petak, 2. ožujka 2018.

Stepinac, kamen spoticanja

2014. dvojica biskupa Grčke Pravoslavne Crkve poslali su javno pismo Bergogliju - rimskom biskupu i patrijarhu zapada.
Dobro je navesti kako među pravoslavnima nema koncenzusa oko ekumenizma.
Ova dvojica biskupa očito nisu ekumenisti što ćete moći pogledati na videu na kraju teksta.
Carigradski patrijarh jest, a neki pravoslavni biskupi i svećenici mogu se vidjeti na skupovima lažnih religija svijeta, mogli smo ih vidjeti i na sramotnom skupu u Asiziju koje je organizirao papa Ivan Pavao II, ili za vrijeme pontifikata Lava XIII na prvom takvom skupu u Chicagu kojeg je rimski papa osudio tek kad su se neki katolici pobunili.
Izgleda da je hereza ekumenizma bliska i RPC za koju se od prije sumnja da je bila prožeta obavještajcima i pijunima sovjetske tajne službe:

 
Uglavnom navedeni grčki biskupi u pismu traže od rimskog pape Franje (Bergoglio koji se je ustoličio godinu dana prije pisma) da napusti i ispovijedi zablude papinstva i pratećih hereza, te se tako zapadna Crkva vrati majci Crkvi, a rimski patrijarh preuzme časnu poziciju prvog među jednakima koja je pripadala sv.Petru.

Pismo ima 80-tak stranica, a u videu je sažetak.
Nabrojano je oko 30-tak zabluda papinstva.
Ono što bode u oči je neprimjerenost ubacivanja pitanja kanonizacije Stepinca.


Odkad to ima istu težinu kao 'filioque', kao promjena u sakramentu krštenja koji se više ne daje uranjanjem tri puta kao u prvom tisućljeću, što se nakon krštenja ne daje djeci krizma i pričest, ili što se je napustila liturgijska praksa kvasnog kruha ili što se je dovelo pod pitanje sv.Euharistija jer se je izbacilo priziv Duha Svetoga ili što se laicima ne daje više Krv Gospodinova na pričesti, ili što se ne priznaje kako postoji nestvorena Božja milost-energija ili što su se izmislile indulgencije i prateća trgovina s njima po kojoj se je izgradila sadašnja bazilika sv.Petra s velikim poganskim brončanim vratima?

Dakle dvojica grčkih biskupa stavljaju politički sukob između nas i Srba po pitanju NDH, broja žrtava odnosno pitanje kanonizacije Stepinca koji je podržao NDH ali nema niti jednog dokaza, što ja znam, da je zapovijedio, odobrio glasno ili šutke bilo koji zločin u drugom veleratu, u isti koš sa teološkim krivovjerjem.
Zanima me jesu li oni obmanuti od nekih Srba po pitanju Hrvata i hrvatske države i događaja u drugom veleratu kod nas, ili su i oni svjesno spremni prihvatiti laž ako ista odgovara partikularnom nacionalnom, ali krivom interesu.
Bez sumnje, bilo jedno ili drugo, nemaju opravdanja ako osuđuju Stepinca kao ubojicu a bez da su istražili njegova djela i riječi.
Tako ne mogu postupati oni koji slijede Istinu.

Zanimljivo je kako papa Franjo očekivano nije odgovorio na pismo, teško je vjerovati da je išao istraživati povijest prvog tisućljeća da utvrdi govore li ti biskupi laž ili istinu, ali je druge godine obustavio kanonizaciju Stepinca i naložio hrvatskim biskupima da formiraju komisiju sa SPC koja će utvrditi istinu je li Stepinac imao  ili nije imao krivice u navodnim zločinima.

SPC u toj komisiji djeluje kao 'advocatus diaboli' što je bio standardna strana u postupku ispitivanja nečije svetosti i koja se je trudila dokazati kako osoba nije svetac.
U svakom slučaju dobro je što ta komisija postoji i što srpska strana pokušava na istoj donijeti dokaze o Stepinčevoj krivnji.
Koliko sam čitao, nisu dostavili nikakve dokaze za krivicu Stepinca.
Srbi bi trebali zajedno s nama smoći poniznosti i mudrosti koja proizlazi iz ljubavi prema našem Gospodinu koji je Istina, da se temeljito i čim dublje ispitaju događaji u drugom veleratu i prije njega, i da se pri tom odbace bilo kakve velikosrpske samozablude tipa Hrvati nisu povjesni narod nego su pokatoličeni Srbi, ili da je sama želja Hrvata za svojom državom zločin (i to je čini mi se najveći krimen kojeg imaju prema Stepincu).

