subota, 26. siječnja 2019.

Carstvo ili nacionalna država

Kad se je dogodila velika seoba naroda, ipak puno veća i razornija od današnje puzajuće muhamedanske (kojoj doduše još ne znamo što će nam na kraju donijeti), Rimsko carstvo je skoro kolabiralo.
Limesi(granice) više nisu 'držali vodu', uslijedio je potop.
Zapad koji je po prirodi stvari bio dalje od središta - Carigrada - Konstantinopola, je ostao bez carske vlasti, Rim je poharan, država na zapadu je nestala.
I od tada ustvari započinje mračno doba na zapadu jer su strukture koje su osiguravale civilizaciju bile uništene.
Međutim, da se nije Rimsko carstvo na zapadu uništilo, ne bi stari Hrvati uspjeli stvoriti državu, jer kako piše rimski car Porfirogenet, Hrvate je pozvalo to isto carstvo da slomi anarhiju (vlast barbara) na zapadu Balkana do koje je dovela horda Avara i Slavena te da pri tom ostvare svoje državu.
Dakako država koja će priznavati vrhovnu vlast Carigrada, to jest Rimskog carstva, jer je besmisleno tvrditi da bi car pozvao Hrvate tako da ovi stvore posve neovisnu državu i tako Carstvo potpuno izgubi svoj teritorij ovdje.
Stvar se je poprilično zakomplicirala kad je rimski papa okrunio franačkog kralja Karla Velikog za rimskog cara, zato što je tada pravi rimski car bio živ i stolovao je u Carigradu.
U narednom periodu trajala je borba (i vojna, i politička i što je najgore religiozna koja je dovela do papizma) između tog novog 'rimskog' carstva i starog koje se je prelamalo i kroz naše krajeve, tako da su na kraju Hrvati, zbog blizine Franaka i Rima, postali većinom papisti kad se je dogodila velika zapadna shizma.
U samom zapadnom rimskom carstvu trajala je isto velika borba između franačkih-germanskih careva i rimskog papizma oko toga tko će imati veću vlast, jer rimski papa je htio imati vlast nad carem, a car je htio imati moć da postavlja episkope i samog rimskog papu.
Na kraju je rimski papa izvojevao pobjedu jer je postao institucija koja može mjenjati i postavljati zemaljske kraljeve.
Tako je recimo rimski papa blagoslovio normanskog vođu Vilima Osvajača da osvoji i sruši anglo-saksonsko kršćansko kraljevstvo u Velikoj Britaniji, odnosno da ubije ili skine s vlasti tamošnjeg kršćanskog vladara.
Međutim ta velika moć srednjovjekovnih rimskih papa, koja se je očitovala ponajbolje u buli pape Bonifacija VIII "Unam Sanctam" prema kojoj se svi zemaljski vladari trebaju staviti pod autoritet rimskog pape (i svi ljudi) inače će završiti u Paklu, nije trajala duže od par stoljeća, jer su se upravo germanski zemaljski vladari u Njemačkoj pobunili u sklopu protestantizma protiv papskog apsolutizma, a nakon čega je uslijedilo vrijeme prosvjetiteljstva i liberalizma u kojem je vlast rimskih papa nad zemaljskim vladarima ostala samo teoretska, i više niti jedan rimski papa nije slao ekspedicije s ciljem da sruši jednog vladara i postavi drugog.
I tako dolazimo do modernog vremena, ili još malo prije u 19.st.
Tzv. Sveto Rimsko carstvo njemačke krvi je kapituliralo pred Napoleonom, jedino su tada postojala četiri carstva, britansko, habsburško, rusko i otomansko.
Ideja prosvjetiteljstva (u konačnici Antihrista) je bila nekompatibilna s tim starim carstvima osim britanskog koji se je usko povezao s judeo-masonerijom.
Najlakši način rušenja tadašnjih carstava (najčešće u organizaciji britanskog) je bilo putem stvaranja nacionalizama među narodima koji su tim carstvima pripadali.
Svojevremeno je engleski književnik lord Byron išao u naše krajeve i dalje prema Balkanu ne samo radi štofa za svoju književnost, nego da bi izvidio kako Britanija može potaknuti razbijanje habsburške monarhije i otomanskog carstva.
Tada se isto izdaje knjiga "Iliri" jednog drugog Engleza, a vrlo je vjerojatno kako je kasniji ilirski pokret koji je buknuo u Hrvatskoj bio inspiriran matricom koja se je izrađivala po toj knjizi preko puta La Mancha.
S druge sjevero-istočne strane Rusko carstvo je bilo sve jače i htjelo je osloboditi tjesnac Bospor i Dardanele, ali i cijeli Balkan od otomanske okupacije.
Kako se je ruska vojska sve više približavala tjesnacu, tako su se pravoslavni narodi na Balkanu dizali na ustanke, pa se je ubuduće Otomansko carstvo držalo 'bolesnikom na Bosporu'.
Međutim, jedino carstvo koje je preživjelo, britansko, bilo je najlukavije i imalo je stoljetnu politiku - ako se neko carstvo na kontinentu uzdigne iznad drugih, onda treba s tim drugima rušiti tog prvog, i tako u kontinuitetu kad se neko drugo carstvo pokaže jakim.
