petak, 9. rujna 2022.

Croatia, quo vadis?

Ovo će biti teška tema za nas Hrvate.
Krenut ćemo od povijesti, ranosrednjovjekovne.
Hrvatska kneževina, kasnije kraljevstvo, bilo je na razmeđi Franačkog carstva i Rimskog carstva.
Za one koji ne znaju, Rimsko carstvo postojalo je do 1453.g., do pada Carigrada.
U starom Rimu stolovao je patrijarh-papa koji više nije bio pod protekcijom Rimskog carstva, jer su zapadni dio Rimskog carstva, uključujući Apeninski poluotok, osim juga tog poluotoka i nekih gradova na Jadranskoj obali, osvojila germanska plemena koja su bila ili poganska ili arijanska.
Na istočnoj, našoj obali je i dalje bila vlast Rimskog cara, kojeg su kasnije zapadni povjesničari nazvali bizantskim carem i bizantskim carstvom kako bi opravdali tzv. "sveto Rimsko carstvo njemačke krvi" koje nije bilo rimsko (niti sveto), nego franačko.
Međutim Rimsko carstvo je i kod nas bilo oslabljeno provalama barbara, prvenstveno Avara i njihovih saveznika Slavena.
Tada prema rimskom caru Konstantinu Porfirogenetu, rimsko carstvo poziva Hrvate da kao saveznici Rimskog carstva protjeraju Avare i nastane se na tom području.
To je jasno podrazumljevalo da tada osnovana hrvatska državna tvorevina nije bila nezavisna, budući je u službi Rimskog carstva bila tamo, rekli bismo bili su suvereni u mjeri da su priznali vrhovnu vlast Carigrada.
Mnogi pak dalmatinski obalni i otočni gradovi su imali domorodačko rimsko stanovništvo koje je bilo pod protekcijom Carigrada, i hrvatski kneževi su poštivali njihovu autonomiju.
Kojeg kršćanskog obreda su bili ti gradovi?
Vrlo vjerojatno su imali Božanske Liturgije svetog Ivana Zlatoustog, i vrlo vjerojatno na grčkom jeziku.
Ne znam o tome detalje, ali ako je i bio latinski rimski obred,  za kojeg nemamo podatke kako je tada izgledao, može se reć da je bio vrlo blizak onom svetog Ivana Zlatoustog.
Taj problem imaju suvremeni zapadni pravoslavci koji žele imati Liturgiju kakva je bila u starom Rimu tijekom prvog tisućljeća, prije raskola, jednostavno nema zapisa ili misala kako je to izgledalo, nego se mora improvizirati na temelju kasnije latinske tridentinske Mise i izbacivati iz nje ono što nije pravoslavno, što je nakalemljeno kasnije.
To je dakle više arheologija nego Liturgija.
Zašto ovo pišem i kakve veze to ima s Hrvatima?
Zato što u ta vremena hrvatskog naseljavanja na istočnoj obali Jadrana i unutrašnjosti poluotoka, utjecaj Rima (drugog Rima da se razumije koji je grad cara - Carigrad, a ne više prvi Rim na apeninskom poluotoku gdje od sv.Konstantina Velikog car više ne stoluje), a ne Franaka koji su kasnije forsirali latiniziranje, pa i ubacivanje hereze filioque, je bio dominantan.
Nekako koje stoljeće kasnije pojavljuje se jaka Franačka država koja nudi zaštitu rimskom patrijarhu od okolnih germanskih arijanaca i koje uskoro Franci vojno pobjeđuju, tako da rimski patrijarh, potpuno ilegalno i nelegitimno (možda pozivajući se na "Konstantinovu darovnicu", povijesnu krivotvorinu), pored živog rimskog cara u Carigradu, daje carsku krunu Karlu Velikom, a kasnije Karlovi nasljednici proglašavaju sveto Rimsko carstvo njemačke (franačke) krvi (to carstvo je bilo više virtualno nego stvarno, formalno je prestalo postojati za vrijeme Napoleona, iako se je čini mi se austrijski car pozivao na to carstvo kad je dao veto na izbor Rampolle za rimskog papu na početku 20.st).
Jasno je da ne mogu postojati dva rimska carstva, i Franci su vrlo agresivno krenuli i na našu obalu i dalje u unutrašnjost, sve do Bugarske, misionariti ne bi li tako novopridošle slavenske narode pridobili za svoje carstvo (u sklopu toga se može povezati podatak da je koje stoljeće kasnije vladaru Raške, Nemanjiću, poslata kruna iz prvog Rima, a prije toga, za vrijeme spomenutog franačkog misionarenja, se je isto nudilo bugarskim kanovima-vladarima).
Upravo to što su na području Bugarske, dakle u blizini Carigrada, počeli s misionarenjem, a što je onda značilo latiniziranje i prihvaćanje hereze filioque za koje su franački teolozi tvrdili krivo da je bilo u Vjerovanju donesenom na ekumenskim saborima Crkve u Niceji i Carigradu, ali da su ga "grci" (koristili su taj pojam kao kasnije riječ bizant kako se ne bi držalo da se radi o Rimskom carstvu) izbacili, izazvalo je reakciju Carigrada koji tada optužuje i Franke i stari Rim da širi krivovjerja i mjenja tradiciju, jer se je tada među Francima pojavilo pričešćivanje s beskvasnim kruhom i bez vina, nametao se je celibat svećenicima iako je tradicija da se oženjeni muškarci mogu zarediti i slično.
K tome Carigrad je tada odlučio prenijeti Liturgiju i obrede na slavenski jezik preko solunske braće sv.Kirila i Metoda koji formiraju glagoljicu, prvo slavensko pismo, kasnije je njihov učenik sv.Naum stvorio ćirilicu (kirilicu) davši ime tom pismu po imenu svojeg učitelja Ćirila.
Ali nisu samo Bugari i okolni slaveni prihvatili slavensku liturgiju i pismo, prihvatili su i na drugoj strani poluotoka i Hrvati, ali i dalje na sjeveru i zapadu Moravci koji su svetu braću pozvali u njihovu državu da se tako spriječi franačka-latinska, a u konačnici germanizacija tih zapadnih Slavena.
Franci su na kraju srušili Moravsku državu i tako zapadnije od nas nema više glagoljanja niti Liturgije na crkvenoslavenskoim jeziku (mislim kako se može slobodno reći, znajući kako su svugdje Franci i stari Rim forsirali latinizaciju, da su u slučaju Hrvata dozvolili glagoljanje kako se ne bi naši preci okrenuli prema Carigradu jer je utjecaj Carigrada kod nas bio jači nego kod Moravaca na sjeveru).
Međutim Franci su se borili da se i kod nas proširi njihov utjecaj, i time latinizacija.
Tako da imamo u to doba hrvatske kneževe/kraljeve i plemstvo koji su podupirali glagoljaštvo i vezu s Rimskim carstvom, i onih koji su bili za latinizaciju i prekidanje veze s Carigradom.







Nakon povjesnog zapadnog raskola 1054.g. i kad je Rimsko carstvo bilo oslabljeno muhamedanskim napadima, kao i ratnim širenjem slavenskih država Bugarske i Srbije prema teritoriju Rimskog carstva, utjecaj istog carstva kod nas je bio najslabiji, a na Zapadu se se formirale moćne latinske države, tako da su Hrvati uvelike pristali na zapadnu shizmu i opredijelili se prema Zapadu.
To je značilo da se je i u Hrvatskoj s manjim ili većim zakašnjenjem događalo sve ono što se je događalo sa Zapadom.
I renesansa s kojom se dičimo i želimo istaći pred istočnim narodima koji je nisu imali, bez obzira što je renesansa bila logični nastavak skolastike - stavljanja logike i uma na mjesto gdje je vjera, i koja je označila povratak poganstva na Zapad.
I kasnije prosvjetiteljstvo koje je ustvari pomračenje, i revolucije koje su dolazile sa Zapada, i nihilizam i prateći destruktivni pokreti u filozofiji i umjetnost koji su doveli do toga da kažemo - Zapad je mrtav.

