četvrtak, 24. veljače 2022.

Objašnjenje o kalendaru Crkve, i nešto o ratu u Ukrajini

Čitatelji bloga znaju da sam jedno vrijeme pripadao Istinskoj Pravoslavnoj Crkvi Grčke, kao i da je ista nastala podjelama u mjesnoj Grčkoj PC po pitanju uvođenja novog kalendara 20-tih godina prošlog stoljeća.
Iako sam već pisao, ponovit ću - kalendar Crkve nije dogmatsko pitanje.
Ovo predavanje o.Gorana iz SPC u Nizozemskoj uvjerilo me je ponovno u to:

(u međuvremenu videa više nema na YT  pa ću dati samo prvi dio)


Ipak se video ponovno javio:




Kalendar je stvar društvenog konsenzusa o tome kako će se brojiti dani, mjeseci, godine.
Bog je otkrio da je stvorio nebeska svjetlila da bi ljudima oni bili mjerila promjene vremena, da se kalendari ravnaju prema kretanju nebeskih tijela, a ne recimo prema broju oscilacija zračenja atoma Cezija, što je ISO međunarodna prihvaćena definicija sekunde.
Nebeska tijela su svima zdravih očiju vidljiva i tako čovjek može svojim očima pratiti kalendar, a ne da vjeruje nekim znanstvenicima kako su oni izmjerili toliko i toliko oscilacija nevedenog atoma i da je to prava jedinica vremena.
"Problem" s nebeskim svjetlilima je što njihovi periodi gibanja nisu u međusobnom omjeru u cijelim brojevima, pa su primjerice stari Izraelci imali mjesečev kalendar čija godina je je imala 12 mjeseci, a period mjeseca  nije ni 30 ni 31 dan, niti 27 dan, nego 27 dan, 7 sati, 43 min, 11.6 sekundi.
Stoga je nakon izvjesnog brojenja mjesečevih godina (12 onih mjeseci) jedna godina imala 13 mjeseci.
Sunčeva pak godina nema 365 dana, nego još 6 sati, 9 minuta, 9.76 sekundi.
Stoga ne postoji apsolutno točni kalendar, svaki kalendar ime 'greške' koji se u nekom periodu kompenziraju (kao Izraelska godina od 13 mjeseci, ili kao računanje prestupne godine u kojoj veljača ima 29 dana), ali kako vrijeme odmiče, tako je greška svih kalendara sve veća (najprecizniji je koliko znam novi julijanski kalendar, kudikamo je precizniji od gregorijanskog i ima periode koje su 'prirodnije').
Dakle, samim time što ne postoji apsolutni kalendar, tako ni pitanje kalendara ne može biti pitanje dogme, nego je to pitanje dogovora.
Tako je prvi ekumenski sabor Crkve u Niceji 325.g. definirao kanonom pitanje kad se slavi Uskrs kao središnja točka liturgijske godine - prva nedjelja nakon punog mjeseca i nakon proljetne ravnodnevnice, ali nikad prije židovske Pashe (onda se Uskrs proslavlja slijedeću nedjelju, što RKC ne poštuje).
Saborski oci su tada dali zadatak aleksandrijskim astronomima (kršćanima) da izrade na osnovu toga kalendare čini mi se za budućih 500 godina.
Aleksandrijski astronomi su i formirali tzv. julijanski kalendar koji je je dobio ime po rimskom caru koji ga je proglasio službenim kalendarom Rimskog carstva. 
Ne može ponavljam, nikako biti dogmatsko nešto što je proglasio rimski poganski car, nego je kanonski uređeno pitanje Uskrsa u postojećem julijanskom kalendaru (kanon nije dogma).
Međutim, kako je i rečeno u drugom dijelu predavanja kojeg više nema na YT, već u 7 stoljeću je u Crkvi rečeno kako julijanski kalendar ne prati astronomsku proljetnu ravnodnevnicu, a u 14 stoljeću je carigradski patrijarh razmatrao mogućnost promjene julijanskog kalendara.
Zaključeno je ipak da bi to moglo izazvat podijele kod vjernika diljem svijeta (jer nisu svi vjernici pripadali carigradskom patrijahatu), i onda se je od reforme kalendara odustalo.
Dva stoljeća kasnije rimski papa Grgur je na Zapadu objavio reformu kalendara koja je po njemu dobila ime.
Crkva međutim to nije prihvatila, vjerojatno iz istog razloga kao i prije, a još važniji je razlog što Crkva ne može prihvatiti i slijediti papističke shizmatike po pitanju kalendara, a ne da je itko imao stav kako je kalendar dogmatsko pitanje koje se stoga ne može mjenjati.
K tome su pravoslavni tada većinom živjeli pod turskom okupacijom, pa je i politički to bilo problematično.
Međutim, došlo je 19.st. i početak 20.st., Turci više nisu bili moćni, a postali su i premreženi masonima, većinom preko Engleske, takvi su i organizirali 'mladoturke' da izbace sultana i učine od Tursku prozapadnu, promasonsku i sekularnu republiku.
K tome masoni su imali utjecaj ne samo u ogromnoj turskoj državi, nego i među nekim visokim klerom Crkve od kojih su neki bili i pripadnici masonerije.
U prvom redu se tu radi o Meletiju Metaksakisu čije je uspon na skoro sve vodeće tronove Crkve bio dotad nezabilježen, budući je otkriveno njegovo nepravoslavno ponašanje, ali uvijek ga je 'netko' gurao na još veći tron (neki u SPC su ovdje licemjerni, jer Meletija optužuju s pravom kao heretika i nekog tko je ciljano doveo do podjele među pravoslavnima, dok je pak isti donio tomos o priznanju SPC na području koje dotad nije pripadao Beogradskom patrijahatu i koji je zbog toga utržio značajne novce od novostvorene kraljevine SHS, kasnije nazvane Jugoslavijom).
Tako je na kraju bio i aleksandrijski patrijarh koji je tamo uveo gregorijanski kalendar, a prije toga je bio carigradski kad je urbi et orbi proglasio da je pitanje kalendara pitanje jedinstva svih kršćana, ne misleći pri tom na pravo jedinstvo kršćana-pravoslavnih, nego na lažni, tako danas rašireni ekumenizam.
Zahvaljući njemu je prvo Grčka PC prihvatila novi kalendar i započela tako s podjelama među vjernicima u Grčkoj i šire.

Dakle, umjesto da je pitanje kalendara ostalo ono što je uvijek bilo, pitanje dogovora i prihvaćanja svih mjesnih Crkvi, postalo je pitanje ekumeniziranja s rimokatolicima i protestantima, i podjele među pravoslavnima.
Bez ekumenskog sabora Crkve reforma kalendara nije trebala biti nigdje proglašena (kao što je prvi ekumenski sabor definirao kad treba biti Uskrs, tako bi novi trebao definirati novi kalendar s zajedničkom liturgijskom godinom).
Nije dogma niti da Uskrs mora biti uvijek prema proljetnoj ravnodnevici, punom mjesecu i židovskoj Pashi, nego je to kanonski uređeno tako da je Crkva brojila od kalendarske ravnodnevnice, a ne astronomske ravnodnevnice (ponavljam - tako su već u 7 stoljeću primjetili da julijanska ravnodnevnica nije astronomska, nego da za njom kasni).
Presudno je važno da svi pravoslavni u isti dan slave Uskrs, da u isti dan započnu Časni post, ostale postove, pomične i nepomične blagdane.
Nažalost to nije slučaj, a možda dadne Bog da prije Njegovog dolaska, svi pravoslavni opet imaju isti kalendar.

