ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Zlatna i hrđava sredina

Uobičajeno je reći - treba naći zlatnu sredinu, nikad ne ići ekstremno, nikad previše ulijevo ili previše udesno.
Takvo razmišljanje predmnijeva da smo na raskršću i da se pred nama nalaze tri puta i mi odaberemo srednji put, jer nam intuicija kao i ta poslovica govori da je to najbolje.
Što ako nisu pred nama tri puta nego samo dva?
Jasno je da onda nema zlatne sredine, nego ćemo ići ulijevo ili ići udesno. ili možda kao Buridanov magarac ostati zauvijek na raskršću te umrijeti od gladi (taj 'put' ima opravdanja jedino ako smo došli na cilj pa onda ne ćemo umrijeti od gladi jer smo cilj postigli - međutim i tu ljudi često griješe, umjesto da stanu na cilju oni kreću dalje u lutanje kao pravi Buridanovi magarci).
Često sebe varamo kad nas strast vuče na krivi put pa taj put proglasimo zlatnom sredinom i dodamo jedan fiktivni-izmišljeni desni ili lijevi kako bi taj krivi put strasti bio zlatna sredina.
I naravno, često je pravi put baš onaj 'ekstremni', a ne neki u sredini.
Ovdje dakako govorim o životnim putevima i životnim odlukama, a ne o putu do sela Zmijavci.

Stoga postoji samo jedan put* koji vodi do cilja, i mnogo krivih, otprilike onoliko koliko imamo strasti toliko imamo krivih puteva, kojih ćemo u pravilu, ako smo robovi strasti, proglasiti pravim, carskim putem, zlatnom sredinom (koja nas vodi u paklenu provaliju).

Kao ilustraciju za našu samoobmanu navest ću pitanje čedomorstva.
Tu postoje samo dva puta - ili ćemo osuditi čedomorstvo ili ga odobriti. Ako učinimo ovo posljednje onda imamo grijeh kao da smo ga osobno učinili. Tu nema zlatne sredine, nego samo hrđava sredina.
Koja otprilike glasi - ja sam protiv čedomorstva, ali žene imaju pravo na slobodan izbor.
Ili - ja sam protiv čedomorstva, ali kad je u pitanju silovanje ili kad se dijagnosticira da čedo ima neku neizlječivu bolest onda ću 'milosrdno' reći - neka bude dopušteno ubiti ga da se ne muči u životu. 
I time s tom izmišljenom 'zlatnom' sredinom vodimo sebe na put Pakla, pa se tu ne radi o zlatnoj sredini nego o putu koji je opločen zlatnim pločicama koje vode tamo od kuda nema povratka nego samo škrgut zubiju u jezeru ognjenom.

Slično je i po pitanju sodomije.
Hrđava sredina koja vodi u propast je - nisam za to da sodomiti prisvajaju preko države tuđu djecu, ali sve drugo sodomitima treba dozvoliti kao znak našeg humanizma i tolerancije ili čak se navodi tu kršćanska ljubav kao opravdanje onog što Bog strogo zabranjuje i što je objavio da je gnjusni grijeh.

Slično je i po pitanju političkih izbora i referenduma.
Birati manje zlo nema opravdanja, to nije nipošto zlatna sredina.
Nemamo nikakvog opravdanja ako na izborima dajemo glas nekim ljudima za koje se unaprijed zna da će donijeti i sprovoditi antikršćanske zakone (uglavnom to su gotovo sve stranke u političkom životu RH) uz obrazloženje - ako ne damo glas njima, onda će izbore dobiti neki koji su protiv suverene RH (a isto su protiv kršćanstva, dok i ovi 'naši' su na strani globalizma na kraju krajeva).
Pravoslavni iz okolice Vukovara nemaju nikakvog opravdanja što su na referendumu birali legalizaciju sodomitskih brakova, to je i sramota SPC što nije digla glas protiv (koliko mi je poznato).
Nema opravdanja u razmišljanju - biti ću protiv referendumskog pitanja da se zaštiti naravni brak, samo zato što su i 'desni' Hrvati protiv sodomitskih zakona, ili ću biti za globalističko-liberalno-sodomističko-antikršćanske stranke jer oni su protiv hrvatske suverenosti.

Na koncu primjer prave zlatne sredine, pitanje slobodne volje i predestinacije.
Dva su tu ekstrema - pelagijanizam i predestinacija.
Može li se čovjek spasiti-posvetiti samo sa svojim trudom i podvižništvom (pelagijanizam) ili Bog izabire unaprijed koje će spasiti te takvima daje milost po kojima se spasavaju (predestinacija o kojoj sam pisao ovdje ali i u drugim tekstovima ).
Zlatna sredina je - Bog daje svima milost bez koje se ne mogu spasiti-posvetiti, ali milost ne ukida slobodnu volju (a to znači da se se moramo i te kako truditi u našem posvećivanu znajući da bez Boga u tome ne bismo mogli postići ništa - da smo i dalje nedostojni sluge Gospoda Hrista).
Pelagijanizam vodi u prelest - opasnu duhovnu oholost po kojoj čovjek sam sebe uvjeri da je postao svet zbog svojeg truda i dobrih djela, ili dovodi u očaj jer ne vidi da je uspio u podvižništvu i onda odustaje od truda i napredovanja i same vjere.
I jedan i drugi su u istom stanju, samo prvi sebe samozavarava da je svetac.
I bez iznenađenja - oni koji vjeruju u predestinaciju su u istom stanju.
Jedni poput protestanta-kalvinista vjeruju da su spašeni zato što ih je Bog izabrao i ne vjeruju da se zbog toga trebaju išta posebno truditi jer su već spašeni, drugi padaju u očaj i isto se ništa ne trude jer vjeruju da ih Bog nije izabrao i ma kako se trudili ništa ne mogu u tome promijeniti.

Pravoslavlje je jedini put, jedina prava zlatna sredina koja, ako ju slijedimo, ne će nas dovesti do stranputica, a ima ih mnogo.


* ispravno rečeno Put, Istina i Život. Mi dakle nemamo svoj put, nego imamo Put.

