nedjelja, 16. prosinca 2018.

Jesi li član Crkve Antikrista?

Bez sumnje oni koji se nazivaju kršćanima odgovoriti će niječno na pitanje.
S druge strane stoji velika istina kako je najlakše sebe prevariti.
Kad robujemo nekoj strasti onda smo kao najveći idioti kojima um ne funkcionira i tako sami sebe varamo jer želimo biti prevareni.
Prošlo je dosta vremena kad sam na blogu kao radikalni sedevakantist objavio video nekih grčkih pravoslavaca kojih sam tada držao shizmaticima, i koji su začudno dijelili samnom osudu ekumenizma koji dolazi od Rima.
Mislim da sam dva takva videa stavio u privitak tada, a sada ću ponoviti jednog:



Nakon odgledanog videa trebalo bi vam biti jasnije jeste ili niste onaj tko pripada crkvi Antikrista.
Nisu samo u pitanju rimokatolici, nego i mnogi oni koji se nazivaju pravoslavcima.
Ako vaš biskup ili patrijarh sudjeluje aktivno ili pasivno na ekumenskim susretima ili molitvama, onda vi pripadate toj crkvi.
Ta crkva je daleko najbrojnija, ustvari rijetki su ljudi koji joj ne pripadaju.
Ako vam je poznato sv.Pismo, to vas ne bi smjelo iznenaditi.
I tako dolazimo do još važnijeg pitanja ako ste bili iskreni i na prvo odgovorili pozitivno.
Do kada ćete još biti u toj crkvi?
Nemojte umišljati kako ćete imati uvijek vremena od nje izaći.

Broj komentara: 55:

  1. Glavno da se ti spasiš.

    Mi katolici i pravoslavni ćemo u pakao.

    U raju je lipo, al` u paklu je ekipa.

    Frane

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niste vi ni katolici ni pravoslavni.
      Nego oni koji se zajedno mole s poganima.
      Ako se tvoj papa kojeg držiš nezabludivim Kristovim vikarom na Zemlji zajedno moli s poganima, onda je to isto kao i da se ti osobno s poganima moliš.
      Kršćanin ne može biti u zajedništvu s 'kršćaninom' koji je heretik, a u ovom slučaju radi se o konačnoj herezi humanizma koja je metastazirala u svjetsku religiju globalizma koja čeka Antikrista.

      Izbriši
    2. Emile, smiri doživljaj. Gdje se može kupiti crna "bandira" Pravoslavlje ili smrt?

      Frane

      Izbriši
  2. Kako tumačiš Zahariju 11,
    8I u jednom mjesecu odbacih tri pastira. Ali mi i ovce dojadiše, omrznuh im. 9Tad rekoh: »Neću vas više pasti! Koja mora uginuti, nek’ ugine! Koja mora nestati, nek’ nestane! A koje ostanu, neka jedna drugoj meso prožderu!«

    Nisu ovdje ovce odbacile pastira, nego je Bog odbacio pastira.
    Pa zar mi smijemo odbaciti pastira, pa bio on i bezuman. Bog u određenim situacijama šalje i bezumne pastire.
    Znamo mi i da će 'Kafarnaum' pasti do pakla, ali nije na ovcama da napuštaju Kafarnaum sve dok nas Spasitelj ne 'podigne' iz njega u onaj Dan.
    Pozdrav od Marinka.
    PS. Neki ekumenizam mora postojati, jer Isus veli da hoće da budemo jedno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa jesu li Kristove ovce one koje izjednačavaju Krista s Budom, Muhamedom ...?
      Dakle, taj citat prema kojem Bog prepušta ovce da se same međusobno prožderu ne može se nikako povezati s Njegovim ovcama za koje je život dao.
      To nisu Njegove ovce, to su možda upravo ovce koje Ga izjednačuju s lažnim prorocima na ekumenskim molitvama i susretima.
      I na kraju ono što pišeš nije istina, jer doista Gospodin hoće da Njegove ovce to jest oni koji pripadaju Njegovoj Crkvi budu jedno, ali nikako kako ti tumačiš, da budu jedno s hereticima, shizmaticima, poganima.

      Izbriši
    2. @Marinko,
      Baš mi je drago da si taj citat iz sv.Pisma naveo, jer isti baš, po mojem sudu, govori o našim vremenima apostaze i svehereze ekumenizma.
      S druge strane ta opasna hereza izjednačavanja Gospodina Isusa Krista s lažnim prorocima, te izjednačavanja kršćanstva s lažnim religijama, zloupotrijebila je pozitivni pojam koji je postojao u Crkvi, a taj je ekumenizam.
      Ekumenizam izvorno znači sabornost Crkve koja na ekumenskim koncilima donosi svim kršćanima obvezne dogme, odluke i anateme (dakle ekumenski koncili Crkve su ono što se rimski papa utvara da jest - da je nezabludiv).
      Ovo što se danas podmeće pod ekumenizmom to nije, to je pokret za uništavanje kršćanstva i stvaranje jedne humanističke i općesvjetske religije.

      Izbriši
    3. Ovaj zaključak je istinit i toliko očit da samo slijepac to ne vidi.