Pročitao sam kako je Stepinac sa žalošću konstatirao da poglavnik Pavelić s većim počastima dočekuje patrijarha HPC Germogena nego njega.
Patrijarh Germogen je bio ubijen 1945. zajedno s ostalim biskupima i svećenicima HPC.
Inače je bio Rus u dubokoj starosti.
Ruska istinska pravoslavna Crkva proglasila je njega i ostale ubijene pravoslavne svećenike mučenicima.


Dobro je znati kako HPC nije bio samo projekt NDH i Pavelića, zato što je HPC priznao i odobrio carigradski patrijarh, a i SPC se nije tome usprotivila.
Do 1918. SPC nije imao nekretnine-crkve na području Hrvatske i sjedište pravoslavnih je kod nas bilo u Srijemskim Karlovcima (tada u okviru Hrvatske). 
Inicijativa za pokretanje HPC bila je još u 19.st. od istaknutih hrvatskih pravoslavaca, ali je ondašnji mađaronski ban K.Hedervary vodio podmuklu politiku srbizacije pravoslavnih ne bi li tako oslabio Hrvate i u tome je uspio odvratiti mnoge pravoslavne od pripadnosti hrvatskom narodu i lojalnosti hrvatskoj državi.
Na kraju se je obistinila uzrečica o kopanju jame za svog protivnika, jer je Mađarska izgubila nakon prvog velerata južnu Ugarsku - danas zvanu Vojvodina, a kod nas Baranju.

Vratimo se na spor oko Stepinca.
Možda smo i mi negdje u zabludi, možda stvarno postoji dokument i svjedočanstvo koje će dokazati genocidnost NDH i sudjelovanje u tome Stepinca, ali nismo papci ni hlebinci pa ćemo Srbima vjerovati na riječ - neka stave na stol ili pred tu komisiju dokaze i onda neka se utvrdi jesu li ti dokazi valjani i autentični.

Drugi pravoslavci trebali bi prestati nekritički i bespogovorno podržavati imperijalističke politike nekih naroda samo zato što su oni većinski pravoslavni.
Ponavljam, to dvoje grčkih biskupa su uvelike prolili tintu po tom pismu i time ga uneredili te izgubili vjerodostojnost zbog olakog i nedokazanog optuživanja Stepinca i njegove osude kao ubojice.
Ne možete pozivati se na Gospodina koji je rekao da je Istina koja oslobađa, ako bez dokaza odnosno na laži optužujute nekog čovjeka, a s njim cijeli narod i njegovo pravo na samostalnu državu.
Stepinac vam je kamen spoticanja.




P.S. Na jednom forumu objavljeni su slijedeći dokumenti:

Uočite, još u svibnju 1941. Pavelić urgira Budaku da se osigura nesmetani vjerski obredi u židovskoj općini, a da se strogo postupi samo prema židovima koji učine nešto protiv države.
Nadalje, naziva židove starijom braćom, što zvuči kao da je izrekao papa novoredne sekte (zato je Višnja Pavelić govorila kako njoj je otac bio ekumenist).
Spočitati dakle Paveliću ili ustaškom pokretu antisemitizam je očita lažna optužba iza koje se krije prava optužba - kriv je jer je rušio Jugoslaviju i uspostavio hrvatsku državu, a antisemitstvo ćemo mu priheftati da se židovi kao najmoćniji narod na svijetu okrenu protiv njega odnosno ideje hrvatske državotvornosti.
Drugi dokument ukazuje kako je vojska NDH tj.HOS bila konfesionalno najraznolikija vojska u drugom veleratu.
Židova je bilo više u HOS nego što ih je bilo razmjerno u stanovništvu NDH.
Pravoslavaca je bilo manje nego što ih ima u postotku, vjerojatno zato što su dobrim dijelom prihvatili propagandu da im od NDH prijeti istrijebljenje.
Bili su međutim zastupljeni u vladi i među generalima.
Muhamedanca je bila četvrtina, mislim da je to sukladno njihovom postotku.
Bizarno je što se unuci ili praunuci istih prave da su im preci bili partizani.
Možda najveća povijesna Titina šteta osim genocida Hrvata koji su bili za NDH, zatim ubijanje antikomunista Srba i ostalih, je stvaranje izmišljenog naroda Muslimana i Makedonaca.
U prvom slučaju tako se je uspjelo te ljude većinom odvojiti od pripadnosti hrvatskom narodu (manji dio je i srpskog podrijetla), u drugom uspjelo se je stanovništvo sjeverne Makedonije odvojiti od bugarskih korijena te sada ti ne znaju jesu li Grci ili su Slaveni, dok im Albanci pripremaju secesiju države napola.
Dodatno povijesno objašnjenje, u drugom balkanskom ratu Srbija, Grčka, Crna Gora, Rumunjska i Turska pobijedile su Bugarsku, i tada su Grčka i Srbija podijelile povijesnu pokrajinu Makedoniju.
Srbija je narod Makedonije proglasila južnim Srbima, a J.B.T. je htio i uspio uz veliku propagandu da se ti ljudi ne osjećaju ni Srbima ni Bugarima (što podrijetlom i jezikom jesu).
VMRO je bila najpoznatija organizacija koja se je borila protiv Turaka u Makedoniji još u 19.st., ali se pripadnici nisu osjećali Makedoncima, nego Bugarima (jer je Makedonija pokrajina kao što je kod nas npr. Dalmacija).

