utorak, 28. kolovoza 2018.

Apokrif Strossmayerova govora

Apokrif znači dvojbeno autorstvo.
Čitamo li Katoličku enciklopediju ovdje možemo pročitati:


The only disturbing incident was the passionate speech of Bishop Strossmayer of Diakovár on 22 March in the thirty-first general congregation; it called forth a storm of indignation from the majority, which finally forced the speaker to leave the tribune.
Iz drugih izvora saznajemo kako je biskup iz nepoznate biskupije Đakovo negdje na 'granici s Turskom' vodio manjinu biskupa prvog vatikanskog koncila koji su se protivili donošenju dogme o nezabludivosti rimskih papa.
Do te pozicije je došao sa svojim djelovanjem za vrijeme koncila jer je bio odličan govornik i isto tako odličan u korištenju latinskog jezika (što mu je i rimski papa priznao, iako mu je išao na živce). 

E sad dolazimo do velikog prijepora koji se vodi oko tog govora za kojeg Katolička enciklopedija kaže da je doveo do uznemirujućeg incidenta pri čemu je većina olujno prosvjedovala tako da je govornik na kraju bio prisiljen napustiti sjednicu.
Imamo nešto za što je RKC utvrdila kako je krivotvorina koju je sastavio meksički redovnik augustinac José Agostino de Escudero te podmetnuo Strossmayeru, a ovaj je navodno kasnije oštro prosvjedovao zbog krivotvorine, da bi se na kraju taj augustinac pokajao i tražio ispriku od Strossmayera.
Međutim, ako guglate ne ćete moći doći do originalnog govora, barem ja nisam došao.
Vatikan bi najlakše dokazao kako se radi o krivotvorini tako da pokaže izvorni govor Strossmayera, i kako napisah, njega nema koliko mi je poznato.
Ne treba niti posebno naglašavati kako i taj navodno originalni mora biti 'papren' jer je prema Katoličkoj enciklopediji izazvao lavinu reakcije, uznemirujući incident nakon kojeg je Strossmayer bio prisiljen napustiti sjednicu.
Da i drugi, koji su kudikamo studioznije proučavali ovaj slučaj od mene, ne mogu naći originalni govor možete pročitati ovdje.
Na Katoličkoj enciklopediji se nalaze biografski podaci o biskupu Strossmayeru u kojima čitamo kako je održavao opoziciju ne priznanja dogme o papinoj nezabludivosti duže od svih ostalih biskupa koji su joj se protivili, kako je nekim istomišljenicima koji nisu bili biskupi pisao kako će samo izvanjski priznati dogmu.
Autor Fahey piše o istom:
"Bishop Strossmayer was only one of several Roman bishops that refused to accept the dogma of Papal Infallibility. In 1871 he wrote to a friend that he would rather die than accept this false teaching, adding: "Better to be exposed to every humiliation than to bend my knee to Baal, to arrogance incarnate." But apparently the humiliations and threats imposed on him by Rome proved, after ten long years, too much to oppose. He finally submitted to the new teaching in 1881."
Na kraju je, kao što je poznato, popustio kao prije njega ostali oponenti, pa ne bi bilo iznenađujuće kako je morao u znak iskrenosti pristati na tu moguću igru krivotvorenog govora kojeg je navodno napisao meksički raspop koji se je kao i Strossmayer na kraju pokajao i priznao da je napravio krivotvorinu.
Ponavljam, svega toga nije ni trebalo da je Vatikan objavio izvorni govor i time začepio usta svima koji šire krivotvorinu.