Vezano za rat u Ukrajini, pogledajte slijedeći razgovor između dva pravoslavca o geopolitičkoj situaciji.
Jedan sugovornik je Turčin, drugi je Amerikanac, tako da se ne pomisli da imaju proruske stavove zbog svojeg podrijetla.


Uglavnom, SAD bi odavno izvele invaziju na Kubu (ili bi zaprijetile svjetskim ratom) da nije svojevremeno SSSR povukao rakete s otoka.
To je jednostavno pravilo samoobrane kad se radi o potencijalnom sukobu dvije velesile.
Također, Zapad je obećao da se NATO pakt ne će širiti istočno od tada ujedinjene Njemačke (u protivnom SSSR ne bi dao kao sila pobjednica drugog velerata zeleno svjetlo za ujednjenje Njemačke i prešutnu suglasnost na pad istočnih komunističkih država).
Sve je to prekršeno, iako je Rusija konstantno na to upozoravala.
A sad nešto o paraleli koju neki Hrvati davaju između nas i Ukrajinaca, i Srba i Rusa.
Jednostavno, ona je kriva, povjesno i etnički.
I Ukrajinci i Rusi se pozivaju na prvotno rusko carstvo koje je osnovano oko Kijeva i naziva se još Kijevska Rus.
Dakle, Ukrajinci kao narod nisu postojali sve do nacionalizma 19.st. (tako se kod nas u RH zovu Rusinima, a ne Ukrajincima iako se radi o istom narodu) i pitanje je da li su u stvaranju ukrajinskog naroda i nacionalizma imali prste upletene okolne države, a možda i one sile "Antante" s ciljem da oslabe Rusko carstvo koje se je znatno počelo širiti prema jugu oslobađajući teritorije okupirane od Turaka i sa zamalo postignutim ciljem oslobađanja Carigrada (tako su Francuska i Engleska zaratile s Rusijom, tzv. Krimski rat da bi tako spasile Tursko carstvo, a Austrija se je tada podlo povukla od savezništva s Rusijom).
Dok su Hrvati i Srbi povjesno odvojena dva naroda, vjerojatno bliskog podrijetla, koja su imala svoje odvojene srednjovjekovne države.
Stoga kad neki naši hlebinci daju takvu paralelu, onda dolijevaju ulje na velikosrpsku laž da su Hrvati izmišljeni narod, samo će dodat - kao i Ukrajinci, eto sami Hrvati to priznaju.

Druga dimenzija ovog rata je moralno-vjerska, a možda i eshatološka.
Zapad je pojam smrti civilizacije koja istu moralnu smrt širi svijetom.
Podsjetit ću da RH ne bi imala pristup EU i NATO da nije organizirala paradu pedera u Splitu i Zagrebu.
Gotovo sve moralne izopačenosti modernog svijeta dolaze od Zapada.
Ukrajinci su očigledno s vragom-zapadom tikve sadili kako bi dobili neku lažnu sigurnost od ponovne rusifikacije.
I sad im se o glavu te tikve razbijaju.
Jesmo li i mi Hrvati u tome slični Ukrajincima?
U tome jesmo, jer smo svoju budućnost vezali za EU i NATO (s računicom, naravno lažnom, kako će nas NATO braniti ako Srbija krene ponovno u iredentistički ratni projekt).
Stoga, nisam neki optimist što se tiče naše budućnosti kao naroda i države (koja ionako više nije suverena).
A to ima veze s našom povijesnom greškom što smo se povezali s rimskim papom odnosno s papizmom, dok je suvremeni Zapad monstruozno dijete istog shizmatičkog i heretičkog Rima.
Drugačije se nije ni moglo dogoditi, jer iz laži nikad na kraju dobro ne će doći. 

Neki misle da su svi pravoslavci apriori za današnju Rusiju i ovaj rat, da u Putinu vide svojeg vođu.
To vide većinom oni kojima je etnofiletizam prije vjere, tako su nekad i dočekali boljševičku Crvenu armiju - jer oni su naši, oni su Rusi (iako su po definiciji boljševici progonitelji kršćanstva).
Naravno, kršćani ne mogu očekivati da će se vjera širiti ratom, to je zabluda križara kojih pravoslavni etnofiletisti osuđuju, ali istu križarsku zabludu daju sebi za pravo koristiti.
Da, izgleda kako nije sadašnja Rusija stekla isti stupanj degeneracije kao Zapad, ali Rusija već stoljećima slijedi Zapad s malim zakašnjenjem. 
Ovo jednostavno  nije rat između antikršćanstva i kršćanstva, ovo je rat između različitih brzina antikršćanstva.


P.S. Portal "Logično" je proruski, to je evidentno.
Ne bi trebalo to niti biti problematično, kad bi Rusija bila Rusija, a ne još jedna igračka cionista koja povremeno udara u panslavizam, povremeno u pravoslavlje, povremeno u tekovine boljševizma i Crvene armije, a istovremeno kao i sve druge države sudjeluje u plandemiji.
Tamo je izašao ovaj komentar koji pogađa srž stvari:

Cio boys Putin i Lavrov kazu da je pored demilitarizacije, cilj invazije na Ukrajinu i DENACIFIKACIJA??? A da nije CIONIZAM (cionisti) “rodio” nacizam, komunizam, boljsevizam, liberalizam… i time sebe sakrio kao najvece zlo svijeta? Da je Putin istinski Rus i domoljub i da nije “njihov” prvo bi krenuo u ciscenje Rusije od cionista-DECIONIZACIJA, a ne bi se lizao s njima. Svjetski “lideri” su lutke na koncima cionizma i to ne samo Biden (i njegovi prethodnici), Macron, Jonson, Merkel… vec i Putin i Zelenski. 10-ak dana prije upada ruskih trupa u Ukrajinu pocelo je popustanje tzv. mjera u vezi “pandemije” i top tema svjetskih medija odjednom gotovo nestaje sto je bio signal da se sprema neki drugi cirkus. S druge strane, mjesecima ranije tzv. Zapadni “lideri” su najavljivali Putinov upad u Ukrajinu i gle “slucajnosti” zbilja tako i bi. Putin pravda vojnu intervenciju “opasnoscu” da Ukrajina udje u Nato!? Pa ce kobajagi, u tom slucaju, neka raketa da leti 5 min do Moskve, druga 8 itd. Kao da oruzane snage SAD (filijale judeo bankara) ne mogu Moskvu gadjati s neke druge strane, pa i iz Kosmosa ako treba. Novi “Hladni rat” je “patka” bas kao i stari s tim da moze prijeci i u “vruci” ako “neko” tako odluci… Cilj je samljet stoku sitnog zuba. Ovo je rat na vise nivoa, jedan od njih je i rat elite protiv prekobrojnih beskorisnih izjelica-“resursa” koji nije vise potreban, osim za “poslednju predstavu”. Ne moze cionista Biden izaci pred 300+ milijuna Amerikanaca i reci: “Ameriku je potrebno demontirati i uvesti zajedno sa Rusijom i svim ostalim zemljama pod kapu jedne Svjetske vlade, a i vas gospodo ima previse, dogovorite se kojih cemo 100 milijuna eutanizirati, za pocetak”. Niti moze izaci Putin pred 140 milijuna Rusa pa nesto slicno reci. Ali zato profesor Klaus Svab, glasnogovornik “izabranih”, moze javno govoriti o tzv. Velikom resetu, “prozoru u buducnost” i svojim svjetskim “liderima”. Za sprovodjenje paklenog plana cionista o jednoj Svjetskoj vladi potreban je igrokaz, zavodjenje, prevara, ritual, opsjena, DRAMA u koju smu usli (koja ce odnjeti mnoogo ljudskih zivota), gdje slijepa svjetina vidi glumce-lutke, ali ne i glavne lutkare-redatelje drame, dok je scenario davno napisan (Protokoli sionskih mudraca) i svima javno dostupan (ili ipak samo “dostupan”). “Sahista” Putin pokrece rat bas kad je narativ o curoni vec bio poprilicno istrosen i laz zapela pa idemo dalje pojacat sa sledecom “sok terapijom”. “Lideri” tzv. Zapada putem kontroliranih medija, kobajagi, kreste na Putina koji je malo bolji glumac od njih, ali ipak samo glumac i siri se novi STRAH, nakon straha od “zaraze” koji je vec bio totalno izlizan, i stvara se globalni KONTROLIRANI KAOS u kojem stoka nema pojma sta je snalazi, dok “gospodari svjetske igre” reziraju svoju predstavu… A sto ne bi odigrali dramu kad imate scenario, glumce, kamermane i nesvjesne statiste (svjetinu) koje pomjerate u smjeru koji vam odgovara… Jos ako su svi cipirani i u “mrezi”, mozete uzeti i dzojstik i jos se kvalitetnije zabaviti. A kad izmanipulirani i izmrcvareni gojimski narodi zavape za mirom i redom, onda dodjete kao “spasilac” s “rjesenjem” i primite Oskara za svoj visestoljetni “genijalni” rad, ali ipak ni tada nije kraj jer je to samo film. “Majstori” su napravili racun bez Glavnog krcmara koji ce ih “nagraditi” za njihovu “genijalnost”.