Broj komentara: 19:

  1. Hmm, test pitanje za svakog tko se smatra katolikom: Stepinac ili Pavelić?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko je poznato oboje su bili papisti i umrli su tako.
      Kad pišem papist to nije ništa podrugljivo nego iznosim činjenicu kako takvi ljudi, kao ja donedavno, vjeruju u zabludu papinstva što je njihovo glavno krivovjerje iz kojeg proizlaze sva ostala budući vjeruju kako je sve istina što naučava rimski papa ma kakav on bio (primjerice papa Julije II je kao i svi u vladari u renesansi imao na svom dvoru astrologa koji mu je radio horoskope pa tako ovaj nije bio okrunjen dok mu horoskop dvorskog astrologa nije rekao da je pravi trenutak jer su zvijezde naklonjene tom događaju).
      S time, ako se ne varam, da je u mladosti Pavelić zajedno s nekim drugim pravašima, u znak prosvjeda što Vatikan podržava iredentizam Italije prema Hrvatskoj, prešao ili govorio da će prijeći u pravoslavne.
      U Rijeci je bio prije toga jedan znameniti hrvatski domoljub pravaš iz stare ugledne riječke obitelji dr.Erazmo Barčić prešao na pravoslavlje.

      S papizmom je problem što papisti cijelog svijeta moraju poštivati odluke rimskog pape, te ako neki papa podržava talijanski iredentizam, normalno je da onda neki pripadnici manjeg naroda posumnjaju je li ovaj stvarno Kristov vikar na Zemlji kojeg moraju slušati inače će završiti u Paklu.

      Pretpostavljam da Stepinac nije blagonaklono gledao što je NDH odnosno poglavnik Pavelić potaknuo osnivanje HPC, jer je to moglo značiti da mnogi papisti, poput mene, prijeđu u tu Crkvu.
      Vjerujem da zbog istog razloga papističkom kleru u Hrvata više odgovara da su kod nas pravoslavni pod SPC, nego da postoji HPC.

      Poglavnik Pavelić je nadalje izuzetno podržavao muhamedanstvo što mu je isto pretpostavljam Stepinac zamjerao.
      Pokojna kćerka Pavelićeva Višnja je tako hvalila oca da je on bio ispred vremena jer je bio ekumenist kao poslije toga novoredna sekta.

      S druge strane poznato je kako je imao svog osobnog ispovijednika koji mu je bio manje više stalno pri ruci.
      Ništa se nije bitnije promijenilo nakon pada NDH, tako vjerujem da se je ispovijedio prije smrti i dobio posljednje pomazanje, jer nije umro naglo, nego od posljedica atentata.

      Što je pak bilo u srcima Stepinca i Pavelića to samo Bog zna i besmisleno je da o tome sudimo.
      Isto tako glupo je prihvatiti sud pobjednika drugog velerata o Paveliću kad je poznato primjerice kako su Englezi držali Hessa u samici do duboke starosti iako nije mogao učiniti niti zapovijedati ratne zločine budući je 1941. sletio u Škotsku s mirovnim prijedlogom.

      Dakle, nužna je revizija povijesti koju su napisali i propagirali kroz medije i filmove pobjednici tog rata.
      Isto tako nužna je revizija negativne ocjene koju su dali pobjednici Stepincu i Paveliću, jer sam prilično siguran da im je najveći 'krimen' to što su bili za rušenje versajske jugotvorevine, a time i protiv versajskog mira pa su ipso facto stali na zub pobjednicima prvog velerata i kreatorima tog sramotnog mira koji je prouzrokovao drugi velerat.
      To znači kako kanonizacija Stepinca nije samo upitna jugoslavima i velesrbima, nego i međunarodnoj zajednici.

