ponedjeljak, 15. ožujka 2021.

Metafizički dokaz protiv evolucije

Vjerojatno je netko o ovom već razmišljao, ali budući nisam na to naišao, navest ću na blogu dokaz koji vjerujem dokazuje kako je ideja evolucije zabluda.
Što je evolucija kao ideologija modernog doba?
To je ružičasta ideja kako sve što vidimo oko nas, uključujući i nas same, svakim danom sve više napreduje.
Kako i kamo napreduje?
U sve savršenije i savršenije stanje kroz vidljive promjene na bolje.
Može biti i malo koraka unatrag, ali nekakva nevidljiva sila stalno vuče naprijed pa se može konstatirati kako je globalno kretanje uvijek u bolje, uvijek u savršenije stanje.
Svako sutra je bolje od onog danas, a pogotovo od onog jučer.
Naravno, ima i loših dana kad ćemo umrijeti, ali općenito gledano mi smo, zajedno sa cijelim svijetom, stalno napredovali, postali sve bolji, sve savršeniji.
Kako će pobornici te ideje teško prihvatiti ideju prekogrobnog života, onda ne mogu ignorirati smrt, pa kažu - da umrijet ćete, ali morate biti sretni već sada znajući da će se i poslije vas napredak-evolucija nastaviti.
To je kao da je netko gladan i onda se nasiti gledajući kroz prozor restorana kako se netko drugi prežderava. 
Takvi ne mogu postojati, ali ovakvih bezumnika u religiji evolucije ne da ima, nego su svi takvi.
Imao sam prilike s njima razgovarati o smrti i životu, i oni nalaze veliku nadu i vjeru, iako ne vjeruju u vječni život, u dogmi da će se evolucija nastaviti i bez njih i nakon njih.
Neki bogati vjernici evolucije nisu mogli dočekati tako brzo plodove evolucije jer su jednostavno ostarili i umrli, a onda su se 'lukavo' sjetili da svoje tijelo smrznu i drže tako dugo u frižederu, dok evolucija ne dođe u stadij da pobjedi samu smrt, i tada će ih se odmrznuti i vratiti u život koji ne će imati kraja.
Neki drugi pokušavaju prizivajući tko zna koje prinčeve Pakla, evoluirati tako da se njihov um ili duša preseli u neki stroj, ne baš parni stroj, ali uglavnom stroj (jer i računalo je stroj).
Uvaženi budući proglašeni svetac o.Serafim Rose napisao je odličnu knjigu o nihilizmu kao temeljnu ideologiju shizmatičkog modernog zapada, ali je i pisao i kontra evolucije.
To su naizgled dvije suprostavljene lažne religije, jedna kaže da u ničem nema smisla, druga kaže da je u svemu smisao jer sve se kreće prema savršenstvu.
Možemo drugim riječima reći, nihilizam kaže kako nema Boga koji jedini može biti smisao, evolucija kaže nema Boga jer je On nepotreban, sve će na kraju postati Bogom.
Vidimo da je zajednička nit - nema Boga.
I zato se u suštini vjernici tih modernih religija-ideologija ne razlikuju, jer jedino što oni smatraju da postoji je ovaj materijalni svijet, bez obzira dal on odlazi u ništavilo, ili postaje Bogom.
A oni koji ne vide ništa osim onog što mogu detektitirati svojim tjelesnim čulima ne mogu imati pogled na pravu stvarnost i pravi smisao, oni dok gledaju prometni znak ne vide znak, nego metalni ofarbani lim u različitim bojama.
A znak o kojem govorim je metafizički o kojem se može i treba razmišljati, a ne ignorirati ga i koji nas upozorava da ne radimo račun bez krčmara, koji nas upozorava da ne stvaramo filozofiju-religiju-ideologiju u kojoj nema mjesta za Boga, pravog Boga a ne sliku Boga koja nam se sviđa.
Pa evo kako bi trebalo razmišljati (mada ne odbacujem mogućnost da sam nešto krivo napisao) u vidu metafizičkog silogizma:

1. Evolucija je istina, to jest bez ikakvog vanjskog utjecaja sve materijalno, uključujući materijalna živa bića napreduje prema savršenstvu, to je zakonita promjena na bolje, zakon (iako se evolucionisti ne pitaju tko je zakonodavac tog zakona).
2. Savršenije je ono što se događa kasnije, živa bića su nastala od nežive materije, i s vremenenom su postala sve savršenija.
3. Na kraju zakona o evoluciji, ma koliko to bilo daleko, nastat će potpuno savršena živa bića koje će biti po svojim moćima ono što danas definiramo Bogom to jest savršenim Bićem
4. Bog pak nema početka i kraja, k tome je nestvoren i samo je jedan i nitko od stvorenja ne može imati moći s kojom se može oduprijeti Bogu ili biti Mu jednak,
5. Stoga evolucija kakvu smo je definirali pod točkom 1. ne može postojati - jer bi dovodila nakon dovoljno vremena da stvorenja postanu jednaka Bogu što je kontradiktorno.
6. Kad bi i promijenili definiciju Boga, to jest rekli da Bog ne mora postojati oduvijek, da On može nastati evolucijom* od nežive tvari, to još uvijek ne kaže da je to moguće jer:
6.1. Bog i dalje mora biti jedan,
6.2. Bog stoga mora eliminirati sva živa bića koja svojom evolucijom mogu potencijalno postati kao On,
6.3. Onda Bog opet nije Bog, jer Bog ne ovisi o nikome, dok ovaj evoluirani Bog ovisi o tome da druga bića ne postanu kao On.
7. Ako bi rekli da Bog ne mora biti jedan, da će na kraju evolucije sva živa bića postati Bogovi to je isto kontradiktorno jer:
7.1. Bog mora biti apsolutan, ne mogu biti dva Boga jer ne postoje dvije apsolutne volje, nego samo jedna (zato u sv.Trojici sve tri božanske Osobe imaju jednu volju),
7.2. Ako će na kraju svi ti Bogovi postati jedne volje, onda će na kraju evolucije postojati jedan Bog u više božanskih Osoba i dolazimo do pitanja čemu evolucija ako ona dovodi do jednog Boga?
Onda evolucija krivo objašnjava ono što tobož opovrgava, 
7.3. Ako postoji jedan savršeni Bog koji ima jedinu nesavršenost što nije oduvijek savršen nego je s vremenom to postao, onda je sam zakon evolucije nesavršen i pogrešan jer stvarno savršeni Bog ne može nastati evolucijom nego mora oduvijek postojati i oduvijek biti savršenim Bogom, jer ono što je s vremenom postalo, s vremenom može prestati postojati (a kakvo je to biće koje s vremenom postane Bog, i onda s vremenom može prestati biti Bogom, ili Ga mogu ugroziti drugi Bogovi?)

