četvrtak, 19. srpnja 2018.

Trežnjenje

Gotovo da nema Hrvata (ako nije izdajnik) koji se nije veselio pobjedama naših nogometaša na SP u Rusiji, ili koji se nije dodatno veselio na njihovim dočecima u domovini.
Nacija se je ne samo poveselila, nego je osjećala gordost i zajedništvo kao u danima pobjede u ratu.
Jučer sam na blogu postavio poveznicu na posljednji video E.Duspare koji kaže kako je 'Bog Izraelov' učinio da Hrvatska de facto pobijedi svijet ili barem Afriku (kao što sam i ja pisao) tako da je osvojila drugo mjesto na prvenstvu, jer da je osvojila prvo onda bi Hrvati postali idolopoklonici budući bi onda dobili zlatni trofej na kojem poganski junak ili bog Atlas drži Zemlju kao loptu, i ubuduće bi onda naši nogometaši na svojim majicama nosili malu FIFA zvijezdicu koja je znak sotonizma.
Duspara je eto zaključio kako 'Bog Izraelov' ne spašava samo cionističku tvorevinu u Palestini, nego i Hrvate na 'brdovitom Balkanu'.
Daleko od toga da se išta događa što nije Bog predvidio i providio*.
Međutim, reći i k tome se pozivati na Boga, kako je nas posebno izabrao da pobjedimo tako da budemo drugi, je na granici blasfemije.
K tome su naši nogometaši dobili srebrnu medalju na kojoj su ti isti znakovi koje Duspara naziva idolima i sotonizmom, tako da mu logika ne drži vodu.
Zašto se dakle tako olako pozivamo na Boga kad nešto postignemo, a što mi držimo da je za nas važno, a u suštini je materijalno nepotrebno, a duhovno je ne nepotrebno nego štetno?
Jer gordost i oholost koja nužno dolazi kad pobjeđujemo u sportskim natjecanjima ne može nikako biti put prema posvećivanju, nego vodi u suprotnom smjeru.
I od koga smo to dobili priznanje?
Od ovoga svijeta čije priznanje neki očajnički i pod svaku cijenu traže, gotovo moljakaju.
U međuvremenu u RH se donose antikršćanski i sotonistički zakoni (Istanbulska konvencija) i niti približno nije bilo prosvjednika protiv zla koje nas vuče u vječnu propast kao sad kad je pola nacije izašlo slaviti što smo bolji od svih u stvarno nevažnoj stvari kao što je nogomet.
Ako uopće bude referenduma protiv primjene IK, koliko će od tih koji su bili žedni na ljetnom suncu toliko sati čekajući nogometaše, zaokružiti na listiću protiv IK?
A ovdje se ne radi o vrlo prolaznoj nogometnoj slavi ovog svijeta, nego o vječnosti. 
Koliko ima onih koji će reći - viceprvaci smo svijeta, nije mi više ništa drugo važno?
Ta navijačke pjesme koje se službeno pjevaju kažu kako nema ništa važnijeg nego proliti suzu s oka kad igra hrvatska nogometna reprezentacija?
Duspara, to je pravo idolopoklonstvo u svojoj srži jer stavlja stvorenje (doista trivijalno stvorenje - nogometna reprezentacija države) ispred Boga.
Dočim sport kojeg poznajemo, makar bio pojedinačni ili skupni poput nogometa, ako ne služi prvenstveno povećanju ili održavanju tjelesne kondicije i tjelesnog zdravlja je besmislen i duhovno štetan jer uzrokuje euforična stanja od depresije radi poraza, pa do lažne egzaltacije radi pobjede uz prateću oholost i gordost kao najboljeg načina Sotone da takvog ili takve vodi prema drugim strastima.
I što ćemo onda reći kao Duspara ili naši nogometaši kako se Bogu zahvaljujemo na tome?
Pa to su isto radili antički grčki pogani kad su svoje pobjede na Olimpijadama posvećivali ili zahvaljivali pojedinim svojim bogovima!
To je bio i razlog zašto je Rimsko carstvo kad je postalo kršćansko zabranilo Olimpijade (i gladijatorske igre) i zatvorilo gimnazije (to nisu današnje gimnazije) jer su to bila legla pedofilije i sodomije u kojima su odrasli muškarci išli gledati kako dječaci i mladići goli vježbaju (ustanak Makabejaca protiv Grka je bio prvenstveno uzrokovan postavljanjem poganskog kipa u Hram, ali i grčke gimnazije u Jeruzalemu).
Iz istog razloga, a to je poganski kult tijela koji vodi do bludnih strasti, Crkva nije nikad imala u svojim hramovima kipove, nego samo ikone i freske.
To je još jedna zamjerka Pravoslavlja prema RKC.
Nadalje, u natjecateljskom sportu kao i u ratu (jer sport je rat bez krvi, iako ima i krvi kod borilačkih sportova) stvara se pogodno tlo za mržnju prema protivniku, za ruganje, vrijeđanje, pa sve do 'nesportskog' ponašanja.
Zar nismo gledali kako i naši znaju simulirati, krasti vrijeme i loptu?
Naravno, onda to sve hotimično ili nehotimično odobravamo, jer zaboga u ratu smo, ovaj na sportskom natjecanju smo.
O uzvicima s navijačkih tribina prema navijačima protivnika ne treba previše analize. 
Zar ćemo onda reć kako se Bogu trebamo zahvaliti zbog nečeg što izaziva psovke diljem stadiona, a često to možemo pročitati s usana samih nogometaša za vrijeme igre kad ih upućuju protivničkim igračima ili sucu?
A što ćemo tek reć kad Sotona još više nalije benzina na vatru pa se potuku navijači i kad neki ostanu ozlijeđeni, ili čak ubijeni?
S druge strane je istina da od kad postoji navijački sport muškarci nisu nikad manje muškarci, nisu borbeni kad trebaju biti borbeni, nemaju tjelesne kondicije, nisu spretni, pretili su. Ne mislim na sportaše, nego na većinu koja prati sport preko medija ili ide na stadione.
I tjelesno zdravlje je generalno u slabijem stanju čim više postoji profesionalnog sporta.
K tome, kao i u poganstvu, vrsni sportaši dobijaju status heroja, idola, a u pravilu to s ničim ne zaslužuju (čast izuzecima).
U kršćanskom društvu heroji trebaju biti oni koji su život dali za Krista, a ne oni koji su spremni uništiti svoje zdravlje dopingom ili ubitačnim treninzima da bi ostvarili sportsku pobjedu ili su spremni zbog pobjede uništiti zdravlje i koji put život protivnika.
Svojevremeno je bila parola dana kako trebamo napraviti dvorane, osnovati sportske klubove i slično, kako bi se mladež odvojila od droge i prigrlila sport.
A često se je događalo upravo suprotno, netko tko se nije drogirao, kad je ušao u sport i postignuo neke rezultate počeo se je drogirati jer tko može reć da je smisao života biti dobar sportaš? Smisao ako je pravi smisao onda je u vječnosti, a ne na stranicama prastarih i požutjelih sportskih novina.

