ponedjeljak, 8. travnja 2024.

Nedvosmisleno

Ako je anatema patrijarha SPC u Nedjelju Pravoslavlja bila dvosmislena, pa se je moglo protumačiti da je patrijarh Porfirije u nedjelju Pravoslavlja anatemizirao Pravoslavlje ili da nije nego ono što se protivi Pravoslavlju, nešto se je dogodilo u prošlu nedjelju Blagovijesti* što se ne može nikako protumačiti dvosmisleno.

O tome piše đakon Nektarije koji je sve donedavno pripadao Ruskoj Zagraničnoj Crkvi pod Moskovskim Patrijarhatom, ali je očekivano prešao u istinske Pravoslavce te nastavlja i dalje razobličavati Svjetsko Pravoslavlje.


Tekst na engleskom jeziku se nalazi ovdje.
Ukratko ću ga prepričati.
U ovom mjesecu, za vrijeme Velikog Posta i nakon dvosmislene Porfirijeve anateme, u jednoj crkvi SPC u Beogradu, uz dopuštenje patrijarha, i uz nazočnost episkopa SPC, održana je monofizitska koptska liturgija.
Za one koji ne znaju, monofizitici su heretici koji su otpali od Crkve jer ne naučavaju da su u Hristu dvije naravi, božanska i ljudska, nego da je samo božanska.
Formalno su otpali (neformalno odnosno stvarno su otpali odmah čim se počeli naučavati krivovjerje) od Crkve nakon Kalcedonskog-Halkidonskog ekumenskog sabora Crkve 451.g. koji ih je anatemizirao.
Ovime se je Beogradski patrijarhat priključio Antiohijskom, Aleksandrijskom i Rimskom koji imaju općenje s monofizitima (nisam siguran kakav status po tome ima Carigradski i Moskovski patrijarhat, ali se ne bih iznenadio da su u istom kolu s monofizitima i ostalim patrijarhatima).

U tekstu đakon Nektarije citira 45-ti i 33 apostolski kanon sabora u Laodiceji koji propisuju da se episkop, prezbiter ili đakon koji se mole u nazočnosti s hereticima ekskomuniciraju-anatemiziraju, a ako im dozvole da imaju obred u crkvi da se raščine.
Potom se navodi još jedan patristički tekst koji nalaže da svećenik mora prekinuti obred ako se u crkvi nalaze heretici, zato mora javno zapovijediti ili naložiti kako moraju napustiti crkvu.
U crkvama je bila služba vratara koja se je o tome brinula.
Ako su oglašeni-katekumeni  morali izaći iz crkve nakon Liturgije katekumena kad je svećenik izjavio - 'oglašeni iziđite, nitko od oglašenih neka ne ostane', onda je jasno da nisu pogotovo smjeli biti u crkvi heretici.
Ako vratarska služba nije uspjela ih maknuti iz crkve, ako su ovi nasilni, onda svećenik mora prekinuti obred ili Liturgiju.

Đakon Nektarije u početku piše da su mnogi u SAD među pravoslavnima bili uvjereni da je Beogradski patrijarhat skloniji tradiciji, a nesklon ekumenizmu, da se tvrdo drži starog kalendara.
Očigledno su u zabludi.

Ovdje se slična priča ponavlja kao među tradicionalnijim rimokatolicima koji su stalno postavljali novu crtu u pijesku preko koje više ne će tolerirati da rimski papa prijeđe.
I uvijek je prelazio tu crtu i prelaziti će, te će oni tako dočekati Antihrista pred kojeg će ih dovesti ovaj kojem su korake crtali novim crtama preko kojih tobož nije smio prijeći.

Eto, patrijarh i episkop SPC su prekršili apostolske kanone i trebaju biti raščinjeni i ekskomunicirani.
Ako pripadaju pravoj Hristovoj Crkvi.
Tko će ih raščiniti i ekskomunicirati?
Sinod u kojem su svi ekumenisti i podržavaju ovaj put prema Antihristu, premda drže da se ne smije previše ubrzavati kako se narod ne bi pobunio?
Kad se tome pribroji sergijanizam odnosno ovisnost i poslušnost prema sekularnoj i nekršćanskoj državi koja kao i sve moderne države podržava globalizam i ekumenizam, zatim gotovo slijepo slijeđenje Moskovskog boljševičkog patrijarhata koji kao i Rimski navješta da kršćani i muhamedanci zajedno vjeruju u istog Boga, a u sličnom stavu je i Carigradski, jasno je da ne će biti patrijarh i episkop raščinjeni, nego ne će biti niti ukoreni.
I to ne bi smjelo biti iznenađenje.
Jer jednostavno tu se više ne radi o Hristovoj Crkvi, nego o članici Svjetskog vijeća Crkvi (u koje naravno spadaju i monofiziti) u kojem važe drugi ovosvjetski ekumenistički kanoni, a ne apostolski kanoni koje je đakon Nektarije citirao.