Broj komentara: 37:

  1. "treba naći zlatnu sredinu, nikad ne ići ekstremno, nikad previše ulijevo ili previše udesno"

    To je čisto poganstvo, ta tzv. zlatna sredina.

    Marko

    OdgovoriIzbriši
  2. Mozes nam za pocetak objasniti sta je podnizvistvo.
    Koje je tvoje misljenje ako se nekom ukazuje na to da ide krivim putem je li to osudjivanje i sudjenje. Ili je ako ga ne upozoravas bolji tzv. srednji put.
    I jos zadnje, mislim da si sam upao u jamu koju kopas samim time sto uz sodomizam moras odobravati i rastavu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Podvižništvo je put prema očišćenju, prosvjećenju i oboženju kršćana (iako je mislim više naglasak na prvom - na očišćenju od grijeha i strasti).
      Postiže se postovima. molitvom, askezom, poslušnošću i sličnim postupcima.
      Sam Gospod Hristos je 40 dana strogo postio u pustinji nakon krštenja od Preteče.
      Za početak svaki kršćanin (dakle pravoslavni) trebao bi ozbiljno držati se svih postova, uključujući tjedne srijedom i petkom (neusporedivo više poste pravoslavni nego rimokatolici).
      Cilj posta i svakog podviga je kako navedoh očišćenje od grijeha i strasti, jer bez toga se ne može ići na slijedeće dvije stepenice.
      O tome više ovdje:
      http://orthodoxinfo.com/praxis/theveil_podvig.aspx

      Apropos rastave - o tome sam pisao.
      Samo prva ženidba je sveta tajna, dok se zbog ekonomije (ekonomija je grčka riječ koja je u moderno vrijeme dobila krivo značenje, a izvorno znači dobro upravljanje s kućom, Crkvom, državom ...) tolerira rastava i ponovna ženidba.
      Naravno da vrijedi i Pavlovljeva povlastica.
      Gospod je rekao - ako netko otpusti svoju ženu osim zbog preljuba ... što evidentno znači da je preljub dovoljan i dozvoljen razlog za rastavu (ali kao zadnji pravolijek).
      Kad biste istražili povijest Crkve na zapadu u prvom tisućljeću, onda biste vidjeli da je rastava priznatih od Crkve bilo i tada.
      Ne znam što te to motivira (bolje rečeno ne želim nagađati) zašto izjednačavaš sodomizam i rastavu, pa onda slijedi - ako može rastava, onda može i sodomizam.
      Ne će ići jer je sodomizam intrizično zlo, sodomizam nikad ne može biti dobro, dok rastava u nekim uvjetima to može biti (tako i RKC tolerira rastavu od stola i postelje, ali za razliku od PC ne dozvoljava ponovnu ženidbu, iako se je to toleriralo u prvom tisućljeću).

      Izbriši
    2. dan danas smo zadnja institucija na svijetu koja drzi do svetosti i nerazrijesivosti braka.

      sve koje su otpale su prvo olabavile na tom polju... i pravoslavni, i luterani i anglikanci... svima samo da je bluda.

      da, korjen homoseksalnosti je ranije bludnicenje, a ako ti je žena živa, biti s drugom je blud, preljub i grijeh.

      ako je rastava legitimna (a jest u raskolnika), onda ni brak nije do smrti, rukuna srce, pravoslavci se na obredu ni ne obecavaju jedan drugom do smrti vec to rade protici. barem ruku na srce, niste lazovi. vjencali smo se, a doklen cemo... vidit cemo, nista nismo obecali.

      i ima jos nesto... pravoslavcima su dopustena 4 braka. sta je magicno sa brojkom 4 i zasto ne mozes 5, a zasto si sa 3 i dalje kompatibilan za brak - nitko ne zna.

      neka vas Bog čuva

      Izbriši
    3. Već sam sve o tome napisao, Crkva ne radi ništa novo što se nije događalo u apostolsko vrijeme. Samo ste vi lijeni istražiti to vrijeme i vrijeme kršćanskih otaca i ekumenskih sabora Crkve (i prakse na zapadu također u to vrijeme).
      Ponavljam, samo jedan brak je svetotajinski, ostali nisu nego se toleriraju i ne preporučuju.
      Koliko pak traju prosječni 'pravoslavni' brakovi od odnih 'rimokatoličkih' dalo bi se istražiti. Ne mislim da su rimokatolički u današnje vrijeme trajniji, k tome u RKC se događa lakrdija jer i drugi brak koji nije svetotajinski kod pravoslavnih, proglašuju svetotajinskim (sakramentalnim) jer fiškalski proglasi da onog prvog nije ni bilo.

      Izbriši
    4. Pontifeks Franjo je unekoliko olabavio postupak za tzv. poništenje braka. Sada je poništiti brak puno lakše nego prije, tako da to poništenje postaje neka vrsta "katoličkog razvoda" (mada u koanonsko-principijelnom smislu to nije i ne može biti).

      Marko

      Izbriši
    5. Sve me to podseca na kupovanje oprosta. Lijepo plati i miran si. Sirotinja nije ni onda imala novaca za oprost a nema ni danas za crkveni razvod. Razvode se celebriti, citaj kako pise, razne Danijelice koje drze tečajeve joge i newagea po zupama i zatupljujucim pjesmama truju djecu. Nakon par godina im brak dosadi pa im kao nije valjano sklopljen. Kako to da im svećenik koji ih vjencava ne veli da je mozda ovaj sakramenat sto ga primaju nevaljan nego da ce vidjeti za par godina. Kakav je onda to svecenik koji u ime Boga zdruzuje dok ih Bog ne rastavi da budu i u dobru i u zlu jedno, a drugi to ponisti. Svecenik iz Sigeta strucnjak za crkveno pravo a nepravdu prema Bogu. Valjda je Franji dosadilo primati ta pisma i citati gluposti pa je jednostavno dozvolio pricest rastavljenima i civilno vjencanima. Vjerujem da se Bogu vec svi zajedno gadimo.
      Robelar

      Izbriši
    6. Slažem se s upisom Robelara.
      Sakramneti-svete tajne nisu magija.
      Ako onaj tko ih prima nema vjere, oni su uzaludni, a često i štetni (primjerice onaj tko se pričešćuje sebi na osudu).
      Simeon Novi Bogoslov govorio je da je to i u slučaju nedostojnih svećenika (a znam da u RKC ima onih koji su prikriveni ateisti, ova sprdnja s 'korona-mjerama' dokaz je da su to većina (nažalost ima ih mnogo i među pravoslavnim, jer kakkva je to vjera u Boga koji je nemoćan prema virusu, prema nečem što nije niti živo i krivo se tumači kao uzrok bolesti.