      Petar

      Izbriši
  3. Emile, prvo poštujem tvoje odluke, i ne pada mi napamet da nešto dociram, samo želim pojasniti svoje stavove.
    U početku je ekumenizam imao namjeru dati šansu religijama da upoznaju Gospodina preko ekumenskih susreta. Na način- budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi. Nije nakana bila izjednačiti Isusa sa lažnim prorocima nego da lažni proroci upoznaju sebe kao lažne proroke. Nažalost dobra nakana je zloupotrebljena od progresivnih svećenika pa si u pravu da je sad ekumenizam u službi Novog svjetskog poretka. Ovaj papa je po mom mišljenju Lažni prorok, ali je ipak papa, pa čekamo da ga Isus makne sa Petrovog trona.
    Sljedeći papa se neće moći izabrati jer je Bergoglio kadrovirao tako da se neće moći izabrati većinski sa dvije trećine. jer sada tradicionalisti znaju koji su progresivni kardinali i obrnuto. Ja neću više ići na Mise koje govori Bozanić i onaj dubrovački biskup jer su obojica progresivisti. Bozanić nije možda toliko, ali jest oportunist. Primio je u goste heretičara kardinala Cupicha, a kad je u Zagrebu bio kardinal Burke nije ga primio.
    Dakle Kafarnaum je vatikan i na njega se odnosi ono proroštvo o silaženju u pakao Mt 11,23 Isus ne kaže da će Kafarnaum, Petrov grad, prestati biti Petrov grad nego da će pasti do pakla. Ja mislim da je to došlo jer je ovaj papa suprotstavio Isusa pastira Isusu koji je Istina. To je napravio enciklikom Amoris laetitia. Ja na papinu Misu ne bih nikada otišao, ali idem na Mise kod dobrih svećenika tj onih koji nisu progresivisti.
    Ova misao o suprotstavljanju Istine od Dobrog Pastira je iznio kardinal Miler, drugi čovjek crkve, kojeg je ovaj Bergoglio smijenio jer je tradicionalist i veliki poznavatelj Pisma i Tradicije.
    Dokle god bude i jedan svećenik ili biskup ili laik koji su u Duhu dotle će opstojati Kristova crkva.
    Još nešto važno. Katolička crkva priznaje krštenje pravoslavnih a pravoslavni ne priznaju krštenje katolika. Od Istinskog ekumenizma izraženog u Isusovim rječima u Iv 17 bliže su katolici jer je van svake pameti proglasiti cijelu crkvu heretičkom radi nekog bezumnog pastira kojeg Bog šalje jer se vjernici nisu dostojno pričešćivali ili iz nekih drugih razloga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je suludo reć - ovaj papa (ili biskup, ili svećenik) je heretik, ali ipak sam s njim u zajedništvu.
      To doslovno znači biti zajedno s njim heretik.
      Pa čak i da smo krivo prosudili pa on nije heretik, isto moramo prekinuti zajedništvo s njim, osim ako nas Crkva uvjeri kako on heretikom nije.
      Kod rimokatolika je pak tu kvaka 22 koju je ne moguće razriješiti osim da se konstatira da je papizam zabluda (znači mačem kao Aleksandar gordijski čvor).
      Jer rimokatolištvo podrazumijeva nezabludivost rimskog pape, on je dakle taj tko bi trebao presuditi i to nezabludivo tko je heretik, a tko nije.
      Zar će Bergoglio sam sebe osuditi da je heretik?
      RKC je tako postavljena da kad bi Antikrist zasjeo u stolicu rimskog pape i kad bi bilo očito svima da je on Antikrist, rimokatolici bi ga i dalje držali nezabludivim Kristovim vikarom na Zemlji.
      Takva institucija ne može biti od Gospodina, ona je ljudska ili još bolje rečeno đavolska jer daje mjesta Antikristu.
      Nadalje, prvi javni ekumenski skup religija svijeta je bio u Chicagu koncem 19.st. i na njemu se je isto dogođalo kao i u Asiziju. Čitalo se je i pozdravno pismo čikaškog biskupa, rimokatolici su aktivno sudjelovali. Ipak su se neki počeli buniti, i tek tada nakon dosta vremena je rimski papa osudio taj skup.
      Nije dakle nikada cilj ekumenizma (ovog kojeg znamo) bio širenje kršćanstva, nego stvaranje jedne masonske svjetske religije.
      Nadalje, heretici i shizmatici nemaju blagodati to jest njihovi su sakramenti ništavni. To je odlučeno definitvno i dogmatski na ekumenskom Trulskom koncilu Crkve prema kojem je cv.Ciprijan naučavao istinu (o ništavnosti sakramenata kod heretika), a ne njemu tada suprostavljeni rimski papa Leon.
      što znači da pravoslavni ne mogu držati valjanim sakramente rimokatolika ili bilo kojih drugih heretika.
      Oni koji ih pak priznaju, oni nisu uistinu pravoslavni, nego su na istom ekumenističkom brodu koji je zaplovio još od Chicaga.
      Ne vidim kako ima opravdanja tvoja rečenica 'jer je izvan svake pameti proglasiti cijelu crkvu heretičkom'.
      Ovdje se radi o istini i to istini vječnog spasenja, a ne o zemaljskoj politici 'priznajmo jedni drugima sakramente pa onda više ne će biti rata i cvjetat će ljubav bratska'.
      Vidim u tebi dobru namjeru, ali ti nedostaje odlučnosti o kojoj sam pisao - presjeći gordijski čvor laži.

      Izbriši
    2. I ne razumijem taj fetiš - Rim je sveti Petrov grad koji ne može pasti.
      Ispada kao da je Rim svetiji od Jeruzalema, a znamo da je Jeruzalem pao u ruke nevjernika.
      U kršćanstvu ne postoji sveti grad osim Nebeskog Jeruzalema, a Gospodin nam nije otkrio da će s Neba sići nebeski Rim, nego Jeruzalem.
      I kao što bi trebalo biti svim kršćanima poznato, sv.Petar je utemeljio Antiohiju prije Rima (ako je uopće tamo utemeljio biskupsku stolicu), dok je posve jasno da je u Rimu mučenički zajedno sa sv.Pavlom položio život.
      Ali Gospodin Isus Krist je mučen, pokopan i uskrsnuo u Jeruzalemu, pa prema tom razmišljanu, onda je Jeruzalem (zemaljski) neusporedivo svetiji od Rima.
      Što bi bilo s RKC da je Rim bio potpuno razrušen i nikad ne obnovljen ili da je na njega pala nuklearna bomba?
      Ne može prava vjera ovisiti o jednom zemaljskom gradu (kao što je i muhamedanstvo ovisno o Meki).

      Izbriši
  4. U bibliji nema dokaza da je sv.Petar bio u Rimu, jer sv.Pavle pored svih brojnih imena koje pominje u svezi Rima i u svojim poslanicima nije naveo da je sv.Petar bio u Rimu, a ni sv.Petar u svojim poslanicama to ne spominje osim ako u 1. Petrovoj 5,13, u kojemu "piše iz Babilona" ne znači da je to bio Rim.
    U glasovitom govoru biskupa J.J. Štosmayera na saboru u Rimu 1870.g. takodjer je iznesena sumnja da je sv.Petar bio u Rimu.
    Ima li netko nepobitne dokaze da je sv.Petar bio u Rimu, jer to nije beznačajna sitnica u ovoj priči.

    V.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Petar Abecedar alias V.

      Jesi li ti to iz Srpske PC prešao u "starokalendarce"?

      Krešimir

      Izbriši
  5. Imaš li ti krešimire helga itd. kvatriću P. nešto pametno da napišeš na moj komentar ili ćeš da baljezgaš po poznatoj matrici?
    Navedi biblijski dokaz da je sv. Petar bio u Rimu (kao npr. Sv.Pavao) ili umukni.
    Ja znam da tebi koji sotonistu ljubiš u prkno to nije važno, ali meni jeste, jer bih volio da znam nezabludivu povijest Katoličke Crkve, a to bez biblijskih temelja nije moguće.

    V.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam smrtno ozbiljan. Ako si u Srpskoj PC ideš direktno u pakao. Umjesto da prostačiš po velepoštovanom blogu cijenjenog Emila, bilo bi ti pametnije da čitaš s razumijevanjem njegove upise i vidiš da katekumen Emil nije Sola Scriptura. On takve tvoje bezobrazničke i vulgarne komentare neće tolerirati.

