nedjelja, 3. ožujka 2019.

Mesopusna nedjelja

Jučer je bila mesopusna nedjelja.
I ona to doslovno znači - kršćani ne jedu više meso od danas do Uskrsa.
Međutim Veliki post (korizmeni) još ne počinje, jer kroz ovaj tjedan dozvoljeno je jest sir (i jaja odnosno nemesnu hranu), a slijedeća nedjelja je siropusna kad započinje post u kojem nema u hrani niti proizvoda od životinja (mlijeko i mliječni proizvodi kao i jaja).
Kod rimokatolika pak korizma opet ove godine započinje tjedan ranije protivno odredbi ekumenskog koncila u Nikeji prema kojoj Uskrs ne smije biti prije židovske pashe.
I dakako, u RKC mesopust znači oživljavanje drevnog poganstva, a ne nedjelja uoči Velikog posta u kojem Crkva polako uvodi kršćane preko lakšeg posta u strogi korizmeni post.
Prilično sam siguran kako je kršćanski, tada pravoslavni zapad u prvom tisućljeću branio ili zabranio poganske maskirane ludorije, i da je vjerojatno s pokrštavanjem novih barbarskih pogana taj običaj prešutno toleriran, inteziviran u srednjem vijeku nakon raskola (da imali su tada maškare pristup jednom u godini i crkvama), a sad su maškare postale dio tradicije rimokatolištva (to je vidljivo u državama poput Njemačke u kojima su se narodi podijelili na rimokatolike i protestante pa su maškare kao poganski običaj ostale samo kod rimokatolika).
Pa evo što ima o tome reći protestantsko-cionistički rimokatolik Elvis Duspara koji nije svjestan svojih zabluda protestantskog 'sola scriptura' oslanjanja na sv.Pismo u interpretaciji protivnoj nauci kršćanskih otaca i koncila (zato u svojoj oholosti se je dao na čitanje Biblije bez tumačenja Crkve pa vidi Boga Izraelovog koji je ustvari Gospod Isus Hrist kao demona kojeg štuju talmudisti i cionističku državu u Svetoj zemlji kao ispunjenje Božjih obećanja danih Abrahamu), ali u ovom slučaju osude poganskih maškara je u pravu:


P.S.
Jedan komentator mi zamjera kako nepravedno, on kaže dusparološki, napadam RKC.
Prvo, ja nisam rekao kako su maškare-fašnik-karneval službeni blagdan u papizmu.
Nego sam iznio istinu kako je RKC taj poganski običaj tolerirala još od ranog srednjeg vijeka, a zatim ga je tobož kristijanizirala tako da ne samo danas, nego stoljećima već rimokatolici smatraju kako je posve normalno ići na te skupove tim više što se eto one zovu mesopust koji je pred Velikim postom to jest korizmom.
'Logika' je vrlo jednostavna - budući mesopust završava dan prije RKC korizme, onda su poganske maškare usklađene s RKC, onda su one porimokatoličene.
Kako to da su onda kad je uspostavljeno kršćansko Rimsko carstvo i na zapadu i na istoku zabranjene slične poganske bakanalije i saturnalije?
Zato što je to carstvo imalo moć i volju da ih zabrani i zato ih više nije bilo, zato što je Crkva tada bila u simfoniji s državom te je i Crkva tražila da se zabrani poganstvo (i na istoku i na zapadu).
Ali upravo kad se je na zapadu počeo uspostavljati papizam koji znači ne samo uspostavu lažne vlasti rimskog biskupa nad svim biskupima i vjernicima, nego i vlast istog biskupa nad svakom zemaljskom vlasti, papizam počinje raditi komromise sa svima i svačime samo ako ti priznaju njihovu vrhovnu vlast.
Tako su 'kristijanizirali' novopridošle poganske narode tolerirajući im poganske običaje pa tako i običaj maskiranja i tjeranja zloduha.
Ako si ispovijedio kako je rimski biskup nezabludivi Hristov vikar na Zemlji, i ako si prekinuo maškare prije početka korizme, onda si mogao i dalje nastaviti s poganskim običajima.
Ne samo da je RKC imala moći maškare zabraniti, nego je ona imala apsolutnu moć na zapadu, rimski biskup znao je 'neposlušne' franačke careve ostavljati bosonoge na snijegu tri dana.
Dakle nikako ne stoji tvrdnja čitatelja kako maškare nemaju veze s RKC, jer da je RKC bila pravoslavna ne bi uopće maškara bilo na zapadu.
To što danas maškare podržavaju i organiziraju ateisti, to ne može sakriti činjenicu kako je RKC mogla, ali ih nije htjela zabraniti u povijesti.
RKC zbog svojeg papizma teži postati svjetska religija ovog svijeta, zato je izvodila unijaćenje pravoslavnih koji su i dalje mogli izgovarati Simbol vjere bez filioque i zadržati istočnu sv.Liturgiju, jedini uvjet je bio da priznaju kako je rimski papa Hristov vikar na Zemlji.
Isto tako je bilo i s poganskim običajem maškara.
Isto tako je i s globalnim ekumenističkim masonskim projektom, RKC nije važno dolazi li nešto od Boga ili od vraga ako to njihovog 'slatkog Hrista na Zemlji' ostavlja kao najvažnijeg čovjeka na zemlji.
Nije problem u RKC nastao s drugovatikanskim koncilom, korijen je od samog početka (od kraja prvog tisućljeća) kad se je rimski biskup počeo smatrati Bogom (to jest Njegovim zamjenikom sa svim ovlaštenjima), pa je počeo sve tolerirati uz uvjet da mu to prizna kako je on najvažniji i najglavniji sa svom božanskom moći.