Na koncu moramo reći staru istinu kako je svaki zemaljski užitak povezan s patnjom.
Tako je i sa sportskim užitkom. Gledano očima sportaša ili njegovog navijača.
Sportaši u pravilu pretjeraju s treninzima i u tjelesnim naporima što im dugoročno donosi bolest** i zamor tijela. O duhovnim patnjama ne treba previše govoriti jer su pravu vječnu pobjedu zamjenili s vremenskom i propadljivom.
Navijači žive u virtualnom svijetu, umjesto da se daju u koštac s pravim životnim problemima.
Kad sam čuo koliko su neki plaćali ulaznice za finalne utakmice zaključio sam da se takvi ne smiju nikako jadati kad im dođe ovrha na kredit koji su uzeli da bi putovali u Rusiju i platili skupe ulaznice.
Vladari ovog svijeta organiziraju sportska natjecanja i općenito sport da bi se puk ispuhao na krivom mjestu, a njihova vlast tako imala čim manje ugroza.
To su znali još i Rimljani.
A ništa bitno se nije promijenilo.
Štoviše borilački sportovi se sve više približavaju borbi rimskih gladijatora.
To je bio znak da se bliži kraj carstva.
I došlo je kršćansko carstvo na razvalinama starog, te kako napisah, ukinulo Olimpijade i gladijatorske igre.
Vjerujem da dolazi uskoro vrijem kad više ne će biti sporta, a to novo carstvo biti će vječno.




