ponedjeljak, 15. studenoga 2021.

Prati noge drugima

36 Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. 37 Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti 38 i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.
39 Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: "Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica." 40 A Isus, da mu odgovori, reče: "Šimune, imam ti nešto reći." A on će: "Učitelju, reci!" A on: 41 "Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. 42 Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?" 43 Šimun odgovori: "Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio." Reče mu Isus: "Pravo si prosudio." 44 I okrenut ženi reče Šimunu: "Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. 45 Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. 46 Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. 47 Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi." 48 A ženi reče: "Oprošteni su ti grijesi." 49 Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: "Tko je ovaj da i grijehe oprašta?" 50 A on reče ženi: "Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!"
Lk 35,36-50
Ovaj ulomak iz svetog Evanđelja većini je poznat. 
Manje je pak poznato da je običaj bio među židovima, kao i ostalim bliskoistočnim narodima, da domaćin dočeka gosta koji dolazi s puta tako da mu opere noge (zato to Gospod Hristos kaže Šimunu koji Ga je pozvao, a nije kao dobar domaćin oprao Mu noge).
Prvo, to je znak velike gostoljubivosti (nakon toga se je gosta okrijepilo hranom i pićem).
Drugo, to je znak razumijevanja ili sućuti s gostom koji se je nahodao i vjerojatno je umoran od puta i s prašnjavim nogama.
Domaćin kao da kaže dragom gostu (a taj gost može biti i nepoznati putnik namjernik, a često je to bio hodočasnik) - umoran si i znam da ti je teško i oprati noge, dozvoli da ti ih ja operem.
Treće, domaćin se svjesno ponizuje pred gostom i time gostoljubivost postaje bez premca.
Carevi i moćnici, sve dok se nije pojavilo kršćanstvo, nisu niti u primisli imali prati nekom svom podaniku noge, jer bi to ipso facto značilo da se ponizuju i smatraju manjim od svojih podanika i tako gube autoritet koji mora ostati ne radi njih, nego da bi se zaštitio red i poredak.
Isto tako domaćini nisu nikad prali noge svojim slugama-robovima, kao niti ženama ili djeci.
Jer bi to značilo da se hijerahija obrće naopako.
Stoga su i kršćanski carevi uvijek bili na oprezu kad su prali noge drugim ljudima, znali su to raditi anonimno, jer su dobro znali da bi u suprotnom u njihovom carstvu nastao nered.

Međutim, naš Gospod je na Tajnoj večeri učinio nešto dotad nezabilježeno, pa i skandalozno.
Svojim učenicima koji su Ga zvali Gospodom, a to znači gospodarem čiji su oni sluge-robovi, oprao je noge.
Sigurno su svi apostoli bili preneraženi, a Petar nije mogao izdržati pa je riječima negodovao ne želeći dopustiti njegovom Gospodaru prati njegove noge.
Kad je dobio odgovor od Bogočovjeka da ne će unići u carstvo Božje ako to ne dozvoli, rekao je onda operi Gospode i glavu.
Dosta je noge - dobio je odgovor.
Ovdje se nije dogodilo ništa magično, niti obredno, nego je to vrlo upečatljiv znak raspoznavanja za nas kršćane, ako smo pravi kršćani onda moramo biti spremni svakom oprati noge jer se trebamo smatrati najnižima od svih.
To je toliko važno radi dobijanja carstva Božjeg, da je sam Bogočovjek pokazao to djelom apostolima (a to je beskonačno i nezamislivo poniženje kad to čini Beskonačni svojim konačnim stvorenjima - zato Božja ljubav nema granica, samo jao nama ako ju prezremo ili pomislimo da se može nekažnjeno kršiti Božje zapovijedi jer nas Bog ljubi).
Da, ne radi običaja gostoljubivosti kao kod bliskoistočnih naroda, niti radi neke izvještačene poniznosti pred kamerama kao što čini rimski papa Franjo (i skandalozno pere noge ženama, muhamedancima i transvestitima da bi ispao pred kamerama još ponizniji), svaki kršćanin se mora poniziti i smatrati sebe najnižim i najgriješnijim*, ako želi ući u vječno carstvo i biti djetetom Božjim.
A tko se takvim smatra njemu nije teško bilo kome oprati noge, jer on svih smatra višim od sebe.
Ipak, ovdje je veliki oprez potreban uz nužnu poniznost i smirenje koje uvijek moraju biti u srcu.
Jer, ako se car ponižava pred nekim tuđincima javno, on time ponizuje i sve svoje podanike pred tuđincima.
Podanici moraju isto sebe smatrati nedostojnim i najnižim, ali to moraju imati u sebi svojom slobodnom voljom i željom da sleduju Hristov primjer, a ne da ih njihov car bez njihove volje ponizuje pred tuđincima jer car predstavlja svoju djecu, svoje podanike i kad se ponizuje pred strancima ujedno ponizuje i sve svoje podanike.
Isto tako je i s bilo kojim patrijarhom koji je na čelu obitelji, roda, naroda. 
Onaj tko vlada treba se smatrati slugom svih nad kojima vlada.
I baš zato ne može dozvoliti kaos i anarhiju, jer mu je stalo do dobra onih nad kojima vlada i još više od toga - zato što je Bog Otac otac svih očinstava, On je Patrijarh svih patrijarha, i svi patrijarsi Njemu odgovaraju jesu li dobro vršili ulogu patrijarha koja im je dana (znači da nipošto patrijarh ne smije iskoristiti svoju poziciju da bi uveo tiraniju i raspojasao strast za vladanjem i moći).


