj ulozi roditeljstva to jest odgajanja vlastite djece.
Roditelji nemaju važnijih poslova od tog, štoviše sudbina čovječanstva ovisi o tome da li roditelji taj svoj najvažniji posao obavljaju kako treba.
Sumrak i pad zapadne civilizacije koji je došao do stanja da je zapadnjaku svejedno ili štoviše raduje se što propada njegova civilizacija, posljedica je prvenstveno toga što su roditelji taj svoj najvažniji posao prepustili državi (školi) i medijima koji su u rukama čovjekoubojice od početka.
Pionirska zakletva i cijeli komunistički sustav nije ni približno bio toliko opasan za odgoj djece zato što u to vrijeme nije bilo tehnologije koja bi stvorila medije učinkovitima za stvaranje mladih čudovišta u mjeri kao današnji globalni liberalizam.
Što se može očekivati kad takva mlada čudovišta preuzmu poluge vlasti?
Samo ubrzano propadanje u čudovišni svijet koji ne će moći opstati, jer sve što se odvoji od Boga toliko radikalno ide u sigurnu smrt.
Nemam djece, i ne znam dal bih sad napisao na sreću ili na žalost.
Jer je izuzetno bolno vidjeti svoju djecu koja postaju čudovišta.
Da imam, vjerojatno bih postupao slično kao i o.Trenham, makar znao da slijede progoni roditelja koji ne daju žrtvovati svoje dijete molohu ovog svijeta.
Izuzetno je važno posvjestiti si istinu kako je Božja providnost uvijek na djelu, svugdje i u svim vremenima (pa i u ovim mladenačkih čudovišta), a roditelji koji su Bogu vjerni u najvažnojoj zadaći koju im je dao, to jest odgoju djece da postanu pravi kršćani, nikad ne će dobiti od Boga križ (roditeljstva) kojeg ne će moći nositi.
Bog je uvijek vjeran, i ako nam je On otac po Gospodu Isusu Hristu, onda će naša vjernost Njemu i u ovim teškim vremenima, biti nagrađena vijencem vječne slave. 


O.Trenham govori na Svjetskom kongresu obitelji u Gruziji o katastrofalnom stanju zapada glede sodomizma:


Odlično predavanje o bračnom životu i djevičanstvu.


4 komentara:

  1. Ja sam čuo da se naši pravoslavni kaluđeri guze da se sve praši.

    Mihajlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo nisam izbrisao da se primijeti motiv ovog trola.
      Dakle trolu prvenstveno smeta što Pravosolavna Crkva ima jasan stav koji je temeljen na nauci kršćanskih otaca o bilo čemu što je vezano uz ćudoređe i vjeru.
      Zna istovremeno kako njegova RKC toga nema.
      Zato da se ne bi kod rimokatolika probudilo zanimanje za pravoslavlje, onda troler kreće u trolanje kako bi se izgubila činjenica da postoji Crkva koja naučava dogme koje se ne mjenjaju, u ovom slučaju o.Trenham primjenjuje te dogme i nauk Crkve s obzirom na žalosno stanje suvremenog svijeta.
      I recimo da postoje monasi koji krše svoj zavjet celibata, zar to mjenja nauk Crkve, zar zbog toga treba ignorirati o.Trenhama?
      Trol kaže da, jer kako napomenuh, boji se da će čitatelji postati zaintersirani za pravoslavlje.
      To treba trolovski spriječiti.
      Stoga savijet trolu, to što činiš je teški grijeh ne samo klevete, nego grijeh protiv vjere, jer svjesno želiš ljude onemogućiti da saznaju kako postoji Crkva koja, osim što je vječna Hristova zaručnica i tijelo kojem je On glava, je istovremeno ovdje na Zemlji jedino sredstvo spasenja, jedino sredstvo da Bog preko Nje izliječi duhovno bolesne ljude.
      Dobro razmisli što činiš, jer inače tvoja rabota lako može postati grijeh protiv Duha Svetoga.

      Izbriši
  2. Emile Bog ti pamet prosvijetlio , daj napisi nesto o starcu Pajsiju Svetogorcu. Njega inace jako cijenim a nema nigdje literature o njemu.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobra želja za mojim prosvjetljenjem, ili prosvjetljenjem moje pameti.
      Dakako i papisti moraju biti svjesni da su oni izuzetno potrebni Božjeg prosvjetljenja.
      Apropos tog 'starca', čuo sam za njega, ali nisam ništa o njemu čitao.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.