Tako su Britanci (zajedno s Francuzima) išli spašavati 'bolesnika na Bosporu' u Krimskom ratu protiv Ruskog carstva.
Kod nas na području Habsburške monarhije liberalizam je potaknuo centrifugalne nacionalizme, mađarski, češki, njemački, talijanski, pa na kraju i hrvatski i srpski koji su se dijelom na kraju ujedinili u jugoslavenski nacionalizam.
Trebao je samo još jedan rat da se uruši to srednjoeuropsko staro carstvo.
To se je dogodilo tako da se je Otomansko carstvo povuklo iz Bosne i Hercegovine, isto iz Srbije i Crne Gore, i izgledalo je kako će taj prostor ispuniti habsburško carstvo koje je dobilo značajnu vlast nakon Berlinskog kongresa, novostvorena srpska kraljevina bila je tajnim ugovorom austrijski protektorat, dok je isprva BiH bila okupirana, a zatim aneksirana.
Međutim, Britanija je time samo dobro naješkala Austriju, jer je istovremeno organizirala puč u Srbiji protiv proaustrijskih Obrenovića i dovela na vlast sebi podložne Karađorđeviće, dok je rasplamsala srpski 'iredentizam' koji je de facto sve slavene na Balkanu, osim Bugara, držao Srbima raznih vjeroispovijesti.
To dakako ne može biti podloga za srpski imperijalizam, jer neka država je carstvo budući u njoj na velikom području žive razni narodi, dočim je preambiciozno velesrpstvo negiralo postojanje drugih naroda u toj svojoj potencijalnoj budućoj državi.
Tako je 1908. nakon aneksije BiH od strane Austrije, Srbija razmišljala da povede rat, jer je svojatala BiH, ali i puno šire sve prema Solunu, dakako i našu Dalmaciju i Slavoniju, to jest svugdje gdje ima barem malo pravoslavnih koji nisu Grci (u drugim verzijama su svi štokavci Srbi, iako je poznato kako je Vuk Karadžić uzeo štokavicu iz istočne Hercegovine kao srpski jezik, dočim se je tada u Srbiji govorilo sasvim drugačije, bliže crkvenoslavenskom jeziku).
Dakle nikakvo čudo nije bilo kad je 1914. u Sarajevu srpski crnorukaški atentator Gavrilo Princip ubio austrijskog prijestolonasljednika Ferdinanda i njegovu trudnu ženu što je izazvalo dotad neviđeni velerat (nikad nisu niti prije niti poslije zabilježene takve bitke s tako velikim brojem ubijenih).
Ono što posebno zabrinjava danas je što se u Srbiji tom atentatoru podižu spomenici, i dalje se ulice nazivaju njegovim imenom.
Jednom riječju - Srbija nije odustala od velesrpstva.
Velesrpstvo se je međutim ozbiljno i teško sukobilo s bugarskim nacionalizmom, jer je Bugarska bila ipak najmoćnija država na Balkanu nakon sloma Otomanskog carstva.
Srbija je u 19.st. izgubila rat od Bugarske (i to ju je više preorijentiralo prema zapadu to jest Hrvatskoj), ali u drugom balkanskom ratu pred početak prvog velerata, skoro sve balkanske države su se ujedinile protiv Bugarske i ona je taj rat izgubila.
I tu nastaje makedonski problem, jer je evidentno kako Makedonci kao posebni povijesni narod nisu nikad postojali (osim ako kažemo da Aleksandar Veliki nije bio Grk, a istina je da su Makedonci bili 'pleme' Grka na sjeveru Grčke), da su velikom većinom slaveni koji su živili u Makedoniji (kao regiji) govorili jezikom vrlo sličnim bugarskom, da se čak i crkvenoslavenski jezik koji su u sv.Liturgiju dali sveta braća Kiril i Metod govorio u okolici Soluna i da se to smatra varijantom bugarskog jezika.
Dakle Srbija je smatrala Makedoniju južnom Srbijom (htjela je ustvari izlaz na Egejsko more u Solunu), dočim su nakon 1918. tj. uspostavljanja kraljevine SHS, kasnije kraljevine Jugoslavije, negiralo postojanje i Bugara i Makedonaca.
U međuvremenu je tamo trajao komitski ustanak nekoliko godina uz velike žrtve i represije.
Kako su u beogradskoj skupštini ubijeni politički vođe hrvatskog naroda, te je politička borba za neovisnost Hrvatske u Jugoslaviji postala sve više iluzorna, to su se radikalni hrvatski nacionalisti na čelu s dr. A.Pavelićem (koji je kao odvjetnik branio na sudu VMRO ustanike prije toga) povezali s probugarskom organizacijom VMRO koja je vodila istu borbu za rušenje Jugoslavije.
Tako su hrvatski ustaše i VMRO zajednički izveli 1934. atentat u Marseju na jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića, što je bio svima znak kako će se kraljevina Jugoslavija, kao umjetna masonsko-britansko-francuska tvorevina raspasti zbog neriješenog nacionalnog pitanja, zato što je podloga te države bilo velesrpstvo koje je de facto sve slavene na području Balkana držalo Srbima.


