nedjelja, 19. rujna 2021.

Evangelion

Ako idete na neku internetsku tražilicu tražiti objašnjenje grčke riječi evangelion ili u našem jeziku evanđelje, ne ćete dobiti pravo objašnjenje pojma.
Isto će vam se dogoditi najvjerojatnije ako čitate neke slabe katehetske knjige, dobit ćete etimološko tumačenje koje je ispravno, ali to nije pojam koji je to tada značio kad se je Evanđelje zapisalo.
Dobra vijest ili radosna vijest nije pravi prijevod nego je kako rekoh etimološki.
Evangelion ili evanđelje je pojam iz razdoblja Rimskog carstva kad je glasnik rimskog cara došao u neki grad da im objavi evangelion-evanđelje.
U tom javnom proglasu on se je predstavio kao glasnik pobjedonosnog cara, nabrajaju se u evanđelju njegove pobjede nad neprijateljima te kako car ima namjeru silom osvojiti grad ako građani odbiju biti njegovi podanici.
To znači da su evanđelisti znali što znači pojam evanđelje, da je evanđelje samo jedno, ali u 4 verzije i da je Evanđelje desetljećima starije od Evanđelja koje je zapisano.
Nemamo dakle 4 evanđelja nego imamo samo jedno Evanđelje kojeg čitamo po Mateju, Marku, Luki i Ivanu, ali koje se je prije toga usmeno naviještalo diljem poznatog svijeta.
Svi oni govore o istom - o kozmičkom caru koji je pobjedio sve svoje neprijatelje i traži od svih (zato jer se ovdje radi o kozmosu, o cijelom stvorenom svijetu, o Nebu i Zemlji) podaništvo.
Kad su apostoli došli navještati Evanđelje, oni nisu dolazili kao neki protestantski misionari - evo imate zdravstvenih, duhovnih i inih problema, mi vam nudimo riješenje za vaše probleme - recite da je Gospod Isus Hristos vaš osobni spasitelj i svi problemi će vam biti riješeni, i više od toga, biti ćete spašeni.
Ne, nego su rekli im - mi smo glasnici Gospoda Isusa Hrista koji je pravi Bog i pravi čovjek, koji je pobjedio smrt, uskrsnuo, uznesao se na Nebo i slomio vlast demonsku, komu je data sva vlast na Nebu i na Zemlji, i koji uskoro dolazi suditi žive i mrtve i Njegovom carstvu ne će biti kraja.
Ako se želite spasiti od pogibli u kojoj živite, a pogibao je biti u pobuni protiv Cara - ne biti Njegovim podanikom, biti sudrugom demona, morate postati podanici Hrista, morate se krstiti i uzvjerovati u Njega, odnosno u ovo Evanđelje koje vam sad navještamo.
U ovom pravom kontekstu i značenju Evanđelja mogu se shvatiti riječi Hristove apostolima - ako vas ne prime iziđite iz grada i pred njihovim očima istresite prašinu sa svojih sandala koju ste pokupili u tom gradu koji vas je odbacio, i teško tom gradu koji je odbacio glasnike Evanđelja (jer je odbacio mogućnost da postane dragovoljni podanik Cara pa će Car nad njime demonstrirati svoju slavu i moć).
Znači apostoli su glasnici Cara i zato moraju pokazati i izvanjski da su dostojni te svoje uloge, pa zato Gospod dalje kaže - tko odbaci vas, odbacio je i Mene, tko vas prihvati, prihvatio je i Mene.
Zašto? Zato što su apostoli Njegovi glasnici.
Zato im je i rekao - ne bacajte biserje pred svinje. Jer oni su glasnici Cara nad carevima i ne doliči im da se drugačije ponašaju.
Naravno da znamo da su oni bili iznad svega ponizni i da poput sv.Pavla nisu htjeli opterećivati s materijalnim troškovima vjernike već su sami u slobodno vrijeme zarađivali za svoj kruh, ali nikad nisu rekli da nemaju pravo tražiti od vjernika, drugim riječima podanicima(robovima) Hristovim, da od njih traže s carskim pravom da ih uzdržavaju.