Broj komentara: 48:

  1. "Tako je prvi ekumenski sabor Crkve u Niceji 325.g. definirao kanonom pitanje kad se slavi Uskrs kao središnja točka liturgijske godine - prva nedjelja nakon punog mjeseca i nakon proljetne ravnodnevnice, ali nikad prije židovske Pashe (onda se Uskrs proslavlja slijedeću nedjelju, što RKC ne poštuje)."
    Finska PC slavi Uskrs po gregorijanskom kalendaru, kad i katolici i protestanti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ono što je Grčka PC učinila doneklo je slično, ali samo donekle jer filioque je hereza, a novi kalendar nije, kad je bez sabora Crkve RKC odlučila ubaciti filioque u Simbol vjere, unijeti umjesto kvasnog kruha beskvasni, prekinuti s pričešćivanjem vjernika s Krvlju Gospodnjom i tako dalje.
      O dogmatskim stvarima koje su već riješene saborom nema rasprave, ali o pitanju kalendara je može biti, i niti jedna mjesna Crkva ne bi smjela unijeti novine u postojeći od Crkve prihvaćeni kalendar, nego samo eventualno predložiti da se o tome sazove ekumenski sabor Crkve.

      Izbriši
  2. "Presudno je važno da svi pravoslavni u isti dan slave uskrs, da u isti dan započnu Časni post, ostale postove, pomične i nepomične blagdane.
    Nažalost to nije slučaj, a možda dadne Bog da prije Njegovog dolaska, svi pravoslavni opet imaju isti kalendar."

    Emile, ne plači i ne roni suze, bude to sve sinoda/sabor razriješila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda to bude riješio prorečni ruski pravoslavni car (to znači netko drugi, a ne Putin).
      Vidjet ćemo, ako to bude, tko će onda plakati.

      Izbriši
    2. Koji ruski car, kad je cijela obitelj Romanov pobijena od drugova komunista? Evo, ja predlažem tebe za ruskog cara.

      Izbriši
    3. Zahvaljujem na nominaciji, ali ništa od toga.
      K tome, tko je to rekao da ruski car mora biti Romanov?
      Pa i Romanovi su došli na vlast u 'godinama nevolje' kad su Ruse terorizirali Poljaci i u Moskvi, a prije toga nisu bili carevi, nego su to bili Rurikovi (podrijetlom Vikinzi).
      Konačno i David je postao car, a njegov otac i preci to nisu bili.
      Ovo ne pišem da bih potvrdio nominaciju, nego da bih rekao da ruski car ne mora biti Romanov, a njih još ima, a vjerojatno su neki od njih povezani s masonima kao u pravilu sve preživjelo staro plemstvo.
      Idealno bi bilo kad bi Bog preko nekog novog Samuila odabrao i pomazao novog ruskog cara.

      Izbriši
  3. https://www.youtube.com/watch?v=gBWHv8uJ4qM
    Evo, i vaš cijenjeni arhimandrit Nikodim je napokon otkrio svoju četničku narav: navukao je šajkaču sa kokardom i već slavi >izbavljenje<. Misleći da se sprema rusko pravoslavno carstvo, ne zna da nakon ovog najvjerojatnije slijedi Obraćenje Rusije,Trijumf Bezgrešnog Srca Marijinog i povratak francuske monarhije (da, moguće da će se uspostaviti rusko pravoslavno carstvo, ali ono će biti samo instrument u povratku pravog Francuskog katoličkog carstva, po katoličkim proročanstvima). Čak sanja "pravoslavnog papu" hahaha... dao Bog i Presveta Bogorodica da doživi da vidi bijeli barjak katoličke Monarhije iznad Beograda, a i Moskve. Vidite s kakvim ste sada braća u vjeri, sa vojvodom Bogosavljevićem koji siguran sam, sanja i srpske Plitvice, Dubrovnik i Split, uz srpski Prizren, Podgoricu i Sarajevo. Eto kolika je razlika između Srba i Hrvata... dok nijedan hrvatski katolički svećenik nakon ww2 nije stavio na sebe ustašku kapu, pa ni kapu ZNG-a, i niti pomislio da to napravi, te prisvajao Srijem, Bačku ili Zemun ili zvao Srbe izmišljenim narodom, ovaj kreten ponosno stavlja četničku kokardu na glavurdu, naziva Hrvate pounijaćenim Srbima i vjerojatno priželjkuje cijelu BiH i tzv. RSK. Je li to normalno? Za četničku žgadiju naravno je.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači ti ovako otprilike razmišljaš - mi nismo rehabilitirali ustaški pokret i sve oni koji su se kudikamo više borili za Hrvatsku nego mi 91-95, a vidi Srbe oni su rehabilitirali četnički pokret i srpsku kraljevsku vojsku.
      Nije fer.
      Ne, nego smo mi Hrvati skoro beznadežno naivni i uvijek u defanzivi upravo odonda kad je nestala desetotravanjska generacija Hrvata.
      Što mogu ja poručiti arhimandritu Nikodemu radi toga što smatra Dražu Mihajlovića junakom i žrtvom komunista?
      Ništa i nije mi do toga.
      Hrvatski nacionalizam praktično ne postoji u odnosu na srpski.
      Shodno tome je i vitalnost hrvatskog naroda na takvoj jadnoj razini, jer su u kontinuitetu od 1945. kod nas u domaji intelektualci koji samo variraju i vagaju koliko će biti jugoslaveni, a koliko Hrvati.
      K tome jadnom stanju naroda prodonila je jaka veza Hrvata s papističkim Rimom koji je glavni razlog ovog stanja dekadencije Zapada.
      A ti se kao neki Hlebinac raduješ nekom francuskom kralju koji će biti vazal pape i ratni pobjednik (prije će u Francuskoj doći na vlast neki emir, nego rimokatolički kralj)?
      I smatraš da će se Rusija obratiti tako da će se Rusi klanjati rimskom papi kao i Hrvati dok im ovaj zabija kajlu na kanonizaciji Stepinca?
      Iluzija je slaba riječ za opisati ono čemu se nadaš.

