utorak, 22. siječnja 2019.

RKC u sebi inkorporira istočnu Tradiciju

Ne, ne brinite se za mentalno zdravlje blogera, to nisu moje riječi, to je vic koji je jedan papistički komentator - vjeran kao pas na blogu, napisao ovdje.
Naravno, on je toliki vicmaher pa nije ni svjestan da opisuje kontradikcije ozbiljnim tonom, ali u tome je draž viceva.
Dakle, ne radi se samo o filoque, radi se o krivoj triadologiji, kristologiji, sakramentologiji, eklesiologiji i eshatologiji (vjerojatno bi se još toga našlo) koja je poput korova uništila zapadnu njivu kršćanstva i to baš zato što je RKC (i njezino dijete protestantizam) ignorirala ili kontrirala nauku istočnih kršćanskih otaca koji je prihvaćen na ekumenskim saborima Crkve u prvom tisućljeću.
I kao što Jay Dyer objašnjava u svojim videima (nije on ništa novo otkrio, nego je pisanje kršćanskih otaca prenio na moderni medij), srž zapadne zablude je prihvaćanje platonizma koje nije moglo prihvatiti istinu Objave kako Bog nije čist čin (definicija Tome Akvinskog) to jest da On nije istovjetan sa svojim atributima, nego da postoji Božja suština i nestvorena Božja energija bez koje se kao kula od karata ruši zapadna sakramentologija (gdje je Bog u sakramentima ako ne postoje nestvorene Božje energije, a Božja bit je nedostupna svim stvorenjima) i sve ostale gore navedene teologije.
Da ne bih prepričavao to što Jay Dyer efektno iznosi, priložit ću njegovo video predavanje.
Pažljivi čitatelj bloga zna kako sam pred godinu dana napustio papizam najviše ponukan njegovim videom kojeg sam tada gledao.
Vicmaher zna engleski jer često citira engleske tekstove, nadam se da će ovaj put otvoriti i svoje srce za istinu, kad i sam kaže kako cijeni istočnu Tradiciju (i nadam se kako je nadvladao strah od 'četnika' iako mi se čini da jednostavno koristi taj svoj politički kvazi argument kako bi odvratio hrvatske rimokatolike od istine Pravoslavlja).
Ostalim čitateljima preporučam, ako znaju engleski, da pažljivo prate dugo predavanje, iako se nerijetko iste stvari ponavljaju (ali to je predavanje, nije teološki tekst).



P.S. Pomalo zbunjen činjenicom što jedan komentator rimokatolik vjeruje kako su kršćanski oci naučavali 'filioque' - Duh Sveti proizlazi i iz Sina, koristim priliku da dam poveznicu na video jednog istinskog pravoslavca iz Indije, o.Tom (pripadamo istoj Crkvi) koji govori o toj zabludi RKC.


Broj komentara: 5:

  1. Nemoj se ljutiti Emile, ali ti si počeo govoriti srpski jezik (Hrist i sl) i normalno je da je to nešto neprirodno. Ako je tvoja istinska pravoslavna crkva okrenuta evangelizaciji kako misliš da neki Hrvat može pristupiti toj crkvi, jer naturanje jezika uvijek prethodi agresiji i to ovaj narod dobro zna.
    Ja sam prije išao na zajedničke molitvene susrete ( imaju dobru rakiju na Cvjetnom), ali više neću otkad sam pogledao ovaj video od povjesničara Stjepana Loze na Podcastu Velebit.

    https://www.youtube.com/watch?v=fVYY21vqb6s

    SPC je poput Danovog plemena u Izraelu. Razbojnici.

