utorak, 8. siječnja 2019.

(Po)krštavanje Hrvata


Uskoro slijedi tekst o grijehu praroditelja, krštenju (zašto nije valjano krštenje kod heretika) te zašto je besmislena RKC dogma o bezgriješnom začeću Presvete Bogorodice.
Ova deklinacija (tj. krštenje Hrvata) ista je u jednini i u množini.
Stoga neka ponovno pokrštavanje Hrvata u istinskoj pravoslavnoj Crkvi započne!

Hristos Genate!



32 komentara:

  1. Jedva čekam tvoje tumačenje o grijehu praroditelja i objašnjenje da je besmislena dogma o bezgrješnom začeću. Haha, bit će zanimljivo kao i onda kad smo razgovarali, čega se sjećam s radošću.
    Emile, Hristos Genate.
    Marinko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Marinko
      Ne će biti moje tumačenje, nego izvod iz knjige jednog bogoslova u predgovoru jednog znanog mi monaha.

      Izbriši
    2. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    3. Iz Teodosijevog žitija Svetog Save:

      "Na Crkveno-narodnom Saboru u Žiči, o Spasovdanu 1221. god. trećeg dana Sabora, po krunisanju brata i izloženju vere, sveti Sava otpoče rad sa jereticima. Neke primi krštenjem, a latine miropomazanjem."

      Kad netko hoće biti veći čedo od Save...

      Krešimir

      Izbriši
    4. @Krešimir
      Biti latin ne znači nužno biti heretikom, jer taj pojam znači kršćanina koji pohađa sv-Liturgiju i druge obrede prema Rimskom obredu ili nekom drugom zapadnom obredu na latinskom jeziku (ili crkvenoslavenskom i nalazi se pod rimskim patrijahatom).
      Tako su gotovo svi latini bili pravoslavni do poznate shizme.
      Nadalje, ako su u 13.st. neki latini bili primljeni u Crkvu samo s miropomazanjem (krizmom, ali i odricanjem od papizma) onda to znači da su bili kršteni prethodno s 3 puta uranjanjem u vodu kako je propisano kanonima ekumenskih koncila Crkve.
      Tzv. pravoslavni iz 'službenih' Crkvi poput SPC krše isto taj kanon kao i papisti, jer neke krste samo polijevanjem vode po glavi.

      Izbriši
  2. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    2. Emil, sad ponosno stavi kokardu na čelo. Finili su bali.

      https://www.youtube.com/watch?v=l2LHPLoFqHA

      Krešimir

      Izbriši
  3. Očigledno ne razumiješ latinicu.

    Из Теодосијевог житија Светог Саве:

    "На Црквено-народном Сабору у Жичи, о Спасовдану 1221. год. трећег дана Сабора, по крунисању брата и изложењу вере, свети Сава отпоче рад са јеретицима. Неке прими крштењем, а латине миропомазањем."

    Из наведенога се јасно види да је и свети Сава користио икономију при примању латина. Није их прекрштавао.

    Krešimir

    OdgovoriIzbriši
  4. Autor je dobro objasnio da su tada (u 12. st.) Latini još čuvali bar pravilnu formu krštenja te je stoga bilo osnove da ih se prima odricanjem od latinskih zabluda i miropomazanjem (što je u skladu s kanonima Prav. Crkve). Osim toga razlike u vjeri su tada bile mnogo manje nego danas. Konačno, ne treba zaboraviti da je Crkva ovlaštena da ocijeni kad je potrebno upotrebiti akriviju (točnost) a kada ikonomiju (snishođenje). Ali i u ono vrijeme, što se tiče Latina, češće je korištena akrivija.

    ПП.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možete vi krstiti kako i kad hoćete, ali pečat krštenja dolazi samo jednom. I dolazi po svećenicima i biskupima po apostolskom nasljeđu.
      Evo iz Iv 3
      25Između Ivanovih učenika i nekog Židova nastade tako prepirka o čišćenju. 26Dođoše Ivanu i rekoše mu: »Učitelju, onaj koji s tobom bijaše s onu stranu Jordana i za kojega si ti svjedočio – on eno krsti i svi hrle k njemu.« 27Ivan odgovori:
      »Nitko ne može sebi uzeti ništa
      ako mu nije dano s neba.