Mislim da je ovo potrebno, posebno u ovim vremenima, posvjestiti kršćanima koji se osjećaju nemoćnima, koji ne vide izlaza kako se suprostaviti plandemiji, koji strepe od zemaljskih vlasti, koji misle da je Crkva i Bog digao ruke od njih te da su prepušteni dolazećem Antihristu i njegovim podanicima.
Ne, ne padajmo u očaj, to nam naši neprijetelji demoni šapuću u uho i nameću beznadežne misli i iznad svega strah kojeg obožavaju kod ljudi, mi smo podanici kozmičkog Cara koji je pobijedio sve svoje neprijatelje, koji nas samo sad isprobava jesmo li dostojni biti Njegovim podanicima kad kao izgleda da je sve izgubljeno (a to što je dopustio zlo koje nam se događa, to je pravedno zbog naše nevjere, naših grijeha i nepokajanja).
Vjera je naša na ispitu, demoni, lažni prorok i antihristi su samo sredstva ispitivanja.
I plandemija je sredstvo, i glad i ratovi koji će uslijediti, i žig Zvijeri.
Još nam je i rekao da će to biti tako strašno na kraju da će se skratiti vrijeme ispitivanja, da ne bi i izabrani izgubili vjeru.
Zato ohrabrimo se i vjerujmo Evanđelju!
Gospod nas ne će ispitivati iznad naših mogućnosti, a kako rastemo u vjeri i svetosti-oboženju, tako rastu naše sposobnosti odupiranja zlu.
Bude li naša vjera popraćena usrdnom molitvom, vidjet ćemo kako nas strašni demoni slušaju kad im zapovijedamo u ime Cara u kojeg smo povjerovali.
Oni pred kojima strepe najmoćniji ljudi svijeta i koji im se pokušavaju ulagivati i odobrovoljiti ih, oni ne mogu podnijeti bilo koga tko je uistinu povjerovao u Cara, jer s takvima je Car od kojeg strepe od kad su se pobunili, a još i više od kad je svojom smrću usmrtio smrt i slomio carstvo demonsko. 

Mi nismo glasnici nekog nemoćnog cara koji traži suživot i toleranciju s ostalim vladarima, mi smo oni koji smo povjerovali u Evangelion i koji ga navještamo i ostalima koji pokazuju zanimanje, mi smo sluge kozmičkog Cara pred kojim će uskoro sva stvorenja prikloniti koljena.
I sudit ćemo sa Carem onima koji ga nisu htjeli za cara, i koji ovom svijetu izgledaju kao veliki moćnici.
Zato okuražimo se, počinju progoni kad ćemo, ako smo vjerni, Gospodu Hristu zahvaljivati što nam je dao tu čast da budemo među posljednjim svjedocima Evangeliona trpeći muke po kojima ćemo biti sve više slični sinovima Božjim.

Svakako pogledajte slijedeći video koji me je inspirao za ovaj tekst:



P.S. Ne treba niti pomišljati da je modernom čovjeku prihvatljiv pojam Evanđelja - poklonite se kozmičkom Caru ili ćete snositi vječne posljedice.
Moderni čovjek misli da je Bog, i što ima sad tamo neki drugi Bog tražiti od njega da Ga priznaje Bogom, kad će to značiti da on nije više Bog.
Moderni čovjek to smatra nepravdom.
I nema smisla objašnjavati mu da je u zabludi, jer on želi biti u zabludi da je Bog.
Druga stvar na koju želim staviti naglasak i koja je navedena u videu.
Postoji dakako osobni odnos Boga i pojedinog vjernika, ali ako vjernik ne vidi sebe kao sudionik mnoštva anđela i svetaca koji su podanici Bogu, onda takav sam sebe zavarava da je ikad imao osobni kontakt s Bogom, da je ikad molio kako treba.
Kršćanstvo nije religija individualaca, kršćanstvo nije religija budizma u kojoj se umjesto Budi moli Isusu.
Kršćanstvo je podizanje griješnika prema članstvu nebeske vojske sinova Božjih, to je nemoguće bez zajedništva s tom nebeskom vojskom, kao i bez zajedništva sa zemaljskom braćom i sestrama na istom Putu.
Drugim riječima - ne može se biti podanikom kozmičkom Caru, a ne pripadati Njegovoj Crkvi koja je Njegovo otajstveno Tijelo.


Video o tome kako je plandemija blagoslov da se otkriju naše slabosti kao kršćana, da se otkrije imamo li vjere da je Hristos pobijedio smrt, ili verbalno kažemo da vjerujemo, a ponašamo se kao da je smrt nepobijeđena:


Ispitajmo sami sebe, i ako nađemo da smo robovi straha (plandemije), brže bolje počnimo se mjenjati i moliti Gospoda da nam daruje pravu vjeru.