Sad malo objašnjenje zašto sam ovu temu odabrao.
Neki dan bio sam u nekom društvu u kojem se je u jednom trenutku povela priča kako je nekad u našem selu (i šire dakako) bio običaj da žena opere svojem mužu noge kad se on vrati doma nakon teškog radnog dana u polju.
Prisutne žene koji izvanjski nisu feministice, smatrali su to ridikuloznim i čudile su se kako je to uopće bilo moguće, a muževi nisu niti pokušali braniti patrijahalnu tradiciju koje više nema, nego je to bilo njima zanimljivo kao neki izložak u muzeju koji više nikakve praktične uporabe i koristi nema.
Dakle i oni koji imaju stabilne brakove i neokaljanu bračnu postelju, odbacili su patrijahalizam, odnosno nauk Crkve koju je Bog objavio i u Pismu, preko proroka, apostola, kršćanski otaca kako je glava žene njezin muž kojem ona mora biti poslušna, a on je mora ljubiti do Hristove mjere, to jest mora biti spreman dati svoj život radi žene, kao što je Hristos dao život radi Crkve (a Crkva Mu stoga mora biti poslušna, nikako obrnuto).
Stoga, kad su žene prale noge svojim muževima težacima, one se nisu ponižavale, nego su tim činom priznavale ono što je Bog zapovijedio kako se moraju odnositi prema svojim muževima i ujedno su pokazivale zahvalnost mužu koji mukom i znojem pribavlja za nju i djecu životne potrepštine.
Jako, jako dugo se oni koji se nazivaju kršćanima ili opiru Božjim zapovijedima (jer i ovo je Božja zapovijed koja je izričito napomenuta, i ako će netko reć - ali toga nema u dekalogu, njemu odgovaram - poštuj roditelje i starije, ovdje žena mora smatrati muža kao starijeg kojem je dužna poslušnost), ili ih uopće ne poznaju, dok svećenici koji bi ih na to trebali upozoravati, i sami su postali dio ovog feminiziranog i modernog svijeta (čast izuzecima dakako).
Vrijeme nevolja u koje smo upali je idealno vrijeme za pokajanje, pogotovo kad shvatimo da je sve ovo što nam se čini kao trijumf Sotone i Antihrista (dolazećeg), samo radi toga što je to Bog dopustio radi kazne nama koji bezakonovasmo, oglušismo se o Božje zapovijedi vjerujući da ćemo tako bolje proći u zemaljskom životu, k tome zaboravljajući na smrt i Sud Božji.
Bolje nam je sad trpjeti poniženja od bogoboračke i antikršćanske vlasti, otkaze, oskudice, pa možda i zatvore i mučenja radi vjere u Hrista i pokajanja za grijehe, nego se ponovno 'resetirati' na ono staro o čemu gotovo svi čeznutljivo okreću poglede.
A nije bilo dobro  to 'moderno staro', između ostalog zato što smo odbacujući patrijahalizam izbacili i Boga Oca iz naših života.
Kad se Bog povuče, onda nastupaju zlodusi koji prije ili kasnije pokažu svoje pravo demonsko lice.
Stoga prigrlimo se našem Gospodu, Bogorodici, svecima, vojsci nebeskoj i našem anđelu čuvaru i biti ćemo pobjednici životne trke.

* Ali ne s figom u džepu, u sebi ili ustima govoriti najveći sam griješnik, dok u srcu misliti drugačije, ima oko mene i većih grješnika.
Zaboravimo suditi druge, promatrajmo svoje grijehe i prolivenu svetu Krv koja nas je oprala, promatrajmo kako smo nedostojni Božjeg čovjekoljublja i kako je Bogu odvratan svaki naš grijeh, pa i onaj 'mali'.
Gotovo svi sveci koji su bili arhijereji Crkve nevoljko su uzimali, a nekad i doslovno bježali od tih položaja.
U prvom redu što su smatrali najvećim grješnicima, a zatim što su se bojali da će im položaj u Crkvi otvoriti strast za vladanjem i moći.

P.S. Iako se to podrazumijeva, napomenuti ću da je monarhija prirodno i od Boga blagoslovljeno stanje ljudskog društva.
U monarhiji je jasna hijerarhija - Bog, car (patrijarh zajednice naroda), kralj (patrijarh jednog naroda), patrijarsi roda, patrijarsi obitelji (što sam na početku bloga nazivao organskim društvom).
U demokraciji oni koji ne zaslužuju vladaju jer uvijek uspijevaju nedorasle ljude uvjeriti da je bolje da imaju na vlasti njih koji im obećavaju "čokoladice" i ostala lažna obećanja (iza demokracije uvijek stoji edenska Zmija koja može samo na taj način imati vlast nad ljudima) i koji nisu njihovi i ne ljube ih samim time što ih lažu i mažu oči, nego da na vlasti bude strogi otac koji voli svoju djecu i tako ih odgaja jer ih ljubi i ljubi Boga kojem se klanja i zahvaljuje na djeci koju mu je dao.
Isto tako se može reć da otac nije više otac moderne obitelji, nego je to sekularna, antipatrijahalna i nekršćanska država preko raznih institucija** (ala državna pravobraniteljica djece, razne feminističke babe plaćene iz državnog proračuna ili od svjetskih judeomasona i bankara, tzv. filantropa) koje imaju jedini cilj - onemogućiti ocu da bude otac kako bi oni mogli odgojiti njegovu djecu protiv njega, a samim time i protiv Boga Oca.  

