srijeda, 11. srpnja 2018.

Kvadratura kruga Zemaljskog

Cijenjeni bloger "O dosta toga i što dublje" u posljednjem tekstu htio je ukazati na apsurdnost teze kako je Zemlja ravna.
Katolički apologet R.Sungenis, na kojeg se poziva bloger, je izdao i knjigu kako je ideja ravne Zemlje ravna, to jest glupa.


Ne ću sad ulaziti u prave kršćanske argumente koji ruše modernu kozmologiju bila ona heliocentrična, acentrična ili geocentrična i koji se temelje na nekompatibilnosti sustava nebeskih lopti uključujući Zemlju s biblijskom objavom o Nebu koje je gore, i s krugom Zemaljskim koji je ispod Neba, a ispod Zemlje je Haad - podzemlje.
Kršćanska Objava ima dakle jasan smjer gore-dolje u stvorenom svijetu (ne zaboravimo da je i Nebo stvoreno zajedno sa Zemljom, da prije stvaranja njih nije bilo, odnosno ne može se reći kako Bog nužno prebiva u nekom prostoru koje je samo po sebi stvorenje te zbog toga ne može sadržati Boga) kojeg moderne kozmologije nemaju, te stoga svi kršćani bi ih trebali odbaciti, ili prihvatiti se barem pouke sv.Basilija kako izgled Zemlje nije važan za spasenje. 

Cilj ovog teksta je pronaći razloge zašto zapadni kršćani žele, skoro pod svaku cijenu, izmiriti znanost i kršćanstvo, pa i u ovom slučaju kad znanost otvoreno niječe Božje stvaranje.
In media res - odgovor je u zapadnoj shizmi.
Zapadna teologija nije našla svoj temelj u teologiji Crkve prvog tisućljeća, zanemarila je što hotimično, što nehotimično nauk istočnih kršćanskih otaca (koji su u svemu nadmašili zapadne što nije čudno jer je većina kršćana tada živjela na istoku) i ekumenskih koncila Crkve.
Prihvativši filioque i odbacivši nauk Crkve o razlikovanju Božje biti i Njegove energije koji je odbacilo grčku filozofiju neoplatonizma o apsolutnoj jednostavnosti Boga po kojoj nema mjesta za nestvorenu Božansku energiju, zapadna Crkva se je početkom drugog tisućljeća našla na raskršću hoće li se vratiti na nauk Crkve ili će tražiti nove puteve.
Taj novi put je bio povratak na grčku filozofiju, to jest najprije aristotelizam, a kasnije u renesansi magijski neoplatonizam.
Evo u čemu je suštinska razlika.
Crkva naučava kako se istina o Bogu koja nam je dostupna kao stvorenjima nalazi u Objavi.
Zapad je sa skolastikom krenuo od Aristotelove filozofije kao tobožnjeg vrhunca čovjekovog uma i koju je htio amalgirati s kršćanstvom.
Za Crkvu teolog je onaj tko posjeduje znanje o Bogu do kojeg se dolazi dakako najprije kroz Objavu, kroz nauk ekumenskih sabora Crkve i kršćanskih otaca, ali to nije dovoljno, budući pravu istinu o Bogu dobija onaj kršćanin tko se deificira, tko se posveti i ima mistično iskustvo živoga Boga, to jest Njegovih nestvorenih Božanskih energija.
U smislu Pavlovljeve rečenice - ne živim više ja nego Krist u meni. To je vrhunac teologije.
Lutati s Aristotelom ili s Tomom Akvinskim po dijalektičkim umskim stranputicama nimalo ne približava kršćanina Bogu, nego štoviše odvodi ga od tog primarnog cilja jer se čovjek opterećuje nepotrebnim i često izmišljenim filozofskim pojmovima, a k tome mu se često napuhava intelektualni ego.
Štoviše, možemo izreći analogiju:
- kao što je neposluh i oholost Adama i Eve izazvala njihovu duhovnu i kasnije tjelesnu smrt,  tako je i bolesna želja zapada da istraži Boga i Njegove tajne, prvo putem aristotelovsko-tomističke dijalektike i pojmova, drugo putem znanstvenih metoda, uzrokovala najprije duhovnu smrt zapada i na kraju materijalnu smrt kojoj sad svjedočimo.
Istražiti Boga to jest Njegovu bit za koju je Crkva dogmatski izjavila da je stvorenjima nedostupna, je drskost i jalova oholost koja dovodi do duhovne smrti to jest oni koji se u to upuste ne da ne će ništa doznati o Bogu, nego će izgubiti naravno znanje o Bogu o kojem piše sv.Pavao Rimljanima, postati će idolopoklonici i na kraju pervertiti.
Znanost koja se bavi s metafizikom, to jest sa stvaranjem i ima za cilj iznijeti teoriju koja će objasniti sve, je posve iste ohole prirode kao i skolastika, te na kraju nije dovela do spoznaje Božjih tajni stvaranja i Neba, jer je to nemoguće, nego je iznjedrila tehnologiju koja se sve više pokazuje kao antikristovska paukova mreža za uništenje čovječanstva.
Vratimo se na skolastiku i Akvinca.
Ako je Toma Akvinski stvarno rekao prije smrti da mu se njegova djela spale jer da su ona slama u odnosu na mistični zanos koji je u tom trenutku proživljavao, onda to najbolje oslikava razliku između teologije zapada i istoka i onda je to njegova najbolja rečenica koja treba ostati upamćena.
Dakle zapad je u srednjem vijeku zauzeo poziciju kako se doumljivanjem može otkriti istina o Bogu, naravno uz to se kaže kako se to radi u skladu s Objavom koja je de facto odbačena jer su negirani zaključci (dakako ne svi) ekumenskih koncila Crkve.
Stoga je zapad definirao teologiju kao znanost, a metode znanosti su dijalektika-logika-matematika i eksperimentiranje.
Teologija - spoznaju o Bogu, nije nikako znanost, nego kako napisah produbljena Objava u neposrednom iskustvu Boga kroz deifikaciju kršćanina.
Crkva sv.Ivana Evanđelistu naziva Teologom, ne zato što je pisao filozofskim jezikom, nego zato što je najviše ljubio od svih apostola Isusa Krista, pa je i bio najviše ljubljen od Boga. To je prava i jedina teologija.
Teologija primjerice nije znanje o pet razloga zbog kojih se može utvrditi da Bog postoji.