P.S.S.
I još nešto mi je palo na pamet.
Prije početka RKC korizme, na utorak, pali se slamnata lutka kojoj se prije toga čita presuda za sva zla tijekom prošle godine.
Međutim ta lutka se zove Mesopust!!!
Mesopust je, kao što napisah, nedjelja (ustvari dvije jer ju slijedi siropusna nedjelja) prije Velikog posta kad se prekida s mesnom hranom.
Ovako sad ispada da je predkorizmeno, ili u RKC korizmeno, ne jedenje mesa - mesopust, krivo za sva zla i treba ga spaliti.
Ne znam kako to nije ni meni prije, kao ni rimokatolicima koji žele služiti Gospodu Hristu (bez obzira što su u zabludi papizma) palo na pamet. 

21 komentar:

  1. Američki protestantski fundamentalizam. Nema veze ni s pravoslavljem ni s kršćanstvom. Kršćanskoj kulturi trebaju mali ostaci simboličkog poganstva, čisto da se vidi odakle dolazimo i što je bilo prije. "Kršćanstvo" Elvisa Duspare i sličnih vodi ravno u ateistički materijalizam. Ovo govorim načelno, ne nužno da bih branio fašnik.

    Orthopractor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne valja taj argument - kršćanskoj kulturi trebaju mali ostaci simboličnog poganstva.
      U Pravoslavlju nema nikakve tradicije antičkog poganstva (i to je zanimljivo što je starogrčki platonizam i aristotelizam oživljen na zapadu dok je istočna Crkva uvijek osuđivala zablude te filozofije još od vremena heretika Origena koji se na zapadnim RKC bogoslovijama predstavlja kao važni kršćanski otac), doduše u SPC postoji 'odlazak na groblja s hranom', ali sam čuo da su Grci skandalizirani kad to čuju.
      Ne može se reći - evo sad smo kristijanizirali poganski obred maskiranog tjeranja demona (ustvari prizivanje) te su to sad kršćanske maškare ili mesopust kako se kaže u primorju.
      Mesopust je mesopust i kako sam napisao to doslovno znači prestanak jedenja mesa, a ne spaljivanje 'mesopusta' u tradiciji poganstva.

      Izbriši
    2. Emile, zanimljivo je primjetiti u kojim je hrvatskim krajevima fašnik najpopularniji. U Beljakovom Samoboru i u Obersnel-Jovanovićevoj Rijeci. Ne znaš koji su veći katolici i koji više imaju veze sa Katoličkom crkvom. "Katolici" koji se na spomen Katoličke crkve odmah "maše za pištolj".
      A ti kao pravi dusparolog opet podmećeš Katoličkoj crkvi. Najveći fašnički dernek u Hrvatskoj, onaj riječki, nema nikakve veze sa KC, već sa jugoslavenskom komunističkom partijom pod čijim je okriljem i nastao 1982., a održava se i danas. Nadam se da nećeš još Obersnela proglasiti i biskupom KC.
      Inače, Dusparin video je klasično maliciozno dusparovsko podmetanje Kat. crkvi. Uzeo je par frikova sa demonskim maskama iz neke gorskokotarske zabiti i njih forsira kroz cijeli video sugerirajući da kako je to neki Crkveni obred. Ne samo to, već indirektno (a na svoje sam uši čuo kad je to radio i direktno) poistovjećuje prvašice koje jedan dan u školi provedu obučene kao princeze, igraju se lovice i jedu krafne, sa prizivanjem demona.

      Kvatrić

      Izbriši
    3. Da te stalno ne kudim, priznajem da si (iako koristiš dusparološke metode) neusporedivo pošteniji od Duspare. Iako napadaš KC, radiš to kao jasno deklarirani pravoslavac i sa tobom čovjek točno zna na čemu je.
      Za razliku od tebe, Duspara napada KC i podvaljuje protestantsko-cionističke hereze predstavljajući se kao katolik iako katolik nije odavno.

      Kvatrić

      Izbriši
    4. E kad bi maškare započinjale tek s Obersnelom ili Beljakom.
      U primorju gdje sam rođen i gdje živim uvijek su bile maškare, doduše u selima, a ne u gradovima kao što je Rijeka.
      I nisam nikad čuo da je i jedan RKC župnik ili biskup upozorio svoje stado kako su maškare neprilične za kršćane.
      I ja vjerujem da se ta tradicija u selima održava barem tisuću godina, i o tome sam napisao kako je RKC evidentno tolerirala i tobož kristijanizirala maškare.