      Izbriši
    2. Nije oboje nego obojica. Komentari se ne mogu nažalost editirati, nego samo pobrisati, pa ne mogu ispraviti gramatičke greške.

      Izbriši
  2. sramota je uopće uspoređivat svetog Stepinca i Pavelića. dok je sveti Stepinac mučenik svete katoličke vjere, zaljubljenik u Isusa Krista, ponizni njegov neustrašivi sluga, dotle je Pavelić bio čovjek indoktriniran sotonskim ideologijama fašizma i rasne teorije, čovjek odgovoran za brojna ubojstva nevinih ljudi pod krinkom "ljubavi prema domovini"...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Misliš na Zakon o držvljanstvu NDH da je zločinački?
      Prvo, državljanstvo se je negiralo samo židovima i ciganima, ne zato što su oni niža rasa, nego zato što ne pripadaju rasi kojoj pripada hrvatski narod.
      To se prvenstveno odnosi na cigane, a židovi talmudisti su uvijek država u državi, i sve do francuske revolucije nigdje nisu u kršćanskim zemljama imali državljanstvo, a čim je netko do njih postao kršćaninom dobijao je ista prava i dužnosti kao domoroci.
      Poslije drugog velerata vlada Islanda je tražila od SAD da tamo ne šalje u vojne baze crnce, zato što je populacija Islanđana nekoliko stotina tisuća ljudi i ako bi se crnci izmiješali s domorocima to više ne bi bili Islanđani, jer to mulati nisu.
      Tada nije nitko ni na Islandu, ni u SAD ni u Europi smatrao da je to zločinačka politika Islanda i stvarno nije.
      Narodi odnosno narodne države imaju pravo i dužnost da zaštite domoroce od stranaca koji se ne mogu uklopiti u domoroce ni rasno, ni kulturno, ni religiozno.
      Inače ako se s time ne slažeš onda se ne razlikuješ od suvremenih globalista i babilonaca.
      U NDH su neki židovi ipak dobijali državljanstvo, Pavelićeva žena je bila židovka, Kvaternikovi su bili podrijetlom židovi, čak je i u ustaškom pokretu od početka bilo židova, a među časnicima HOS židovi su bili nadprosječno zastupljeni, dakako da su to bili državljani.
      Također, ne dati državljanstvo ne znači prognati nedržavljane, nego oni jednostavno nemaju pravo niti dužnosti državljana (nedržavljani nemaju npr. vojnu obvezu).
      Svi Srbi koji su podrijetlom iz Hrvatske, a da se nisu bili nedavno doselili u Hrvatsku dobili su državljanstvo.
      Čitao sam nedavno analizu raznih vojski u drugom veleratu, i ispada kako je HOS bio konfesionalno najraznolikija tada vojska, i među časnicima i među vojnicima.
      Kad si već optužio poglavnika Pavelića da je odgovoran za brojna ubojstva nevinih ljudi, navedi kada je i koju je zapovijed ili uredbu donio da se ubijaju nevini ljudi.
      Možda postoje za koje ne znam, ali ako ne znaš, onda barem znaj da je teški grijeh optužiti nekog da je veliki zločinac bez čvrstih dokaza.
      Pouzdano se zna kako je NDH odmah u početku pobune donijela uredbe za stvaranje prijekih sudova i na kojima su optuženi i osuđeni obično smrtnom kaznom 'divlji ustaše' koji nisu bili uopće članovi ustaške vojnice nego su vršili ili poticali osvetu nad pravoslavcima.
      Jedan katolički svećenik iz Bosne je tako strijeljan, a u Jasenovcu su strijeljeni 9 ustaša osuđenih radi krađe i to baš na inzistiranje generala Luburića o čemu donosi svjedočanstvo Srbin Igor Vukić (pisao sam o tome na blogu).
      Dokaži dakle da si pravi kršćanin koji ne donosi lažno svjedočanstvo niti lažno ne optužuje.