Zapad u srednjem vijeku izgrađuje mnoge univerzitete koji su bili preteče modernih, ali mislim da nisu u konačnici donijeli dobra zapadu.
Dakle stvaraju se u gradovima kvartovi koji su de facto izolirani od drugih i u njima žive profesori i studenti koji marljivo proučavaju Aristotela i ostale majstore dijalektike i logike kako bi stekli vještinu da umnogostruče svoje i općenito ljudsko znanje.
Nije stoga iznenađujuće kako su relativno brzo univerziteti od skolastičkog stava - teologija je kraljica znanosti, došli do stava kako sve što postoji je materija, i sve što se može znati dobija se putem doumljivanja, logike, matematike i eksperimenata.
Drugim riječima skolastika koja je trebala biti teologija, bacila je sjeme materijalizma i empiricizma - do znanja se dolazi preko eksperimenata, analizom rezultata i korištenjem matematičkih modela.
Možemo slobodno reći kako su znanstvenici i profesori, a s njima i studenti, nadprosječno ateističkih stavova, a ako se nisu bavili na univezitetima s 'prirodnom' znanošću, onda su širili krive i lažne ideologije kao podloge za revolucije i dovođenje zapada do svog jadnog trenutnog stanja kome pred smrt.

Vraćam se na geocentriste loptaše poput R.Sungenisa.
On ima dva doktorata, jedan 'teološki' na nekom protestantskom fakultetu, drugi iz fizike.
Ako bi se on držao Objave iz sv.Pisma, npr. da je Zemlja stvorena tri dana prije Sunca, da postoji smjer gore prema Nebu, da će se Isus Krist drugi puta pokazati ljudima na Zemlji tako da će Ga svi vidjeti (što je nemoguće na lopti), da će zvijezde padati na Zemlju, svi znanstvenici bi ga ismijali i izbacili iz kluba 'umnih'. 
Jednostavno, on to ne želi, on želi biti u klubu u kojem glavnu riječ vode ateisti i istovremeno biti kršćaninom.
Isto tako niti jedan klerik koji želi svidjeti se ovom svijetu ne će reći istinu kako se moderna ateistička kozmologija protivi Objavi.
I kako napisah, korijen te prevlasti materijalističko-ateističke ideologije u svijetu nalazi se u zabludi kako je teologija znanost, odnosno da se do najvažnijih istina koje se tiču svačijeg ljudskog života dolazi preko matematičkih modela, dijalektike i eksperimenata.