      Izbriši
  3. nitko ne govori da su ponistenja brakova danas normalna, to je zesca lakrdija za koju ce netko odgovarati.

    no isto tako pravoslavci (a nit itko drugi) uopce brak nemaju. jer kakav je to brak koji je razrjesiv??? znaci, dosadi mi, odoh ja, i imam tako pravo 4 puta?!

    pa ugovor za mobitel je teze raskinuti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dakle, moramo znati sto je ekonomija. Tko pozna sv.Pismo zna da su neki patrijarsi imali vise zena i da im Bog nije zapovijedio da sve otpuste osim jedne. Ta i Gospod Hristos je potomak Davidov, ali ne po njegovoj prvoj zeni. Takodjer, Gospod nije rekao - nije rekao nije vise od sada dozvoljeno otpustati zene, nego samo radi preljuba. To znaci da otpustanje zene ili poligamija nije neko intrizicno zlo koje se nikad ne moze dozvoliti i opravdati poput kradje i ubojstva, nego ponekad Bog i Crkva to dopusta. Poligamija tako vise nije dopustena jos i prije rodjenja Gospoda Hrista, a kako Gospod nije apsolutno zabranio otpustanje zena, tako to nije ucinila niti Crkva jer nije bilo nikakve objave o tome. Rim se i prije raskola poceo igrati s laznim objavama, tako je trazio jos cini mi se za vrijeme Nikejskog Sabora da se svecenicima nametne celibat o cemu nema Bozje objave niti je to bilo u tradiciji Crkve. I onda joj se (RKC) ta neopravdana rigoroznost obija o glavu, s velikim brojem svecenika sodomita i onih koji imaju nezakonitu djecu, ili se onda broj ponistenih brakova de facto izjednacuje ili priblizava broju gradjanski razvedenih, a ovi i dalje vjeruju kako je RKC sacuvala cistocu vjere koji nije nikad ni imala.

      Izbriši
    2. RKC krivo primjenjuje ekonomiju.
      Oslikat ću to po primjeru unijata-grkokatolika.
      RKC već naučava više od jednog tisućljeća da je dogma filioque, odnosno da Sveti Duh proizlazi od Oca i Sina. Međutim kad je pravoslavne trebalo privući u papizam, onda su dopustili da unijati i dalje izgovaraju Simbol vjere bez filioque.
      Isto tako su naučavali o celibatu svećenika (doduuše to nisu proglasili dogmom, ali to je nešto kao što se podrazumijeva), pa su onda unijatskim svećenicima dozvolili da budu ženjeni (znakovit je primjer pokojnog Živka Kustića koji je nagovoren od RKC-ZG Kaptola da postane unijatski svećenik).
      Nadalje RKC je proglasila da je dogma Crkve o razlikovanju Božje suštine i energije zabluda (jer su slijepo slijedili skolastike i grčke poganske filozofe), odnosno anatemizirali su sv. Grgura Palamu, a onda su unijatima dozvolili da štuju tog sveca najzaslužnijeg za razradu te dogme i da vjeruju u razlikovanje Božje suštine i energije.
      Dakle, ako je nešto dogma oko toga nema ekonomije, ako je RKC proglasila filioque dogmom onda ne bi smjeli nipošto dozvoliti unijatima da ne vjeruju u filioque.
      Ako nešto nije dogma, onda oko toga je moguća ekonomija, moguće je popuštanje u nečem.
      Tako primjerice samo prvi brak je svetotajinski, i uvijek ga se nastoji sačuvati, osim u slučajevima kako bi se izbjeglo veće zlo, i to od slučaja do slučaja, jer mora biti pravi razlog zašto se odstupa od pravila - ali nikad od dogme.
      Na koncu odgovor zašto je potrebna Crkva na Zemlji.
      Da bi izliječila duše, to jest umni dio duše, kako bi čovjek se mogao pobožanstveniti, vidjeti i komunicirati s Bogom.
      Liturgije, postovi, molitve, askeza-podvižništva samo tome služe.
      Ali niti jedan pravi liječnik ne će istu lijek u istoj količini propisati za svakog bolesnika, nego od slučaja do slučaja.
      To je smisao ekonomije, nikad ne odstupati od dogme, a propisati različite lijekove za različite bolesnike.

      Izbriši
  4. sviđaju mi se vaše vratolomije kako biste opravdali rastavu u pravoslavaca. sve 5.

    no naravno da nisam uvjeren. il si ozenjen il nisi.

    a ponavljam, RKC trenutno radi lakrdiju, i hit ce gore... doc cemo do toga da ce papa (petar) na kraju zatajiti i Isusa... pomalo, no je odustajemo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto ne istražite moju tvrdnju da je Crkva u prvom tisućljeću tolerirala rastavu i ponovnu ženidbu?
      Ako pak vi vjerujete da je Sveti Duh nešto zatajio apostolima i kršćanskim ocima, kao i ocima ekumenskih sabora Crkve, a objavio to 'nezabludivom vikaru iz Rima' nakon toga, onda kako ne vjerujete sadašnjim 'vikarima' koje je isto mogao Sveti Duh obavijestiti da je sad opet dozvoljena rastava i druga ženidba?
      Koji kriterij imate da znate kad Sveti Duh nadahnjuje papu, pa radije vjerujete nekim prijašnjim papama, a ne sadašnjim?
      Priznajte si istinu - niti jedan čovjek nije nezabludiv mahao on s eks katedrom ili bez nje. Nitko se ne može niti će se opravdati - činio sam to zato što sam vjerovao papi da je nezabludivi vikar, pa sam ga slušao. Nisu niti sabori Crkve nužno nezabludivi, a kamoli jedan oholica iz Rima koji se pravi zamjenikom Hrista na Zemlji.