** Dječji doplatak, državne naknade za samohrane majke, mirovinski i zdravstveni sustav i slično nisu donesene radi ljubavi države prema obiteljima i djeci, nego da se stvori ovisnost o državi koja tada implicitno, a koji put i eksplicitno zamjenjuje oca obitelji.
Slična je stvar kad sekularna i antihrišćanska država financira Crkvu.
Ona to ne čini radi ljubavi prema Crkvi, nego da bi ju kontrolirala.
Socijalna država je trojanski konj koji je imao cilj uništiti patrijahalizam.

Sad malo crtica od drugih.
Odlična ilustracija teme s citatom o.Feeneya:


Za one koji ne znaju, H.Makow je židov koji je svjestan kakvo zlo su vodeći židovi učinili čovječanstvu kroz posljednjih par stoljeća.
O.Feeney je pokojni RKC svećenik iz SAD, irskog podrijetla koji je imao najslušanije radio programe u cijeloj državi između dva velerata (dakle njega nisu slušali samo rimokatolici) u kojima je bez dlake na jeziku kritizirao judeomasoneriju, bankare, holywood, medije i bio izraziti protivnik ulaska SAD u rat (većina naroda je tada bila protiv rata, ali holivudska i medijska propaganda uvjerila ih je da ako idu u rat da se onda bore za svoju slobodu i slobodu naroda).
Zbog ogromne popularnosti nisu ga se usudili izravno napadati, nego su ga na kraju preko biskupa kojima je bio poslušan uspjeli ušutkati (dok su ostale najpoznatije protivnike rata za vrijeme rata osudili bez dokaza kao izdajnike - jer taj rat stvarno nije imao veze sa slobodom SAD ili bilo koje druge države, nego naprotiv bio je to rat za uspostavljanje MMF, UN i ostalih instrumenata globalizma i samim time za rušenje suverenosti naroda i narodnih država, i to je o.Feeney znao s ostalim izolacionistima, zato su ih ušutkali i velikog li ruganja istini, osudili kao nacionalne izdajnike dok su pravi izdajnici bili na vlasti onda kao i sada).
Dakle ipak vezano za temu - oni koji su preko TV u svakoj dnevnoj sobi u kojoj je TV, su bili vodeća ideološka i revolucionarna snaga u rušenju patrijahalizma, a time i kršćanstva.
Slikovito rečeno, ako je muž kupio TV, trebao je zaboravit na to da će mu žena, koja gleda sapunice na TV i slične emisije koje lukavo i neprimjetno ubacuju ideju feminizma, oprati noge kad se vrati s posla ili s polja.
I naravno da mu niti djeca ne će biti poslušna kad im isti 'židov iz TV kutije' poručuje da se moraju osloboditi okova poslušnosti ocu.
A sad već imamo nekoliko naraštaja koji su se pobunili protiv svojih očeva, imaju rasturene obitelji i brakove i do dan danas nisu shvatili da kad su se pobunili protiv svojih očeva da će se to isto njima dogoditi kad budu očevi jer su izgubili Božji blagoslov nikad se ne kajući zbog kršenja Božje zapovijedi - poštuj roditelje i starije.
I dalje isti nesretnici uzimaju dnevne doze TV ili radio indoktrinacije i čude se što je sve nekako otišlo naopako.

Gradonačelnik Sinja, Miro Bulj odbacio je odluku vlasti RH o zabrani pristupa 'antivaksera' državnim institucijama na području grada Sinja. 
Biti će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati, hoćemo li se mi 'antivakseri' morati preseliti na takva 'oslobođena' područja, ili će nas strpati na 'goli otok'?
Izgleda da će doći do sukoba.


To je bio prosvjed u Zadru. Stvarno, jug Hrvatske je uvijek bio nacionalno svjesniji i borbeniji, konačno središte i kolijevka ranosrednjovjekovnog hrvatskog kraljevstva je bila Dalmacija.

Tu je i Rijeka, i Zagreb, i Osijek ...



Sutra je sjećanje na junačku obranu, stradanje i okupaciju Vukovara:


Vratimo se opet na pranje nogu i slične simbolične geste.
U vrijeme nastanka papizma, dakle od kraja prvog tisućljeća pa nadalje, rimski pape su se počeli smatrati Hristovim vikarima i tražili su da im svi ljudi, uključujući cara i kraljeve ljube noge u znak njihove podložnosti.
To je bilo lažni patrijahalizam, jer Bog nije nikad postavio nekog čovjeka i njegove nasljednike da budu patrijarsi svih ljudi.
Gospod Hristos je postavljen od Boga Oca da kao pravi Bog i pravi čovjek bude Glava cjelokupnom čovječanstvu, da bude pravi Patrijarh.
I nije nikad Gospod postavio sv.Petra da Ga mjenja na tom patrijahalnom prijestolju, a kamoli da je dao rimskim episkopima da Ga mjenjaju.
To je bila najveća uzurpacija patrijahalizma nakon pobune Lucifera protiv Boga jer je ovaj htio biti patrijarh svim anđelima umjesto samog Boga.
Antihrist koji dolazi biti će slijedeći veliki uzurpator patrijahalizma koji će na ruševinama patrijahalizma uspostaviti novi antikršćanski i samim time bogoborački patrijahalizam koji ne će biti prirodan niti organski, niti će dozvoliti da se patrijahalizam ponovno vrati u obitelji, rodove i narode.