S prelaskom Turaka na balkanski poluotok i njihovim prodorom prema zapadu, dogodila se je velika seoba stanovništva. Negdje sam pročitao da je nakon Krbavske bitke koje je hrvatsko plemstvo izgubilo od Turaka, Hrvatska izgubila otprilike 60% svojeg stanovništva.
Tako da je bilo logično zaključiti da Ugarsko-Hrvatsko kraljevstvo koje je nastalo s prestankom hrvatskih kraljeva narodne krvi i koje je gubilo ratove protiv Turaka, da ide u stvaranje nove države-kraljevstva na čelu s moćnim Habsburgovcima kako bi se spriječila potpuna okupacija Hrvatske i Ugarske od Turaka.




I to novo Habsburško carstvo je zaista konsolidiralo granicu i postiglo prve vojne pobjede (u kojima su značajno sudjelovali Hrvati i koje su vodili Hrvati poput Zrinskih) nad Turcima.
Ratna sreća se je preokrenula i na ispražnjene pogranične krajeve dolazi stanovništvo iz unutrašnjosti Balkana koje je bilo pravoslavno, i koje se djelomično latinizira, a djelomično ostaje pravoslavno.
Teško je reći koji su identitet imali ti novi ljudi na područje Hrvatske, postoje o tome dokumenti iz tog razdoblja "Vlaški statuti" iz kojih se zaključuje da su to Vlasi, staro domorodačko stanovništvo Balkana koje je bilo romanizirano (sadašnji Rumunji), ali koje se je kasnije i slaveniziralo kad su se formirale nove slavenske države na području na kojem su živjeli.
Srpska povijest kaže da su to svi bili Srbi, a danas se može reć da su gotovo svi pravoslavci u RH prihvatili to kao istinu i osjećaju se kao srpski pravoslavci. 

Područje na kojim su živjeli ti novopridošli stanovnici proglašeno je od Habsburške monarhije Vojnom krajinom koja je bila u znatnom dijelu izuzeta od vlasti hrvatskog državnog sabora koji je jedina institucija među slavenskim narodima koja ima tako dugi državno-pravni kontinuitet.
Ako se ne varam, na području Banovine-Banije je bila vlast hrvatskog bana u to vrijeme i zato se tako to područje zove.
I kako je Tursko carstvo sve više slabilo, i da nisu međusobno ratovale neke europske države, bilo bi potpuno uništeno, pa je tako Eugen Savojski došao svojom vojskom do Skoplja nakon čega se je morao žurno vratiti budući su Francuzi napali, kao Turski saveznici, zapadne granice Austrijskog carstva,
tako se je pojavilo pitanje tko će vladati nad područjem Balkana kad se Turci povuku.
Hrvatska je normalno tražila da se Vojna krajina vrati pod ingerenciju hrvatskog sabora i hrvatskog bana, ali i da se istočnije od toga, ono što se je nazivalo Turska Hrvatska (hrvatski sabor je zasjedao i u Bihaću i u Jajcu prije turskih osvajanja) vrati također.
S druge strane Rusko carstvo nastalo od Moskovske kneževine kad se je ista oslobodila vlasti Mongola, krenulo je na jug s ciljem oslobađanja Carigrada i bilo je u tom ratu uspješno tako da su pravoslavni narodi na Balkanu dizali ustanke protiv Turaka osjećaju da je ruska pravoslavna vojska blizu.
Međutim europske sile se nisu mogle složiti s takvom promjenom moći na istoku, te su postali neki izravni saveznici Turske, a neki saveznici Rusije s figom u džepu.
Tako je Velika Britanija ušla u rat protiv Rusije da zaštiti Tursku od sloma, i to je bio Krimski rat koji je naznačio opstanak Turske i prestanak širenja Rusije na jug.
Istovremeno je to značilo da umjesto izbačene Rusije na Balkanu raste utjecaj Britanije i Austrije koja je bila tada zaštitnica novoformirane srpske države, i koja je spriječila bugarsku vojsku u bugarsko-srpskom ratu da ovu drugu porazi, zaprijetivši ratom Bugarskoj.  

Sad nešto o ilirizmu i jugoslavenstvu.
Koliko mi je poznato ideja ilirizma nije započeta u Hrvatskoj u 19.st., nego nekoliko stoljeća ranije u Rimu, u RKC, koja je htjela propagiranjem ilirizma, iako se nitko nije tada osjećao Ilirom, objediniti južne Slavene pod tim imenom i u jednu državu koja bi bila pod njezinom kontrolom te tako osim već katoličkih Hrvata i Slovenaca, učiniti rimokatolicima dotad pravoslavne balkanske Slavene, njihovim unijaćenjem kako je to bilo s žumberaškim i križevačkim pravoslavnima, i kako je to bilo s ruskim/ukrajinskim pravoslavcima pod vlašću Poljaka i Austrije/Ugarske.
Ovu tezu obrazlažem činjenicom da su se tada u Rimu tiskali Ilirsko-latinski rječnici, da je postojao Ilirski zavod sv.Jeronima, a ne Hrvatski zavod sv.Jeronima, kao i da je kasnije RKC biskup Strossmayer imao nevjerojatno bogatstvo s kojim je osnivao JAZU i ostale jugoslavenske institucije, a to je nemoguće zamisliti da bi se dogodilo bez znanja (vjerojatno i financiranja) Rima/RKC i Beča/Austrije.
Austrija je već bila zaštitnica Srbije, tek je državni prevrat odnosno ubojstva Obrenovića 1903.g, i dolazak Karađorđevića na kraljevsko prijetolje to promijenio (vrlo vjerojatno da su osim Crne ruke - masona, u prevratu odigrali ulogu britanski špijuni).
Također, srpski prosvjetitelj Vuk Stefanović Karađić je djelovao u Beču i imao je nevjerojatan utjecaj i u Hrvatskoj na standardizaciju hrvatskog književnog jezika - "vukova reforma", izbacivanje korijenskog pravopisa.
Isto kao prilog tome je činjenica da sam vidio kako je na popisu stanovništva u Austro-Ugarskoj 1910.g., kao materinji jezik pisalo srpsko-hrvatski, a ne hrvatski (barem za područje Istre jer sam vidio te obrasce).
Dakle niti Rimu niti Beču nije bilo stalo do ponovnog formiranja hrvatske države,oni su očito mislili da je hrvatstvo slaba ideja da se proširi na područje koje su oni htjeli kontrolirati, i vidjeli su najprije u ilirizmu, a kasnije u izvedenici ilirizma, jugoslavenstvu, ideju s kojom će vladati nad velikim dijelom Balkana.
Ali ne radi se samo o Rimu i Beču, i Paris i London su htjeli istu ideju iskoristiti za sebe, tako je i nastala prva i druga jugoslavenska država.

