ponedjeljak, 26. kolovoza 2024.

Poslušnost - kome?

Davno, s obzirom na starost bloga, sam na blogu, još dok sam bio rimokatolik, davao poveznice na govore o.Rafaila Boljevića (tada mu brada još nije bila sjeda kao ni moja), sada igumana manastira Podmaine u Crnoj Gori.
 
Evo jednog svježeg:


Krenuo je s poslušnoću Bogu koji je rekao na Gori Preobraženja Hristova - ovo je Sin moj ljubljeni koji Mi je po volji, Njega slušajte.
Zatim kreće s tezom da su moderni svjetskopravoslavni starci poput patrijarha Pavla, koji je bio ekumenist, poput notornog starca Pajsija Svetogorskog, koji je izjavio da je trenutni ekumenistički carigradski patrijarh Bartolomej veliki blagoslov za Crkvu, i za kojeg ću ponoviti jer mi je to suludo, da se je molio za preobraćenje i spasenje nekog demona kojeg je upoznao, i imao dvije zmije za kućne ljubimce, dokaz kako i dalje Bog blagoslivlje Crkvu (svjetskopravoslavnu) preko tih 'svetih' staraca.
Kaže za njih o.Rafailo parafrazirajući uvodno Evanđelje po Ivanu - i svjetle u tami i tama ih ne obuze.
Nije li malo idolopoklonički govoriti za neke ljude smrtne i grješne da čine isto što i nestvoreni Sin Božji, Slovo - Riječ Božja?
Možemo i preć preko toga, jer sveci su obožena djeca Božja, nije neko veliko zlo govoriti da svjetle u tami ako se podrazumijeva da to iz njih sija nestvorena Božja energija čiji su dionici, a ne da je to njihova svjetlost.
Zašto pak svjetle?
Kaže o.Rafailo zato što su bili poslušni Ocu.
I ne griješi za prave starce, svece Božje.
Ali griješi jer govori o modernim i lažnim starcima.

Poruka je naravno očekivana i neiznenađujuća, ako budemo poslušni tim modernim starcima, bit ćemo poslušni i Bogu, i tako ćemo i mi svjetliti u tami i tama nas ne će obuzeti.
Kako ne možemo biti baš poslušni nekom tko nije više živ na Zemlji, i nemamo kontakt s njegovom dušom, onda moramo biti poslušni kao i ti svjetli uzori, postojećoj hijerarhiji Svjetskog Pravoslavlja.

Ne želim griješiti dušu, ali moram napisati da o.Rafailo ovdje laže i odvodi od puta spasenja one koji ga slušaju i poslušaju.
Možemo, ali i ne trebamo raspravljati (jer ne znamo što se krije u njegovom srcu) radi li to hotimično ili ne, vjeruje li stvarno da je nužno biti poslušan heretičkoj hijerarhiji ili ne vjeruje, vjeruje li ili ne vjeruje da su heretici pripadnici Crkve te da im moramo biti poslušni sve dok ih ne izbaci zemaljska vlast ili dok se ne sastane ekumenski-vaseljenski sabor Crkve i onda ih anatemizira.
Crkva oduvijek naučava da kršćanin ne smije biti u zajednici s nekim tko je otpao od Crkve.
Ako netko naučava da su sve 'Crkve' koje pripadaju Svjetskom vijeću Crkvi dio jedne, svete, katoličke-saborne i apostolske Crkve, onda je taj heretik i kršćanin ne smije biti u duhovnoj zajednici s takvim čovjekom jer onda i sam prestaje biti kršćaninom.
Naravno, ako ne znamo što taj naučava, ako je taj nauk za nas skriven, okultan, onda nemamo krivice.
Ali tko može danas tko pripada Svjetskom Pravoslavlju, tko primjerice pripada SPC i iguman je manastira reći kako ne zna da je njegova pomjesna Crkva članica ekumenističkog pokreta?
Pouzdano znam da oni koji su 'starci' u Svjetskom Pravoslavlju, koji po o.Rafailu svjetle u tami i tama ih ne obuze, ne žele krstiti rimokatoličkog obraćenika jer se to protivi ekumenizmu, ako pak i smatraju da rimokatoličko krštenje nije valjano, ne žele ga krstiti jer se ne žele zamjeriti svojim ekumenističkim hijerarsima.
I onda to nazivaju svetom poslušnošću, drsko implicirajući kao da je Otac zagrmio s Neba, ovi ekumenistički hijerarsi Meni su po volji, njih slušajte*!
Nitko ne može i ne smije slijepo biti poslušan ma kojem čovjeku osim Bogočovjeku.
A ako netko kaže da se treba biti poslušan starcima koji opravdavaju ekumenizam, koji hvale i drže velikom Božjom blagodati ekumenističke patrijarhe, koji su se toliko prelestili da se mole za spasenje demona i kojima su mile zmije, taj govori zmijskim jezikom.