Sad malo nešto o čišćenju Crkve.
Od hereza i sektaštva.
Čitatelji koji prate duže blog znaju da sam bio pripadnik "istinskih pravoslavaca", da sam se krstio najprije u IPC Grčke.
I dalje se molim za svećenike, vladike i laike koje sam tada upoznao.
I dalje smatram da pitanje kalendara nije dogmatsko pitanje radi kojeg se je moglo deklarirati - samo mi koji smo ostali na starom kalendaru smo Crkva.
Ali i dalje smatram da se nije kalendar trebao mjenjati.
I da je trebalo ići kanonskim putem, optužiti i prekinuti općenje s patrijarsima, episkopima, svećenicima koji su podržali ekumenizam, modernizam, sergijanizam (stavljanje Crkve u službu države i to bogoboračke države) i sada koronoverstvo kako kaže arhimandrit Nikodim Bogosavljević iz SPC.
Znači trebalo je prekinuti općenje i tražiti po kanonu Crkve ekumenski sabor Crkve koji će osuditi heretike svih navedenih hereza, raščiniti ih i tražiti od njih da se pokaju, inače ih anatemizirati. 
I "istinski pravoslavci" bi trebali shvatiti da su prenaglili, da su trebali sačekati sabor, a u međuvremenu prekinuti općenje.
Nadam se i vjerujem da dolaze vremena čišćenja, i da ćemo se svi pokajani naći u očišćenoj Crkvi, koja je i inače čista bez obzira što joj privremeno i izvanjski, a ne stvarno, može na čelu biti heretični patrijarh.
Dajem sad poveznicu na pridiku vladike Demetriosa iz SAD koji pripada onima koji su prenaglili, ali koji se drže nauka Crkve i upozoravaju na prisutne hereze:


Također i b.Augustin svježi konvertit kao i ja, koji se je obratio od židovstva, masonstva i protestantizma, poručuje kako je "čišćenje" potrebno, ali nikad ne smijemo dozvoliti da upadnemo u očajanje pa da heretično pomislimo da je Crkva postala onečišćena.
Ne, Ona je sveta i čista jer joj je glava Gospod Hristos, i od Nje su praktično otpali svi heretici, samo te heretike treba i formalno anatemizirati, ili još bolje - neka se pokaju i odbace prije toga hereze.

Dodajem još jednu poveznicu na pridiku vladike Demetriosa i preporučam da poslušate i ostale, vladika mi izgleda kao pravi duhovni pastir i duhovni otac dajući prave riječi u pravo vrijeme.


Imam problema dostaviti odgovor na komentare, pa ovako odgovaram:

Socijalna država nastala je de facto prvi puta u Pruskoj za vrijeme vladavine Bismarcka.
Slažem se da je ona imala funkciju da ublaži posljedice kapitalizma.
Tako da kapitalizam bude podnošljiv.
Ali je hotimično ili nehotimično ubrzala slamanje patrijahalizma.
Oni koji su je zamislili pa možda i ubacili kao ideju Bismarcku, vjerujem da su imali pred očima prvenstveno to kao cilj, jer je taj cilj puno važniji u ostvarivanju misterije zla, nego stvaranje i održavanje kapitalizma.
Jednostavno zato što patrijahalizam proističe od Boga Oca, a to je onda glavna meta uništenja u ljudskom društvu kod demonskih revolucija.
Dobro se je podsjetiti da je jedan od ideologa revolucije K.Marx imao pozitivno mišljenje o francuskoj revoluciji, te da je s razlogom ondašnje francuske kapitaliste, bankare i trgovce smatrao revolucionarima.
Kako to ako je istovremeno plakao nad sudbinom proletera (on koji nije nikad u životu fizički radio i bio gladan) kojih izrabljuju kapitalisti koji su sad dobri, sad zli?
Dakle ne radi se u revoluciji o ukidanju feudalizma ili kapitalizma, nego o uništenju patrijahalizma, ili preciznije o pobuni protiv Boga koji je Otac, zato je otac revolucije sam Sotona, a ne Marx ili neki drugi ideolog revolucije.
Dobri očevi kršćanskih (ali i ne samo kršćanskih) obitelji ne mogu biti revolucionari, niti njihova dobro odgajana djeca, revolucionari uvijek dolaze od uništenih obitelji i od onih koji u pravilu mrze svog oca ili ni ne znaju za njega ili od očeva koji su to samo imenom i ne brinu se očinski o svojoj obitelji, naravno da su feministice uvijek na strani revolucije kao i svi javni i neraskajani griješnici poput javnih sodomita.
Neki se zato čude kako je revolucionarna ljevica prestala se brinuti o radničkoj klasi, a da su joj sada glavne brige sodomiti i feministice.
To je zato što ne znaju da je glavni cilj revolucije pobuna protiv patrijahalizma, pa kad u društvu još nije bilo dovoljno sodomita i feministkinja onda su revolucionari računali na proletere kao na snagu koja će uništiti patrijahalizam, kasnije kad su se prilike promijenile odmah su se preorijentirali na nove borce protiv očinstva.