Međutim ova 'krivotvorina' je kao Protokoli sionskih mudraca.
U SSSR tko je širio te protokole bio je osuđen na smrt radi antisemitizma.
Novinari i mediji su se uspregli dokazati kako su Protokoli krivotvorina koju je dala izraditi tajna ruska carska služba.
Ali problem je s tom 'krivotvorinom' što se sve u njoj obistinilo i izvelo točno kako je napisano-planirano.
Pa ako je krivotvorina, onda ju je krivotvorio prorok.
Dakle slično je s 'krivotvorenim' govorom biskupa Strossmayera u kojem se ne navode pogrešni biblijski citati ili pogrešni citati kršćanskih otaca ili se krivo navode povijesne činjenice iz života rimskih papa.
Zato sam i napisao prethodno kako sam neke svoje argumente protiv papizma pisao na blogu, a da nisam ni znao da ih je pred stoljeće i pol izgovorio biskup Strossmayer ili napisao navodni meksički krivotvoritelj koji je inače bio doktor, pretpostavljam teologije.

Dakle na kraju krajeva nije ni bitno tko je to izgovorio ili napisao ako je to istina.
Stoga za one koji mi spočitavaju kako dajem poveznice na srpske portale, evo druge poveznice na taj poznati 'apokrif' u obliku knjižice koja se može skinuti s interneta i na miru pročitati.
Nadam se da ću u narednim tekstovima prijenositi na blogu te argumente protiv papizma.

Na koncu naš biskup Strossmayer, da je bio dosljedan, onda bi postao starokatolički biskup, ne bi bio jedini u tome (u Zagrebu ih je bilo dosta nakon proglašenja dogme).
Ili bi dovršio djelo koje je započeo, to jest vratio bi se u Crkvu.
Ovako je ispao kao neki klerički Zdravko Tomac devetnaestog stoljeća koji je u misiji sjedinjavanja RKC i Pravoslavlja, ima odlične veze s poznatim ruskim teologom Solovjevim koji je na istoj poziciji, ima utjecaja u RKC i izvan granica domovine, a na kraju mu sav napor sruši dogma o papizmu nakon kojeg je nemoguće izvršiti sjedinjenje.
Bilo bi idealno kad bi rimski patrijarh priznao zablude i vratio se sa svojim stadom u Crkvu.
Ali to je praktično postalo nemoguće nakon prvog vatikanskog koncila koji službeno nije nikad ni završio, jer ga nije zatvorio rimski papa.
Pa možda postoji mrvica šanse da se isti koncil nastavi i poništi prethodno donesenu dogmu.
Ali zato je potrebno dobro proučiti 'krivotvoreni' govor o kojem u detaljima u slijedećim tekstovima bloga.

P.S. Ah da, zaboravio sam, ali me je stalni komentator H. podsjetio na jedan doista glupi argument kako je govor krivotvoren.
Naime argument kaže kako se u govoru čita da biskup Strossmayer odgovara na povike i upadice ultramontanista tijekom njegovog govora.
Kako je Strossmayer mogao znati da će ultramontanisti-papisti u određenom trenutku burno reagirati na granici incidenta, pa je unaprijed napisao što će im odgovoriti na nešto što nije ni mogao znati, osim ako je prorok, što će oni uzvikivati?
Svakom sa zrncem soli u glavi je jasno da se u 'krivotvorini' radi o govoru koji je bilježen za vrijeme izgovaranja, a ne na unaprijed pisanom govoru.
Zato je najvjerojatnije kako je biskup Strossmayer dostavio tekst govora unaprijed onima koji su vodili sjednicu (ali ne i nužno, jer govor može biti pripremljen neposredno prije sjednice s najvažnijim točkama kao podsjetnik govorniku i u tom slučaju se ništa ne dostavlja predsjedajućem), i da su papisti burno reagirali tijekom govora pa je Strossmayer, inače odličan govornik, a odličan govornik ne čita svoj govor nego ga interpretira 'on line' te ima spreman odgovor na upadice, odgovorio odmah na iste kako je zabilježeno na 'krivotvorini'. 
Dakle, mislim da papisti nisu mogli smisliti gluplji dokaz od tog kako je govor krivotvorina.
Da je stvarno krivotvorina, trebali su samo pokazati ili publicirati originalni govor sa ili bez upadica i reakcije na upadice.