Vijesti iz RKC, kanadski nadbiskup zabranio je ulazak u crkvu onima koji se nisu dvaput pelcovali.
On je 'zasigurno' glasnik kozmičkog Cara koji je pobijedio smrt i koji navješta da mu se svi poklone dok imaju vremena.
Inače susjeda koja ide na mise u RKC jučer mi je govorila kako se pelcovani rimokatolici s kojima je razgovarala, kad im se kaže da su tim činom sukrivci čedomorstva, pravdaju da je to isto učinio i 'sveti otac papa'.
Netko će od rimokatolika na to odgovoriti - pa i neki vaši (pravoslavni) episkopi su se isto pelcovali, zašto ste licemjerni?
Istina, neki su se zaista pelcovali i nose veliki grijeh čedomorstva i sablazni, ali Crkva će ih kao i dosadašnjoj povijesti osuditi prije ili kasnije na nekom saboru Crkve, ili ako ga ne bude jer bude prije kraj svijeta, nebeska Crkva će ih osuditi kao javne heretike (jer ovdje se doista radi o herezi koja kaže (djelom to jest lošim primjerom) da je dozvoljeno biti sudionikom čedomorstva kad je u pitanju zdravlje (a ne radi se o zaštiti zdravlja nego o uništavanju imuniteta s tendencijom prema genetskim modifikacijama koje će zomboirati pelcovane).
Međutim RKC ne može nikako osuditi onog koji joj je temelj - rimski papa, jer je lažna dogma RKC da 'nezabludivog Hristovog zamjenika' nitko ne može suditi i osuditi, a svi mu moraju biti pokorni inače gube spasenje.
Kako može kozmički Car birati svog nezabludivog zemaljskog zamjenika koji će biti protiv Njega, koji će biti opravdanje rimokatolicima da su protiv Njega jer slijede papu kojeg je On izabrao?
Dakle takva ludost i bogohulna misao ne može imati veze sa stvarnošću, eklesiologija RKC je stoga isto tako luda i bogohulna, što se vidi po njezinim plodovima.

I sad još jedna riječ koja je izgubila prvotno značenje - obrazovanje* ili engleska riječ 'education'.
Kad neko društvo ili organizacija izgubi prvotno značenje pojma kojeg koristi kao što je to u Crkvi s Evanđeljem ili u društvu-obitelji s edukacijom, to znači da je isto društvo ili organizacija skrenula s puta na kojem je nekad bila.
Ako modernim kršćanima Evanđelje ne znači ono što je značilo evanđelistima, apostolima i kršćanskim ocima, onda su oni izgubili vezu sa Crkvom jer Crkvu su sačinjavali i sačinjavanju kršćanski oci, oni su u temeljima Crkve.
Evanđelje nije ponuda nečeg što se može prihvatiti ili odbaciti bez ikakvih posljedica, Evanđelje je proglas - obratite se jer uskoro dolazi Car koji ne će više trpjeti vašu neposlušnost i buntovnost.
Isto tako edukacija nije ono što se pod tim nudi u moderno vrijeme, evo dat ćemo vam neke opcije u spoznaji i moralu, pa vi odlučite sami što ćete prihvatiti.
U edukaciji-obrazovanju koje podrazumijeva i odgoj, i to je nerazdijeljivo, ne može postojati istovremeno naučavanje o evoluciji i vjeronauk koji naučava o Bogu Svedržitelju, jer su to dvije međusobno kontradiktorne nauke, ne može postojati u istom obrazovanju građanski odgoj koji u duhu lažne tolerancije naučava svakakve perverzije i da istovremeno u istom obrazovanju postoji vjeronauk koji iste učenike naučava kršćanskom moralu po kojem su perverzije smrtni grijeh koji vodi u vječnu propast.
Edukacija je prema definiciji u Britanici (da netko ne pomisli da je ova definicija samo kod Engleza, ovo je definicija koja važi u svim rasama, religijima i jezicima, ovo je dakle ono što je Bog ugradio u čovjeka, i kad god se ljudi protiv tog naravnog pobune, znak je da će biti leleka nakon toga jer ljudi idu protiv naravnog zakona kojeg je Bog dao) povezana s poslušnošću to jest s discipliniranjem, učenici moraju biti poslušni učiteljima koji imaju pravo upotrijebiti i fizičku silu kažnjavanja ako su im učenici neposlušni.
Drugim riječima ako svjesno ne žele primiti znanje i moralne vrijednosti kojima ih uče, zato Biblija obvezuje roditelje da primjenjuju batine prema neposlušnoj djeci, a u krajnjem slučaju neposlušnosti traži da se takva djeca kamenuju - što zvuči grozno za moderne uši koje su navikli da su djeca mali bogovi koje roditelji moraju slušati, zato je i osmišljen pojam dječje pravobraniteljice koja treba tužiti i osuditi roditelje ako nisu dovoljno poslušni svojoj djeci.
Slijepi su oni koji ne vide ili ne žele vidjeti da naše zapadno-liberalno društvo u mnogo slučajeva doslovno naučava i čini suprotno od onog što je Bog zapovijedio, koji iako se zovu kršćanima, smatraju da treba Božju biblijsku objavu prilagoditi novim vremenima, da bi čak trebalo cenzurirati i "ispraviti" Bibliju i predanje.