Ovdje nisam ulazio u pitanje čiste empirije u kojoj vidimo da uopće ne postoje procesi evolucije u prirodi, nego štoviše iskustveno je dokazano suprotno, na djelu je proces suprotnog predznaka, nered odnosno maksimizacija entropije je sveprisutna.
Živa bića se ne usavršavaju, nego degeneriraju i to ne samo radi utjecaja nezdrave okoline, nego baš zato što u prirodi samo po sebi nered raste.
Znamo kao kršćani i teološko objašnjenje zbog čega - zbog grijeha od Adamovog na dalje.
I znamo da je upravo Bog Svedržitelj onaj tko održava sve stvoreno u postojanju i sve živo u životu.
Većina ljudi misle da prirodni zakoni postoje mimo Boga (ta ideja je osnov zapadne moderne misli), da je Bog postavio prirodne zakone i onda gleda što će biti sa stvorenim svijetom.
Mi pak imamo Objavu da je Gospod Hristos Život i Svjetlost nestvorena, da život ne može postojati bez izvora života, bez Boga.
Život postoji na Zemlji zato što ga održava Božja nestvoreno energija bez prestanka.
I samo postojanje je nemoguće bez nestvorenog Stvoritelja.
Tako da je velika ludost i bezumlje stvarati lažne religije odjevene u tobožnju znanost, a ne radi se o pravoj znanosti, nego o krivoj metafizici, samo kako bi se čovjeka odvojilo od Boga bez kojeg ovaj ne može pravim životom živjeti.
Stoga se bez imalo dvoumljenja može reći - teorija evolucije ima korijen u Ocu laži koji je davno rekao - postat ćete kao bogovi ako ne slušate Boga, i to neprestano ponavlja odonda.
A sad će to činiti sve više i više kad zna da mu je još malo vremena ostalo.
Stoga se naoružajmo molitvom i postom, jer ta vrsta se samo tako može nadvladati.

* Pred pedesetak godina je bio popularan jezuit P.T.de Chardin koji se je 'proslavio' tako da je u RKC na velika zvona ubacio teoriju evolucije, iako su prije njega i neki rimski pape u svojim službenim dokumentima pisali kako je evolucija sasvim moguća, a često i najvjerojatnija teorija. Dakle taj paleontolog (falsificirao je neke kosti radi dokazivanja praljudi) je rekao kako se na kraju evolucije događa Omega točka kad stvoreni svijet postaje Hristom.
Otac S.Rose se je u SAD sukobio s nekima iz pravoslavnih krugova koji su također pokušavali izmiriti kršćanstvo i evoluciju (po mojem sudu trebali su biti anatemizirani, i ne sumnjam da bi dobili anatemu u vrijeme kršćanskih otaca).
Hvala Bogu, danas je sve manje onih koji žele biti kršćanima i koji dalje vjeruju u sotonističku prijevaru evolucije.

P.S. Projektom transhumanizma znanstvenici koji iza toga stoje su ustvari priznali da ne vjeruju u evoluciju.
Jer da vjeruju onda ne bi računali na umjetne izmjene ljudskih gena i k tome ne bi planirali ljudsko tijelo smiksati sa strojem i s računalom.
Dodaju kako je to jedini način da se čovjek spasi od degenerativnih bolesti i prijeđe u novu višu fazu, aktualna cijepljenja protiv nepostojećeg virusa su prvi korak na tom putu propasti.
Sami nam kažu da će odsad ubuduće uslijediti nova i nova cijepljenja.
Zašto sve to ako stvarno postoji evolucija, ako je svaka promjena uvijek benigna i na opće dobro? Zašto ne prepustiti "majčici prirodi" da sama napravi put u napredak kako je već navodno činila milijardama godina, nego se sad "igrati boga"?
Drugi koji su sad praktično pokazali da ne vjeruju u evoluciju su socijal darwinisti.
Podsjetiti ću, ako je prirodna selekcija na djelu onda uvijek oni koji su sebičniji, beskrupulozniji, jači, nasilniji pobjeđuju i ostavljaju svoje gene, a slabi otpadaju od igre evolucije.
Od tuda su došle koncem 19.st. ideologije koje su znanstveno objašnjavale da je zapadni europski čovjek na vrhuncu evolucijske piramide, a druge rase su ispod jer su nazadnije.
K tome je postalo moralno biti nečovjekom bez empatije i simpatije, jer takvi su oni koje evolucija podržava, a evolucija je sveta krava modernog doba, ona je po svojoj definiciji dobro. 
Tako se je dogodila inverzija, ono što se je za vrijeme kršćanstva držalo plemenitim i dobrim, sad je postalo slabim i zlim (to se pogotovo vidi kod neopogana koji tumače da je za muhamedansku invaziju u Europu posljednjih decenija krivo kršćanstvo jer je to bolećiva religija, nije dovoljno muška i borbena, ili čak kažu da su kršćanstvo izmislili židovi kako bi tako oslabili jake barbarske i poganske narode Europe) .
Međutim dogodilo se je, a ja vjerujem po Božjoj kazni, da su te ohole i uvjerene u svoju superiornost nacije postale slabe, ženskaste, nevitalne i spremne na predaju pred onim narodima koje su pred sto godina smatrali inferiornima (i ujedno su izgubili vjeru u kršćanstvo, tako da je empirijski dokazana zabluda neopogana o krivnji kršćanstva za stanje europskih naroda).
Ideolozi socijalnog darwinizma koji su svi bijelci našli su se sad u čudu.
Ne žele priznati da su bili u zabludi, a ipak bi željeli da njihovi bijeli narodi koji su postali inferiorni ipak opstanu.
Da istinski i dalje vjeruju u evoluciju morali bi reći - dobro je da nestajemo, jer poslije nas ostati će oni superiorniji, oni koji su miljenici evolucije.
Onda ih muči definirani stupanj inteligencije IQ, jer je logično pretpostaviti da će evolucija u vrijeme moderne tehnologije izabrati na vrh narode s većim IQ, međutim događa se suprotno.
Očito je da im se je, ili nam se je, Bog dobro narugao kad smo pomislili da samo izbacili Boga i postavili na Njegovo mjesto evoluciju.