Sad u srž stvari.
Hrvatska nacija i hrvatska država ne može se konsolidirati i izbjeći stanje kifle, bez integracije pravoslavnih na njezinim graničnim područjima gdje je najtanja, u hrvatsku naciju.
I Beč i Rim i Budimpešta, kao sada Brisel, trude se da se to nikad ne dogodi (nažalost i Zagreb/RH koji je zavnohaški orijentiran, a ne pravaški, zato je nemoguće očekivati u RH inicijativu za osnivanje HPC).
Rim/Vatikan/RKC konstantno spriječava uspostavu HPC, u prvom redu zato što se boji da bi mnogi hrvatski rimokatolici razočarani u RKC postali pravoslavci, a u drugom što žele dobre odnose sa SPC radi budućeg planiranog ekumenističkog unijaćenja koje ne može biti bez SPC, a onda i povezane RPC.
To je ključ za razumijevanje zagonetke koja to nije - Stepinac je bio spreman dati život radi vjernosti Rimu, a Rim ga ne želi proglasiti svecem da se ne zamjeri SPC s kojom ima neke "ilirske" planove.
S druge strane "kifla" se ne može vojno obraniti ako i bosanski muhamedanci ne budu barem prijatelji prema RH, ako ne ono što je bilo prije dok su pravaši imali jedno vrijeme državu i inicijativu - dio hrvatske nacije.
Sve u svemu, rimokatolička Hrvatska nema nikakve budućnosti, jer je i tobož prohrvatski papa RKC Ivan Pavao II na zagrebačkom hipodromu za vrijeme rata javno poručio hrvatskim rimokatolicma kako "Sava teče u Dunav", drugim riječima Vatikan nije nikad dosad promijenio "ilirsku" balkansku politiku, kao što i nije htio priznati hrvatsku državu za vrijeme drugog velerata.

Ivo Pilar, učeni i pronicljivi hrvatski geopolitičar je u tijeku prvog velerata objavio "Južnoslavensko pitanje" u kojem je obrazložio svoju tezu da Hrvatska ne može opstati bez prijateljske BiH i/ili u njezinom sastavu.
Rješenje za taj problem u ono vrijeme je vidio da Beč promijeni svoju politiku i da se habsburško carstvo reformira stvarajući treći južnoslavenski dio carstva u kojem će Zagreb imati dominantnu ulogu.
Kažu neki da je i austrijski car na kraju htio tako nešto učiniti, ali tada je već bio stvarno kraj tog carstva.

RH kad je nastajala nije imala referendumsko pitanje da li ste za to da RH bude neovisna država, nego da bude kao samostalna država u konfederaciji jugoslavenskih država.
To je bio program F.Tuđmana, starog komuniste, partizana i zavnohaša, njemu je opcija neovisna država bila samo ako se Srbija odluči na stvaranje Velike Srbije ili unitarne Jugoslavije.
Također je bio opsjednut idejom predratne Banovine Hrvatske, koja nije bila neovisna država, nego u sklopu kraljevine Jugoslavije, i nije de facto nikad ni profunkcionirala, ali je imala u sebi zametak sukoba s muhamedancima koji nisu htjeli da se BiH dijeli, nego da ostane u jednoj državi, bila to kraljevina Jugoslavija, NDH ili komunistička Jugoslavija.
Sve u svemu F.Tuđman nije bio niti dobar povjesničar, niti dobar geopoličar, niti dobar utemeljitelj države, i zato je RH tu gdje se nalazi.
Također RH nije suverena jer je svoju ratom-krvlju stečenu suverenost prodala EU (za sitne pare kako bi rekli Srbi) koja se ne će sad samo smrzavati, nego moguće i raspasti.
Rat u Ukrajini se može svaki čas proširiti i doći na jug i zapad, na Balkan istočni i zapadni.
Srbija tradicionalno igra s figom u džepu ili pazari pa tko više da.
Postoji uvjerenje u Srbiji da će Rusija postati opet moćna i na granicama Srbije, i to im daje nadu da će ispraviti "nepravde" iz rata 90-tih, pa da se ostvari ideja Velike Srbije, koju su, to ne smijemo nikad zaboraviti, amenovali zapadni saveznici Londonskim sporazumom iz 1915.g.
Hrvatska očito nema niti jednog potencijalnog saveznika, a kamoli stvarnog.
Industrija i poljoprivreda su uništeni i sve karte su dane na turizam, a to na kraju znači da će stranci biti vlasnici i naše zemlje, i našeg mora.
Demografija što zbog slabog nataliteta, što zbog iseljavanja je katastrofalna.
U RH se može nekažnjeno vrijeđati hrvatski narod, može se otvoreno tiskati novine koje kažu da je hrvatska neovisnost zabluda.
Netko će reć da je i ovaj moj tekst sličnog sadržaja.
Nije.
Ja predlažem da se Hrvati i Hrvatska okrenu prema Istočniku, ne više prema Zapadu koji uvijek i simbolično predstavlja smrt i vraga.
Onda će se možda naći rješenje po Božjem promislu da opstanemo kao narod i kao država, kao što smo opstali dok smo bili saveznici Rimskog carstva, na samom početku naše državnosti.
Ostati sa Zapadom znači ostati u paradi sodomita ili kako se nekad govorilo i slikalo - u kolu smrti.
Najprije izađimo iz parade srama, onda ćemo vidjeti nešto što sad ne vidimo jer nas je opčinio Zapad koji nam nije nikad bio prijatelj, a kamoli dušebrižnik, nego smo bili "njegova moneta za potkusurivanje".

P.S.
Rimski RKC patrijarh Franjo prinudio je sve zaposlene u Vatikanu (ako ne otkaz), uključujući i njegovu švicarsku gardu da se cijepe "kao znak ljubavi" za vrijeme plandemije.
Evo što se je dogodilo nedavno s jednim gardistom za vrijeme papinske audijencije:


Niz aktivnih sportaša je umrlo ili imalo teške posljedice nakon primitak znaka ljubavi.
Ovaj tjedan jedan hrvatski specijalac iz ATJ Lučko je umro prilikom treninga, drugi jedva preživio.
Koliko sam upućen, svi policajci su se morali cijepiti.
I vezano za temu, prethodni rimski papa Benedikt je uvjeravao hrvatske rimokatolike, gotovo riječima "kao znak ljubavi prema svetom ocu", da na referendumu koji je upitan zbog ustanovnosti jer su se propozicije mjenjale samo radi njega, glasaju za gubitak suverenosti RH i ulazak u E(nuhij)U.
Dakle i hrvatski se narod cijepio duhovnim otrovom, i pitanje je da li će završiti kao ovaj švicarski gardist kad se začepi krvotok naroda izazvan stranim tijelima.

Sad nešto o događanjima na ukrajinskoj bojišnici.
Ukrajinska vojska ovih dana uspjela je osloboditi 1000 km2 svojeg teritorija.
Vjerojatno je to znak kako je Rusija daleko od pobjede u ovom ratu, ili kako već zove "ograničenu operaciju".
Zapad vjerojatno računa da ako Rusi postanu nezadovoljni zbog rezultata rata, da će to srušiti Putina i donijeti na vlast neku njihovu ekipu umjesto Putina.
Što ako se varaju?
Što ako Rusi shvate da se ne može pobijediti u ratu s crvenom petokrakom, nego da se trebaju pokajati što su izdali svetog mučenika Nikolaja, ruskog cara, a time i Rusiju svojih predaka?
U tom slučaju to će biti gori scenarij za Zapad nego što se sad Zapadu događa.
U tom slučaju možda se i obistini proroštvo o ruskom pravoslavnom caru koji će obnoviti pravoslavlje ne samo u Rusiji, i koji će vladati jedno vrijeme prije nego li se zacari Antihrist koji će ga poraziti.
Ako se to obistini, biti će zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na nas ovdje, hoće li se u tom mogućem scenariju dogoditi isto obraćenje i pokajanje Hrvata kao kod Rusa (naravno i Srba jer oni isto nisu nevini u svojem pazarenju, megalomaniji, "snalaženju" i etnofiletizmu)?