      Izbriši
  5. "Pravoslavlje je jedini put, jedina prava zlatna sredina koja, ako ju slijedimo, ne će nas dovesti do stranputica, a ima ih mnogo."
    To svakako, ali samo ono Pravoslavlje koje je doista pravoslavno tj. pravovjerno, a to je Jedna,Sveta,Katolička i Apostolska Crkva. Ovo pravoslavlje (s malim slovima) koje vi promovirate nije Crkva koju je Krist osnovao, a znamo i po mnogim primjerima da >pravoslavne< zajednice ozbiljno manjkaju pravovjerja i one potpune čistoće vjere koja postoji samo u Svetoj Katoličkoj Crkvi. Već smo mnogo puta ovdje raspravljali o razlikama katoličkog i pravoslavnog nauka, ispravnosti dogmi, o tome koja je Prava vjera i Prava, Kristova Crkva tako da se neću ponavljati, ali moram reći da me ništa od ovoga što pišete, baš kao ni većinu čitatelja (pretpostavljam) nije uvjerilo da je pravoslavlje(s malim slovima) zbilja Pravoslavlje, tj. Crkva Isusa Krista i jedina spasonosna vjera. Ostao sam katolik, naravno, a to ću biti i do kraja života, jer sam se uvjerio da je spas zbilja u Katoličkoj Crkvi, te da je nauk KC pravi Kristov Nauk, dok protestantizam to nije, a za pravoslavlje se ne može reći da slijedi u potpunosti Kristov Nauk.
    Također, može se primijetiti i da je moral katolika na znatno većem stupnju od pravoslavnih. Evo npr. grozomorno pitanje pobačaja, protiv kojeg bi trebao biti svaki iskreni vjernik i čovjek, i katolik, i pravoslavac i protestant, to izraženo pokazuje:https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_law
    Dakle, čedomorstvo je zabranjeno u potpunosti samo u Salvadoru, Nikaragvi i Vatikanu, a "gle čuda", sve tri zemlje su povijesno katoličke ( i sada je stan. tih zemalja natprosječno-katoličko, iako je u Vatikanu Uzurpator), dok je u skoro svim pravoslavnim zemljama DOZVOLJENO u potpunosti!!! Što nam to govori? Ili da pravoslavni >mainstream< čedomorstvo ne zanima, ili da se ne žele zamjeriti političarima ili da se ne trude dovoljno da se čedomorstvo zabrani. Kakogod, zbilja, kad se usporedi stanje u kat. zemljama i u Hrvatskoj, kod nas barem ima inicijativa za zabranu pobačaja(Markić, U ime obitelji)i bilo je prosvjeda i molitava protiv tog zločina, te dosta ljudi osuđuje abortus, dok nisam čuo za masovne prosvjede protiv abortusa u pravoslavnim zemljama. Onda, tu je i već spomenuta rastava, koja se kod vas nemudro i nekršćanski tolerira i do 4 puta, pa štovanje naroda koji je kod nekih pravoslavaca doveden do nivoa višeg od vjere (mnogi u SPC-u), težnja k bogatstvu koja se opaža ne samo kod mnogih običnih pravoslavaca, već i kod vaših vladika i popova koji voze Mercedese i grade dvorove,ima toga još, ali ovo je sasvim dovoljno.
    Tu nešto nikako ne štima, ni u nauku prav. zajednica, ni u ponašanju i mišljenju mnogih pravoslavaca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što drugo nego ponavljati isto.
      Samim time što se netko naziva rimokatolikom (ili unijatom), to znači da je svoju vjeru čvrsto povezao s jednim gradom, s jednom osobom iz tog grada za kojeg vjeruje da je nezabludivi zamjenik Hristov kojeg se treba slušati kao i Hrista (jer je Njegov tobožnji zamjenik).
      Kad pitate rimokatolike kako znate da je nešto dogma dobit ćete odgovor - zato što je to rimski papa proglasio dogmom.
      Jesi li svjestan Griješni cariniče da se sva tvoja vjera temelji na jednom čovjeku, da ti ne biš vjerovao niti u Simbol vjere ako ga tobožnji vikar iz Rima ne proglasi istinom?
      I tako se dolazi do ovog pitanja koje nije tema teksta, ali rimokatolici vole da se o njemu raspravlja - rastava i ponovna ženidba kod pravoslavnih.
      Valjda ti je jasno Cariniče da tvoja vjera kako je apsolutno zabranjena rastava i ponovna ženidba ne počiva niti na sv.Pismu, niti na pisanju kršćanskih otaca i apostola.
      Time si svih njih odbacio i prigrlio si najvećeg oholicu kojeg je svijet vidio kao svoj autoritet (doduše ima luđaka koji se prozovu bogom, ali ovaj u Rimu nije takav tip luđaka, jer milijarda ljudi vjeruje kako je zamjenik Hristov, toga niti u jednoj ludnici nema).
      Dakle ako želiš imati pravu vjeru koja spašava, knjige u ruke ili čeprkaj po internetu da spoznaš pravu tradiciju Crkve koja je od svojeg početka (nakon Uzašašća Gospoda) koncilijarna-saborna-katolička (zato je bio sabor Crkve u Jeruzalemu, a nikome nije ni palo pamet da predloži - što se imamo sastajati po vjerskim pitanjima, pitajmo bolje što je istina od rimskog pape), a ne monarhija sa sjedištem u Rimu.
      Crkva je katolička to jest saborna, prema tome rimokatolici ne mogu nikako biti katolici jer ne priznaju sabornost Crkve, oni vjeruju u jednog palog čovjeka, a ne u sabornost Crkve.

      Nadalje po onome što si napisao, mi pravoslavni smo duboko svjesni da nema više niti kršćanskog cara (nakon ubojstva posljednjeg Romanova), kao niti kršćanskih država.
      Izvuć iz toga zaključak kako je Pravoslavlje prestalo je stupidni zaključak. Jer i pod Turcima nije bilo kršćanske države, nije bilo ni pod poganskim rimskim carevima, a Pravoslavlje je živjelo i to takvim životom da se mi možemo samo nadati da ćemo biti dostojni nasljedovanja.

