nedjelja, 14. listopada 2018.

Moskva i Vatikan u istom kolu

Ne bi smjelo biti iznenađenje kako je RKC objavila da ne će priznati i imati kontakte s autokefalnom Ukrajinskom pravoslavnom Crkvom (u daljnjem tekstu UPC).
Ista stvar bi se dogodila kad bi carigradski patrijarh priznao HPC.
RPC (Ruska Pravoslavna Crkva) ima najviše vjernika na svijetu, iza nje stoji moćna ruska država koja pokušava pomiriti komunizam i pravoslavlje, a Vatikan prvenstveno želi imati dobre odnose s tom mjesnom Crkvom.
U isti koš možemo staviti i SPC, što je bilo očigledno kad je Vatikan odlučio pred nekoliko godina kako se SPC mora suglasiti s proglašavanjem svetim nadbiskupa Stepinca.
Kako se SPC odlučno protivi uspostavljanju HPC, kao što se RPC protivi uspostavljanju UPC, onda možemo biti sigurni da RKC biskupi u RH implicitno znaju da ne smiju podržati HPC.
Dakle ne samo zbog straha da bi neki RKC vjernici prešli na pravoslavlje, nego što gazda u Vatikanu želi imati dobre odnose sa SPC (preko koje vodi put do RPC).
Kijevski patrijahat kudikamo je stariji od Moskovskog, ustvari prva ruska država bila je oko Kijeva, a Moskve još nije ni bilo tada.
S navalom Tatara u srednjem vijeku žestoko je stradala ta država, ustvari bila je uništena da bi se tek obnovila s padom komunizma.
Neki Rusi su izbjegli na sjever, osnovali su Moskvu i drže da su oni pravi nasljednici kijevske ruske države.
U tom pogledu nema sličnosti između njih i između Hrvata i Srba, jer hrvatsko kraljevstvo bilo je među prvim slavenskim, ako ne računamo na bugarsko, a Hrvati i Srbi su povijesno dva izdvojena naroda koji su živili stoljećima u različitim državama.
Dok 'Moskoviti', kako Ukrajinci nazivaju Ruse, znaju da su potekli etnički iz Kijeva (vjerojatno i znaju kako su Ukrajinci 'čišći' Rusi, jer 'Moskoviti' su se mješali i s Tatarima i drugim neslavenskim narodima budući su bili imperijalisti).
Zbog propasti te prve ruske kijevske države koju su okupirali Poljaci i Turci, kasnije djelomično Austro-Ugarska i 'Moskoviti', carigradska patrijarhija proglasila je 1686. kako je Moskovski patrijahat nadređen Kijevskom.
RPC kao i ruska država jedva da kriju svoje apetite prema Ukrajini, pa svim raspoloživim snagama žele spriječiti autokefalnost UPC.
Iako su radili veliki pritisak na carigradskog patrijarha u tome nisu uspjeli.
Da su uspjeli, bila bi to velika nepravda, jer Ukrajina je samostalna država, a ne ruski vazal, k tome ima na desetine milijuna pravoslavnih vjernika, ustvari osim Rusije, najviše pravoslavaca ima u Ukrajini.
Kako sam prethodno pisao na blogu, mjesne Crkve ne smiju biti etničke, a još manje nacionalističke koju podupiru svjetovne države u njihovom imperijalizmu.
Dakle, treba postojati Pravoslavna Crkva Rusije, Pravoslavna Crkva Ukrajine, Pravoslavna Crkva Srbije, Pravoslavna Crkva Hrvatske ... (ove tri točkice ne znače kako sve ostalo pripada toj Crkvi :) ).
Ruski vjernici trebaju prihvatiti kako su od jednog drevnog ruskog naroda iz Kijevske države nastala dva ili tri (jer tu su i Bjelorusi) koji imaju svoje suverene države i koji imaju pravo da u tim državama postoji mjesna Crkva.
Također isto se odnosi na području bivše Jugoslavije na kojem SPC zasada uspješno spriječava formiranje državnih mjesnih Crkvi.
Nadajmo se kako će Bog dati milosti koju će onda prihvatiti vjernici te da ćemo svi zajedno izaći iz zablude etnofiletizma koja žestoko nagriza Crkvu.
Ukrajinski grkokatolici bi se trebali vratiti u Crkvu, tim više što i u ovom slučaju vide kako shizmatički Rim ne vodi računa o pravdi, nego o svojim sumnjivim političkim ciljevima.




P.S. Priopćenje hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra o istom.

1 komentar:

  1. Ne duam kishën autoqefale kosovare ortodokse.

    Elshani

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.