Međutim poslušnost, ako je prava, a ne slijepa, svakako je nužna vrlina bez koje nema spasenja.
Jer onaj tko je poslušan, taj je spreman poniziti se i smiriti se, imati slabo mišljenje o sebi, a bolje drugima oko sebe, taj ne će nikog osuđivati, praštati će drugima, moliti će se za njih makar mu bili neprijatelji.
Jel sam ja pak osudio o.Rafaila Boljevića?
Nisam, nisam u smislu da se igram Boga Suca, nego sam radi Boga koji je Istina, dužan reći i njemu u lice kad bih ga poznavao, i onima koji ga slušaju, kako imaju krivi pojam poslušnosti koji odvodi ljude u vječnu propast.
Svjetsko Pravoslavlje nije Crkva, stoga nemojte biti poslušni mu jer ćete završiti pod Antihristom.
Otrgnite se još dok možete.
Svijet se je toliko okrenuo prema zlu da je gotovo nemoguće da u bilo kojoj sekularnoj globo-homo državi Crkva bude priznata.
Ako još nije, samo što nije prešla u katakombe.
Judini srebrnjaci su novci koje pomjesne Crkve Svjetskog Pravoslavlja dobijaju od sekularnih država.
Ako vaša Crkva dobija od istog proračuna novac kao i oni koji organiziraju parade sodomita, onda je krajnje vrijeme da se zapitate nalazite li se u jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi.

* Ali poslušni trebamo biti pravoj Crkvi, jer je Hristos rekao apostolima - tko vas sluša, Mene sluša.
Dakle ne postoji nešto o čemu fantaziraju protestanti, kršćanin koji čita i tumači Bibliju po svom nahođenju (oni kažu da ih tobož vodi Duh Sveti) i ne priznaje nikog iznad sebe, ili sam sebe smatra Crkvom.
Kršćanin ne može postojati ako nije nakalemljen na Hristov trs, ako nije ud Hristovog tijela, Crkve.
A Crkva je, kao što je sve što postoji, hijerarhijska, što podrazumijeva da uvijek postoji netko tko je iznad nas u hijerarhiji (hijerarhija doslovno znači sveta vladavina, ili vladavina svetih) kojem moramo biti poslušni.
Ne mislim naravno samo pri tome na svetu Trojicu.
Kao što su i anđeli u hijerarhiji, i oni u nižim korovima poslušni su onima iznad njih.
Ali nisu slijepo poslušni jer bi to bilo idolopoklonstvo, slijepu poslušnost moramo dati jedino i samo Bogu.
Tako su se i niži anđeli suprostavili Luciferu koji je bio iznad njih u hijerarhiji i kad se je počeo praviti bogom kojem se moraju klanjati i biti mu bespogovorno-slijepo poslušni.
Što nam daje odličan primjer i po ovom pitanju poslušnosti u zemaljskoj Crkvi.
Ako neki hijerarh ili cijeli sinod otpadne od Crkve zbog krivovjerja, onda se moramo suprostaviti im se i držati ih onakvim kakvi oni jesu, otpadnici od Crkve.
I ako tako otpadne sva hijerarhija, ako otpadnu svi episkopi pomjesne Crkve, onda ta pomjesna Crkva više ne postoji, i moramo potražiti najbližu drugu pomjesnu Crkvu.
Uvijek će postojati živuća zemaljska Crkva, makar na kraju spala na samo jednog episkopa i povjereno mu stado Hristovih ovaca.
I ako se stvarno bližimo drugom dolasku Hristovom, onda znajmo da nam je Bogočovjek prorekao da će biti malo kršćana, jer je retorički pitao - hoće li Sin Čovječji naći vjere na Zemlji kad drugi put dođe.
Stoga se ne smijemo sablazniti kad nađemo najbližu pomjesnu Crkvu da ima samo nekoliko stotina vjernika i ako se sveta Liturgija slavi u nekoj privatnoj kući koja nije crkva na kakve smo navikli, i kako je bilo u prvo vrijeme katakombne Crkve.
Prije bi se trebali zabrinuti ako se nalazimo u Crkvi koja ima stotine tisuća ili milijune članova i koja dobija judine srebrnjake od globo-homo države i koja je bila joj poslušna u plandemiji i biti će ponovno kad se nešto slično isplanira i dogodi.