Sad nešto što nema veze s temom, nego je poruka za čitatelje.
Ako ste moja generacija onda vjerojatno znate tko je Morrisey.
Vjerojatno i znate kako je on politički nekorektan za razliku od većine ostalih pop glazbenika.
Pa evo sad jedne njegove pjesme koja ima važnu poruku - prestanite gledati vijesti (znači TV i ostala sredstva masmedija).
Pjesma je napisana pred nekoliko godina, i da su ga ljudi poslušali, plandemije ne bi bilo.




32 komentara:

  1. Mislim da su to istoznačnice.
    Evolucija bi trebala biti postepena promjena stanja nečeg, ali uvijek se de facto podrazumijeva na bolje i savršenije staje.
    Nikad se ne misli da je evolucija promjena u lošije stanje nego prethodno.
    Napredak bi trebao podrazumijevati približavanje nekom cilju, i tu se opet podrazumijeva da je taj cilj neko savršenije stanje od postojećeg.
    Praktično su te dvije riječi sinonimi.
    Barem ja tako gledam.
    Aka misliš da sam pogriješio, ispravi me.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ilustracije radi spomenut ću jednog našeg poznatijeg socijalnog darvinistu - T.Sunića koji je poznat i u međunarodnim krugovima.
    Posve je jasno da je ateist, problematičniji su oni koji imaju istu ideologiju kao on, a misle da su kršćani, to je već drveno željezo.
    Dakle postoje intelektualci društvenih znanosti kojima je temelj tumačenja svih društvenih pojava u zabludi društvene evolucije to jest 'prirodne' selekcije naprednijih naroda od onih tobož zaostalih kojih će 'popapati' evolucija.
    Iz toga ne može ništa drugo izaći nego nešto nalik židovskom talmudizmu, ali bez židova ili protiv židova.
    Kako navedoh, događaji u proteklih pedeset godina uništili su im tu lažnu teoriju, ali oni nemaju mudrosti-poniznosti priznati da su bili u zabludi, pa nastavljaju po starom iako moraju u sebi znati da je to sve slama što pišu i govore.

    OdgovoriIzbriši
  3. Poštovani Stribore,
    Nemam ništa dodati i oduzeti na gornjim tvojimpostovima.
    Hvala što si svoja razmišljanja podijelio s čitateljima bloga.

    OdgovoriIzbriši
  4. Posebno ti hvala na načinu kako si prikazao rasni darvinizam kojeg kod nas najupečatljivije predstavlja T.Sunić.
    Nadam se da će naši ljudi koji su zatečeni zlom globalizacije vidjeti da kao alternativu Sunić & comp. predlažu sličnu, nimalo manje zločinačku.
    I jedna i druga su antikršćanske, i jednu i drugu treba odbaciti spasenja naše duše radi.

    OdgovoriIzbriši
  5. "Poštovani Stribore,
    Nemam ništa dodati i oduzeti na gornjim tvojimpostovima."
    Zanimljivo. Znači li to onda da se slažete i sa tvrdnjom Stribora da fašizam i nacizam nisu ništa bolji od komunizma i liberalizma? Jer, koliko se sjećam, prije ste tvrdili (krivo) da je nacizam a i fašizam bio nužna obrana protiv komunizma i liberalizma(dok su zapravo komunisti i nacisti složno surađivali 1939. u zajedničkom napadu na katoličku Poljsku, a američki Wall Street je financirao Hitlera). To je krivo, prava opozicija NSP-u su bili pojedini, istinski desni režimi 20.st., za mene kao katolika najbolji Francov, Salazarov i austrijski Dolfussov pokret Vaterland Front, a također i grčka "diktatura" pukovnika koju ste već spomenuli(to je bila prava sloboda, a ne diktatura), ali svi oni nisu bili ni fašisti ni nacisti, kako ih komunjare i ljevičari lažno optužuju već kršćani i pravom riječi-kršćanski desni tradicionalisti. Dakle tradicionalizam je prava obrana protiv NSP, ne fašizam ni nacizam.
    Striboru naravno pohvale jer je zbilja dobro sažeo svoje postove, ali ne bih se složio da europska krajnja desnica posvudase zalaže za pederluk i sekularizam, to se nikako ne može reći npr. za srednju i istočnu Europu. Poljski i mađarski desničari, Pravo i pravda, Jobbik, Fidesz, nitko od njih se ne zalaže za pederluk, a osobito ne istočnoeuropske desne stranke(npr. ruske i bjeloruske). Desnica je jedina politička obrana protiv Novog svjetskog poretka, ali ona prava, tradicionalistička, a ne fake desnica-nacizam i fašizam( i ustaštvo kao ideologija nije tradicionalističko, ali su obični, pošteni vojnici ustaše svakako bili tradicionalisti).

    OdgovoriIzbriši
  6. Mislim da Grješni cariniče imaš boljku političke korektnosti. Jer one koje hvališ poput Franca, onda pretpostavljam i falangu, nisu imali nikakvih poteškoća surađivati s ondšnjom Njemačkom u slamanju komunističke revolucije. I ako si objektivan, onda biš morao sebi priznati da bi bez Njemačke komunisti i liberali dobili rat u Španjolskoj.
    Također, bez ondašnjih nacionalnih socijalista Njemačke židovski boljševici bi potpuno preuzeli vlast u Njemačkoj, a samim time i u cijeloj Europi.
    Što se tiče ćudoređa, wajmarska Njemačka bila je dno dna, i nije onda čudo da su mnogi kršćani vidjeli u tom novom njemačkom pokretu spasenje. Zašto danas neki optužuju srpskog episkopa Velimirovića zato što je afirmativno o tome pisao, nego radi toga što imaju autocenzuru po tom pitanju? Današnja zapadna "desnica" zbog podržavanja sodomizma bi bila zbog toga proganjana u ondašnjoj Njemačkoj.
    I napiši aka se sjećaš da je nakon ww2 igdje u Europi snimljen antimasonski film? Ja sam pred par godina gledao jednog vrlo zanimljivog koji je snimljen u višijevskoj Francuskoj i koji je bio u bunkeru sve do vremena interneta. Kako to da nakon "oslobođenja" takvih filmova više nema? Pogledaj desne i tradicionalne pokrete u predratnom i ratnom razdoblju poput rumunjske "željezne garde" koji su bili više od svih ostalih okrenuti prema kršćanstvu, u ovom slučaju pravoslavlju, i vidjet ćeš da su manje više svi bili na antikomunističkoj i antiliberalnoj strani koja je izgubila rat.
    Ne bojim se političke korektnosti i na blogu koji je s mojim pravim imenom i prezimenom sam više puta izjavio da smatram kako je lošija, nemoralnija i manje kršćanska strana dobila rat.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo da je pomoć Njemačke i Italije španjolskim katolicima bila presudna je zato što je to bio međunarodni sukob, SSSR je
    izdašno pomagao komunistima, a bio je i velik broj međunarodnih crvenih dragovoljaca.
    Zanimljivo je da su Rusi u izbjeglištvu dali pomoć Francu, bila je i neka njihova postrojba, vidio sam fotografiju.
    I rumunjski pravoslavci iz spomenute Željezne garde bili su spremni otić boriti se protiv komunista u Španjolsku.