Eventualno će netko među pravoslavnima shvatiti kako je došlo vrijeme da se ubroji među istinske pravoslavce.

* Korigirao sam tekst glede dana održavanja monofizitske liturgije.
Prema ovom tekstu to se je dogodilo prekjučer, a ne ranije.
Zanimljivo je da taj portal poziva i proziva episkope da osude patrijarha, ali i obične vjernike da ne napuštaju Beogradsku patrijaršiju koja ne od prekjučer, nego desetljećima pripada Svjetskom Pravoslavlju. I o.Nikodim je reagirao na događaj.


Zanimljiv je jedan komentar ustvari pitanje na taj video:
Зар се овако нешто није дешавало још од времена Владике Николаја Српског, Англиканци су ту редовно служили, може коментар?

Ako je to istinito, onda znači da se još od vremena vladike Nikolaja Velimirovića, to jest između dva velerata, dopuštalo hereticima anglikancima da imaju svoje liturgije u crkvama Beogradskog patrijarhata.
Nije velika tajna da je vladika Nikolaj bio gorljivi ekumenist u mladosti.
Citirao sam u prethodnim tekstovima njegovu ekumenističku izjavu o Janu Husu čija osoba i svetost bi trebala po njemu, dok je bio ekumenist (nadam se kako se je kasnije pokajao), objediniti pravoslavne, rimokatolike i protestante.
Dakle, hereza ekumenizma se jedino može odstraniti tako da se nema više općenje s ekumenistima, a ne da se narod poziva da ostanu tu gdje jesu, pod hijerarhijom heretika ekumenista.

Pratim YT kanal Death2Compromise ili prevedeno "Smrt kompromisu" (po pitanju istine vjere).
Autor je tako sad objavio  poveznicu na tekst u kojem patrijarh Beogradskog patrijarhata Porfirije čestita muhamedancima završatak Ramadana, te je naglasio isto ono što naučava RKC nakon Drugog Vatikanskog Koncila, kako i jedni i drugi, odnosno svjetski pravoslavci zajedno s rimokatolicima, monofizitima i s protestantima s kojima su u Svjetskom vijeću Crkvi, slave istoga Boga stvoritelja kao i muhamedanci.
Jel netko misli da je Porfirije učinio ovime neki presedan, da nitko nije prije njega tako nešto poručio muhamedancima?
Ekumenizam na našim prostorima puno je stariji od Porfirija.
Samo se neki sad čude i svu krivicu svaljuju na nesretnog Porfirija.

A to nas dovodi do vječne teme ima li spasenja izvan Crkve?
Nema, jer Crkva je Hrist, Crkva je Tijelo Hristovo, onaj tko nije nakalemljen na Hristov trs, kako se on može spasiti?
Međutim znamo da se je desni razbojnik prije smrti nakalemio na Hrista, Dizma kako ga je zvala i zove kršćanska tradicija bio je i sada je kršćanin, premda ga apostoli nisu krstili niti je ikad bio na kršćanskoj Liturgiji (ali je sada na vječnoj, nebeskoj Liturgiji**) i primao svete tajne.
I pravednici koji su bili u Podzemlju kad je Hristos sašao u Pakao postali su kršćani i ostali su kršćani sada kad su s Hristom na Nebu.
I Adam i Eva su kršćani, i Abel, i Set, i Henok, i Noa, i Abraham, i Sara, i Izak, i Jakov, i Josip, i Mojsije, i Ilija i svi ostali starozavjetni patrijarsi, proroci i pravednici koji su iščekivali Mesiju - Spasitelja.
I možda će biti neki muhamedanci kojima je sad Porfirije čestitao završetak Ramadana i prevario ih da je demon koji se objavio Muhamedu objavio istoga Boga odnosno Bogočovjeka kojem se klanjaju kršćani, i neki će ponavljam možda od njih nakalemiti se prije smrti na Hrista i postati tako ud Njegovog tijela - Crkve izvan koje nema spasenja.
Ali ideja Antihrista je da se negira Hrist, da se negira temeljna dogma kako je On Bogočovjek, kako su sve religije lažne te kako nema spasenja osim onima koji postanu udovi Hristovog tijela.
Zato antihristovske religije, zvale se ili ne zvale kršćanskima, čestitaju jedni drugima vjerske blagdane i poručuju im kako svi vjeruju u istoga boga.
Što je istina, vjeruju u Antihrista.
Koji ne će zabraniti postojeće religije, ali će zabraniti i htjeti uništiti posljednje kršćane koji vjeruju kako nema spasenja izvan Hrista.