Dokument iz 1969, otkriva da se sve događa po planu (iako sam o tome već pisao, ali vrijedi ponoviti):


Njihov je problem što Bog oduvijek zna njihov plan, ne samo plan, nego što će dopustiti, a što ne će dopustiti da se dogodi iz tog plana, što će se dogoditi na što nisu računali, a sve u cilju da Dobro na kraju trijumfira.
Stoga nikakvog straha ne smijemo imati od njihove dobre organiziranosti, moći i inteligencije, ustrajnosti, skrivenosti, podmuklosti i beskrupuloznosti.
Ako je Bog s nama, tko će protiv nas.
Čuvajmo se samo naše slabosti, nedostatka hrabrosti i spremnosti na žrtvu, kako ne bismo se pridružili, makar na najnižoj razini, tim vječnim gubitnicima koji sad izgledaju nedodirljivi i svemoćni.
Bog na kraju krajeva ove zločince koristi kao i demone, da bismo bili iskušani i onda nakon toga ili pozvani na pokajanje jer smo se uzoholili i mislili da smo jači nego što jesmo pa smo pali na iskušenju, ili da budemo utvrđeni u vjeri i porasli u svetosti, kako bismo došli Njemu bliže.
Zato je i dopustio ovakve neljudske planove da se sastave i počnu sprovoditi.
Na nama je da ih prepoznamo te da nikako ne dozvolimo da na nas djeluje njihova propaganda koja je ključni dio tog zločinačkog plana preko mas medija (bacite TV ako još niste).
Hvala i slava Gospodu Hristu na svim dobrim i zlim danima koje smo imali!
I što nas nije odbacio iako smo toliko puta pali misleći da ne ćemo više.
Pokajanje, pokajanje, pokajanje ...

Povodom smrti britanske kraljice:



Koliko je znanje američke mladeži:


Doduše može se reć da je ovo mali uzorak, ali indicije govore da je stvarno znanje mladih, vjerojatno i inteligencija, na niskim granama.

Pred godinu dana je rečeno kako će se kod nas promijeniti pitanja na državnoj maturi zbog slabih rezultata.
Ne znam da li je ovo zaglupljivanje mladih svjetski problem ili samo američki.
Ako uzmemo da je ovo drugo, kako SAD može planirati da će ostati vodeća sila u budućnosti?
Ako je ovo prvo, kakva će to budućnost svijeta biti?

Na kraju pravi odgovor kamo trebamo ići, ili bolje komu.
Hristu, ali trebamo znati da nas metaforično Antihrist zove - priključite mi se, zadržite dogme, kanone, obrede, izgradimo svi zajedno bolji svijet.
Da li je to svijet trulog Zapada, novog reseta Svjetskog ekonomskog foruma, ili tobožnja tradicija koja veličina SSSR i koju pokriva RPC, radi se o istom jer svi ti putevi vode do Antihrista.




Čuvajmo se onih koji nam se nude kao vođe protiv zaista trulog Zapada, dekadencije i degeneracije, ispitajmo ih najprije jesu li zaista Hristovi, jer Antihrist će doći kao spasitelj i morala, i tradicije, i religije i naroda protiv kojih je ustao globalizam.
Kako bi inače mogao zavarati mnoge i to vjernike radi čega je Gospod Hristos rekao - skratit će se (posljednji) dani da ne bi bili izgubljeni i oni, kad bi to bilo moguće, koji su izabrani? 
To je poruka na kraju ovog videa:


Jasno je kako se ta poruka odnosi i na one koji su htjeli u sadašnjoj Rusiji vidjeti svojeg spasitelja, ili onog koji će pogodovati i omogućiti im ostvarenje njihovog etnofiletističkog sna oslobađanja "otete zemlje".
Tko god svoju vjeru vezuje uz etnofiletizam taj je već na strani Antihrista, ma kako se kleo da se bori za Hrista, ma kako bio spreman boriti se protiv Zapada i parada smrada.
Tko god ne može govoriti o vjeri, o doktrini kršćanstva, a da barem ne spomene jednom "vjekovne neprijatelje svojeg naroda", taj se mora dobro zamisliti nije li se već stavio na stranu onog nepomjanika protiv kojeg se navodno bori.

Kako sam napisao pred nekoliko dana, značajne promjene se događaju u ukrajinskom ratu, ali izgleda da su moguće dramatične promjene i u Rusiji.
To kaže Kostantin, Rus koji se javlja na YT i na kojeg sam slučajno naišao:


Molimo se i za Ukrajinu i Rusiju da slijede Božju volju.

Broj komentara: 38:

  1. Pa, da bi trebali prekinuti sve veze sa ovakvim apostatskim Vatikanom to definitivno, trebamo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Što se tiče BiH, ili kako je ljepše Herceg-Bosne, pa vidimo da muslimanski manijaci ne samo da se neće zvati Hrvatima, nego i žele promijeniti ime vlastite zemlje iz "Bosna i Hercegovina" da bude samo "Bosna", bez Hercegovine (znači li to da nam prepuštaju Mostar, Konjic, Jablanicu, a Srbima muslimanska sela u okolici Gacka i Foče?). Po mom mišljenju, zadaća Hrvatske prema Hrvatima u BiH je osigurati stvaranje Trećeg entiteta, koji bi dao punu ravnopravnost i autonomiju Hrvata na našim etničkim prostorima u BiH. Evo kako jedan pravaš, Prkačin, govori o sadašnjem stanju u BiH: https://www.jabuka.tv/generali-rojs-i-prkacin-u-bujici-komentirali-stanje-u-bih/
    "Najbolje rješenje je Treći entitet!"

    OdgovoriIzbriši
  3. Možemo dodati da je i jug Italije, Kalabrija, Sicilija bila isto dugo vremena pod Carigradom, i da dan danas tamo još ima pravoslavnih grčkih sela.

    OdgovoriIzbriši
  4. I da je jedno vrijeme Carigrad (Rimsko carstvo) obnovio svoje posjede i na Iberijskom poluotoku (Španjolskoj), Korzici, Sardiniji
    i u sjevernoj Africi i koje područje se je zvalo Afrički egzarhat i koji se je održao do invazije muhamedanca.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Pa definitivno da je HDZ najveći problem Hrvata, u svakom slučaju. Ali, zar zbog te činjenice moramo na ostale prijetnje pognuti glave u pijesak? HDZ je unutarnja prijetnja, slažem se, i to prijetnja opstanku hrvatskog naroda, ali su nam prijetnja i velikosrbi i muslimanski ekstremisti. Zapravo, ono što bi sada trebalo hrvatskom narodu je novi Ustaški pokret, jer nam je Mačekovog nagodbenjačkog HSS-a pardon Plenkovićevog euronatovskog HDZ-a dosta.

      Izbriši
    2. A što se tiče Hrvata u BiH... znam da ti nisi spomenuo, ali se u javnosti oni jako često percipiraju kao čisti HDZ-ovci, sve do jednoga, a to uopće nije istina. Znam da su Hrvati iz Bosanske Posavine dobrim dijelom HSP-ovci, osobito oni koji žive izvan nje, ali nisu ni svi Hercegovci HDZ-ovci, ta sjetimo se samo Paradžika, Kraljevića, Pavlovića i ostalih.
      Pogledaj recimo blogera O dosta toga i što dublje, on je Hrvat iz BiH, mislim Hercegovac, a potpuni je protivnik ne samo HDZSDP kaste, nego i moderniteta, što ti kažeš modernog načina razmišljanja. Dakako, neprijatelj je i tzv. teorije evolucije, Velikog praska, globalizma, kreacionist je, geocentrist, anti-modernist, protivnik ilegalne migracije, multikulturalizma, genderizma i ostalih modernih proljeva. Za takve se ljude valja boriti.

