ponedjeljak, 23. srpnja 2018.

Povijesna laž o dolasku srpskih pravoslavaca u Rijeku

Hrvatski arhiepiskop Aleksandar objavio je tekst s kojim se negiraju povijesne laži o dolasku SPC u Rijeku pred tri stoljeća.
Vrijedi pročitati i znati.
RH je očito gora nego maćeha pravoslavcima u RH jer ni ne pokušava prekinuti propagandu velesrpstva te tako samu sebe postavlja u vazalni odnos prema srpskoj državi.
Ondašnje hrvatsko kraljevstvo na čelu s habsburškim kraljem nije niti pomišljalo da doseljeni pravoslavci budu pod ingerencijom neke pravoslavne Crkve izvan države. Jer je to bilo suvereno kraljevstvo, a ne vazalno.
U 19.st. događaju se bitne promijene, sve jače Rusko carstvo preko Crnog mora napada Otomanski kalifat s ciljem oslobađanja Carigrada.
U tom smislu podržava ponovno formiranje jake bugarske države.
S druge strane Habsburško carstvo je u vojnom pohodu Eugena Savojskog došlo do Skoplja, ali zbog napada Francuske, od 16. st. saveznice Turske, naglo se povlači i događa se velika seoba balkanskog stanovništva većinom prema Ugarskoj.
Suprotno uvriježenom mišljenju, Habsburgovci pomažu emancipaciju Srbije od otomanskog carstva, pomažu Srbima u ratu s Bugarima, zato što su tako htjeli oponirati tom ruskom cilju slamanja Turskog carstva i širenju utjecaja ruske države.
Srbija je priznata neovisnom od Turske na Berlinskom kongresu 1878. zahvaljujući upravo Austriji i Njemačkoj tako da se spriječi Velika Bugarska pod ruskim utjecajem. Jasno je kako je ta Obrenovićeva Srbija bila de facto austrijski protektorat. U to vrijeme Austrija želi pridobiti još više Srbe tako da je recimo hrvatski jezik proglašen srpsko-hrvatskim. Na posljednjem popisu stanovništva prije prvog velerata s čuđenjem sam primjetio kako se je stanovništvo Istre dijelilo s obzirom na materinji jezik, ne hrvatski čakavski što je činjenica, nego srpsko-hrvatski ili talijanski.
Kad se ne zna ovaj kontekst odnosa Austrije i nove države Srbije koja se je trebala suprostavljati bugarsko-ruskom utjecaju na Balkanu, onda ti podaci iz popisa stanovništva izgledaju kao tiskarska greška.
Ipak, 1903. se sve stubokom mjenja, englesko-masonske tajne službe organiziraju Crnu ruku koja istrebljuje Obrenoviće i postavlja na vlast Karađorđeviće. Austrija gubi Srbiju iz svojih ruku i dobiva neprijatelja koji je spreman organizirati atentate na prijestolonasljednika Austrije.
Započinju pripreme za organizaciju najvećeg pokolja u dotadašnjoj povijesti čovječansva, prvog velerata.
Nakon tog rata se ukida pravoslavna patrijarhija iz Srijemskih Karlovaca (koja je vjerojatno bila nadležna i za Riječke novodoseljene pravoslavce), i SPC prelazi na hrvatske zemlje.
Da nije SPC bila nacionalistička Crkva, onda bi se umjesto SPC formirala tada JPC ili PCJ (Pravoslavna Crkva u kraljevini Jugoslaviji ili prije toga Pravoslavna Crkva Države Srba, Hrvata i Slovenaca).
Takvo stanje nažalost traje i danas 28 godina nakon proglašenja i priznanja suverene hrvatske države.
Kako sam prije već pisao na blogu, Pravoslavlje se treba vratiti mjesnim Crkvama koje su unutar granica suverenih država, a ukinuti nacionalne-nacionalističke Crkve kojima je često kršćanstvo sekundarna stvar u odnosu na etnos-narod.

P.S. Nevezano za temu, ali zato što je dirljivo. 
Samoanci navijaju za Hrvatsku, odlično govore hrvatski i još bolje pjevaju "Nije u šoldima sve" :


Netko je u komentarima napisao kako im je neki predak bio Hrvat. 
Ima toga još:


 

3 komentara:

  1. Mozda je toj " tiskarskoj gresci " pomogla odluka tzv. Hrvatskog drzavnog sabora koji je odmah nakon smrti bana Jelacica slizbeno proglasio srbski natod kao drugi suvereni narod u hrvatskoj. Jedna od najvecih poviesnih sramota Hrvata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je u 19.st., nakon što je izginulo hrvatsko plemstvo u borbi s Turcima, Hrvatska ostala bez svoje prave elite što su u naravi plemići, pa su narod vodili političari i umjetnici koji većinom nisu znali tko su, pa su se identificirali s novim buržujskim idejama, ili su se umislili da su Iliri, ili da su Hrvati i Srbi dva plemena istog naroda. Kod možda četvrtine naroda nije ni danas situacija bolja, a tzv. elita je antiplemstvo, oni koji su prvi za prodati narodnu suverenost ili za malo novaca, ili za neki položaj u novom svjetskom poretku.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.