      Izbriši
    2. Svakako da smo trebali rehabilitirati sve časne ustaše i domobrane, da. A što se ostalog tiče... kako sam ja hlebinac što se radujem katoličkoj monarhiji a vi niste kad se i vi radujete caru, ali ruskom pravoslavnom? Eto, ja nisam licemjeran pa vas nisam proglasio hlebincem, a vi mene jeste. I opet ponavljate istu retardiranu grešku: proglašavate papom Uzurpatora Bergoglija. Doći će jednom do ustoličenja pravog pape, ne bojte se. Smatram da će se Rusija obratiti u svoje vrijeme, po proročanstvu blažene Ane Marije Taigi koje kaže da će Rusija, Engleska i Kina ući u Crkvu.
      I nadalje... nije samo da N.B. smatra D. Mihailovića junakom, nego vjerojatno smatra i velikosrpsku agresiju na RH i BiH opravdanom i žudi za ponovnim mijenjanjem granica. Ako to njegovo četništvo ne osuđujete, znači da se s time slažete. Ali što može Hrvat preobraćen u pravoslavlje nego da trpi četništvo svoje vjerske braće Srba...
      Gc

      Izbriši
    3. Također, četnička zastava ima kao amblem mrtvačku glavu sa kostima,poznati masonski znak( ništa čudno ako znamo da su oni bili vojska masonske KJ i da su sami Karađorđevići bili masoni). Još, ustaše su se za razliku od četnika javno borili za hrvatsku državu, dok su se četnici pod krinkom borbe za Jugoslaviju borili za Veliku Srbiju.Gc

      Izbriši
    4. Pa evidentno je da je (vele)srpska politika tradicionalno sklona trgovanju između istoka i zapada, to konačno radi i trenutna vlast u Srbiji koja će se ili smijeniti ili promijeniti svoju politiku ako Rusija zavlada Ukrajinom i eventualno krene prema Carigradu.
      Izgleda da je tamo makijevalizam samo konstanta.

      Izbriši
    5. Mata:
      "A Nikodim je nedavno Putina proglašavao antikristom."

      Ne da branim o.Nikodima, nego da iznesem istinu.
      On konstantno govori da je Rusija pod židovskom okupacijom još od 1917. te polaže nadu u eventualnog budućeg ruskog cara, ne u Putina.

      Izbriši
    6. Ne samo 'ocu' Nikodimu nego iz cijele SPC viri iz džepa četnička kokarda i velikosrpska šubara. Po tome pitanju jednako razmišljaju i 'otac' Nikodim i 'monah' Atonije, i 'eparhija' raško-prizrenska u egzilu i razvikani 'otac' Rafailo. Nema nikakve razlike između navedenih i ostatka SPC s Porfirijem na čelu i bratskog im Hilandara sa Svete gore. Svi oni tuku u jedan velikosrpski klin u borbi za obranu 'srpskih' zemalja i 'svetih mučenika' iz Jasenovca, Stare Gradiške, Jadovna i tako će i ostati jer su na tome velikosrpstvu i ustanovljeni od strane kralja Aleksandra. U cijeloj SPC trenutno sada nema, a nije bilo ni prije, niti jednog vjernika od laika, svećenika, episkopa do monaha da ne razmišlja i djeluje velikosrpski i oni se toga nikada neće osloboditi. Ono što je jednom postavljeno na krivom temelju ili laži tako i ostaje, tu nema pomoći i milosti Gospodinove. Kao takvo, njihovo je pravoslavlje posve mrtvo i uopće ne služi svojoj svrsi a što smo mi hrvati od 1918. pa sve do danas posve osjetili na svojoj koži. Umjesto da nas hrvate privlače oni nas od 1918 a i danas svojim lošim primjerom velikosrpskog pravoslavlja uporno tjeraju od svetog Pravoslavlja. Tko tu činjenicu danas ne vidi slijep je kod očiju i gluh kod ušiju.

      Izbriši
  4. https://www.youtube.com/watch?v=xqpqlwMHdxU

    Razglednica s Raba. Mali voli klasičnu muziku i jahanje. LOL

    OdgovoriIzbriši
  5. Mata, srbi su obezglavljeni upravo zbog SPC koja nije onakva kakva bi trebala biti. SPC je samo mrtvo slovo na papiru a što možemo jasno vidjeti u današnje vrijeme kada nema hereze koja je zahvatila sveto Pravoslavlje a da se trenutno posve ne očituje i živi u SPC. O tome stanju najbolje govore i protiv njega se jedino trenutno bore gore spomenuti 'monah' Antonije, 'otac' Nikodim, eparhija raško-prizrenska u egzilu i još neki, međutim oni su posve mali u odnosu na takvu SPC koja ih smatra disidentima i otpadnicima. Realno gledajući ovi navedeni 'disidenti' su u pravu kada se bore protiv hereza koje su uhvatile cijelo sveto Pravoslavlje pa tako i SPC međutim i među njima ima razlike u pristupu prema toj borbi. Dok 'otac' Antonije u toj borbi zagovara da se ne izlazi iz SPC nego da se ostankom u njoj vodi borba iznutra dotle 'otac' Nikodim smatra da se od heretika treba udaljiti izlaskom iz SPC. Mislim da isto mišljenje ima i ekipa u eparhiji raško-prizrenskoj u egzilu. E sada ti budi mudar pa uvidi tko je od njih u pravu a svi za sebe kažu da su upravo oni a da drugi nisu u pravu. Iz toga svega je vidljivo da je veliki raskol među njima koji se tobože bore za ispravnu SPC a po logici stvari da tog raskola ne bi trebalo biti ako se ispravno i legalno bore. I eto njihova prokletstva, ostalo ih tako malo koji sebe smatraju ispravnima a između sebe su razjedinjeni i ne mogu se vidjeti ni čuti. Iz svega rečenog nije ni čudo da takav narod snalaze sve kazne Božje a kao što je i navedena kazna u primjeru premijerke Brnabić.

    OdgovoriIzbriši
  6. Eto već treći dan invazije(agresije) na Ukrajinu... obistinjuje se ono što sam još u ljetu 2021. pročitao kao komentar na yt od jednog čovjeka: da mu je neki poznanik, sa očitim masonskim vezama rekao da će "neki veliki rat početi 2022." Sve se čini da je ovo predigra za Treći svjetski rat, nešto mi tu jako smrdi, kao i sa ovim "korona virusom" od pred dvije godine. Počeli su ukidati covid potvrde, maske po školama i javnim mjestima, o koroni više skoro nitko ne mari, došla je nova doza straha za široke mase. A i Putin se ponaša jako čudno, histerično... prva dva dana agresije sam bio više na ruskoj strani nego na ukrajinskoj, jer nisam mogao biti na istoj strani sa pederskim NATO-om i odvratnim zapadnjacima, dok mi se Rusija činila kao tradicionalna sila, protiv Nwo-a , ali sve više vidim da je ovo iscenirano od strane SAD-a i Rusije, koji žele podijeliti interese. Naravno, masonskim sotonistima, Amerima i Židovima odgovara da se pobije što više bijelih kršćana-Slavena, bili to Rusi ili Ukrajinci, a naravno Čifut Zelenski neće nastradati. Sve u svemu, ne zna se viśe tko tu pije, a tko plaća. Mislim da bi se svi katolici trebali moliti u ovom trenutku za Trijumf Bezgrešnog Srca Marijinog i za dolazak katoličkog monarha i pravog pape, koji će donijeti mir ne samo u Ukrajinu, već i u cijeli svijet. Grešni carinik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cariniče pa još grešni, s ruskog vojnog stajališta Putin je u pravu jer brani strateške interese Rusije. Tko je god bio vojnik i ako se imalo razumije u vojnu taktiku i strategiju dugoročno i strateški gledano rusi su ovo morali učiniti jer im neprijateljsko ponašanje Ukrajine nije ostavljalo drugu opciju. Strateški gledano, naravno da rusi ne mogu mirno sjediti, gledati i dopustiti da se na teritoriji Ukrajine postave strateška oružja koja su prijetnja njihovim također strateškim interesima. Rusi nisu glupi da sami sebi naprave medvjeđu uslugu i dopuste nešto što im prije ili kasnije može donijeti velike vojno-strateške probleme. Rusi nisu vojno-strateški glupi da u njedrima tove guju koja će ih u najnezgodnijem trenutku po njih ugristi i pokušati usmrtiti.
      Što se tiče posvećenja Rusije s papom na čelu nema od toga ništa, to je samo tlapnja prevarenih od strane sotone i ništa drugo kao što je i tlapnja s druge strane, odnosno da će se pojaviti pravoslavni ruski car koji će povesti pravoslavne u konačni boj i tako po svijetu spasiti pravoslavlje. I jedno i drugo su utopija od ljudi koji nemaju pojma o svetoj kršćanskoj vjeri, odnosno nisu pronikli u njenu bit i sadržaj.