Neki dan pogledah samo naslov YT videa nekog pobunjenog hrvatskog franjevca s naslovom: Volja naroda, volja Božja.
Očito je da kod takvog nema niti poznavanja povijesti, a još manje smirenosti-poniznosti iz koje onda nastaje duhovnost.
Jer Bog ako progovara ljudima onda progovara kroz proroke, svece ili kroz Crkvu, a ne preko referenduma ili bilo koje forme demokracije.
Tko je krenuo na Put, mora biti duboko svjestan da je griješan, da je najgriješniji te da nije dostojan Božjeg čovjekoljublja.
Kako onda takav može pomisliti da mnoštvo griješnika koji čine narod može iskazivati Božju volju?
Volja naroda je bila da se Gospod Hristos razapne.
Nema većeg dokaza da je demokracija zabluda od te činjenice.

Nadalje, kad plediram za monarhiju-patrijahalizam, onda nipošto ne mislim na suvremene protestantske monarhije ala UK u kojima javni sodomiti dobijaju plemićke titule.
To su karikature od monarhija.

Dobio sam nedavno poveznicu emailom na ovaj radikalan i hrabar govor Marka Frančiškovića od srijede navečer u Zadru:


U ovome je potpuno u pravu - samo se izvaninstitucionalnom demonstracijom sile može srušiti plandemijska vlast.
Tako je nešto pokušao arhimandrit Nikodim Bogosavljević u Srbiji i nije uspio mobilizirati dovoljan broj ljudi.
Mislim da je posve jasno da ističe vrijeme u kojem se može organizirano i na 'vojnički' način srušiti vlast koja nam radi o glavi, jer nakon toga vlast će pojedinačno nas početi proganjati, trpati u logore i zatvore, a prije toga zabraniti nam mogućnost zaposljenja, prodaje i kupovine dobara.
Pitanje svih pitanja je, kao što je rečeno, tko će voditi takav pokret?
Nije samo pitanje hrabrosti i sposobnosti vođe, nego za kakvo društvo će se isti zalagati kad eventualno dođe u poziciju patrijarha naroda.
Sama se nameće misao da bi M.Francišković bio ozbiljni ili možda jedini kandidat za mjesto monarha, jer je patrijahalno nastrojen i ima iza sebe dugogodišnju odlučnu borbu protiv dekadentnog sustava, ali kako pomiriti njegovu islamsku vjeru s tim mjestom?
Hoćemo li se boriti da srušimo antikršćanske liberale i sluge NSP, da bismo na kraju dobili kalifat?
Marko Francišković bi trebao prije toga jamčiti da ne će biti kalif niti privilegirati muhamedanstvo.
U svakom slučaju smatram da bi svi trebali biti na prosvjedu u subotu u Zagrebu.
Da si poslije ne zamjeramo da nismo ništa učinili.


Na kraju jedna statistička informacija o blogu.U proteklih nekoliko tjedana posjećenost je primjetno porasla, otprilike 500-600 dnevnih posjetitelja (koji mogu biti ponavljajući).
Posjetitelji koji su značajno porasli su oni iz Francuske.
Ne znam da li se radi o nekim botovima, ili stvarnim ljudima.
Svima pak želim da pronađu Put i da ostanu na njemu do kraja.
Što je vrlo važno u ovim vremenima ubrzanja kad maske padaju, kad će se otkriti anđeoska, ali i demonska lica.
Bojmo se samo Boga koji će nam oprostiti ako vidi naše pokajanje i dobru volju da više ne griješimo nego da čuvamo Njegove zapovijedi.
Sve ono zemaljsko što nam je zarobilo srce začas će nestati kao da nije nikad ni postojalo.
Stoga prigrlimo ono što je vječno.

Broj komentara: 19:

  1. Povraća mi se na careve, kraljeve, okrunjene glave, aristokrate i sličan ološ. Zagovarati monarhiju kao obavezno uređenje države je poganstvo i nema veze s kršćanstvom. Monarh kao živući bog na zemlji - to je bila poganska koncepcija koju je kršćanstvo ukinulo. Da, reći ćeš da je kršćanska monarhija nešto drugo, ali nekakva "obveza" da država bude monarhija jako smrdi na poganstvo. Jer nigdje, nikakva crkvena dogma, ni na istoku ni na zapadu, takvo nešto ne tvrdi. A kad čovjek pogleda ove današnje monarhije, britansku i druge kraljevske kuće, pogotovo mu prođe volja za monarhijom.

