četvrtak, 6. siječnja 2022.

Hristos se rodi!

Svim čitateljima i njihovim najbližima koji slave Roždestvo Hristovo po julijanskom kalendaru,

želim čestit Božić!

Hristos se rodi!

Christos genate!










Drugi dan poslije Božića posvećen je Bogorodici, zato još jednom Nana Mouskouri:



Jedna Božićna pjesma u zapadnom stilu:


I ovime ću završiti s unošenjem videa Nane Mouskouri.
Slijedeću pjesmu je izvela u svojoj 85 godinu (dakle pred 2 godine, doslovno pred početak plandemije).
Pjesma je protestantskih korijena, u ovom slučaju nema veze jer je poruka dobra (iako je kontekst znamo kriv, protestanti vjeruju da su već spašeni u dan i o kojem u ovoj pjesmi pjevaju, kad kažu da je Hristos njihov Gospod i Spasitelj).
O sretan dan, kad nam se Božić više ne bude pojavljivao skriven u jaslama.
Budimo dostojni tog Dana, a to znači izdržimo još malo na pravom Putu ako idemo po njemu, ako ne potražimo Ga.







Broj komentara: 14:

  1. Va istinu se rodi! Pozdrav iz eparhije RP u egzilu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Blagoslovljen i čestit Božić Emile. Neka vam nada i radost Božića bude na duhovno spasenje, i pokaže put prema neprolaznom dobru-vječnom Raju!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na čestitkama.
    Pokušajmo danas razmišljati o beskonačnoj poniznosti i čovjekoljublju Boga koju je nemoguće opisati.
    Zar me toliko ljubiš?
    Sve nedaće i nevolje tad iščezavaju, a ostaje tajna u koju nikad ne ćemo dokraja doprijeti.
    Tajna Božića.

    OdgovoriIzbriši
  4. Usput, današnje otkriće je meni grčka pjevačica Nana Mouskouri.
    Predivni glas i predivna pjesma.
    Još je živa i bliži se svojoj 90-toj godini.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo poveznice na vrhunsko njezino pjevanje, kao i njezinog pratećeg benda iz 1968. u studiju BBC:
      https://youtu.be/XXBwqqM0H6g
      Mislim da je nenadmašna.
      I koja je to žalost ili bolje rečeno katastrofa kad se usporedi njezinu pop glazbu (iako izvodi jazz i klasičnu glazbu) te sadašnju.
      Jesu li se i ljudi isto tako promijenili na gore?
      Bojim se da jesmo.

      Izbriši
  5. Kaže se:

    Hristos raždajetsja!

    Odgovor:

    Slavite jego!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pretpostavljam da je tako na crkvenoslavenskom originalu.
      Nažalost, nisam nimalo educiran o tome.
      I taj glagol mi djeluje da je nesvršen, nešto kao Hristos se rađa.
      Mislim da je to teološki ispravnije, jer kao što se u vječnosti rađa od Oca, tako se i u vremenu rađa Hristos u srcima koji Ga ljube, i na poseban način u liturgijskoj godini kada slavimo Božić.
      Konačno to je i smisao Liturgijske godine, da bi se otajstva periodično obnavljala u srcima vjernika, a tako Crkva djeluje još od apostolskih vremena.

      Izbriši
  6. Navodno rvacki malograđani 6. siječnja panično uklanjaju svu božićnu dekoraciju, samo da ne bi ispalo da slave "pravoslavni" Božić. Kakvi su kompleksi i jad.

    Miho

    OdgovoriIzbriši
  7. Zaista lijepe tradicionalne božićne pjesme. Inače, lijepo od vas da ste uvrstili i jednu tradicionalnu katoličku molitvu-pjesmu posvećenu Presvetoj Bogorodici, Ave Maria u izvedbi zbilja sjajne Nane Mouskuri. Svake pohvale.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala.
      Vjeruj mi da mi pravoslavni jedva čekamo da se Latini vrate u Crkvu, zato smatramo i latinsku kršćansku tradiciju svojom (tim više jer sam iz nje potekao).
      Tako bi trebao i Zapad osjećati prema Istoku, da se svi vratimo korijenima prvog tisućljeća Crkve (u kojoj nije bilo papizma).
      Apropos Božićnih pjesama, smatram isto tako da je sva tradicija dobra i lijepa bez obzira iz kojeg je naroda, i da je problematično ono što se je stvaralo posljednje stoljeće kao pop-božićne pjesme i filmovi, u kojima se nigdje ne spominje sama bit rođenja Boga od Bogorodice.
      Sekularna država nam je ukrala Božić, a mi trebamo nju ignorirati čim je više moguće.
      Plandemija je u tome samo katalizator.

