nedjelja, 10. ožujka 2019.

Istinski pravoslavci i tradicionalni katolici, sličnosti i razlike


1. U nazivu su dali atribut istinski odnosno tradicionalni i time stavljaju do znanja da slijede pravoslavlje i rimokatolicizam onakvo kakvo je nekad bilo.
Implicira se time kako istovremeno postoje neistinski pravoslavci i neistinski rimokatolici.

2. Neki među istinskim pravoslavcima držali su i drže kako 'reformirani' episkopi to jest oni koji su prihvatili novi kalendar i ekumenizam imaju i dalje validnost i apostolsko naslijeđe (potencijalno ili možda aktualno nisam siguran) pa nisu ni išli na novo rukopolaganje episkopa (florinci) dok nije prigorilo (jer je umro njihov episkop Hrisostom) pa su to učinili s episkopima RZPC (Ruska Zagraničnaja Pravoslavna Crkva), dok su to drugi zanijekali te drže jasan stav kako 'reformirani' episkopi su shizmatici i heretici to jest ne pripadaju Crkvi (to je stav tzv. matejevaca).
Ovi drugi (matejevci kojima pripadam) su sami rukopoložili episkope (učinio je to najprije episkop Matej po kojem su dobili neformalno ime).
Formalno je time prekršio kanone Crkve jer je trebao biti nazočan još jedan episkop, međutim taj kanon nije stvar dogme, te se u izuzetnim prilikama može prekršiti kad zato ima opravdanja (jer nije bilo drugog episkopa nigdje).

Kod tradicionanih katolika situacija je slična i različita.
Oni koji se okupljaju oko svećeničkog bratsva SSPX kojeg je utemeljio pokojni episkop Lefebvre drže reformirane rimokatoličke episkope uključujući rimskog validnim-pravim episkopima, ali onima koji su prihvatili modernizam i ostale jeresi. Stoga su se razdijelili od njih. Oni su dakle slični (ne potpuno) florinskim istinskim pravoslavcima.
Nadalje, Lefebvre je zajedno s još nekim episkopima rukopoložio nove episkope kršeći tako propis RKC koji uvjetuje dozvolu rimskog episkopa za novo rukopoloženje.
On i SSPX to obrazlažu argumentom epikeje, to jest kad se formalnim kršenjem nekog propisa brani pravi smisao tog propisa (smisao propisa je rukopoloženje novog episkopa, a ako se ne može potpuno zadovoljiti forma, onda se opravdava smisao i bez potpunog zadovoljenja forme).
Razlika između rukopoloženja kojeg je dao episkop Matej i rukopoloženja koje je dao rimokatolički episkop Lefebvrea je ipak značajna.
Jer ovaj prvi nije imao drugog episkopa koji bi zajedno s njim rukopoložio novog episkopa, dok Lefebvre bi imao opravdanje epikeje samo kad ne bi bilo rimskog episkopa.
Međutim Lefebvre nije bio sedevakantist te stoga njegovo pozivanje na argument epikeje otpada. 

Treba reći isto tako da su florinci i matejevci bili ispočetka zajedno, to jest nisu se tako ni zvali nego samo istinski pravoslavci koji odbijaju novi kalendar i ekumenizam, ali su se podijelili po pitanju statusa episkopa i sinoda episkopa koji su prihvatili navedene hereze.
Slično je bilo i kod SSPX.
Lefebvre je prihvatio validnost rimokatoličkih episkopa uključujući rimskog koji su prihvatili modernističke novine koje je držao heretičnim.
Međutim, među svećenicima SSPX bilo je dosta onih koji su držali kako su jedino oni RKC, to jest da su rimokatolički episkopi prihvaćajući krivovjerje drugog vatikanskog koncila RKC otpali od RKC. Štoviše, zbog izmjene obreda svetih tajni nakon drugog vatikanskog koncila neki od njih drže kako u 'službenoj' RKC više nema validnih rukopoloženja episkopa.
Tako su devetorica tada mladih svećenika otpali od SSPX i formirali većinom u SAD svoje župe.
Oni su se pak opet podijelili na one koji su htjeli rukopoloženje novog episkopa (sličnost s matejevcima) i one koji to nisu (slično s florincima).
Ovi prvi (CMRI i slični) su dobili rukopoloženog episkopa od dvojbenog vijetnamskog episkopa Thuca*, dok su na kraju i ovi drugi tražili i dobili dvojbenog episkopa kad su vidjeli da im više nitko ne može zarediti nove svećenike.
Razlika između tih sedevakantističkih rimokatolika i istinskih pravoslavaca (matejevaca) što je episkop Matej bio pravi episkop s pravim apostolskim naslijeđem.

3. Istinski pravoslavci i tradicionalni katolici su uistinu započeli svoju 'pobunu' protiv episkopata koji je prihvatio heretične novine tako da su svećenici i monasi zajedno s laicima se suprostavili krivovjerju odbijajući poslušnost 'reformiranim' episkopima.
Dakle i u pravoslavlju i u RKC nitko se od episkopa nije pobunio kad su se dogodile heretične promjene.
S time da je istinsko pravoslavlje kao nastavak Crkve započelo pola stoljeća prije tradicionalnih katolika i bilo je kudi kamo masovnije.
Započelo je to 1923. kad je masonski heretični carigradski patrijarh Meletije Mataksakis sazvao skup koji nije bio ekumenski sabor Crkve s idejom prihvaćanja grgurijanskog kalendara kako bi svi kršćani zajedno slavili Uskrs.
Dakako da je to heretično budući heretici i shizmatici su otpadnici od Crkve, oni nisu kršćani.
Sinod Grčke PC krenuo je odmah u provedbu te je prihvatio grgurijanski kalendar.
Međutim pobožni narod kojeg su poveli monasi se je pobunio, a grčka država koja je tada i te kako bila pod utjecajem Engleza i masona vršila je represalije prema svima koji nisu htjeli prihvatiti novi kalendar.
Bilo je tu zatvaranja, mučenja i ubijanja.
Znakovito odnosno nebeski znakovito je što se je na nebu u Ateni pojavio veliki znak križa vjernicima koji su se držali starog kalendara, ali i to što se možda najveće čudo nakon zemaljskog života Gospoda Isusa Hrista, to jest čudo svetog Ognja (jasno očitovanje nestvorene Božje energije) na Hristovom grobu u Jeruzalemu i dalje događa po starom kalendaru.
Tek tridesetih godina prošlog stoljeća trojica grčkih episkopa su napustili grčku sinodu koja je prihvatila novi kalendar, pokajali se što su u istoj bili do tada, te je tako pokret istinskog pravoslavlja dobio vanjska obilježja Crkve, sinod episkopa.

Kod RKC isto tako pobunu protiv drugog vatikanskog koncila nisu započeli episkopi, štoviše poznati tradicionalni episkop Lefebvre potpisao je dokumente tog koncila, služio novu misu.
Pobunili su se neki svećenici i to još za vrijeme drugog vatikanskog koncila poput o.Gommara de Pauwa .
Tek koje desetljeće kasnije pobuni se je pridružio Lefebvre i tada pokret tradicionalnih rimokatolika dobiva na većoj brojnosti.

Razlika je u tome što su istinski pravoslavci bili kudikamo brojniji (kažu oko trećina svih Grka, a u Rusiji katakombna PC se može smatrati istinskom pravoslavnom Crkvom) i što su svoju vjernost Crkvi plaćali mučenjima, tamnicom i smrću.
Nadalje razlika je što su se episkopi istinske PC javno pokajali što su bili u heretičnom sinodu koji je donio novi kalendar i ekumenizam, dok se Lefebre nije nikad javno pokajao što je prihvatio potpisom drugo-vatikanske dokumente, što je služio novu misu kad je ona uvedena.

4. Istinski pravoslavci su se formalno pobunili na nešto što nije dogmatskog karaktera, a to je Crkveni kalendar.
Uistinu Crkva kako je prihvatila julijanski kalendar u jedno vrijeme, tako može i u drugo vrijeme prihvatiti drugi.
Međutim, kalendar Crkve mora važiti za cijelu Crkvu, ne može jedna mjesna Crkva imati julijanski, a druga mjesna Crkva gregurijanski ili neki treći kalendar.
Dakle, promjena kalendara može se prihvatiti samo na ekumenskom saboru Crkve, tako je i julijanski kalendar prihvaćen.
S druge strane ne postoji razlog zašto bi se odbacio dobro usklađeni julijanski kalendar s Crkvenim praznicima pogotovo s Uskrsom.
Ta i sam heretični carigradski patrijarh 1923. je htio uvesti novi kalendar ne zato što bi on bio bolji od julijanskog (jer nije), nego zato da bi se učinio preduvjet za stvaranje masonske svjetske religije, a to je da se PC ujedini najprije s RKC tako da se najprije usklade kalendari.
Konačno on to nije ni krio (naravno da je zatajio konačni cilj, ali nije ovaj prvi cilj ujedinjenja s RKC).

Tradicionalni rimokatolici su se pobunili formalno iz sličnog razloga, a to je ukidanje njihove tradicionalne latinske mise i prihvaćanje nove protestantizirane.
Misa-liturgija isto nije dogmatska stvar, ona nastaje kroz vrijeme i mjenja se.
Međutim, tradicionalni katolici su jasno vidjeli kako ta nova misa više nije bogocentrična nego je čovjekocentrična te samim time su je s pravom držali heretičnom ili barem sablažnjivom.
Svi smo vidjeli, ako ne uživo, onda na snimkama, kako ta novoredna misa poprima karakter cirkusa i tu su s pravom tradicionalni katolici prosvjedovali i odbili ići na takve mise.

Dakle, istinski pravoslavci i tradicionalni rimokatolici su se pobunili i formalni to jest površinski razlog nije bio dogmatske naravi, međutim s pravom su vidjeli kako su u dubini te izmjene heretične.

Razlika je u tome što su u Pravoslavlju te izmjene i formalno donesene na nedopušteni način, to jest izmjena je donesena bez odluke ekumenskog sabora Crkve, dok u RKC rimski papa ima formalno pravo mjenjati, ukidati i donositi nove misale.

5. Istinski pravoslavci, barem u Grčkoj, bili su najbrojniji tada kad je uveden novi kalendar, odnosno kako je vrijeme prolazilo u dvadesetim i tridesetim godinama 20.st. njihov broj je rastao.
Zbog represalija i podrške koju je državna vlast i sila dala novom kalendaru mnogi su odustajali i prepustili se oportunizmu jer teško je i naporno plivati uzvodno (ali samo tako se stiže do izvora).
Nadalje, kako napomenuh, uslijedile su shizme unutar same istinske Crkve.

Slično je bilo i s pokretom tradicionalnih katolika.
On se je omasovio kad mu je pristupio episkop Lefebvre koji je u 70-tim godinama prošlog stoljeća mogao održati mise na stadionu.
Danas je to već teže moguće.
Da, tradicionalni katolici su se pojavili negdje gdje ih nije bilo 70-tih, kao u našoj domovini na primjer, ali njihov broj je opao tamo gdje su izvorno nastali kao u Francuskoj ili u SAD. 

Ipak, po proroštvu Hristovom u posljednjim vremenima bit će malo vjere na Zemlji, što istovremeno znači da će Crkva biti najmalobrojnija kad Gospod drugi puta dođe.
I istinski pravoslavci i tradicionalni rimokatolici tako tumače svoje brojno stanje.

Zaključak:
Istinske pravoslavce i tradicionalne rimokatolike povezuje zelotizam, volja da se u slijeđenju Božje volje i istine revnuje i ide protiv većine ako je nužno.
Ne znam niti jednog istinskog pravoslavca koji je postao tradicionalni rimokatolik, ali sam puno puta pročitao kako je u SAD netko tko je pripadao pokretu tradicionalnih rimokatolika postao pravoslavcem.
Može se to reći i usporediti s Hristovom rečenicom - nisi ni vruć ni hladan, zato što si mlak ispljuniti ću te iz svojih usta.
Tradicionalni rimokatolici su protivnici ekumenizma (kao i istinski pravoslavci) i veći su papisti od sadašnjih papa, te drže pravoslavce hereticima i shizmaticima (a to ne drže moderni rimski pape).
Oni nisu mlaki kao većina modernih rimokatolika.
Zato su bliži pravoslavlju, pogotovo onom istinskom, iako su mu neprijateljski raspoloženi.
Ono što im nedostaje je objektivno i čistog srca proučiti povijest Crkve i spoznat će kako papizma nije nikad bilo niti će ga ikad biti u Crkvi.



* Dok sam bio sedevakantist išao sam na mise kod pokojnog slovačkog episkopa Oravca koji ima apostolsku liniju od tog problematičnog vijetnamskog episkopa.

82 komentara:

  1. Za pravoslavne su papokatolici - bez obzira bilo "tradicionalni" ili "novoredni" - već 1000 godina izvan Crkve i o nekim sličnostima nema ni govora.

    Z

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je jasno da su izvan Crkve.
      Ipak postoje sličnosti i razlike o kojima sam pisao.
      Nema razloga da one koju su izvan Crkve stavimo sve u jedan te isti koš.
      I novokalendarski i ekumenistički pravoslavci su isto zvan Crkve, pa ih isto ne možemo isto tretirati kao rimokatolike.
      Ikonomija nam nalaže da svima ne pristupamo na isti način i koliko znam to je u tradiciji Crkve.

      Izbriši
    2. Da, novo-starokalendarske pravoslavne ekumeniste ne tretiramo na isti način kao rimokatolike.

      Izbriši
  2. Blagoslovljena cetrdesetnica-prastajte i Bog da prosti

    Abdul Mesih el Misqin

    OdgovoriIzbriši
  3. 1. pojam "tradicionalist" danas postoji samo zato što se i mnogi heretici nazivaju katolicima.