      Krešimir

      Izbriši
    2. Da, krešimire helga itd. kvatrića P. kad nemaš što razumno i smisleno da zucnes ti se kačiš za Sola Struktura kao da može biti kršćanstva i papinstva bez biblije jadniče ispranog mozga. Ili može, je li?

      V.

      Izbriši
    3. Gdje Biblija govori da je ona jedini izvor Objave? Gdje Biblija kaže koje je knjige tvore? Gdje Biblija kaže gdje je ISUS bio od svoje 12 do 30 godine?

      Krešimir

      Izbriši
    4. Anonimni komentator je spomenuo autentični smisao pojma ekumenizam koji je danas izgubljen. Dolazi od grčke riječi oikos (ikos) - dom, a to je značilo (kao što i danas znači u IPC) da je Crkva Hristova zajednički dom ljudi iste vjere, legitimne, bogoobjavljene, tj. pravoslavne vjere. Moderna interpretacija koja je počela u protestantizmu izvitoperila je značenje i pretvorila ga u zajedništvo svih tzv. hrišćanskih učenja. Od toga je nastala tzv. teorija grana prema kojoj grane raznih zajednica koje se drže raznih dogmata koje su u stvari razne jeresi, izrastaju i dio su istog stabla koje je crkva. Ova teorija je službeno naučavanje tzv. Svjetskog saveza crkava čiji su, nažalost, članovi sve "priznate" pomjesne pravoslavne crkve (u posljednje vrijeme Savez su napustile Bugarska i Gruzijska crkva ali su i dalje ostale u općenju s ostalim "PC"). Istinito pravoslavni SSC opravdano nazivaju satanska zbornica.

      IP

      Izbriši
    5. Krešimire helga itd. kvatriću P. sve ostalo (izvan poznate Biblije) je badava ako nema temelj u Bibliji!
      Ono što se nameće kao "nauk" ili "Objava" bez biblijskih temelja ili je u najmanjem kontradiktorno Bibliji je zabludivo, točno onako kakav je "nauk" tvoga "pape"!
      Meni je jasno da ti ovo nisi sposoban pojmiti, jer da jesi ovo ti ne bih morao pisati i ti bi znao da bogohulni heretik izabran od isto takvih otpadnika i uljeza u Crkvu Kristovu nije Kristov vjernik te time nije ništa u Crkvi (osim sotonskog uljeza koji treba da uništi Crkvu iznutra, kad bi to mogao)!
      Ovako on samo ubrzava vrijeme povratka Spasitelja što će biti konačni dokaz (malovjernima) da Bog svako zlo može preokrenuti na dobro.
      Dođi Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!

      V.

      Izbriši
  6. Krešimire, ako ne znaš gdje biblija govori da je jedina izvor objave onda ti nije mjesto ovdje, nego lijepo pročitaj Novi zavjet pa ćeš naći.
    Crkva ima i tradiciju osim biblije. Zna se iz Tradicije da je Petar bio u Rimu, a zna se i za sve iduće pape. Babilon jest Rim, i uvijek će ostati. To se vidi iz Apokalipse. Ali Rim je dijelom i Novi Jeruzalem, i svaki grad je i Babilon i Novi Jeruzalem, po poganima i po svetima.
    U svakom gradu ima i pogana i nešto svetih.
    Nije lako imati u glavi svaku riječ iz Pisma, ali ako imaš u srcu, onda se ne može dogoditi da se zaboravi neka riječ. Nijedna riješ iz Pisma se ne može dokinuti. Petre, na tebi ću sazidati crkvu..... Emile, ako shvatiš kojoj crkvi od onih sedam iz Apokalipse pripada Petar onda ćeš i shvatiti šta je katolička crkva. Pitam vas sve, koje su crkve na sliku svakog od pojedinih apostola. Ujedinjenje znači priznanje ove činjenice. Petru je data prednost u vođenju (pasi ovce, pasi ovce, pasi jaganjce) ali i ostali su tu. Zato ja cijenim i pravoslavne crkve, odnosno katolici priznaju pravoslavne sakramente. Ja se mogu ispovjediti kod pravoslavnog svećenika ako bih došao u takvu okolnost, dok se pravoslavac ne može ispovjedit kod katoličkog svećenika.
    Fokusiranje samo na dogme neće nas nikud odvesti. I to na one dogme koje su problematične. Ne može papa biti nezabludiv u nekom uobičajenom komuniciranju. To nitko ne tvrdi. Koliko je dogmi u zadnjih 150 god ex katedra objavljeno. Mislim dvije. Ne mogu se sjetiti. Ivan Pavao II je objavio ex catedra da se žene ne mogu rediti. Sve ostale njegove izjave se mogu propitivati i dovoditi u pitanje. I to je vjernicima dopušteno. Vjernicima koji nisu oportunisti.
    Ja sam u zajedništvu sa Milerom, Burkeom, Brandmilerom itd, a nipošto nisam u zajedništvu sa Bergogliom, Cupichem, Danellsom, Kasperom, Marksom i sličnima.
    Baš me briga za dogme koje bi me mogle dovesti u zabludu da mislim da je papa u pravu. Ako bi on proglasio ex catedra da se može u nekim okolnostima dopustiti da se čovjek koji ima živu ženu ponovno oženi, kao što piše u Amoris laetitia ja bih napustio katoličku crkvu ili bih tražio da se tradicionalisti okupe i odvoje od progresivista kao što bi trebali jer Pismo kaže - Otjerajte zločinca od sebe-. Tako bih ostao u Katoličkoj crkvi. A to će biti.
    Marinko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "ako ne znaš gdje biblija govori da je ***jedina*** izvor objave...".

      Katekumen Emil će se na ovo samo nasmijati.

      SVE piše na internetu. Baš SVE! Marinko, nemoj se sramotiti!

      Pitanjce za laku noć:

      "Kad se Mihael arkanđeo s đavlom prepirao za tijelo Mojsijevo, nije se usudio izreći pogrdan sud protiv njega, nego reče: »Spriječio te Gospodin!" (Novi Zavjet)

      Pronađi ovaj događaj u Starom Zavjetu.

      Nisi ti u zajedništvu s Műllerom, Burkeom i Brandműllerom, nego sa samim sobom.

      Krešimir

      Izbriši
    2. @Marinko:
      "Emile, ako shvatiš kojoj crkvi od onih sedam iz Apokalipse pripada Petar onda ćeš i shvatiti šta je katolička crkva."