    OdgovoriIzbriši
  8. "Mislim da Grješni cariniče imaš boljku političke korektnosti." Nemam boljku političke korektnosti, jer otvoreno podržavam i hvalim režim generala Franca, Salazara u Portugalu, Dolfussa u Austriji i grčki režim Papadopulosa i ostalih pukovnika. Također, osuđujem pobačaj u svakoj prilici, pa čak i ako je ugrožen život majke(ne može se radi spasenja majke-žene ubijati plod u utrobi!), pa zar je to politički korektan stav, podržavati potpunu zabranu pobačaja bez iznimki?! Zar je politički korektno reći da podržavaš F. Franca i A. Salazara? Također,da sam u Grčkoj, bio bih od ljevice etiketiran kao fašist zato što, kao i Vi podržavam i vidim slobodu u grčkom režimu pukovnika. Ne vidim gdje Vi vidite kod mene političku korektnost, osim možda u tome da osuđujem poganski i nekršćanski nacizam i talijanski fašizam.
    To što su falangisti i karlisti u određenom trenutku surađivali sa Njemačkom i Italijom nije sporno, trebali su neku vanjsku pomoć koja im se sama ponudila(SAD, ne samo SSSR je bio protiv Francovih falangista!), a Nijemcima je Španjolska poslužila kao teren za uvježbavanje svoje vojske(kao "bojni poligon") prije svojih osvajačkih, rušilačkih pohoda u WW2. Ali ipak, ni Franco nije uvijek bio zadovoljan s Nijemcima, npr. zna se da je ostao zgrožen kao katolik kad su Nijemci napali Poljsku.
    S druge strane, među tradicionalnim, istinski desnim pokretima sam nabrojao i Salazarov režim, koji je npr. surađivao sa Saveznicima u WW2, a ne s Hitlerom(Španjolska je bila neutralna i van sukoba u WW2)ali je ipak bio pravi tradicionalist koji je pobijedio i zabranio masonske lože u Portugalu bar za svoje vrijeme vladanja, a nabrojao sam i Dolfussa kojeg su čak ubili nacisti(da, pravi desničari su se gorljivo borili protiv nacista u Austriji, za vrijeme vladavine Vaderland Fronta samo 1934. austr. policija je u Beču uhitila 38.141 nacista, socijaldemokrata i komunista, link:https://hr.wikipedia.org/wiki/Austrofa%C5%A1izam). Dakle, velika je razlika između nacista i fašista Novog svjetskog poretka sa jedne strane, i pravih, tradicionalnih desničara poput Franca, Salazara, Dolfussa i grčkih pukovnika sa druge strane. Također, vi, ako ste objektivni, morat ćete sebi priznati da ti isti nacisti koje branite su surađivali sa crvenom nemani, SSSR-om kada im je to bilo u zajedničkom interesu NSP, i krvnički zajednički napali tradicionalnu, katoličku Poljsku. Ima i film Sovjetska priča koji vam preporučam, u njemu se između ostalog spominje i nacističko-komunistička suradnja na početku WW2. Ne može se ni po suradnji sa komunistima uspoređivati fašizam i nacizam sa tradicionalnim pokretima: Dolfuss, Salazar i Franco nikad nisu surađivali sa komunistima, dok su nacionalni socijalisti itekako surađivali pune dvije godine i par mjeseci(1939.-1941.) sa komunjarama, a glavni ideolog fašizma je bio u mladosti socijalist i Marxov veliki podržavatelj(Mussolini).
    Ali da se vratim na pitanje, slažete li se sa Striborom da fašizam i nacizam nisu ništa bolji od komunizma i liberalizma?

    OdgovoriIzbriši
  9. Naravno da ne mogu izjednaciti bogoboracke sustave kao komunizam s pokretima koji to nisu bili. U tvom tekstu se primijecuje da ne razlikujes uzroke od posljedica, taktiku od strategije. Po tebi je Njemacka napala Poljsku zato sto su Poljaci katolici. Kao da nije Poljska prije toga dobila teritorij koji povjesno i etnicki pripada Nijemcima, kao da nije Poljska sprijecavala koridor prema Danzigu, kao da nije bio progon Nijemaca tamo, kao da nisu Poljaci najavljivali da ce u ratu doci do Berlina. I kao da su Poljaci nesto poput zidova vjecne zrtve, kao da nisu oni bili osvajaci i tlacitelji Ukrajinaca i Rusa. Nadalje takticku suradnju Njemacke i SSSR tumacis kao da je bila ideoloska i strateska, kao da nije Njemacka visekratno nudila zapadnim drzavama mir i povlacenje s okupiranih drzava jer je imala strateski cilj unistiti boljsevicku drzavu buduci je zapad nije mogao ugroziti, ali komunizam s istoka je. Ja gledam na ww2 kao na borbu antikomunista raznih osnova protiv komunista i njihovih liberalnih saveznika. Nikakav argument mi nisi dao da promijenim misljenje.