    Krešo Maroti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nigdje gdje je bilo kršćanstvo nije bila republika do li u nekoliko gradova kao što su bili Mleci-Venecija koji su bili poznati po svojoj dekadenciji i bavili su se intezivno sa trgovinom, kasnije i bankarstvom.
      I grčki najznamenitiji filosofi su prezirali demokraciju, Sokrat je između ostalog i zbog toga osuđen na smrt.
      U SZ to jest u Izraelu je vladala najvećma monarhija, Gospod Hristos je potomak Davidov i svaki kršćanin mora Ga smatrati svojim Carem i Gospodom.
      Zato mi je nerazumljiva tvoja reakcija (na povraćanje) na spomen careva.
      U Očenašu se spominje Carstvo, postoji carstvo Božje, a ne republika Božja.
      Kao što jedan loš otac ne može srušiti instituciju očinstva, tako niti jedan loš car ne može srušiti instituciju monarhije koja je samo institucija očinstva-patrijahalizma svedena na mjeru naroda i države.
      Povijest svijeta je povijest monarhija, republike de facto postoje samo od francuske evolucije nadalje.
      I znamo kakvo 'dobro' su nam donijele.

      Izbriši
    2. Dakako da bi bila ludost Plenkovića ili bilo kojeg političara proglasiti kraljem ili carem.
      Monarh treba prvenstveno biti rob-sluga Božji, a ne netko tko smatra da mu nitko nije ravan.
      Nadalje mora biti spreman dati svoj život za svoje podanike, za svoju djecu.
      Mora biti mudar i to da nema mudrost ovoga svijeta, nego onu koja dolazi od Mudrosti.
      Mi u RH i u javnosti takvog čovjeka nemamo.

      Izbriši
    3. I u čemu je zlo republike-demokracije?
      U tome da se smatra kako se pitanje dobra i zla riješava većinom na izborima na kojima istu vrijednost ima glas nekog sveca i nekog razbojnika.
      Monarhija ako je kršćanska priznaje autoritet i vrhovništvo Boga.
      U republici vlada iluzija kako je narod suveren, kako je on na vrhu odlučivanja, dok u stvarnosti na vrhu su oni koji su skriveni upravljači u nekim ložama, a u krajnu ruku na čelu je onaj tko upravlja s ložama, a to je Sotona.
      Kad bi i stvarno narod bio suveren i na vrhu, i tada ne bi bilo dobro, jer na vrhu mora biti Bog da bi takvo društvo imalo Božji blagoslov.
      Kako može Bog blagosloviti društvo koje Ga ne priznaje za vrhovni autoritet nego sebe stavlja na mjesto Boga?

      Izbriši
  2. Taj isti Bulj bio je za Sinjsku alku ove godine dopustio covid potvrde ili obvezno testiranje za pristup alci. Jel mu došlo napokon u glavu, jel to napravio zato što se istinski stavio na službu narodu ili zato što se pobojao reakcije naroda? U svakom slučaju, taj čin je za svaku pohvalu, još bi samo trebao ukinuti maske i obustaviti pelcovanje u Sinju i bio bi pravi narodni junak, kao što je to bio pokojni predsjednik Tanzanije.
    Što se tiče prosvjeda, smatram kao i M. Francišković da "Svjetlom protiv tame" neće nikako promijeniti Plenkovića niti njegovu zlu volju. Prosvjedi bi trebali po meni biti agresivniji i žustriji, onda dakako i masovniji, sa puno većim uključivanjem navijača(koji su jedna, priznali mi to ili ne od okosnica našeg hrvatskog društva)te narodnih policajaca i vojnika u prosvjede, spremnih i na otkaze, degradacije i poniženja zbog pravednosti. Trebamo se ugledati na francuske Žute prsluke, i tako napraviti organizirani protuvladin pokret. E tad je moguća pobjeda. Normalno, ništa bez Boga i njegovih svetaca. Grešni carinik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za Bulja ne mogu reć, ali mogu općenito reć za političare da im je temeljni problem što su u strankama koje bi trebalo i inače ukinuti.
      Političar (ako je u nekom državnom tijelu) treba predstavljati ljude koji su ga izabrali, a ne slijepo slijediti politiku koju promovira stranka.
      Stranke uostalom skoro da i više nemaju ideoloških postavki nego su grupacija ljudi koja želi oragnizirano doći na vlast u prvom redu da bi sebe i svoje uhljebili.
      Stranke su kao legalizirane lože.
      Tako da vjerujem kako bi mnogi političari po svojoj savijesti odbili poslušnost scenaristima plandemije, ali to ne čine što zbog straha od gubitka položaja i uhljebništva, što zbog stranačke discipline.

      Izbriši
    2. Ima časnih pojedinaca u strankama, ali definitivno skoro sve stranke u RH ne protive se otvoreno EU i NATO, osim možda A-HSP-a ili neke druge pravaške strančice. To je veliki propust stranačkih šefova desnih (i "desnih") stranaka u Hrvatskoj. Ali ipak, u ovoj plandemiju vidjeli smo da nisu svi političari pristali na plandemiju, npr. Karolina Vidović Krišto nije, Hasanbegović, Marin Miletić a u zadnje vrijeme i Bulj se usprotivio kovid-potvrdama. Vjerujem i ja da bi ih bilo i više da nema pritiska u svojim strankama, ali je definitivno pohvalno ono što je Most napravio: raspisao prijedlog za davanje referenduma o covid potvrdama. Sad, kako će se stvari razvijati vidjet ćemo kasnije. Grešni carinik