      Služeći se pojmom RKC, sv.Petar pripada nebeskoj Crkvi.
      Općenito, Ivanovo Otkrivenje je knjiga koja se ne da lako 'dešifrirati' i mislim da ćemo je razumijeti u potpunosti tek kad Gospodin drugi put dođe.
      Vraćam se na tvoje pitanje.
      Sv.Petar je za zemaljskog života pripadao prvoj Crkvi, pa i u prenesenom smislu on nije mogao pripadati nekim budućim sedmero Crkvama koje su u Otkrivenju navedene.
      Ti se pozivaš na misteriju sedmero Crkvi kako biš sebe uvjerio da je RKC jedna od tih sedmero, druga su protestanti, treća pravoslavci (da nisu muhamedanci četvrta, peta pogani, šesta agnostici, sedma ateisti???) ... dakle kako biš opravdao RKC za evidentno krivovjerje i kako biš opravdao herezu ekumenizma.
      Međutim Crkva ne može naučavati hereze, Ona je u tom smislu sveta (sjeti se što izgovaraš u Vjerovanju), a RKC nije otpala od te svetosti nauka i slavljenja tek nakon drugog vatikanskog koncila, nego tisuću godina ranije s ubacivanjem hereze papizma, filioque, izmjene sv.Liturgije (nema epikleze, beskvasni kruh, laici ne piju Gospodinovu Krv) i sakramenata (nema tri puta uranjanja pri krštenju što je propisano kanonima ekumenskih sabora Crkve, nema pričešćivanja i krizme djece).

      Izbriši
    3. Nadalje, ridikulozno je da se RKC poziva na sv.Petra zato što je on po predaji u Rimu mučenički umro.
      Onda su se mogli muhamedanci pozivati na Isusa Krista jer su držali pod svojom vlasti Jeruzalem gdje je Isus Krist umro i uskrsnuo.
      K tome sv.Petar je po svojoj poniznosti bio sušta suprotnost rimskim papama kad su se ovi predstavljali kao biskupi nad biskupima, a kasnije kao nezabludivi Kristovi zamjenici na Zemlji.
      Sv.Petar je priznao kako je bio u zabludi glede održavanja Mojsijevog zakona, a kako onda mogu oni koji se pozivaju da su njegovi nasljednici biti nezabludivi te da imaju vlast nad svim kršćama, štoviše onaj kršćanin koji se ne stavi pod njihovu vlast osuđuje se na Pakao (ex cathedra bula "Unam Sanctam" rimskog pape Bonifacija VIII)?
      RKC jednostavno zloupotrebljava ime sv.Petra kao što će se Antikrist praviti Kristom odnosno Bogom.

      Izbriši
    4. @Marinko
      Također upotrebljavaš argument 'rimski papa ostaje nezabludiv sve dok ex cathedra ne objavi neko krivovjerje', a onda kažeš kako su tek dvije ex cathedra dogme donosene proteklih dva stoljeća.
      Kako si ti pak siguran da su te dogme istinite, recimo dogma kako je Bogorodica bezgriješno začeta?
      Kad sam čitao kako su te dogme donesene onda sam primijetio kako je rimski papa angažirao teologe i povjesničare da istražuju pisanja kršćanskih otaca o tome.
      Zašto 'nezabludivi' treba povijesne dokaze o Bezgriješnom začeću ako je on nezabludiv?
      I kao što se dobro zna, niti 'anđeoski naučitelj RKC' Toma Akvinski nije vjerovao u Bezgriješno začeće.
      I zašto su se uopće sastajali saborni oci na ekumenskim saborima Crkve ako je samo rimski biskup nezabludiv?
      Umjesto da su se na pozive rimskih careva sastajali i donosili zabludive odluke, trebali su samo priupitati rimskog biskupa neka proglasi ex cathedra dogme (koje usput oni nisu proglašavali sve do srednjeg vijeka).
      Nadalje, ako se rimokatolici trebaju podvrći rimskom biskupu sve dok on ex cathedra ne proglasi neku herezu dogmom, onda će se rimokatolici podvrći Antikristu kad on zasjedne na rimsku stolicu.
      On može tada ujavnosti reći kako je on Krist, kako je on Bog, a rimokatolici će se pravdati kako to nije rekao ex cathedra.
      Dok riječ ex cathedra jednostavno znači 'iz stolice' to jest kad god neki biskup nastupa kao biskup, a to znači dok ne spava, dok nije u kupatilu, a ne tek samo u dvije zgode u protekla dva stoljeća.

      Izbriši
    5. Ex cathedra je upravo ono što je jasno definirano pod tim pojmom, a ne ono što Emil kaže. Žao mi je za tvoj ego, ali je tako. To vrijedi za sve, tako i za ovo. Sorry.

      Kad sam čitao kako su te dogme donesene onda sam primijetio kako je rimski papa angažirao teologe i povjesničare da istražuju pisanja kršćanskih otaca o tome."
      "Zašto 'nezabludivi' treba povijesne dokaze o Bezgriješnom začeću ako je on nezabludiv?

      To nisu "povijesni dokazi", nego Tradicija, kao poklad vjere zajedno sa pisanom Riječi i Učiteljstvom. Baš kao i kod pravoslavnih.

      Što pravoslavci slave na blagdan "Velike gospojine - Uspenje Presvete Bogorodice"? Kako pravoslavna liturgija časti Mariju?

      Krešimir


      Izbriši
    6. @Krešimir
      Znam što je prvi vatikanski koncil RKC definirao pod 'ex cathedra', međutim rimske pape zahtijevaju poslušnost i kad ne objavljuju nešto 'ex cathedra', ili kako kažu rimski papa je nezabludiv u svom izvanredovnom(ex cathedra) i redovnom učenju (to što mlati Bergoglio u javnosti).
      U svakom slučaju stoji da biš ti kao papist prihvatio i stavio se pod autoritet Antikrista sve dok on ne bi nešto objavio 'ex cathedra', kao što sam napisao on bi mogao reći da je Krist i Bog, ali za tebe bi on i dalje ostao nezabludivi Kristov zamjenik na Zemlji zato što to nije rekao 'ex cathedra'.
      Ako želiš i dalje biti slijep, samo izvoli i dalje biti papistom.
      Drugo, ja nisam spominjao uznesenje Bogorodice, nego njezino tobožnje bezgriješno začeće.
      Zato ne podmeći.
      Dogmu o uznesenju Bogorodice mogao je donijeti samo, kao i uvijek u povijesti Crkve, ekumenski sabor Crkve, a ne rimski papa koji može javno reći i da je Antikrist, samo to ne smije reći 'ex cathedra'.

      Izbriši
    7. Liturgija sv. Ivana Zlatoustog slavi Mariju kao najsvetiju, neokaljanu, neoskvrnjenu, nada sve blagoslovljenu, liturgija sv. Marka kao presvetu i nepovrijeđenu, sv. Bazilija kao presvetu, neoskvrnjenu i prepunu blagoslova.

      Pravoslavci bi trebali prvo ukinuti svoju liturgiju (-e), pa onda "pucati" u papu. Inače - ĆORAK.