Video prema tekstu "Ima li blagodati u Moskovskom patrijarhatu?"


Isto pitanje i isti odgovor prema svim patrijarhatima Svjetskog Pravoslavlja.


** Mnogi od kršćana ni ne znaju da je vječno blaženstvo istovjetno s vječnom i nebeskom Liturgijom, da je blaženstvo anđela i svetaca slaviti Boga i istovremeno od Njega primati obilje Njegove nestvorene energije, blagodati. 
I tu je isto odgovor na pitanje ima li spasenja izvan Crkve. 
Kako može biti spašen netko tko ne želi sudjelovati u nebeskoj Liturgiji, koji nije nikad za vrijeme zemaljskog života stvarno želio i osjetio nebesku Liturgiju prebivajući joj na zemaljskoj Liturgiji?
Nije cilj zemaljskog života raditi dobra djela radi samih dobrih djela, nego činiti dobra djela i poštivati Božje zapovijedi kako bismo tako ugodili Bogu, kako bismo Mu uzvratili na Njegovu beskonačnu ljubav te tako sudjelovali u Njegovom božanskom životu kao Njegova djeca, kao bogovi ne po naravi, nego po blagodati Božjoj.


Sad nešto da privuče moje sunarodnjake rimokatolike u Pravoslavlje:





Postoji Pravoslavlje zapadnih obreda, postoji i Galska (francuska) PC.
Ako vam je stran bizantski obred svetog Ivana Zlatoustog, možete ostati na latinskom, ili još bolje na staroslavenskom zapadnog obreda, jasno uz izbačene nepravoslavne stvari koje su se dodavali u drugom tisućljeću pod rimskim heretičnim papama.
Samo trebate pokrenuti inicijativu, postoje u SAD, ali i u EU, istinski pravoslavci zapadnih obreda, javite im se.
Postoji Discord NFTU kanal na kojem možete dobiti odgovore na pitanja i eventualno dobiti osobe s kojima možete kontaktirati.


P.S.
Ova fotografija govori više od riječi kakva je suvremena Rusija (ustvari cijeli svijet).