      Izbriši
  3. Emile, sanjaris o nekakvom kralju a mi ocekujemo dolazak Kralja nad kraljevima i Gospodara nad gospodarima. Onoga koji je odbio da ga zakralje kad je bio na zemlji, Iv6,15) . Onaj cije Kraljevstvo nije od ovoga svijeta i Koji nije htio zebedejevim sinovima dati ministarske fotelje. Onaj koji je svojim ucenicima prao noge, onima koji Ga slijede a ne svakome koji ustraje u grijehu. Onaj Koga smo izbacili iz javnoga zivota i cije smo slike zabranili u javnim ustanovama. Onaj koji nije dosao da mu sluze nego da sluzi.
    Lk19,11,, Neki covjek ugledna roda ode u daleku zemlju da primi kraljevsko dostojanstvo, pa da se onda vrati... Njegovi su ga sugradjani mrzili te za njim poslase poslanike da izjave:. 'Necemo da ovaj zavlada nad nama.'... A moje neprijatelje koji nisu htjeli da zavladam nad njima dovedite ovamo i pogubite ih preda mnom!'"
    Sto ce nam kralj od ovoga svijeta za kojeg se moze reci cinio je zlo u ocima Jahvinim, kao sto su cinili njegovi oci.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije to sanjarenje, nego je kako napisah Božja zapovijed o ustrojstvu društva, od obitelji, roda, naroda pa do zajednice naroda (carstvo).
      Ljudsko društvo treba biti slika svete Trojice u kojoj je Bog Otac monarh, načelo iz kojeg se rađa Sin i izlazi Duh Sveti.
      Hristos nije nikad rekao da Mu je Otac poslušan, nego da On sluša Oca i da su jedno (jedan Bog u tri lica-osobe, koja su jednosuštna-jednobitna, nerazdjeljiva i jedne volje).
      Dakle ovaj moj tekst nije nipošto očekivanje o dolasku nekog pravoslavnog cara, koji se možda pojavi, možda ne, nego o načelu očinstva koje uvijek važi jer je to načelo u svetoj Trojici, jer je kako veli sv.Pavao, Bog Otac otac svim očinstvima na Zemlji.

      Izbriši
    2. U Svetomu Pismu, kao ni u predaji nigdje se ne spominje dolazak nekakvog vladara, cara ili kralja. Doduse spominje se knez ovoga svijeta i da je svijet u njegovoj vlasti. I ne samo to nego svi oni koji su od ovoga svijeta i u svijetu u vlasti su tog zloga kneza.
      Sto se tice izlazenja Duha Svetoga evo ti malo za razmisljanje sto kaze crkveni naucitelj Sveti Robert Bellarmino:,, Kako bi shvatili da je razlog unistenja ustrajanje u zabludi u vezi proizlazenja Duha Svetoga, na sam blagdan Duhova su Turci zauzeli Konstantinopol, ubili cara, a carstvo je u potpunosti unisteno. Stoga mnogi usporedjuju Grcku crkvu s kraljevstvom Samarije, koje se odvojilo od hrama i na kraju je odvedeno u vjecno ropstvo.
      Na blagdan Duhova 29.svibnja 1453. opca ofenziva Turaka unistila je Bizantsko carstvo. Koja slucajnost.
      Robelar

      Izbriši
    3. Iz Pisma vidimo da Bog nije imao namjeru postaviti kralja nad Izraelom nego je to bila zelja naroda.
      1.Samuel8,5,,Postavi nam dakle kralja da nam vlada, kao sto je to kod svih naroda. "
      7,,A Jahve rece Samuelu:,, Poslusaj glas naroda u svemu sto od tebe trazi, jer nisu odbacili tebe, nego su odbacili mene, ne zeleci da ja kraljujem nad njima. ''
      To se isto zbiva danas jer svi su ostavili Boga da bi sluzili tudjim bogovima. Kad su se iznevjerili Saul, David i Salomon sto ocekivati od Heroda sadasnjeg dana.
      Robelar

      Izbriši
    4. Prvo, pad Carigrada ako se tumači kao Božja kazna, onda je to prvenstveno zato što su car, patrijarh i gotovo svi episkopi potpisali i prihvatili unijaćenje na saboru u Firenzi-Ferari i počeli su uniju sprovoditi u djelo.
      Sv.Marko Efeški je ostao protivnik unije znajući da car i patrijarh rade truli kompromis s vjerom, odnosno prihvaćajući papističke zablude kako bi im Zapad pomogao protiv Turaka.
      Zapad ne samo da nije pomogao, nego je i naoružao Turke s teškim topovima koji su na nekoliko mjesta srušili obrambene zidove Carigrada i tako je Carigrad pao.
      Izjava - bolje turski turban nego papska tijara je više nego opravdana, zato što je vjera ostala pod Turcima, a sa papizmom bi momentalno nestala.
      Drugo, Bog je savjetovao Izraelcima da ne traže cara, nego da im On ostane car, da Izrael ostane kao neki vid teokracije pod kojom će Bog preko proroka voditi Izrael.
      Teokracija nije nipošto republika.
      Kao što napisah, Bog Otac je monarh, zato je kršćanstvo monoteistička religija, a ne vjera u 3 Boga.
      Stoga to sveto načelo trebaju slijediti i oni koji su stvoreni na Božju sliku i priliku, zato je povijest ljudskog spasenja povijest patrijarha, a ne skupština i republika.
      Isto to načelo očinstva primjenjuje se i u obiteljima, i u rodu, kao i u narodu.
      Treće, nije istina da je car David u konačnici iznevjerio Boga, jer je David veliki prorok koji je u psalmima nagovijestio svojeg potomka kao Spasitelja, isto tako svojim pokajničkim životom postao je svet i kao takav nama uzor.