      Izbriši
    2. Isto tako, vjerujte da mi tradicionalni katolici jedva čekamo dan kada će se ujediniti kršćanski Istok sa pravovjernim Zapadom, i stoga smatramo bizantski obred kao i naš obred, i zato i imamo grkokatoličke bizantske Sv.liturgije, a na vas gledamo kao na zalutalu braću. Ali, vi ste tako često bili antikatolički nastrojeni kroz povijest, pa i sada, i to se ne može zaboraviti. Zbog toga (uz ono najbitnije: brisanje svete katoličke vjere zbog stvaranje jedne svjetske antikristovske religije)sam antiekumenist, i vidim jedinu ekumenu u jedinstvu Zapada i Istoka u Jednoj Svetoj i Katoličkoj Crkvi. Grešni carinik

      Izbriši
    3. U redu je to, da znamo pozicije.
      Međutim, ja sam napomenuo ono bitno, vraćanje na prvo tisućljeće u kojem nije bilo papizma, i ti Grešni cariniče kao sedevakantist defacto ne priznaješ papizam jer ne priznaješ trenutnog i njemu prethodne pape od V2.
      Ne možeš misliti da si konzistentan pa si poslušan jednom papi, a drugom ne, jer u papizmu samo papa može odlučiti koji je papa bio pravovjeran, a koji nije, to ne možete odlučiti vi tradicionalni rimokatolici, ne možete se vi igrati papizma i odlučiti umjesto pape.
      A stvar je vrlo jednostavna - Gospod Isus Hristos nije postavio niti Petra kao svog vikara, a kamoli da je rekao da je to rimski episkop.
      S druge strane najvjerojatnije nemaš dostupne ti svete tajne ni svetu Liturgiju, tako da nemoj zamišljati da će vam se priključiti neki pravoslavci i doći u takvu bezizlaznu poziciju.
      Grkokatolici-unijati su nastali većinom samo u Austro-Ugarskoj (koja je imala vlast ovdje u Hrvatskoj gdje je bilo pravoslavnih, kao i u zapadnoj Ukrajini) te su oni nastali samo zbog pritiska kojeg je vršio na njih rimokatolički monarh čiji su bili podanici.
      K tome rimski papa im je dozvolio da ni ne izgovaraju filioque u Vjerovanju, da štuju svece koji su osudili papizam, skolastiku i ostale zablude RKC (kao sveti Grgur Palama ili sveti Marko Efeški), samo je tražio od njih da mu priznaju papizam, da je rimski episkop Hristov vikar na Zemlji.
      Nema više slučajeva da pravoslavni prelaze u grkokatolike jer više nam rimokatoličke monarhije koja bi ih na to prisiljavala, ali zato ima mnoštvo rimokatolika i protestanata koji otkrivaju Pravoslavlje i prelaze u Crkvu.
      Doduše toga nema u značajnijoj mjeri kod nas (za razliku od Zapada) zbog poznatih povijesno-sekularno-političko-ratnih razloga.

      Izbriši
    4. Emile,vidim da uopće nisi upućen: koliko je meni poznato, a može se i provjeriti, prije par su godina katolički i pravoslavni teolozi jednostrano ustvrdili da u prvom tisućljeću hrišćanstva jest bilo nekog oblika "papizma". Odnosno, itekako se obraćalo rimskom papi po pitanju mnogo čega od strane istoka. Prouči materiju!

      Izbriši
    5. Ako misliš na to da je bila predviđena mogućnost da se netko žali rimskom papi na odluke svojeg arhijereja, to znam.
      Međutim to nije papizam.
      Kako vi u Raško-Prizrenskoj eparhiji u egzilu gledate na papizam?

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.