      "rimske pape zahtijevaju poslušnost i kad ne objavljuju nešto 'ex cathedra'

      A kao u pravoslavlju je drukčije? Laici mogu MISLITI o svemu što nije dogma/slikovito rečeno "ex cathedra"?

      hahaha Emile, nauči pravoslavni katekizam prije nego što postaneš pravoslavan. Ne tjeraj SVOJU vjeru. Nema ti toga u pravoslavlju.

      "Da li Crkva treba da se pokorava apostolima u svemu?

      U svemu.

      Zašto?

      Zato što je Hristos izabrao apostole i dao im vlast da govore i rade u Njegovo ime.

      Da li treba da slušamo apostole kao što slušamo Hrista?

      Treba, jer je On rekao apostolima: „Ko vas prima i mene prima" (Mat. X, 40).

      Koju je osobitu vlast dao Gospod svojim apostolima?

      Da vezuju i razrešuju. „Što god svežete na zemlji, biće svezano na nebu, i što god razrešite na zemlji, biće razrešeno i na nebu" (Mat. XVIII, 18); i takođe u vezi s ovim: „Kojima oprostite grehe, oprostiće im se, i kojima zadržite, zadržaće im se" (Jn. HH, 23).

      Šta je to apostolsko prejemstvo?

      Zakonita jerarhija, tj. neprekinuti lanac prenošenja blagodati i vlasti u Crkvi od apostola na episkope i od episkopa na sveštenike i đakone rukopoloženjem.

      Krešimir

      Izbriši
  7. Krešimire, bome dosta zahtjevno, trebalo mi je 7 do 8 min. mislim da je Dn 10,13-21 Knjiga istine. A gdje drugo? Također vezano za Izl 2,12 ovo je iz tradicije Crkve. Sotona optužuje da je Mojsije ubio Egipćanina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimni,

      hahaha SVE je dostupno na internetu, uključujući i Bibliju na hrvatskom...

      Probaj nove citate. Ovi su kompletno promašeni.

      A gdje Biblija govori da je JEDINI izvor Objave?

      Koliko je minutica potrebno?

      Krešimir

      Izbriši
    2. Ja mislim i da je i Tradicija oslonjena na Riječ, ali na simboličan način pa se ne vidi. Kad sam spomenuo Danijela onda se tu govori o Knjizi Istine koja je nepoznata ali za koju smatram da obuhvaća dio Tradicije. Tu se spominje Mihael, kao i u Judinoj poslanici. Od pok. Rupčića koji je preveo Novi zavjet sam pročitao da negdje u knjigama tradicije piše detaljnije o odlomku borbe za Mojsijevo tijelo. Tu sotona daje argument da ima pravo na Mojsijevo tijelo jer je Mojsije sagriješio ubivši Egipćanina. Usput ću reći da sam ministrirao Rupčiću na Misama.

      Evo sa interneta Rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona

      ”(9) Kad se Mihael arkanđeo s đavlom prepirao za tijelo Mojsijevo, nije se usudio izreći pogrdan sud protiv njega, nego reče: “Spriječio te Gospodin!” (10) A ovi pogrđuju ono što ne poznaju; a što po naravi kao nerazumne životinje poznaju, u tom trunu.” (Jd 1, 9-10)



      Apostol Juda (ne Iškariotski) doziva u pamćenje vjernika sukob arkanđela Mihaela i demona nad Mojsijevim tijelom. Ali nigdje, niti u Starom niti u Novom zavjetu, nije zapisan taj susret. Usprkos tome, apostol čak zna o čemu su pričali i što su radili, te se iz njegove poslanice vidi da jednako razumijevanje očekuje i od svojih čitatelja. Ovo je vrlo jasan dokaz da Sveto pismo nije jedini izvor vjere, ili u najmanju ruku, da je netko iz Biblije izbacio knjigu koja je govorila o navedenom. Budući da bi takvo što podrazumijevalo činjenicu da Sveto pismo već stoljećima nije potpuno, tu ideju možemo slobodno zanemariti. Tradicionalne Crkve, u prvome redu Katolička, razumiju da ovdje apostol citira usmenu Tradiciju unutar koje je demon želio oteti Mojsijevo tijelo ne bi li zbunio pravovjerne Židove. Navedena tradicija nije suviše poznata, ali u ovom slučaju, fundamentalni je dokaz da Sveto pismo nije moguće razumjeti bez Apostolske tradicije.

      Ako nije ni sad jasno šta sam htio reći i ako moram opet pisati traktate onda odustajem.
      Zaključno Sveto pismo je jedini izvor objave po ovim riječima iz 2 Timoteja
      Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen
      15 i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu.
      16 Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti,
      17 da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.
      pojam i izričaj Bogoduho sve obuhvaća i izvor je one vode riječi koja struji u život vječni.
      A Duh će apostole uvoditi u Istinu- to označava tradiciju, ali zašto bi to bilo u koliziji sa Svetim pismom. U koliziji je jer se ne razumiju simbolična mjesta.

      Izbriši
    3. "Ovo je vrlo jasan dokaz da Sveto pismo nije jedini izvor vjere,"

      "Zaključno Sveto pismo je jedini izvor objave"

      Gdje u navedenom citatu Novog Zavjeta piše da je Sveto Pismo JEDINI izvor Objave?

      https://www.scripturecatholic.com/scripture-alone-sola-scriptura/

      Biblija naučava upravo suprotno.

      Ostavi se "Ja smatram, ja smatram". Nisi ti "stup i uporište Istine" nego tko?

      Ako ti se "smatra", imaš 40 000 protestantskih sekti. Luther je bio PRVI koji je SMATRAO da je Biblija JEDINI izvor Objave. BTW Luther je bio turbo luđak.

      Krešimir

      Izbriši
  8. Emile, Papa nikad ne smije misliti da je nezabludiv zato traži dokaze od biskupa i teologa koji pokrivaju područje Mariologije. Ex cathedra podrazumjeva višegodišnje razmišljanje cijele crkve, svih biskupa. Nekad su i stoljeća potrebna za nešto proglasiti ex cathedra.
    Što se mene tiče, toliko je logično da je Marija bezgrešno začeta da tu meni ne treba nikakva dogma. Marija je Kovčeg Božji i naravno da je bezgrješno začeta. Kad je Bog stvorio njenu dušu u momentu njenog začeća (tu dušu u Misli je imao od vječnosti) onda je Bog napravio izuzetak oslobodivši Marijinu dušu od ranjavanja istočnim grijehom.
    Svaki od nas je u momentu stvaranja naših duša u nekom jako malom djeliću vremena vidi Lice Božje, i nakon tog viđenja duša nam bude ranjena istočnim grijehom, a rana se zaliječi na krštenju. Naravno da se rana može rascvjetati ukoliko roditelji ne žive istinsku vjeru, a to se u pravilu događa.
    Dobro je da je dogma o Bezgrješnom začeću proglašena radi protestantskog ignoriranja Žene koja će gaziti glavu Zmiji.
    Meni je dokaz da je duša vidjela Lice Božje u trenutku svoga stvaranja taj što su sva djeca najsretnija u djetinjstvu, kad je mala vremenska udaljenost od viđenja Lica Božjega.
    Marija nije mogla prirodno umrijeti zato je uznesena. Neki teolozi govore da je ona molila Boga da umre da bude na sliku Sina koji je umro. Naravno ni Isus nije mogao (iznutra)umrijeti jer nije imao grijeha. Umro je jer je ubijen.
    Zato mislim da je Marija samo usnula prije Uznesenja.
    M