Broj komentara: 20:

  1. "Jedan od evidentnih pokazatelja njegove neautentičnosti bio je katastofalan “kiks” kojeg je Escudero napravio pri pisanju. Naime, govor je sadržavao reakcije Strossmayera na povike biskupa sa strane. Primjerice, krivotvorina navodi…
    ”Što ćemo im odgovoriti, ako nam sve greške rimskih biskupa – počevši sve od početka pa do njegove visosti i svetosti Pija IX, navedu? O, da bi bili takvi kakav je Pijo IX , cčsno bi se mogli ponasati, ali nažalost,nisu bili takvi.
    Vika: “ŠUTI! ŠUTI! DOSTA JE!”.
    Ne vičite na me gospodo, ako vas uznemiravam s navodima povijesti, znajte da ako svu vodu rijeke Tiber pustite preko povijesti, niste u stanju niti jednog lista njenog sadržaja uništiti! Dozvolite da govorim, ja hoću što kraće objasniti taj velevažni predmet.”
    Ovakvih mjesta ima više, i sva od reda su jednako banalna. Naime, Escudero je želio od Strossmayera napraviti Luthera, vođu reformacije kojeg su katolički biskupi mnogo puta optuživali za laži i manipulacije (nije im, naravno, ostajao dužan). Da bi ga takvim opisao na koncilu, krivotvoritelj je zapisao ne samo usklike biskupa koji su “užasnuti” slušali kako Strossmayer tvrdi da je papa doktrinalno pogrešiv, već i njegove reakcije na njih. Težak apsurd, naravno – jer ako je Strossmayer pisao svoj govor u Đakovu da bi ga pročitao za koncilskom govornicom u Rimu, tad nije mogao zapisati povike. Dapače, mogao je govor napisati bilo kad, nije mogao zapisati reakcije. Jedini način na koji bi se ovo moglo postići, bilo bi da je netko pisao riječi Strossmayera sa strane, tj. da se radio transkript govora kojeg bi biskup govorio napamet. Ovo, naravno, nije bio slučaj – jer Strossmayer nije tri sata za govornicom stajao i pričao što mu je padalo na pamet."

    Eto, sad si i ti shvatio da je krivotvorina. A ti u slijedećim tekstovima bloga raspravljaj o krivotvorini pa neka ti se ljudi smiju.

    H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lažljivac u krivotvorini govori o "zabludivim" papama, a nigdje ne spominje što je to konkretno krivo u nauku vjere 1870 godina nakon Krista.

      Samozvani govornik je samo trebao reći nije istinit taj članak vjere i morala i začepiti usta svim pristašama dogme o nezabludivosti. Sve u krivotvorini je tek zabava za priglupe.

      Emil, želio bih te podsjetiti na tvoju temu od 05. studenoga 2015. ne u smislu da si prije drukčije razmišljao.

      Budući da je šest točaka jasno upućenima u materiju, zanima me tvoj sadašnji stav o "krivovjerni nauk o nestvorenim Božjim energijama".

      Je li se ti uopće moliš i kako i jesi li priključen na "utičnicu božanske energije"?

      H.

      Izbriši
    2. Ne H. ti uopće ne skrećeš s teme.
      Inače sam na blogu napisao kako nekad nisam poznavao nauk Crkve o razlikovanju Božje biti i nestvorene Božje energije niti sam znao kako su o tome još pisali kršćanski oci.
      A sad se vrati na temu.
      A to ne znači da sad počeš pisati o četništvu.

      Izbriši
    3. OK, šefe. Kako napreduje HPC?

      H.

      Izbriši
    4. "Svakom sa zrncem soli u glavi je jasno da se u 'krivotvorini' radi o govoru koji je bilježen za vrijeme izgovaranja, a ne na unaprijed pisanom govoru."

      Pa da, snimali su ga na kazetofon. LOL

      H.