* Ovo je dobra prigoda ilustrirati važnost nauka Crkve o razlikovanju Božje biti i nestvorenih Božanskih energija. Jer ako ove druge ne postoje to jest ako je svaki Božji akt-čin isti s Njegovom biti koja je nepromjenjiva (što je nauk RKC), onda je Bog morao stvoriti svijet, svijetom upravljati kako upravlja, to jest u ovom slučaju učiniti da Hrvatska u nogometu osvoji drugo mjesto. Međutim Bog je posve slobodan od svijeta kojeg je stvorio i kojeg je mogao i ne stvoriti, a da ipak u svojoj biti ostane nepromjenjiv. To je zato što postoje nestvorene Božanske energije koje su Bog, ali nisu Njegova bit, to jest Božanske energije koje jesu Bog su stvorile svijet, održavaju svijet i upravljaju svijetom na način da postoji slobodna volja čovjeka i anđela koji mogu osjetiti Boga u beskonačnim nestvorenim Božanskim energijama, a nikako u Njegovoj nepromjenjivoj biti.

** Evo čitamo kako je pred par dana preminuli uspješni hrvatski stolnotenisač Dragutin Šurbek priznao kako je marljivo trenirao i čak 8 sati na dan, te da su mu na kraju stradali kukovi od tih napornih treninga.

Broj komentara: 17:

  1. Kao što Elvis kao solascripturaš, da bi progurao svoj nauk, ignorira dijelove Biblije koji mu ne odgovaraju, tako i ti da bi isforsirao idolopoklonstvo ondje gdje ga nema, ignoriraš zdrav razum i benignu navijačku pjesmicu tumačiš kao idolopoklonstvo. Ako riječi pjesmice o puštanju suze iz oka zbog reprezentacije kao najvažnije stvari, tumačiš autistično doslovno, onda valjda i u „Ustani bane“ vidiš zazivanje mrtvaca i želju okupljenih da se zombi Ban Jelačić ukaže na Trgu.
    Uglavnom, Elvisov je video vrlo dobar te je kvalitetom (sadržaj i izvedba) podsjetio na, po meni, njegove najbolje uratke „Duh Asiza“ i „Čudo iz Vatikana“.
    Nogomet je uistinu vrlo trivijalna stvar, ali ako u prošlim događajima vidiš idolopoklonstvo, a ignoriraš činjenicu kako je naš nastup na ovom prvenstvu imao najmanje veze sa samim nogometom već je pokazatelj mnogo bitnijih stvari, radiš isto što i Elvis kad ignorira činjenice i stvara konstrukcije koje nemaju veze sa stvarnošću da bi lažno optuživao katolike.
    Sve u svemu, upravo ste ti i Elvis vrlo slični, te ste obojica vrlo poučni primjeri za to koliko je svim ljudima vjera u opasnosti i kako se ljudskim mudrovanjima lako odsklizati na đavlov teren i otpasti od vjere.
    Kao što je Elvis preko faze protestantiziranog novusordovca stigao do kršćanožidova (što god to značilo), tako si ti preko faze sedevakantizma stigao do pravoslavlja.
    Je li vam to kraj putešestvija, samo Bog zna, ali svakako ste ilustrativni primjeri.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kvatriću, smanji doživljaj! U tvojoj deformiranoj 'Crkvi' ima mjesta za sve čudake, pa i za Elvisa Dusparu. Kaćunko je jedan od njegovih bliskih suradnika na portalu nacija.hr! Ako ste svi vi pravi katolici, onda je bloger episkop HPC-a! :)

      Pavlov primjer

      Ne znate li: trkači u trkalištu svi doduše trče, ali jedan prima nagradu? Tako trčite da dobijete. Svaki natjecatelj sve moguće izdržava; oni da dobiju raspadljiv vijenac, mi neraspadljiv. (1. Kor 9, 24 - 25)

      Dante

      Izbriši
    2. @Kvatrić
      Kad se pjeva "ustani bane Jelačiću" onda to može značiti samo da ovaj ustane ako spava ili leži u slučaju da je živ, ili ako je mrtav da uskrsne ali to mu može reći Isus Krist i bez riječi bane, ili da borbeni duh protiv nasrtaja tuđinaca kojeg je on pokazao ponovno zaživi među hrvatskim narodom.
      Svi znamo da se radi o ovom posljednjem.
      Ako pak netko pjeva "Samo je jedno u mom zivotu vrijedno da pustim suzu s oka jer tebe volim ja", a pjeva o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji ili možda općenito o Hrvatskoj onda se taj tekst ne može nikako drugačije protumačiti nego da mu je to najvažnije u životu, što znači važnije od njegovih najbližih, važnije od Boga.
      A to nazivamo idolopoklonstvom.
      Da, mogu se pjevati pjesme o domovini, o ljubavi prema nekoj djevojci, djeci, roditeljima ... ali ako se izričito kaže da je to najvažnije u životu onda se ponavljam radi o idolopoklonstvu.
      Onda se lako opravdava nesportsko ponašanje, psovanje, tućnjave i sve što ne valja radi te najvažnije ljubavi. Prijašnja himna reprezentacije "Lijepa li si" nije imala u sebi idolopoklonstva, i sumnjam da bi vjernik M.P.Thompson tako nešto napisao. Posebno je bilo iritantno kad su gotovo bez prestanka, izvođači te pjesme, očito bez sluha, izvodili je na trgu, pa je ispalo kao da ponavljaju neku indijsku mantru.