      Izbriši
  2. I ponavljam usporedimo razliku između Crkve i RKC.
    U Crkvi ovaj tjedan se ne jede meso, ali su dozvoljeni mliječni proizvodi kako bi se vjernici pripremili za Veliki post kad je i to zabranjeno jesti.
    U RKC posljednji dan prije korizme u utorak je najluđe i tada se pali mesopust, a drugi dan kao započinje korizma (doduše u Vrbniku se pali mesopust u srijedu).
    To je kao da roditelji kažu djeci, idemo u srijedu na hodočašće, zato se u utorak dobro izopijajte i izludite jer to više u srijedu ne ćete moći.
    Normalni roditelji tako ne razmišljaju niti odgajaju svoju djecu, dok prava Crkva mora biti bolja od najboljih roditelja u odgoju svoje djece da se pobožanstvene i postanu svecima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Opet dusparologija. U KC ne postoji mesopust, fašnik, maškare ili kako god to želiš zvati. Da tako nešto postoji u Crkvi pričate i podmećete samo ti i Duspara, od kojih ni jedan nije katolik.
      Danas je "in" maskirati se i sudjelovati na maškaranim dernecima, ali to maskiranje najmanje veze ima sa KC. Dapače, da fašnik ima bilo kakve veze sa KC prvi bi ga napali komunisti, globalisti, jugosrbi, leftardi, sodomiti i ostali neprijatelji KC. Umjesto toga oni prednjače u cirkusu fašnika. Konačno, djeca u škole dolaze maskirana i na to ih upravo potiču učitelji, a ne vjeroučitelji. Nije teško zamisliti kakva bi bila reakcija oligarhijskih medija i protuhrvatskih parazitskih udruga da Crkva organizra fašnike po školama.

      Ja čak ni od najmodernističkijih svećenika nikad nisam čuo ni da spominju fašnik, a kamoli da bi na njega poticali. I da nema tebe i Duspare i vašeg specijalnog rata protiv KC, nikad ne bih ni pomislio na bilo kakvu vezu Crkve i fašnika.

      Kvatrić

      Izbriši
    2. Odgovorio sam ti posebno u dodatku teksta.

      Izbriši
    3. Da Crkva i je poganima tolerirala maškare kako bi ih bezbolnije kristijanizirala, dobro da je, jer se to pokazalo učinkovito. Pogani su pokršteni, a današnje maškare ni u tragovima nemaju značenje koje su imale prije tisuću godina.
      Što se mene tiče maškare mogu nestati istog trena, jer mi je krajnje idiotski kad se odrasli ljudi maskiraju i krevelje. Ni na koji način ne mogu shvatiti da odrasle ljude takvo pravljenje budale od sebe može zabavljati.
      Međutim, proglašavati današnje maškare prizivanjem ili tjeranjem demona (kako tko tumači, nebitno) je kao kad su zalupani HDZ-ovci 90-tih dinamove navijače nazivali četnicima i komunistima jer su željeli povratak imena Dinamo. Pa smo tako tada došli do toga da su ljudi poput poznatog HOS-ovca Damira Markuša Kutine proglašavani jugokomunistima, a opravdanje za takve manijakalne optužbe glupsoni su našli u tome da su Dinamo 1945. osnovali jugoslavenski komunisti. To je ta dusparologija kojom se protivnika želi optužiti pod bilo koju cijenu, potpuno isključujući zdrav razum, kontekst i gole činjenice.
      Nitko ne spori da su Dinamo osnovali komunisti, ali npr. ja sam se s pravim domoljubljem kao klinac susreo kad sam sa starijim dečkima počeo ići na Dinamove utakmice. A potpuno sam bio zaprepašten kad sam 90-tih doživio i to čudo da sam "postao" jugović, komunist, mrzitelj Hrvatske itd., jer želim povratak imena koje je kroz moje odrastanje bilo uvijek i jedino potpuna negacija onoga što je trebalo predstavljati u trenutku osnivanja. Jednostavno, pojmovi i pojave ponekad potpuno mijenjaju značenja. Onaj tko to ignorira ili je pokvaren ili glup. Trećeg nema.

      Pozivaš se na jednostavnu logiku kako su maškare usklađene sa Crkvom jer se održavaju dan prije Pepelnice. E pa, onda se posluži još jednostavnijom logikom pa s tim upoznaj globaliste i pokušaj im osvijestiti tu činjenicu. Kad shvate taj užas da su usklađeni s Crkvom, možeš biti siguran da će maškare istog trena biti ukinute.
      Zamisli samo Jokića i Divjakicu u trenutku kad shvate da zapravo u školama potiču djecu na obdržavanje katoličkih običaja?! Ima da ih pogodi srčani udar dok moždani čeka u redu.
      Nakon takvog saznanja nema te sile koja bi više mogla spasiti maškare od nestajanja.
      Zato umjesto da ti i Duspara jalovo udarate po Crkvi, obratite se drugovima u medijima i NGO-ima za pomoć u pronošenju istine. Bar ste s njima na istoj liniji kad se radi o mržnji prema Katoličkoj crkvi.