Zašto sam prepričao ove povijesne zgode?
Zato što sam mišljenja kako su potpuno neovisne nacionalne države iluzija, uvijek su te 'neovisne' države ovisile o moćnijima, pogotovo ako su to bila carstva.
I nadalje, povijest je najviše vremena povijest zemaljskih carstava, nacionalne države nastaju samo jedno vrijeme dok se ruši staro carstvo i dok ne nastane novo.
Carstvo ne može funkcionirati ako negira samobitnost ili donekle automiju naroda koji ga tvore.
Ako se u nekom carstvu raspiru nacionalne strasti, onda će to carstvo najvjerojatnije uskoro propasti.
Narodi koji se pak predaju nacionalizmu, nerijetko negiraju postojanje drugog naroda unutar svoje države, a kako se to s druge strane granice isto događa, onda je latentno prisutan rat s drugim narodom.
Danas međutim vidimo kako su nacionalne države samo države po imenu, da je EU ili SAD stvarno carstvo koje određuje što se u tobož neovisnim nacionalnim državama može događati.
Nije problem što ta carstva postoje, nego što su to antikršćanska carstva.
Moć nacionalnih država kao i vitalnost starih europskih naroda kopni, novo carstvo Antihrista se rađa.
Narodi koji su rušili kršćansko Rimsko carstvo nisu u konačnici postali slobodni i neovisni, nego su postali vazali na kraju antikršćanskog carstva koje postaje sve opipljivije.
Ipak, ako pripadamo Nebeskom Carstvu, onda nas to ne smije plašiti i obeshrabrivati.

Broj komentara: 15:

  1. Dolje Grčka, živjela Makedonija!

    Vasil

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam siguran da je i jedan narod većinski kršćanski da bi se mogao pobuniti protiv carstva Antihrista i uspostaviti nacionalnu kršćansku državu.
    Mediji koji su dobili izuzetnu moć zbog tehnologije koja se temelji na elektromagnetizmu oblikuju svijest ljudi, ili drugim riječima većina ljudi koji se mogu i nazivati kršćanima, dragovoljni su robovi medija koji šire carstvo Antihrista.
    Opet, kad bi i neki narod se pobunio protiv tog carstva, bez Božje pomoći se ne bi mogao ophrvati tehnološkoj i ekonomskoj premoći tog carstva laži i zla.
    I na kraju, mislim da smo na kraju, to jest da po Božjoj providnosti dolazi vrijeme kad će se zacariti Antihrist kako bi vrlo brzo nakon toga Hrist drugi put došao i preobrazio svijet, prije toga uništivši Antihrista i njegove sluge.

