srijeda, 25. svibnja 2016.

Dar mudrosti

Dar mudrosti kruna je darova Duha Svetoga i dar koji neposredno dolazi nakon dara razumijevanja.
Duša koja ima strah Božji i koja je stoga otvorena za druge darove naposljetku teži prema sjedinjenju s Bogom, to je prvi i konačni cilj, smisao postojanja, života i stvaranja i koji se naziva još dar mudrosti.
Nije teško znati i ponavljati svaki dan zašto smo na Zemlji, ali živjeti to znanje je nemoguće bez darova Duha Svetoga.
Kad kršćanin razumije i živi nauk Crkve, kad mu se otvore dotad skriveni motivi i razlozi Božji (ne svi jer samo Bog potpuno poznaje Sebe, konačni stvor nikad ne može spoznati do kraja Beskonačnost), onda je isti spreman imati dioništvu u Bogu, biti sjedinjen s Njim, tjelesno živjeti u vremenu i na propadljivoj Zemlji, a srcem u vječnom Nebu koje će sići na koncu vremena na Zemlju što sv.Pismo naziva silaskom nebeskog Jeruzalema.
Dar mudrosti dakle znači imati u konačnom ljudskom umu dijelić beskonačne Mudrosti.
Adam i Eva hodali su s Bogom, jer su bili čisti i nevini.
Međutim nisu imali dara mudrosti, nisu bili jedno s Bogom.
Da su imali dar mudrosti, Zmija bi pobjegla od njih, ne bi niti započela razgovor s Evom, jer Eva bi vidjela po daru mudrosti tko je Zmija, praroditelji bi vidjeli Zmiju onako kako ju Bog vidi.
Dar mudrosti se najbolje testira ako vidimo da nam je ama baš svaki grijeh (pa i onaj laki) odvratan kao što je Bogu odvratan, a da ljubimo ono isto što i Bog ljubi, i ljubimo to nadnaravno, jer dar mudrosti je Božji dar kojeg mi u naravi nemamo.
Ljubiti osobne neprijatelje nije naravno, za tu ljubav potrebno je vidjeti u tim ljudima koji nas mrze, one koji su potencijalno naši sudioničari u Bogu.
Nadam se da razumijete i razlikujete pravu ljubav prema osobnim neprijateljima koju traži Gospodin, i kukavičluk koji se lažno krije pod istim imenom i kojeg moderni psiholozi nazivaju stockholmskim sindromom kad žrtva, da bi opravdala svoj kukavičluk, počne idolizirati i idealizirati svoje mučitelje i osobne neprijatelje kojima se ne želi suprostaviti.
Naši suvremenici u velikoj mjeri takvima prikazuju muhamedance koji dolaze radi osvajanja koje je u njihovom sotonskom nauku.
Ljubljenje nogu muhamedancima kojeg Bergoglio javno manifestira izvrstan je primjer stockholsmkog sindroma i lažne ljubavi prema neprijateljima.
Vratimo se na dar mudrosti.
Mučenici umiru s tim darom, jer nemoguće je izdržati s osmjehom radosti na licu muke koje druge ljude straše i od same pomisli na njih, ako se nema dara mudrosti, ako čovjek nije sjedinjen s Bogom. 
Svetom Stjepanu, prvomučeniku, otvorilo se je Nebo, pomaknut je bio nebeski svod-zastor za njega, on je vidio ono što njegovi mučitelji nisu i zato mu tjelesna bol nije ništa značila. Možda je vidio u mladiću koji je sudjelovao u njegovom ubojstvu sv.Pavla koji će kao i on umrijeti mučeničkom smrću i ne samo vidjeti treće Nebo, nego biti tamo za vrijeme zemaljskog života.
Meni je uvijek fascinantan u muci sv.Lovro, poznati rimski đakon.
Dok su ga mučitelji pekli na gradelama, on im se je rugao da ga okrenu na drugu stranu, jer ova je dobro pečena.
I najveći luđak, kao i onaj pod najjačim drogama vrištao bi od boli, ali mučenici Kristovi ne vrište niti ne proklinju.
Zato što su sjedinjeni s Bogom, zato što imaju dar mudrosti, zato što vide kako muka i bol koju trpe ih čini još svetijima i još bližima Raspetom na Kalvariji.
Malo kršćana dobiju dar mudrosti još za života, a oni koji ga dobiju, oni odmah nakon smrti idu u vječni zagrljaj, jer su za vrijeme života postali anđelima dostojnima da zamjene pale anđele izbačene s Neba. 
Čistilište je mjesto na kojem kršćanin, koji je umro bez neispovjeđenih smrtnih grijeha, uz muku čišćenja postaje dostojan primiti dar mudrosti.
Zato niti u Čistilištu nema vrištanja i proklinjanja, kao što toga ima vječno u Paklu, a vatra je ista.
Stoga dragi čitatelji, težimo i žudimo za tim darom Duha Svetoga.
Ako nemamo niti one prethodne darove, onda molimo Duha Svetoga za njih.
Amen.

P.S. Poveznice na tekstove o darovima Duha Svetoga:
1. Strah Božji, pobožnost, znanje, jakost
2. Savjet
3. Razumijevanje 
4. Mudrost  

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.