      Da Crkva želi postati jedina svjetska religija uopće nije sporno. To joj i samo ime govori, a kao takvu ju je Krist i osnovao. Za sve ljude, a ne za pojedine narode i države.
      Što se tiče ekumenskog masonskog pokreta, eto ti ga ispod Dusparinih videa i na njegovom fejsu, napretek.
      Kao što uobičajeno svatko napadno priča o onome gdje je tanak, tako su i Duspari puna usta osude duha Asiza dok istovremeno sve više postaje "prorok" oko kojeg se okupljaju svi mogući heretici i pogani. Dapače, tim su "katolikom" najviše oduševljeni pravoslavci, muslimani, židovi i kojekakvi politeisti. U svom je proročkom zanosu čak i jednog svog muhamedanskog obožavatelja proglasio svetim. Što bi rekao njegov srpski pandan Miroljub Patrović, demon Asiza "u fulu".

      S ovim paljenjem lutke na kraju kojim si želio poentirati, nadmašio si samog sebe, ali i samog Dusparu.
      Duspara tako npr. kaže kako se katolici mole demonu Aštarti, a ne Blaženoj Djevici Mariji. Kao da mi sad kaže kako ustvari ne razgovaram s tobom, već s Trumpom tj. da ti nisi Emil Brusić već Donald Trump. Nevjerojato, ali eto tako je.
      Međutim, ti ideš još i dalje. Osim što za slamnatu lutku tvrdiš kako ustvari nije slamnata lutka, već nejedenje mesa, ti to spaljivanje iako ga uopće ne vrše katolici, podmećeš katolicima. Ništa nije važno, može se lagati i izmišljati do mile volje, samo je važno na bilo koji način optužiti Katoličku crkvu.

      Kvatrić

      Izbriši
    4. Iz iskustva znam da je svaka tvoja i Dusparina optužba protiv Katoličke crkve (ne mislim na modernizam) zlonamjerna laž. Jedina je razlika što su u Dusparinom slučaju to plitke i primitivne protestantske optužbe, dok su kod tebe ipak sofisticiranije (uglavnom stručno-povijesne) optužbe.
      Ali, po kojoj god da se zagrebe, istina ispliva te se pokazuje sav vaš očaj u opsesivno kompulzivnoj mržnji prema Crkvi.
      Tako kažeš kako su u Njemačkoj maškare ostale samo kod katolika dok su ih protestanti napustili. Međutim, jednostavna provjera pokazuje kako se najveći njemački karneval Rosenmontag slavi u protestantskom uporištu u Njemačkoj Dusseldorfu u kojemu se nalazi najveća i najvažnija protestantska crkva, a čiji glavni trg nosi naziv Martin Luther Platz.
      Kako kaže Ilija Čvorović:"Ima tko je u ovoj zemlji zadužen za istinu".

      Kvatrić

      Izbriši
    5. Inače, kad si već stavio Dusparin video, počeo sam stjecati dojam da se kružok oko njega polako počinje pretvarati u pravu sektu sa njim kao neupitnim vođom kulta čiji se nastupi ne propituju.
      Naime, neki dan sam ostao prilično iznenađen reakcijom otpalog svećenika Razuma na sasvim razložnu i dobronamjernu kritiku jedne čitateljice njegovog bloga.
      Čitateljica je jasno uočila kako je Dusparin način iznošenja (ne govorim o sadržaju) potpuno pogrešan i kontraproduktivan. Na štetnost Dusparinog stila ukazao mu je čak i njegov pentakostalni guru (koji ispod videa, naravno napada medaljice i škapulare, ali se isto lažno deklarira kao katolik) kad mu je, nakon jedne promocije, rekao kako nije dobro što se toliko dere i krevelji.
      Sad je to isto Razumu rekla i ta čitateljica. Međutim, Razum (inače inteligentan čovjek) reagira krajnje autistično i "brani" sadržaj Dusparinog videa kojeg čitateljica ni ne napada, te uopće ne shvaća (?!) što čitateljica govori.
      Taj iznenađujući (opetovani!) odgovor Razuma djelovao mi je kao reakcija zaluđenog sektaša koji bi nastup vođe branio i da se ovaj gol popeo na stol.
      Ali reko, ajde možda i ja pretjerujem.
      Međutim, sad bacim pogled na Razumovu stranicu i vidim kako još jedan čitatelj također uočava određenu patologiju i kaže:"Samo da ovaj "hvala Elvisu" ne zamjeni "hvala Bogu" jer ga se češće pročita ovdje."

      Uglavnom, svakako će biti zanimljivo pratiti daljnje djelovanje naših židovsko-luterovskih petokolonaša.