    Što se tiče filioque nevjerojatno je da te PP ne upozori da ne iznosiš neistine. Čitam knjigu Presveto Trojstvo i tamo piše:
    Izlaženje Svetog Duha od Sina prvi su zanijekali u 5 stoljeću Teodor Mopsuetijski (+428) i Teodor Cirenski (+458). Izuzevši ovu dvojicu sva je crkva istočna i zapadna do 5 stoljeća vjerovala, da Duh Sveti izlazi od Oca i Sina. Grci su se doduše služili drugom terminologijom od nego zapadnjaci, ali je sadržaj njihova naučavanja bio isti....
    Neću komentirati filioque, prije nego završim sa komentarom o Rim 5,12. Nemam baš puno slobodna vremena pa će to trajati.
    Usput pitanja: Kako to da je Bog dopustio da pogine pravednik Abel, ako nije bilo njegovog grijeha prije njegove smrti? Zašto je on morao prinositi žrtve, ako mu duša nije bila zahvaćena istočnim grijehom? Na prvo pitanje znam da ćete dati dobar odgovor ali na drugo pitanje nećete imati dobar odgovor nego neku nejasnu prilagodbu vašoj herezi.
    Ako je, po Emilu i duša zahvaćena samo entropijom radi Božje kazne, jer je Bog rekao Adamu:
    15Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva. 16Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: »Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, 17ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!«
    Nije bilo entropije, jer je Bog istjerao prvi Par iz Edena.
    Ako se entropija uzme u obzir, onda se ona podrazumjeva da se odnosi i na dušu, i time se potvrđuje katolička nauka o istočnom grijehu, jer pravoslavci kažu da se smrt odnosi samo na smrt tijela. Mogu prihvatiti da se više ne zove nauka o istočnom grijehu, nego Emilovska entropija nakon pada Praroditelja. Ista stvar.
    Šalim se, naravno, nije ista stvar jer je Eden ostao kakav je bio, samo je nedostupan, jer ga čuva anđeo sa mačem koji svjetluca. Usput pitanje: Zašto taj mač svjetluca?
    Može li mi netko reći kako pravoslavni gledaju na plodove Duha Svetoga. Koliko je plodova Duha? Je li to isto kao kod nas?
    M


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo, Hristos je izvorno riječ na grčkom jeziku, i u crkvenoslavenskom prijevodu se ne izgovara Krist, nego Hrist.
      Zašto bi Hrvati uzimali tu svetu riječ od iskvarenog latinizma, umjesto od originala tim više što su tako izgovarali stoljećima prije latinizacije?
      Drugo, da Duh Sveti izlazi iz Oca i Sina nije nitko naučavao o d kršćanskih otaca, štoviše na ekumenskim saborima Crkve potpuno je definiran Simbol vjere i anatemizirani su svi oni koji bi u njega nešto dodali (filioque) ili oduzeli.
      Prema tome RKC je pod anatemom još od Nikejsko-Carigradskih sabora Crkve, još od 4 st.
      Ne znam koliko moraš biti neupućen da biš tvrdio suprotno od toga.
      Bog Otac je Uzrok egzistencije i Sina i Duha Svetoga, Sin ima sve što ima Otac (kao osoba) osim što nije Uzrok.
      Zapad je to počeo negirati, ali sve do početka 11.st. niti rimski papa nije nigdje javno izgovorio filioque, pa je uopće ridikulozna tvoja tvrdnja kako su kršćanski oci vjerovali u flioque.
      I kako sam napomenuo u tekstu, a to odlično predstavlja Jay Dyer, zapad ima pogrešnu triadologiju (nauku o sv.Trojici) ponajviše radi zablude platonizma koju su umiješali u kršćanstvo, a onda su iz toga slijedile ostala krivovjerja.