    2. nije se SSPX razdijelio od modernista, već modernisti od katoličkog nauka.
    Nije prvo bio Pavao VI pa onda Pio X, novus ordo pa TLM, dijeljenje čipsa pa pričest na jezik, stolovi pa oltari, masonska zvjerišta pa katoličke crkve, Bozanić pa Stepinac, itd., itd. Uvijek i kod svega je redoslijed obrnut.
    Nadalje, mons. Lefebvre nije prekršio niti jedan propis Crkve kada je zaredio nove biskupe. Stalno ponavljaš istu laž, ali nikako da objasniš kako to da je onda Benedikt XVI ukinuo nelegalnu osudu mons. Lefebvreu, te današnji stav Vatikana prema SSPX-u?
    Jasno mi je da si sa braćom modernistima protiv katoličke Tradicije, ali u ovom si slučaju veći modernist od samog Bergoglia koji ne može pronaći argumente protiv SSPX-a.
    Predlažem da se braći modernistima staviš na raspolaganje kao stručni savjetnik s obzirom da ti iz rukava sipaš ono što oni ne mogu naći već više od 30 godina.

    3. kad već pravoslavlje nema kontinuiteta treba izmisliti kako su istinski pravoslavci stariji od tradicionalnih katolika jer su shizmatici počeli svoje kućne svađe 50 godina prije prevrata u Crkvi.
    Kažeš kako se na nebu pojavio znak križa shizmaticima koji su se držali starog kalendara. Što se pojavilo na nebu kada su Turci nakon osvajanja Carigrada tražili da se najvećeg protivnika Crkve Kristove Marka Evgenika episkopa Efeškog, proglasi svetim? Polumjesec?
    Inače, pad Carigrada, a kasnije i Moskve, Božja je kazna za shizmu.

    A zašto mons. Lefebvre ne bi potpisao dokumente koncila? Pa nije sve bilo loše niti problematično. Ali na tri ključne točke mons. Lefebvre nikada nije pristao. Kao ni SSPX do dan danas. I upravo zbog toga izmišljaš kako SSPX preklinje Bergoglia da "ih primi" u Crkvu, ali ne objašnjavaš zašto bi bilo što preklinjali ako je mons. Lefebvre na sve pristao.
    Izmišljaš kako se mons. Lefebvre nije suprotstavio modernistima na koncilu već tek koje desetljeće kasnije, a SSPX je osnovao 1970?!
    Bizantinske laži po receptu Dobrice Ćosića.

    4. papa nema pravo mijenjati i ubacivati nove nekatoličke elemente u Misu. Ima jedino kad to tumače bizantinci i dusparolozi.

    Zaključak:
    a ja ne znam niti jednog katolika (ne samo tradicionalnog) koji je postao bilo koja vrsta pravoslavca. Ali znam pravoslavca (i to najoriginalnijeg, iz Srbije) koji je postao tradicionalni katolik
    http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2016/08/moj-put-od-pravoslavlja-do-katolicke.html

    To što si ti "puno puta čitao" kako su u SAD-u tradicionalni katolici prelazili na pravoslavlje, vjerodostojno je kako i izmišljotine o mons. Lefebvreu.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Kvatrić:

      2. I tu je jedna velika razlika. Istinska PC se drži jednom, svetom i sabornom Crkvom, dok se vi u SSPX ne držite Crkvom, nego moljakate rimskog episkopa da vas primi natrag.
      Drugo, dakako da je Lefebvre prekršio kanone papinstvam inače ga RKC ne bi ekskomunicirao.
      Pročitaj malo obrazloženje - ekskomuniciran je zato što je bez suglasnosti rimskog episkopa rukopoložio nove episkope.
      Ti si očigledno malo žešći papist koji ne zna kako je jedan od temelja papizma apsolutna vlast rimskog episkopa koja se ogleda i u tome da nitko ne može postati episkop u RKC ako mu 'slatki Hrist na Zemlji' ne da dozvolu.
      Također, ja nemam nikakve simpatije prema modernistima, a to što ti dokazujem kako modernisti imaju vlast i kontrolu u RKC kojoj biš ti želio pripadati, ti tumačiš da sam njihov saveznik.
      Svašta!

      3. Znak na nebu iznad Atene je povijesna činjenica kao kojoj su svjedočili i nazočili tisuće svjedoka uključujući policajce koji su dobili zadatak da spriječe okupljanje 'starokalendaraca' isto kao što se svake godine događa čudo svetog Ognja u jeruzalemskoj crkvi Hristova groba.
      Dodat ću kako su papistički križari kad su oslobodili Jeruzalem od muhamedanske vlasti, tamo instalirali svog latinskog patrijarha koji je očajnički želio da se to čudo koje se je već stoljećima događalo ponovi kad on bude tamo.
      Ali čudo se nije događalo.
      Opat Gueranger piše u svojoj "Liturgijskoj godini" kako to nije nikakvo čudo nego neki trik 'Grka'.
      Spominješ kako Pravoslavlje nema kontinuitet, a sami moderni rimski episkopi implicitno priznaju kako filioque nema veze s naukom Crkve donešenom na ekumenskim saborima Crkve pa su objavili pred koju godinu službeno Simbol vjere bez filioque.
      Kako dakle netko tko se tobož drži Hristovom Crkvom može tisuću godina naučavati krivovjerje filioque i onda analfabet poput tebe papski papagajski ponavlja kako RKC ima kontinuitet, a Pravoslavlje nema.
      Da, ima kontinuitet, ali to je kontinuitet stalnog dodavanja novih krivovjerja, stalnog eksperimentiranja s nečim s čime se ne smije eksperimentirati, primjerice odbaciti kavasni kruh koji je bio na Tajnoj večeri, i umjesto istog staviti židovski beskvasni kruh, ili jednostavno prekinuti pričešćivati puk pod obje prilike.
      Jesi li zbilja toliko pomračio pa ne vidiš tko tu drži apostolsku i tradiciju kršćanskih otaca, a tko se stalno mjenja i prilagođava svijetu odbacujući kršćansku svetu tradiciju?

      4. Pod prethodnim tekstom si napisao kako rimski episkop nema prava po zakonu Crkve dodavati nekatoličke elemente u misu.
      Pitao sam te tamo i ovdje ponavljam, tko je donio taj zakon, kada i kako glasi članak istog zakona.
      Naravno da takav zakon ne postoji kad papizam pretpostavlja kako je rimski episkop Hristov vikar na Zemlji, odnosno da ne može netko kog je Gospod Hristos tobož postavio svojim ovlaštenim zamjenikom raditi protiv Boga i Crkve.
      I ona bula iz 16.st. koja kaže kako je ništavan izbor episkopa uključujući i rimskog na stolicu ako je prethodno bio heretikom podrazumijeva da ako nije bio prije heretikom, da to više ne može niti biti jer je eto on nezabludivi Hristov vikar na Zemlji.

      Apropos tvog primjera kojeg si naveo, to jest Srbina koji je postao simpatizerom SSPX kojeg ne priznaje sama RKC nego drži shizmatičnom i vodi pregovore da se odvrate od shizme i stave pod krilo rimskog heretičkog episkopa, čuo sam.
      Štoviše pio sam njegovu rakiju koju mi je dao jedan meni poznati tradicionalni katolik kojeg ti sigurno znaš i koji ga je posjetio u Srbiji.
      Tako da, u tom slučaju si u pravu, zaboravio sam da postoji jedan Srbin koji je kršten u SPC i onda je otišao u heretičnu i shizmatičnu RKC, doduše nije niti to, jer je pod patronatom SSPX koji ne pripada RKC.
      Međutim u pravu sam kad sam naveo da ima mnogo, mnogo više slučajeva u obrnutom smjeru.
      Pročitaj samo video predavanja Jay Dyera koji je nekad bio rimokatolikom tradicionalnog tipa, pa ćeš pročitati kako mnogi svjedoče da su poput njega na kraju shvatili zabludu papizma i prišli pravoslavlju.

      Izbriši
    2. "Istinska PC se drži jednom, svetom i sabornom Crkvom, dok se vi u SSPX ne držite Crkvom, nego moljakate rimskog episkopa da vas primi natrag."
      SSPX ni nije Crkva već svećeničko bratstvo Crkve, dok se vi ne držite Crkvom, već etničkom sektom koja proklinje sve ostale.

      "Drugo, dakako da je Lefebvre prekršio kanone papinstvam inače ga RKC ne bi ekskomunicirao."
      A zašto je onda ista RKC poništila tu ekskomunikaciju?

      "Ti si očigledno malo žešći papist koji ne zna kako je jedan od temelja papizma apsolutna vlast rimskog episkopa koja se ogleda i u tome da nitko ne može postati episkop u RKC..."
      Episkop ne može, ali može biskup.

      "...ako mu 'slatki Hrist na Zemlji' ne da dozvolu."
      Vidiš da može. Ne samo da može, već je jedan od tih biskupa prošle godine u Hrvatskoj podijeljivao sakrament sv. potvrde.

      "Također, ja nemam nikakve simpatije prema modernistima, a to što ti dokazujem kako modernisti imaju vlast i kontrolu u RKC kojoj biš ti želio pripadati, ti tumačiš da sam njihov saveznik."
      Vjerujem da nemaš simpatijama prema njima, ali kad se radi o mržnji prema Tradiciji, spanđati ćeš se i s modernistima. I jedni i drugi se povampirite kad čujete za katoličku Tradiciju.
      Što misliš, da npr. ti i ja dođemo prosječnom modernističkom župniku. Koga bi primio kao brata, blago i obzirno? Tebe ili mene? Obojica znamo odgovor.
      Kad mi kreneš dokazivati kako modernisti imaju vlast i kontrolu u RKC, pitam se imaš li ti kontrolu nad samim sobom? Pa što ja cijelo vrijeme govorim nego da je Crkva pod modernističkom okupacijom?

      3. Stigme su povijesna, medicinska, forenzička i kakva god hoćeš, činjenica. I kao takve autentična manifestacija Duha Svetoga u milosti Božjoj koja se javlja jedino u Katoličkoj crkvi.
      Državno-etnički shizmatici to čudo ne mogu ni zamisliti, kamoli doživjeti.

      "a sami moderni rimski episkopi implicitno priznaju kako filioque nema veze s naukom Crkve donešenom na ekumenskim saborima Crkve pa su objavili pred koju godinu službeno Simbol vjere bez filioque."
      Vidiš da ni ne moram posebno dokazivati kako su vam modernisti braća?

      "Kako dakle netko tko se tobož drži Hristovom Crkvom može tisuću godina naučavati krivovjerje filioque i onda analfabet poput tebe papski papagajski ponavlja kako RKC ima kontinuitet, a Pravoslavlje nema."
      Koliki tek analfabet treba biti pa tvrditi kako tvoja misteriozna (grčka?) "crkva" osnovana prije 100-tinjak godina ima 2000-ljetni kontinuitet?

      "Jesi li zbilja toliko pomračio pa ne vidiš tko tu drži apostolsku i tradiciju kršćanskih otaca, a tko se stalno mjenja i prilagođava svijetu odbacujući kršćansku svetu tradiciju?"
      To ja i tebe pitam. Jedna od kršćanskih tradicija je i da "više nema Grk, Židov...", a ti si toliko pomračio da ne vidiš koja je jedna univerzalna Crkva za sve, a koje su šovinističke sekte za "nebeske".
      Meni govoriš o mijenama, a ti si već i materinji jezik promijenio i počeo sve više govoriti jezikom "bliskog istoka".

      Kvatrić

      Izbriši
    3. "Pod prethodnim tekstom si napisao kako rimski episkop nema prava po zakonu Crkve dodavati nekatoličke elemente u misu.
      Pitao sam te tamo i ovdje ponavljam, tko je donio taj zakon, kada i kako glasi članak istog zakona."
      Pod prethodnim tekstom sam ti i odgovorio. I to po drugi put.

      "Naravno da takav zakon ne postoji..."
      Kako ne postoji kad sam ga dva puta naveo. Zar ti i čitanje hrvatskog postaje problem?

      "...kad papizam pretpostavlja kako je rimski episkop Hristov vikar na Zemlji, odnosno da ne može netko kog je Gospod Hristos tobož postavio svojim ovlaštenim zamjenikom raditi protiv Boga i Crkve."
      Ne pretpostavlja papizam, već ti. Privatno mudrovanje odnosno klasična dusparologija.

      "Apropos tvog primjera kojeg si naveo, to jest Srbina koji je postao simpatizerom SSPX kojeg ne priznaje sama RKC nego drži shizmatičnom..."
      Kako ne priznaje kad su čak i modernistički luđaci priznali kako je SSPX u "nepotpunom zajedništvu" s Crkvom?
      Želiš li da pejstam i zakone Crkve pa da vidiš da je i formalno pravno sve u redu sa njihovim sakramentima?
      To što te zakone ti i tvoja modernistička braća tumačite dusparološki, druga je stvar.

      Kvatrić

      Izbriši
    4. @Kvatrić
      Koliko god ponavljao jedno te isto, ne nisi naveo po kojem to zakonu Crkve rimski episkop ne smije unijeti nekatoličke elemente u rimokatoličku misu.
      Lijepo sam te pitao nekoliko puta, kako se zove taj zakon, tko i kada ga je donio i kako glasi članak ili članci koji to definiraju.
      Samo da te podsjetim, bula "Quo Primum" rimskog pape Pia V koja je definirala tzv. tridentinsku latinsku misu anatemizirala je bilo koga tko bi nešto dodao ili oduzeo tom misalu.
      Međutim sam Pio V je nakon toga već nadopunio misal, tako da ti pozivanje na tu bulu kao argument da rimski papa ne može unijeti nekatoličke elemente u misu otpada.
      Dakako, pape poslije njega su unijeli i druge izmjene u misal.
      Molim odgovor već po treći put.