      Izbriši
    3. I naravno da sam zabludiv čovjek pa mogu pogriješiti u prosudbama. U ovom slučaju, u osudi idolopoklonstva sporta pa i domovine, nisam sigurno pogriješio.
      A navoditi kako sam lutao u potrazi za istinom od sedevakantizma do pravoslavlja pa je to sad argument kako je ipak 'najvažnije u životu pustit suzu s oka kad igra u nogometu Hrvatska" je dakako falši argument.
      Zar bi Kvatriću za tebe idolopoklonstvo u sportu bilo tek kad to kaže ex cathedra rimski papa ili netko iz SSPX?

      Izbriši
    4. Dante,
      da čitaš s razumijevanjem ne bi imao problema s mojim doživljajima, već bi uočio da sam spomenuo novus ordo kao devijaciju, pa bi ti bilo jasno da nikad ne bih istaknuo don Kaćunka kao uzor katoličkog svećenika iako je pravovjerniji od većine svojih modernističkih kolega.
      Također zbog površnosti nisi primjetio da sam napisao kako je Elvis kršćanožidov ili mesijanski židov ili tako nekakav novokomponirani sinkretistički hibrid kršćanstva i židovstva. Tako da nikako ne može biti katolik. Doduše, on se lažno predstavlja kao katolik iako katolik ne može biti (čak i da zanemarimo sinkretizam) jer odbacuje barem jednu (ako ne i više) dogmu Katoličke crkve.

      Istina je nažalost kako je moja Katolička crkva uvelike deformirana modernizmom, ali kako Gospodin nikad svoje vjerne ne ostavlja same, tako nam je dao Svećeničko Bratstvo Svetog Pija X koje čuva katoličku Tradiciju tj. pravi i nepromjenivi nauk Katoličke crkve i kao najvažnije, jedinu katoličku misu – Tradicionalnu Latinsku misu.
      Tako da je unatoč općem otpadu i rasulu, stado malo zbrinuto.

      Nego, kojoj vjeri ti pripadaš? Nekoj od desetaka pravoslavnih državnih ili nekoj od desetaka tisuća protestantskih privatnih sekti? Ili si kao Elvis solo „tražitelj istine“?

      Kvatrić

      Izbriši
    5. Emile,
      kao što sam rekao, mnogo si sličniji Elvisu nego što si toga uopće svjestan. Kad čitam tvoju interpretaciju tj. objašnjenje „pravog značenja“ riječi benigne navijačke pjesmice pere me deja vu. Kao da slušam Elvisa i njegova protestantska snoviđenja o prizivanju mrtvih, molitvama drvetu, gipsu ili nekom drugom materijalu, štovanju Aštarte, mantranju i sličnim "pravim značenjima“ katoličkih molitvi.
      Zanimljivo, zdravorazumski znaš da kad pjevam „Ustani bane“ mislim na borbeni duh protiv tuđinaca, ali kad pjevušim o „najvažnijoj suzi iz oka“ onda „znaš“ da ustvari nogometnu reprezentaciju štujem kao idola i stavljam ju ispred Isusa. I što reći na takve ludosti? Može li se takvog čovjeka uopće ozbiljno shvatiti?
      Navijačka pjesmica je upravo ono što joj i naziv govori – navijačka pjesmica. Napravljena je da bude ritmična, da se rimuje i da veliča reprezentaciju, a ne da ima duboki smisao ili da bude molitva.
      Ako slijedimo tvoju logiku, udbomasonerija je bila u pravu kad je Thompsonu zabranila izvođenje „Gena kamenih“ jer se tom pjesmom Thompson ustvari izruguje Stvoritelju. Bog je gene napravio od nukleotida, a Thompson izričito kaže kako su geni ustvari od kamena. Jel kaže? Kaže. Mozak baj, baj i kraj priče.