      Zatim pitanje nedostojnih klerika. Toga je uvijek bilo, i za vrijeme dok je Gospod hodao zemljom Juda Iškariotski je podkradao blagajnu Crkve i nakon toga učinio najveći grijeh.
      Međutim, Crkva je uvijek odbacivala i anatemizirala takve episkope i svećenike, u pravilu još za vrijeme njihovog života.
      To je kod RKC nemoguće, jer tko se može suprostaviti Hristovom zamjeniku (to je kao da se suprostavlja samom Hristu)?
      Eklesiologija RKC nema veze s apostolskom i kršćanskom tradicijom, i to je dovoljan dokaz da se tu ne radi niti u rimskom patrijahatu, a kamoli o Crkvi.

      Izbriši
  6. Krenimo redom. Predbracna cistoca je danas naucna fantastika i smatraju te zaostalim i primitivnom ako o tome govoris. Ali Bog nije zaostao. Zato veli da ce muz i zena biti jedno tijelo u braku. Svakim odnosom si jedno tijelo sa tom osobom i duhovno si vezan sa njom. Svaki grijeh je van tijela osim bluda, znaci jedno si sa bludnicom. Isus kaze na onome mjestu ne bez razloga da tko pogleda zenu bliznjega sa pozudom da si već zgriješio, a Bozja zapovijed glasi ne pozeli zene bliznjega svoga tj. tudjeg zenidbenog druga. Kazes Bog mi je dao oci da gledam ili ona nije udana. Je, ali iako je tako ona je necij buduci zenidbeni drug vec prema Bozijem planu. Brak je sveti Boziji cin pred svecenikom a svjedok je toga cina sami Bog. Razvodom prezires Boga. Bog ne gazi svoju rijec nego drzi obećanja. Zato se mozes razvesti ali ne mozes poništiti brak jer je Sveti Sakramenat. Rastavit se mozes od krova, stola i postelje ali si i dalje u braku. Kad kazem brak onda mislim samo na crkveno sklopljeni brak. Onaj tko je ozenjen taj zeli udovoljiti zeni, a svecenik Bogu, zato se i ne smiju zeniti. Danas svecenici udovoljavaju sebi. Koji se to vojnik moze svidjeti gospodaru ako se zapliće o svjetovne stvari. Svrha covjekova na zemlji je da Boga upozna, uzljubi i tako u Nebo dodje. Svrha braka je radjanje djece i da se ne bludi. Svako sprečavanje zaceca, pa i prekid cina ili mjerenje plodnih dana je grijeh. Znaci da svatko ima svoju zenu, zenu svoje mladosti i da sa njom proboravi zivot upravo da ne bludi. Tek po smrti bracnog druga je slobodan zeniti se drugom jer vise nije pod zakonom. Ono sto veli osim zbog preljuba ne znaci nista drugo nego ostati vjeran. Nije samo preljub tjelesna nego je prvenstveno duhovna. Svatko moze namjestiti nekom preljub tjelesan i reci evo opravdanja. Nisi li Emile u preljubu prema svome biskupu, zupniku, rimokatolickoj crkvi, papi, svojim precima, samome sebi. Nisi li molio apostolsko vjerovanje, vjerujem u Svetu Crkvu Katolicku. Nisi li upisan u knjigu krstenih u zupi, primio prvu Svetu Pricest, Krizmu. Kud ces veci preljub. Gledas ljude a ne Boga jer ljudi su crkva a ljudi su gresni. Gdje to ljudi nisu gresni, u kojoj crkvi. To sto kazu da grijeha nemaju prave Boga lascem. Sotona napada samo brak sklopljeni valjano u rimokatolickoj crkvi, kao i samo Svete Hostije iz nje kradu. To mu je najveći uspjeh jer time ponizuje one koji su ga sklopili. Time ih cini nevjernima Bogu. A posto je danas vjera slaba i u braku nije centar Bog onda se brakovi raspadaju. Ne zele sluziti Bogu nego se odaju onom sto Bog brani. Zato pise da bludnici nece uci u Novi Jeruzalem nego ce ostati vani sa psima, vraćarima i lopovima. Mozete li zamisliti da se ljudi zene samo na zemlji, isto tako u Raju se ne radjaju djeca nego samo na zemlji. Pitaju onomad Isusa kome ce pripasti zena koja ima vise muzeva. A samarijanki veli da nema muza iako ih je imala pet. Za nas je danas vazno da zivimo kako Isus preporucuje. Onaj koji kupuje kao da ne kupuje a koji je ozenjen kao da nije. Usmrcujmo tjelesno duhovnim jer vremena je malo.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima dosta stvari s kojima se slažem.
      Očito je od prije s čim se ne slažem zato što to nije nauk Crkve.
      Imaš isto kao i ja nekad, dok sam bio rimokatolik, romantično viđenje braka.
      Po tebi odnosno nauci RKC, žena može otić od muža i postati javna bludnica, ali muž ne smije nikako naći drugu ženu, nego vjerno čekati da mu se do smrti vrati preljubnica.
      Posrijedi nije vjerovanje kako tako treba biti jer se inače krši sveta tajna - sakrament, nego se radi kako napisah o zabludi romantike koja se onda pojačava mišlju kako je osobno Bog povezao sve parove supružnika i onda je bogohulno ne čekati bludnicu da se vrati.
      Pišeš gore u tekstu kako je sveta čistoća i kako ju treba braniti i cijeniti, a ovdje očekuješ da rogonja prihvati neku koja je bila svačija.
      Crkva se nikad nije tako nerazumno ponašala i glumila lažnu revnost, nego je u takvim slučajevima dozvoljavala rastavu i ponovnu ženidbu.
      Ako kažeš - ali time se onda krši sveta tajna ženidbe, odgovaram, nismo li mi svi prekršili i to nebrojeno puta svetu tajnu krštenja? Dakle to nije argument.