      Kvatrić

      Izbriši
    6. Duspara samo potvrđuje moju tezu kako u RKC de facto nema nikakve doktrine osim doktrine papizma.
      U Pravoslavlju bi on odavno bio ekskomuniciran.
      Stoga Duspara će biti u RKC dok javno u nekom svom videu ne iskaže sumnju da je rimski biskup 'nezabludivi Hristov vikar na Zemlji', tek tada će ga RKC ekskomunicirati.

      Izbriši
    7. Ne, Duspara samo potvrđuje činjenicu da je Crkva pod okupacijom. Da modernistički okupatori nisu ukinuli Sveti Oficij koji je štitio pravovjerje, i Duspara i cijela njegova sljedba bi odavno bili izbačeni.
      Ovako, apsurdno ali istinito, upravo ti židoprotestanti najviše pljuju i vrijeđaju modernističke tutleke koji su im omogućili da uopće postoje.
      To je preslikano stanje u državi. Kao što su hrvateki omogućili Pupovcu i njegovim četnicima da budu neki čimbenik, a ovi ih nemilo ponižavaju, takav je odnos modernista i dusparista.
      Duspara može snimiti kakav god video hoće, može reći da ne priznaje papu, Sv. Petra, pa ni samog Isusa, ništa se ne bi dogodilo. Jedino bi se doveo u opasnost kada bi počeo promovirati Tradiciju. Tada mu ne bi bilo spasa.
      Ne znam jesi li i koliko pratio njegovu Naciju koja je izlazila u tiskanom obliku, ali u njoj je (prije nego se spanđao sa protestantima) objavio nekoliko vrijednih tekstova o Tradiciji i TLM-u. Tada mi je osobno rekao kako su na Kaptolu tolerirali njegovo pisanje protiv evolucije. Frktali su nosovima, ali su ga tolerirali, a čak je i tadašnji glasnogovornik Zag. nadbiskupije Zvonko Franc pisao kolumnu za Naciju. Ali kada je počeo pisati o Tradiciji momentalno su ga torpedirali sa Kaptola i zabranili mu pristup.
      S obzirom na današnje stanje kada je SSPX čvrsto pustio korijenje, da Duspara počne snimati videe o Tradiciji bio bi sretan ako bi sačuvao živu glavu, a ne da bi bio ekskomuniciran.

      Da iskaže sumnju da je rimski biskup nezabludivi Kristov vikar na Zemlji, Duspara bi bio blago prihvaćen kao "brat" prema kojemu se treba biti obziran i kojega se ne smije osuđivati. Kao što je uostalom toplo i "bratski" prihvaćen i bilo koji protestant, muhamedanac, pravoslavac ili šintoist. Grubost i osuda rezervirani su samo za tradicionalne katolike.
      Kao što je u Hrvatskoj danas najteže biti Hrvat, tako je i u Katoličkoj crkvi najteže biti tradicionalni katolik.

      Kvatrić

      Izbriši
  3. @Kvatrić:
    "Da Crkva i je poganima tolerirala maškare kako bi ih bezbolnije kristijanizirala, dobro da je, jer se to pokazalo učinkovito."

    Zar nisi pročitao u mom tekstu kako je kršćansko Rimsko carstvo u simfoniji (u suglasju) sa Crkvom zabranilo i poganstvo i poganske običaje koji su bili demonski kao što su to maškare vjerovali ljudi u to ili ne dok rade bedastoće pod maskama?
    I to je moj argument po ovom pitanju.
    Ikonomija znači da Crkva može mjenjati svoje obrede, disciplinske mjere i običaje u skladu s vremenom, ali ista nikako i nikad ne smije biti protiv Objave, konkretno nikad ne smije raditi ustupke prema drugim lažnim religijama u ovom slučaju s poganskim običajima maškara.
    Nije niti sv.Konstantin odmah zabranio poganstvo, nego su to učinili njegovi nasljednici kad je kršćanstvo postalo toliko premoćno da se ne bi mogla dogoditi poganska pobuna (a car Julijan je prije toga izdao vjeru i ponovno radio na uspostavi poganstva).
    To je dakle bila ikonomija, zabraniti lažne religije kad su one slabe tako da se više ne može dogoditi pobuna i građanski rat u državi.
    Znači, da je RKC bila slaba, a novopridošli pogani moćni i tek jedva kršteni, onda ikonomija nalaže da se ne zabranjuje poganstvo.
    Međutim, Franci su i nasilno pokrstili mnoge te pogane (Sase npr.), i bili su moćni, tako da RKC nije imala opravdanja da taktizira s poganskim običajima. Pogotovo kad je dobila apsolutnu vlast na zapadu da su je se bojali i franački (njemački) carevi.
    I to samo potvrđuju suštinu papizma o kojem pisah.
    Papizmu je temelj i motorna snaga želja rimnskih biskupa da imaju apsolutnu vlast na Zemlji u duhu izjave "Unam Sanctam" Bonifacija VIII (svi se ljudi trebaju pokloniti papi inače završavaju u Paklu).
    Stoga ću navesti još jedan primjer iz latinske Amerike.
    Tamo su papisti tolerirali i još toleriraju vudu obrede iz Afrike tako da su poganski bogovi-demoni porimokatoličeni, oni su dobili nova imena rimokatoličkih svetaca.
    Nije tzv. inkulturacija problem u RKC nakon drugog vatikanskog koncila, RKC oduvijek žrtvuje pravovjerje ako će zauzvrat dobiti priznanje kako je njezin papa zamjenik Božji na Zemlji.
    Ona će primiti i monofizite i nestorijance, i vas 'tradicionalne rimokatolike' bilo u SSPX ili u sedevakantizmu pod svoje okrivlje ako priznate papizam (dok taj tradicionalni rimokatolicizam nije ništa drugo nego nostalgija prema vremenima pred nekoliko stoljeća kad je stvarno rimski biskup imao apsolutnu vlast, i to je po vama pravo pravovjerje - pokloniti se rimskog heretičkom i shizmatično biskupu.
    I da ne zaboravim, ovo što radi Bergoglio podržavajući LGTBQ agendu nije ništa novo u RKC, jer cilj je isti, neka svi priznaju kako je rimski biskup Hristov nezabludiv vikar na Zemlji pa onda neka rade što god hoće.