Moderni neboderi u daljini, a u prvom planu notorna i ogromna boljševička skulptura radnika s visoko podignutim čekićem i kolhoz djevojke s isto tako podignutim srpom.
I zanimljiva je riječ 'neboder', ljudska graditeljska tvorevina poput babilonske kule koja dere-para nebo.
Sve je preuveličano i neljudsko, k tome još i kao prijetnja nebu babilonskih korijena.
Da ne bi nepopravljivi ljubitelji Zapada pomislili kako moderni neboderi nemaju veze s komunizmom.
Imaju i te kako, i liberali, i komunisti, i fašisti, kao djeca francuske revolucije i ere prosvjetiteljstva, bili su opčinjeni industrijskom civilizacijom i tehnologijom.
Fašizam je nastao kao reakcija na neuspjeh boljševičke revolucije da ostvari ideju socijalizma, kad nije išlo internacionalistički pokušalo se je nacionalistički doći do istog cilja, modernog čovjeka koji prkosi Nebu i postaje sam bog.
Liberalizam i parlamentarna demokracija na isto smjera, samo u rukavicama kako bi se bez većih poremećaja i društvenih potresa stvorio lažni raj na Zemlji, zemlja antihristovskih tehnoloških čuda koja isto pokazuje kao i komunizam i fašizam da joj nije stvarno stalo do dobra čovjeka.
Jer dobro čovjeka nikako ne može biti u drskom simboličnom građenju da se para nebo, da čovjek prijeti Bogu govoreći Mu budalasto da je umro, da Ga je pokopao u svojem srcu i da Ga ne želi vidjeti na Zemlji.
U normalnim i bogobojaznim gradovima i selima arhitektonski i vizualno dominiraju crkve kao mjesta u kojima se spaja Nebo i Zemlja, moderni megapolisi su crkve zamjenili neboderima, nešto slično kao što su u renesansi rimski pape nasred Trga sv.Petra postavili obelisk, koji je ustvari falusni simbol, kao što je i neboder.
Bog na sve to šuti i onda je to za čovjeka i čovječanstvo najgore.
Želite da sam mrtav za vas, da Me nema u vašim gradovima, dobro, neka vam bude, maknut ću svoju zaštitničku ruku od vas, prepuštam vas vama samima i demonima koji su vam u uho šaptali laži da ćete biti bogovi ako Mene izbacite iz svojih srdaca i sa lica Zemlje.
Ja se ne mogu nikamo maknuti jer sam svugdje i sve održavam što postoji da postoji, i vas luđake koji fantazirate da se od Mene možete sakriti te da možete biti bez Mene, samo ću učiniti da me više ne osjetite, a vaše lažne prijatelje pobunjene anđele više ne ću sputavati u njihovom bijesu, ljubomori i mržnji prema vama.
Ako pak u nevoljama posljednjih dana zavapite prema Meni, čut ću vas i pomilovati vas te vas zagriliti kao djecu razmetnu koja se vraćaju svojem ocu.
Ali ne računajte da ću vas dovijeka čekati, vrijeme ističe čekanju i bliži se Strašni sud.

A sad nešto dvosmisleno, premda možda i nije.
1933. je godina u kojoj je A.Hitler došao na vlast, ali i godina u kojoj su cionisti (koliko sam razumio predstavu je organizirao budući prvi predsjednik Izraela Weizmann) u Chicagu izveli javnu mega predstavu u kojoj je sudjelovalo na tisuće sudionika i u kojoj se je proslavljala židovska povijest u sklopu Svjetske izložbe koja je sama po sebi parada ljudske taštine i lažne vjere u stvaranje, uz pomoć tehnologije i progresa, raja na Zemlji.
Ovdje je poveznica na drugi dio filma o tom događaju (jer nije mogao biti objavljen na YT).
Prvi dio je na YT.