      A to što su izvođači nekoliko puta izvodili tu pjesmu bilo je zato jer nije bilo druge s obzirom da se udbomasonerija trudila na sve načine upropastiti doček šaestosatnim mrcvarenjem od aerodroma i onemogućavanjem drugim izvođačima da nastupaju za to vrijeme.

      Izbriši
    6. To što, otkad si otpao od vjere, lutaš po zabludama i krivovjerjima nema direktne veze sa navijačkom pjesmicom, ali pokazuje iste simptome oholosti karakteristične za sve heretike. Svi vi bolje „znate“ u što katolici vjeruju, kome se mole, kako se osjećaju i sl. od katolika samih. Oholost i arogancija umotane u često teatralnu lažnu poniznost.

      Zašto bi papa ex cathedra ili netko iz SSPX-a izrekao takvu besmislicu? A ukoliko ti nagađaš kako je tako nešto moguće, baviš se bajanjima na razini horoskopa. A to je pravo idolopoklonstvo.

      Kvatrić

      Izbriši
    7. Ta pjesma "samo je jedno u mom životu vrijedno..." zbilja je idolopoklonstvo. Na prvi dojam. A analiza zatim potvrđuje prvi dojam.
      Prvi put kada sam je čula sam se čudila kako su to uvrnuti prioriteti.

      Ifka

      Izbriši
    8. Tako je Ifka. Samo je sreća što idolopoklonici nisu naročito revni. Toliko su puta idolu puštali tu pjesmu, ali kad se idol pojavio i zatražio žrtvu, ne samo da su odbili prinijeti mu žrtvu, nego su ga i otjerali.
      Pih! Jadan idol s takvim idolopoklonicima.

      Kvatrić

      Izbriši
    9. Pa to je druga stvar što ljudi imaju sposobnost ne razmišljati o tome što pričaju (ili pjevaju).

      Evo nedavno je čovjek opsovao pred djecom i ja sam ga opomenula. Pita on mene zar se ne smije psovati. Kažem ja da ne. Pita on dalje zašto. Pitam ja njega kakve veze ima seks s time što je djetetu pala čaša na pod. Kaže čovjek: "Kakav seks?"
      Da ne povjeruješ. Čovjek uopće ne zna što priča.
      A ja kada čujem psovku, pomislim na snošaj. Snošaj sa ledom, majkom, psom, čašom, itd. sa raznoraznim objektima. Ili 3 spolna organa nečije majke.

      Uglavnom, nisu svi koji to pjevaju idolopoklonici. Neki su samo, kako se to kulturno kaže... ljudi koji se ne vole zamarati dubljim značenjima. Kao ni onaj psovač gore.

      Ifka

      Izbriši
    10. @Ifka
      Da, sigurno je kako mnogi kad psuju ni ne razmišljaju što govore, kao ni oni što pjevaju idolopokloničke pjesme. Malo će od njih reć da mu je važnija nogometna reprezentacija od žene, djeteta, majke, oca ... pa ipak to pjeva. I kao onaj što psuje Boga sve više bude s vremenom pod dominacijom Sotone, tako i ovi što samo pjevaju da im je nešto više važno od Boga i najbližih, ili što idoliziraju sport, ili svoj narod, na kraju posve izgube vezu s Bogom. Jer onaj kome Bog nije najvažniji, taj se prepušta sotonskom zlom gospodaru te na kraju gubi sve pa i ono što je mislio da mu je najvažnije.

      Izbriši
    11. Da niste toliko razmišljali o seksu ne bi se zeznuli pa u pjesmicama Zaprešić Boysa tražili dubinu. Za dubinu su Dostojevski i Chesterton, a Zaprešić Boysi za tulume.
      A i dobro da ste preživjeli Grdovića. Što tek taj pjeva! Kaže da za sriću treba samo žena, čovik i more. Idola napretek.
      Što tek da je, nedaj Bože, nastupila klapa Intrade sa „Samo more nosim ja u duši“?!
      Vama je vrlo riskantno upaliti radio, a po svijetu najsigurnije hodati sa čepovima u ušima.