    OdgovoriIzbriši
  10. Taktička suradnja SSSR-a i Njemačke je bila i strateška, itekako, i ideološka. Evo vam filma sovjetska priča pa pogledajte:https://www.youtube.com/watch?v=oBBxwzlQgWU
    Dakle, Goebells je javno izjavio da je razlika između Hitlerove teorije i Lenjinova učenja vrlo mala te da se Lenjin i Hitler mogu uspoređivati!!! Pogledajte cijeli film, veoma je zanimljiv.
    A o kritiziranju Poljaka kao vječne žrtve je groteskno i pričati, kad su POljaci bili na vjetrometini između golemog Ruskog Cartsva i moćne Njemačke sa druge strane. Da nisu možda Nijemci po vama vječne žrtve, i nacisti među njima?

    OdgovoriIzbriši
  11. Zna se sto znaci bogoboracka ideologija kao sto je komunizam i druge ideologije koje nisu bogoboracke, ali nisu ni krscanske. Vase razmisljanje je otprilike, svi poganski rimski carevi su isti, nema razlike izmedju Dioklecijana ili Nerona s nekim carem za cije vladavine nije bilo progona krscana. Po tom razmisljanju krscani ne bi smjeli u politickom smislu suradjivati s nikim tko nije krscanin, isti je onaj tko bi otvorio logore za krscane, porusio crkve i poubijao kler zabranio Liturgije, kao i onaj tko ima slicne nazore na moral kao i krscani, ne bi po nicemu onemogucavao bogosluzje i zivot krscana, ali nije krscanin.
    Trebali ste pitati ruske izbjeglice u Njemackoj, zasto su u nepravoslavnoj drzavi, umjesto u drzavi komunizma.

    OdgovoriIzbriši
  12. Poljaci su radili pokolj u Moskvi pred nekoliko stoljeca, i bili su vrlo losi gospodari nad Ukrajincima koje su drzali u svojoj imperijalistickoj drzavi dok se kozaci nisu pobunili. Pri tome ne mislim na poljske seljake, nego na vladajucu elitu. Nekako se napravio dojam radi ww2 da su Poljaci bili uvijek stjesnjeni izmedju Rusije i Njemacke i uvijek zrtve, a zaboravlja se da su bili imperijalisti i to uvijek prema istoku.

    OdgovoriIzbriši
  13. I ne mogu se sloziti s tvrdnjom da su nacionalne vodje bili uvijek i jedino na vlasti radi svojih osobnih probitaka, da nisu bili spremni na osobne zrtve, nego samo na zrtvu naroda. To se pogotovo ne moze reci za vodje u ratu u kojem su vidjeli da ce rat izgubiti, ali su ostali do kraja znajuci da ih ceka surovo ponizenje i smrt kad padnu u ruke neprijatelja. Ako k tome nisu vodili hedonisticki zivot dok su bili na vlasti, niti su bili korumpirani, tko smo mi da ih sudimo da su bili zlocinci ili kukavice ili netko tko mrzi narod svoj nad kojim vlada?

    OdgovoriIzbriši
  14. Proizvoljne tvrdnje za koje sam uvjeren da nema pravih potkrepljenja nego se od pojedinackih slucajeva izvlaci generalizacija. Sto bi eventualno moglo biti indikacija, a ne dokaz, pogotovo ako ima suprotnih primjera. Najprije trebamo utvrditi sto je fasizam. Simbol talijanskog fasizma bio je isti takav simbol kojeg su imali stari Rimljani, fasio ili povezani snop pruca koji se nalazi i u sabornici SAD. Jedan prut lako je slomiti, ali covjeku je nemoguce slomiti povezani snop pruca. Poruka simbola je jasna, budimo jedinstveni i onda cemo pojedinacno ostati cijeli. Zasto bi narodno jedinstvo bilo apriori negativno? Praktican i jedini i pravi i krivi odgovor je zato sto je taj simbol sa svojim znacenjem izgubio rat. Sad se mogu prutovi lomiti kad vise nisu zajedno, jer su rat dobili UN, odnosno svjetska drzava bilo komunisticka bilo liberalna koja ne moze postojati ako se povez preko pruca ne makne. Da li snop-fasio moze biti bogoboracki? Moze i bilo je takvih slucajeva, ali to ne znaci da je ideja narodnog jedinstva, bez klasnih podjela i borbi, negativna. Nakon poganskog vezivanja prutova, u Rimskom carstvu je zamjenjeno s krscanskim snopom. Konacno i vjecno ce biti svi sveci i andjeli u jednom snopu. Svih ce povezivati Bog. Fasio ne znaci jedinstvo jednog roda ili jedne rase, nego jedinstvo ljudi na nekom podrucju koje povezuje ista kultura i proslost bez obzira na genetsko podrijetlo.

    OdgovoriIzbriši
  15. Posljednju recenicu mozemo vidjeti po primjeru talijanskog fasizma. Talijani su nacija koja je sastavljena od na sjeveru Germana, potomaka starih Rimljana, pa na jugu potomaka Grka, Arapa i Normana, Albanaca a ima nesto malo i Hrvata. Ocito se tu nije radilo o jedinstvu jednog roda, nego mnogih razlicitih rodova i podrijetla koje je ujedinio isti teritorij, iste ili slicne kulture i sto je najvaznije isti jezik. Nakon zavrsetka prvog rata svugdje su zapocele komunisticke pobune, tako da su neki koji su bili prethodno pobornici revolucije, vidjeli kakav stravican kaos se je dogodio u Rusiji, i zapoceli su s pokretom ujedinjavanja Talijana i tada prvenstveno u cilju da se obrane od komunisticke revolucije. Slicno je bilo u Njemackoj, ali i u Spanjolskoj, Francuskoj, Rumunjskoj, Madzarskoj, pa nakon rata i medju arapskim drzavama koje nisu htjele krenuti putem kapitalizma, ali ni komunizma (Naser ...)

    OdgovoriIzbriši
  16. Zanimljiv sam tekst citao od nekih rumunjskih starih antikomunistickih disidenata koji su govorili da je Ceausescu vise volio rumunjski narod od sadasnjih rumunjskih politicara. I to je bio cest slucaj da su neki komunisti koji bi teoretski trebali biti internacionalni i anacionalni, s vremenom to sve manje bili. Stoga ne vjerujem da je Ceausescu zabranio pobacaj da ima cim vise vojnika, nego da mu je bilo vise stalo do naroda nego modernim liberalnim politicarima.