    OdgovoriIzbriši
  3. Emile Srbine, ne kaže se kršćansku državu, nego hrišćansku državu.

    Z.

    OdgovoriIzbriši
  4. :)
    Evo još jednog retardiranog koji misli da su Hrvati pupčanom vrpcom vezani za papizam, pa ako je papizam zabluda onda hrvatstvo više ne dobija kisik.
    Ni ne razmišlja da s takvim stavom upravo radi na srbizaciji hrvatskog naroda, jer ako Hrvati ne mogu postojati a da nisu papisti, a papizam se sve više i više pokazuje i manje upućenim ljudima kao zabluda, onda time uništava nacionalnu svijest i budućnost hrvatskog naroda s logikom tko je pravoslavac onda je taj Srbin.
    S druge strane povratak riječi koje su se nekada izgovarale na crkvenoslavenskom u hrvatskom narodu nije srbizacija, nego povratak korijenima koji nisu latinski, nego grčki.

    OdgovoriIzbriši
  5. A kad će se stvoriti Hrvatska Istinska Pravoslavna Crkva? Hoćemo Pantelejmona za patrijarha!

    Z.

    OdgovoriIzbriši
  6. Emile,
    pratiš li previranja kod kolege dusparologa Elvisa?
    I on je svoja umovanja započeo "povratkom korijenima", na izvore, u prva stoljeća..., a dogurao do bratstva i jedinstva sa muslimanima. Njegova je dusparologija toliko zahirila u sinkretizam da je čak i nekog muslimana proglasio svetim i time skoro šlagirao svog pentakostalnog gurua koji ga sad pere po fejsu. Koliko vidim, po pitanju tih najnovijih Elvisovih ideja, još se nije očitovao otpali svećenik Razum kojemu vjerojatno nije lako u ulozi unproforca između svoja dva "promišljatelja". Uglavnom, cirkus živi.
    Tako si i ti počeo "povratak korijenima" umovanjem o sedevakantizmu pa dogurao do svetosavlja.

    Vjerovao ili ne, ja u svakoj povoljnoj prigodi upućujem ljude da se upoznaju s dusparologijom (Elvisovim i tvojim naukom), jer ste vi najbolji primjeri posljedica oholosti vlastitog umovanja.

    Još samo da se upišete u Beljakovu stranku. I on se krenuo "vraćati korijenima" i Radiću, a završio kod Pupovca. Jedino vas Beljak šije u akrobacijama. Njegov salto mortale, od HOS-a do četništva, je ipak teško nadmašiti.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
  7. @Z
    Istinska HPC se može stvoriti tek kad u RH bude dovoljan broj istinskih pravoslavaca.

    OdgovoriIzbriši
  8. Znači nikada. Pusti ti dovoljan broj i državne zakone. Registrirajte se ti i Pantelejmon. Vi ćete nas braniti od Istinske Srpske PC koja kaže da joj po kanonima pripada teritorij Republike Hrvatske.

    Z.

    OdgovoriIzbriši
  9. @Kvatrić
    Istinsko pravoslavlje nije svetosavlje koje je srpski etnofiletizam pod krinkom pravoslavlja.
    Ne znam kako netko može uopće vjeru u Gospoda Hrista nazvati svetosavljem, bilo afirmativno bilo negativno.
    Drugo, ja ne izmišljam svoju teologiju nego slijedim nauk Crkve, te je svaka usporedba mene s E.Dusparom ili zlonamjerna ili jednostavno ne poznavanje činjenica.
    Kod tebe i kod sličnih očito je upaljena neka lampica za uzbunu čim nekog tko ukazuje na pravoslavlje i zabludu papizma uspoređujete s 'dusparologijom', mješavinom papizma, protestantizma i cionizma.
    Jel možda tvoj 'sveti otac' iz Rima, Bergoglio veličanstveni, također dusparolog, jer on je i rehabilitirao luteranizam, k tome je potpuno pod kontrolom cionista, kao i predhodne rimske pape?

    OdgovoriIzbriši
  10. @Z
    Nije problem u državnim zakonima, jer mjesna Istinska PC ne mora se uopće registrirati kao vjerska organizacija kod države.
    Štoviše, mislim da se PC ne bi ni smjela uspoređivati s udrugama budista i slično, kao i da ne bi niti smjela dobivati novce iz državnog proračuna nekršćanske države.
    Moguće je da čak i Istinska PC Grčke nije registrirana u toj državi, i to je dobro.