      Izbriši
    2. I meni se tako čini.
      Vjera se ne može širiti mačem ili kako fantazira o.Nikodim da če ruska vojska dignuti svoju zastavu u Vatikanu i postaviti nakon više od tisuću godina pravoslavnog rimskog patrijarha.
      Što je smetalo da se dosad nije rukopoložilo rimskog papu?
      Naravno, ekumenizam, jer kako će PC koje su skrenule u zabludu ekumenizma i univezalističke religije ekumenizirat onda sa heretičkim rimskim papama?
      I ne znam kakav bi to bio trijumf pravoslavlja ako će za nekoliko godina Antihrist ubiti pobjedonosnog ruskog cara?
      Takva proročanstva su mi sve više sumnjiva, jer ispada kao da su neki “starci” već vidjeli sve kako će se Apokalipsa odvijati, a to je onda objavljeno na internetu.
      I onda neki koji to gledaju gotovo padaju u prelest da im je Bog preko interneta objavio što nas čeka u neposrednoj budućnosti.

      Izbriši
    3. I onda se dolazi do tipične etnofiletsističke zablude, borba za Veliku Srbiju je borba ruskog paravoslavnog cara koji dolazi suprotstaviti se Antihristu.
      Kao da je Gospod Hristos crtao liniju Virovitica-Karlovac-Karlobag.
      Neka dadne Svedržitelj blagodati da čim više srpskih pravoslavaca otvori oči i odbace đavolsku zamku u kojoj se nalaze.

      Izbriši
    4. Emile, tako je slažem se, srpski pravoslavci su trenutno u velikoj zamci tipične etnofiletsističke zablude koju po milosti Gospodinovoj što prije od sebe moraju odbaciti.

      Izbriši
  7. Dinko, znam ja sve što je prethodilo ovom ratu, Majdan, puč protiv predsjednika Janukoviča, napad na bioskop s Rusima 2014. u Odessi, nasilje protiv ruskih zastupnika u ukrajinskom parlamentu i općenito prema proruskim i ruskim Ukrajincima, najava ulaska Ukrajine u NATO itd. i po tome shvaćam Putina i Rusiju za ovaj potez. Ali, zašto nije onda izvedeno ovo što sad gledamo već 2014., nego tek sada 2022., na kraju plandemije? Uostalom, ovu invaziju(koju ne pravdam) su Rusi mogli započeti i 2020., ali nisu, što ih je bila prpa virusa pa zbog toga nisu? Ne, ovo je očigledno koordinirano da nakon plandemije (za koju su moćnici odredili da završava ove godine) ide rat, a nakon toga uspostava jedne svjetske vlade.
    A što se tiče proročanstava, u Bibliji piše da proročanstva ne preziremo... za mene je dovoljno da je Naša Gospa u priznatom ukazanju u Fatimi rekla da mora doći do posvećenja Rusije. Također, mnogi katolički sveci su prorokavali o dolasku francuskog monarha i svetog pape, tako da nema razloga zašto bi ta proročanstva odbacivao. Gc

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cariniče pa još k tome grešni, može se razgovarati o tome zašto se to nije prije izvelo nego se sada izvodi, odnosno je li namjerno planirano za kraj plandemije da bi se svijet opet držao u jednoj vrsti straha i stresa. Može i to biti jedna od kombinacija ako je Putin uključen u te planove globalista. E, sada teško je reći je li uključen ili nije. Ako je uključen onda to za sada vrlo vješto krije. Moje je mišljenje da još uvijek nije i da im koliko toliko mrsi planove te da je ovaj napad na Ukrajinu samo vojno-strateška obrana ruskih državnih interesa. Teško da će iz ovoga nastati treći svjetski rat, još uvijek je rano za njega a po riječima Billa Gatesa poslije ove trenutne plandemije treba doći nova još jača i zaraznija za koju se, kako Bill kaže, trebamo spremati. On kao deklarirani globalista zasigurno puno više zna o tome jer se brine o tome kako svoje bogatstvo što bolje oploditi. A što se tiče proročanstava tu moramo biti posve oprezni u rasuđivanju jesu li od Boga ili sotone. Za rasuđivanje moramo biti vođeni Duhom Svetim a tu milost ima ili je imalo vrlo mali broj ljudi unutar svete Crkve Kristove. Tvoj stav s pozicije katolika za ukazanja u Fatimi i moguće posvećenje Rusije je u redu ali gledano iz pozicije svetog Pravoslavlja to je čista zamka i zabluda sotone.

      Izbriši
    2. Malo ste mi čudni. Na fb koliko vidim podržavate Ukrajince, a ovdje pravdate Putina(ili se pravite?). Moj je stav da bi Hrvatska u ovom sukobu trebala biti neutralna. Niti slati dragovoljce ni vojnu pomoć, osuditi agresiju da, poslati humanitarnu pomoć da, ali ništa više od toga ne. Ovo je u interesu masona i Novog svjetskog poretka. Grešni carinik

      Izbriši
    3. Ne pravdam Putina nego iznosim zašto se je Putin odlučio na vojnu akciju, tko normalan podržava rat, a stav ti je kriv jer dragovoljce se ne može zaustaviti da odu u rat a vojnu pomoć smo dužni poslati ukrajincima jer su što se tiče naoružanja slabija strana u sukobu, također smo dužni i vojno u sklopu velike svjetske koalicije sudjelovati u zaustavljanju rata i traženju mirnog rješenja. Ne možemo biti pasivni dok netko pod izgovorom ratnih granatira civilne ciljeve gdje ljudi žive. Mogućeg psihopatu kao što je bio Hitler treba na vrijeme zaustaviti jer ima nuklearno oružje kojim a kako vidimo i sada prijeti što je naravno vojno i moralno nedopustivo.

      Izbriši
    4. Svjetska koalicija u kojoj kažeš da trebamo biti, je antihristovska.
      Oni više ni ne kriju da ovo nije samo borba protiv Rusije, nego je prvenstveno borba za Novi Svjetski Poredak.
      O izjavi ukrajinske političarke koja je to izrekla pišem u slijedećem tekstu (na kraju).