      Izbriši
    3. https://direktno.hr/eu-i-svijet/skandalozno-srpska-pravoslavna-crkva-odlikovala-seselja-287274/

      G.c., neki komentar?

      Izbriši
    4. Mislim da sam Šešelja već komentirao. On je u najboljem slučaju deist, a najvjerojatnije ateist, i to se vidi u njegovim javnim izjavama. Pokojni crnogorski mitropolit SPC Amfilohije ga je već odlikovao što je i onda bila već sramota za SPC koja se dakle ponaša kao organizacija srpskog naroda na velikosrpskom projektu uz moto - sve je blagoslovljeno što ide u korist tog projekta, može dakle imati blagoslov i ateizam. J.B.Tito im je neprihvatljiv ne radi toga što je bio komunist, nego što je federalno uredio Jugoslaviju. Rankovića bi po tim kriterijima po kojima su odlikovali Šešelja, isto odlikovali jer je bio za unitarnu Jugoslaviju.

      Izbriši
    5. "G.c., neki komentar?"
      A što se tu ima komentirati. Sve se zna, kao i uvijek. Sjećam se da sam pročitao da je neki srpski vladika Filaret pozirao sa oružjem u rukama, mislim strojnicom, i to ako se ne varam u drugom svj. ratu, sa četnicima. Dakle, oni su od svojih početaka u 19.st. (Karlovačka patrijaršija) bili usko povezani sa velikosrpskim projektom, što se može pratiti kroz cijelo 20.st. (a korijeni toga idu čak i dublje, sve do 18.st. kada su Srbi zapalili grkokatolički manastir Marča u Moslavini). I to je konstanta. Dok, Katolička Crkva u Hrvata je kudikamo umjerenija od SPC, i jedini koji je pozdravio navodnog "ratnog zločinca", a koji je zapravo bio i ostao hrvatski junak (mislim na Darija Kordića) bio je sisački biskup Vlado Košić.

      Izbriši
    6. Vjetar:
      "Razlika naroda i nacije je bitna. Nacija je amalgamiziranje prethodno postojećih naroda/dijelova naroda u neku građansku magmu, poput standardiziranih proizvoda."

      Nacije nisu nastale samo u 19.st., nego su nacije nastajale i u svakom relevatnom carstvu-imperiji, primjerice postojala je rimska nacija sastavljena od svih mogućih naroda koji su se našli unutar Rimskog carstva, "Bizantinci" se nisu identificirali niti tim imenom, niti imenom Grka, nego kao Romeji.
      Čak i danas se neki na tom području tako identificiraju iako imaju različito etničko podrijetlo.

      Inače se slažem da se narodi ili nacije ne bi smjeli zatvoriti u sebe ili čekati prvu priliku da susjedu otmu dio njegove zemlje.
      Ovdje je stoga jako važno imati i formu koju si negirao kao nešto nevažno, jer ako se jedan narod brani pozivajući se upravo na "forme", ne lažne nego stvarne, onda je taj narod/nacija ona koja se brani od nekog napadača.
      Hrvatski narod ima bez sumnje pravice na području RH, a znamo da velikosrpstvo želi i takvu Hrvatsku odgrizenu turskim osvajanjima, odgristi tako da ona više ne bi mogla postojati kao država i Hrvati bi onda bili osuđeni na nestajanje.
      Zašto bi ja kao Hrvat trebao na to pristati i reći - meni je važnije carstvo nebesko, koje nesumnjivo jest važnije, ja se ne ću brinuti da država mog naroda i sam narod ne nestane, kad se treba činiti svakako ono prvo, a ako je moguće i ono drugo?
      Pravaška politika dala je jedinu mogućnost ili rješenje da hrvatska država opstane i da hrvatski narod ne nestane.
      Kad više ne bude pravaša u Hrvatskoj, to će biti znak da je Hrvatska samo zemljopisni pojam.
      Ako se to dogodi, bit će mi žao, ali ne ću pasti u očaj.
      I ne ću zamijeniti onda domovinu s "otadžbinom" jer znam da je ideologija velesrpstva bila lažna i zločinačka.
      Biti ću tada kao Romej, čovjek bez zemaljske domovine, i cijelim bićem okrenut prema nebeskoj.

      Izbriši
  6. Zašto mi je uklonjen komentar (u kojem nisam nikoga vrijeđao)? Licemjerni ste. Kad vam je Stribor pred godinu dana napisao da "ne diskutira sa takvim budalama", taj komentar ste ostavili, ali ste zato izbrisali moj u kojemu vas nisam vrijeđao, već je poanta bila u tome da vas ne smatram ni glupim ni zlim, ali da ste se malo pogubili u odnosu na Hrvate u BiH.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prenio si citat s prostačenjem. Ubuduće briši prostakluke. To jedini kriterij ovdje za brisanje komentara.

      Izbriši
    2. Ok, onda se ispričavam. Pazit ću ubuduće na to. Pozdrav

      Izbriši
  7. Evo što profesor Jurišić kaže za one koji tvrde da je Tito bio počasni kanonik crkve Sv. Jeronima:Tko tvrdi da je papa imenovao ubojicu Stepinca - Tita - počasnim kanonikom zavoda svetog Jeronima u Rimu, taj mora biti ili debil, ili jako zločesti čovjek, psihopat! (...)Takvu tvrdnju može postaviti samo psihopat koji mrzi sve katoličko i hrvatsko." Znači, mi smo psihopati koji mrzimo sve katoličko i hrvatsko, a njegov "papa" Montini je očigledno volio sve katoličko i hrvatsko kad je ovako dočekivao hrvatoždera Tita: https://www.tacno.net/novosti/papa-titu-vas-posjet-nas-pocascuje/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jurišićevo pisanje pratim, danas je objavio po mojem sudu, istinutu osudu hrvatske politike prema BiH koja ne počiva na pravaškim temeljima, nego na dogovoru sa Srbima oko podjele BiH. Također i on se poziva na pisanje I.Pilara prema kojem se ne smije dozvoliti da srpska država prijeđe Drinu, jer onda dobijamo ne samo srpsku državu na Uni, nego hrvatsko-srpsku državu i u Zagrebu. Srbi nude danajski dar naivnim Hrvatima iz BiH, evo dajemo vam podršku za treći entitet, a naivci ne vide da oni idu time na rušenje BiH i jačanje srpske države koja je preko Drine, i onda će slijedeći zalogaj biti i taj upitni entitet, ali ne samo entitet, nego i hrvatska država s ove strane Une.
      Od kad nema pravaša među Hrvatima, mi nemamo nikakvih strateških i kratkoročnih planova, nego smo kao što nam Srbi kažu, austrijski ili briselski konjušari.
      Što se tiče njegovog tumačenja kako Pavao VI nije mogao nikako dati počasnu titulu kanonika crkve sv.Jeronima Titi, nego da to izmišljaju hrvatski neprijatelji,napisat ću da će i on imati bolno buđenje kad progleda da je Rim vjekovima igrao na kartu južnoslavenstva, i to ne onog koji bi bio oko Zagreba, te da je u toj igri trgovanje naivnim Hrvatima bila konstanta.