      Izbriši
    2. Ante, ne radi se o usporedbi, jer vrli poglavnik ne stane u istu rečenicu sa mučenikom Stepincem. Prvi je zbrisao prvim čamcem kad je brod poćeo tonuti, a potonji je ostao uz svoj narod u svojoj domovini kad su ju torpedirali crveni "oslobodioci". A onaj prvi (poglavnik) je toliko "volio" ovog drugog (Stepinca) da mu je prije nego što je zbrisao pokušao uvaliti vruči krumpir nudeći mu da - nakon što on "časno uzmakne" prije svoje vojske i svog naroda - ovaj preuzme kormilo broda, tj. poglavništvo nad NDH. Jer je, citiram poglavnikove riječi prilikom njihovog zadnjeg susreta 1945 : „...tradicija da su zagrebački biskupi vršili bansku čast kad je izbila neka neprilika. Pa smatram da biste vi preuzeli i civilnu vlast u Hrvatskoj“. Taj bijedni čovjek je na na takav kukavan način pokušao pokušao svoje zablude i zločine uvaliti u ruke svoga dotadašnjeg glavnog oponenta i osigurati mu vješala koja su mu i bez toga bila vrlo izvjesna.

      Izbriši
    3. Ne dramatiziraj pretjerano.
      Postoje fotografije iz Zagreba nakon 'oslobođenja' na kojoj je neka javna proslava sa zvijezdom i svim ostalim simbolima, vidi se Bakarić, ali i Stepinac kojeg su očito pozvali i on se je odazvao.
      Stvar sa Stepincem se je zakomplicirala kad nije htio pristati na stvaranje hrvatske katoličke Crkve pod kontrolom komunista.
      Do tada nije bilo nikakve optužbe protiv Stepinca, dok je patrijarh HPC Germogen bio odmah uhićen i već u lipnju 1941. mučenički ubijen s ostalim hrvatskim pravoslavnim svećenicima.
      I ove tvoje ponovljene optužbe protiv Pavelića su ridikulozne. Pavelić je bio neprijatelj br.1. i prve i druge Jugoslavije te ne bi ništa doprinio hrvatskoj stvari da se je predao jugokomunistima kako neki bedasto misle. Bila je stvarna mogućnost da će se nastaviti rat zapada protiv komunista, najpoznatiji američki general Patton je zbog toga ubijen jer je vidio u komunistima veće neprijatelje nego u Nijemcima.
      I zašto bi povjesni vođa hrvatskog naroda se predao jugokomunistima kad bi mogao voditi svoj narod u toj borbi koje nažalost nije bilo.
      A da nije podmetnuo vrući krumpir Stepincu dokaz je što Stepinca nisu jugokomunisti ništa teretili dok im nije otkazao suradnju na stvaranju hrvatske katoličke Crkve.
      S druge strane Pavelić i ondašnja vlada su svojim bijegom spasili Zagreb od totalnog razaranja, jer HOS je tada, iako je bio kraj rata, imao preko 130.000 vojnika i tada bi zrakoplovstvo 'saveznika' danonoćno bombardiralo Zagreb, a vjerojatno bi se uključila u borbu i Crvena armija.
      Zagreb bi tada doživio sudbinu Odžaka koji nije pao do ljeta 1945.
      Siguran sam da biš Pavelića optužio da je bezglavo pobjegao te da nije niti imenovao nekog čovjeka da održi koliko toliko red i onda preda vlast jugokomunistima.
      Što god učinio za tebe je Pavelić zločinac.
      Budući si hrvatski dragovoljac, to ne mogu sebi nikako objasniti.
      Zar si i ti žrtva polustoljetne propagande protiv Pavelića?
      Zar ne vidiš kako je NDH bila u većem ratu i razaranju nego mi 1991-95. a da je pri tome bila uređenija i više hrvatska država?
      Zar ti ništa ne znači kako je tada bilo ministarstvo bogoštovlja i ćudoređa koje je sprovodilo zakon koji je zabranjivao javno psovanje i prostačenje?
      Toga zakona nije bilo ni prije ni poslije NDH.
      I nitko nije u NDH stradao ako nije se bavio protudržavnom djelatnošću, k tome prijeki sudovi su odmah uspostavljeni koji su najčešće smrtnom kaznom kažnjavali 'divlje ustaše' koji nisu bili pripadnici ustaškog pokreta nego su se rasprivali mržnju i svetili se nad pravoslavcima (zato su nazvani divljim).
      Igor Vukić navodi podatke sa zasjedanja jednog takvog prijekog suda u kojem je sudac tražio za nekog muslimanskog ustašu 2 godine zatvora zbog krađe nekog pravoslavca, a Luburić koji je bio u poroti tražio je smrtnu kaznu koja je i izvršena u Jasenovcu.
      RH pak nije nikad niti proglasila ratno stanje, niti osnovala prijeke sudove, pa su neki sami vršili pravdu, ali nitko nije zbog toga ubijen, a kamoli da je kažnjen zbog krađe.
      NDH je bila uređenija od RH, samo je imala kudikamo veće i jače protivnike nego mi 90-tih.
      Također broj poginulih i ranjenih je bio kudikamo veći.