      Izbriši
    5. Kvatrić:
      "Vidiš da može. Ne samo da može, već je jedan od tih biskupa prošle godine u Hrvatskoj podijeljivao sakrament sv. potvrde."

      Ne znam dal shvaćaš da to upravo dokazuje kako je SSPX u shizmi od RKC.
      Jer ne može niti u RKC, a kamoli u pravoj Crkvi jedan episkop na području druge eparhije dijeliti svete tajne (sakramente) bez da dobije dozvolu drugog episkopa koji je pastir u toj eparhiji.
      Nije li zagrebački kaptol odnosno zagrebački RKC episkop Bozanić zbog tog shizmatičnog čina prosvjedovao i upozorio zagrebačke rimokatolike da ne idu na te mise i ne dobijaju krizmu od tog SSPX episkopa?
      Da SSPX nije u shizmi od RKC onda bi taj SSPX episkop zamolio (tražio dozvolu) Bozanića da dodijeli krizmu, a da su oba od njih pravi episkopi onda se krizma ne bi niti dijelila jer ona se oduvijek u Crkvi daje prilikom krštenja.

      Izbriši
    6. @Kvatrić:
      "Stigme su povijesna, medicinska, forenzička i kakva god hoćeš, činjenica. I kao takve autentična manifestacija Duha Svetoga u milosti Božjoj koja se javlja jedino u Katoličkoj crkvi."

      Stigme su znak prelesti nekih rimokatolika i vrlo moguće da su demonski uzrokovane.
      Pogledajmo primjer rimokatoličkog svećenika i stigmate Z.Sudca. Prije nego što je dobio stigme bavio se je na bogoslovnom RKC fakultetu u Rijeci s istočnjačkom transcedentalnom meditacijom.
      Franjo Asiški je bio asket, ali isto s grdnom duhovnom bolesti prelesti iako se dobijao dojam da se radi o suprotnosti.
      O tome je pisao o.Serafim Rose i ja sam to djelomično prenio na blogu.
      Nadalje, nikad nije u povijesti Crkve zabilježeno 'čudo stigmi', ni na istoku ni na zapadu, sve do slučaja Franje Asiškog.
      Kako to da to čudo nije Bog učinio nikom u prvih tisuću godina nego tek tobož kojih stotinu godina nakon shizme u RKC?
      Štoviše, možemo reći da su čuda koja su činili sveti kršćanski čudotvorci bila čuda iste naravi kakve su činili sveti ljudi u Starom zavjetu, ali u ovom slučaju radi se opet o novini koja se tako rado događa u RKC.
      K tome franjevci drže Franju Asiškog kao serafima među svecima, znači najvećeg među svecima.
      Prelest se prelila i na njih.

      Izbriši
    7. Koliko god ti puta pitao jedno te isto, nakon što sam dva puta odgovorio, odgovor će biti: pogledaj moje odgovore ispod teksta "Božanstvena Liturgija".

      Nije anatemiziran svatko tko bi nešto dodao, već tko bi dodao nešto NOVO (nekatoličko).
      U vezi tvojih privatnih tumačenja zakona Crkve, može se raditi o samo dvije stvari. Ili ne možeš shvatiti to što piše (a piše u kontekstu katoličke vjere, a ne u kontekstu uputstva za uporabu perilice za suđe), ili tumačiš tipično dusparološki (na tragu najnovijih Dusparinih protestantskih provala u videu kojim se obračunava sa svojim "kompićima" iz Bitno.neta).
      Treće nema.

      Kvatrić

      Izbriši
    8. Ne znam shvaćaš li ti koliko SSPX pazi da slučajno ne napravi krivi korak?
      SSPX ima protiv sebe sve. Od modernističkih uzurpatora Crkve do formalnih protivnika modernizma (npr. Dusparinih protestanata i tvojih pravoslavaca) koji će u slučaju potrebe zauzimanja strane, uvijek stati na stranu modernista.
      U toj situaciji, gdje neprijatelj jedva čeka krivi potez katolika, SSPX svaki korak sto puta odvagne i provjeri. Tako je i bilo i sa prošlogodišnjom podjelom krizme.
      Ovdje ti je odgovor SSPX-a Bozaniću i pojašnjenje svih formalno-pravnih pitanja, pa ako imaš volje pročitaj:
      http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2018/05/odgovor-nadbiskupu-josipu-bozanicu-na.html

      Inače, da Bozanić nije u shizmi (da se poslužim tvojom terminologijom) poštivao bi zakone Crkve i ne bi mu padale na pamet takve budalaštine. Najmanje da izmišlja poludebilne gluposti kao što je "nepotpuno zajedništvo s Crkvom."

      Kvatrić

      Izbriši
    9. Ne razumijem potpuno srpski jezik, pa ne znam što je to "prelest" (naslućujem da je srpski), a ne ću ni provjeravati. S obzirom da se još uvijek deklariraš kao Hrvat bio bi red da i pišeš na hrvatskom.

      Svi shizmatični popovi su se prije vrzmanja oko jeruzalemskog ognja, prije bavili vještičarenjem i letenjem na metli, te je taj oganj dokaz demonskog djelovanja.

      Kvatrić

      Izbriši
    10. Kvatrić:
      "Nije anatemiziran svatko tko bi nešto dodao, već tko bi dodao nešto NOVO (nekatoličko)"

      Vrlo blizu si da definiraš šiju kao organ tijela koji liči potpuno na vrat, ali nije vrat zato što ga drugačije zovemo.
      Dakle, nigdje se ne definira da se u tridentinski misal može nešto dodavati što je katoličko, ali se anatemizira dodavati ono što je nekatoličko.
      To je vaš poluidiotski stav SSPX papista koji papi dopuštaju da sve radi što inače radi, a kad oni procijene da to nije katoličko, onda idu u shizmu ali i dalje ovog drže nezabludivim Hristovim vikarom.
      Vjerojatno si iskopao da je i vaš Pio X mjenjao misal, dodao je spominjenje sv.Josipa čini mi se, pa onda to može, a kad Pavao VI de facto zabrani tridentinsku misu, onda to ne može.
      Doslovnim odnosno stupidnim tumačenjem i jedan i drugi to nisu smjeli učiniti, međutim jasno je kako se anatema ne odnosi na rimske pape, nego na sve ostale ako idu mjenjati misal.
      Evo i poznati sedevakantist Čekada tumači isto:
      http://www.fathercekada.com/2007/05/17/quo-primum/
      I to ja stalno ponavljam a tebi nikako u glavu.
      Liturgijski obredi ne mogu biti nikako dogma, oni se definiraju, mjenjaju i ukidaju od nadležnih tijela Crkve. Koliko mi je poznato u Pravoslavlju to donose sinode episkopa, tako je bilo i na zapadu dok rimski episkop nije postao episkop nad episkopima koji sam može ukidati i mjenjati latinske mise.
      Ako je dakle jedan rimski papa mjenja, onda je ludost pretpostaviti kako je drugi papa više ne može mjenjati.
      I to je suština shizmatičke pobune tradicionalnih katolika protiv njihovog pape koji je ukinuo staru misu i donio novu.
      Da, ta nova misa je protestantizirana i heretična (ali i stara je isto problematična iz niz razloga), ali vi tradicionalisti opet zaboravljate kako vi vjerujete da je rimski episkop nezabludiv, pa prema tome on ne može po vašoj ideologiji objaviti niti heretične izjave niti donijeti heretičnu liturgiju.
      Čak vjerujete da rimskog episkopa štiti Duh Sveti u tome, pa zar je Duh Sveti prestao biti svemoćan kad je Pavao VI donio novu misu, a ukinuo staru?
      Sedevakantisti ovdje barem imaju opravdanje jer takve pape ne drže papama.

      Izbriši
    11. "Dakle, nigdje se ne definira da se u tridentinski misal može nešto dodavati što je katoličko, ali se anatemizira dodavati ono što je nekatoličko."
      Na dobrom si putu da ti braća protestanti i židovi dodijele kakvu nagradu za razvoj dusparologije.
      Dakle, tvoj je zaključak sljedeći. Katolička crkva saziva Tridentski sabor radi vlastite zaštite od prodora protestantskih hereza, ali u zaključcima u kojima se govori o zabrani ubacivanja novih elemenata, ne misli se na protestantske hereze radi kojih je sabor i sazvan, već se misli na svece i sve ono što je kroz povijest davalo veće dostojanstvo Misi.
      Eto, konačno je nakon 500 godina otkriven pravi smisao ovog zakona. Nakon tvog senzacionalnog otkrića ima da se Crkva odmah samoraspusti.

      "To je vaš poluidiotski stav SSPX papista koji papi dopuštaju da sve radi što inače radi, a kad oni procijene da to nije katoličko, onda idu u shizmu..."
      Biti toliko munjen pa ne moći procijeniti kako misa u čijem su sklapanju sudjelovali protestanti i koja im po ničemu ne smeta, nije katolička, nije ni polu već čisto idiotski.

      "Vjerojatno si iskopao da je i vaš Pio X mjenjao misal, dodao je spominjenje sv.Josipa čini mi se, pa onda to može,..."
      A ti si vjerojatno zaključio kako je Sveti Josip oštro suprotstavljen Katoličkoj crkvi, pa ne bi smio biti u katoličkoj Misi.

      "...a kad Pavao VI de facto zabrani tridentinsku misu, onda to ne može."
      Naravno da ne može. Kao da se čudiš kako može Tuđmanova Oluja, a ne može Plenkijeva Istanbulka.

      "Evo i poznati sedevakantist Čekada tumači isto:
      http://www.fathercekada.com/2007/05/17/quo-primum/"
      E taj je pravi autoritet. Bar za sedevakantizam znamo kamo vodi.

      "Liturgijski obredi ne mogu biti nikako dogma, oni se definiraju, mjenjaju i ukidaju od nadležnih tijela Crkve."
      Definiraju se i mijenjaju, ali isključivo u katoličkim okvirima, a ne tako da postanu protestantski, budistički ili šintoistički.
      Koliko god ti to želio, TLM nikada nije ukinuta.

      "...dok rimski episkop nije postao episkop nad episkopima koji sam može ukidati i mjenjati latinske mise."
      E kad bi to još mogao i argumentirati, a ne samo fantazirati.
      Po kojem zakonu papa može u latinsku misu ubacivati nekatoličke elemente ili ju ukinuti (?!) tj. kada su prestali vrijediti zakoni Tridentskog sabora? I koji je to papa ikada napravio? Koji je papa ukinuo latinsku misu?

      "Ako je dakle jedan rimski papa mjenja, onda je ludost pretpostaviti kako je drugi papa više ne može mjenjati."
      To nitko nije ni rekao. Radi se samo o tome da ti ne možeš shvatiti jednostavnu razliku između mijenjanja katoličke Mise u nekatoličku i mijenjanja Mise tako da postane još dostojanstvenija i svetija.

      "I to je suština shizmatičke pobune tradicionalnih katolika protiv njihovog pape koji je ukinuo staru misu i donio novu."
      Kad ju je ukinuo i kojim zakonom? Kad su prestale vrijediti odluke Tridentskog sabora?

      "Čak vjerujete da rimskog episkopa štiti Duh Sveti u tome, pa zar je Duh Sveti prestao biti svemoćan kad je Pavao VI donio novu misu, a ukinuo staru?"
      Prvo, štiti ga kad proglašava dogme, a ti si se sam polomio dokazujući kako Misa nije dogma. Što je onda sporno?
      Drugo, ni Pavao VI ni bilo koji drugi papa nije ukinuo "staru" Misu, niti to može.

      Kvatrić

      Izbriši
  4. Brate Emile, sad i sam vidiš kako nema nikakvog smisla tražiti nekakve nepostojeće sličnosti s njima. Nek ti je blagoslovljena i plodonosna Sv. Četrdesetnica. Praštaj.

    Z.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Već sam odgovorio ali je odgovor otišao ispod.
      Kvatrić je tvrdokorni tradicionalni rimokatolik koji jednostavno ne želi niti čuti niti sam istraživati povijesne činjenice o Crkvi, o ekumenskim saborima Crkve, o nauku kršćanskih otaca.
      Ne pišem to poradi njega, nego poradi drugih tradicionalnih rimokatolika koji čitaju blog i ne reagiraju komentarima.
      Kao nevrijedni sluga Hristov pokušavam bacati sjemenje istine o Crkvi ovdje na blogu, a Bog neka da milosti da se neki tradicionalni rimokatolici odvrate od slijepe ulice papizma u koju su zalutali.

      Izbriši
    2. "Kvatrić je tvrdokorni tradicionalni rimokatolik ...''.
      Onaj koji drži da je jedan Bergoglio papa nije katolik, tj. kršćanin i takav ne zaslužuje komentar.

      Izbriši
    3. Emile,
      kako sam sad, kao simpatizer SSPX-a, tvrdokorni rimokatolik, kad kažeš da SSPX uopće nije dio Crkve?

      Baš volim povijest i kad god zagrebem po njoj, učvršćujem se u vjeri jedine Kristove crkve.
      A tek kad naiđem na Marka Efeškog, Focija i njihove turske obožavatelje, aj, aj, aj... Kud ćeš bolje antipropagande shizmatika?

      Evo, pozivam katolike koji čitaju blog da podignu živost i uključe se komentarima. A ukoliko priđu pravoslavlju da to ne budu "priznanja" ovdje na blogu, već javno kupanje kako je to i Emil napravio.
      Pa da vidimo govori Dyer istinu ili samo agitpropuje.