      Izbriši
    5. Ps89,19,, Svetac Izraelov kralj je naš. "

      Robelar

      Izbriši
  4. Vrijeme prosvjetiteljstva je bilo inače samo planirano kao prijelazno razdoblje prema monarhiji Antihrista.
    Na kraju se svodi samo na dvije mogućnosti, Antihrista za cara, ili Hrista.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uz M. Franciškovića, jedan prilično odlučan govor održao je i izvjesni Tomislav Stockinger, na Markovom trgu u Zagrebu (rekao je da se ova bitka vodi u ime Isusa i BDM, da moramo biti spremni na otkaze, poniženja pa čak i smrt te da će nas koji se protivimo korona-NWO-u povesti u pobjedu). Sad, iako je ovaj Stockinger hrvatski branitelj, kršćanin-katolik i protiv NSP-a, čini mi se da je Marko puno radikalniji i bolji za funkciju vođenja pokreta protiv covid potvrde i općenito NSP-a te za vođenje države, iako je musliman. Ne vjerujem da bi segregirao kršćanstvo, katoličanstvo i pravoslavlje, ali pretpostavljam da bi ipak široko promovirao islam i muslimane, koji mi se čini da je primio zbog fasciniranosti borbom muslimana protiv cionizma, njihovom ratobornošću koja je veća od ratobornosti nas kršćana te zbog ideje Ravne zemlje, koji je puno zastupljeniji u islamu nego u kršćanstvu(ako ga uopće ima konkretno u katoličanstvu). Grešni carinik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko znam, u Kuranu se spominje da je Zemlja ravna, uostalom i sam Marko je citirao Kuran jednom kako bi "dokazao" da je Zemlja ravna. Također, Kyrie Irving, jedan od osoba kojima se Marko divi (a i ja ga podržavam zbog otpora pelcovanju) i koji je musliman vjeruje da je Zemlja ravna. Grešni carinik

      Izbriši
  6. Nažalost, kao i uvijek kod nas, veliki je problem hrvatska nesloga, "dva Hrvata, tri stranke", pa čak i oko ovako važnih pitanja kao što je covid teror. Evo sada gledam yt kanal profesora Jurišića na kojem je kao lažne desničare pobrojao Most, Marka Franciškovića, Keleminca i D. Domazeta Lošu: https://www.youtube.com/channel/UCBBk8DEZxwF6zLVjOQbvo6w/community
    Umjesto da se sad ujedinimo svi koji se protivimo Novom svjetskom poretku, svjetskoj judeomasoneriji i covid-teroru, dijelimo se na grupe i grupice i još manje i manje grupice. Od ovih pobrojanih svi su suprotstavljeni bar nečim NSP-u i covid teroru: Most svojim referendumom, Francišković svojim govorima, Keleminec svojim stavom protiv covid-terora i admiral Lošo svojim antiglobalističkim stavovima, pa ipak, Jurišić umjesto da se ujedini sa njima denuncira ih kao lažnu desnicu. To je čisti idiotizam i glupost, umjesto da se ujedinimo i zajedno gonimo gamad s Pantovčaka bilo preko Jadrana, bilo preko Dunava svojim gazdama na Zapad, on denuncira ostale desničare (dobro, Most nije desno nego je više centar-desno, ali ostali su čista desnica) da nisu desničari. Kakav promašaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda je zagovarao prije EU, ali više ne zagovara:https://direktno.hr/direkt/loso-hrvatski-ulazak-u-europsku-uniju-je-promasaj-koji-nas-skupo-kosta-bez-drzave-nema-ni-slobode-127017/
      Ovdje je totalno promašio da su Europsku zajednicu osnovali "kršćanski demokrati" (kakav paradoks) kako bi očuvali "kršćanski identitet"(moš si mislit!), ali je bar rekao da su danas europski birokrati u službi Novog svjetskog poretka. Nego, nije poanta u tome, već da se protivi covid-teroru a to je najvažnije za sadašnje vrijeme, a uostalom Lošo je u svoje vrijeme napravio sjajan posao u kontraobavještajnoj službi i oko plana Z4 tako da mu mi Hrvati dakako trebamo biti zahvalni na tome(naravno, to ne opravdava što je podržavao EU i NATO kako vi velite).

      Izbriši
    2. Kad smo već kod EU i NATO, još jedna bitna stvar za Hrvatsku neovisnost, a koja se ne spominje dovoljno bio bi i izlazak iz tzv. UN-a, na način kako je fašistička Italija(koja je bila neusporedivo manje zlo od SSSR-a, Jugoslavije, partizana ali i od nacista)istupila iz Lige naroda. Vjerujem da bi Marko i Jurišić i to zastupali, ali dosad nisam vidio to. To bi bila prava sloboda. Grešni carinik

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.