    OdgovoriIzbriši
  17. "Vase razmisljanje je otprilike, svi poganski rimski carevi su isti, nema razlike izmedju Dioklecijana ili Nerona s nekim carem za cije vladavine nije bilo progona krscana." Krivo, razlika i to relativno velika postoji, ali vi u potpunosti zabacujete činjenicu da su nacizam i fašizam bili ne samo nekršćanski nego i antikršćanski i da su proganjali kršćane. Nacisti su u Poljskoj 1,811 svećenika poslali u svoje logore smrti, a ukupno su ubili oko 3,000 svećenika i redovnika, što u logorima, što na "terenu", to je 18% cijelog poljskog klera 1939.-1945.!!! Da ne govorim o rušenju i zatvaranju crkava u Poljskoj, u Chelmnom je katedrala zatvorena i pretvorena u garažu, a kip Blažene Djevice Marije je prevrnut, katedrala u Poznanu je također zatvorena i da sad ne nabrajam...eto što je radio ljudski smrad od nacional-socijalista, isto kao i od internacional-socijalista(iako su, mora se priznati, internacional-socijalisti-komunisti ubili više nevinih ljudi od nacional-socijalista-nacista, u SSSR-u, Kini, Rumunjskoj, Poljskoj, bivšoj Jugoslaviji, Meksiku itd.). Također, nacisti su proganjali i katolike u Njemačkoj, zabranjivali katolička udruženja, katolički tisak i ubijali katoličke urednike i političare. Evo linkova:https://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_and_Nazi_Germany#Persecution i https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_persecution_of_the_Catholic_Church_in_Poland
    Ja dakle ne shvaćam kako neki kršćani mogu pravdati krvave ruke nacional-socijalizma i fašizma, kad su to bile otvoreno antikršćanske ideologije i bogoboračke. Što se tiče fašizma pak, ne razumijem ni kako ijedan Hrvat može pravdati agresivni i grabežljivi talijanski fašizam, koji je htio oteti nama Hrvatima Dalmaciju i Istru te otoke, povijesno hrvatske regije i pritom nam učinio velike količine patnje i zla, ali i istarskim i dalmatinskim Talijanima zbog partizanske osvete 1945. Tim više mi je čudno da vi, koji ste sa Krka pravdate talijanski fašizam, koji je prisvajao i vaše rodno mjesto koje je isključivo hrvatsko, to je zbilja mazohističko i bilo bi kao da ja Karlovčanin, po ocu iz Moslavine branim četnike i velikosrpstvo koje je grabilo i grabežljivo prisvajalo i moj Karlovac, i Moslavinu odakle sam rodom.

    OdgovoriIzbriši
  18. Grjesni carinice, ne razlikujes da su u cijeloj Europi, ali i sire bili pokreti slicni talijanskom fasizmu kao reakcija na liberalizam i komunizam. Nemam nekih simpatija za ondasnju Njemacku, ipak ne zelim udarati mrtvog konja. Apropos poljskih katolickih svecanika, vjerujem da njihov progon ima veze s poljskim otporom, a ne s vjerom. Kako se recimo nisu proganjali slovacki svecenici, stovise jedan je od njih bio predsjednik Slovacke?

    OdgovoriIzbriši
  19. Zanimljivo, ne znam nekog tko govori Rumunjski, a da nije Rumunj ili to podrijetlom. Moj paroh je Bugar, ali podrijetlom Vlah-Rumunj te dakako zna rumunjski. Po nekima Rumunji su njapobozniji pravoslavci. Ako bude prilike posjet cu tamo manastire.

    OdgovoriIzbriši
  20. Znam za pokrete slične talijanskom fašizmu, ali u potpunosti osuđujem i odbacujem revolucionsrni talijanski fašizam, koji je bio poganski i antikatolički. Što se tiče poljskih katoličkih svećenika, ubijani su i zbog toga što su bili Poljaci-Slaveni i zbog toga što su bili katolici, predstavnici poljskog katoličanstva, a nacisti su htjeli uništiti ne samo poljsku kulturu već i poljski katolicizam. Nema to veze sa poljskim otporom, što mislite da su 3,000 ubijenih poljskih svećenika i redovnika sa puškom bunili narod na ustanak?! Nemojte biti smiješni. Uostalom, da nema veze sa nacističkim antikatolicizmom, zašto bi onda nacisti zabranjivali katoličke organizacije i tisak u Njemačkoj, srušili kip Blažene Djevice Marije i zatvorili i rušili poljske crkve i katedrale, hulili Isusa(kao po ljudskoj naravi Židova) i Njegovu Presvetu Majku i da sad ne nabrajam. Ne može se nikako opravdati nevina krv 3,000 poljskih svećenika i redovnika na rukama nacista, kako itko tko je kršćanin nakon ovoga može braniti naciste?? Teško se može zvati kršćaninom onaj koji brani nacizam, čija je razlika (po Goebellsovim riječima) u odnosu na komunizam vrlo mala, ali i fašizam.
    Evo kako bloger O dosta toga i što dublje procjenjuje nacizam, kao masonsku mržnju i progon: http://odostatogaistodublje.blogspot.com/search/label/Geonor%20Goldmann
    A što se tiče fašizma, evo što sam našao u članku o selu Radošiću u splitskom zaleđu:"Župnu su kuću 1941. godine zapalili talijanski fašisti, i poubijali velik broj mještana." https://hr.wikipedia.org/wiki/Rado%C5%A1i%C4%87_(Le%C4%87evica
    )
    Dakle, očigledno je da je župna kuća zapaljena zbog antikatoličanstva fašista(kako bi pobožni talijanski katolici mogli paliti župne kuće po Dalmaciji???) i antihrvatske propagande fašista. Opet ću ponoviti, ne shvaćam kršćane(kakvi su to kršćani uopće??) koji opravdavaju naciste i fašiste, te udarnike Novog svjetskog poretka(kao i komunjare i liberali) koji su masovno ubijali katoličke svećenike i rušili katoličke crkve po Poljskoj, ali i po Češkoj, Sloveniji, a znamo i za slučajeve da su fašisti rušili sakralne objekte po Hrvatskoj(već pokazani primjer Radošića).