P.S.
Svjetski Pravoslavci su s ovima u ekumenističkom pokretu i priznaju im validnim krštenje, te odbijaju krstiti rimokatolika obraćenika, k tome i sami, iako se lažno zovu kanonskim Crkvama, kanonski ne krste trikratnim uranjanjem u vodu krštenja.


Mislio sam da su RKC crkve u Njemačkoj prazne.
Ova nije bila, 'pobožne' bakice oduševljene su smjelošću i vještinom ovog biciklista.
Kako bi tek bile oduševljene da ih netko odvede u pravi cirkus, a ne na ove predstave s amaterskim cirkusantima.

Digresija, zanimljiv i poučan razgovor o povijesti i kraju Rodezije:


Rodezija je nastala rušenjem Britanskog imperija 1965.
Gotovo od samog početka bila je pod sankcijama UN, to znači svih država osim JAR, Izraela i Portugala u kojem je tada vladao 'fašist' Salizar. Velika Britanija je svojom mornaricom držala embargo na naftu, ali je Rodeziju spasavao tada Portugal koji je imao Mozambik.
Znate već kako danas stoji Velika Britanija.
Godinu dana nakon osnivanja Rodezije, crna komunistkinja i feministica organizirala je crnački karipski karneval koji je sad 'kulturno' dobro Velike Britanije:


Meni to izgleda kao - ono što ste učinili Rodeziji, podržali komuniste koji su uništili Rodeziju kad su došli na vlast, sad vam se to vratilo.
Rodezija je umrla, karneval nije nikad življi i divlji.
I ne samo u VB, nego u cijelom svijetu.

M.Walsh ima uskoro premijeru dokumentarno-komično-tragičnog filma "Jesam li rasist?"


Koliko god znao da živimo u naopakom svijetu, zanima me da li su u filmu glumci ili stvarne osobe?
Ako je ovo drugo, kako su ih uspjeli snimiti kao da se radi o igranom filmu?

Opet na temu.
Komentator Dinko B. poslao mi je poveznicu na govor monaha Danila Svetogorca o povijesti SPC za vrijeme komunizma - ukratko on kaže da SPC više nije Crkva od 50-tih godina prošlog stoljeća kad je SPC ušla u krivovjerje sergijanizma-sekularizma u vidu prihvaćanja sinoda SPC da komunistička vlast u Jugoslaviji postavlja patrijarha, nakon čega je slijedio korak u 60-tim godinama u drugo krivovjerje ekumenizma.