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poznato mi je jako dobro rimokatoličko obrazlaganje 'dogme' o Bezgriješnom začeću.
      Pa evo moje primjedbe.
      Ako je Bog u trenutku Bogorodičinog začeća (mislim da je upravo danas taj blagdan) nju oslobodio istočnog grijeha, zašto to nije učinio sa svim ljudima koji su ikad začeti?
      Nadalje, zašto to nije učinio pogotovo s onima koji odmah po rođenju umru te tako nemaju svojih osobnih grijeha, a ne mogu se spasiti jer se nisu krstili?
      Dakle to rimokatoličko opravdanje 'dogme' tobož uzvisuje Bogorodicu (uopravo obrnuto), a Boga implicitno optužuje kako je nepravedan.
      Napisao sam 'upravo obrnuto', zato što ako se nije trebala boriti protiv đavolskih napasti jer nije imala istočnog grijeha, onda u čemu je to njezina posebna zasluga?
      Nadalje, neki kršćanski oci su pisali kako je Bogorodicu Duh Sveti oslobodio ljage istočnog grijeha u trenutku navještenja, kad je rekla 'neka mi bude po riječi tvojoj'.
      Bog je predvidio u vječnosti Bogorodicu, nije ona posebno velika zato što ju je posebno takvom Bog stvorio (jer onda u čemu se sastoji slobodna volja, zašto nas nije onda sve Bog stvorio kao Bogorodicu?), nego zato što je ona svojom slobodnom voljom i uz Božju milost postala svetija od svih ljudi i anđela.
      Ako je pak začeta bez istočnog grijeha, onda njezina svetost nije tako velika.
      U svakom slučaju Bogorodica je kovčeg zavjetni koji je u SZ bio samo njezina slika.

      Izbriši
    2. Kada bi Marija samo na trenutak bila okaljana grijehom, više ne bi vladalo neprijateljstvo između nje i đavla i pripadala bi njegovom rodu, no da bi se to neprijateljstvo održalo, potrebno je da Marija bude čista od svakog, pa i istočnog grijeha.

      SAPIENTI SAT!

      https://www.katolik.hr/krscanstvomnu/marijaisvecimnu/626-bezgreno-zaee/

      "Poznato mi je jako dobro rimokatoličko obrazlaganje 'dogme' o Bezgriješnom začeću.
      Pa evo moje primjedbe.
      Ako je Bog u trenutku Bogorodičinog začeća (mislim da je upravo danas taj blagdan) nju oslobodio istočnog grijeha, zašto to nije učinio sa svim ljudima koji su ikad začeti?"

      Smiri tenzije i misli što pišeš.

      Usput, blagdan Bezgješnog Začeča je 8. prosinca.

      Krešimir

      Izbriši
    3. https://www.youtube.com/watch?v=DcvjmZPdKXY

      Episkop lijepo govori, ali ovce bi razmišljale. Otkad to ovce razmišljaju???

      Krešimir

      Izbriši
  9. https://svetosavlje.org/o-pravoslavnom-postovanju-presvete-boborodice/


    IP

    OdgovoriIzbriši
  10. Krešimire, rekao sam da je Tradicija pored biblije izvor objave. Dakle dva su izvora. Može se i ovako gledati:
    U bibliji je sadržan duh tradicije. Kao što je Otac predao Sinu Riječ, tako je u Sinu i Duh Sveti kao i u Ocu. Tu su Dvojica, ali su i Jedno. Tako je Biblija i Tradicija dvoje, ali su i jedno. Tradicija može biti skrivena u bibliji, ali može biti i odvojena.
    Emile, Crkva u Liturgiji naziva Mariju Prvorođenom između svih stvorenja, primjenjujući na nju Izr 24 izreke o mudrosti.
    Naravno Marija je Drugorođena, jer je Krist Gospodin prvorođenac među braćom. Ona se može smatrati prvorođenom jer je stvorena u prljavom svijetu, i ostala je čista dok je Eva stvorena u čistom svijetu, ali se 'isprljala'. Dakle Marija je stvorena čista, nije ranjena istočnim grijehom, ostala je čista tijekom cijelog života. Da je ona bila oslobođena od istočnoga grijeha tek po prihvaćanju Riječi od anđela Gabrijela onda bi ona u nekom periodu griješila i na to bi se mogao zakačiti sotona kao što se zakačio za Mojsija spominjući grijeh ubojstva Egipćanina. Nije slučajno Krešimir potegao to pitanje. Nije rasprava slučajno krenula u ovom pravcu.
    Ovo vrijeme je uronjeno u vječno vrijeme i bilo bi zaista neobično misliti da je Bogorodica ikada bila nečista radi rane istočnoga grijeha.
    Što se tiče prigovora da ona nije osobito sveta jer je privilegirana milošću čistoće, to ne stoji iz sljedećeg razloga. Biti savršena kao što je bila Marija značilo je posjedovati i savršenu osjetljivost. Zato joj je i žrtva morala biti bolnija. Ali zbog toga i zaslužnija. Tko posjeduje čistoću posjeduje ljubav, tko posjeduje ljubav posjeduje mudrost, tko posjeduje mudrost posjeduje velikodušnost i junaštvo, jer zna onaj 'zašto' zbog koga se žrtvuje.
    Zašto nama nije data milost oslobođenja od istočnoga grijeha. Odgovor se nalazi na prve dvije stranice biblije. Jeremijini roditelji bili su sveti, kao i roditelji Ivana Krstitelja i mnogih svetih ljudi, zato su oni 'brže' došli do milosti.
    Marija je Nova Eva i dobro je da je jedna žena (Žena iz Knjige postanka) bila i ostala neokaljana.
    Svi mi ovisimo o našim precima, to znaš. Ne može Bog dokinuti riječ upućenu Adamu i Evi- umrijećete ako pojedete. Otud istočni grijeh po kojem je ušla smrt u svijet. Također ne može dokinuti Riječ da će žena (Žena-Prvorođena od žena) i njezin rod satirati (trajni glagol) glavu Zmiji.



    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Scripture, Tradition, and the Magisterium are so closely united with each other that one of them cannot stand without the others."

      Ovo vjeruju i katolici i pravoslavni. Na žalost, među jednima i drugima ima onih koji u svojoj *privatnoj* vjeri misle da su iznad navedenog "trojstva" i (presvetog) Trojstva.