    OdgovoriIzbriši
  4. "...konkretno nikad ne smije raditi ustupke prema drugim lažnim religijama u ovom slučaju s poganskim običajima maškara."
    Koje ustupke i kojim lažnim religijama? Niti Crkva radi ustupke (niti ne spominje fašnik) niti fašnik ima veze sa Crkvom. Njime se bave i promoviraju ga isključivo sekularisti i bezbožnici.

    "Međutim, Franci su i nasilno pokrstili mnoge te pogane (Sase npr.), i bili su moćni, tako da RKC nije imala opravdanja da taktizira s poganskim običajima."
    Ti znaš zašto je (ako je) taktizirala i kakvi su bili odnosi tj. kontekst? Uostalom, tko kaže da Crkva to i nije zabranjivala? Sam kažeš kako su se u Primorju održavali fašnici po selima i to kao narodni, a ne Crkveni običaji. Tek pod komunistima maškare oživljavaju i počinju dernečiti po gradovima, da bi ih onda ti i Duspara podvaljivali Crkvi.

    "Papizmu je temelj i motorna snaga želja rimnskih biskupa da imaju apsolutnu vlast na Zemlji u duhu izjave "Unam Sanctam" Bonifacija VIII (svi se ljudi trebaju pokloniti papi inače završavaju u Paklu)."
    Tako je. Izvan Crkve nema spasenja. Ali tebe nitko ne prisiljava da budeš u Crkvi.

    "Stoga ću navesti još jedan primjer iz latinske Amerike.
    Tamo su papisti tolerirali i još toleriraju vudu obrede iz Afrike tako da su poganski bogovi-demoni porimokatoličeni, oni su dobili nova imena rimokatoličkih svetaca."
    Vjerojatno i u ovome ima laži i podmetanja, ali da je u Latinskoj Americi stanje katastrofalno, je. Tamo divlja komunistička teologija oslobođenja čiji je Bergoglio direktan proizvod. Također je vjerojatno da je i oživljavanje poganskih kultova (npr. santa muerte) posljedica modernizma koji je najrazulareniji u L. Americi.

    "Ona će primiti i monofizite i nestorijance, i vas 'tradicionalne rimokatolike' bilo u SSPX ili u sedevakantizmu pod svoje okrivlje ako priznate papizam..."
    Ovaj kaos je najbolji. Kako Crkva može primiti nešto što je njen sami temelj tj. ono što je ona sama po sebi i po važećim formalnim zakonima? Kako sedevakantizam može priznati papizam kad ga sam po svom promišljanju odbacuje? Nijanse su tu nebitne, a ti si najbolji dokaz za to, tj. da prvi krivi korak vodi drugome. Nadalje, SSPX modernisti ni nisu "primili" u Crkvu s obzirom da su smislili "nepotpuno zajedništvo" s KC. Još luđe od Dusparine Aštarte i tvog nejedenja mesa, ali i to je moguće.

    "I da ne zaboravim, ovo što radi Bergoglio podržavajući LGTBQ agendu nije ništa novo u RKC, jer cilj je isti, neka svi priznaju kako je rimski biskup Hristov nezabludiv vikar na Zemlji pa onda neka rade što god hoće."
    Navedi jedan jedini primjer gdje bilo koji tradicionalni katolik kaže tako nešto. Teško da bi takvu budalu našao i među modernističkim protestantiziranim katolicima, a kamoli među pravovjernima.
    Ja ću za svoje optužbe prema tebi uvijek naći i tvoj citat, ti za potrebe svojih optužaba mene ne možeš citirati. Možeš samo podmetati.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
  5. @Kvatrić:
    Kako Crkva može primiti nešto što je njen sami temelj tj. ono što je ona sama po sebi i po važećim formalnim zakonima? Kako sedevakantizam može priznati papizam kad ga sam po svom promišljanju odbacuje?"