    OdgovoriIzbriši
  11. Emile,
    kad sam uguglao pojam "istinska pravoslavna crkva" (bez srpska), prvi link koji nije na ćirilićnim hijeroglifima, već na latinici je ovaj: https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpska_istinski_pravoslavna_crkva
    Je li to tvoja crkva ili nije? Ukoliko je, a kakva je ako ne srpska tj. svetosavska?

    Što je sedevakantizam ili ova crkva koju čak ni pravoslavci ne priznaju, nego izmišljanje privatne teologije tj. vlastito mudrovanje? Osim toga, već ti je nekoliko komentatora ukazalo na tvoja privatna vjerovanja koja nisu u skladu čak ni s pravoslavljem. Da, ti ćeš reći kako je to u skladu s naukom crkve. Ma koje crkve? Nekakve privatne crkve kakve u protestantizmu niču svaki dan, a sad vidimo da ni pravoslavlje nije imuno od toga. Isti princip ima i Elvis, samo što on ne kaže kako slijedi nauk Crkve, već Krista.
    Osim toga, nikakva mi se lampica za alarm više ne mora paliti, jer je tvoja priča jednako besmislena kao i Elvisova. Kao što Elvisov nestrukturirani sinkretizam može zaljuljati samo krajnjeg čudaka, tako i priča o pravoslavlju (o tvojoj verziji da ne govorim) može zavesti samo polupanog katolika kome nije jasno da pravoslavlje već na funkcionalnoj razini ne može biti prava Crkva. A takvi i trebaju otpasti i prići tisućama protestantskih i pravoslavnih "pravih crkava".
    Inače, dusparologija nije ništa novo. Npr. (vidi novi HT) u prvoj Jugovini katolički svećenik Đuro Vilović je počeo previše mudrovati po svome pa je završio kao jedan od najbližih suradnika Draže Mihajlovića. U drugoj Jugovini je katolički svećenik Viktor Novak postao jedan od glavnih komunističkih i velikosrpskih propagandista. Danas sve vrvi od bizarnih slučajeva formalnih svećenika od Razuma do Baruna. Tko zna gdje će oni sve pozavršavati? Vjerojatno u rasponu od Jehovinih svjedoka do ISIL-a. Na sve te slučajeve treba ukazivati ljudima kao na potvrdu istine kako je svačija vjera u opasnosti, jer je đavao daleko lukaviji od čovjeka. A čim se pusti sigurno sidro i krene u vlastita mudrovanja ulazi se na đavlov teren.

    I sam znaš koliko su besmislena ova pitanja i podmetanja o Bergogliu upućena meni. Vrlo dobro znaš za katoličke stranice (od Christus Rex-a, Murus Inexpugnabilisa, Tomeblizanca do mnogih drugih) na kojima je jasno iznešen katolički stav o Bergogliovim protestantskim tulumarenjima i o gmizanju pred talmudistima.
    Ali znakovito je da si opsjednut Bergogliom i pokoncilskim papama. Kao i modernisti, fokusiran si na Bergoglia i Ivana Pavla II, dok Benedikta XVI, a o predkoncilskim papama da ne govorim, ne spominješ. Katolička crkva niti je počela niti završava s Bergogliom. Bergoglio je samo jedna u nizu Božjih kazni nevjernom narodu.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
  12. @Kvatrić
    Riješi se već jednom straha od četnika ili vječitog povezivanja pravoslavlja i četništva.
    Ako tražiš poveznicu na Istinsku PC Grčke, ona je ovdje, samo izgleda da nije baš posljednje vrijeme ažurirana:
    https://www.thegenuineorthodoxchurch.com/
    Kažeš da iznosim teološka stajališta koja su protivna PC, to jest da su mi na to ukazivali neki drugi čitatelji.
    Pa evo navedi ih, da se ispravim, da povučem ono što sam pisao a nije u skladu s naukom ekumenskih sabora Crkve.
    Nadalje, kažeš da samo navodim rimskog papu Franju, a ne i recimo Benedikta XVI, to jest implicitno kažeš kako je taj posljednji naveden bio ortodoksan.
    Pa i nije bio, i on je bio sasvim procionistički kao i ostali, zatim u svojoj knjizi "Uvod u kršćanstvo" uvodio je mnoga heretička razmišljanja, pa sve do toga da nije vjerovao u stvarnost sakramenata, za njega je to bilo ništa više od simbolike. Zato je i mogao skinuti cipele u 'Plavoj džamiji' i moliti se s muhamedancima, jer mu je i to bilo samo simbolično.
    Čudi me da i ti ne vidiš kako su svi moderni rimski pape najvjerojatnije moderni ateisti jer su oni prava djeca ovog modernog vremena. Taj isti se je šezdesetih u revolucionarnim vremenima pojavio na V2 odjeven u civilnom odijelu, to bi ti trebalo dovoljno reći u kavom duhu je djelovao i u kakvom je odrastao.
    Vi (tradicionalni papisti) jednostavno ne možete vjerovati u ništa ako oko vas nema 'nezabludivog Hristovog vikara na Zemlji', vi biste za vladiku rimskog prihvatili i Antihrista, jer vaša vjera ne može opstati bez rimskog pape.
    U renesansi su zbog tako duboke zablude papizma, papisti se mogli staviti pod autoritet rimskog pape koji se nije htio okruniti papskom krunom dok mu se ne poklopi horoskop.