    OdgovoriIzbriši
  21. I još jedan zanimljiv link:https://narod.hr/kultura/nacizam-i-katolicka-crkva-mitovi-lazi-i-istine

    OdgovoriIzbriši
  22. Opet poopćavaš pojedinačno.
    Sad ću to islustrirati obrnutim primjerom.
    Ti si na strani zapadnika od kojih SSSR nije tada niti potpisao Ženevsku konvenciju o ratovanju, njemačke ratne zarobljenike je držao protivno toj konvenciji do 1956. koristeći njihov robovski rad opet protivno Ženevskoj konvenciji tako da je na kraju se samo 10% zarobljenih vratilo u Njemačku (znači ostali su izmrcvaljeni).
    Slično se je i događalo u Poljskoj s njemačkim ratnim zarobljenicima.
    Ako kažeš da si ti na strani zapadnih saveznika, onda loša vijest za tebe (ako to nisi znao).
    Zapadni saveznici su po predaji Njemačke (znači predala se je njemačka vojska) proglasili da Ženevska konvencija za tu vojsku ne važi, i držali su milijunsko mnoštvo te vojske na otvorenom uz Rajnu, praktično bez vode i hrane, tu su čak bili gori od SSSR.
    A što su tek učinili s HOS koji su im se predali na Blajburškom polju?
    Ratnoi zločin i izravno kršenje Ženevske konvencije.
    Što je sa spaljivanjem njemačkih gradova koji nisu bili ratni cilj nego su imali za cilj istrijebiti njemačke civile?
    Konačno, u Hrvatskoj su mnogi civili stradali u tim 'savezničkim' bombardiranjima, u Kaštelima je stotinjak njih ubijeno dok su bili u crkvi.

    OdgovoriIzbriši
  23. I pokušak opovrgnuti ovu tezu:
    - da nije bilo 'fašističkih' pokreta kao reakcije na boljševičku revoluciju i neuspjele parlamentarne demokracije, boljševizam bi zavladao cijelom Europom.

    Dokaži ili ukaži koje su to snage bile mimo tih pokreta koje su bile sposobne suprostaviti se boljševizmu.

    Čak i pokreti koje ti simpatiziraš kao španjolsku falangu ili čak karliste, de facto pripadaju tim pokretima.
    I organizacije Katoličke akcije koje su najprije uspostavljene u Francuskoj, a onda ih je bilo i u Hrvatkoj to jest u ondašnjoj kraljevini Jugoslaviji, de facto su isto pripadali tim pokretima.
    I na kraju podsjećam da je rimski papa Pio XI zabranio francusku Katoličku akciju.
    Zašto?
    Zato što je bila navodno antisemitska, ali nije bila protiv semita, nego protiv židovskih talmudista, a Rothshildi su financirali Vatikan još od 19.st.

    OdgovoriIzbriši
  24. Vjerojatno si u pravu.
    Ako ćemo pogledati u Otkrivenje onda znamo da će svi dragovoljno dobiti žig Zvijeri, da nitko ne će biti prisiljen.
    Ako je ovo cijepljenje najava budućeg pravog apokaliptičnog žiga, onda će i elita antihristovska hrliti na cijepljenje.
    Nešto se događa i sa EM umjetnim zračenjem.
    Kuća na Krku je u 'rupi' tako da je slab signal mobitela.
    Pred nekoliko godina sam probao staviti bežično ruter prema vanjskoj mreži, a signal je bio tako slab da sam morao spojiti se klasično preko parice.
    Sad su se moji spojili bežično i imamo veću brzinu protoka nego s paricom.
    Znači vanjska bežićna mreža je sad brža i jača.
    A događaju se i nova oboljenja 'korone'.

    OdgovoriIzbriši
  25. Kao prvo, ne, nisam za zapadne ni bilo koje "Saveznike" iz Drugog svjetskog rata, naciste/fašiste i komuniste/liberale smatram samo dvjema stranama iste masonske medalje Novog svjetskog poretka. U Drugom svjetskom ratu nema pravih strana, to je bio masonski rat za depopulaciju stanovništva i nastanak države Izrael nakon rata, rat koji je bio pravi, svjetski sukob tradicionalnog poretka i NSP je bio Prvi svjetski, sa tradicionalnom katoličkom Austrougarskom, pravoslavnom Bugarskom i Njemačkim Carstvom na jednoj strani, protiv masonske i liberalne Antante s druge strane.
    Što se tiče Vaše tvrdnje da je španjolska Falanga bila fašistička, to je netočno i krivo, fašističkom su je nazivali komunjare i liberali protiv kojih je ratovala, dok se u stvari radilo o desnom, tradicionalnom španjolskom pokretu koji je tek na početku bio sličan i imao dodirne točke sa fašizmom, ali koje je(dodirne točke sa fašizmom) vrlo brzo napustio. Štoviše, osnivač Falange Primo de Rivera je osudio i Hitlera i Mussolinija, o tome je pisao i bloger O dosta toga i što dublje:http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2017/06/sionizam-je-rak-rana-islamski-terorizam.html Nadalje, karlisti nikako nisu bili fašisti, riječ je o pokretu koji datira još iz 19.st. u Španjolskoj, za vrijeme karlističkih ratova oko španjolskog prijestolja, a da ne govorim o Salazaru kojeg čak ni umjereniji liberali ne optužuju za fašizam. Što se tiče austrofašizma, iako je takav bio naziv taj pokret je bio puno više tradicionalistički nego fašistički, a na kraju krajeva, samog Dollfussa su ubili nacisti. Jedini pravi fašistički pokreti, sa nacijom na prvom mjestu i pretjeranim glorificiranjem nacije(sve radi nacije, naciju ni za što)bili su talijanski fašizam, ukrajinska UPA(OUN), mađarski Strelasti križevi, ustaše, britanski Mosleyjev pokret i dio slovačke Hlinkove garde. Rumunjska Željezna garda je bila polu-fašistička(imali su neke ideje koje su bile fašističke, ali su se u odnosu prema vjeri totalno razlikovali od talijanskog fašizma, oca svih ostalih fašizama).

    OdgovoriIzbriši
  26. A što se tiče Vatikana i Rotschilda, to što Vi pričate su notorne gluposti. Pa papa Pio X. je odbio na molbu cioniste Herzla priznanje Izraela od strane Vatikana, kako onda možete pričati gluposti o financiranju Vatikana od strane Rotschilda?!