      Marinko, nisam mislio na tebe. Vjerujem da želiš biti dobar katolik, ali nastoj bolje upoznati svoju vjeru. I nemoj previše "mudrovati" i komplicirati. Čisto prijateljski savjet.

      Krešimir

      Izbriši
  11. Ako se protivimo predanju Crkve koje ne priznaje da je Bogorodica izuzeta od iskonskog grijeha, onda i mi "mudrujemo".

    IP

    OdgovoriIzbriši
  12. Evo konačno je danas papa objavio da je pedofilija povezana sa onom Isusovom rečenicom -Tko navede na grijeh jednog od ovih malenih bolje bi mu bilo da sveže mlinski kamen i da se baci na dno mora-
    2010 na Veliki petak sam pisao svim biskupima i vatikanskom radiju da se ovo unese u katekizam. Ali evo makar je danas spomenuto. I pored interneta trebalo je više od osam god. da ovo dođe do pape.
    Dakle, Krešimire, Duh puše gdje hoće, nemam ja vremena upoznavati svoju vjeru, ja probijam granice nevjere (neznanja) i to na mnogo područja.
    Kad bude tema stvaranja svijeta ili tema o tome je li zemlja lopta onda će biti zanimljivo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Sad sam malo prelistao komentare i evo nekoliko činjenica, tj spoznaja koje mi je Bog ulio davne 77 godine.
    Petar pripada crkvi u Pergamu, zasad neću spominjati ostale apostole i Isusa (kao čovjeka). Neću spomenuti ni kojoj crkvi iz Apokalipse ja pripadam, ni kojoj crkvi pripada Emil. Za Krešimira još ne znam.
    Ali to nije toliko važno, spominjem to da se ne ide u široko na ostale religije izvan kršćanstva. Nije bez veze da je Andrija umro u Carigradu, a Petar u Rimu, Toma Blizanac u Indiji itd. U Indiji ima puno katolika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimljivo je čitati privatne vjere komentatora. Odrastao si čovjek, radi što te volja. Ali sloboda podrazumijeva odgovornost pred Bogom. Neka ti se On smiluje.

      Krešimir

      Izbriši
  14. "Evo konačno je danas papa objavio da je pedofilija povezana sa onom Isusovom rečenicom -Tko navede na grijeh jednog od ovih malenih bolje bi mu bilo da sveže mlinski kamen i da se baci na dno mora-
    ***2010*** na Veliki petak sam pisao svim biskupima i vatikanskom radiju da se ovo unese u katekizam."

    "POSTIVANJE DUSE DRUGOGA: SABLAZAN

    2284 Sablazan je stav ili ponasanje koje druge navodi na zlo. Tko sablaznjava, postaje bliznjemu napasnik. Nasrce na krepost i cestitost; moze brata uvuci u duhovnu smrt. Sablazan je teski grijeh ako onaj tko je izaziva djelom ili propustom hotimice navodi druge na veliko zlo.

    2285 Sablazan poprima osobitu tezinu poradi autoriteta onoga tko je uzrokuje ili slabosti onoga tko joj podlijeze. Nasem je Gospodinu nadahnula ovo prokletstvo: "Tko sablazni jednoga od ovih najmanjih (...) bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku" (Mt 18,6). Sablazan je teska kad je uzrokuju oni koji su po naravi ili po sluzbi duzni druge uciti i odgajati.
    Tko se vlascu koju ima tako sluzi da potice na zla djela, postaje krivcem sablazni i odgovornim za zlo kojemu je, izravno ili neizravno, pogodovao. "Nije moguce da ne dodju sablazni, no jao onome po kome dolaze" (Lk 17,1).
    Silovanje znaci nasilan ulazak, grubom silom, u spolnu intimnost neke osobe. Ono krsi i pravdu i ljubav. Silovanje duboko vrijedja pravo svakoga na postivanje, slobodu, fizicku i moralnu cjelovitost. Ono nanosi tesku stetu koja moze obiljeziti zrtvu za cijeli zivot. U sebi je uvijek zao cin. Jos je teze silovanje kad ga pocine blizi srodnici (usp. rodoskvrnuce ili incest) ili odgojitelji nad pitomcima koji su im povjereni.

    KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE, proglašen ***1992*** godine

    OdgovoriIzbriši
  15. Netko je među komentarima i kao argument za 'dogmu' o bezgriješnom začeću Bogorodice naveo da ako ju pravoslavci ne prihvaćaju, onda trebaju skinuti ikone Bogorodice i prestati ih štovati i ljubiti ih.
    To jednostavno nije argument, a mogu posvjedočiti da sam bio zadivljen za vrijeme katekumenskog dijela sv.Liturgije kad sam vidio da se neki na svaki spomen Bogorodice klanjaju i križaju.
    Nadalje, neki navode argument kako je morala Bogorodica biti bezgriješno začeta inače bi bila pod vlašću Sotone te se Bog u Njezinoj utrobi ne bi mogao utjeloviti.
    Također tvrde da ako pravoslavci ne priznaju tu dogmu, da onda oni vjeruju kako je Bogorodica bila griješna to jest da je imala grijehe budući je imala istočni grijeh koji onda po njima nužno vuče u osobne grijehe.
    To nije točno.
    Prvo i kao što sam već napisao, neki kršćanski oci su vjerovali kako je u trenutku Navještenja Bog svoju Majku očistio od ljage istočnog grijeha.
    Drugo, ta tvrdnja podrazumijeva kako kršćani nikad ne mogu biti sveti jer su se rodili s istočnim grijehom što jednostavno nije točno i štoviše heretično je, jer onda nitko od Adamovih potomaka ne bi mogao se deificirati što je jedini smisao života.
    Treće, to što je Bogorodica rođena sa istočnim grijehom je dokaz kako je Ona pravi potomak Adamov jer je naslijedila taj začetni grijeh, ali to nikako ne znači kako je Ona nakon toga počinila osobne grijehe.
    U predaji je, ako se ne varam, kako je i sv.Ivan Krstitelj u utrobi sv.Elizabete bio oslobođen istočnog grijeha kad je Elizabetu posjetila Bogorodica koja je tada bila bogonosac i sv.Elizabeti i sv.Ivanu Krstitelju (jer je bila trudna i nosila je u utrobi našeg Gospodina Isusa Krista).
    Također vjeruje se kako sv.Ivan Krstitelj nije imao osobnih grijeha iako je začet u istočnom grijehu.
    Dakle otpadaju rimokatolički argumenti kako je nužno morala Bogorodica biti začeta bez istočnog grijeha.
    Inače sam osobnog mišljenja (koje može biti krivo, ali koliko znam nije proglašeno herezom), kao i neki kršćanski oci, da svaki spolni način začeća Adamovih potomaka naslijeđuje istočni grijeh, a Bogorodica je začeta spolnim putem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Emil,

      Ti koji si do krvi branio čisti "dualizam": nezabludivo i zabludivo, sada istom borbenošću braniš zabludivi nauk o kojem se nijedan pravoslavno priznati Koncil nije izjasnio.