      Izbriši
    5. LOL-o H,
      Inače zapisnici govora prije pronalaska kazetofona postoje.
      Imamo tako primjerice Ciceronove govore u Rimskom senatu, da ne nabrajam čije sve govore nemamo tako zabilježene.
      Inače se u senatima i sličnim forumima u pravilu ne dostavljaju unaprijed pripremljeni govori, pa je očito kako su u senatima bili ljudi koji su znali i mogli stenogramski pisati te izgovorene govore (to im je bio posao).
      Ako je Strossmayer izlagao već pripremljen govor, onda nije bilo nikakvog problema dodati u taj govor upadice ultramontanista i njegov odgovor na iste upadice.
      Ako je pak izlagao govor koji nije dostavio predsjedavajućem, onda je zasigurno tada u Vatikanu bilo stenografa koji su to mogli raditi kao stenografi u starom Rimu.

      Izbriši
    6. To je bila sestra bl. Addolorata od Presvetog Pera. Sve je uspjela "pohvatati". Njezino izmučeno tijelo s rukama umotanim u studene obloge iznosile su susestre nakon svake sjednice.

      "the conciliar procedure was more exactly defined by the Decree "Apostolicis litteris", issued on 20 Feb., 1870. According to this Decree, any member of the council who wished to raise an objection to the draft under discussion was to send in his proposed amendments in writing, in order that they might be thoroughly considered by the respective deputation."

      H.

      Izbriši
    7. @H
      Znači govor biskupa Strossmayera je dostavljen prije oredsjedavajućima.
      Odlično, onda nema problema da ga Vatikan objavi i tako jednsotavno dokaže kako je ovo drugo krivotvorina.
      Samo ga trebaju naći u arhivi i objaviti.
      Ali ono što je 'krivotvorina' to sigurno nije ako je netko tko je govor objavio dodao nekoliko rečenica upadica ultramontanista na govor kao i reakciju biskupa Strossmayera na upadice.
      Mislim da si već dovoljno odrastao da se praviš bedastim pa da ne možeš shvatiti kako je taj argument papista idiotski.

      Izbriši
    8. Emil,

      Taj krivotvoreni govor je najobičniji Escuderov protestantski pamflet koji se jednakom silinom obrušava i na pravoslavlje.

      "Ne, ja nisam besramni protestant. Povijest nije ni katolička, ni anglikanska, ni kalvinistička, ni luteranska, ni armenska, ni krivovjerna grčka, ni talijanska, papinska. Ona je ono što je, nešto jače od svih vjeroispovijesti, Kanona, i ekumenskih Koncila."

      BTW., zašto samozvanom govorniku viču protestante, kalvinistu, a ne viču mu Četniče (LOL)?
      I tako je "biskup Strossmayer" održao glasoviti protestantski apologetski govor i vratio se u Đakovo služiti Tridentinsku misu.

      H.

      Izbriši
    9. "Strossmayer, inače odličan govornik, a odličan govornik ne čita svoj govor nego ga interpretira 'on line' te ima spreman odgovor na upadice, odgovorio odmah na iste kako je zabilježeno na 'krivotvorini'." (Emil)

      LOL

      "The pope praised Strossmayer's 'remarkably good Latin."

      I tako je naš Strossmayer na sve upadice ko iz topa odgovarao na LATINSKOM.

      LOL

      H.

      Izbriši
  2. Čak i da je govor autentičan, samo potvrđuje točnost katoličkog nauka o nezabludivosti pape. Da je Strosmayer bio u pravu, dogma ne bi bila proglašena, a Strosmayer ne bi bio čašćen u Titinoj Jugovini.
    Što se Protokola tiče, ukoliko je govor istinit, on je iz iste kuhinje kao i Protokoli. I jednome i drugome je dokazana ne/točnost. Vrijeme i događaji su potvrdili točnost Protokola, kao i lažnost Strossmayerovog govora. Uostalom, da je bio u pravu, kao što sam već rekao, dogma o nezabludivosti ne bi bila proglašena.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kvatrić:
      "Uostalom, da je bio u pravu, kao što sam već rekao, dogma o nezabludivosti ne bi bila proglašena."
      Ovaj argument je 'najjači'.
      Dakle, kružni argument ili zmija koja samu sebe guta za rep.
      Da je Strossmayerov govor bio istinit kako papa nije nezabludiv, onda ne bi papa odbio govor i prihvatio dogmu o svojoj nezabludivosti jer papa je nezabludiv.