    OdgovoriIzbriši
  27. Ne ću više o tome, i ovo je kraj moje rasprave.
    Tvoja greška je u tome što vidiš talijanske fašiste (ili njemačke socijaliste) kao one prave, a one koji su im slični u protivljenju komunizmu i kapitalizmu, kao i težnjom prema narodnom jedinstvu, krstiš kao njihove oponente zato što su bili u većoj mjeri rimokatolici.
    Sad ću navesti neke pokrete osim KA(Katolička akcija) koju navedoh, koji su u svojoj suštini fašistički.
    ORJUNA, Ljotićev zbor, UHRO, četnički pokret, pa i seljačka i gradska straža HSS.
    Oni su svi imali ideju pruća u snopu - fasio ili faš kako se kod nas kaže, govorili o tome ili ne, pojedinačno smo slabi, ali ako se udružimo kao narod biti ćemo jači i od komunista i od kapitalista i eventualnih vanjskih neprijatelja.
    Znamo da je to bilo privremeno rješenje, a ne trajno, baš zato što se time potiče etnofiletizam.
    Međutim ti pokreti su odigrali svoju ulogu u spriječavanju komunizma da zavlada cijelom Europom.
    Ne postoje neki treći pokreti u tom sukobu.
    I ako su dva pokreta bila u sokobu jer su okupljali različite narode, to ne znači da su se oni u suštini razlikovali.
    Takvi pokreti nisu nipošto danas mogući zato što je većina naroda odnarođeno i prihvaća globalizam, a što se kršćanske strane gledanja oni bi bili i negativni kad bi bili i mogući, jer bi iza njih uslijedila borba među narodima za granice nacionalnih država.

    OdgovoriIzbriši
  28. O odnosima Vatikana i Rothschilda koje negiraš i kažeš da su glupost:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_loans_to_the_Holy_See
    To je nakon prvog 'googla', istražuj dalje ako te zanima istina što se to u Vatikanu događalo.
    Da, malo je čudno da Hristov nezabludivi vikar za Zemlju prima kredite od Hristovih najvećih neprijatelja, ali u RKC ništa nije čudno, jer je ona sama krenula tim putem pred više od tisuću godina.

    OdgovoriIzbriši
  29. Ok, to nisam znao, ali financijski odnosi Vatikana sa raznim bankarima spadaju u područje financija, a ne vjere. Uostalom, čak je i ruski car(proglašen svecem od RPC) deponirao 400 milijuna dolara u Rockefellerovu i 80 mil. dolara u Rotschildovu banku u Parizu, pa ga to ne čini neprijateljem Kristovim niti pobornikom Novog svjetskog poretka. Ne pravdam ni financijske zahvate s Rotchildima od strane ruskog cara Nikolaja 2, ni od dvojice papa, ali ne možemo precizno znati kakvi su razlozi fin. odnosa Rotschilda i Nikolaja 2, i Vatikana i Rotschilda. Link:https://www.youtube.com/watch?v=7D-ZJBv9FP8

    OdgovoriIzbriši
  30. Link je na 2:56. I što se tiče fašizma, ovo će biti i kraj moje rasprave. Zapitajte se: Kako je moguće da su falangisti fašisti kad se sam Rivera distancirao i osudio i Hitlera i Mussolinija?! Kako je moguće da su nacisti tradicionalisti, kad su zabranjivali katoličke organizacije i tisak, a ubijali katoličke svećenike? I na kraju krajeva, po vašoj logici da su oni koji traže narodno jedinstvo fašisti, onda je i Tuđman i HDZ 1990.-ih po vama bio fašistički jer je tražio hrvatsko narodno jedinstvo, ali i HSS u Kraljevini Jugoslaviji, HSP još u Austrougarskoj itd. Ideja narodnog jedinstva je puno starija od fašizma.

    OdgovoriIzbriši
  31. Kad smo već kod cjepiva, nešto sam razmišljao ovih dana o cijepljenju. Ako znamo da se mnoga cjepiva proizvode nažalost od nevine pobačene dječice, od onih koja su obvezna za djecu u RH(link:https://hr.wikipedia.org/wiki/Uporaba_fetalnog_tkiva_u_cjepivima) pa sve do ove farse s "korona-cjepivima", onda se i velik, ogroman broj ljudi cijepi sa cjepivima u kojima su stanice pobačene djece. Štoviše, ja sam, koji sam se cijepio kao dijete od 6 godina (u starom režimu, tj. na samom kraju starog režima) našao nedavno da sam se cijepio sa cjepivom u kojem su moguće prisutne stanice iz pobačaja. Naravno, pojma nisam imao sve ove godine da sam se cijepio sa tako moralno dvojbenim cjepivom, a još manje su vjerujem moji roditelji u to već davno doba kad su me išli cijepiti. Pitam se sada, kakvu krivicu imamo mi koji smo se cijepili moralno upitnim i potpuno nemoralnim cjepivima(u kojima su stanice iz pobačaja)kao djeca a da to nismo znali, imamo li uopće krivice na sebi?! Kažnjava li dragi i Dobri Bog takve teške moralne prijestupe cijepljenja nemoralnim cjepivima? I na kraju krajeva, treba li ispovijediti grijeh cijepljenja nemoralnim cjepivima u dječjoj dobi i kako ta cjepiva utječu na nas?
    P.S. Meni je osobno odvratno koliko i to, po svemu sudeći glumljeno cijepljenje političara i ona kampanja "Misli na druge, cijepi se". Odvratno je i povraća mi se gledati one HRT-ove karikature sa onim jezivim bedževima kojima pozivaju nas obične ljude da se poklonimo Novom svjetskom poretku i da se cijepimo lažnim cjepivima sa stanicama pobačene, nevine dječice. U svakoj normalnoj državi pokretači takve antinarodne kampanje bi završili prvo na sudu, a onda i u višegodišnjem zatvoru.

    OdgovoriIzbriši
  32. Kad se molimo Bogu onda se molimo da nam oprosti grijehe znane i neznane, voljne i nevoljne.
    U ovom slučaju čini mi se da se ne radi o grijehu sa strane primatelja cijepiva, jer nitko tada nije obavijestio nas da su cijepiva rađena i od tkiva pobačene djece.
    Može tek eventualno biti grijeh propusta naših roditelja koji se nisu zanimali od čega su cijepiva napravljena, što su bespogovorno vjerovali vlastima, slično kao i većina ljudi danas (što znači da oni koji se sada cijepe imaju grijeh makar i ne znaju od čega se cijepiva sastoje, jer su se trebali o tome pitati).
    Moguće je da su i mnoge bolesti došle preko takvih cijepiva, što ne bi bilo čudno i nepravedno.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.