    OdgovoriIzbriši
  13. Emile,
    četnika ne da se ne bojim, već nitko sretniji od mene da su nam oni najveća ugroza. Bojim se gusaka u magli tj. Hrvateka. Pojednostavljeno, nama nije problem Pupovac već smo mi tulavi Hrvati sami sebi problem. Pupovac samo iskorištava ono što mu glupi Hrvateki omogućavaju.
    Pravoslavlje i četništvo ne povezujem ja već četnici. Četnici su ti koji unazad 200 godina, sve pravoslavce u Hrvatskoj nazivaju Srbima. Da je to tako dokazuje njihova histerija na spomen HPC-a. Ali opet, tu smo najviše krivi mi Hrvati sami sebi.

    S obzirom da me pravoslavna stajališta ne zanimaju ne mislim kopati po starim člancima i komentarima kako bih tebi dokazao gdje te pojedini komentatori demantiraju. Ionako te vaše rasprave o pravoslavlju nisam pozorno čitao.

    Za Benedikta XVI nikad ne bih rekao da je bio "ortodoksan", već naklonjen Tradiciji. Ne tradicionalan, već naklonjen. A zbog toga je i "likvidiran".
    Da se Benediktu XVI može štošta prigovoriti (i više od ovog što si naveo) uopće nije sporno, ali i sama činjenica da nije mrzio Tradiciju bila je dovoljna modernistima da ga maknu.

    Pusti ti insinuacije i konstrukcije koga bi mi prihvatili ili ne. Bilo je svakakvih razdoblja (i sa više i uopće bez rimskog "vladike"), ali katolici uvijek moraju ostati vjerni Crkvi kakvu ju je utemeljio Krist. Ukoliko počnu mudrovati po svome završe u bespućima kojekakvih hereza kao ti i Elvis.

    Nisam znao za ovo sa horoskopom u renesansi. To je samo još jedan dokaz koliko je renesansa bila zla i opaka, jer je počela izdizati čovjeka iznad Boga.
    Samo još jedna potvrda koliko se moramo kloniti ljudskog i držati Božjeg.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja sam uguglao Istinska Pravoslavna Crkva i meni izašlo da skratim da je Srpska Istinska Pravoslavna Crkva ultračetnička i obučava djecu za rat. Zašto Emile nijedne riječi o tome? To je tvoja Crkva, nikakve kritike, pobune?

    "Tako imamo tzv. ’Srpsku istinski pravoslavnu crkvu’’, ‘’Grčku istinski pravoslavnu crkvu’’ (tzv. ‘’starokalendarsku’’ koja se deli u devet međusobno posvađanih frakcija)."

    http://david-udruga.hr/novosti/bez-komentara/2010/12/13/nekanonsko-pravoslavlje/

    Đakon Nemanja S. Mrđenović

    Ja mislim da je ovo s Božje strane. Ključ je u brojci 9, a ne 11 ili 8.

    Z.

    OdgovoriIzbriši
  15. @Z
    Jedan od komentara kojeg nisam obrisao jer su većina samo idiotsko ponavljanje nevaljalih argumenata.
    Dakle, nikakva Srpska Istinska PC nema veze sa Crkvom kojoj ja pripadam.
    Ubuduće znaš što će uslijediti ako se budeš ponavljao.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.