      Zatim mi kažeš kako sam ja bludnik vjere jer sam napustio RKC.
      Pa da povežem teme. Kao što muž ima pravo napustiti ženu bludnicu i ponovno se oženiti, tako sam i ja imao pravo napustiti RKC koja mi je lagala da je ona prava Hristova Crkva. Bludila je RKC se mnogim herezama, a među prvima je bilo ubacivanje filioque u Simbol vjere. I bludila je recimo što me je uvjeravala da je ona apostolska - nije jer se ne temelji na apostolskom nauku nego na nauku rimskih papa.
      Bludila je dok mi je govorila da je katolička, a nije.
      Jer pravu i vrhovnu vlast u RKC nemaju sabori nego papa.
      Da, velika je nesreća za spasenje duše napustiti Crkvu, bez kojeg se ne mogu izliječiti duše, ali velika je blagodat spoznati blud RKC i pronaći pravu Crkvu.

      Izbriši
  7. Vrlo zanimljiva je ova diskusija. Bi li mogao napisati jedan detaljniji tekst na blogu o tom koja je teološko-kanonska razlika izmešu prvog (svetotajinskog) i druga dva braka u pravoslavlju?

    Luka

    OdgovoriIzbriši
  8. Onaj koji se jako odusevi taj se jako i razocara. Crkva je zajednica ljudi. To nije gradjevina. Ako Crkvu vode ljudi, bez usmjerenja kormilara koji je Bog ona ce se raspasti, nasukati, potonuti. Ni vrata paklena ne mogu Crkvu nadvladati niti nece. Ali to ne znaci da ovakva Crkva, sa usrojem kakav poznajemo mora opstati. Isus samo veli da Crkva nece biti nadvladana od Pakla. U kojem obliku ce biti ne navodi. Kad bi to bila ovakva Crkva kakvu vidimo, ne bi postavio pitanje hoce li naci vjere kad ponovno dodje. Zasto bi to pitao kad ovakva Crkva broji milijardu onih koji vjeruju. No je li to ona vjera vjernika koju Isus ocekuje i trazi naci kad ponovno dodje suditi zive i mrtve. Sigurno da nije. Isus ocekuje naci takvu vjeru i vjernike koji ce moci stati slobodno tada pred Njega. One koji ce Ga dočekati. Moci dočekati. Pogledajmo vjeru ovih koji se sada deklariraju Crkvom pa cemo vidjeti da oni nisu ti na koje Isus misli. Zato veli hoce li naci vjere kad ponovno dodaje. Vjere koju je ostavio kad je odlazio. Gdje naci takvu vjeru. Samo u Isusu. Nikako tamo gdje je mnoštvo. Mnoštvo ne ide uskom nego širokom stazom u propast. Pa ma tko ga vodio sirokom stazom. Jer tako veli. Amen. Uskom stazom se ide ponizno i oprezno jedan iza drugog pazeci da ne padnes. Zato uskom stazom idu rijetki, a ne milijarde. Koliko je arka patrijarhata Noe mogla primiti ljudi a ukrcalo se i spasio samo njih osam. Koliko je bilo puteva i izlaza iz Sodome a koliko ih je izislo. Koliko treba pjesice kroz pustinju od Egipta do Izraela a isli su 40 godina. Koliki izidjose iz Egipta a u zemlju u kojoj tece med i mlijeko udjose od njih samo dvoje. A bijahu izabran narod. I dvanaestorica bijahu izabrana. I oni koji krenuse u izvidjanje obecane zemlje bili su izabrani. I Kaifa, i Herod, i biskupi, i svecenici. Pa i sam Papa je izabran. Znaci li to da ne moze opasti i da ce se sigurno spasiti. Nista ne ide automatizmom kad je vjera u pitanju. PapaIvan6.
    i 23. se poklonili protestantima, I. P. 2. poljubio Kuran, B16. se izuo, a Franjo poklonio idolu. A svi izabrani i od ljudi i od Duha Svetog. Poloziti nam je racun o upravljanju bilo nosili prosjaci ili papin stap.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  9. Evo, pontifex maximus Franciscus je danas i službeno podržao pederluk.

    Marko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro, možda ne baš službeno u smislu da je to napravio u nekom dokumentu, sa svojim potpisom, ali je otvoreno podržao pederluk (najmerno rabim taj izraz, a ne "sodomija", jer to je nešto drugo) u medijskom nastupu. Nema ni najmanje sumnje u to, ne može se nikako nategnuti da je možda "izvučen iz konteksta" ili slično. Podržao je tzv. građanske zajednice za pedere (i lezbače), nešto nalik onom što je režim u ovoj zlosretnoj erhaziji uveo prije šest godina. Riječ je o nečem što je, doduše, domena države, a ne crkve: nije se založio da se takvo što uvede u crkvi. Ali svejedno: de facto je tom izjavom promovirao težak grijeh i pozvao državu/države da donose grješno, protubožje i protuljudsko zakonodavstvo. A to nije malo.

      Marko

      Izbriši
    2. Pederluk može biti heteroseksualan.
      Sodomija izvorno znači ono što se danas naziva homoseksualizmom, a kasnije je dobila drugo značenje.

      Izbriši
    3. Sodomija je samo jedna para-seksualna, pervertirana praksa. Da je cijeli problem samo u sodomiji, to bi još bilo lako. Osudiš grijeh i to je to. A ovo sada što imamo nije samo sodomija, nego se dovodi u pitanje temeljna postavka o muškom i ženskom, kao i o braku onakvom kakvog ga je Bog ustanovio. Niječu se temeljne antropološke postavke, koje su i pogani i neznabošci intuitivno znali, jer je slika Božja ostala i u njima, mada su izgubili vezu s Njim. To nije samo tjelesni grijeh (što sodomija je), nego je i grijeh protiv Duha Svetoga. Čini mi se da je nazivati cijeli ovaj pokret normalizacije pervertirane paraseksualnosti "sodomijom" zapravo umanjivanje dubine i ozbiljnosti cijelog problema. Recimo, imaš sve te lezbače i trans-individue, kakve to veze ima sa sodomijom? Ja to obično zovem devijantna spolnost. Pa opet, razni ljudi rabe razne terminologije...