      Kvatrić

      Izbriši
    4. Nikakav nemaš pravi argument niti protiv sv.Focija niti sv.Marka Efeškog.
      Zbog ovog posljednjeg velikana postoji Crkva, jer svi ostali uključujući i carigradskog patrijarha i samog cara pristali su na uniju s heretičnim i shizmatičnim Rimom u Firenci u strahu pred padom Carigrada.
      Kakve veze ima ta istina s činjenicom da je i Turcima odgovaralo da do te unije ne dođe?
      Zar ćemo izdati vjeru u Hrista samo da pobijedimo Turke?
      Ovako je pod Turcima Crkva opstala, a onako Crkve više ne bi bilo i svi bi ljubili noge trenutnom 'slatkom Hristu na Zemlji' koji se zove Bergoglio dok isti ljubi noge muhamedancima i travestitima (i to doslovno na Veliki četvrtak).

      Izbriši
    5. Zbog ovog posljednjeg "velikana" postoji shizma, a Crkva srećom ne ovisi o njemu već o Isusovom obećanju kako ju ni vrata paklena ne će nadvladati. Neš ti crkve koja bi ovisila o jednom čovjeku.

      Istina ima najuže veze s tim da se đavao uvijek bori protiv Crkve, pa se tako i preko Turaka borio protiv katolika, dok su pravoslavci bili privilegirani i od muhamedanaca poticani na štetu katolika.
      BiH je najbolja potvrda te istine.

      Kvatrić

      Izbriši
  5. Amin.
    I tebi i svim pravoslavnim kršćanima neka Veliki post bude vrijeme blagoslova i Božje milosti.

    OdgovoriIzbriši
  6. "Razlika između rukopoloženja kojeg je dao episkop Matej i rukopoloženja koje je dao rimokatolički episkop Lefebvrea je ipak značajna.
    Jer ovaj prvi nije imao drugog episkopa koji bi zajedno s njim rukopoložio novog episkopa, dok Lefebvre bi imao opravdanje epikeje samo kad ne bi bilo rimskog episkopa.
    Međutim Lefebvre nije bio sedevakantist te stoga njegovo pozivanje na argument epikeje otpada."
    Nije točno. Sv. Robert Bellarmine kaže da se katolici moraju oduprijeti papi koji želi uništiti Crkvu. Čak i sedevakantisti to priznaju, samo oni kažu da se to ne odnosi na heretičnog papu, nego na papu koji na druge načine radi protiv vjere (primjerice, nemoralnim naredbama, promicanjem simonije, itd.). Papa ima vlast nad svim biskupima, kao što državni poglavar ima vlast nad svim državljanima. Tu vlast zlouporabom ne gubi (kao što sam rekao, to ni sedevakantisti ne tvrde), ali mu se smije oduprijeti u tom konkretnom slučaju. Tako da pitanje epikeje nije pitanje toga je li Ivan Pavao II. papa.

    Što se tiče tvrdnje da je b. Lefebvre služio Novu Misu, ona je osporena pa ne znam kakav vi presudan i ekskluzivan dokaz po tom pitanju imate...

    Također, ne znam kad se nadbislup Lefebvre pokajao za potpisivanje onih dokumenata Koncila koje nije smatrao spornim...
    SAP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je vaša SSPX 'recognize & resist' pozicija da se rimskom episkopu kojeg priznajete možete u svim njegovim odlukama suprostaviti, pa čak tako i kršeći kanone RKC.
      Jer zakon RKC je jasan, biskup se ne može rukopoložiti bez suglasnosti rimskog episkopa (uvjerite me kako to nije istina).
      Epikeja bi mogla važiti samo ako nema rimskog episkopa, nikako ako je on živ i k tome ga je Lefebvre priznavao papom.
      To je bio onda dakako shizmatični čin i rimski epsikop ga je po kanonima RKC anatemizirao-ekskomunicirao.
      Inače papizam je besmislen ako se papisti mogu svakoj odluci pape suprostaviti odnosno ne je prihvatiti čim nađu opravdanje kako ta odluka nije katolička.
      Tko je onda u RKC nadležan da utvrdi što je katoličko ili nekatoličko, 'nezabludivi Hristov vikar na Zemlji' ili može svaki rimokatolik poput Lefebvrea to jest vas iz SSPX donijeti o tomu sud?
      Kako vi u SSPX sudite protivno od rimskih episkopa onda ste vi ultrapapisti koji ste se stavili iznad pape.
      Naravno, problem je što je rimski episkop heretik, a vaša šuplja doktrina dozvoljava da on bude javni heretik, ali i dalje on ostaje 'nezabludivi Hristov vikar na Zemlji' kojeg vi ignorirate kao da ne postoji.
      Kako možete odbijati poslušnost nekom za koga vjerujete da ga je sam Gospod Hrist postavio kao nezabludovog svog zamjenika na Zemlji?
      Dakle vi ste živuća kontradikcija i umjesto da ispitate je li ikad Gospod Hrist objavio kako je rimske episkope proglasio svojim nezabludivim zamjenicima kojima se svi na Zemlji moraju pokoriti, vi i dalje očekujute kako će mrtav konj ustati.
      Papizam je nastao kad je rimski episkop postao željan apsolutne vlasti, kad je umislio da ima vlast nad svim episkopima i nad carem, a ta priča koja se je dogodila jednom prije tisuću godina na zapadu vam se više nikad ne će ponoviti.
      Osim ako ne bude sam Antihrist zasjeo na stolicu rimskog episkopa koja će i tada biti prazna kao što je već tisuću godina, ali će imati vlast nad svim zemaljskim vlastima u pobuni protiv Gospoda Hrista.

      Izbriši
    2. "Kako možete odbijati poslušnost nekom za koga vjerujete da ga je sam Gospod Hrist postavio kao nezabludovog svog zamjenika na Zemlji?"
      Samo ponavljate što ste već rekli... Papa je nezabludiv samo u nekim stvarima (i vi, kao bivši katolik, znate da je to katolički nauk), a Krist je dao vlast i svjetovnim vladarima pa to ne znači da im se ne smijemo oduprijeti. Ako ćete reći da svjetovni vladari nepravednim postupanjem prestaju biti predstavnici vlasti, sjetite se da je Isus rekao o porezu caru.
      Sv. Robert Belarmino je rekao da se smije oduprijeti papi koji radi na štetu Crkve i "Recognize and resist" je u liniji s time. SAP

      Izbriši
    3. @SAP
      Naravno da ponavljam iste stvari kad vi stalno ponavljate iste sulude ideje na koje moram isto odgovoriti.
      Dakle vi kažete da neki episkop može javno poljubiti kuran, ali on će i dalje ostati episkop, a ako je rimski onda ga nitko ne može osuditi doli neki drugi rimski episkop?
      I to samo zato što je to taj apostatski episkop nije učinio 'ex cathedra' čija papistička definicija negira zdrav razum jer to ex cathedra znači iz episkopske stolice, a ne kad episkop kaže - pažnja, pažnja ovo prije što sam javno poljubio kuran nije bilo ex cathedra, nego je ex cathedra ovo što ću sada reći.
      Antihrist bi po papizmu komotno mogao biti rimski papa, 'slatki Hrist na Zemlji' i svi papisti bi ga držali nezabludivim zamjenikom Hristovim iako bi on javno služio sotonsku misu.
      Dugo sam bio tradicionalni katolik, vjerojatno duže od vas, i sjećam se kad su neki poput vas govorili - ako papa proglasi nekog svetim, npr. vođu Opus Deia Escrivu, onda ću proglasiti da je stolica sv.Petra prazna.
      Dogodila se je ta kanonizacija i takvi nisu proglasili stolicu praznom, nego su ljestvicu još niže spustili i rekli, ali ako papa učini ovo, e onda ću to učiniti.
      Ta vaš Lefebvre je rekao nakon apostatskog skupa u Asiziju kako će možda morati reći da je stolica prazna.
      Kad je bio vaš episkop Felley u Zagrebu, pitao sam ga navodeći konkretne poteze Bergoglio drži li ga on heretikom.
      Odgovorio je potvrdno.
      I to je maksimalna besmislica bez premca, držati nezabludivim Hristovim vikarom na Zemlji nekog tko javno čini krivovjerna i apostatska djela.

      Izbriši
    4. Ipak ja vas R&R razumijem.
      Ako biste pogledali istini u oči, onda biste konstatirali kako je stolica rimskog episkopa prazna jer je ovaj javni heretik.
      Ali onda se ruši papizam, jer RKC ne može postojati bez rimskog episkopa (ludost po kojoj je Gospod Hrist vezao sudbinu Crkve s jednim gradom koji je mogao nestati u potresu ili kao što će možda biti osvojen od muhamedanaca).
      Papistički prvi vatikanski koncil dogmatski kaže kako linija rimskih episkopa nije nikad bila prekinuta niti će biti.
      Kad biste priznali vi u SSPX da je stolica rimska prazna zato što je u njoj Antihrist, onda biste time srušili s prvim vatikanskim koncilom i sam papizam.
      Dakle, niti sedevakanstizam ne može spasiti papizam.

      Izbriši
    5. "...jer to ex cathedra znači iz episkopske stolice,..."
      Ne, to znači da si iz nekog razloga (oholost, umišljenost o vlastitom proročkom poslanju, psihopatologija, mržnja prema Crkvi ili nešto deseto) sebi umislio kako si ti taj koji određuje što je katolički nauk.

      "...a ne kad episkop kaže - pažnja, pažnja ovo prije što sam javno poljubio kuran nije bilo ex cathedra, nego je ex cathedra ovo što ću sada reći."
      Katolički nauk i Crkveni zakoni ne obvezuju katolike da u ljubljenju kurana moraju slijediti papu. Dapače, kažu kako mu se u tomu moraju suprotstaviti. Ti bi naravno, želio da je drugačije i na tome temeljiš svoj agitprop, ali koliko god puta ponavljao iste laži, istina će ostati istina.

      "Antihrist bi po papizmu komotno mogao biti rimski papa,..."
      Ne bi po papizmu, već po tebi.

      "...'slatki Hrist na Zemlji' i svi papisti bi ga držali nezabludivim zamjenikom Hristovim..."
      Je li onda "Hrist" na Zemlji ili "Hristov" zamjenik? Određivao bi katolicima što je njihova vjera, a ne možeš se dogovoriti ni sam sa sobom.

      "...i sjećam se kad su neki poput vas govorili - ako papa proglasi nekog svetim, npr. vođu Opus Deia Escrivu, onda ću proglasiti da je stolica sv.Petra prazna.
      Dogodila se je ta kanonizacija i takvi nisu proglasili stolicu praznom,..."
      Ako i u vezi ovoga ne izmišljaš, ti neki nisu bili poput nas već poput tebe. Čudaci koji su si umislili kako mogu svrgavati pape.

      "Ta vaš Lefebvre je rekao nakon apostatskog skupa u Asiziju kako će možda morati reći da je stolica prazna."
      Kao i kod Lefebvreovog služenja novus ordoa ili maškara samo kod katolika, i ovdje vjerojatno izmišljaš. Ali tko bi provjeravao sve tvoje izmišljotine.

      "Kad je bio vaš episkop Felley u Zagrebu, pitao sam ga navodeći konkretne poteze Bergoglio drži li ga on heretikom.
      Odgovorio je potvrdno."
      Kakvo otkriće. Pa to drži svatko razuman.

      "I to je maksimalna besmislica bez premca, držati nezabludivim Hristovim vikarom na Zemlji nekog tko javno čini krivovjerna i apostatska djela."
      Besmislica je tvoje mahnitanje u vlastitom tumačenju Crkvenog zakona.
      Da dođeš na sud i počneš uvjeravati suce kako nešto iz prekršajnog zakona spada u krivični, ukoliko ni nakon nakon nekoliko upozorenja ne bi prestao, pozvali bi hitnu pomoć da te strpa u ludnicu.

      Kvatrić

      Izbriši
    6. "...jer RKC ne može postojati bez rimskog episkopa (ludost po kojoj je Gospod Hrist vezao sudbinu Crkve s jednim gradom koji je mogao nestati u potresu ili kao što će možda biti osvojen od muhamedanaca)."
      Ali nije nestao u potresu niti je osvojen od muhamedanaca. Za razliku od Carigrada koji je osvojen od muhamedanaca i Moskve koje je osvojena od komunista.
      A tvoje fantazije "mogao bi" i "možda će" su na razini predviđanja kako će Anka Mrak Taritaš postati Ruža Tomašić.

      "Kad biste priznali vi u SSPX da je stolica rimska prazna zato što je u njoj Antihrist, onda biste time srušili s prvim vatikanskim koncilom i sam papizam."
      A to bi trebali zaključiti jer ti tako želiš. Srećom, Crkva ne ovisi o tvojim željama, već o Isusu Kristu, a temelji se na Svetom Pismu i Tradiciji.

      "Dakle, niti sedevakanstizam ne može spasiti papizam."
      Sedevakantizam je kao i bilo koje drugo privatno mudrovanje, prvi krivi korak koji vodi na đavlov teren, a na njemu samo raste mržnja prema Crkvi.
      Ti si, uz Dusparu (koji mržnju sve teže i šlampavije prikriva), najbolji primjer.

      Kvatrić

      Izbriši
    7. Dobro Kvatriću, ja sam pogriješio.
      Kad bi rimski papa javno služio pred TV kamerama sotonsku misu, i svi bi ga identificirali kao rimskog papu, to ništa ne bi promijenilo u njegovom statusu nezabludivog Hristovog vikara na Zemlji zato što nije ex cathedra rekao kako Hrist nije Bog, nego je to Sotona.
      Svi bi vidjeli kako rimski papa čvrsto riječima i djelima negira kršćanstvo i prihvaća sotonizam, ali to nije problematično budući nije pozvao magične riječi ex cathedra.

