nedjelja, 21. listopada 2018.

Shizma između drugog i trećeg Rima na pomolu?

Glede priznavanja autokefalnosti UPC što je izazvalo duboke podjele između Carigrada i Moskve, drugog i trećeg Rima (pri čemu prvi shizmatični Rim ulazi u koaliciju s trećim o čemu sam prethodno pisao), situacija se je još više zaoštrila.
Moskovski patrijahat je zabranio pod vidom smrtnog grijeha odlazak svojih vjernika na sv.Liturgije pod jurisdikcijom Carigradskog patrijahata.
O tome možete pročitati ovdje .
Carigradskom patrijahatu pripada i Sveta Gora  - poluotok Athos koji se nalazi na sjeveru Grčke i koji se smatra najvažnijim duhovnim središtem u Crkvi.
Nekad je znalo tamo biti na desetine tisuće monaha.
Po toj odluci ruski vjernici više ne bi smjeli niti odlaziti na Svetu Goru, jer odlazak tamo, a da se ne posjeti crkve je besmislen.
Pitanje je i što će biti s tamošnjim ruskim monasima koji formalno pripadaju pod jurisdikciju Carigrada.
Dakle, korak smo do raskola između Moskve i Carigrada.
I to sve zbog grijeha filetizma koji žestoko razjeda Crkvu posljednjih stoljeća.
Posve je bilo drugačije nekad kad su Crkva i zemaljska kršćanska država bili u simfoniji, kad su npr. rimski car Konstantin i njegovi nasljednici sazivali i predsjedali ekumenskim koncilima Crkve.
Slabljenjem Rimskog carstva i stupanjem na svjetsku pozornicu novih naroda i njihovih novih kraljevstava isti traže samostalnost ili čim veću neovisnost od Carigrada ili ostalih četiri prvotnih patrijahata koji su se ustoličili na prvom ekumenskom koncilu Crkve u Niceji (kojeg je sazvao i presjedao car Konstantin).
Sjećamo se npr. iz naše povijesti kako je hrvatski biskup iz Nina tražio uz potporu hrvatskih kneževa čim veću neovisnost od Rima i ondašnje moćne latinske splitske metropolije.
Slično ili još izraženije se je događalo kod ostalih novih naroda koji su došli na područje Rimskog carstva.
I tako su negdje nastale nove patrijarhije to jest autokefalne mjesne Crkve koje su drevne patrijarhije priznale sebi ravnopravnima (u Crkvi su svi biskupi ravnopravni).
I sve bi to bilo u redu da se nije među tim novim mjesnim Crkvama počela širiti klica etnofiletizma te se je tako sijalo zlo sjeme dijeljenja jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve po nacionalnim ključevima jer su te nove države često ratovale među sobom ili napadale ostatke Rimskog carstva te su očekivale da će ih u tim ratnim i imperijalnim 'naporima' podržati mjesne Crkve koje ne bi bile niti ustoličene da ih nisu podržavale iste države.
Tako smo došli do situacije kad mjesne Crkve podržavaju svoje države u ratu s drugom isto tako, barem formalno, kršćanskom državom.
To je bez sumnje skandalozno i nezamislivo u prvoj Crkvi ili u Crkvi za vrijeme rimskih kršćanskih careva kad nije niti bilo druge kršćanske države osim Rimskog kršćanskog carstva.
Stoga sam mišljenja kako se nije ni smjelo dopustiti da novostvorene kršćanske države imaju svoje vlastite i autokefalne Crkve.
Moglo se je primjerice dozvoliti da postoji tada nova Kijevska metropolija, ali ista ni u kakvom smislu ne bi smjela biti podređena novoj kijevskoj ruskoj državi.
Biti ću još radikalniji, novi dotad nekršćanski narodi nisu niti trebali tražiti neovisne države, nego samo svoju autonomnost unutar postojećeg rimskog kršćanskog carstva.
Jer u suprotnom, kako je već povijest dokazala, dolazi do rasta etnofiletizma među samim kršćanima što na kraju dovodi do toga da kršćanin ratuje protiv drugog kršćanina radi vremenitih interesa svoje nacionalne države.
S druge strane svjedoci smo kako sustavno i planski globalna svjetska država i njihova elita uništava posljednje ostatke suverenosti nacionalnih država.
Možemo reći kod nas da živimo u toj de jure nepostojećoj svjetskoj državi, ali koja de facto postoji i stvarno nameće RH nekršćanske i protunaravne zakone i kulturu.
Stvoreno je dakle novo svjetsko pogansko carstvo koje priprema prijestolje za Antikrista.
Preostali kršćani ne smjeli nikako suprostaviti se njima s motivom zaštite nacionalne države i samobitnosti.
Ta bitka je već izgubljena, vjerojatno još u drugom veleratu.
Ako Ukrajinci i Rusi ratuju u ime 'pravoslavlja' onda oni ne ratuju za Krista, nego za svoju zabludu etnofiletizma i po kojoj će se još prije ustoličiti Antikrist kao onaj koji će donijeti lažni mir među njima i ostalim zavađenim narodima.
Po proroštvima mnogih, Antikrist će doći i biti dočekan kao pravi Krist jer će ujediniti sve narode koji će dotad biti na ratnoj nozi.
Dobiti ćemo reinkarnaciju poganskog rimskog carstva, i to će biti opet po Božjem planu i proviđenju, jer tada više neće kršćani među sobom ratovati zbog zablude etnofiletizma, nego će biti proganjani i mučni od te nove svjetske antikršćanske države. 
Kroz te posljednje progone će se očistiti i posvetiti.
Patrijahati mogu otići kako su i došli (jer kako napisah nije ih niti bilo do Nicejskog ekumenskog koncila Crkve), ali Crkva će sigurno opstati i dočekati drugi, slavni i strašni dolazak Krista kao posljednjeg i konačnog Sudca živih i mrtvih.
Kao hrvatski pravoslavac volio bih da postoji HPC kao mjesna Crkva u RH, ali što ako de facto ni ne postoji RH?
Jer ako postoji kao samostalna država, onda bi ista, kao što je poručio arhiepiskop Aleksandar, trebala podržati osnivanje HPC.
RPC ne bi nikako smjela biti instrument u rukama ruske države koja se čak i formalno identificira i kao kršćanska i kao muhamedanska i kao budistička država i kao ona koja se nije odrekla i osudila komunizam-boljševizam (nije li onda Rusija nova 'ekumenska' svjetska država u malom?).
U zabludi su mnogi koji Rusiju smatraju državom koja se suprostavlja novoj svjetskoj državi.
Ona doista želi ostaviti kod nekih takav dojam, međutim ona samo s vremenskim odmakom, radi krinke, radi ono što je zapad učinio pred nekoliko desetljeća.
Moskva nije treći Rim koji se je nekad borio za oslobođenje drugog Rima od Turaka.
U sukobu Rusije i Ukrajine kršćani ne bi smjeli zauzeti niti jednu niti drugu stranu jer niti jedna niti druga se stvarno ne bore za Krista nego ili za svoj etnofiletizam, ili što je još vjerojatnije radi različite verzije jedne svjetske države.
Jer i među masonima ima podjele kako ostvariti antikristovsku svjetsku državu (znakovita je bila podjela između londonske i pariške masonerije).
Na nama kršćanima je sudbonosni zadatak da se otkinemo od vidljivih i nevidljivih mreža ovog svijeta bile one temeljene na etnofiletizmu ili lažljivom svjetskom miru i globalizmu.
Vraćamo se u katakombe kako je i nekad bilo i u vremena kad nije bilo važno jel netko Grk ili Židov, Hrvat ili Srbin, Rus ili Ukrajinac ...