Drugi komentator pitao me je o ovom:


Ništa neočekivano.
Muhamedanci ne mogu u kršćanskom carstvu imati isti status kao i kršćani.
Može im se dati eventualno autonomija na području na kojem se povjesno nalaze, ali i tamo se mora znati da je to kršćansko carstvo.
Netko će reć - pa zar onako kako je Muhamed rekao da se trebaju muhamedanci ponašati prema kršćanima, samo obrnuto?
Da, i?
Kršćansko carstvo starije je od kalifata.
Kršćanstvo carstvo može tolerirati poganstvo i druge lažne religije, ali nikad ne može izjednačiti kršćanstvo s lažnim religijama.
Niti izraelsko carstvo dok se je držalo Božjih zapovijedi nije dozvoljavalo poganima da imaju javnost.
Problem je i nastao kad je Solomon poženio poganske princeze pa im je počeo ugađati.
To slično radi i Putin, s time da nije nikad ni bio pravoslavan.
Bolje biti u katakombama i mučen u gulazima, nego živjeti u lažnom kršćanskom carstvu i vjerovati da je takva vlast kršćanska.

I na kraju nešto što preporučam pročitati da bi se razumilo što se je dogodilo i što se nije dogodilo s tobožnjim padom komunizma 1990.g.
Ovaj tekst koji se temelji na opažanjima poznatog ruskog disidenta Vladimira Bukowskog o lažnim promjenama u Rusiji može se i te kako odnositi i na našu stvarnost.
Bukowski je, kao i Solženjicin, bio žestoki kritičar Zapada, ne samo SSSR odnosno postgorbačovske Rusije.
U glavnim crtama, niti na Istoku niti na Zapadu nije se 90-tih osudio komunizam.
Zato je ponovno zaživio pred desetak godina kao oblik globo-homo ideologije, zato se na paradama sodomita viju kod nas jugokomunističke zastave (ne samo kod nas), a impotentni i tobožnji desničari kažu u sebi, o kad biste vi znali što je J.B.Tito radio s vama ne biste nikad nosili te zastave.
Ti naši analfabete nemaju pojma da je komunizam oduvijek, od Marksa i Engelsa bio protiv familije i ćudoređa, a za spolnu raspuštenost, i ako su neki jugo komunisti kažnjavali sodomite u partizanskim redovima to je bilo zato što nisu htjeli nered za vrijeme rata i/ili što su još imali u sebi ostatke tradicionalnog odgoja, a ne zato što je komunizam bio protiv sodomizma.

Vjerujem da postoji za ovu simbiozu komunizma i liberalizma povjesni i ideološki razlog.
Liberalizam i komunizam su zakonita ili nezakonita djeca prosvjetiteljstva i moderne, k tome zajedno su se borili u drugom veleratu i pobijedili.
Kako su mogli liberali osuditi komuniste kad su im to bili ratni drugovi?
Time bi ujedno osudili i sami sebe.
Nikad na Zapadu ne će biti osuđena petokraka, srp i čekić, ili majice s Che Guevarom.
Da ne budemo u zabludi kako se to događa samo u Rusiji.

Danas je veliki blagdan, Uspenije Presvete Bogorodice, Velika Gospa.
Na slijedećem videu je Bdijenje prije blagdana iz Vaalamskog manastira u Rusiji. 



Tamo se nalazi i slijedeći i komentar-molitva koju vrijedi ponoviti:
Пресвятая Богородица покрой Покровом своим воинов и прекрати эту брптоубийственную войну.
Presveta Bogorodice, pokrij Pokrovom svojim vojnike i zaustavi ovaj bratoubilački rat.
Amin.