      Izbriši
    2. Pitaš zašto je Bog dopustio da Abel bude ubijen?
      To retorički pitaš jer misliš kako je to dokaz da je Abel imao krivicu istočnog grijeha, pa ga je zbog toga Bog prepustio ruci Kajina odnosno smrti.
      Ponovit ću ono što sam ti puno puta napisao, ali ti to ne prihvaćaš ili ne pamtiš.
      Smrt je ušla u svijet nakon Adamovog grijeha, ali nitko osim Adama ne nosi krivicu njegovog grijeha, nego posljedice.
      Posljedice (smrt i zbog smrti slabost prema strastima) nemaju samo Adamovi potomci, nego cjelokupno stvorenje koje čeka na Hrista da stvori novo Nebo i Zemlju (o tome piše sv.Pavao), da stvorenja više ne budu robovi smrti-entropije.
      Nadalje, Pravoslavlje ne gleda na čovjeka platonistički to jest dijelektikom duša-tijelo, nego je čovjek cjelina koja se sastoji od tijela, duše i duha.
      Ne znam da li u Pravoslavlju postoji neka ljestvica plodova Duha Svetoga kao u RKC, međutim znamo što je sv.Pavao nabrajao kao Njegove plodove.
      I ako si primjetio u pisanju, Duh Sveti se ne može nikad posmatrati bez Hrista, jer Duh Sveti izlazi od Oca i počiva u Sinu. To je i za mene bila novost, zato ti preporučujem proučiti kako kršćanski oci uče o triadologiji (možda je najbolje da pažljivo pogledaš videa Dyera) koja je temelj svake druge teologije, i ako se ona postavi krivo, onda su sve druge teologije koje proizlaze iz nje krive.

      Izbriši
    3. Apropos etnofiletizma kod SPC ili općenito kod Srba, znam da je poprilično prisutan, a najviše se očituje u tome što velik dio njih, odgojen u velikosrpstvu i jugoslavenstvu, negira i samo postojanje hrvatskog naroda, a kamoli hrvatske povijesne državnosti (koja je starija nekoliko stoljeća od njihove), već Hrvate smatra pokatoličenim Srbima.
      Što sam onda ja? Pravoslavni pokatoličeni Srbin?
      Drugi veliki problem je nevoljkost da se stvarno razluči istina od propagande u drugom veleratu (mit o Jasenovcu) i to bez mržnje i temeljem stvarnih dokumenata, svjedočenja (dakako isključiti ona koja su lažna što nije teško) i putem forenzike (to je najjednostavniji način da se odstrani mit o Jasenovcu kao potencijalnom okidaču novog hrvatsko-srpskog rata).
      I danas sam čitao komentare na netu gdje neki Srbi kažu kako je Vukovar, Škabrnja i ostala stradanja Hrvata iz 90-tih samo osveta za Jasenovac.
      Prvo, kršćani štoviše ako se nazivaju pravoslavnima ne smiju se osvećivati, pogotovo nad nedužnima, i kao drugo, kršćanima mora biti istina (Hrist je Istina) i vjera važnija od svega, i zato nema nitko opravdanja ako se zove kršćaninom, a ne želi da se sazna istina o drugom veleratu, nego se sprema na neki novi rat tako da svojata teritorij drugog naroda i države.
      Po svoj prilici tog rata ne će biti jer su i Hrvati i Srbi narodi s negativnim natalitetom, s velikim iseljavanjem, tako da će biti malo onih koji bi mogli ratovati.
      S druge strane vidimo veliku imigraciju muhamedanaca u EU koja će se sigurno, prije ili kasnije, preliti i kod nas.
      To će biti sigurno veći potencijal za sukob na široj razini.

      Izbriši
    4. Pogledao sam sinoć video na Projektu Velebit s povjesničarom S.Lozom u vezi izlaska njegove knjige:
      "Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima".
      Ako je SPC tako podlo lagala s Valerijanovim memorandumom (da je u NDH u nekoliko prvih mjeseca ubijeno 300.000 Srba) onda se takva Crkva ne može nazivati kršćanskom, nego etnofiletističkom-nacionalističkom kojoj je kršćanstvo krinka radi ostvarivanja velikosrpskog projekta.
      S.Lozo je po meni rekao jednu veliku istinu kad je izjavio da projekt Velike Srbije nije imperijalni projekt nego genocidni.
      Narodi koji krenu u imperijalizam, poput Rimljana, Rusa, Turaka ili Engleza osvoje druge narode proširujući svoje carstvo, pacifiziraju ih, ali ne rade na njihovom istrebljenju, štoviše dozvoljavaju im kulturnu ili vjersku autonomiju.
      Manji narodi koji krenu u imperijalizam ne stvaraju imperiju-carstvo u kojem će biti mnogi narodi, nego krenu negirati postojanje drugih naroda ili krenu u genocid.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.