      Nadalje, znam da su SSPX vršili cenzuru na izjave Lefebvrove koje su mogle upućivati na sedevakantizam, ali stvarno si jadan ako nisi nikad dosad čuo te prosedevakantističke izjave Lefebvrea budući se predstavljaš dobro informiranim tradicionalnim papistom.
      Pa evo ti poveznica i dobro pročitaj:
      http://www.fathercekada.com/2012/09/04/pro-sedevacantism-quotes-from-abp-lefebvre/
      I ako kažeš da je to izmišljotina, budi hrabar i reci ovdje na blogu da ćeš prestati biti smjerni pobornik SSPX, ako ti dokažem da o.Čekada ne izmišlja, da ima dokaza iz tog vremena da je to stvarno Lefebvre izjavio.

      Izbriši
    8. I da budem iskren.
      Mrzim papizam.
      Mrzim papizam kao što mrzim svaku laž i svaku jeres, kao što mrzim arijanizam, nestorijanizam, monofizitstvo, protestantizam, liberalizam, komunizam, ekumenizam ...
      I to zato što ljubim Istinu, ljubim Gospoda Isusa Hrista i Njegovu Crkvu.
      Daleko od toga da tebe ili bilo kog papistu mrzim.
      Vi ste u velikoj zabludi koja vas vodi u vječnu propast budući nemate opravdanja neznanja, budući vi nemate kao vaši i moji preci neznanje ili nemogućnost dobijanja informacija o Crkvi i krivovjerjima koja ju napadaju.
      Obratite se dok još imate vremena.

      Izbriši
    9. Ajde da zamislimo i to. Dakle, i dalje smo u području maštanja "što bi bilo kad bi bilo", no dobro.
      U tom slučaju bi, protumodernistički biskupi koji za sada još taktiziraju, pokrenuli svrgavanje pape.

      Opet potpuno krivo. Ja ne da se ne predstavljam kao dobro informiran tradicionalist, već sam iznimno slabo informiran. Najbolje u svemu i je što, ovako labavo potkovan, mogu bez problema parirati tvojim nasrtajima na Crkvu. Zar ne primjećuješ kako se s tobom svađam na plitkoj, površnoj razini?
      Ako želiš vidjeti što je dobro informiran (teološki i "pravnički") tradicionalni katolik, baci pogled na Dusparinu stranicu pa ćeš vidjeti kako Fran Urli rastura protestante i židove. Čovjek se rijetko javi, ali kad napiše komentar luterovci ostanu bez teksta.

      Kako ne, sve trčim da tebi obećam kako ću se odreći vjere.
      Rekao sam kako ne provjeravam sve tvoje tvrdnje (a mnoge su dokazane kao čiste izmišljotine), ali što je čudno u tome ako je mons. Lefevreu, s obzirom na okolnosti, i tako nešto padalo na pamet? Važno je što je radio, a nije radio ništa od onoga što ti podmećeš, već je uvijek ostao vjeran Crkvi. Da nije, ne bi ga ni ti ni ostali neprijatelji, toliko mrzili.

      Kvatrić

      Izbriši
    10. "Obratite se dok još imate vremena."
      Kuda da se obratim? Ne mislim postati Srbin, a ti si u ovih samo par rečenica upotrijebio tri čisto srpske riječi.
      Kakva je to "prava Crkva" u koju se ulazi tako da se počne govoriti srpski?

      Kvatrić

      Izbriši
    11. @Kvatrić:
      "U tom slučaju bi, protumodernistički biskupi koji za sada još taktiziraju, pokrenuli svrgavanje pape."

      Ne fantaziraj, jer i ti kao i Fellay jasno kažete kako je rimski episkop heretik pa ga ne svrgavate (kako ćete ga i svrgnuti kad vas RKC drži shizmaticima?).
      Jel tako velika razlika između poljubiti kuran i biti na sotonističkoj misi?
      I jedno i drugo je više nego jasan znak apostazije, pa niste ni prstom mrdnuli da svrgnete kuranoljubce (i svi nakon IP2 su išli u džamije i molili se s muhamedancima - što je to nego apostazija?).
      Doduše, Lefebvre je rekao kako će se možda nakon Asizija (prošlo je trideset godina od tada) morati konstantirati da je stolica rimskog episkopa prazna, ali nikad nije imao ili hrabrosti za to izreći ili je shvatio da tada ipso facto pada papizam (vjerojatnije je ovo drugo, jer on nije bio kukavica).
      Stoga je posve jasno što stalno ponavljam, kad bi Antihrist glavom i bradom zasjeo u stolicu rimskog episkopa, kad bi počeo javno širiti sotonizam (samo ne smije ex cathedra, ali kad bi to učinio i ex cathedra opet biste vi ostali papisti), on bi za vas ostao i dalje 'sv.Otac'.
      Jer papizam bez pape ne može postojati i zato svi sedevakantisti malo pomalo otpadaju od te pozicije, i oni su u prednosti pred vama je slijede istinu ma kakve posljedice bile, dok vi farizejski proračunato znate da ne smijete reći caru da je gol, odnosno da je rimski papa javni heretik (to kažete među sobom ili drugima koji nisu moderni papisti, ali recite to javno ili recite to u lice Bergogliju kad vaši idu na pregovore s njim).
      Vi ustvari kažete Gospodu Hristu na Njegove riječi - 'istina će vas osloboditi', - da u večini slučajeva, ali u ovom slučaju bolje da se pravimo kako je laž istina i obrnuto.
      Jer inače pada naša vjera u papizam.

      Izbriši
    12. Vidiš Kvatriću kako si nepućen ne samo u RKC teologiju i ne znaš povijest SSPX, nego ne znaš niti povijest hrvatskog jezika.
      Po tebi znači kad god netko izreče Gospod Hrist, umjesto papistički Gospodin Krist onda je on počeo govoriti srpskim jezikom.
      Zar ne znaš da se u hrvatskom narodu od davnina služila staroslavenska (crkvenoslavenska) liturgija koju su stvorili sveta solunska braća Kiril i Metodije, i prema kojoj su naši preci tako izgovarali (možda tvoji nisu ako nisu bili s Jadrana nego negdje na sjeveru gdje nije bilo staroslavenske liturgije nego samo latinske), a ne iskrivljeno latinistički?
      Hristos je grčka riječ za Mesiju i tako je napisano u sv.Evanđelju od svih evanđelista i tako je napisano u svim knjigama NZ), a latini su je s vremenom počeli krivo izgovarati s glasom 'k' pa se je to prelilo i na naš narod kad je de facto zabranjena staroslavenska liturgija.
      I još, u hrvatskom jeziku je sačuvano prema grčkom originalu ime Isus, ali tamo gdje je bio utjecaj latina (odnosno germana) veći, tamo se počelo govoriti Jezus (npr. u Zagorju) koji opet dolazi od iskrivljenog latinskog mjenjanja imena Isus, tj . Iesus, koji je onda u germanskim jezicima postao Jesus.
      Dakle, vratiti se korijenima hrvatskog jezika i svete liturgije ne znači početi govoriti srpski.
      S takvim rigidnim papizmom učinili ste da su se mnogi pravoslavci koji su bili Hrvati, ili bi to politički postali, počeli identificirati da su Srbi.
      Mnogi poput tebe sličnih samo ustima podržavaju hrvatsko pravoslavlje, a onda zbog svojeg papizma dijele hrvatski narod.

      Izbriši
    13. Kako da ne fantaziram kad me tražiš da odgovaram na tvoje fantastične konstrukcije? Osim toga, moj je odgovor super racionalan u odnosu na tvoju maštu.

      Već sam ti odgovorio (usporedbom i primjerom u kojem bi završio u ludnici), ali ajde da ponovimo. Dakle, Bergoglio je "prekršajni" heretik (lupeta svašta), ali nije i "krivični" (nije izrekao herezu koja obvezuje katolike).
      Ne smjenjujem ga jer nemam ovlasti za to (već se sam sebi čudim na što ti odgovaram). I Plenki je velikosrbin u Pupovčevoj službi, ali je i dalje predsjednik vlade Hrvatske, a ja ga ne mogu smijeniti iako mi ništa ne bi bilo draže od toga.

      Bujnu maštu u kojoj papa na TV-u služi sotonsku misu ti nije toliko za zamjeriti, koliko svjesno opetovano (autistično?) budalesanje kako Crkva drži SSPX shizmaticima. Ako je tako, što znači "nepotpuno jedinstvo" by Bozanić, te ustupci (ispovijed, podijela sakramenata...) by Bergoglio?

      Kuranoljubljenje (opet ne obvezujuće za katolike) je apostazija, ali formalno nije proglašena odnosno za nju nije osuđen. Opet se vraćam na Plenkija. Koliko god bio svjestan njegove veleizdaje, niti ga ja mogu smijeniti, niti raspustiti Sabor, niti raspisati nove izbore. Koliki god bio Vučićev agent i Pupovčev kućni ljubimac, on je formalno i dalje predsjednik vlade moje države. I kao što zbog Plenkija ne mislim prestati biti Hrvat, tako zbog IP2 i Bergoglia ne mislim prestati biti katolik.
      Baš zbog toga je, u vremenima ove najveće krize u Crkvi, toliko vrijedno da imamo SSPX koji čuva katoličku vjeru.

      Mons. Lefebvre je vjerojatno bio u napasti sedevakntizma (i meni je na prvu sedevakantističko stajalište bilo razumno), ali hvala Bogu, nije se dao zavesti.
      Sedevakantizam je vrlo privlačna đavolska zabluda.

      "Jer papizam bez pape ne može postojati i zato svi sedevakantisti malo pomalo otpadaju od te pozicije,..."
      Eto, sad i sam priznaješ ono što sam rekao. Sedevakantizam je prvi krivi korak, a ustrajanje u njemu definitivno vodi u teške hereze ili shizme.

      Svi tradicionalisti koje znam koriste svaku priliku da polupanim katolicima osvijeste kako je Bergoglio heretik. O tome pišu i tradicionalistički blogeri. Ne samo lefebvreovci, veći i eklezijaši. Da mogu na tv, rekli bi i tamo.

      Kvatrić

      Izbriši
    14. Ma nemoj mi reći. Otkrio si hrvatski jezik i postao njegov zaštitnik kad si prešao na vjeru "braće" Srba? Pa ti si kao jugovići koji zapravo, uvodeći ćirilicu u Vukovar, štite staro hrvatsko pismo koje zalupani domoljubi žele zatrti.
      Kako to da Hrvati ne prepoznaju vašu borbu za hrvatski jezik i pismo koji su najbolje zaštićeni u Požarevcu i Pirotu?

      Daj još objasni "hrvatske" korijene riječi "jeres", "amin", "prelest" (ili tako nešto od neki dan)...

      Mislim da tvoji ne će biti sretni kad vide kako pišeš da ustvari govore hrvatskim jezikom. Oni se ubijaju od uvjeravanja kako mi Hrvati govorimo srpski, a ti sad kažeš kako oni ustvari govore hrvatski.

      Kvatrić

      Izbriši
    15. @Kvatrić:
      To što ti misliš da su srpske riječi (a i jesu jer su oni naslijedili u tome crkvenoslavenski jezik kao u Rusi, Bugari i svi slavenski pravoslavni narodi) su riječi koje su došli što iz grčkog jezika, što iz staroslavenskog jezika.
      Možemo sa sigurnošću reći, kako su te po tebi srpske riječi, došle s pokrštavanjem Hrvata koje su u pravilu krstili misionari iz Rimskog carstva (primjerice sv.Kiril i Metodije) koje su latini pred nekoliko stoljeća počelo nazivati Bizantom, ali ono je sebe uvijek identificiralo kao Rimsko carstvo i svi carevi tog carstva vuku neizravno podrijetlo od sv.Konstantina.
      Zapadno Rimsko carstvo je čisto otimanje rimskog imena koje su učinili Franci-Germani u suradnji s rimskim episkopom koji je za tu zgodu dao krivotvoriti dokument koji se naziva Konstantinova darovnica po kojoj je tobož sv.Konstantin dao rimskom episkopu pravo da upravlja s Rimskim carstvom, postavlja i skida rimske careve.
      Kako to da su 'nezabludivi Hristovi vikari na Zemlji' koristili se krivotvorinama?
      Pa isto je kao i sada, oni za papiste mogu činiti što god hoće, poljubiti kuran ili odlaziti na sotonske mise, kao i krivotvoriti i izmišljati povijesne isprave.

      Izbriši
    16. Kvatrić:
      "Dakle, Bergoglio je "prekršajni" heretik (lupeta svašta), ali nije i "krivični" (nije izrekao herezu koja obvezuje katolike)."

      Ne znam da li si malo sporiji u razumijevanju, ali ja to cijelo vrijeme govorim.
      On za vas papiste može pred TV kamerama imati na misi umjesto oltara nago žensko tijelo (ili možda muško?) kako je to u sotonizmu, ali on će za vas papiste ostati sv.Otac i dalje koji je kako kažeš samo u 'prekršaju' sotonističkom, ali i dalje jaše u sedlu rimskog episkopa.
      Ako papizam nije idealna prilika da se Antihrist postavi, onda navedi koju bi to poziciju radije Antihrist uzeo.
      Ima milijardu i više sljedbenika, muhamedanci ga vole, LGBTQ isto, liberali isto, pogani isto, lažni pravoslavci se mole s njim itd.
      Zar nisi svjestan kako masonsku ideju jedne svjetske religije predvodi onaj za kojeg ti kažeš da je samo u prekršaju?
      Ne mislim pri tome samo na Bergoglia, krenulo je to još puno prije, stoljeće prije i o tome sam pisao na blogu kao sedevakantist.