Ne znam koliko je vremena trajala ta predstava i što je u njoj sve prikazano.
Uglavnom kasnije, blago rečene bizarne, predstave prilikom otvaranja Olimpijskih igara izgleda su imale korijen ili uzor u toj mega predstavi.
Problematično je u njoj što se je prikazalo žrtvovanje djece Baalu ili Molohu.
Znamo iz Božje Objave u Bibliji da je Bog žestoko kaznio židove zbog takvih satonoprinošenja, da su zato bili osvojeni od Babilonaca i u ropstvu, te da je uništen zbog toga Jeruzalemski hram.
Te da ih je još teža kazna stigla kad su ubili Bogočovjeka - Mesiju.
Dobro da nisu u toj predstavi prikazali razapinjanje na križ i ubojstvo Hrista.
Jer ako su mogli prikazivati žrtvovanje djece Molohu na toj predstavi, zašto nisu mogli i onaj najveći mogući zločin?
Nisu, zato što su se, pretpostavljam, bojali reakcije gojima koji su tada još koliko-toliko ozbiljno shvaćali kršćanstvo.
Prvi za kojeg sam čitao da je planirao narugati se razapetom Hristu na filmu je bio Charlie Chaplin.
Ipak je od toga odustao.
Slijedeći koji su 'uspjeli' su jedni drugi cinični Britanci, koji su uzeli ime Monthy Python, u filmu "Brianov život".
U međuvremenu je prikazano na stotine dokumentarnih filmova i napisano još više knjiga koje su trebale dokazati kako Isus nije bio Hristos-Mesija, i naravno da nije bio Bogočovjek te da nije uskrsnuo.
Zato što se približava vrijeme ustoličenja Antihrista, te treba javno odbaciti pravog Hrista kao lažnog.
Budimo svjesni kako ne smijemo imati veze s ubojicama Hrista, premda je i svaki naš grijeh doprinio Hristovoj muci i smrti.
Ali jedno je padati u grijeh zbog slabosti tijela i zbog neznanja, za takve se je Gospod molio na križu, Oče oprosti im jer ne znaju što čine.
A drugo je svjesno ići u zlo radi mržnje prema dobru i Bogu.
I Saul nije znao što je činio, ali nakon što mu se je Hristos obratio - Savle, Savle zašto Me progoniš? postao je drugi čovjek, i ime je promijenio u Pavao.
Tko god dakle progoni kršćane kao što ih je progonio Savao, progonio je Hrista jer je svaki pravi kršćanin ud Hristovog tijela.
I obrnuto mora vrijediti, onaj tko progoni Hrista i omalovažava Ga javno, progoni i omalovažava svakog kršćanina.
I tko u tome zakaže, tko ne ispovijeda u vremenima progona Hrista da je kršćanin te da se suprostavlja svim pretečama Antihrista i samom Antihristu na koncu vremena, prestaje biti dio Hristovog tijela - Crkve te će završiti tamo kamo će završiti Antihrist i svi pobunjeni anđeli.
Stoga se čuvajmo i bojimo se vlastite slabosti koja je nemoćna bez Božje blagodati, možemo se vrlo lako naći na suprotnoj strani, možemo od progonjenih postati progonitelji, a oni koji su nas progonili u neznanju mogu se obratiti kao što se je obratio veliki apostol Pavao (koji je prorekao da će se na kraju mnogi židovi, razočarani Antihristom, pokajati i obratiti se na pravu vjeru, na kršćanstvo).
Svijet je nakon te 1933., a pogotovo nakon završetka drugog velerata progutao otrov Zmijin.
Dijete koje je nadam se samo u predstavi, prinošeno Molohu, bila je slika milijuna djece koja su ubijena u legaliziranim čedoubojstvima kojima se je plaćala cijena demonu Molohu da uspostavi lažni raj na Zemlji nekima koji su se smatrali izabranima, bili židovi ili gojimi, da onda u tom nepostojećem i nemogućem raju uživaju.
Svako uživanje bez Boga je kratko, a posljedice grozne i gorke.
Ne budimo ludi trgovci koji će zlato dati za blato, svoju blaženu vječnost s Bogom za malo tjelesnih užitaka i lažnog osjećaja veličine i slave.
Ne budimo kao one lude žene koje su žrtvovali svoje čedo Molohu da bi uživali u nečem u čemu nema pravog užitka.
Ne budimo kao većina čovječanstva koja se više ni ne grozi i sablažnjava žrtvoprinošenju djece demonima, jer su toliko sebeljubivi da ne vide nikog oko sebe kao sliku Božju, pa onda ne vide ni Boga ni ne oslušuju glas Božji u sebi koji im progovara kao savijest.

Jedna 'poslastica' iz jugokomunističke povijesti - Jura Štublić kao i svaki prosječni pop rock zabavljač i prostitutka napravio je pjesmu "Rijeke pravde" 1986. za pseudoreligijski skup-slet na stadionu Partizan u Beogradu na kojem se je tipično klelo u vjernost komunističkom, a tada pokojnom satrapu J.B.Titi.



Radi se dakle o poganskim predstavama kakva je bila 1933. u Chicagu, ovo su samo manje-više uspjele ili neuspjele kopije.
Zanimljivo je što je istu pjesmu skup ljevičarsko-globo-homo stranaka pod vodstvom trenutnog predsjednika RH Milanovića, koji je RH nazvao slučajnom državom, uzeo kao glazbeni moto za svoju predizbornu kampanju.
Nema sumnje ne radi se o Božjoj pravdi, nego nostalgiji jugokomunističke zlatne mladeži koja se je priheftala sad na globo-homo ideologiju jer smatraju da je to dobitna kombinacija koja će im omogućiti džabalebarenje kao u vrijeme Tita.
Nu to su već starci, međutim imaju pomladak koji predlaže plaćene neradne dane za osobe koje menstruiraju. Shvatili su junoše koja karta je adut u svjetskoj ideološkoj igri, i oni bi htjeli biti zlatna mladež koja ne treba ništa korisno raditi u novom vremenu dok više nema Tite.
Pogledajte kakve dubokoumne poruke su tada slali režimski umjetnici tobož u obrani interesa radničke klase i potlačenih, a nikad u životu nisu ništa fizički radili.
Ništa se ustvari nije promijenilo na razini državnih umjetnika, novinara, političara, nositelja falusnog simbola titine štafete, oni su uvijek spremni staviti se u kola novih gospodara, zabavljati će dvor Antihrista kad se ovaj pojavi.