      Izbriši
  3. HPC uopće nije priznata od ni od grka ni od rusa kao glavnih pravoslavaca, mislim da ni crnogorska pravoslavna crkva uopće nije priznata. i to ne radi nekakve teologije nego radi čiste politike. tako da tu nema razlike između istoka i zapada, i jedni i drugi voze mercedese i bmw-e i sluge su politike. jedino što je istok sačuvao nepromijenjenu liturgiju, to je jedina razlika...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam to napisao za suvremeni pokušaj stvaranja HPC, nego o stvarnoj HPC koja je stvorena u ratu i koju je potvrdila carigradska patrijaršija, i kao što sam napisao niti SPC se nije protivio.
      Patrijarh Germogen nije bio pravoslavac koji je pustio bradu i nazvao se patrijarhom, on je bio još u carskoj Rusiji najprije parohijski svećenik, zatim se je zamonašio, postao arhimandritom, a nakon toga episkopom.
      Uostalom imaš poveznicu pa pročitaj ukratko životopis tog mučenika.

      Izbriši
    2. Imao sam kontakt sa srpskim arhimandritom Bogosavljevićem koji je napisao knjigu "Ipak se ne okreće" (koju mi je poslao poštom i koja ima bliskosti s ovim blogom po pitanju ravne Zemlje).
      On je rekao da i kod njih ima nasrtaja modernizma i ekumenizma, čak prijedloga da se 'osuvremeni' liturgija, o čemu sam isto pisao i ilustrirao na blogu.
      Međutim, ako među pravoslavnim neki episkop ili patrijarh zastrani i postane heretikom, to onda ne znači da svi pravoslavni postanu heretici, jer oni naslijeđuju pravilo prve Crkve da su svi apostoli-episkopi ravnopravni i autonomni u svojoj biskupiji.
      Carigradski patrijarh je evidentno heretik ekumenist, ali to ne znači da su svi pravoslavci Carigrada postali ekumenisti, kamoli pravoslavci koji ne pripadaju carigradskom patrijarhatu.
      Nadalje, koliko sam proučavao pravoslavlje, u njemu nema novine i novih dogmi, sve se temelji na ekumenskim koncilima Crkve prvog tisućljeća, na istoj tradiciji i nauci kršćanskih otaca.
      Na zapadu je već skolastika bila iskorak od tradicije, i heretična zabluda kako je Bog čisti akt koja je naslijeđena od poganskih grčkih filozofa te je dovela do zablude kako ne postoji nestvorena Božja energija odnosno Božje djelovanje u vremenu, što je na kraju dovelo do svog zla na zapadu, do oživljavanja poganstva u renesansi, do protestantizma, do prosvjetiteljstva, naturalizma i ateizma, do znanosti kao religije, do revolucije kao eshatologije.
      Korijen svih ti zabluda je kriva teologija koju je zapad počeo prihvaćati krajem prvog tisućljeća.

      Izbriši
    3. Mislim kako se uzalud trudis oko Ante i tzv. Apostola mira. Zagrizeniji su u svoje zablude od prosjecnih citatelja indexa a o poviesti tema o kojima pricaju znaju zalosno malo. Znam kako vjerovatno dobro poznajes Biblijsko poglavlje u kojem Isusovi ucenici nakon rasprave sa farizejima nisu bili u stanju istjerat nekog zloduha i pozvali su Isusa u pomoc. Nato im je Isus odgovorio : o rode nwvjerni dokad mi je biti s tobom i rekao ucenicima kako se taj soj izgoni samo poatom i molitvom. Tj. Rekao im je kako su gubili vrijeme u raspravi sa izgubljenima u zabludi umjesto produbljivanja svoje vjere sto ih je i nakraju kocilo u njihovoj vjeri. Iz tog poglavlja trebamo velike pouke izvuci emile u raspravama sa drugima.

      Izbriši
  4. emile, imaš brojna stratišta oko sarajeva i banja luke koja su počinile ustaške snage pod blagoslovom ante pavelića. o jasenovcu neću, tu je sigurno ubijeno par tisuća ljudi, čak i djece. zaštita države od unutarnjeg terorizma ne opravdava ove čine.