      Izbriši
    2. Po Jurišiću legitimni predstavnik Hrvata je đubre Komšić, koji čak i nije porijeklom čisti Hrvat, nego mu je majka Srpkinja, a on je "brot Bošnjok", i koliko mi se čini borio se protiv HVO-a. Zar da takvi predstavljaju Hrvate u BiH? Ako ćemo već igrati sa muslimanima, onda bi za Hrvate bilo bolje da M. Francišković osnuje svoju državu-Banovinu Horosan nego da BiH postane islamska država, jer je M. Francišković bar iskren čovjek, u tome što radi, dok su tzv. Bošnjaci takijaši (vjerujem da znate što to znači).
      Po meni, Hrvatska bi se trebala jače povezati sa Mađarskom i osobito Bugarskom, štoviše stvoriti vojni savez sa njima, a ne sa izdajicama koji su nam 1993. zabili nož u leđa. I to su nezahvalnici samo takvi, 500 000 muslimana je Hrvatska zbrinula u Domovinskom ratu i spasila Bihać od scenarija nove Srebrenice da bi nam muslimani to vratili kako? Pa tako da su ubili generala Šantića i zaklali obitelj hrvatskih povratnika u općini Konjic.
      Ja kao potomak hrvatskih graničara iz Švarčanske kumpanije i Ličke vojne krajine ne mogu nikako biti za tzv. Bošnjake, nakon svega što su priredili mojem narodu. Zar su oni krvarili da bi se mi sada bratimili sa njima, nezahvalnicima? I ja sam nekada davno bio pravaš, za Hrvatsku do Drine i slične stvari, ali sam progledao Bogu hvala na vrijeme. Pogledajte pisanje Bože na hrhb,info forumu o BiH, na temi o izbornom zakonu, on je bio HOS-ovac, pa je progledao. I nije jedini (HOS-ovac) koji je progledao.

      Izbriši
    3. Jurišića često ponesu emocije i želja da kontrira, tako je I.Komšića predstavio kao nekog pravog Hrvata.
      Situacija međutim je ista kao i u vrijeme A.Starčevića, I.Pilara ili A.Pavelića - hrvatski rimokatolici ne mogu sami stvoriti, a pogotovo ne mogu obraniti na duži rok hrvatsku državu.
      O tome pišem na blogu pod ovom temom.
      F.Tuđman je bio zavnohaš, on je bio isti kao i većina hrvatskih političara 19. i 20.st. koji su hrvatsku državnost vidjeli u suradnji sa srpskom (vele)državnotvornošću, on nije samo pregovarao sa S.Miloševićem da dobije na vremenu, nego da se sukob ovdje kod nas riješi obostranom koristi koja drugim riječima znači nešto kao stvaranje Banovine Hrvatske koju nisu prihvatili niti hrvatski Srbi, niti bosanski Srbi, ali niti muslimani, te tako nije nikad niti mogla zaživljeti, i beogradska čaršija koja je dala B.H. dala ju je s figom u džepu tako se Hrvati zadovolje s državom koja je osuđena na neuspjeh, a sve da se ne radikaliziraju u traženju razbijanja Jugoslavije kao što je to tražio ustaški pokret, i koji je na pravaškim osnovama omogućavao stvaranje hrvatske nacije od rimokatolika, muslimana i pravoslavaca (i ostalih). Uvjet za to je da se srpska država ne proširi preko Drine.
      Kako je to mogao uspjeti A.Pavelić, a F.Tuđman nije, kako to da u drugom veleratu nisu ratovali rimokatolici i muslimani, a u posljednjem jesu?
      Odgovor je kako napisah - jer se je prva država temeljila na pravaškoj ideji hrvatske države s tri vjeroispovijesti i ne dozvoljavanju da srpska država prijeđe Drinu, dok se je druga temeljila na ZAVNOH-u, na hrvatsko-srpskoj koaliciji konca 19.st. i početka 20.st., na dogovoru Mačeka i Beograda, a Maček nije nikad bio za samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, nego za dogovor s onima koji negiraju postojanje hrvatskog naroda, njegovog jezika, njegove drevne povijesti.

      Izbriši
    4. "Pogledajte pisanje Bože na hrhb,info forumu o BiH, na temi o izbornom zakonu, on je bio HOS-ovac, pa je progledao. I nije jedini (HOS-ovac) koji je progledao."

      I što on poručuje - kako se to hrvatska država može obraniti i postati zaista suverena, a da se negira geopolitička uvjetovanost, ili čak aksiom, da hrvatska država ne može postojati bez savezničke i prijateljske BiH?
      Što će nam saveznički odnosi s Mađarskom ili Bugarskom, koje bih ja pozdravio osim što bih s Mađarima bio oprezan, ako to nimalo ne može riješiti problem Hrvatske "bez trbuha"?

      Izbriši
    5. Hrvatski katolici su u zadnjem ratu sami obranili RH a BiH uz pomoć muslimana, ali velikim dijelom i mi(hrvatski katolici). To što je bilo dragovoljaca pravoslavaca i muslimana je za pohvalu, ali nije usporedivo sa potporom muslimana 1941. Također, hrvatski katolici su sami branili na početku turske agresije na Hrvatsku svoju domovinu, uz nešto Štajeraca (današnjih Slovenaca) i pravoslavnih Žumberčana, koji su kasnije postali grkokatolici. Pravoslavni su se u bivšu Vojnu krajinu doselili kasnije.

      Izbriši
  8. Srbija je prešla Drinu ne radi svoje snage, nego radi toga što je bila na pobjedničkoj strani u drugom veleratu.
    Dakle politika - ne dozvoliti Srbiji da prijeđe Drinu je i te kako bila operativna i mnogi Hrvati koji su se borili u A-U monarhiji znali su da je to uvjet da opstane Hrvatska.
    Prelazak Srbije preko Drine ili protjerivanje srpske države preko Drine bilo je uvijek povezano s rezultatima svjetskih ratova.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ispravak, u prvom veleratu, ne drugom.

    OdgovoriIzbriši
  10. Iako se može reć da nije prešla niti u prvom veleratu, jer država kraljevina SHS i kasnije kraljevina Jugoslavija je državno-pravno bila država tri naroda (kasnije i više), pa ako se kaže da je tada srpska država bila s naše strane Drine, onda je hrvatska država bila i s njihove strane Drine.
    Tek s komunističkom Jugoslavijom se može reć da je srpska država uvjetno prešla Drinu, jer je SRH i SRBiH definirana i kao država srpskog naroda.
    Zanimljivo je također da je još u 19.st. hrvatski sabor (ako se ne varam) u sklopu ilirizma-jugoslavenstva, a protivno pravaštvu, definirao da su pravoslavci u Hrvatskoj Srbi.
    Po tome bi onda bilo da je još onda postojao "ZAVNOH".
    Mislim da je i zato Matoš jadikovao koliko u Hrvatskoj ima izdajica među političarima.
    Ta podjela među Hrvatima nije nikad prevladana.
    Čitamo ovih dana da vladajuća partija u Zagrebu mjenja naziv Mjesnog odbora "dr.Ante Starčević".
    Nije teško bilo pretpostaviti kamo će i kako će RH završiti kad je u ustav stavila ZAVNOH kao svoj temelj.
    F.T. je dakle grobar hrvatske državnosti, a naivci su ga prozvali ocem domovine.
    Sigurno ne hrvatske domovine.