      Izbriši
    5. Aha. Ipak, ne slažem se da bi trebali poslati vojnu pomoć i dragovoljce. Rusija bi se vrlo lako mogla okrenuti protiv nas ako bi poslali vojnu pomoć, a k tome zašto podržati stranu kojoj stranu drže Soros, Madonna, pederi u NATO-u, Jelena Seljača, M. Jergović, Antifašistička liga i drugi antifašisti i masonske sluge. Osobito su kad već moram tako reći glupi naši dragovoljci u Ukrajini... oni se slikaju sa natpisom "Bog i Hrvati" i kažu da ratuju za bijelu i kršćansku Europu, dok zapravo ginu za NATO, Izrael, masovnu imigraciju, pedere, masone, transvestite poput ukr. predsjednika Zelenskog ili ministra SAD Sama Brintona, mafiju, muslimane itd. Kakva slijepoća i jad. Grešni carinik

      Izbriši
    6. Točno Griješni cariniče, što bi ono rekli, kognitivna disonanca je u glavama mnogih hrvatskih domoljuba koji misle da se bore za Hrvatsku pridruživši se globalnim antifašistima, sodomitima, bankarima, odnosno svjetskoj političkoj vladajućoj klasi koja će ih, ako bude mogla, pozatvarati nakon eventualne pobjede u tom ratu, kao nacionaliste i protivnike Novog Svjetskog Poredka.
      Nije ustvari čudno da Azovsku pukovniju, tu najbolju ukrajinsku postrojbu u koju su ušli i ovi hleninci iz Hrvatske i koja ne krije simbolima povezanost s ukrajinskim postrojbama iz ww2, financira židovski najbogatiji tajkun u Ukrajini (koji je na vlast u Ukrajini postavio onog židova komedijaša Zelenskog).
      Mislim da je takvima idealno da ukrajinski i ruski domoljubi međusobno se poubijaju, onda će moći ponovno ostvariti Hazariju na tom području koju su Rusi pred tisuću godina uništili.
      Lukavi kao uvijek, ovo izgleda kao njihova konačna osveta Rusima (današnji Ukrajinci su potomci tih starih Rusa kao i oni koji se zovu i danas Rusima).

      Izbriši
    7. Znam, Kolomoisky financira Azov (slušao sam Holjevca na Velebitu koji o tome prilično upućeno govori). Slažem se, vjerojatno se radi o hazarskoj osveti i uništenju Rusije. Gc

      Izbriši
    8. Emile, brate po 'oružju', po tome onda i naša obrana od četnika '91 nije se trebala odigrati jer je bila nepravedna i antikristovska s pozicije svetog Pravoslavlja jer su je vodili bojovnici heretici hrvati katolici. Daj malo razmisli o svemu kada kažeš da ne treba velika svjetska koalicija protiv bilo kojeg psihopate a u ovom slučaju Putina bez obzira na to je li Ukrajina trenutno antikristovska ili nije, odnosno je li ta koalicija koja bi se okupila protiv Putina antikristovska ili nije. Psihopatu se na vrijeme mora zaustaviti da ne bude poslije kasno kao što je bilo kasno u primjeru glupog Hitlera. Zar nije bila opravdana velika svjetska koalicija protiv glupog Hitlera i zar ta koalicija nije bila antikristovska jer su u njoj sudjelovali i heretici katolici i pravoslavni koji su bili u zabludi komunizma. S pozicije pravoslavlja kako mogu biti u svojim djelima ispravni heretici katolici a oni su upravo s Zapada potukli glupana Hitlera i da njih nije bilo komunisti ili pravoslavci s Istoka ne bi uspjeli sami u tome. Uostalom mi trenutno i jesmo već u velikoj svjetskoj koaliciji jer smo podržali deset puta slabijeg u sukobu raznim trenutnim sankcijama. Ma što deset puta slabijeg nego i tisuću puta slabijeg jer glupi Putin ima nuklearno oružje a ukarajinci nemaju i posve su u podređenom položaju. Ne vodi se današnji rat samo s oružjem već i ovo nametanje raznih sankcija je posve ubojito i ima svoju svrhu. Stoga smo im dužni pomoći jer su u poziciji kao što smo mi bili '91. A ,kako to da njima danas osporavaš pravo koje smo mi imali '91?! Oni kao i mi odnosno kao i svaki čovjek imaju svoju slobodnu volju i to od Boga darovanu i mogu izabrati kao i izgubljeni sin u Evanđelju krivu stranu što opet ne znači da će u svojoj zabludi i ustrajati!? Zar se po primjeru izgubljenog sina nemaju pravo vratiti u okrilje svoga Oca kada shvate da su pogriješili. A, da bi se vratili u okrilje oca potreban im je mir u okvirima svoje zemlje a kao i što je nama danas potreban mir u okvirima naše Domovine. A to što će oni po našem lošem primjeru izabrati ili su već izabrali poganu EU je njihovo od Boga dano pravo sve dok po primjeru izgubljenog sina ne poprave i shvate da su u krivu. A, što se tiče pukovnije Azov što je jedna pukovnija u odnosu na narod od 40 miliona stanovnika. A, koliko ja znam u toj pukovniji je hrpa domoljuba koji razmišljaju kao naši hosovci '91. Stoga je ta pukovnija opravdana bez obzira tko ju je osnovao jer se je 2014 dokazala ukrajinskom narodu kao što se je HOS '91 dokazao našem hrvatskom narodu. A, ti cariniče pa još grešni, bolje da nađeš pa da gledaš i slušaš nekoga tko je razuman i razborit u očima Božjim nego što gledaš i slušaš Jurića i njegova frenda Holjevca koji ne znaju tko im glavu nosi a kamo li što je sveta volja Božja!

      Izbriši
    9. Nije isto i ne može se uspoređivati Hrvatska 91. i Ukrajina 2022.
      Nikad nisam zažalio što sam se borio tada za svoju domovinu jer oni koji su je tada vodili nisu propagirali antikršćanstvo kao što se danas događa na Zapadu i u Ukrajini.
      Drugim riječima, da me danas pozove Plenković da uzmem oružje u ruke kako bih branio ovakvu RH - ni govora.
      Ne znam koliki je postotak Hrvata koji podržavaju dekadentni Zapad, ali kad bi postali većina, isto se više ne bih borio za njih i možda bih digao ruke od naroda kojem pripadam.
      Smatram to pitanjem - hoću li ostati u Sodomi i čekati gnjev Božji, ili otići iz takvog perverznog grada.
      Tu dileme nemam.
      Čekam u međuvremenu da se moj narod probudi od opijenosti Zapadom i vrati u Pravoslavlje u kojem su bili kad su se krstili.

      Izbriši
    10. Zar biš se Dinko borio za svoju domovinu, znajući da ako "naša" strana pobjedi da će djecu odgajati u "slobodnoj" Hrvatskoj sodomiti, da si kao domoljub dobar samo kao topovsko meso, a da će te u miru proganjati kao zločinca nacionalistu?
      Da će oni koji uživaju plodove borbe sprovoditi samo naloge svjetskih judeo-masonskih središta moći, to jest učinit će sve da nestane sloboda i suverenost za koju smo se borili?

      Izbriši
    11. Preko 97% registriranih vjerskih zajednica u Ukrajini su kršćanske, a oko polovica njih je pravoslavne tradicije. Druga polovica je podijeljena između katolika i protestanata (manji broj). Trenutno sada Ukrajinu napada Rusija u kojoj je oko 80% žitelja pravoslavne tradicije i sada se postavlja pitanje što će učiniti pravoslavac državljanin Ukrajine u ovoj situaciji a da bude opravdan pred Gospodinom! Što bi ti učinio da si rođen i da živiš tamo sada kao pravoslavni vjernik a napadaju te tvoja pravoslavna ruska braća i žele eliminirati tvoga sina koji je iako kršten trenutno odlutao od pravoslavlja i prozapadno je orijentiran?!

