četvrtak, 8. rujna 2016.

Rođenje Bogorodice




Danas je veliki blagdan rođenja Marijina. S Njezinim rođenjem započelo je vrijeme dolaska Mesije i Otkupljenja. De facto s ovim događajem započinje Novi vječni zavjet.
Do maloprije sam gledao jedan video o Bogorodici u produkciji koptskih shizmatika. Nisam dodao heretika monofizita, jer u videu oni kažu kako je Krist jedna osoba s dvije naravi, pravi Bog i pravi čovjek. Znači autori videa nisu heretici monofiziti kakvi su ostali kopti. 
Doduše, oni ipak jesu heretici jer ne vjeruju da je Bogorodica začeta bezgrješno, a znamo kako je tu dogmu proglasio papa Pio IX sredinom 19.st.
Argument njihov zbog čega Marija nije bezgriješno začeće je što su je spolnim putem začeli Njezini roditelji i što je u svojoj "Veliča" navela Boga kao svojeg Spasitelja. 
Istočni grijeh se po njima, a mislim da je i to nauk Crkve, prijenosi spolnim začećem. 
Citiraju Davidov psalam u kojem on kaže kako ga je u grijehu začela njegova majka (a to nije bio preljub i majka i otac su bili časni ljudi).
Međutim ovdje su u zabludi, jer pretpostavljaju kako su sv.Joakim i sv.Ana spolnim putem začeli Mariju, međutim nigdje to nije navedeno u sv.Pismu niti, koliko mi je poznato, u pisanju kršćanskih otaca. 
Bog je dakle mogao Mariju stvoriti s posebnim zahvatom, mogao je Njezinu dušu, kao što sam na početku bloga pisao, stvoriti od Isusove ljudske duše, koja je po mojem mišljenju prvi stvor i od koje je kasnije isto stvorena duša Adama i Eve direktnim zahvatom (znači nespolno). Moguće je dakle da su sv.Joakim i sv.Ana dali samo tijelo Mariji, ali ne i dušu, te je stoga Bogorodica bezgriješno začeće.
To je ujedno i odgovor zašto je Marija nazvala Boga svojim Spasiteljem.
Jer bez tog posebnog Božjeg zahvata Njezina duša bi bila stvorena od Joakimove i Anine i tako bi bila začeta u istočnom grijehu.
Marija je dobila tijelo od roditelja, ali Njezina duša je stvorena posebno, jer Bog se je htio utjeloviti u majci koja nije nikad bila pod dominacijom Sotone.
Bilo bi zanimljivo vidjeti da li autori videa vjeruju stvarno u istočni grijeh te da se nitko ne može spasiti bez krštenja, odnosno tek tada nakon krštenja čovjek postaje dijete Božje, ili su slični istočnim shizmaticima koji u to ne vjeruju.
Video je zanimljivo pogledati jer se u njemu navodi dosta povijesnih i teoloških istina, osim one zablude kako Bogorodica nije bezgrješno začeće.
Marija zaslužuje našu najveću pobožnost i divljenje, u to moramo biti posve sigurni, jer Ona je remek djelo Božje, u Njoj je Bog želio i započeo svoj ljudski život.
Stoga je Ona uzvišena nad svim stvorenjima, nad svim anđelima i svecima, Ona je kraljica Neba i Zemlje. Ali Ona je i naša Majka. To znači, ako smo joj odani i slavimo je svojim životom, da smo mi prinčevi, braća Krista Kralja te da imamo najmoćniju zagovarateljicu na Nebu.

Molimo Bogorodicu neka zagovara Kopte koji se Njoj mole da im Bog dadne milosti potpune vjere kako bi Ga dočekali u Crkvi izvan koje nema spasenja!



Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.