      Izbriši
    2. Taj argument, između ostalih, dokazuje kako je Katolička crkva jedina Kristova crkva i da ju vodi Duh Sveti tj. da su sve ostale lažne. Proglašena dogma ne može biti kriva.
      Da nije tako ne bi Katolička crkva postojala i funkcionalno trajala od Krista do danas.
      Dok vi koji ju pokušavate srušiti (u ovom slučaju govorim o pravim i wannabe, kao ti, pravoslavcima), postojite tisuću godina i kroz svih tih tisuću godina dokazujete kako niste u stanju funkcionalno biti Crkva. Niti znate gdje vam je glava, a gdje rep, niti znate kako osnovati i ustrojiti crkvu, tko je kome nadležan i tko kome odgovara, koja je etnička skupina na nekom području jača ili ima jači politički utjecaj ta je glavna u "regionu", itd., itd. Totalni kaos.
      I vi se našli rušiti 2000-godišnje papinstvo?! Pa vi ste živo svjedočenje o ispravnosti Katoličke crkve i papinstva. Kao što je H rekao, samo nastavite mahnitati i podastirati "dokaze" protiv Katoličke crkve i pape.

      Kvatrić

      Izbriši
    3. Pročitaj još jednom (ako nisi uopće tim više) argumente 'krivotvorine' kako papizam nema temelja niti u sv.Pismu (jednostavno sv.Petar nije nikad se postavio kao nezabludiv Kristov vikar na Zemlji koji ima vlast ili supremaciju nad svim drugim apostolima), niti u pisanju kršćanskih otaca, niti kroz povijest ekumenskih koncila Crkve i problematičnih rimskih patrijarha.
      RKC dakle ne postoji od vremena apostola, nego je koncem prvog tisućljeća rimski patrijarh (ali i carigradski što je ubrzo otklonjeno i čemu se s pravom suprostavio rimski patrijarh) se postavio kao onaj tko ima vlast nad svim biskupima, kao onaj tko je Kristov vikar na Zemlji.
      Ergo, RKC se je shizmatički i heretički (s krivovjerjem papizma na koji su se kasnije nakalemile druge hereze poput filioque) odvojila od Crkve, a ne da je Crkva nastala pred tisuću godina odvajanjem od RKC.

      Izbriši
    4. Da, nema papizam utemeljenja u Svetom pismu osim što ga je uspostavio sam Krist.
      Naravno da je Petar bio zabludiv zbog ljudske slabosti, ali ne i ex cathedra. Pa je tako nezabludivo proglasio npr. dogmu o pokrštavanju pogana. I nitko nije imao vlastitih objašnjenja i interpretacija onoga što je rečeno. Papa je donio odluku u koju su svi kršćani dužni vjerovati i priča je završena.

      Ako RKC ne postoji od apostolskih vremena, koja postoji? Da ne postoji možda SPC ili HPC koja ne postoji ni u Hrvatskoj?

      Od čega se to RKC odvojila? Pa nema Crkve od koje bi se RKC odvojila, već ima samo političko-etničkih sekti koje već tisuću godina dokazuju da Crkva ne mogu biti ni teoretski. A kako vrijeme prolazi tih je sekti sve više. Eto, možda dočekamo stvaranje još jedne u Hrvatskoj.
      Vjerovao ili ne, ali naiskrenije te podržavam u projektu pokretanja HPC.
      A onda kokice u ruke i gledanje makljaže dviju „crkava“ od kojih se RKC odvojila prije tisuću godina.