      Izbriši
    12. Koliko je dosad vidljivo Rusija nije pokrenula opću invaziju u smislu da bi angažirala sve svoje vojne snage, nego je išla na rušenje trenutne prozapadne vlasti u Ukrajini s ciljem da se vrati Ukrajina u stanje prije 2014.
      Ne vidim stoga da je njezin cilj likvidacija prozapadnih građana, pa u toj hipotetskoj situaciji sin ne bi bio ugrožen.
      Osim ako nije Zelenski :)

      Izbriši
    13. Pa zar Putin nije već pokrenuo skoro pa opću invaziju, upotrijebio je gotovo sve što ima osim nuklearnih bombi a u narednim danima ako ne nastane mir da bi pokorio Ukrajinu počet će upotrebljavati i ona oružja koja drži u tajnosti pa čak moguće i ona koja su zabranjena po konvencijama. Putin kaže da mu je namjera bila da svrgne i uništi naciste s vlasti i postavi prorusku vlast i onda naiđe na otpor cijelog naroda koji svojim životima brane te naciste koji su trenutno na vlasti. Eto ti pameti i loše procjene Putinove i sada da bi se izvukao iz živog blata u koji je upao mora ili se izvući pregovorima ili većinu Ukrajine sravniti sa zemljom da bi je pokorio i osvojio. Moja je procjena da je njegov cilj i bio da pod krinkom svrgavanja kako on kaže nacista s vlasti posve okupira Ukrajinu koju s vojno strateškog gledišta mora imati pod svojom kontrolom.

      Izbriši
    14. Znaš i sam da je uobičajeno da napadač ima tri puta više vojnika, a u ovom slučaju to nije bilo, barem do sad.
      Da je cilj vojnim putem izvršiti puč kao što su na malo drugčiji način izvele SAD 2014. dokaz je što su ruske snage krenule prema Kijevu sa sjevera, a vjerojatno se je planiralo i s juga.
      Također, broj civilnih žrtava je skoro minimalan, to nije nipošto nalik kako su u ww2 saveznici 'oslobađali' Njemačku kad su ciljano bombardirali civile kako bi ih čim više pobili.
      Spominješ naciste iz Azovske pukovnije, a mislim da je to jedna od većih židovskih podvala Rusima i Ukrajincima, budući židovski oligarh ih financira.
      I ne razumijem kakvi su to idioti ako su stvarno nacional-socijalistički orijentirani kad se bore za židovskog oligarha, za državu u kojoj je predsjednik i premijer židov, i koji će ako i ne budu poraženi, biti proganjani više nego HOS-ovci kod nas poslije rata.
      Za njih se može reć - kako god rat završi, oni će biti gubitnici, zasad su dobri kao topovsko meso u židovskom pokušaju da ovladaju preko Ukrajine i s Rusijom.
      Ako Rusija izgubi ovaj rat, izgledat će kao da su se Hazari (koji nisu pravi semiti, nego su potomci Jafeta kao i ostali 'kavkaski' narodi što uključuje sve bijele narode) koji su prešli na židovstvo osvetili knezu Svajatoslavu i Kijevskoj Rus što su im uništili hazarski kaganat-carstvo pred više od tisuću godina.

      Izbriši
    15. Kada spominješ pukovniju Azov i nazivaš ih nacistima nimalo se ne razlikuješ od Putina i njegovih pristaša po cijelom svijetu pa tako i srba gdje god se nalazili u i van Srbije. Po riječima Denisa Šelera svi borci iz te pukovnije su se nakon prestanka borbi 2o14 mogli inkorporirati u sustav oružanih snaga Ukrajine što su i mnogi učinili. Kako oni mogu biti nacisti ako su branili Ukrajinu u međunarodno priznatim granicama od ruskih separatista koji su se pobunili i uz pomoć rusa digli ustanak protiv matične države Ukrajine kao što su i naši domaći srbi uz pomoć Srbije '91 digli ustanak i osnovali svoju paradržavu po teritoriju HR jer je nisu htjeli priznati za svoju domovinu Kako oni mogu biti nacisti ako nisu nigdje izvan Ukrajine otišli se boriti odnosno nisu nikoga išli napadati s namjerom da osvojene teritorije priključe Ukrajini. Putin kaže da mu je namjera vojnim putem smijeniti naciste u Ukrajini a ne vidi da je on nacista u svojoj Rusiji koji je pobio i pozatvarao sve neistomišljenike pod krinkom da su neprijatelji ruske države i tradicije a sada kao i Hitler preže i vojno napada na teritorije jedne međunarodno priznate i suverene zemlje. Ako smatra ove u Ukrajini sa Zelinskim na čelu za naciste onda kakva je razlika između njih i njega kada su i jedni i drugi u ovoj vražijoj plandemiji gušili sve vrste sloboda koje garantiraju ustavi obiju država. Zar njegovi panduri još nedavno nisu išli u ruske samostane i tamo hapsili redovnike i redovnice i vjerni narod koji se u te samostane sklonio a koji se nisu htjeli nasilno cijepiti. Koja razlika između njega i kako on kaže nacista iz Ukrajine sa Zelinskim na čelu?
      Gledam ovih dana što pišu mediji u Srbiji o svemu tome i oni su sto posto uz Putina a sutra imaju i najavljen veliki prosvjed podrške Rusiji u njihovoj agresiji na jednu suverenu državu. U komentarima nisam naišao na nikoga tko osuđuje Putina nego čak naprotiv svi ga bezuvjetno podržavaju. U Rusiji je zbog ove ruske invazije ipak zatvoreno oko 7000 ljudi koji su se pobunili protiv ovoga što radi Putin i dosta rusa smatra da je ovo što Putin radi dugoročno pogibeljno za Rusiju a u Srbiji nema nikoga tko tako smatra nego svi podržavaju invaziju i hvale se u tome. Iz toga se vidi koliko su posve zglaizali kao narod kada se raduju nečijoj nesreći u ovom slučaju ljudi u Ukrajini. Po ovome do sada viđenom Putin je ispada veći nacist od ovih koje optužuje da su nacisti i protiv kojih je odobrio invaziju i poveo nemilosrdni rat.

