ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

Torinsko platno

Prijatelji s portala "Our Lady's Resistance" objavili su studiju o Torinskom platnu.


Vjerojatno niste takvo nešto dosad čitali.
U Crkvi je postojalo štovanje Veronikinog rubca u kojeg je Isus Krist obrisao svoje lice tijekom križnog puta.
Prema ovom što su oni istražili, to štovanje je bilo najintezivnije u modernom vijeku u prvoj polovini 19.st., da bi u drugoj polovini istog stoljeća i nadalje Torinsko platno u kojem je navodno bilo omotano Isusovo tijelo nakon smrti u grobu, posve preuzelo primat i bacilo u sjenu i zaborav Veronikin rubac.
I sam mogu posvjedočiti kako sam navijao kao na nogometnoj utakmici da najnoviji znanstveni nalazi dokažu kako je Torinsko platno autentično, te kako su prijašnji nalazi bili krivi koji su ukazivali da je platno mlađe od dvije tisuće godina. 
Postavlja se pitanje kojeg moram i sam sebi postaviti - zar se je naša vjera svela na to da navijamo za jedan ili drugi znanstveni tim?
Ili zar će itko zaista uzvjerovati ako najnoviji znanstveni nalazi dokažu kako je platno staro dvije tisuće godina, kako je stvarno u platnu bio omotan neki čovjek koji je bio raspet?
Ne, mi ne živimo u vremenima prve Crkve u kojima je Duh Sveti po apostolima radi čuda i znakove kako bi ljudi povjerovali u ono što apostoli navještaju.
Mi živimo u vremenima za koja je rekao Gospodin - blago onima koji ne vide, a uzvjeruju.
Čovjek povjeruje u ono što želi da je istina.
Apostoli su radili čuda kako bi oni koji su htjeli da je istina ono što čuju od apostola, vidjeli po čudima kako je to stvarno istina koju Bog svjedoči tako da daje moć apostolima izvoditi čuda.
Oni koji ne vole Evanđelje, nego Ga mrze jer su zavoljeli grijeh, takvi kad i vide čuda, onda daju sve od sebe kako bi sebe i kako bi druge uvjerili da se ne radi o čudu.
I u tom svom naporu neustručavaju se lagati i krivotvoriti. 
Gotovo najlakše je prevariti svoj vlastiti um ako srce ne želi da je nešto istina.
Ponavljam, vremena prve Crkve su prošla, i naša vjera je sad čišća ili je potpuno nema.
Čišća je zato što nema čuda koja bi ju osnažili, rijetka je zato što gotovo cijeli svijet je prešao na stranu pobune protiv Boga.
Ali mi ne smijemo stati na tome da vjerujemo zato što želimo vjerovati kako je Isus uskrsnuo i kako je On Jaganjac Božji i Lav Judejski, kako je nestvoreni Bog i pravi čovjek rođen od Marije Djevice.
Naša vjera mora se dići do vjere mučenika.
Čitajući gore navedeni tekst s portala, evo što je po mojem sudu važno i što ukazuje da je problematično Torinsko platno:
- Veronikin rubac zahvaljujući Torinskom platnu pao je u zaborav,
-  Secondo Pia, fotograf koji je snimio platno te se je na negativu pokazalo tijelo, bio je tada poznati odvjetnik, a tada je Pijemont radio na uništavanju papinske države i kroz Pijemont se je raširila masonerija po Italiji te je vrlo vjerojatno da je isti bio mason,
- lice čovjeka na Torinskom platnu ne liči na Lice na Veronikinom rubcu,
- sv.Pismo i tradicija svjedoči kako su Isusove ruke-šake bile probodene čavlima, a ne zapešća kako je prikazano na Torinskom platnu,
- visina tijela čovjeka u Torinskom platnu nije ista kad se gleda sprijeda i odostraga,
- rana na prsima je s lijeve strane, a ne s desne strane kako navodi Biblija
- na platnu se nalaze mirodije, a znamo iz sv.Pisma kako je Isus uskrsnuo prije nego što su žene u nedjelju ujutro došle na grob s mirodijama,
- židovi su pokapali mrtvace tako da su im povez dali oko glave odnosno čeljusti (tako se radi i kod nas na Krku, a vjerujem da je to i drugdje) i također su im ruke vezivali, što međutim nema čovjek koji je bio umotan u Torinsko platno i koji rukama pokriva spolovilo (zašto bi uopće ruke mrtvaca koji je omotan platnom rukama pokrivale spolovilo, osim ako je netko smatrao neprimjerenim da se vidi ono što se ne smije vidjeti kad mrtvac više nema platna oko sebe?),
- oko Torinskog platna se nisu događala čuda kao što su oko Veronikinog rubca,
- na kraju i ne manje važno, novoredna sekta se promovira u svijetu preko Torinskog platna.

Na koncu želim ponoviti misao kako naša vjera ne smije ovisiti o nekim artifaktima i kako ne smijemo razlog našoj vjeri tražiti u istima i još manje drugima naviještati Krista pozivajući se na vrlo problematična 'čuda' za koja se može dogoditi da se dokaže kako su lažna.
Apostoli i tisuće i tisuće mučenika su dali život svjedočeći kako je Isus uskrsnuo.
To nam treba biti dovoljno, a ako imamo vjeru, onda ćemo osjetiti u sebi prisustvo Duha Svetoga te tada vjera prelazi u živu istinu koja nas vodi do vječnog života s našim Gospodinom Isusom Kristom.



Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.