      Kvatrić

      Izbriši
    5. Kvatrić, ne govori napamet.
      U Djelima apsotolskim jasno stoji kako je sv.Petar bio u krivu glede obdržavanja Mojsijevog zakona, sv.Pavao jasno kaže da se je u lice suprostavio Petru, dok sv.Jakov presjeda prvim koncilom Crkve u Jeruzalemu i proglašava dogmu kako pogani ne trebaju se obrezati i držati Mojsijevog zakona kad postanu kršćani.
      Ne postoji Kristov vikar na Zemlji, a da postoji onda bi to bio prije sv.Jakov nego sv.Petar.
      Uostalom kakav je to sv.Petar gazda cijelog svijeta dok se Krist ne vrati, dok Rimljanima sv.Pavao piše poslanicu kao da im je on duhovni otac i pastir?
      Ili kad spočitava nekim kršćanima da govore kako su oni Apolonovi, neki Petrovi, neki Pavlovi, ako postoji Kristov vikar na Zemlji i to je sv.Petar?
      Onda nema pravo što zamjeriti tim kršćanima koji kažu da su Petrovi, to jest Kristovog vikara na Zemlji.
      Kao što sam ti rekao i kako stoji na činjenicama u 'krivotvorenom' govoru, papizam nema temelja u sv.Pismu niti u nauci kršćanskih otaca i ekumenskih koncila Crkve.
      Naravno krivo ćeš tumačiti Isusove riječi - na toj stijeni sagraditi ću Crkvu svoju.
      Ta stijena je vjera kako je Isus Krist - Mesija i Sin Boga živoga, odnosno kamen temeljac Crkve je Gospodin, a ne sv.Petar.
      Ogromna većina kršćanskih otaca tako tumači tu izjavu, čak i oni, popiut sv.Augustina koji su pripadali zapadnom-rimskom patrijahatu.
      Dakako, opet pišeš-podmećeš gluposti kako su mjesne Crkve poput SPC Crkva koju je ustanovio Isus Krist i kojoj je On temelj.
      Mjesna Crkva koja se zove SPC (ili RPC ili bilo koja mjesna Crkva) je u vremenu nastala zato što se je pojavila srpska država, ali ona može nestati kako je i nastala, jer je to samo mjesni ustroj Crkve, dok prava Crkva kojoj je temelj Gospodin i koja je Njegovo mistično tijelo ne može nestati, Ona je vječna kao što je On, Njezina glava vječan.
      Vrlo lako se može dogoditi da nestane jedna zabludjela mjesna Crkva zapadnog patrijahata nazvana RKC, ona bi recimo i prije nestala da se je Rim kroz povijest potpuno razrušio i ostavio bez stanovnika.
      Zato treba rimokatolicima uporno ponavljati kako je papizam zabluda, da ne bi kad nestane RKC pomislili kako ih je Gospodin Isus Krist prevario kako RKC nikad ne će vrata paklena nadvladati i tako izgube vjeru u Njega i postanu plijenom Antikrista.

      Izbriši
    6. „dok sv.Jakov presjeda prvim koncilom Crkve u Jeruzalemu i proglašava dogmu kako pogani ne trebaju se obrezati i držati Mojsijevog zakona kad postanu kršćani.“
      Da, ali nije Krist sagradio svoju Crkvu na Jakovu, već na Petru.

      „Ne postoji Kristov vikar na Zemlji, a da postoji onda bi to bio prije sv.Jakov nego sv.Petar.“
      Bi kada bi tvoja riječ bila važnija od Kristove.

      „Ili kad spočitava nekim kršćanima da govore kako su oni Apolonovi, neki Petrovi, neki Pavlovi, ako postoji Kristov vikar na Zemlji i to je sv.Petar?
      Onda nema pravo što zamjeriti tim kršćanima koji kažu da su Petrovi, to jest Kristovog vikara na Zemlji.“
      Zato što ne postoje Petrovi ili Pavlovi kršćani, već su svi dio iste Crkve. Okani se protestantizma pa te ovo ne će zbunjivati.