      Mislite da se ovaj odgovor Ivana Krstitelja ne odnosi na našu prepirku ovdje.
      Svećenici katoličke (Petar) i pravoslavne (sad ostali apostoli, osobito Ivan) krštavaju u ime Isusa Krista.
      Kad se bude Emil krštavao, jednostavno se neće ništa dogoditi jer je već kršten u katoličkoj crkvi i to proizlazi iz gore citiranog odlomka evanđelja.
      Marinko (ubuduće M)
      PS. Drago mi je da se u raspravu uključuje još pravoslavaca.
      Jedno pitanje (nisam sve pratio prije): Kojoj od glavnih pravoslavnih crkava pripada Istinska pravoslavna crkva, mislim na Carigradsku, Jeruzalemsku, Antiohijsku, Aleksandrijsku ili Rimsku?

      Izbriši
    2. Ono što napisah jednostavno je u nauci Crkve, u Njezinim kanonima.
      Citiraš sv.Pismo i interpretiraš ga kao protestant, umjesto da provjeriš što Crkva naučava glede samog krštenja (3 puta uranjanje u vodu ili polijevanje po glavi samo izuzetno kod onih koji se ne mogu uroniti u vodu) i jednako važno - svete tajne (sakramenti) ne postoje kod heretika i shizmatika.
      Ako hoćeš znati koji su to kanoni, netko će ti ih ovdje navesti.
      Drugo, svi navedeni patrijahati koje si nabrojao su u velikoj herezi ekumenizma te i kod njih, kao i kod RKC (rimskog patrijahata) ne vrijede svete tajne.
      Crkva je postojala i prije uspostave tih patrijahata, postoji i postojat će bez njih.
      Dakako da bi bila velika stvar kad bi se neki od patrijahata odrekao jeresi ekumenizma (u koju je uključen i novi papistički kalendar).

      Izbriši
    3. "svi navedeni patrijahati koje si nabrojao su u velikoj herezi ekumenizma te i kod njih ... ne vrijede svete tajne."

      Srbi idu u pakao.

      LOL Volim ovaj blog.

      Krešimir

      Izbriši
    4. @Krešimir
      Ako voliš da Srbi idu u Pakao, onda ti ideš tamo.

      Izbriši
    5. Ja nisam rekao da Srbi idu u pakao, to TI kažeš. Srbi pravoslavci imaju valjane sve sakramente.

      Nego, nikako da promucaš o turbo četništvu Istinske pravoslavne Crkve.

      Krešimir

      Izbriši
    6. Istinska Pravoslavna Crkva ne priznaje blagodati SPC zbog jeresi ekumenizma.
      Za razliku od tvoje jeretičko-shizmatične RKC koja priznaje valjanost svetih tajni SPC, štoviše klerici obje Crkve zajedno se mole i nazivaju lijevim i desnim plućnim krilom iste (masonske) Crkve.
      Nadalje, Istinska Pravoslavna Crkva ne potiče 'turbo četništvo' kako podmećeš, tako da ću ubuduće svako tvoje povezivanje istinskog pravoslavlja s četništvom brisati.

      Izbriši
    7. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    8. Emile, dete milo, u kojem bre ti svetu živiš?

      Ti misliš da se može izbrisati turbo četništvo Istinske pravoslavne Crkve? Kako? Hakerskim napadom na sve stranice o tvojoj Crkvi???

      Ti bi brisao što ti ne imponuje? Spusti se iz virtualnog svijeta u stvarnost

      Krešimir

      Izbriši
  5. @Marinko
    I onaj na snimci je moja malenkost (iako baš nisam sitan), to znači da sam kršten te da pripadam od tog časa Crkvi.

    OdgovoriIzbriši
  6. http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/09/pravoslavni-i-mi-konja-za-trku-imamo.html

    Je li krstitelj u zajednici koja je čista od masonerije? Surađuje li s lažnom SPC koja se nametnula simonijom nezakonito kupujući Tomos (svoje kanonsko priznanje) u Carigradu?


    Bazilije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pripadam Istinskoj Pravoslavnoj Crkvi Grčke koja odlučno odbacuje ekumenizam kao polugu masonerije za stvaranje antikristovskog novog svjetskog poretka.
      Sa SPC se ne surađuje jer je SPC u herezi ekumenizma.