      Izbriši
    17. Kvatrić:
      "Svi tradicionalisti koje znam koriste svaku priliku da polupanim katolicima osvijeste kako je Bergoglio heretik. O tome pišu i tradicionalistički blogeri. Ne samo lefebvreovci, veći i eklezijaši. Da mogu na tv, rekli bi i tamo."

      Nemoj ovdje na mom blogu pisati srpski, jer riječ 'polupano' koriste Srbi, a Duspara je tu riječ preuzeo od isto sličnog srpskog cionističkog protestanta M.Petrovića.
      Time istvari dokazuješ da si cionist, protestant i dusparolog.

      Nadam se da razumiješ kroz tu ironiju kako nekad glupave argumente koristiš i mene optužuješ da nisam Hrvat.
      A sad komentar na citat.
      Reci mi kad ste to vi u Zagrebu javno objavili kako je episkop Bozanić heretik?
      Ne ono prije i poslije mise jedan drugome, nego da ste pozvali medije koji bi se sigurno odazvali jer je to za njih zanimljivo, i rekli im - javno proglašavamo kako je nadbiskup zagrebački Bozanić heretik.
      Reci mi kad je to vaš Fellay ili neki drugi vođa javno u medijima optužio Bergoglia, Ratzingera ili Woytilu da su heretici?
      Ne sanjaj, jer da su to rekli javno onda ne bi mogli polutajno pregovarati s rimskim episkopima da vas priznaju kao što ti kažeš u 'nepotpunom zajedništvu'.
      Kao:
      "Hvaljen Isus i Marija! Ja sam biskup Fellay i moram vam reći da ste javni heretik, a sad vas molim sveti oče da čujete naše molbe i uslišate nas."

      Izbriši
    18. Ma možeš se ti sada vratiti u Rimsko carstvo i do sv. Ćirila i Metoda (mi Hrvati ne kažemo "Kiril i Metodije" kao vi "nebeski") i postati stručnjak za povijest Bizanta, Germana i Franaka, ali svatko sa minimumom zdravog razuma zna da prelazak na pravoslavlje uvjetuje i promjenu nacije. I to je već bjelodani dokaz kako pravoslavlje ne može biti prava Crkva.
      A ti si za to izvanredan dokaz. Tek mjesec-dva od kako si se popravoslavio, a već sve vrvi od srpskih izraza.
      Još samo fali da počneš "brektati" i nama objašnjavati kako je to ustvari stara hrvatska uzrečica.

      Živi bili pa vidjeli i svjedočili i postupnom mijenjenju povijesno-političkih stajališta.
      Spremiti ću ovaj komentar i podsjetiti te na njega kad kreneš putem Memoranduma 2.

      Kvatrić

      Izbriši
    19. Opet Kvatriću dokazuješ svoje neznanje.
      Jer suvremeni Srbi kažu Čiril i ćirilica, a ne Kiril i kirilica.
      Kiril je izvorno grčko ime (tako se fonetski izgovara), i nema opravdanja da ga niti latini niti Srbi počnu izgovarati kao Ćiril.

      Izbriši
    20. Naravno da Bergoglio vodi masonsku ideju jedne svjetske religije, ali za to nije kriv koncept Katoličke crkve koju ti mrziš. I Plenki vodi srpsku politiku, ali za to nije kriva hrvatska državnost sama po sebi.
      Đavao od početka pokušava srušiti Crkvu. Da zanemarimo razne hereze od početaka, ostanimo na glavnima. Nakon što je na istoku podigao Muhameda, a na zapadu Luthera, te nakon otpada istočnih shizmatika, đavao napada sa modernizmom kao najgorom od svih hereza i Bergoglio je kulminacija modernističkog pustošenja Crkve.
      Neprekidno i koordinirano rikanje svih neprijatelja Crkve (od tebe do sodomita kojima sam Bergoglio odgovara, ali ga koriste kao toljagu za udaranje po Crkvi) koji misle kako su nanjušili priliku za konačno uništenje Crkve, dokazuje kako je Katolička crkva prava i jedina.

      Kvatrić

      Izbriši
    21. I po pitanju sv.Kirila je vidljivo kako su latini izmijenili grčke riječi to jest počeli ih krivo izgovarati.
      To nije oduvijek, nego od kasnog srednjeg vijeka kad se je pojavio novi latinski jezik u službi papizma, jer stari latinski jezik se prilično razlikuje od ovog novog od kojeg je i nastao talijanski jezik.
      Dakle, ondje gdje su stari latini (i kršćani ne samo pogani) pisali 'c' izgovarali su kao 'k', a s tim novim papističkim latinskim jezikom to se je počelo izgovarati fonetski kao naš glas 'c' ili 's'.
      Tako je od sv.Kiprijana nastao sv.Ciprijan, od sv.Kirila sv.Ćiril itd.
      Zašto bi mi Hrvati, pogotovo ako smo pravoslavci, trebali slijediti te papističke izmjene u latinskom jeziku, kad su se ti isti pojmovi drugačije izgovarali na originalnom grčkom jeziku i ondašnjem prijevodu na latinski, i k tome su se na staroslavenskom jeziku izgovarali najsličnije grčkom originalu?
      I za one koji to ne znaju, stoljećima je jezik liturgije i u Rimu bio prvenstveno grčki jezik, svi rimski kršćani su znali grčki jezik.
      Opat Gueranger u "Liturgijskog godini" piše kako su novokrštenici trebali u Rimu izgovoriti prije krštenja Simbol vjere na grčkom jeziku.
      I na kraju, sv.Pavao pisao je Poslanicu Rimljanima na grčkom jeziku, ne zato što nije znao latinski, nego zato što je grčki jezik bio lingua franca Rimskog carstva (i prije tog carstva od vremena Aleksandra Velikog) i svi kršćani su ga znali.

      Izbriši
    22. Hvala na upozorenju mada nisam siguran da je ekskluzivno srpska. Znam da ju je Duspara pokupio od Miroljuba, ali se i meni činila prikladna za opisivanje stanja modernih katolika.

      Nisam te izričito optužio kako nisi Hrvat, već da si na putu da to prestaneš biti što se najbolje vidi po usvajanju srpskog jezika nakon prelaska na pravoslavlje.

      Da, oligarhijski mediji su sve ludi od ugošćvanja tradicionalnih katolika.
      Po blogovima je hereza modernističkih glavešina (od Bozanića do Bergoglia) više puta naglašavana, a na Tomiblizancu (možda i na drugima, nisam siguran) ima i članaka sa tim naslovom.
      I nemoj te fore sa medijima. U njima bi se ionako moglo nešto objaviti jedino u direktnom prijenosu. U svakom drugom slučaju vijest bi bila skrojena tako da nema veze sa originalom.

      Što se tiče Fellaya, eto možda si dao odgovor. Stvar taktike. Kad već spominješ medije, oligarhijski mediji bi tako nešto jedva dočekali, ali bi "polupani" katolici to skroz krivo shvatili, te bi bilo kontraproduktivno.
      Isus je rekao:"Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!"

      Kvatrić

      Izbriši
    23. Pa dobro jel govoriš srpski ili grčki? Nećeš valjda početi i pisati grčkim hijeroglifima?

      Inače, kad me tjeraš da provjeravam, Srbi ne kažu Ćiril, već Ćirilo.
      Kako god, ne pišeš hrvatski, a ono što pišeš jako baca na srpski.

      Kvatrić

      Izbriši
    24. Kvatrić:
      " I Plenki vodi srpsku politiku, ali za to nije kriva hrvatska državnost sama po sebi."

      Nema sličnosti.
      Jer Plenković može biti skinut s vlasti regularnim (parlamentarnim) putem ili pobunom naroda (ili vojske) ili državnim pučem.
      Države nisu prestajale postojati kad se je to događalo.
      F.Franco je došao na vlast vojnom pobunom u Španjolskoj, to ne znači da je on uništio španjolsku državu, štoviše tu državu su uništavali oni koji su imali tada većinu u parlamentu i imali su izvršnu vlast u državi (komunisti, anarhisti i liberali).

      Međutim vi papisti ste u pat poziciji jer jednostavno nemate načina skinuti potencijalnog Antihrista kad bi isti zasjeo u stolicu vašeg slatkog Hrista na Zemlji.
      Jer po RKC papu nitko ne može suditi, on je iznad ekumenskih sabora Crkve, zato ste onako uporno, ali bezuspješno, pokušali dokazati kako nije ekumenski sabor Crkve anatemizirao rimskog papu Honorija.
      A prije toga su neki rimski carevi jednostavno skinuli neke rimske episkope (koji put s razlogom, koji put bez) i postavili nove.
      Vi to pravo negirate rimskom caru, vi to pravo negirate sami sebima jer ako se skine javni heretik putem 'državnog puča' kardinala, ili putem sabora RKC ili da ga skine sa stolice neka zemaljska vlast poput rimskog cara, to znači da rimski episkop nije nezabludivi Hristov vikar na Zemlji kojem se svi moraju pokoriti ako ne žele završiti u Paklu, i koji sve može suditi, a njega nitko.
      Dakle Kvatriću usporedba ti nikako ne stoji.

      Izbriši
    25. Jasno da se nikakvo državno svjetovno uređenje ne može uspoređivati s Crkvom. Analogiju s Plenkijem sam naveo radi lakšeg razumijevanja. Mada ti
      dobro razumiješ, ali te oholost tjera na pobunu.

      Da će "Antihrist" zasjesti u papinu stolicu govori i Otkrivenje. Ali to je već vrijeme konačnog obračuna u kojem će najmanji problem biti naša pat pozicija zbog Bergogliovih lupetanja. A i vi šizmići ćete tada imati većih problema. Biti će vam zadnja šansa da se obratite ili da sa svojim "Antihristom" propadnete.

      Opet Honorije. Njega smo neki dan prošli i razjasnili.

      Ako kardinali izvrše "državni udar" i skinu papu u skladu sa svojim ovlastima, ne znači da je papa zbog toga zabludiv ex cathedra. Jedno su tvoje želje, a drugo katolički nauk.

      Kvatrić

      Izbriši
    26. @Kvatrić
      Ne, niste vi papisti razjasnili anatemu rimskog pape Honorija kojeg je anatemizirao ekumenski sabor Crkve i tu istu anatemu su ponovili mnogi rimski episkopi poslije tog sabora.
      Stvar je vrlo jednstavna, ako je Honorije bio pravovjeran, onda su ga krivo anatemizirali drugi rimski pape, pa prema tome papizam ne drži vodu jer se papama ne može vjerovati niti kada izriču anatemu.
      U svakom slučaju taj slučaj dokazuje kako rimski episkop nije nezabludiv, te da nije Hristov vikar na Zemlji jer ekumenski sabor Crkve može svakog episkopa i/ili patrijarha anatemizirati i skinuti s njegove stolice.

      Ovo prvi put čitam od nekog papista (tebe) kako Otkrivenje otkriva da će Antihrist sjesti u stolicu rimskog episkopa.
      Što bi rekli dalmatinci - ludilo brale!
      Da je to neki pravoslavac izjavio papisti bi mu odgovorili kako je to izjavio zbog mržnje prema Crkvi.
      Znači Kvatriću priznaješ kako je papizam idealna podloga za vlast Antihrista kao što i ja tvrdim.
      A što ćemo s onim - 'i vrata Paklena je ne će nadvladati'?
      Crkvu ne mogu vrata Paklena to jest krivovjerja nadvladati jer je to objava Hristova koji je Istina, a kamoli da Antihrist vodi Crkvu, međutim papizam sam priznaje kako je slijedeći korak postavljanje Antihrista na čelo papizma.
      Nadam se Kvatrić kako si s tom rečenicom priznao kako je papizam zabluda.
      Crkva može opstati i bez sinode episkopa, može ostati u Crkvi samo jedan episkop, ali papizam ne može postojati bez rimskog episkopa.
      Šah mat!

      Izbriši
    27. Opet izmišljaš. Nitko nije ni rekao kako Honorije nije bio krivovjeran, dapače, to se i izrijekom navodi. Ali opet nije ništa krivovjerno proglasio ex cathedra.

      Smiri živce.
      Zamijenio sam 2. Solunjanima (...Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom...) Otkrivenjem. Naravno, da mi katolici ne dajemo definitivna tumačenja Otkrivenja kao što to šarlatanski rade protestanti. Za vas shizmatike nisam siguran, ali s obzirom da ste skloni magiji, ne bih se čudio.
      Đavao nasrće na Crkvu, a ne na kojekakve beznačajne desperadoske skupine, pa je logično da namjerava sjesti u Petrovu stolicu.
      Što se tiče vrata paklenih koja ne će nadvladati Crkvu, to stoji. Samo što niti slušaš Učiteljstvo Crkve niti čitaš s razumijevanjem, već dusparološki mudruješ po svome.
      Isus je rekao kako vrata paklena ne će nadvladati, ali nije rekao da ne će vladati. Za lakše razumijevanje, opet analogija s politikom. Hrvatskom vladaju svi koji hoće, od Washingtona, Bruxellesa i Londona do Beograda, ali ju još nisu nadvladali.

      A ti sad protumači kako to što piše ne znači to što piše.

      Kvatrić

      Izbriši
    28. Znači damage control je sad na djelu :)
      Opet upadaš u duboke kontradikcije, jer veliš da mi istinski pravoslavci ne slušamo učiteljstvo Crkve, dok mi u potpunosti slijedimo sve odredbe ekumenskih sabora Crkve i slušamo naše živuće učiteljstvo, našu sinodu episkopa Crkve.
      Dok recimo vi samim izgovaranjem filioque ne poštujete ni Nikejski ni Carigradski ekumenski sabor Crkve i da ne nabrajam dalje.
      Zatim, kao shizmatični tradicionalni rimokatolik niti ne slušaš niti ne poštuješ živuće učiteljstvo RKC koja je dakako u shizmi, ali vi ste u shizmi shizme.
      Ludilo brale opet!
      Jer biti poslušan heretičnom i shizmatičnom učiteljstvu je samo po sebi hereza i shizma, ali odbijati poslušnost istom takvom učiteljstvu, a ne pripadati Crkvi, znači ono što sam gore napisao, shizma shizme.
      Vi dakle ne možete niti teoretski pripadati Crkvi.