      Odakle sad odjedanput takva nagla promjena?

      Ako gore navedena tematika nije pravoslavni nezabludivi nauk, koji je onda barem "poluslužbeni" zabludivi nauk jer u toj cijeloj priči postoje različita teološka mišljenja?

      Krešimir

      Izbriši
  16. dualizam (prema lat. dualis: dvojan, dvostruk).

    Dvojnost, dvojstvo, dvojno ustrojstvo; termin kojim se označuje da je nešto sastavljeno od dvaju elemenata, čimbenika, načela, područja i dr.

    U tvom slučaju Nauk je sastavljen od nezabludivog i zabludivog... (duža priča). Nemoj se upuštati u negiranje, jer bi onda trebao izbrisati cijeli blog.

    Da ne kompliciramo...

    Katekumen Emil, budući da sad vrijedno proučavaš pravoslavni "katihizis" ti si prava osoba da nam katekizamski jasno i koncizno izneseš nauk TVOJE jedine i istinske Crkve.

    Krešimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisi mi trebao objašnjavati riječ dualizam jer vidim da ga potpuno krivo tumačiš po pitanju dogmata i nauka kojeg su držali ne svi kršćanski oci, pa možda i samo oni nakon njih, ali koji nije nikad verificiran kao dogma na jedino mogućem mjestu, na ekumenskim saborima Crkve.
      Kršćani u te druge nisu dužni vjerovati, ali im dakako nije niti zabranjeno u njih vjerovati dok se o tom ne izjasni rečeni ekumenski sabor Crkve.
      A ti u tome vidiš dualizam, dok se meni čini kako nemaš argumenata u obrani RKC dogme o bezgriješnom začeću Bogorodice, pa onda lupaš kako se tu radi o dualizmu ako se ta papistička dogma ne prihvaća.

      Izbriši
    2. K tome ja sam precizno izjasnio kako se radi mojem osobnom mišljenju koje dakako nije dogma, ali i nije protiv dogma (molim da me u suprotnom netko uvjeri kako je to mišljenje anatemizirano).
      Konkretno o ideji da se istočni grijeh prijenosi spolnim putem.
      Možda će netko reć - a što je s umjetnom oplodnjom, onda se na taj način istočni grijeh ne prijenosi.
      Nije istina, jer da bi se sjeme ubacilo umjetno u rodnicu, muškarac se mora spolno nadražiti i zadovoljiti.

      Izbriši
    3. It is truly meet to bless thee, O Theotokos, who art ever blessed and all-blameless, and the mother of our God. More honorable than the Cherubim, and more glorious beyond compare than the Seraphim, thou who without stain barest God the Word, and art truly Theotokos: we magnify thee.

      Znači da na pravoslavnoj liturgiji neki poju, a neki ćute?

      Pravoslavni vjeruje samo u dogme, a o ostalom mogu imati privatna mišljenja???

      Imaš li ti neki mobitel da s Krka nazoveš nekog iz svoje Crkve ili mi moramo čitati tvoja privatna vjerovanja?

      Krešimir

      Izbriši
    4. Imaš problema s razumijevanjem istočnog grijeha i svetosti ili si jednostavno pun licemjerja.
      Bogorodica je Presveta - Panagia, ali to ne znači da je bezgrješno začeće kako su izmislili papisti.
      I opomena Krešimire ili kako si se god već prije nazivao, ako se budeš još jednom pravio bedast pa podmetao kako ja ovdje iznosim privatno mišljenje koje odbacuje papističku dogmu, a da PC ju prihvaća, bit ćeš brisan.
      Svaki rimokatolik koji je imalo upućen zna kako pravoslavci zovu Bogorodicu Presvetom, ali i da odbijaju, kako napisah, papističku dogmu o Njezinom bezgriješnom začeću.
      Možeš pisati što god hoćeš, ali ne možeš podmetati evidentne laži i koristiti se demagogijom.

      Izbriši
    5. Davidov psalam kaže - u grijehu me je već začela moja majka. On ne kaže kako je njegova majka neko posebno zlo učinila (npr. da ga je začela u preljubu ili u bludu, jer znamo da to nije bio slučaj), nego da se svi ljudi, potomci Adamovi, začinju u grijehu. Zato se i djeca koja nemaju osobnog grijeha krste. Zato nije niti Bogorodica bezgriješno začeće (jer je začeta spolnim putem, dok znamo kako Gospodin Isus Krist nije začet spolnim putem, i isto tako da to nisu ni Adam ni Eva ali koji jesu napravili prvi istočni-naslijedni grijeh), nego je i Ona s posebnom Božjom milosti očišćena od tog grijeha (kao što se je po predaji tog grijeha očistio sv.Ivan Krstitelj još u utrobi sv.Elizabete prilikom posjeta Bogorodice), a osobne grijehe nije nikad ni imala, zato je zovemo Panagia.

      Izbriši
  17. Brojanica kod tebe nema nikakvog učinka. Ja sam govorio o tvom privatnom nauku da pravoslavci vjeruju samo u dogme, a o ostalom mogu imati privatno mišljenje. Zar bi se bilo kome moglo omaknuti da ti i tvoja Crkva prednjačite u mržnji prema papi i odbacujete papinsku dogmu ? ... Nema veze, čitatelji razumiju...

    Možeš ti mene brisati (postoji i "copy and paste"), ali ne možeš izbrisati Istočnu Tradiciju i Liturgiju.

    https://www.scripturecatholic.com/blessed-virgin-mary/#II_Marys_Immaculate_Conception

    Krešimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dakle P. dobit ćeš odgovor od klera PC po pitanju papističke dogme o Bogorodičinom bezgrješnom začeću.
      Ja pak samo dodajem i ponavljam kako se dogme PC donose samo na ekumenskim (općim) saborima Crkve, a onaj tko bi inzistirao i dalje na anatemiziranim herezama, taj otpada od Crkve.
      Da u PC postoji teološka sloboda (što P. iliti sada Krešimir negira) dovoljan je dokaz teologija mitarstava koju neki pravoslavci prihvaćaju, a neki odbacuju. Siguran sam da dobro znaš o čemu se radi, a čitatelje upućujem neka proguglaju o tome poput ove poveznice:
      https://orthodoxwiki.org/Aerial_Toll-Houses

      Izbriši
  18. Strpite se malo, imamo nekog neodložnog posla a potom bogosluženja povodom sutrašnjeg blagdana Sv. Spiridona. Kod nas bogosluženja nisu sporedna stvar koja traje 15 min.

    IP

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.