    OdgovoriIzbriši
  11. Uz sve dužno poštovanje prema djelu A. Starčevića i njegovom otporu "Beču i Pešti", on je izrekao jednu svemirsku glupost: da su bosanski muslimani "cviet hrvatskog naroda". Pored svojih (i mojih, djed mi je iz Like) Ličana, izreći takvo nešto je glupost prve klase. Naši graničari borili su se stoljećima protiv poturica, da bi se sada to valjda trebalo zaboraviti i priznati islam kao vjeru ne na području "velike" Hrvatske, nego RH (a prije Trojedine kraljevine, ne zaboravimo da su pravaši odigrali veliku ulogu u priznavanju islama jednom od službenih vjera Trojedinice na početku 20.st.).
    P.S. Trebalo bi ostaviti ime Mjesnog odbora po dr. Starčeviću, naravno. Štoviše, prilično sam siguran da bi sam Tuđman bio protiv njegovog preimenovanja.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovdje imaš izbor:

    1. pravaška politika osmišljena od A.Starčevića, E.Kvaternika, I.Pilara ... provedena kroz ustaški pokret i NDH

    2. jugoslavenstvo, hrvatsko-srpska koalicija iz 19.st. koja se je kasnije metamorfozirala u ideju Banovine Hrvatske, ZAVNOH i na kraju RH koja neminovno ide u neku novu jugoslavensku zajednicu, ako ne i u uništenje Hrvatske u sklopu Velike Srbije.

    3. ideja da Hrvatska bude rimokatolička država, dakle bez "trbuha", a s osloncem na susjedne rimokatoličke države koje to nisu bile ni u 19. st., a kamoli u 20. i 21.st. Ova treća ideja je najmanje vjerojatna, skoro nemoguća.

    Ona prva opcija nužno zahtijeva stvaranje hrvatske nacije od rimokatolika, pravoslavnih i muhamedanca, jer to je geopolitički aksiom - samostalna i neovisna hrvatska država ne može opstati bez svojeg bosanskog trbuha.

    OdgovoriIzbriši
  13. Vjetar:
    "Nikada nisam bio u stanju shvatiti tu hrvatsku opsesiju pravnim formalizmima, cjepidlačenjima nad nekim poveljama i odredbama u ovim i onim dokumentima, nasuprot stvarnosti."

    Svi moderni narodi počivaju na takvim "formalizmima", A.Starčević i njegova stranka Prava je nastala zbog toga - mi Hrvati smo stari narod koji je imao nekad svoju državu, i sad se trebamo izboriti da se to naše pravo na državu ponovno ostvari.
    Pa su pravaši dizali i bune, i imali oslobodikačke pokrete i svoju državu, ali nikad nisu rekli - što nas briga za tu formu, za to povijesno pravo.
    I moderna srpska nacija se poziva na Nemanjiće, Bugari na svoja dva carstva, Rusi i Ukrajinci na Kijevsku Rusiju ...
    Čak se i Bošnjaci pozivaju na bosanske kraljeve koji nisu bili muslimani.
    Dakle argument - nije važan povijesni ili povijesno-pravni argument je potpuno kriv jer se svaki moderni narod poziva upravo na to što se kaže da je tobož nevažno.

    OdgovoriIzbriši
  14. Od ovih triju ponuđenih, izabrao bih 3., svakako. Ali, ja predlažem osovinu Srednja Europa-Balkan, tj. vojni, ekonomski i politički savez Hrvatske, Bugarske i Mađarske, sa potporom Rusije i Irana (u taj prošireni savez bi mogla ući i Poljska, kad bi se oslobodila panične rusofobije). Znači, ako Rumunjska napadne Mađare u Erdelju, Hrvatska i Bugarska reagiraju vojno i politički, ako Bugarska odluči pripojiti Makedoniju RH i HUN pomognu na isti način, ako Bošnjaci napadnu Hrvate u Herceg-Bosni Mađarska i Bugarska isto reagiraju. Mislim da bi se uz pomoć te osovine moglo kvalitetno boriti protiv velikosrpskih i velikomuslimanskih planova.

    OdgovoriIzbriši
  15. Vjetar:
    "Nego, eto, priznaješ, za to da Hrvatska dođe do Drine trebala bi vanjska pomoć. Samo, čija, kolika, kada, pod kojim uvjetima, kako itd.? Istina je da je Srbija prešla Drinu i ušla u Bosnu na krilima pobjede sila Antante, ali je Srbija imala i "argumente na terenu" u Bosni, recimo trećinu stanovništva koji su bili pravoslavci i već prije (da, već prije 1918.) srbizirani u svijesti, dio muslimana, pa i katolika, koji su bili pristalice južnoslavenskog ujedinjenja pod vodstvom Srbije."

    To i govorim, zavnohaška politika dovela je RH do praga nestajanja.
    Ideja - dogovorit ćemo se sa Srbima pa možda dobiti dio BiH kao što je to bilo u Banovini Hrvatskoj je sa hrvatske strane samoubilačka i hlebinski naivna, a to je politika RH od početka.
    Otprilike ono što je sad ostalo od te krive politike je - ne možemo se suprostaviti sada niti muslimanima niti stvaranju Velike Srbije, pa ćemo ući u EU, NATO gdje ćemo izgubiti ili gdje već jesmo izgubili suverenost, i tako ne će biti niti Hrvatske (osim u zemljopisnom značenju), ali ne će biti niti Velike Srbije niti neke muslimanske BiH.
    To je dokaz da je jedino pravaška politika mogla ostvariti hrvatsku državu.
    A što se sad može popraviti?
    Najprije bi trebalo ove činjenice prihvatiti, ali većina Hrvata to ne želi, i samim time nema ni lijeka od bolesti autodestrukcije.
    Nažalost stari hrvatski pravaški političari su pokojni, a prvi korak bi nakon osvještavanja mogao biti - potrudimo se da među pravoslavcima i muslimanima dobijemo podršku jer je u krajnjoj ruci to i njima korisno, jer sve drugo vodi u rat.

    OdgovoriIzbriši
  16. Što se tiče pridobivanja muslimana i pravoslavaca za hrvatsku narodnost-ne znam jeste li čuli za pismo muslimanskih intelektualaca Hitleru 1942.g., u kojem su se oni usprotivili tome što je BiH bila uključena u NDH, i izrazili želju za autonomnošću BiH. To je praktički arhetip muslimanskog nacionalizma, u tom pismu se čak i spominje da bi se "Bosni" trebalo dati izlaz na Jadran preko luke Ploče, što je u zadnjem ratu ponovio Sefer Halilović. Dakle, već u NDH postojao je začetak bošnjačke nacije, i nije se uspjelo čak ni u takvoj pravaškoj državi potpuno integrirati muslimane, a kamoli Srbe. Pravaški model-svi zapadno od Drine su Hrvati, je postao utopija ne nakon prvog svj. rata, niti drugog, već onog trenutka kad su se pravoslavci doselili u BiH, a Hrvati (i Srbi) u BiH poturčili. Link:https://bosnaonline.proboards.com/thread/139/kratka-istorija-njaka-bosne-hitleru

    OdgovoriIzbriši
  17. S takvim i sličnim savezima je nastao ili uzročen prvi i drugi velerat.
    Svaka država bi se trebala sama moći obraniti od napada susjednih država, a ne da traži vanjskog saveznika.
    Savez može biti opravdan jedino ako se u susjedstvu nađe neka velesila, pa se male države moraju spašavati na taj način.
    Drugo, ne vidim zašto bi Hrvatska trebala braniti Mađarsku od Rumunjske, zašto bi mi trebali postati neprijatelji Rumunjima s kojima nismo nikad imali sukoba?
    S druge strane Bugarska više nije niti približno sila koja je bila u ranom srednjovjekovlju, pa i onda u 19. i početku 20.st. kad je bila najjača država Balkana.
    Nabrojao si države koje nam ne mogu biti prave saveznice samo zato što si odlučio odbiti jedino pravaško rješenje za opstanak hrvatske države.