      Kvatrić

      Izbriši
    12. Pa zapravo je vrlo riskantno upaliti radio.
      Vanna: "Tek je 12 sati. Zavedi me da ne bude dosadno, ona neće znati da smo bili zajedno."
      Vesna Pisarović: "Ja sam znala da on ima nekoga svog, u novčaniku sliku imao je... Jutro donosi kraaaaaaj, a prije svitanja budi još malo moj, sutra već znam, ti odlaziš zauvijek k njoj."
      Severina: "Zdravo Marijo... Neka bude volja tvoja..." (neću staviti ostatak da dodatno ne zagađujem mrežu)
      Parni Valjak: "Meni treba promjena, meni treba SaiBaba..."
      Mile Kekin feat. tkoveć: "Zašto protiv svoje volje da budem svetica, kad je dolje bolje, kad je dolje akcija..."
      Novi Fosili: "Dobre djevojke, one idu u raj baš sve, loše djevojke idu kud god zažele.."

      Ili ova pederska balada što se vrtila na Otvorenom, Anteni i valjda na svakoj frekvenciji:
      https://www.youtube.com/watch?v=PVjiKRfKpPI

      No kako vi kažete, to nije za dubinu, to je za tulume. Samo koliko bi promila u krvi trebala imati na tom tulumu da više ne shvaćam tekst... Ne može mi želudac toliko podnijeti.

      Ifka

      Izbriši
    13. I nije to tako bezazleno kako Kvatrić želi prikazati.
      Većina mpodernih pop pjesama pjeva o depresiji zbog izgubljene ljubavi. Objasni Kvatrić što je u tome dobro. Što je dobro ako je netko još uvijek bedasto u nekoga zateleban, ne može smisliti život bez te osobe, a onda mu se za 'utjehu' nudi takva nekakva depresivna pjesma na rubu samoubojstva.
      To je samo jeftino, ali opasno, prodavanje lažnih emocija. Kako će ti ljudi odrasti i shvatiti da postoji nešto najvažnije (ustvari Netko) što nas nikad ne može iznevjeriti, i da je to konačni cilj života. Mogu čak razumijeti kad klinci vole zbog trenutnih ljubavnih jadi takve pjesmice, ali to vole kod nas još više, što bi Srbi rekli, matori.
      I posebno je bizarno kad muž i žena uživaju u tome i ne vide kako time priznaju da imaju neku drugu tužnu ljubav, a ne svog supružnika.
      To je samo znak nezrelosti naroda kojeg još više potiče idolopoklonstvo o kojem pišem.
      Tu tobož veselu pop glazbu bi jednostavno trebalo zabraniti jer uništava ljudske duše ili im ne da da se odmaknu od 'vesele' depresije.
      Pa kod nas su popularna kafanska veselja cajke od kojih valjda nema depresivnije glazbe.

      Izbriši
    14. Emile,
      ovo je potpuno druga razina i tu se slažem. Ali idiotski tekstovi i idolopoklonstvo nisu iste stvari.

      Kvatrić

      Izbriši
  2. emile, šta misliš je li grijeh igrača što igraju nedjeljom utakmice? jer oni dobivaju plaću za rad nedjeljom! ima blagajnica koje rade nedjeljom ali one moraju jer ne mogu drugi posao nać a mogu li nogometaši nać drugi posao?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moje je mišljenje kako nije slučajno odabrana nedjelja za sportska događaja.
      Dan koji je posvećen Bogu, ne samo jutro, nego cijeli dan, pretvoren je u dan kad se ide ili ne ide na Misu ujutro, a onda poslijepodne na stadione, nove poganske hramove.
      Razumijem da posoji nešto kao homo ludens, ali homo ludens može se manifestirati i u subotu, i svaki drugi dan jer više ljudi ne rade od zore do mraka, a i postoje sad reflektori pa se sportska natjecanja mogu održavati i po mraku.
      Nitko me ne može uvjeriti da je to slučajno. Nogometaši nisu medicinsko osoblje da bi morali raditi nedjeljom. Vidimo da među njima ima kršćana, ali oni su u vlasti ogromnog kapitala koji se iza nogometa krije, i ako bi se usprotivili igranju nedjeljom dobili bi otkaz. Možda im je tako i bolje u životu kako je Z.Dalić savjetovao sinovima da se ne bave s nogometom.
      Po mojem sudu kršćani ne bi smjeli nedjeljom, osim zbog inimnih razloga, ići u dućane, ali niti na sportska natjecanja jer rade onda kako napisah problematični kompromis s Božjom zapovijedi koja je jasna. Nedjelja ne smije biti kao svaki drugi dan.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.