Na koncu, ako imate dovoljno vremena i ako vas zanima, pogledajte raspravu o sličnom između Jay Dyera o kojem sam već nekoliko puta pisao, s doktorom tomizma neke katoličke bogoslovije.
Očevidno je i čak bolno slušati kako doktor zapadne teologije misli da se do istine o Bogu dolazi preko prihvaćanja aristotelovsko-tomističkih kategorija.




Broj komentara: 10:

  1. Smijesno je iti pokusavati razgovarati sa blogerom "o dosta toga i sto dublje" kad covjek ne prihvaca jednostavne istine Objave napisane na prvim stranicama Biblije u Postanku. A sta se tice filozofiranja najdrazi mi je sveti Augustin koji je filozofirao i smatrao kako se do Istine moze doci umom ali samo uz jasnu potkrjepu biblijskih stihova i istina. Zato u svakom Augustinovom djelu imamo na stotine biblijskih citata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Apropos blogera 'o dosta toga i što dublje', mislim da se on silno trudi pokazati kako kršćanstvo nije smiješno u očima ovog svijeta, pogotovo znanosti.
      Zato sam i napisao članak, da koliko toliko uputim zainteresirane kako je 'hereza znanosti' počela davno još za vrijeme skolastike, a korijen je još dublji.
      Do istine o Bogu, kao i o Njegovom stvaranju svijeta, uključujući nebeska tijela, ne možemo ništa znati više nego što nam je Bog objavio.
      Krenuti u istraživanje Božjih tajni nije samo jalovo-neuspješno, nego je znak oholosti i neposlušnosti prema Bogu (što je uzrok smrti Adama i Eve, pa je tako slična 'znatiželja' zapada iznjedrila na kraju smrt zapada).
      Skolastici su mislili kako do teolgije-znanja o Bogu mogu doći korosteći dijalektičke metode Aristotela i njegovih kategorija, dočim je istina da se do pravog znanja o Bogu dolazi putem deifikacije čovjeka kao vrhovnog cilja kršćanstva.
      Teologija se uči na koljenima u molitvi, askezi, pokajanju, prosvjetljenju i konačno u deifikaciji.
      Nikako ne čitajući Tominu Sumu ili Aristotela ili dobijajući diplomu bogoslovnog fakulteta.
      Isto tako jalovo je istraživati 'svemir' koji niti ne postoji, nego je (samo)obmana znanstvenika.
      Nitko nije bio na Mjesecu kad je Mjesec nebesko svjetlilo, a ne ogromna lopta prašine i kamenja do koje može doći čovjek.
      Astronomija i istraživanje 'svemira' nije ništa nego tražiti lažne dokaze kako Boga nema, jer eto Nebo ne postoji, ne postoji nebeski svod, Biblija nas laže.
      U narednom razdoblju kršćani će se morati jasnije nego ikada izjasniti protiv te lažne metafizike znanosti, ali i povezane tehnologije koja je postala poput antikristovske paukove mreže za čovječanstvo.

      Izbriši
  2. Koliko vidim, problem koji je Augustin imao je nepoznavanje grčkog jezika to jest nauka istočnih kršćanskih otaca, te se je tako upustio u filozofiranje o sv.Trojstvu u kojem je presudio neoplatonizam s kojim je bio prilično upoznat.
    Tako je potvrdio neoplatonistički koncept apsolutne jednostavnosti u Bogu koja ne dopušta postojanje nestvorenih Božjih energija o kojima pišu istočni kršćanski oci i koja je temelj nauke o sakramentima, deifikaciji čovjeka i općenito u umistici.
    Iako sam bio smjerni pobornik njegove doktrine o predestinaciji, nisam više siguran koliko je ista korisna u kršćanskom nauku. Providnost dakako postoji, ali preveliki naglasak na predestinaciju može izazavati da se kršćanstvo shvati fatalistički, kako recimo izgleda u kalvinizmu.
    Sve u svemu, Augustin je osebujan svetac, teolog i filozof, vrlo originalan i s presudnim utjecajem na zapadu, ali ponavljam - velika je šteta što nije bio upoznat s pisanjem istočnih kršćanskih otaca.