      Izbriši
    29. Što ti je umišljenost.
      Umjesto da budeš zahvalan što se uopće svađam s tobom i tako održavam živost i broj komentara na tvom blogu, ti si si umislio i važnost i čitanost zbog koje bih ja trebao kontrolirati štetu. A "demage" je nastao lapsusom kao lakonskim odgovorom na tvoje masiranje "Antihristom".
      S obzirom da ti nije strano uživljavanje u proročanske uloge, možeš se sad uživjeti kako si me natjerao na grešku i srušio "papizam".

      Brale, ako se ikad poljuljam u "papizmu" i pomislim na pravoslavlje (u bilo kojoj etničkoj varijanti) samo ću pročitati koji tvoj članak i odmah se opet učvrstiti. Tvoje nastojanje da me iz "šizmatika" prevedeš u modernog katolika, govori samo za sebe.
      Kažem ti, vi neprijatelji Crkve me najbolje vežete uz nju.

      Kvatrić

      Izbriši
  7. Kvatrić:
    "Što se tiče Fellaya, eto možda si dao odgovor. Stvar taktike. Kad već spominješ medije, oligarhijski mediji bi tako nešto jedva dočekali, ali bi "polupani" katolici to skroz krivo shvatili, te bi bilo kontraproduktivno."

    Znači tako.
    Ništa od toga da netko službeno u ime SSPX u medijima objavi kako je Bergoglio javni heretik.
    Ipak je ono što sam ja pisao - vi sebi u bradu govorite da je heretik, eventualno susjedu koji je rimokatolik i na svojim blogovima koji nisu nipošto službena stajališta SSPX.
    I u tome je bitna razlika između istnskih pravaslavaca i vas.
    Mi se ne libimo ljudima (i medijima) reći u oči presudnu istinu glede nečijeg krivovjerja, mi to kažemo i onima koji su otpali od Crkve zbog pristajanja uz krivovjerje, a obnašali su činove episkopa ili patrijarha.
    Da je Nestorije bio kojim slučajem rimski, a ne carigradski patrijarh. i da je živio u vrijeme kad je buknula jeres papizma, svi papisti bi vjerovali kako Marija nije rodila Boga.
    Dakle, papizam je idealna jeres po kojoj se od neupućenih kršćana može stvoriti poslušna vojska Antihrista koji ne mogu reći javno niti evidentnom apostati da je apostat.
    I ne znam što je gore, reći nekom episkupu da je heretik i apostat, i onda biti s istim u zajedništvu, priznavati ga kao valjanog episkopa, ili biti paraliziran i moliti Boga da ne dođe u stolicu rimskog episkopa Antihrist kojem se moram povinovati jer je on zamjenik Hristov na Zemlji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Ništa od toga da netko službeno u ime SSPX u medijima objavi kako je Bergoglio javni heretik."
      Polako, kad za to dođe vrijeme. Sad ne bi bilo taktički mudro istrčavati s time.

      "I u tome je bitna razlika između istnskih pravaslavaca i vas."
      Bitna razlika između vas i nas je u tome što mi pripadamo Katoličkoj crkvi koju svi, dakle svi, mrze i napadaju. Vi ste shizmatična skupina koju čak ni ostali pravoslavci ne priznaju, a izvan pravoslavlja nitko živ ni ne zna za da postojite, a kamoli da bi kome vaše postojanje smetalo.

      "Mi se ne libimo ljudima (i medijima) reći u oči presudnu istinu glede nečijeg krivovjerja,..."
      U kojim ste vi to medijima? Niste vi katolici pa da vas oligarhijski mediji svakodnevno napadaju. Ali dapače, da želite u medije, vjerojatno bi i dobili prostor, te od medija bili obzirno tretirani.
      Testiraj ovo što ti govorim pa se javi npr. tzv. sociologu religije Ivanu Markešiću u Večernjaku. Tip kao i ti patološki mrzi Crkvu i za vas će sigurno biti pun razumijevanja. Još kad čuje da si bivši "papist" njegovoj sreći ne će biti kraja, a ti ćeš dobiti duplericu za agitprop.

      SSPX mora biti oprezan jer je na njemu velika odgovornost. Vi možete lupetati što god hoćete i kome god hoćete kad ionako nikome niste važni niti u negativnom smislu.
      Ne možeš uspoređivati svećeničko Bratstvo koje izravno pregovara sa Vatikanom s grupicom balkanskih shizmatičnih pobunjenika koje čak ni službeni shizmatici ne doživljavaju.

      "I ne znam što je gore, reći nekom episkupu da je heretik i apostat, i onda biti s istim u zajedništvu, priznavati ga kao valjanog episkopa, ili biti paraliziran i moliti Boga..."
      Srećom pa ti ne moraš biti u toj dilemi.

      Kvatrić

      Izbriši
    2. Ne budi plačimačak.
      RKC se i te kako uvažava u ovom svijetu, predjsednici najmoćnijih država s većim poštovanjem nego inače primaju 'slatkog Hrista na Zemlji' kad ih posjeti.
      A biti tako mega popularan i uvažavan naravno da izaziva kritike.
      Ne plačeš li valjda za vremenima kad je 'slatki Hrist na Zemlji' ostavljao njemačkog cara da tri dana bude bos na snijegu prije nego se ovaj udostoji primiti ga?

      Izbriši
    3. Opet sve krivo shvaćaš. Kad kažem da je Crkva napadana sa svih strana, to nije samosažaljenje i glumatanje žrtve, već mir i sigurnost.
      Hoćeš reći kako je Isus bio plačimačak kad je rekao kako će Njegovu Crkvu progoniti?
      Dakle, ono što ti tumačiš kao samosažaljenje je nepogrešivi lakmus papir koji nam je Isus dao kako bi znali gdje je i koja je Njegova Crkva, a što je odlično formulirao i nadbiskup Fulton Sheen kojeg sam već citirao.

      To koliko je Crkva "uvažena" u svijetu vidimo svakodnevno u oligarhijskim medijima i histeriji cijelog niza soroševskih NGO-a koji su i osnovani radi borbe protiv Crkve. Još nisam čuo ni da su spomenuli shizmatike (za "istinske" nisu ni čuli), a kamoli da bi protiv njih vodili rat. Dapače, s njima su u kompi protiv Crkve.
      Možda je i Soros simpatizer SSPX-a.

      Cijelo vrijeme kukuričeš kako je Bergoglio heretik (s čim se slažem), a sad kažeš kako ga uvažavaju masonski predsjenici najmoćnijih država.
      Pa da Emile, uvažavaju ga jer je heretik. Da je pravovjerni katolik mrzili bi ga kao ti Pija X. Nisi koncentriran pa sam sebi skačeš u usta.
      Što bi ti rekao, šah mat.

      Kvatrić

      Izbriši
  8. Brate Emile...
    Oprosti sto ti se mijesam u blog...
    Velika je cetrdesetnica...izgubit ces i molitvu i duh pokajanja od ovolike besplodne rasprave sa slijepim covjekom...blagoslovi brata Kvatrica i reci Amin...nije ti dobro ovo sto radis...
    Metanija i pomjani.

    Abdul Mesih el Misqin

    OdgovoriIzbriši
  9. Ala je lep
    Ovaj svet,
    Onde potok,
    Ovde cvet,
    Tamo njiva,
    Ovde sad,
    Eno Sunce,
    Evo hlad!
    Tamo Dunav,
    Zlata pun,
    Onde trava,
    Ovde žbun,
    Slavuj pesmom
    Ljulja lug.
    Ja ga slušam
    I moj drug.

    Jovan Jovanović Zmaj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Velebna bitka Emila Prepodobnog i R&R Kvatrića!

      Dragi čitatelji, tko je heretik i čija je Crkva nasljednica Gospodnja, pogledajte u idućem postu uvaženog blogera i ostat ćete još zbunjeniji i neodlučniji!

      Do idućeg susreta: Praštajte Vizantijski! Amin! Sve obnoviti u Bergogliu!


      Čitaoc/čitatelj

      Izbriši
    2. Čitaoče/čitatelju, zamalo se uguših od smijeha :) Otvorite svoj satirični blog, veoma ste nadareni. Vrijedilo je proći kroz cijelu raspravu radi pjesme i vašeg komentara na kraju. Ponekad nas nešto i razvedri u ovom očaju.
      BL

      Izbriši
    3. Je, duhovito je.
      Kad smo već kod toga onda je ovaj video urnebesan:
      https://youtu.be/55e58LCv79c

      Da je prvog ili prvu ošamario ili udario koljenom u spuštenu glavu(inače se je hvalio kako je u mladosti bio izbacivač u Argentini pa mu taj udarac ne bi smio biti nepoznat), ne bi više morao imati neugodnjak s drugima.
      I papisti, kako vam se sviđa vaš 'prepodobni' vladika?
      Beskrajno ponizan ili beskrajno nepobožno bezobrazan?
      Morate ga prihvatiti kakav je takav je, ili inače vječno prženje u Paklu (bula "Unam Sanctam" za one koji ne čitaju blog) vam ne gine.

      Izbriši
    4. I s takvom nesrećom ste se spanđali u borbi protiv Stepinca? Sličan se sličnom raduje, a vi ste se baš namirisali pa uortačili. Ne znaš tko je urnebesniji, vi šizmići ili ovaj klaun.

      Što se tiče prihvaćanja, i to smo odavno obradili. Nemamo ga što prihvaćati ili ne, Bergoglio je nažalost trenutni vođa Crkve. Možemo reći i kako ne prihvaćamo Plenkija, ali njegova pozicija predsjednika vlade ne ovisi o našem prihvaćanju ili neprihvaćanju.

      Ali najurnebesnije od svega je tvoja zabrinutost za pravovjerje katoličkog poglavara. Kao da katolici brinu o tome drži li se Porfirije pravoslavne linije ili leluja.

      Kvatrić

      Izbriši
    5. Kvatricu ne znam zasto podmeces Stepinca. Istinski pravoslavci, nikad, ama bas nikad nisu, ne daju niti ce ikad raspravljati s papistima o necijoj svetosti. Jer s hereticima i shizmaticima se o tome ne raspravlja.
      I ponovno usporedjujes RH s Crkvom kako bis opravdao argentinskog klauna. To ti nikako ne stoji zato sto RH nije Tijelo Gospoda Hrista, RH nije jedna, sveta, saborna i apostolska kojoj je glava Gospod, a ne Bergoglio ili Plenkovic. Ali ako si mislio na RKC, onda ti je usporedba na mjestu, moram priznati.

      Izbriši
    6. Još malo o posljednjem 'Hristovom zamjeniku na Zemlji'.
      Franjo je mogao jednostavno reć prije audijencije, ili je to mogao reć netko zadužen od protokola - nemojte mi ljubiti prsten (tobožnji prsten sv.Petra).
      Ovako je njegova zloća i odglumljena poniznost došla do punog sadržaja tako da je redom ponižavao sve one koji su dolazili pokloniti mu se, kao u onoj dječjoj igri u kojoj jedan pokušava drugog udariti u nadlanicu, a ovaj pokušava izbjegnuti udarac, u ovom slučaju poljubac.
      U Pravoslavlju vjernici ljube ruke episkopa i svećenika zato što su te ruke posvećene i drže Gospoda Hrista u sv.Liturgiji tako da je svaki poljubac blagoslov.
      RKC sve više i više otpada od Pravoslavlja kojem je pred tisuću godina pripadala.
      Dobro je stoga da se to vidi i na taj simbolični i tragikomični način s predstavom rimskog papa Franje pred kamerama.

      Izbriši
    7. A ja ne znam zašto se ti praviš lud, kad kao i svi, znaš da se argentinski (ustvari talijanski) klaun udružio sa četnicima protiv Hrvata. Sad je čak zabranio i misu na Bleiburgu što je razgalilo sve i "istinske" i "neistinske" pravoslavce.
      A to što si ti sebe proglasio istinskim, a čede neistinskima, jaka stvar. I oni isto kažu za tebe i tvoju družinu.

      Hm, "istinski" pravoslavci ne će s papistima raspravljati o nečijoj svetosti jer su heretici i shizmatici. I to baš ti kažeš?! Ti koji se opsesivno kompulzivno baviš papistima. Pa ti se i budiš i odlaziš spavati misleći o papistima. Tko o čemu kurva o poštenju, a "istinski" o raspravljanju s papistima.

      Jasno da država nije Crkva, ali je baš dobar primjer analogije na kojem se odlično vidi besmisao tvojih dusparoloških opsesija.
      Ne znam kako to misliš da opravdavam argentinsko/talijanskog klauna? Zar ne vidiš što pišem o njemu? Ili ćeš i mojim komentarima mijenjati značenje (kao definiciju "ex cathedra") pa ćeš tvrditi kako pišem da je ustvari baš super što sa četnicima sudi Stepincu i zabranuje misu?

      I da, nisam ni mislio kako ćeš braniti Stepinca.

      Kvatrić

      Izbriši
    8. Potpuno se slažem kako je dobro da se vide ovakve tragikomične predstave modernističko/globalističkog janjičara. Dapače, to mi je i vrlo drago, jer nažalost mora biti po sistemu "što gore da bi bilo bolje". Samo ovakve očite eskapade mogu trgnuti modernistički odgojene katolike i natjerati ih da se zamisle.