      A kako bi to pederluk mogao biti heteroseksualan?

      Marko

      Izbriši
    4. ovo i mene zanima...
      sto je po vama onda pederluk, homoseksualnost odnosno sodomija...

      zar nije sve devijacija i grijeh?

      Izbriši
    5. Kao prvo, pederluk je riječ iz slanga. Ali korijen te riječ je grčki - pais, paid - dijete (otuda recimo i riječ pedijatrija). Znači pederluk, s obzirom na korijen riječi, trebao bi označavati pervertiranu spolnu sklonost odraslih ljudi prema djeci, a ona ne mora biti, iako je najčešće, istospolna. Znamo pak da ta riječ u slangu označava mušku istospolnu sklonost.
      Sodomija kao što bi se trebalo znati, označava grijeh Sodomljana, i označava mušku pervertiranu spolnu sklonost prema istom spolu (dakle ne nužno samo prema dječacima).
      Sodomija je pak, vjerojatno namjerno, dobila drugačije značenje u modernom jeziku i označava spolni analni odnos, što znači da može biti i između muškarca i žene.
      Davno su ljudi primjetili da se u moderno vrijeme namjerno mjenja smisao riječi, i u ovom primjeru se to vidi, htjelo se da sodomija više ne označava grijeh Sodomaca, da sodomiti postanu 'prihvatljiviji'.
      Pradjed mi je govorio kako su bili iznenađeni kad su ih na kolodvoru u Zagrebu (prije prvog svj.rata) dočekali guzičari (zato se je ta riječ izbacila iz uporabe, jer zamislite situaciju da se premijer jedne vlade, konkretno Irske, javno predstavi da je guzičar), toga na selu nije bilo. Danas bi bili kažnjeni zbog ne samo zbog govora mržnje, jer su guzičare istukli kad su im se ovi nametali. Gradovi su izgleda oduvijek dobro stanište za razvoj perverznih ideja i djelovanja.

      Izbriši
    6. Odličan je primjer kako se manipulira s jezikom, engleska riječ gay. Ona je značila sve do modernog vrmena - biti radostan, sretan, zadovoljan, a engelska riječ za sodomite je bila fag, pogrdna dakako jer u normalnom društvu ne može biti nego pogrdna riječ za sodomizam (kao što je bila nekad kod nas 'guzičar').
      Slična stvar se je dogodila i s dugom, to jest duginim bojama. Duga je znak koji je Bog poslao Noi, to jest čovječanstvu, da više neće potopiti Zemlju.
      A danas su sodomiti postali 'radosni i u duginim bojama'.
      U skladu s izrekom - put u Pakao poločen je 'dobrim' namjerama.
      Primjerice, mnogi vide u Trumpu čovjeka koji će spriječiti perverzije koje rastu kao gljive poslije kiše.
      A on ponosno nosi zastavu duginih boja, javno se hvali kako svim srcem podržava sodomite i ostale perverznjake, štoviše pjeva i pleše na predizbornim skupovima poznatu sodomitsku pjesmu YMCA koja govori o tome kako sodomiti preuzimaju tu američku organizaciju kršćanske mladeži.
      Sve u svemu, ovom svijetu nema spasa, sve vodi prema vladavini Antihrista, nema niti jednog značajnijg političara koji nije u tome. Demokracija je farsa oduvijek, a danas najviše.

      Izbriši
  10. Slažem se Marko da je papa učinio teški grijeh. Šta njega briga kako netko u svijetu riješava svoj problem neprirodnog nagnuća. Nek on sudi onima koji su unutra, a one vani sudit će Bog. (Rim5)
    Nipošto nije smio podržati homopartnerstvo. Time je na neki način ohrabrio i prikrivena partnerstva u crkvi. Trebalo bi ga najuriti iz Crkve i Emil je u pravu da je glupost reći da je papa nezabludiv, a ex katedra je samo pokriće za tu glupost.
    Emile, kad već kažeš da je filioque hereza bi li mi mogao navesti događaj iz biblije koji je slika Ivanove tvrdnje da Duh izlazi od Oca.
    Ja sam tebi rekao da je Izak slika Sina Božjega, a Izak je rodio Jakova koji je slika Duha. Znači Duh Izlazi iz Sina. Dakle ti meni reci sliku (iz starog zavjeta) koja pokazuje izlaženje Duha od Oca. Ako ne znaš nema veze, o tome nitko još nije pisao. Dakle ja sam tebi rekao sliku koja je dokaz da je filioque istina i ja nikad ne bih mogao pristupiti crkvi koja kaže da je to hereza.
    Pojam- osim bluda- označuje -osim neprirodnog bluda-, tako se blud shvaćao u ono vrijeme. Ne znam zašto je došlo do ostrašćenog prijevoda. Sakrament ženidbe u katolika podjeljuju zaručnik zaručnici i obrnuto. Druge sakramente dijeli svećenik osim iznimno krštenje. Kod sakramenta ženidbe mislim da je svećenik samo svjedok, ako se dobro sjećam, uglavnom svećenik ne dijeli taj sakrament, kao kod pravoslavnih, ako sam dobro shvatio Emila.
    Nevjernost žene nije razlog za rastavu kako ja razumijevam tekstove iz Novog zavjeta. Kad Isus spominje ženidbu onda kaže da se mora napustiti ono što je Mojsije propisao. Dakle samo Novi zavjet i ono što je Isus rekao- Što Bog združi čovjek neka ne rastavlja-, a Emil se poziva na stari zavjet tj Mojsija kad je ženidba u pitanju. Jakov je imao 4 žene i muslimani mogu imati 4 žene (na arapskom prorok Jakub), pa pretpostavljam da pravoslavni zato spominju 4 ženidbe. Nažalost pravoslavni su se ugledali donekle na muslimane, a ne na Isusove riječi. Muslimani mogu imati 4 žene odjednom, a pravoslavni kroz vrijeme, ali 4 žene.
    Mislim čovječe, pa ljepše je imati 4 žene odjednom pa mi nije jasno zašto su se pravoslavni tu suzdržali (mala šala)
    Marinko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitaj tekstove na blogu, tamo su odgovori oko filioque.