      Izbriši
    16. Možda sam stvarno krivo nazvao te naivce nacistima.
      Po tebi je definicija nacional-socijalista ako netko vodi agresivnu politiku, ako napada drugu zemlju.
      Onda su i Tatari to bili.
      Međutim odlika nacional-socijalista je stvarno nacionalni socijalizam, mnoge arapske zemlje bile su takve, Sirija, Irak i Egipat su bili takvi.
      Jedna od karakteristika njihova je bila da nisu nikako htjeli dozvoliti da stranci vladaju nad njima, pogotovo ne oni koji se nalaze svuda, nigdje se ne žele asimilirati, i obično preuzmu od domorodaca bankarstvo i ključne poluge vlasti.
      Azovska pukovnija kažu da ima insignije nekih postrojbi Ukrajinaca iz ww2 i koje su bile bliske SS Wafen postrojbama.
      Međutim ove sadašnje financiraju židovi, a ovi pred 80 godina su se borili protiv židova, pogotovo židova boljševika.
      Dakle to je jedna groteska ili nadrealizam.
      S druge strane smatraš da rat koji spriječava dolazak raketnog oružja na granice Rusije nikako ne može biti opravdan.
      To jednostavno ne stoji.
      Preventivan rat je opravdan da bi se izbjegla veća katastrofa.
      Ne može Ukrajina i Ukrajinci biti nevinim žrtvama ako su htjeli dozvoliti NATO i SAD da na njihovom teritoriju i uz granicu s Rusijom postave raketno nuklearno naoružanje.
      Rusija je ovdje imala pravo na intervenciju.
      Prošlo stoljeće je SAD postavila u Tursku rakete, a onda je SSSR išao postaviti rakete na Kubu.
      SAD je bio spreman na totalni rat zbog toga i nitko se nije čudio, a kasnije su organizirali neuspjelu invaziju na Kubu.
      Zašto to svi zaboravljaju, i sad se prave kako je Rusija učinila tobož veliki presedan.
      RH je sad poslala kažu naoružanja u Ukrajinu za naouružat 4 brigade.
      Jesi li svjestan da smo sada postali meta Ruskih raketa ako dođe do općeg rata?
      Kad su dvije države u sukobu i kad treča država jednoj pošalje oružje, ipso facto je navjestila rat onoj drugoj.
      K tome više se ni ne krije da će Novi Svjetski Poredak biti uspostavljen ako se porazi Rusija, to je rekla ukrajinska parlamentarka da se oni bore i za NWO, a šef britanske obavještajne službe je rekao da se Zapad razlikuje od Rusije najviše po slobodi LGTBQ.
      Dakle, izgubi li ovaj rat Rusija tek ćemo vidjeti grozotu pustoši Zapada, k tome Rusiju će onda raščerupati, i vjerojatno uspostaviti ponovno nekadašnju Hazariju.

      Izbriši
    17. Inače sam skinuo s interneta knjigu D.Ljotića iz 1940. "Drama savremenog čovjčanstva". Mislim da je on, kao i Velimirović, dobro nazrijevao što će se dogoditi u nadolazećem ratu ako "saveznici" pobijede.
      Što se je i dogodilo. I u takvom globaliziranom društvu koje čeka Antihrista živimo.
      Dugin je u pravu, Rusija je zadnja prepreka da se uspostavi NWO.
      Hrvatska za koju smo se borili je samo pijunčić tih snaga, suverenosti i slobode u RH nema.
      Ako ovi pobjede, ono što smo doživjeli s plandemijom je kamilica prema onom što će uslijediti.

      Izbriši
    18. Dodao bih samo da ako uz Rusiju padne i Iran, onda smo definitivno gotovi pred NWO. Francova Španjolska je pala, Salazarov Portugal i Dolfussova Austrija također, Vatikan tiho 1958.isto, Grčka hunte pukovnika, Južni Vijetnam... u ovo vrijeme zadnja brana NSP-u su još samo Rusija, Iran, Bjelorusija i Sirija, sve nekatoličke zemlje jer su katoličke već otprije potpisale kapitulaciju pred Nwo! Uzdajmo se u Boga, koji može i zlo okrenuti na dobro, pa tako i ovaj Novi okrenuti na Stari tradicionalni poredak. Gc

      Izbriši
  8. Putin nije nikakva krscanska opcija. to je covjek koji ne voli ni rusiju nit Hrista. ne bi bio KGBovac od mladosti i to iz provjerene komunisticke obitelji.
    nije se on nikada obratio vec glumi kao i Mesić i sl. pijun u svjetskim igrama, ovaj puta ratnim.

    svakako molimo Hrista za obnovu krscanske vladavine, a ne boljševičkih otpadaka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. slažem se da Putin nije kršćanska opcija jer on nema pravu spoznaju o tome što je istinsko kršćanstvo ...

      Izbriši
    2. Slažem se da je upitno Putinovo kršćanstvo.
      Međutim, u Putinovoj Rusiji je zabranjano promoviranje sodomije, štite se tradicionalne kršćanske vrijednosti, možda ne idealno, ali neopisivo više nego što to rade "demokršćani" na Zapadu ili kod nas.
      Znači ako je slab ili nikakav kršćanin Putin, kakvi su tek otpadnici zapadni političari koji se nazivaju kršćanima?
      To uključuje i rimskog papu koji je vjerojatno najuspješniji promotor svih perverznih agenda.

      Izbriši
  9. pravoslavac (i nikakav drugi kriscanin) ne smije nikad jedno zlo pravdat drugim, na oko vecim.

    naravno brate da je zapad gori od rusije. tko to ne vidi? no rusija je vodeca zemlja po abortusu, sidi i rastavi u europi. ujedno ima manji postotak ljudi koji idu na nedjeljna bogosluzja nego sto idu recimo u Italiji na rimokatolicke mise.

    rimski papa Franjo je u sluzbi Zapada, to se jasno vidi.

    kazem, nemojmo jednu degenericnu zemlju pravdat zato sto postoje jos degenericniji.

    uostalom od 3 velesile sve 3 imaju legalno ubijanje djece, a najzescu borbu protiv sodomitske ideologije vodi Kina... i dalje je zlo... zato nema nam druge nego se moliti za hriscanskog cara.

    JADNIK

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam pravdao Putina, štoviše kritizirao sam njega i RPC što nisu jasno osudili boljševizam i boljševičku državu.
      I abortus je naslijeđe te države.
      Posve je jasno da se svi trebamo obratiti, i svi narodi, naravno onda i ruski narod.
      Međutim u ovom sukobu je stvarno ujedinjeni globalni svijet protiv Rusije koja još nije potpuno pravoslavna.
      Izgubi li Rusija u ovom ratu, novi svjetski poredak će krenuti većom brzinom.
      Možda bi i trebalo da se dogodi nešto slično, pa da se Rusija pod nevoljom obrati i postane opet pravoslavna, s eventualnim budućim pravoslavnim carem.

      Izbriši
    2. Svatko normalan se sada može uvjeriti da okupacija Luganjske i Donjecke oblasti te aneksija Krima nisu bile slučajne jer je raspadom Svjetskog saveza Rusija ostala bez ovih navedenih strateških prostora a koje je po svaku cijenu morala sebi vratiti pod kontrolu. Devedesetih godina to nisu mogli jer su bili posve ekonomski slabi i nisu mogli vojno pomoći Srbiji '99 kada je Nato napadom na Srbiju silom uzeo Kosovo i zato Nato sada šuti kada je Rusija koliko toliko moćnija i naravno po primjeru Nato-a opet uzima silom svoje vojno-strateške ciljeve i interese. A sva ova priča o tobože sprječavanju nacista da ne ovladaju Ukrajinom je sam paravan za okupaciju ne samo navedenih područja nego i moguće osvajanje cijele Ukrajine. A što se tiče NWO on neumoljivo dolazi jer je sve manje onih koji svojim molitvama sprječavaju ili usporavaju njegov dolazak. Putin s tim usporavanjem nema nikakve veze jer on ne zna ništa o tom usporavanju, to samo znaju istinske sluge Kristove što on svakako nije.

      Izbriši
  10. https://www.lincolnshireworld.com/news/people/freemasons-give-ps50000-to-support-ukrainian-refugees-3595548
    Kad i ovo "humanitarno društvo" daje pomoć ukrajinskim izbjeglicama, onda znam koliko je sati. Ne vidim da su nas ovako pomagali za vrijeme Domovinskog rata, a kamoli da su pomagali jadnoj djeci Iraka, Afganistana, Libije i Sirije. Normalno, trebali bi pomoći ukrajinskim izbjeglicama, ali moramo uvidjeti i da je ovo rat za konačno pokorenje Rusije i uspostavu Nwo.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.