    Tragikomično je što vi tradicionalni katolici preklinjete vašeg 'nezabludivog Hristovog vikara na Zemlji' da vas prihvati u RKC, a sve ostale da izbaci.
    A on, na kojem je kako vjerujete sazdana RKC nikako, pa nikako da to učini.
    Sedevakantisti barem sebi kažu kako trenutno ili desetljećima ili stoljećima nema tog božanskog vikara pa se ne moraju ponižavati kao vi iz SSPX pred onima koji ljube kuran.
    Znači po tebi - vama (SSPX) papizam znači priznati za nezabludivog Hristovog vikara ma tko god on bio, ma kakve hereze i apostazije izvodio, za razliku od sedevakantista koji po vama nisu pravi papisti kao vi.
    Hvala Bogu i Bogorodici što sam iz tog vrzinog kola izašao.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tragikomično je što u očajničkom pokušaju da bilo kako optužiš Crkvu moraš smišljati ovakve besmislice.
    Kao što rekoh, svatko napadno priča o onome što mu fali. Pa kako Duspara npr. osuđuje demona Asiza dok se istovremeno oko njega jate sve moguće religije, tako ti optužuješ tradicionalne katolike da sve ostale žele izbaciti iz Crkve dok si ti sam odlučio kako sve postojeće pravoslavne crkve više nisu u pravoslavlju, već je to jedino tvoja Istinska pravoslavna (?) crkva. Ako je to ta.
    Kao i obično, i ovaj je put istina potpuno suprotna od tvojih optužbi.
    Ako tradiconalne katolike treba primiti u Crkvu, to bi značilo da su iz nje izbačeni svi Crkveni oci, naučitelji i sveci prije 2.VK. Tek bi tragikomično bilo da središnje mjesto u zagrebačkoj katedrali zauzima sarkofag sa bl. Alojzijem Stepincem koji je izbačen iz Crkve?!
    Što se tiče ponižavanja, njega su doživjeli naivci iz Ecclesia Dei (koji su mislili da mogu sjediti na dvije stolice) kad im je prije mjesec dana Bergoglio očekivano likvidirao povjerenstvo. Pa sad ovi naši smušenjaci još samo čekaju da ih Bozanić šutne i sa Mirogoja. Ali SSPX ne da se ne ponižava, već ni milimetra ne odstupa od zahtjeva koje je postavio još mons. Lefebvre i oko kojih nema nikakvih razgovora. A nekakvo preklinjanje Bergoglia postoji samo u tvojim željama.

    Što je nezbludivost jasno je definirano i odavno riješeno. I nije po nama tradicionalistima, već po zakonima Katoličke crkve papa je papa dok god ne zabludi ex catedra. Koliko god ti to želio, to se do sada još nije dogodilo. A tvoje konstrukcije da bi papa mogao biti i sam Lucifer su kao kad bi rekli da bi Plenković mogao biti domoljub i hrvatski državnik.
    To nikada nije bilo niti će biti.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pisao sam već u tekstovima kako su papisti počeli u 19.st. muljati i izmišljati nove pojmove poput redovno i izvanredovno učiteljstvo, ex cathedra i ne ex cathedra.
      Štos je bio u tome što je povijesna činjenica kako je Crkva anatemizirala neke rimske episkope (ako je to utjeha papistima mislim da je puno više anatemizirano carigradskih, samo u Pravoslavlju nema nezabludivih episkopa) i to na ekumenskim saborima Crkve, štoviše niz rimskih episkopa su primjerice anatemizirali posthumno anatemiziranog rimskog episkopa Honorija.
      I to se je pokušalo i još pokušava negirati s idejom kako ustvari Honorije nije bio heretik te je nepravedno anatemiziran.
      Ali anatemizirali su ga mnogi rimski episkopi, pa onda ako Honorije nije bio anatemizirani heretik, onda rimski episkopi nisu nezabludivi kad su anatemizirali 'nevinog' Honorija.
      Međutim suludi papisti će to tumačiti kako niti izricanje anateme nije ex cathedra izjava.
      Onda stvarno rimski episkop može javno anatemizirati sve apostole, ali će i dalje za sve papiste ostati 'slatki Hrist na Zemlji' zato što to nije ex cathedra izjava.
      Stvarno, mjesto rimskog episkopa u papizmu kao da čeka, možda ne Lucifera kako si napisao, nego Antihrista.
      Sve činjenice vam govore kako je papizam grdna i možda najveća hereza u kršćanstvu, ali vi i dalje želite ostati u njoj.
      Vas nikakvo neznanje ne može opravdati, vi svjesno želite ustrajati u krivovjerju, a ja ako o tome na blogu pišem, onda me optužujute da ništa drugo ne radim nego optužujem 'Crkvu'.

      Izbriši
  7. Jedini koji izmišlja i mulja, i to sve fantastičnije, si ti. Sva je stvar u tome što inatljivo ne želiš razlikovati najjednostavnije pojmove. Jednostavna razlika između ex cathedra i ne ex cathedra jasna je i maloj djeci.