    OdgovoriIzbriši
  18. G.c.:
    "jeste li čuli za pismo muslimanskih intelektualaca Hitleru 1942.g., u kojem su se oni usprotivili tome što je BiH bila uključena u NDH"

    Jesam, čitao sam o tome.
    Kao što je bilo Hrvata koji su bili orjunaši, zavnohaši, tako je bilo i manjina među muslimanima koji su bili za takvo rješenje.
    Međutim da je i A.Hitler udovoljio tom zahtjevu, srpska pobuna u takvoj državi bi bila i dalje aktualna, te bi se i takva država morala opet po geopolitičkom aksiomu povezanih posuda Hrvatske i BiH osloniti na Hrvatsku.
    Takvo rješenje bi se moglo i danas naći.
    Ali njega ne mogu dati ili ponuditi muslimanima BiH zavnohaši ili oni Hrvati u BiH koji su se zakrvili s muslimanima.

    OdgovoriIzbriši
  19. "Drugo, ne vidim zašto bi Hrvatska trebala braniti Mađarsku od Rumunjske, zašto bi mi trebali postati neprijatelji Rumunjima s kojima nismo nikad imali sukoba?"
    Savez sa Mađarskom bi bio nešto kao ustaški savez sa Italijom, savez sa povijesnim neprijateljima radi većeg cilja(stabilnosti na Balkanu).
    Što se tiče muslimana, mislim da je pravaška, a onda i ustaška politika pogriješila u odnosu prema njima. Hrvatska do Drine sa 1,5 milijuna muslimana i Srba jednostavno ne može funkcionirati, nikad nije ni mogla, jer su Srbi (Srbi u BiH potječu iz zaista povijesnih srpskih krajeva, Crne Gore i Raške, mada je među njima bilo i nezanemarivog broja Vlaha)probudili nacionalnu svijest u BiH već sredinom 19.st., a osobito prema kraju (Nevesinjska puška, Bosanski i Hercegovački ustanak, časopis Bosanska vila itd.), dok su se muslimani uvijek držali po strani, za Tursku. Ja vjerujem pravim Hrvatima-katolicima Herceg-Bosne, čitao sam negdje u lipnju ili svibnju ove godine u gradskoj knjižnici knjigu Iz korespondencije dr. Mile Budaka, u kome su njegova, ali i pisma koja su ljudi pisali njemu. Ima jedno pismo jednog Hrvata iz Konjica, koji veli da "predugo poznaje muslimane da bi im vjerovao". Šteta, slikao sam to pismo na mobitelu, ali ne mogu ga naći pa prepisati, ali tako je pisalo.

    OdgovoriIzbriši
  20. G.c.:
    "Hrvatska do Drine sa 1,5 milijuna muslimana i Srba jednostavno ne može funkcionirati, nikad nije ni mogla, ..."

    Muslimani su tada bili Hrvati (ogromnom većinom), ti sve promatraš s današnjih pozicija i onda ne razumiješ pravaštvo, a što je još gore - ne razumiješ zašto Hrvatska ne može postojati bez uske povezanosti s BiH, a to znači i s muslimanima BiH.
    Da su tadašnji muslimani bili neprijateljski prema NDH, onda stvarno NDH se ne bi mogla uspostaviti, a kamoli onda braniti negdje do u ljeta 1945. što je bila sramota novostvorenoj Jugoslaviji koja je koristila zrakoplovstvo saveznika da osvoji Odžak (vjerujem da se je NDH mogla obraniti da nije bila na poraženoj strani velerata, partizani i četnici je nisu mogli po mojem sudu uništiti bez pomoći Crvene armije i "saveznika").
    Jesi li čitao da je sirijsko ratno zrakplovstvo bilo sastavljeno i vođeno nakon 1945. od prokušanih hrvatskih pilota koji su bili i rimokatolici i muslimani, da je u Siriji bilo hrvatskih udruga u kojima su opet bili rimokatolici i muslimani?
    Da, J.B.Tito je uvelike kupio djecu tih hrvatskih muslimana dajući im privilegije ako se odreknu svojih očeva i postanu Muslimani, ali to su povijesne činjenice koje prije ili kasnije isplivaju na površinu poput onog vica kad učiteljica pita malog Mujicu tko su bili partizani, a tko su bili ustaše.

    OdgovoriIzbriši
  21. Poveznica na tekst o vjerskom muslimanskom vođi u BiH Fehimu Spahi koji je dokazivao bosanskim muslimanima da potječu od Hrvata i to na temelju turskih dokumenata :
    https://www.hop.com.hr/2022/09/11/reis-ul-ulema-islamske-zajednice-bih-a-fehim-spaho-1877-1942-bosanskim-muslimanima-znanstveno-objasnio-i-dokazao-da-potjecu-od-hrvata/

    OdgovoriIzbriši
  22. Kad ste već spomenuli Odžak, treba znati da je Odžak napadala 16. muslimanska partizanska brigada, koja je na svom početku bila sastavljena od skoro 90% muslimana. Dakle, cijela ta priča da su se u NDH svi muslimani osjećali Hrvatima nije stvarna, ta oni su poznati suncokreti, koji su u NDH bili najžešći ustaše, a u SFRJ žestoki komunisti. Ne znam znate li i da su partizani i komunisti objeručke prihvaćali muslimanske prebjege iz ustaša i domobrana, dok bi Hrvate ustaše nemilosrdno ubijali? Evo vam jedna takva priča iz sela Kruševa kod Mostara: "Potražnja je potrajala i predvodio ju je poznati UDB-aš koji je djelovao u Kruševu Osman Ćorić. (...)
    O Osmanu: za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je ekstremni ustaša. U prevratu prešao je u UDB-aše. Poslije prevrata kao UDB-aš nastavio je ekstremno progoniti i ubijati Hrvate. Iz Kruševa je bilo nekoliko osoba koje su bile s Osmanom u ustašama. Niti jedan od njih koji su bili s Osmanom u ustašama nisu se smjeli pojavljivati živi u Kruševu sve dok nisu čuli da je Osman poginu. Poslije Osmanove pogibije vratili su se u Kruševo i živjeli sve do smrti."
    Link:https://zupa-krusevo.org/?p=27648
    Tražite pod Ilija Marijanović. Dakle, komunisti su tolerirali muslimanske čak kako kaže ekstremne ustaše, koji su potom postajali čak udbaši. Ali to su muslimani, takijaši.

    OdgovoriIzbriši
  23. Uostalom, valjda ste čuli da je A. Izetbegović nudio Tuđmanu Hercegovinu južno od Rame. Ali, Tuđman nije prihvatio. Zašto? Pa zbog toga što je mislio i na srednju Bosnu, ali i zbog toga što je on koliko mi se čini BiH vidio kao nezavisnu državu, ali sa hrvatskim entitetom (Herceg-Bosna) u njoj. Dakle, da sada imamo na muslimanskoj strani vođu kao A. Izetbegovića, s njim bi se moglo razgovarati o Trećem entitetu, ako ne i o pripojenju dijela Hercegovine Hrvatskoj, a da se ne narušavaju odnosi dvije države. Nažalost, Bakir nije u potpunosti na svog oca.

    OdgovoriIzbriši
  24. A što se tiče Jurišića: on je nazvao pokojnog generala Praljka psihopatom. Nakon svega što je general Praljak učinio za hrvatski narod, od obrane Sunje od četnika do obrane Hercegovine i Uskoplja od muslimana, da on ide nazivati Praljka, vrhunskog intelektualca, borca i čovjeka psihopatom?! Čovjek koji tako nešto kaže teško se može nazvati hrvatskim domoljubom.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.