nedjelja, 31. prosinca 2017.

Novo vino u nove mješine

"Novo vino u nove mješine" je poruka Isusa Krista navedena u tri Evanđelja (osim Ivanovog).


Tada pristupe k njemu Ivanovi učenici govoreći: "Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?" Nato im Isus reče: "Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!" "A nitko ne stavlja krpe od sirova sukna na staro odijelo, jer zakrpa vuče s odijela pa nastane još veća rupa." "I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva." (Matej 9)

O čemu se radi?
Novo vino još nije zrelo, ono sazrijeva puštajući plinove te stare mješine (to nisu bačve nego su osušene utrobe-mjehovi životinja) ne mogu izdržati taj pritisak nego se proderu i vino prolije.
Inače su mješine bolje od bačvi za održavanje kakvoće vina jer one se ne napunjaju zrakom dok se vino iz njih toči pa se vino ne kvari.
Isus očito govori slikom o novom vinu to jest novoj vjeri koja nije nova nego završetak i dopunjenje starozavjetne vjere, i koja se ne može staviti u stare Mojsijem predviđene obrede, postove, molitve, žrtve paljenice ... odnosno u obrazac kojeg su imali farizeji.
Ovaj dio Evanđelja trebali bi čitati s razumijevanjem protestanti cionisti, ali i novoredni 'katolici' koji vjeruju kako za židove još i dalje vrijedi Mojsijev zakon, da se mogu spasiti i bez krštenja i vjere u Isusa Krista odnosno bez pripadnosti Crkvi.
Ipak, nakana mi nije pisati o tome.
Nego da u skladu s današnjim danom prelaska u Novu Godinu pokušamo uliti mlado vino, ne u naše stare mješine, nego da sami postanemo nova mješina. 
Mlado vino je vjera u Isusa Krista koja nam treba rasti kako naša mješina-tijelo stari. Zato je vjera uvijek mlada i nova.
I ne radi se o mješini-tijelu nego o našoj duši.
Svaki novi dan kršćaninu je kao početak novog života, svako jutro počinje se iz početka. 
Nema kredita od prethodnog dana, ali niti dugova ako se kajemo zbog grijeha i molimo Bogu za oproštenje svaku večer na kraju dana.
Možda to što sam napisao nije teološki ispravno, poanta je kako nas naši stvarni dugovi prema Bogu ne bi smjeli paralizirati u novom danu.
Godina je također vremenski period i ritam dan nam od Boga koji je stvorio Sunce, Mjesec i zvijezde kako bi nam bili znaci vremena i blagdana.
A sutra ili danas dok ovo čitate nije samo građanski blagdan, nego prvenstveno Crkveni.
Dobro je i trebamo razmišljati o protekloj godini, ali treba u Novoj krenuti iznova kao da je to nulta godina.
Mladi Bog u jaslicama nas upućuje da i mi trebamo biti sada ponovno mladi i novi u vjeri.
Zasluge i vijenci iz prošle godine kao da ih nema.
Nema više utabanih starih staza, put je novi u kojem nas vodi betlehemska zvijezda, naše mlado Sunce, Božić.
Nisam nekoliko dana pratio medije (to jest nisam čitao na internetu što se događa) pa sam danas ostao iznenađen, a nisam trebao, da su u Iranu izbili neredi dosta velikih razmjera većinom provođeni od mlađeg studentskog naraštaja.
Ništa novo, to je 'arapsko proljeće' sada projicirano kao perzijsko.
Zna se tko i stoji iza toga, američki cionisti i Izrael i svi pobornici novog svjetskog poretka u koji se ne mogu uklopiti muhamedanci ako se ne liberaliziraju, ako se ne odreknu patrijahalizma i naravnog morala.
S.Arabija pod novim prijestolonasljednikom pokazuje taj isti smjer.
Pobjeda koju su u Siriji proglasili Rusija, Iran i šijiti općenito dovodi se u pitanje i to ovaj put u samom Iranu.
Mnogi ne znaju kako Iran ima već duži niz godina negativni natalitet što znači kako je zapadna kultura dekadencije i te kako tamo prisutna tako da ti prosvjednici nisu preko noći iskrsli.
Još jednom se potvrđuje kako tehnologija nužno dovodi do raspada društva i javnog naravnog morala.
Ovo pišem da si posvjestimo kako će iduća godina biti godina još većih sukoba te da nas, ako dobro tumačimo biblijska proročanstva, očekuje još veća izloženost ideologiji Antikrista, kako možemo očekivati da ono što smo se čudili da se događa u Njemačkoj, Švedskoj ... događati i kod nas.
Vrijeme radi i za nas i protiv nas.
Ovo drugo zato što moramo očekivati progone ako ostanemo pravovjerni, ovo prvo zato što u tom slučaju Isus Krist će biti blizu nas i uskoro s nama u fizičkom slavnom uskrslom tijelu. 
Nova Godina može biti i posljednja godina ne samo našeg života, nego ove doline suza.
Ne dočekujmo Novu Godinu, nego Isusa Krista!
Preporodimo se ponovno, mlado vino u nove mješine!
Rekao je da jedva čeka kad će ga (plod trsov - vino) ponovno uživati s nama u nebeskom kraljevstvu.
To će biti onda kad se rastale počela nebeska, kad krug Zemaljski bude uništen u vatri kako bi bilo stvoreno novo Nebo i nova Zemlja u nebeskom Jeruzalemu koji će s Neba sići k nama.
Sve nedaće koje nas očekuju zbog naše vjernosti Kristu u narednom razdoblju su ništa ako budemo imali mlado vino vjere u našim mješinama-dušama.
Neka nas Božja milost prati kako bismo to postigli.
Amen.


1 komentar:

  1. Sretna i blagoslovljena Nova Godina autoru i čitateljima.

    P.S. Nisam siguran za promjenu politike režima kod saudijaca. Mislim da ovi idu istim smjerom. Dopuštenje ženama voziti kola je samo privid. Skinuli su upravo nekoliko liberalnijih osoba, jednog čak od najbogatijih.
    U svakom slučaju, saduijcima ne zahtijevaju iz vana nikakve promjene. Prave pravi genocid u Jemenu, a optužuje se za genocid Asada koji se brani od ISIL-a.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.