I na koncu dajem riječ židovskom rabinu o skorom dolasku lažnog Mesije - Antihrista:


Moram ga i komentirati, naravno.
Prvo, prema rodoslovlju Isusovom po Mateju, Isus je potomak Davidov preko Salomona.
Drugo, možda griješim, ali ne znam gdje se u SZ navodi da će Hristos biti potomak Salomona.
Ako ovaj rabin koristi u tome talmudske izvore koji su nastali nekoliko stoljeća nakon utjelovljenja Boga, onda je to irelevantno.
Treće, tipično za židove i on smatra da je ispunjenje Božjih obećanja danih Abrahamu i ostalim patrijarsima vezano uz ovozemaljski život, a ne vječnost (dakle karnalni su kao i muhamedanci).
Tako rabin govori kako će njegov Mesija biti objeručke prihvaćen od svih ljudi kao njihov car i koji će onda graditi na Zemlji carstvo blagostanja.
Tako su razmišljali i mnogi židovi u vrijeme Isusovo, kad su vidjeli da čini čuda, da umnaža hranu, htjeli su Ga proglasiti svojim carem ili Mesijom, jer su gledali na Boga kao onog koji puni trbuhe ljudi i daje im ovozemaljske užitke. I koji je po njima trebao tada poraziti Rimljane kao što današnji židovi vjeruju da će Antihrist vojno poraziti sve koji im  se suprostavljaju.
Rabin kaže kako će i muhamedanci, i kršćani, prepoznati njihovog Antihrista kao Hrista.
Bojim se da je tu u pravu, jer mnogi nazovi kršćani će ga prihvatiti, ekumenistički pokret stvoren je s tim ciljem, Svjetsko Pravoslavlje, RKC i protestanti prihvatit će Antihrista. Pogani isto tako, kao i ateisti koji imaju već dugo iskustvo u komunizmu da su od ljudi, 'dragih vođa', stvarali bogove.
Moraju biti najprije velike nevolje,veliki ratovi, gladi, bolesti, neimaštine, oskudice, progoni.
Tada će čovječanstvo prihvatiti Antihrista koji će obećati tako željeni mir i blagostanje na Zemlji.
Četvrto, ako mu je vjerovati, onda se obredom klanja crvenih junica ne pomazuje ili uspostavlja vlast Antihrista, nego će Antihrist učiniti to žrtvoprinošenje da bi se izradio novi Jeruzalemski hram.
Tako graditelji hrama moraju biti očišćeni krvlju tih junica, slično kao što je Aron škropio krvlju židove na Sinaju da bi se očistili do grijeha, ili kao što je to činio veliki svećenik dok je postojao hram jeruzalemski***.
Zvuči mi vrlo moguće, da je Hamas zajedno s drugima digao lažnu uzbunu (hotimično ili nehotimično), ali tako da će na kraju proći bez negodovanja muhamedanaca i lažnih kršćana isti obred kad za njega dođe vrijeme.
Ove crvene junice će do tada vjerojatno završiti na nečijem stolu i tanjuru ili umrijeti od starosti.
Druge će biti odabrane kad već bude proglašen Antihrist, kad će ga muhamednaci držati svojim Mahdijem, a lažni kršćani Hristom koji se je vratio na Zemlju da stvori lažni raj Zemaljski koji će tobož trajati tisuću godina.

*** Krv junica naravno ne može brisati grijehe, nego je ta krv, kao i krv janjaca, bila praslika Krvi Hristove koji je Božji Jaganjac i koji oduzima grijehe svijeta, kako je o Njemu izrekao Preteča.
Stvarno mora se biti izuzetno tjelesan pa vjerovati da krv životinja može brisati grijehe ljudi.
Pravovjerni SZ židovi su vjerovali da ih krv junica pročišćava, a vjerovali su ne znajući kako i zašto.
Današnji židovi koji znaju da kršćani vjeruju kako je Isus Hrist bio Jaganjac, nemaju više opravdanja kojeg su imali njihovi preci koji su iščekivali Mesiju ne da ih poškropi krvlju junica, nego da izvrši obećanje dano Abrahamu, Izaku i Jakovu.




Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.