    što se tiče skolastike, istina da je racionalizam najveće zlo koje je pogodilo kršćanstvo i da je on uzrok svih hereza na zapadu a najviše ateizma. ali nije skolastika razlog za pojavu racionalizma, nije genijalni teolog sveti Toma Akvinski uzrok za pojavu hereze nominalizma koja je onda prouzrokovala protestantizam pa onda i ateizam. čitao sam na jednom inozemnom pravoslavom portalu da su se veliki Toma Akvinski i pravoslavni mistik i naučitelj sveti Grigorije Palama jako uvažavali i poštovali. tek su u 18. i 19. stoljeću sa istoka počeli ocrnjivati skolastiku i Tomu Akvinskog jer su pogrešno pripisivali zla modernizma tom velikom katoličkom svecu koji je sistematizirao katoličku vjeru kako bi se ova lakše branila od zabluda i hereza. sveti Grigorije Palama i njegovi duhovni nasljednici su više bili okrenuti mistici, duhovnom životu i osobnom odnosu sa Bogom. njegov odličan odnos sa svetim Tomom pokazuje i dokazuje da su i katolička i pravoslavna Crkva jedna te ista Crkva, dva plućna krila istog organizma. zapadno krilo je više bilo orjentirano na razum, dok je istok više bio orjentiran na "srce i dušu"...ako ti emile odbacuješ zapad, ti odbacuješ i masu duhovnih giganata svetaca kao npr. svetog Franju Asiškog, svetog Dominika, svetu Katarinu Sijensku, svetu Tereziju Avilsku kojima i mnogi istočni mistici, monasi mogu zavidjeti....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa navedi dokaze da su na tim stratištima ubijeni nevini ljudi (koji nisu sudjelovali u pobuni protiv hrvatske države) po zapovijedi poglavnika Pavelića.

      Izbriši
    2. Apropos pada kršćanskog zapada, mišljenja sam da je glavni razlog osim shizme pretjerano pouzdanje u ljudski um, najprije u skolastici koja je trebala sistematizirati kršćanstvo i općenito znanje (jer su skolastici na svakakva pitanja odgovarali misleći kako imaju oružje uma odnosno silogizma koje će im dati na sve odgovor) uz pomoć uma, nakon toga je ljudski um postao vrhovni autoritet koji je izbacio kršćanstvo i Objavu, vratio se poganskim korijenima u renesansi, zatim kod protestanata doveo do zablude da svaki ljudski um ima pravo prosuđivati i tumačiti Objavu, zatim pojava naturalizma i naturalne religije koja odbacuje Božju objavu i sve temelji samo na umu, nakon čega je naravno uslijedio ateizam.
      Gledam serijal o.Serafima Rosa o povijesti propasti zapada u kojoj je točno uočio kako su sve nabrojane zablude imale korijene u vremenu skolastike - srednjeg vijeka.
      Primjerice revolucija, darvinizam-evolucija, vjera u progres, zabluda o trijumfu Bogorodice prema Fatimi, zablude koje proizlaze iz pentekostalizma-karizmatskog pokreta, sadržane su u zabludi milenijalizma talijanskog redovnika i teologa Joakima iz Fiore koji je umovao i umovao pa došao do zaključka kako upravo započinje era Duha Svetoga, najbolje vrijeme od Postanka.
      Na blogu ću dati poveznicu i osvrt na ta predavanja.

      Izbriši
    3. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši
    4. Taj Serafim Rose je teški ćorak pun đavolske oholosti. Upravo sam na youtubu pogledao njegov jadan pokušaj "obaranja" svetosti svetog Franje Asiškog. Argumenti su mu toliko plitki i jadni da više nemam potrebu čitati išta od tog tipa. Sveti Franjo Asiški je po plodovima svog života i po plodovima svoga reda i po brojnim čudesima dokazao i potvrdio svoju svetost a Serafim je svojim jadnim teološkim kvazimudrim pokušajem dokazao da ima duha oholosti i duha zavisti a i da nije previše inteligentan.https://youtu.be/ra17xm0yn3E

      Izbriši
    5. Naveo sam ti sa wikipedije da je hereza nominalizma na kojoj se nadahnjivao Luther teško odstupanje od skolastike, od sv. Tome. Nominalizam odbacuje povezanost vjere i razuma.

