nedjelja, 14. siječnja 2018.

Svjedoci vjere

Čitamo kako se kršćani diljem svijeta, pogotovo u Africi, Bliskom Istoku, Pakistanu, Indiji proganjaju i ubijaju, a nerijetko čujemo kako su to suvremeni mučenici.
U Nigeriji recimo muhamedanci iz plemena Fulani i koji su stočari ubijaju nebrojene zemljoradnike koji ne žele dopustiti da im tuđa stoka uništi usjeve. Zemljoradnici su obično kršćani, uvjetno rečeno.
Uvjetno zato što biti kršćaninom znači pripadati Kristovom svetom mističnom tijelu, Crkvi, a to znači da su kršćani katolici koji prihvaćaju nezabludiv nauk Crkve.
Mnogi koje nazivaju mediji kršćanima su ustvari heretici protestanti ili pripadnici novoredne vatikanske sekte.
Definicija mučenika je kršćanin koji dragovoljno se žrtvuje kao svjedok vjere za Isusa Krista.
To znači ako su recimo nigerijski zemljoradnici braneći svoje njive bili ubijeni od muhamedanaca stočara, da oni nisu bili mučenici iako su možda bili pravi katolici.
Oni su nepravedno ubijeni nema sumnje, ali nisu mučenici.
Mučenik izaziva bijes kod neprijatelja Kristovih zato što im u lice prkosi, što im govori kako su u zabludi i nije ni najmanje spreman napraviti kompromis sa svojim mučiteljima niti pred njima bježi.
Sv.Lovro im je rekao dok su ga pekli na rešetkama neka ga okrenu na drugu stranu jer jedna strana je već dovoljno pečena.



Mučitelji su morali biti preneraženi jer ne samo da sv.Lovro ne jauče i ne zapomaže, nego im se i ruga.
Ruga im se zato da im pokaže, da im posvjedoči, kako je Isus Krist Bog koji daje moć svojim svjedocima izdržati nemoguće muke bez jauka.
Pokušajmo se staviti ne u kožu sv.Lovre koja je pocrnjela od vatre i žara, nego u kožu njegovih mučitelja.
Zar ne bismo bili izbezumljeni i u osjećaju posvemašnje nemoći kad vidimo da, ma kako se trudili nanijeti bol sv.Lovri, on nam se ruga?
I to nije neki luđak ili netko tko je poludio od muke.
Lovrovi mučitelji i cijeli Rim koji je saznao za muku sv.Lovre dobili su jako svjedočanstvo kako su nemoćni ako ne dobiju vjeru koja je sv.Lovri dala moć micati planine bola.
Ruski istočni shizmatici proglasili su na stotine tisuća Rusa mučenicima jer su ih ubili boljševici.
Kao što napisah, shizmatici ne mogu biti mučenici.
Drugo, zar su svi ti nepravedno ubijeni stvarno prkosili u lice boljševicima kao što je to radio sv.Lovro poganima odnosno kao što su to radili svi pravi mučenici?
Ili milijuni stradali u gulazima, zar su oni stvarno svjedočili za Isusa Krista dok su možda svako jutro davali pozdrav boljševičkoj antikršćanskoj zastavi?
Ili zar smo mi u bivšoj jugokomunističkoj državi stvarno bili Kristovi svjedoci dok smo davali zakletvu antikristu Titi, a nismo bili spremni to odbiti u strahu od mučenja? 
Danas na zapadu, pa i kod nas, još uvijek nema prijetnje od tjelesnog mučenja, ipak roditelji koji se nazivaju kršćanima dozvoljavaju da njihovu djecu odgaja država u antikršćanskom duhu.
Zar su to kršćani koji su budući svjedoci vjere u Isusa Krista i koji će se rugati mučiteljima?
Ne, ne možemo biti dobri s ovim svijetom i biti Kristovi svjedoci.
Zemaljska Crkva se zove vojujuća, Ecclesia Millitans, tko nije spreman i tko već ne vojuju za Krista Kralja, taj ne pripada Crkvi.
Jasno nam je da smo slabi, da nemamo hrabrosti i snage oduprijeti se svijetu.
Ali zato moramo još intezivnije moliti od Boga za tu milost, da nam Bog umnoži naši slabu vjeru kako bismo poput sv.Stjepana vidjeli razotkrito Nebo i u istom Isusa Krista kako sjedi s desne Bogu Ocu.
Imati to pred očima vjere znači biti jači od svijeta.



Sv.Stjepan je umro kamenovanjem, ali moramo znati kako on u svojem životnom svjedočenju nije vidio niti razmišljao o kamenju koje ga je ranjavalo i konačno usmrtilo.
Mogao je na njega pasti cijeli svijet, to mu ne bi spriječilo vidjeti razokrito Nebo i Isusa Krista.
Kršćanstvo je danas slabo zato što ima pred očima ovaj svijet kojem se želi svidjeti umjesto da ratuje protiv njega.
To je mlakost o kojoj je govorio Isus upotrijebivši strašne riječi kako će mlakonje izbaciti iz svojih usta.
I nisu u pitanju samo posljednji naraštaji, odavno je većina onih koji se zvali kršćanima bacila kršćansko koplje u grmlje tražeći mir s Kristovim neprijateljima.
Mi pak moramo toga biti svijesni i još prečije i važnije od toga, moramo ojačati vjeru kako bismo za istu svjedočili odbacivši od sebe svu zavodljivost svijeta koja nas vodi u grijehe.
Oni koji su čista srca, oni Boga gledaju, a oni koja Ga gledaju, oni svjedoče za Njega.
Ubrojimo se u takve.
Amen.

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.