      „Naravno krivo ćeš tumačiti Isusove riječi - na toj stijeni sagraditi ću Crkvu svoju.“
      Ja ni ne tumačim, to ti radiš. Ja slijedim Božju riječ na način kako nam je to rečeno u Djelima apostolskim, a ne kao ti i protestantski mudrijaši.

      „Ta stijena je vjera kako je Isus Krist - Mesija i Sin Boga živoga, odnosno kamen temeljac Crkve je Gospodin, a ne sv.Petar.“
      Ako tako kažete ti i Damir Šićko Alić, onda je sigurno tako.

      „Mjesna Crkva koja se zove SPC (ili RPC ili bilo koja mjesna Crkva) je u vremenu nastala zato što se je pojavila srpska država, ali ona može nestati kako je i nastala, jer je to samo mjesni ustroj Crkve...“
      Krist je utemeljio jednu jedinu Crkvu, a ne hrpe „mjesnih“. To što ti nazivaš mjesnim crkvama su političko-etničke sekte koje pokušavaš progurati kao prave koristeći se prvim kršćanskim zajednicama koje su se nazivale crkve. Tipično protestantski selektivno. Pritom naravno „zaboravljaš“ kako je Isus rekao da nema više Židov, Grk... Ali tvoji u „mjesnim crkvama“ kažu kako itekako ima Srbin, Rus, Bugarin...
      Da nije tako, valjda bi se konačno mogao smjestiti u jednoj od „mjesnih crkava“ ili osnovati vlastitu. Ah da, osnivanje vlastite ti ne dozvoljava druga „mjesna crkva“ i ovdašnja politička vlast.
      Da, baš je takvu Crkvu Krist osnovao.

      „Vrlo lako se može dogoditi da nestane jedna zabludjela mjesna Crkva zapadnog patrijahata nazvana RKC...“
      Tome se već dvije tisuće godina nadaju svi mogući paklenjaci. Nadajte se i dalje.

      Kvatrić

      Izbriši
    7. Ne Kvatriću, ti ne slijediš Božju riječ, a mi je 'protestantski' izvrćemo.
      Upravo suprotno, kad netko tumači sv.Pismo to mora biti usklađeno s tumačenjem kršćanskih otaca, inače se radi o 'protestantizmu'.
      Ogromna većina kršćanskih otaca nisu papistički tumačili rečenicu ' i na toj stijeni (malo slovo, a ne na toj Stijeni to jest Kefi) sagradit ću Crkvu svoju'.
      Radi se dakle o vjeri kako je Isus Nazarećanin, koji je postavio pitanje apostolima tko je On za njih, Krist to jest Mesija, ujedno i Sin Božji.

      Izbriši
    8. Emile, Emile... Razumijem da ti ponestaje argumenata, ali ne razumijem da si dopuštaš takve besmislice svima očite.
      Dakle, ja slijedim nepromijenjivi nauk najstarije, jedine od Boga stvorene, jedne i jedine Kristove Crkve, Katoličke crkve. A da ta Crkva baš nije beznačajna govori to što su svi šizmatici, heretici i ateisti uprli sve snage da ju sruše.
      S druge strane, ti neformalno pripadaš "pravoslavnoj crkvi", a formalno nigdje. Možda u neku vlastitu bizantinsko-protestantsko-privatnu duhovnost.
      Ali kažeš kako ja protestantski tumačim po svome? Mislim, možeš reći svašta, ali bi to ipak trebalo imati bar nekog smisla.
      Doduše, papa "Franja" ti ovo o protestantizmu vjerojatno ni ne bi zamjerio, ali nauk Katoličke crkve ipak kaže nešto drugo.

      Kvatrić

      Izbriši
    9. https://www.scripturecatholic.com/the-primacy-of-peter/

      H.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.