      Kvatrić

      Izbriši
    9. Kuku Crkvi koju ti braniš Kvatriću sve kritizirajući "papu" koji može na tvoje oči doslovno detonirati pakleni stroj ispod bazilike sv. Petra, tj. Crkve (što on i radi u duhovnom smislu), ali on je za tebe i dalje papa.

      Naravno, samo na nije detonacija ex cathedra, je'l tako?

      Izbriši
    10. Emil,

      "Ova grupa aktivista nevladine organizacije, koja se potpisuje kao nekakva srpska slobodna crkva i eparhija, deo je grčke grupe tzv. `Istinska pravoslavna crkva Grčke`, odnosno njene otcepljene frakcije tzv. `Kiprijanovaca`, koja je nastala iz raskola tzv. Sinoda `Kalistovaca` 1984. godine", saopšteno je iz SPC."

      Emil Matejevac, tvoja crkvica je prava sjec-sjec-sjeckalica.

      U.

      Izbriši
    11. @U
      Kažeš kako je moja 'crkvica prava sjec-sjec-sjeckalica'.
      Budući si uporni papist koji na mom blogu, posvećenom apologiji pravoslavlja, svim sredstvima pokušava ocrniti Hrvatima pravoslavlje s lažnom trilemom ili ćete otići među četnike ili u neku malu sektu-sjec-sjec-sjeckalicu(što je laž) iz Grčke ili ćete ostati papisti,
      onda ću ti odgovoriti:
      - bolje je biti u ma kako malenoj sjec-sjec-sjeckalici, nego priznavati kao 'slatkog Hrista ne Zemlji' sjecikase iz Rima.

      U onom drugom slučaju, makar to i ne bila Crkva, kršćanin može imati opravdanje jer je bio u zabludi ne svojom krivicom budući nije vidio gdje je prava Crkva.
      U trećem slučaju je blasfemičar jer evidentne otpadnike od kršćanstva proglašava i priznaje zamjenicima Gospoda Hrista koji ih nije nikad proglasio svojim zamjenicima.
      Blasfemija je u tome što se Bogu nameće Njegov zamjenik na Zemlji, a da ga On nije nikad izabrao i proglasio zamjenikom.
      A kome se bez njegove volje izabire zamjenika?
      Nekome tko je dijete ili netko tko je mentalno zaostao pa mu drugi treba izabrati zamjenika-staratelja.
      Ali ti si previše zaslijepljen da biš uočio kako se tu radi o stvarnoj blasfemiji.
      Neka ti Bog skine debeli veo papizma s očiju!
      Ali prije toga sam moraš 'vidjeti' da si slijep, a zato treba mnogo tvoje poniznosti.

      Izbriši
  10. @Kvatrić,
    Gluposti pišeš, to jest impliciraš kako nisam hrvatski domoljub zato što ne branim Stepinca.
    Potpuno je svejedno za hrvatski narod proglasili papisti (tj. njihov 'nezabludi Hristov vikar na Zemlji') Stepinca za sveca ili ne.
    To je ludilo u umu, jer kao tobož RH će imati bolji geopolitički položaj u svijetu ako Stepinac bude kanoniziran.
    Čak su neki spremni osuditi i NDH kao zločinački državu samo ako bi se ta kanonizacija dogodila.
    Tako je zagrebački kaptol skrivao i skriva Stepinčev dnevnik jer se iz njega vidi (o tome sam pisao) kako je Stepinac imao simpatije prema ustaškom pokretu, a HSS-mačekovce smatrao kompromitiranim oportunistima i mlakonjama.
    Zar ne vidiš kako tvoji papistički klerici u obrani Stepinca stalno naglašavaju kako je Stepinac osudio sabirni logor Jasenovac kao zločinački?
    Znači spremni su bez ikakvih dokaza osuditi ondašnju cjelokupnu državu i hrvatski narod koji ju je podržavao, kako bi se svidjeli svjetskim vladarima (pobjednicima drugog velerata) tako da ovi daju privolu na kanonizaciju Stepinca.
    Pa gdje je tu onda hrvatski interes (ako stvarno nema dokaza da je logor Jasenovac bio logor smrti)?
    Ta logika hrvatskih dudeka je otprilike - evo vama svjetskim vladarima obećajemo kako ćemo osuditi sve one koji su se borili za hrvatsku državu, osudit ćemo ih bez dokaza kao zločince, i time ćemo opravdati vašu volju da se nama Hrvatima ne dozvoli stvaranje države jer smo zločinački narod (izjavio SAD predsjednik Roosevelt još u ratu), samo nam dozvolite da Stepinac bude proglašen svecem.
    Niti ne sumnjam da se na sastancima hrvatskih papista i SPC ne radi upravo o tome, osudite hrvatsku državu i recite kako ju je osuđivao i Stepinac, pa ćemo onda eventualno dati dozvolu da ga proglasite svecem.
    Inače, Stepinac je vrlo negodovao kod poglavnika Pavelića što je poglavara HPC p.Germogena dočekao s velikim počastima.
    Dakle, sve mi to govori kako je Stepinac bio vrlo sličan tipičnim hrvatskim papistima poput tebe koji izjednačavaju papizam i hrvatstvo.
    Vrlo ste dakle politički kratkovidni (i spremni lagati), ali ste zato brzi u optužbi za nacionalnu izdaju onih koji se ne klanjaju 'slatkom Hristu na Zemlji'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Gluposti pišeš, to jest impliciraš kako nisam hrvatski domoljub zato što ne branim Stepinca."
      Nije glupost već razumna pretpostavka da ćeš se odmicati od hrvatstva i približavati srpstvu. Kao što je razumno pretpostaviti, a i višestruko je potvrđeno, da onaj tko krene putem sedevakantizma završi u potpunom otpadu. S obzirom na iskustvo (Vlasi i ostali nesrbi pravoslavci u Hrvatskoj su se posrbili) za očekivati je da ćeš i ti krenuti tim putem asimilacije. Uostalom, već naveliko koristiš neke srbizme.

      "To je ludilo u umu, jer kao tobož RH će imati bolji geopolitički položaj u svijetu ako Stepinac bude kanoniziran."
      Izgleda da je to ludilo samo u tvom umu. Prvi put čujem za ovu konstrukciju koja spaja geopolitiku i Stepinca.
      Kakvu uopće geopolitiku, sa Stepincem ili bez njega, može imati truljava gubernija u kojoj glavnu riječ ima Pupovac, a Jelena Veljača potrojava predsjednika vlade i države?

      "Zar ne vidiš kako tvoji papistički klerici u obrani Stepinca stalno naglašavaju kako je Stepinac osudio sabirni logor Jasenovac kao zločinački?
      Znači spremni su bez ikakvih dokaza osuditi ondašnju cjelokupnu državu i hrvatski narod koji ju je podržavao, kako bi se svidjeli svjetskim vladarima..."
      Nisu moji (tj. moji su formalno i silom prilika) već više tvoji. Baš ti su s vama u savezu protiv Stepinca.
      Ja još ni jednog pravog katoličkog svećenika nisam čuo da nekritički ponavlja velikosrpske laži i mitove.

      "Pa gdje je tu onda hrvatski interes (ako stvarno nema dokaza da je logor Jasenovac bio logor smrti)?"
      A stvarno ima dokaza da je bio?

      "Ta logika hrvatskih dudeka je otprilike - evo vama svjetskim vladarima obećajemo... ...samo nam dozvolite da Stepinac bude proglašen svecem."
      To je izgleda tvoja logika. Prvi put čujem ovakva razmišljanja.

      "Inače, Stepinac je vrlo negodovao kod poglavnika Pavelića što je poglavara HPC p.Germogena dočekao s velikim počastima."
      Otkud ti to znaš?
      A i da je, pa trebao je. Zar ga je trebao poticati na sastajanje sa raskolnicima?

      "Dakle, sve mi to govori kako je Stepinac bio vrlo sličan tipičnim hrvatskim papistima poput tebe koji izjednačavaju papizam i hrvatstvo."
      Ajde da to kaže bilo tko drugi, ali pravoslavac čija se vjera temelji na državnom sektaštvu?!

      Kvatrić

      Izbriši
    2. @Kvatrić,
      Ako, kako kažeš, nitko od tvojih hrvatskih papista nema domoljubnih interesa u kanonizaciji Stepinca, čemu onda negodovanje što je vaš papa odredio da se formira komisija sa SPC?
      Jer, ako je on stvarno svetac, onda tim više ne biste niti smjeli pokrenuti postupak kanonizacije dok je Vatikan, kako kažeš, okupiran od modernista (jer modernistički rimski pape su svakakve nevaljale ljude proglasili svecima, pa zar želite da se Stepinac nalazi u takvom društvu?).
      Dakle ne zavaravaj sam sebe, hrvatski papisti žele proglašenje Stepinca svetim kako bi preko njega mogli upozoriti na stradanje Hrvata u jugokomunizmu u očima ostalih papista (nehrvata).
      I u tome ne prezaju niti od proglašenja NDH zločinačkom državom ili priznanja (bez materijalnih ili dokumentacijskih dokaza) kako je Jasenovac bio logor smrti.
      U toj kontradikciji sam pokazao kako postupaju kao ona babica koja s prljavom vodom baci dijete, jer koji je nacionalni interes proglasiti Stepinca za sveca u RKC ako se pri tom mora baciti ljaga na hrvatski narod, budući ako je stvarno istina jugokomunističko-velesrpska propaganda o Jasenovcu, onda smo mi de facto narod zločinaca kojemu se može s pravom reć - ne zaslužujete imati svoju državu (to je pravi razlog te propagande u titoističkoj Jugoslaviji, kao i u velesrpstvu koji hrvatske zemlje proglašava srpskim).
      Zato sam napisao kako hrvatski papistički dudeki ne vide prst pred nosom.

      Izbriši
    3. U svemu što normalan čovjek radi, neposredno ili posredno, vidi i nacionalni interes. Npr. kad se domoljub nađe u inozemstvu dodatno pazi na dojam koji će ostaviti jer ne predstavlja samo sebe već i zemlju iz koje dolazi.
      Tako da to načelo vrijedi i u konkretnom slučaju bl. Stepinca. Sve preko toga je tvoje fantaziranje.
      A naše negodovanje zbog komisije sa četnicima je prvo, zato što su četnički šovinisti zadnji koje bi se za bilo što u vezi Hrvatske trebalo pitati. Drugo, zbog grijeha ekumenizma odnosno dijaloga (pojam koji nije postojao u Crkvi do 2.VK) sa shizmaticima.
      Bar si ti veliki protivnik ekumenizma, pa bi ti to trebalo biti samorazumljivo. Ili si, po potrebi, malo licemjeran?

      Vatikan je okupiran od modernista, a postupak kanonizacije nisu pokrenuli tradicionalisti, već ti modernisti.
      Osobno, ne samo da zazirem od postkoncilskih svetaca, već se slažem da kardinal Stepinac ne bi trebao biti proglašen svetim od razularenih modernista. Barem ne za vrijeme vladavine ove argentinsko-talijanske pokore. A izgleda kako to Bog ni ne će dozvoliti. Konačno, ni sam Stepinac ne bi želio da ga ovaj rušitelj proglasi svetim.

      Za upozoravanje na stradavanje Hrvata nije ključan Stepinac, niti bi njegova službena svetost, u tom smislu bilo što promijenila.
      Za istinu je potrebno osloboditi državu.
      Izvor hrvatskih problema nije srpska mitomanija, već hrvatski kmetski mentalitet. Srbi samo koriste ono što im mi dozvoljavamo.
      Ni Pupovac nije došao na mjesto najmoćnijeg čovjeka državnim udarom, već samo iskoristio ono što su mu hrvateki sami ponudili, a o čemu ne bi mogao ni sanjati bilo gdje na svijetu.
      Dok se hrvateki ne dovedu u red i ne prestanu tražiti stranog gospodara ne će im pomoći ni tisuću novih svetaca.
      Ne može se državu prepustiti garašanovcima, vukovcima i njihovim slugama, a očekivati istinu i promicanje nacionalnih interesa.

      Kvatrić

      Izbriši
  11. "Velika je cetrdesetnica...izgubit ces i molitvu i duh pokajanja od ovolike besplodne rasprave sa slijepim covjekom...blagoslovi brata Kvatrica i reci Amin...nije ti dobro ovo sto radis...
    Metanija i pomjani."

    Abdul Mesih el Misqin

    Nema odmora dok traje obnova.

    Emil

    LOL

    OdgovoriIzbriši
  12. Ipak da naglasim...
    Ova zadnja poruka je manipulacija mojim imenom!!!
    Ja na blogu nisam pisao od 15.(2.)ozujka.

    Abdul Mesih el Misqin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pomaže Bog,

      Lijepo je vidjet kako imaš na pameti julijanski kalendar.
      Da, imamo ovdje jednog papistu 'šaljivdžiju' kojemu nije strano podmetanje.

      Izbriši
  13. Ja sam taj koji je iz šizme grkoistočnjaka prihvatio svetu vjeru katoličku! Aleksandar Pavlović! Selo Zaklopača! I tu sam Javno da o tomu svjedočim! https://www.facebook.com/aleksandar.pavlovic.127

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovanje zbog hrabrosti vašeg čina!
      Međutim, čudim se kako ste ušli u RKC ako ste znali kao pravoslavac povijest raskola, ako ste znali kako je rimski patrijarh i prije formalnog raskola uvodio novine u liturgiju i doktrinu, ili ako ste znali da nikad nije isti patrijarh bio iznad ostalih patrijarha, nego samo prvi među jednakima, a kamoli da bi bio iznad sabora Crkve što je doktrina papinstva.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.