      Izbriši
    6. čitao sam prije 2 godine knjigu ruskog klerika Ignjatija Brančaninova "Asketski ogledi" i knjiga je jako dobra, o pravoslavnoj duhovnosti ali se i tu osjeti taj zloduh koji ima veliku moć nad pravoslavljem u smislu mržnje prema Zapadnoj Crkvi za koju Ignjatije Brančaninov decidirano tvrdi da ju je napustio Duh Sveti sa takvom oholom sigurnošću da čovjek ostaje zapanjen. Najveću kritiku upućuje djelu Tome Kempenca "Nasljeduj Krista" koja je bila i jest vrlo popularna u Rusiji a to je autor shvatio kao napad zloduha na pravoslavlje uopće ne uviđajući da mu je zloduh oholosti i zavisti u prsima, kao i ovom Serafimu Roseu. obadvojica imaju vrlo plitke, farizejske prigovore na katoličku duhovnost, nevjerovatno cjepidlačenje, baš ono pravo farizejsko.
      Jako volim čitat duhovnost prvih pustinjskih Otaca (Sv. Ante i ostalih) i to je temelj pravoslavlja, zbirka knjiga "Dobrotoljublje". oni nakon toga više ništa ne priznaju, svaka duhovnost i svaka Božja objava nakon toga za njih ne postoji. oni kao da su rekli: Bože ovo si nam dao i sve nakon toga što dolazi je od đavla. Dobrotoljublje je stvarno moćno štivo, ja ga čitam evo već po treći put, ali brate, to je slama prema djelima i zapisima jedne svete Katarine Sijenske, jedne svete Brigite Švedske koje su dobile uvide i objave koje je sv. Ante pustinjak, najveći pravoslavni mistik i svetac mogao samo sanjati. pa mi katolici imamo svetu Krunicu koja je obranila europu od sotonskog islama koji je pregazio pravoslavni svijet. mi imamo pobožnost Srcu Isusovom koju zavidni i oholi pravoslavci odbacuju kao sotonsku prevaru. mi imamo brojna Gospina ukazanja koja pravoslavni đavolski oholo odbacuju kao sotonske "prelesti"...nadimaju se svojom vjernosti tradicijom ali su potpuno ugušili Duha Svetoga, odbacili objavu raznih pobožnosti koje su nama katolicima objavljene nakon velikog raskola 1054....Duh je jako djelovao u našoj Zapadnoj Crkvi, ali također i sotona koji je podigao racionaliste, moderniste koji sada samo privremeno trijumfiraju ali njihovo vrijeme je samo kapljica u oceanu slave koju je naša Crkva imala i koju će imati....

      Izbriši
  5. william occam je glavni uzročnik protesantizma, modernizma i ateizma. evo što o njemu piše na wikipediji:
    "William Occam poriče skolastički odnos uma i vjere, odnosno filozofije i teologije. Znanost i vjera su heterogene i nepreklopive discipline. Occam tumači da samo vjera (bez razuma) daje čovjeku mogućnost pristupa teološkim istinama. Božje je djelovanje nedokučivo razumom, pošto je Bog potpuno slobodan stvoriti i urediti svijet bez da bude ograničen pravilima koje određuje razum. [9] Occamovo je tumačenje vjere stoga utemeljeno na osobnoj objavi i osobnoj vjeri, odbijajući tako ulogu crkve kao institucije koja posreduje u odnosu čovjeka i Boga. Smatra se da je Occam postavio temelje budućeg razvoja protestantizma.[10]

    S druge strane, Occam smatra da je znanost jedini instrument otkrića i spoznaje, a Bog ontološka nužnost. Znanstveno se istraživanje mora usmjeriti ka stvarnosti, a iskustvo prihvatiti kao izvor svake spoznaje. Occam na tome gradi razliku između spoznaje i Objave. Zahtjeva slobodu filozofskog istraživanja, kao i religioznog uvjerenja i života. Smatra da crkva mora biti slobodna vjerska zajednica, a teologija se treba oslanjati samo na vjeru, a ne na dokaze uma.

    Nominalizam
    William Occam je bio pionir nominalizma, a neki ga smatraju i ocem epistemologije i moderne filozofije. Kod filozofskog problema univerzalija, branio je pozicije da postoji samo pojedinačno, a ne nad-individualne univerzalije ili forme i da su univerzalije samo produkt apstrakcije ljudskog mozga i da zapravo same po sebi ne postoje[11]. Ponekad se smatra i konceptualistom, jer su nominalisti smatrali da univerzalije imaju imena, tj. riječi, koje postoje umjesto realnih univerzalija. Konceptaulisti sve to smatraju mentalnim konceptom, tj. imena su imena koncepata, koji postoje samo u mislima...."

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.