      Izbriši
    2. Emile, ajd prouci Atanazijevo vjerovanje i vidi kad je zivio.
      Nemoguce da ste bili toliko stoljeća u zabludi sve do raskola.
      Robelar

      Izbriši
    3. Imamo Nicejsko-Carigradsko vjerovanje koje je amenovano na ta dva ekumenska sabora Crkve.
      Više nam ništa drugo ne treba, tim više što su i rimski pape prihvatili to Vjerovanje, jedan ga je štoviše ugravirao na dvije srebrne ploče, jedna na grčkom, druga na latinskom jeziku.

      Izbriši
  11. 2. Kor6, 17 Zato izidjite izmedju njih i odvojite se, veli Gospodin.
    Ovo je vrijeme kad se otkrivaju namisli mnogih srdaca. Primiti zig lazi pod vidom lazne poslušnosti prema covjeku koji se zeli svidjeti svijetu, ili ostati u Istini koja oslobadja. Ako papa slusa Gospodina i mi slusajmo papu. No ako iznosi novotarije i u suprotnosti je sa Bogom, mi ostanimo u zajedništvu sa Bogom. Koliki su bili u zajedništvu sa velikim svecenikom Kaifom, a koliki ostali vjerni Isusu. Onaj koji je vjeran Isusu taj ne moze imati svoje privatno misljenje drugačije od Isusovog pa makar bio i papa.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  12. Boze Sveti, ja se sada javno, pred cijelim Tvojim Nebom, Zemljom i Podzemljem, ogradjujem od svakog i sveg krivo jer ja koje mi se namece. Ogradjujem se i odricem pred Tobom Boze i pred Tvojim Andjelima i Svetima svakog idolopoklonstva i poganstva, svake lazne novotarije, svih novih i stranih obicaja. Ogradjujem se od svih zabluda koje mi se namecu da ih prihvatim, pa i od same Crkve i njezinih poglavara. Ja te zablude odbijam u Ime Isusovo i proglasavam ih u Isusovo Ime nevazecima u mom zivotu. Ja proglasavam sada u Ime Isusovo da nikada nisam niti cu biti u zajedništvu sa onima koji su ta krivojerja prihvatili i odobrili pa makar ih odobrio i donio sam Papa. Ovdje i sada izjavljujem da sam Boze u zajedništvu s Tobom i cistim Tvojim naukom koji si po Kristu u Duhu Svetom ostavio svojoj Crkvi katolickoj. Sada u Ime Isusovo stavljam Isusov Krvavi Kriz izmedji sebe i svih zabluda koje mi se namecu, pa ma od kud dolazile. Duse Sveti prosvijetli mi pamet, osposobi me za boj oruzjem obrane i napada, daj mi snage ostati vjeran do kraja. Majko Bozja, Marijo, Kraljice Neba i Zemlje, uvrsti me u svoju cetu, zaogrni me svojim plastem ljubavi. Vodi me. Andjeli i Arkandjeli Bozji pomozite mi. Sveci i Svetice Bozje zagovarate me. Amen.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  13. Evo, već su se raskokodakali hrvatski rimokatolički portali, mislim na mainstream portale, koji su na bergoljovskoj liniji. (Postoji i niz onih koji su kritični prema Bergogliu ili su otvoreno sedevakantistički.) Te papa nije rekao ono što je rekao, te zapravo nismo razumjeli što je rekao, te je sve izvučeno iz konteksta, te opet ti "mediji" izvrću papine riječi, te u stvari to što je rekao nije u neskladu s Magisterijem (!!) itd. Jednom riječju, pokušavaju napraviti budale od ljudi.

    Marko

    OdgovoriIzbriši
  14. Trump svesrdno podržava pederluk. Ali ta se činjenica generalno prešućuje. Ne govore o tom zagovornici pederluka i sva ta silna liberalna ljevica jer je politička linija njihovog političkog plemena da moraju strastveno "mrziti Trumpa". Dakle, Trump je zao, pederluk je dobar (po njima), pa tako ne može biti da Trump podržava pederluk. S druge strane, o Trumpovoj potpori pederluku (LGBTŽNJ) šute i raznorazni tradicionalisti/konzervativci/kršćani (?!) koji podržavaju Trumpa, i to zato što oni kao ne vole pederluk, a podržavaju Trump, pa ne može biti da "dobri" Trump podržava nešto loše. Ta činjenica se ne uklapa ni u čiju koncepciju. O tome (Trumpovoj potpori pederluku) općenito se šuti. Ponekad je važnije ono što se prešućuje, tj. činjenica da se nešto prešućuje, nego ono što se otvoreno govori. Ta šutnja više govori od samog govora.

    Marko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, koji imaju oči i uši, to znaju.
      Oni koji ih nemaju, vide u Trumpu spasitelja zatvarajući oči pred činjenicom kako on javno podržava spolne nastranosti.
      Oni koji imaju oči i uši, vjeruju i znaju da ovom svijetu nema spasa, nego je na putu prema provaliji od koje nema više povratka. Oni vjeruju u Spasitelja, ne u nekog političara koji će po tlapnjama lakovjernih vještim manevrom preokrenuti svijet na dobro i osuditi i kazniti zle koji su ga vodili u tom smjeru.
      Drugo što moramo primjetiti je činjenica kako sve više i više ljudi prihvaća sodomiju kao nešto 'novo normalno'.
      Nedavno sam pročitao rezultate ankete među mladim Amerikankama (ispod 25 godina) po kojoj trećina njih ne samo da podržava, nego se osjećaju pripadnicima famozne LGTBQ manjine.
      Čim prije spoznamo da smo mi kršćani manjina, to bolje za nas.
      U Poljskoj koja je navodno kršćanska država, ta LGTBQ manjina javno napada crkve i prekida obrede.
      U nekada katoličkom Čileu javno se pale crkve.
      Tko vjeruje da će stvari biti bolje u smislu jačanja kršćanskog duha u svijetu, taj je u jadnoj i autodestruktivnoj zabludi jer se poistovjećuje sa ovim svijetom koji srlja u suicid.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.