      Izbriši
    2. Je li surađujete sa Srpskom Istinskom (četničkom) Pravoslavnom Crkvom?

      Krešimir

      Izbriši
    3. Krešimire,

      Trebali ste postaviti pitanje i za srpskog vladiku Artemija koji se odvojio od heretika SPC-a!

      Bazilije

      Izbriši
    4. Vladika Artemije: "Nemojte ići u njihove crkve"! Spominje crkve SPC-a koja je ujedinjena u novim ekumenskim i međureligijskim 'molitvama' sa hereticima, inovjercima i poganima svih vrsta.

      https://youtu.be/5OjarQjdNbc


      Bazilije

      Izbriši
    5. "The Holy Orthodox Church is the repository of the divinely revealed Truth in all its fullness and fidelity to apostolic Tradition. Hence, he who leaves the Church, who intentionally and consciously falls away from it, joins the ranks of its opponents and becomes a renegade as regards apostolic Tradition. The Church dreadfully anathematized such renegades, in accordance with the words of the Saviour Himself (Matt. 18:17) and of the Apostle Paul (Gal. 1:8-9), threatening them with eternal damnation and calling them to return to the Orthodox fold. It is self evident, however, that sincere Christians who are Roman Catholics, or Lutherans, or members, of other non-Orthodox confessions, cannot be termed renegades or heretics—i.e. those who knowingly pervert the truth…* They have been born and raised and are living according to the creed which they have inherited, just as do the majority of you who are Orthodox; in their lives there has not been a moment of personal and conscious renunciation of Orthodoxy. The Lord, “Who will have all men to be saved” (I Tim. 2:4) and “Who enlightens every man born into the world” (Jn. 1.43), undoubtedly is leading them also towards salvation In His own way."

      St. Metropolian Philaret

      "You ask, will the heterodox be saved... Why do you worry about them? They have a Saviour Who desires the salvation of every human being. He will take care of them. You and I should not be burdened with such a concern. Study yourself and your own sins... I will tell you one thing, however: should you, being Orthodox and possessing the Truth in its fullness, betray Orthodoxy, and enter a different faith, you will lose your soul forever."

      St. Theophan the Recluse

      Bazilije, njihovi sveci govore isto što i službeni nauk Katoličke Crkve, a Emil uvijek dipli po svome.

      Krešimir

      Izbriši
    6. Ustvari ja se slažem s tim tvrdnjama u katekizmu sv.Filareta.
      Međutim, ti se Krešimire nikako ne možeš ubrojiti u one papiste koji nisu znali za Crkvu (dakako pravoslavnu) pa ne će biti suđeni za ono što nisu znali da moraju učiniti (to jest odbaciti zabludu papizma i svih pratećih zabluda).
      Vidim da ti i te kako pratiš što pravoslavni pišu, citiraš pravoslavne katekizme ... konačno pratiš kao vjeran pas ovaj blog, pa ne možeš imati opravdanja u ne znanju onog što treba činiti svaki onaj tko se naziva kršćaninom.

      Izbriši
    7. Emil,

      Katolička Crkva u sebi inkorporira Istočnu Tradiciju. Ne trebam "ići preko Drine" da bih se "susreo" sa Svetim Ocima. Svakako ne spadam u "papiste" koji ne poznaju pravoslavlje i protestantizam (zato Jehove zaobilaze moju kuću u širokom luku).

      "koji nisu znali za Crkvu (dakako pravoslavnu)"

      Ne misliš valjda da je Crkva Kristova tvoja sektica iz Grčke???

      Krešimir

      Izbriši
    8. RKC ne samo u pitanju filioque, nego u niz drugih isto tako fundamentalnih odstupa od Crkve, to jest konkretno od nauke istočnih otaca koja je prihvatljena na ekumenskim saborima Crkve.
      O tome danas dajem tekst, to jest video.

      Izbriši
  7. Molimo gospodina za Emila da mu Bog pokaže što je iskrena ortodoksija,, i da upozna njen mir i slatkocu, oslobođen sila demonskih i prisjedinjen Njemu koji je glava tijela Crkve,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa recite mi vi ovdje.
      Ništa vam se ne će dogoditi ako napišete što je to iskrena ortodoksija.

      Izbriši
    2. I kojeg to gospodina molite za mene?

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.