    Koliko god se trudio naći makar i jedan primjer koji bi pobio nezabludivost pape, ne možeš ga naći. Ni očajničko hvatanje za Honorija ti ne prolazi jer je Honorije osuđen zbog zapostavljanja dužnosti, a ne zbog proglašavanja krive dogme.
    Ti sad smisli svoj scenarij.

    Da, papizam je grdna hereza, ali je zato tvoja crkva osnovana 1995. prava vjera. Zanimljivo kako je Krist utemeljio svoju Crkvu, a onda ostavio svoj narod 2000 godina bez pastira.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ex cathedra znači 'iz stolice'. To možda ne znaju mala djeca poput tebe pa vjeruju kako Antihrist može biti episkop i javno bogohuliti kao episkop, ali da i dalje ostaje episkopom zato što nije prije bogohuljenja izjavio - pazite ovo sad govorim ex cathedra.
      Svaki episkop dok obnaša svoju dužnost radi to ex cathedra, radi toga što nastupa prema drugima kao episkop.
      Drugo, Honorije nije osuđen zbog zapostavljanja dužnosti, nego se je njegovo pismo carigradskom patrijarhu Sergeju, u kojem se je složio s njegovim monoteletizmom javno pročitalo na ekumenskom saboru Crkve, te su oba patrijarha osuđena kao heretici i anatemizirani su.
      Treće, Gospod Hrist nije ostavio svoju Crkvu bez pastira jer svaki episkop je taj pastir.
      Ideja kako postoji episkop nad episkopima je ideja papizma i nije nikad prihvaćena na niti jednom ekumenskom saboru Crkve.
      Štoviše, sam sveti rimski papa Grgur Veliki osudio je takvu ideju kao ideju Antihrista.

      Izbriši
    2. Da je "ex cathedra" svaka papina izgovorena riječ tumači "znanstvena" disciplina dusparologija. Međutim, ni ti, ni svi dusparolozi svijeta ne određujete što znači pojam "ex cathedra", već to određuje Katolička crkva.
      Uostalom da su tvoja dusparološka tumačenja točna, to bi značilo kako papa nije čovjek i da je nepogrešiv, a nepogrešiv nije bio ni Sv. Petar. Uglavnom, besmislice.
      Fascinantna je opsesivna potreba nekatolika da katolicima određuju što je njihov nauk i u što vjeruju. Kao da npr. ja uvjeravam pravoslavce kako hram sv. Save ustvari nije hram sv. Save, već sv. Pantelije.

      Gdje si u svojim povijesnim istraživanjma naišao na slučaj da je papa bio Antikrist i kao takav bogohulio?
      Tvoja nagađanja što bi bilo kad bi bilo i konstrukcije koje nemaju veze sa stvarnošću, nisu argument.

      Honorije je zapostavio dužnost jer nije suzbio krivovjerje već je, idući linijom manjeg otpora, pristao uz njega. Ali nije proglasio pogrešnu dogmu u koju su katolici dužni vjerovati (ex cathedra!)
      Kao što je rekao papa Hadrijan II. na Rimskoj sinodi 869. godine:„Honorije je bio optužen za krivovjerje, jedini razlog zbog kojega je dopušteno podložnicima da se odupru svojim poglavarima i da odbace njihova izopačena mišljenja“
      Dopustio je krivovjerje, ali nije proglasio ništa što bi katolike obvezivalo vjerovati.
      Sličnu situaciju imamo i danas. Skoro da nema tjedna a da ljevičar Bergoglio ne izvali kakvu herezu. Ali u ništa od toga katolici nisu dužni vjerovati. A nisu dužni vjerovati jer nije proglašena vjerska istina tj. ex cathedra. Ne samo da nisu dužni vjerovati, već je kako kaže papa Hadrijan II, dopušteno oduprijeti se tim izopačenim mišljenjima.
      To što je većina današnjih katolika polupana i tulava, te im draška uši "tko sam ja da sudim" (Bergogoliovo opravdanje za sve"), druga je priča.

      Krist je osnovao jednu, a ne tisuće crkava. I nije ju osnovao na tisućama Stijena kojima je razdijelio ključeve Neba, već samo na Petru Stijeni kojemu je jedinom dao ključeve.
      Nadalje, osnovao je jednu univerzalnu za sve, a ne hrpe etničko-državnih crkava. Već površnim preletom preko tvojih tekstova vidi se ono što je odavno jasno. U Katoličku crkvu može ući svatko ne odbacujući nacionalnost, baš kako je Isus rekao ("Nema više Židov, Grk..."), dok se u tvoju može ući jedino prihvaćajući srpstvo (Hrist, Jo(v)an...). Barem je, što se pravoslavlja tiče, na "ovim prostorima" tako.

      Grgur Veliki je rekao kako je "primio upravu stare i uzdrmane lađe", te u više navrata sam naglašavao svoje (papinsko) vrhovništvo.
      A ti svoje konstrukcije temeljiš na krivim prijevodima, demagogiji i podmetanjima beogradskog profesora D. Jakšića iz 30-tih godina.

      Kvatrić

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.