I jedan izljev gnjeva s obzirom na činjenicu da RH za koju sam se borio financira izrugivanje Bogorodici.
Nije važno što se izrugivanje događa po novom kalendaru, a ne starom.
Novinska objava je evidentno bila po starom, kao da je netko htio reći - ne izruguje se RH samo rimokatolicima, nego i pravoslavnima.
Javno izjavljujem da mi je beskrajno žao što sam se borio za državu koja se izruguje Bogorodici (naravno da to ne znači da sam za jugokomunističku državu koja ipak nije imala toliko drskosti kao ova 'hrvatska' i tobož 'antikomunistička' da bi financirala takve sotonske projekte).
Ako je demokracija dovela do ovog, onda neka je prokleta.
I narod koji se ovome ne suprostavlja nego je poslušan vlastima antikršćanske države.
I mlakost onih koji odlaze na hodačašće svetištima Bogorodice tražeći od Presvete zagovor radi svog zdravlja i ostalih materijalnih potreba, a nakon toga pristaju da se Presveta izruguje priznajući državu koja to čini.
I oni tobožnji klerici koji primaju judine srebrnjake od antikršćanske filokomunističke države, umjesto da žive od svog rada i darova vjernika, i ne reagiraju na blasfemije ako iste imaju blagoslov i novce države koja ih hrani i čije su sluge pokorne.

Jesam li pretjerao u gornjem tekstu?
Nisam, nego sam trebao i ranije reagirati na ovaj način.
Jer ovo nije prvi put da RH podržava blasfemije i sve ono što je gadljivo pred Bogom.
Netko će reć, pa RH je država svih državljana i daje pravo na slobodu vjere i izražavanja, što znači da i oni koji se izruguju kršćanskim svetinjama, Bogu i Bogorodici imaju pravo to izreći, i oni plaćaju porez pa imaju pravo biti u tome financirani od zajedničke države kršćana i nekršćana.
I tako pozivom na ustav i demokraciju, toleranciju, daje se za pravo bogohuljama da čine ono što jesu.
Ako je to tako, onda dodajem na ono gore, neka je proklet i ustav RH.
Imam prema istom stav kao i južnjački pobunjenik koji je poručio Jenkima, nije me briga za vaš ustav, za vašu deklaraciju nezavisnosti, za vašu deklaraciju o ljudskim pravima, nije me briga na bilo što na što se pozivate.




Mislim da smo došli do Sodoma prekretnice kad ćemo čuti glas, povucite se iz nje jer će biti uskoro uništena u ognju i sumporu.
I ne okrećite glavu za njom, ne žalite za njom, jer ćete se pretvoriti u stup soli budući da vam je onda ona draža od Boga, Bogorodice, istine i pravde.
Da ne bi bilo zabune, ne radi se samo o RH, nego o svim globo-homo državama.










Broj komentara: 11:

  1. Dobro si ovo složio i razotkrio spomentog igumana, a što se tiče krštenja katolika interesantno je to da spomenuti iguman Rafailo ipak ne prizna katoličko krštenje nego, po uzoru na Svetu goru, preferira novo krštenje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jel znaš Dinko da li je nekog rimokatolika krstio?

      Izbriši
    2. Znam za jednoga našeg hrvata katolika kojeg je krstio svećenik kojem je Rafailo iguman, odnosno svećenik-monah iz njegova manastirskog bratstva.

      Izbriši
  2. https://www.jihadwatch.org/2024/08/putin-kisses-quran-at-chechen-mosque

    Emile, je li on pravoslavac?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da nije, i prije nego što je poljubio knjigu laži.

      Izbriši
    2. Kako nije kad on ima apsolutnu vlast u RPC i svi mu se ruski episkopi klanjaju? I ti sam govoriš da zemaljska vlast može legitimno postavljati i rušiti crkvenu vlast.

      Izbriši
    3. " I ti sam govoriš da zemaljska vlast može legitimno postavljati i rušiti crkvenu vlast."

      Da, ali ne radi se o poganskom caru ili demokratskom predsjedniku neke države, čak niti o kralju u ustavnoj monarhiji, nego o kršćanskom caru pomazanom od Crkve, samodržcu.
      Posljednji takav car bio je ruski car Nikolaj ubijen od boljševika.

      Izbriši
    4. K tome RPC je od svog osnutka, a osnovao ju je (ovaj Moskovski patrijarhat) Staljin u drugom veleratu, izvan Crkve.
      Od takvih i potječe pojam sergijanizam, i znamo i bjelodano je da su ekumenisti.