23 komentara:

  1. Možda da pravoslavci nađu kompromisno rješenje pa za četvrti Rim proglase Banju Koviljaču?
    Ipak su Srbi nebeski narod, Abraham potiče od njih, a i Marija je bila Srpkinja, pa bi bilo logično da je četvrti Rim u centru "vaseljene" :)

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srbija do Tokija i problem riješen.

      H.

      Izbriši
    2. Crkva je postojala prije prvog, drugog i treceg Rima. Kako napisah pet patrijahata su nastali tek nakon Nicejskog sabora Crkve, a nakon toga pojam Rim nije oznacavao srediste Crkve, nego srediste krscanske drzave. Tako se kao zapadni shizmatici nemate razloga veseliti sukobu drugog i treceg Rima, jer vas prvi Rim je u kudikamo losijem stanju, k tome vasa RKC dogmatski ovisi o stanju Rima. Prava Kristova Crkva ne ovisi ne ovisi o niti jednom gradu ili covjeku.

      Izbriši
    3. Duh Sveti sigurno nije multiplicirao Rim, umnožavao crkve po nacionalnom ključu, a druge pravoslavne narode podjarmljivao, stvarao nered i "zamrznuo" Učiteljstvo u prvom tisućljeću.

      Bez obzira što Bugarin Aleksandar snovidi, broj Hrvata pravoslavaca se može izbrojati na prste jedne ruke.

      H.

      Izbriši
  2. Zašto Aleksandra smatrate pravim nadbiskupom kad je njegovo ređenje upitno, kad je u vezi s nekom Europskom pravoslavnom crkvom iz Pariza?
    Jeste li upoznati s Istinskom pravoslavnom Crkvom iz Grčke koja ima svoga svećenika u Hrvatskoj (monaha Hrvata) i koja zaista djeluje u katakombama, za razliku od Ivanova, Škulića i sl. koji su instrumenti hrvatskog etnofiletizma?

    https://www.thegenuineorthodoxchurch.com

    Krešo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krešo, među ovim bradatim ljepotanima sa tvoje stranice ne vidim nijednog Hrvata.

      H.

      Izbriši
    2. @ H.

      To su biskupi, a Hrvat je svećenik monah.