    OdgovoriIzbriši
  3. Usput, bloger "o dosta toga i što dublje" je objavio novi tekst u kojem nažalost demonstrira kako je nekritički prihvatio lažni dokaz službene znanosti zašto je sjena Mjeseca na Zemlji tijekom pomrčine Sunca manja od Mjeseca:
    http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/07/elementarno-pogresni-dokazi-ravne-zemlje.html
    O tome sam pisao prošle godine:
    https://krugzemaljski.blogspot.com/2017/07/misterij-neba.html
    Dakle, znanost treba objasniti zašto na tom prikazu Sunce zrači svjetlošću samo na obodu lopte.
    Jasno je zbog čega - da bi se prevarilo naivce, čitaj većinu ljudi, da je sjena Mjeseca u njihovom krivom modelu lopti manja od Mjeseca.
    Video o tome:
    https://youtu.be/wbHN0RYDksc

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ako se je potpuna sjena Mjeseca na Zemlji(umbra) smanjila od 3.600 km (promjer Mjeseca) na 100 km (36 puta), to znači da bi se razmjerno nepotpuna sjena penumbra trebala povećati, trebala bi biti višestruko veća od Zemlje.
      Što dakako nije slučaj.
      K tome kut o kojem piše bloger je:
      - promjer Sunca = 1 392 000 km
      - udaljenost Zemlja Sunce = 149 598 261 km
      - promjer Mjeseca = 3 647 km
      - udaljenost Zemlja Mjesec = 384 401 km
      tan kut = ((1392000-3647)/2)/(149598261 - 384401)
      kut = 0,26 stupnjeva
      Ako nisam negdje pogriješio u unosu brojki, onda je taj kut takav (zato što je u modelu lopti Sunce jako daleko) da je umbra neznatno manja od Mjeseca, nipošto da se umbra smanji 36 puta od promjera Mjeseca.

      Izbriši
    2. Kut kojeg sam izračunao je inače pola kuta s kojim se od Mjeseca vidi Sunce, što je zbog velike udaljenosti do Sunca praktično jednako pola kuta s kojim se od Zemlje vidi Sunce.
      Dakle ako sam i neke podatke krivo ubacio u formulu, taj kut nije nipošto velik da bi se umbra smanjila za 36 puta.
      Podatke sam prepisao iz wikipedije.

      Izbriši
    3. Priznajem da sam se u početku uhvatio za penubru-nepotpunu sjenu koja nije u ovom slučaju dokazivanja blogera odnosno NASA važna jer oni se koncentriraju na potpunu sjenu. Znači možemo u razmatranje uzeti samo svjetlost koja dolazi od oboda Sunca. Ali kao što sam pokazao, zbog jako malenog kuta to jest omjera polumjera Sunca i njegove ogromne udaljenosti od Zemlje, potpuna sjena bi u službenom modelu lopti trebala biti praktično ista s Mjesecom, što znamo da nije slučaj.

      Izbriši
    4. Sve te matematicke kalkulacije nisu uopce bitne. Jer ne postoji taj "svemir" kakvim ga opisuju . bloger " o dosta toga i sto dublje" ne priznaje osnovne Biblijske istine kao na primjer postojanje neprobojnog svoda nebeskog koji djeli vode od voda. Sve u svom uzaludnom i promasenim pokusaju spajanja tradicije sa modernom znanosti. A svi koji ne vjeruju njemu nego Objavi su fanatici. Bijedan nacin razmisljanja i zasluzuje jedino prestanak pracenja te modernisticke stranice

      Izbriši
    5. Ipak, smatram da je taj bloger koristan za hrvatske kršćane jer prenosi mnoge stvari koje se inače ne mogu kod nas pročitati.
      Da, zabrazdio je s naivnom vjerom kako nam znanost otkriva istinu o Nebu i kako je Nebo stvoreno, ali ga ne bih krstio modernistom.
      Sv.Basilije je navodno (jer nisam provjerio) izrekao u jednoj propovijedi kako je rasprava o izgledu Zemlje nekoristna za spasenje.
      To je onda značilo kako se kršćani nisu htjeli uključiti s poganima u jalove rasprave kako Nebo i Zemlja geometrijski izgledaju, a kako su kršćani prevladavali to znači da više nitko nije o tome raspravljao.
      Sve do renesanse nakon koje ili još za vrijeme skolastike, znanstvenici koji se bave nedokazanom metafizikom i kozmologijom dobijaju ugled u društvu te tako s nedokazanim teorijama sustavno ruše kršćanima, pogotovo onima koji ih drže dobronamjernim lumenima, vjeru u sv.Pismo i u Objavu.
      Dakle ne živimo više u istim vrmenima kršćanskih otaca, nego moramo raskrinkati znanost koja to ustvari i nije jer se bavi izmišljenim stvarima poput svemira kojeg si spomenuo.

      Izbriši
    6. Ne slazem se kako je koristan za hrvatske krscane. Najperfidniji nacin za povuc za sebom nevine duse na krivi put je propovjedat tradiciju i odanost Crkvi a zabadat sumnju u naizgled nebitnim stvarima.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.