      Izbriši
  3. Ti ostaješ u gabaritima staromodnog konzervativizma hladnoratovskog tipa. Uopće nisi ni izdaleka toliko radikalan kakvim se predstavljaš u opisu bloga. Opsjednut si komunizmom i time 'što nije doživio osudu'. Dobro. A što je s osudom kapitalizma, koji je porodio komunizam (ne samo kao reakciju i revolt, nego i načelno idejno), koji je glavni temelj moderniteta? Istjerivati komunizam anglo-konzervativizom (Jordan Peterson, sekularni liberal-konzervativac i vodeće blebetalo za desne malograđane, neka vrsta Žižeka za 'konzerve') je isto što i istjerivati sotonu belzebubom. Jordan Peterson nikad nijednu riječ neće reći protiv sistema anglosfere i zlodjela njihove koljačke pseudo-civilizacije u zadnjih nekoliko stoljeća. Mislim tu i na duhovna zlodjela. Njemu samo smeta 'woke'. Ma vidi ti. U tebi čuči mali Europejac i mali hrvatski nacionalist koji ti sprečavaju da vidiš stvari kakve jesu. A istina je ta da je ta civilizacija sotonističko smeće već odavno. Komunizam je samo jedan od proizvoda. I neće se ti tvoju ljubljeni "europski domoroci" oprijeti (navodnoj ili stvarnoj) "zamjeni" jer nemaju u ime čega, jer su bezbožni i nekulturni barbari koji pozivaju kao 'civilizacija'. Moš misliti.

    Zvjezdoslav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pretpostavljam izživcirao te je prilog o Rodeziji, Velikoj Britaniji i osuda komunizma.
      Moraš biti prilično ograničen ako u tome vidiš da sam pobornik kapitalizma ili da imam anglo-konzervativne inklinacije.
      Apropos kapitalizma davno sam napisao da smatram pogrešnim postojanje poduzeća kao pravnih osoba, bankarstva i sveg onog što je donijela francuska revolucija i moderna industrijska civilizacija.
      Ta izjašnjavam se kršćanskim monarhistom, i to se zalažem za kršćanskog cara samodršca, a ne za ustavnu monarhiju, i smatram se luditom, dakle sve ove epitete koje si mi podijelio su ridikulozni i kako sam napisao na početku, to što sam stavio prilog o Rodeziji i njezinoj vezi s britanskim carstvom te je vjerojatno izludilo pa si morao nekako frustraciju prenijeti u komentar podmečući mi da sam mali i u čućećem položaju.
      Pa neka sam mali, još bolje, ne ću se uzoholiti.

      Izbriši
    2. Zvjezdoslav:
      " I neće se ti tvoju ljubljeni "europski domoroci" oprijeti (navodnoj ili stvarnoj) "zamjeni" jer nemaju u ime čega, jer su bezbožni i nekulturni barbari koji pozivaju kao 'civilizacija'. Moš misliti."

      Znači ako je netko bezbožan i nekulturni barbar, zaslužuje da ga se istrijebi, da mu se dovede strance koji će ga maltretirati i na kraju izbrisati mu sve tragove?
      Mislio da si ti protivnik politike odnarođene EU elite zamjene stanovništva, kad ono ne možeš podnijeti da se na nekom nevažnom blogu kojeg pratiš i na kojem povremeno pišeš komentare se iznese bilo kakva simpatija prema domorodačkom stanovništvu koji su u svojoj domovini postali stranci?
      Nisi li se malo stavio u ulogu Boga koji zna kad je netko nepopravljiv i čini veliko zlo pa ga odstrani s lica Zemlje?
      Ne, ne vjerujem da je neki obični engleski Joe Smith gori od mene te da ga trebaju stranci zbog toga zlostavljati.
      Ni ne pomišljam da sudim bilo koga, a kamoli da pomislim da čitav jedan narod zaslužuju nestajanje.
      To savjetujem i tebi, jer gorčina koju pokazuješ ne može te dovesti do nikakvog dobra.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.