      Nađeš li ijednog katoličkog svetca do 11 st. koji je bez brade, svaka ti čast! Katolička Crkva zapovijeda brijanje kleru nakon Velikog raskola radi razlikovanja s pravoslavcima, osobito na graničnom području, npr. Odluke splitske sinode iz cca 1100. g. Kasnije, u 17. st. uvodi i novi način križanja, slijeva nadesno, radi razlikovanja laika. Križanje sdesna nalijevo ima simboličko značenje jer desno predstavlja istok, odakle dolazi Mlado Sunce. A gdje će s istoka išta dobro doći? I napokon u 20. st. napušta Ad Orientem u liturgiji. Zanimljive činjenice, zar ne?

      Krešo

      Izbriši
    3. Krešo,

      Bolje da si šutio, ovako si Emilu na vrat stavio još jedan pravoslavni cirkus. Nije "kolegijalno" od tebe.

      Hrvatski monah u Hrvatskoj skriven u katakombama. Čudna neka Crkva. Pobogu, gdje mu je episkop?

      H.

      Izbriši
    4. @ H.

      :) Duhovit si.

      Čudna Crkva za čudne okolnosti.

      Biskup mu je u Grčkoj jer je Hrvatska pod jurisdikcijom grčkog biskupa. Valjda dok ih ne bude dovoljno za vlastitog biskupa.

      Moraš priznati da gordo zvuči "arhiepiskop Aleksandar", kad tamo, nema ništa osim njegove samozvane titule.

      Crkva uvijek pomalo i samozatajno raste.
      Ne preko medija, prosvjeda, Bujice i sl., nego u tišini.

      Krešo

      Izbriši
    5. Krešo,
      Ad Orientem su ukinuli ekumenisti koji bi se zbližavali s bradonjama i koji daju četnicima da odlučuju od kardinalu Stepincu.
      Pomalo i to ispravljamo. Pa sam tako danas prije podne bio na Ad orientem liturgiji.

      Kvatrić

      Izbriši
    6. Krešo,

      živo mi se fućka za Bugarina, Grka i Srbina Porfirija.

      Emil o katakombama, a ono hrvatski monah u katakombama.

      Krešo, ima li monah WhatsApp za Emilov brži kontakt?

      H.

      Izbriši
    7. @ H.

      Nemam pojma ima li whatsapp. Ali, znaš kako se kaže, svaka ptica svome jatu leti.

      Samo ne znam onda što ti i slični radite na ovom blogu. Ne izgleda baš kao da ti se živo fućka. Dobro, vjerojatno želite vratiti Emila u svoje jato. Sretno!

      @Kvatrić
      Lijepo da ste nešto ispravili. A i brade su opet u modi. Kaže papa Franjo da je sve to moda. Ipak je on živo učiteljstvo.

      Krešo

      Izbriši
    8. Krešo,
      nije još proglasio dogmu o bradama, pa lako za papu Franju.

      Upali smo na Emilov blog kao vi u Franjinu komisiju. Od Tradicionalnog katolika, prako sedevakantizma do pravoslavlja ipak je jedinstven slučaj. I još se intenzivno bavi Katoličkom crkvom. Kome to ne bi bilo zanimljivo?

      Kvatrić

      Izbriši
    9. Otkud tebi da sam Srbin pravoslavac?
      Ja sam Hrvat-seljak-katolik.

      Krešo

      Izbriši
    10. Malo me pere deja vu, kao da sam na Dusparinom YT kanalu. I tamo sve vrvi od katolika koji ne podnose Katoličku crkvu. Doduše, tamo se više furaju na protestante i židove, ali princip je isti.

      "Samo ne znam onda što ti i slični radite na ovom blogu. Ne izgleda baš kao da ti se živo fućka. Dobro, vjerojatno želite vratiti Emila u svoje jato. Sretno!"
      To si napisao kao katolik?

      Kvatrić

      Izbriši
    11. Nisam u tvom jatu.

      Krešo

      Izbriši
    12. Ali si u krizi identiteta? Ili imaš neku undercover ulogu?

      Kvatrić

      Izbriši
    13. Ne, Bogu hvala! Samo nisam u tvom jatu.

      Krešo

      Izbriši
    14. Ok, tajni agente :)

      Kvatrić

      Izbriši
  3. "Samo ne znam onda što ti i slični radite na ovom blogu."

    Družimo se s braćom Hrvatima. Širimo horizonte. Budno pratimo zaplete u pravoslavlju koji se izmjenjuju takvim tempom i složenošću da su bolji od romana Agathe Christie.

    Ako navrati koji Srbin, lijepo se porazgovaramo s "komšijom".

    Meni je ovaj blog za čistu peticu.

    H.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidim da ste lijepo podivanili na blogu.
    @Krešo
    Nisam čuo za tog monaha, ali jesam o istinskoj pravoslavnoj Crkvi.
    Zanima me to veoma, pa bih volio da mi se javiš na moj email:
    emil.brusic@gmail.com
    Inače se slažem da Europska pravoslavna Crkva ne zvuči previše kršćanski.
    Pozdrav u Kristu!

    OdgovoriIzbriši
  5. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/srpska-pravoslavna-crkva-primila-tezak-udarac-je-li-carigrad-donio-odluku-koja-ce-dovesti-do-usijanja-strasti-izmedu-beograda-i-podgorice/7983590/

    Leleee

    H.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.