Vratimo se na učitelje.
Budući da učitelji promiču moralne i ine vrijednosti, onda je ludost da kršćanski roditelji dragovoljno daju djecu na edukaciju nekršćanskim učiteljima - školama.
To je kao danak u krvi kad su Turci otimali kršćansku djecu i od njih radili janjičare.
I u tome je bila zamka tzv. besplatnog i obvezatnog školstva koje su gotovo sve liberalne države Europe nametnule u 19.st.
U suštini nema razlike između takvog školstva i pelcovanja, i jedno i drugo se nameće kao obvezno, i jedno i drugo je besplatno da bi se lakše nametnulo (ali nije ustvari besplatno jer se plaća kroz poreze).
Neki roditelji koji ne zaslužuju to biti, bili su više nego zadovoljni da je država putem besplatnih škola preuzela ono što su oni morali raditi - obrazovati svoju djecu (dok sreći im nije bilo kraja kad je škola hranila njihovu djecu "besplatnom marendom", pa im je djelomično i ta briga o svojoj djeci pala s vrata).
To što će njihova djeca izgubiti vjeru u školi, nije ih se ticalo, jer i oni su već izgubili vjeru.
Nisu međutim računali da će gubitkom vjere djeca izgubiti i poštovanje prema njima, te da se ne će o njima brinuti u stare dane, jer ih je moderni ateistički odgoj naučio da budu egoistični i hedonistični.

Nešto slično o tome, ali s naglaskom o biblijsko-patrijahalnoj obvezi muža da bude pravedni gospodar nad ženom, govori i blogu poznati P.Helland:


Nema nam spasenja ako ne shvatimo da smo bili u pobuni protiv Boga te da se prema mudrosti o kojoj govori Gospod Hristos u Evanđelju ne promijenimo.
Mudri kralj kad sazna da mu dolazi u susret moćni car daleko moćniji od njega, će, dok je car još daleko, poslati glasnike nudeći mir i pokoravanje caru.
Da, teško je vjerovati da je to pred nama ako smo griješnici, ako smo zavoljeli strasti i grijeh, ako smo sluge Sotonine, makar vidjeli da i zvijezde padaju na Zemlju kako je prorečeno u Evangelionu.
Okorjeli griješnici će do posljednjeg trenutka uvjeravati sebe da nema razloga za strah od Cara.
Osobno svakom od nas Adamovih potomaka Car dolazi nakon smrti nakon koje je kasno za slanje glasnika ili posrednika Caru, nitko tko je nedostojan ne će osobno moći stajati pred Carem kad se Car objavi u slavi, zato je nakon smrti kasno i nemoguće dragovoljno prihvatiti Cara.
Međutim, dolazi vrijeme, pred nama je, kad će se Car pokazati svim stvorenjima u slavi i sa svom vojskom nebeskom, baš onako kako su apostoli navještali u Evangelionu.

Najnovija vijest - 'nezabludivi Hristov vikar' zapovijedio je da nema ulaza u njegovu državu bez plandemijske propusnice.
Prethodno je slično odredio za ulazak na njegovu misu u Slovačkoj, međutim kako bi onda 'misio' pred polupraznim gledalištem, a što njegova poniznost ne može dozvoliti, dopušteno je i nepelcovanima koji ipak jesu pelcovani s papizmom.

Postoje znakovi da je pelcovanje s ovom vakcinom nešto poput antipričešća ili pričešćivanje sa Sotonom (znači da je u tom slučaju izvršen veliki sotonistički obred prilikom pripremanja krvi živog fetusa koji se nalazi u vakcini - nije važno što je to u maloj količini u vakcini).
Poslušajte ovo jer je vrlo važno za vaše spasenje, poslušajte svjedočenje grčkog jeromonaha koji je zažalio i koji se je pokajao zbog pelcovanja:


Zašto je uzimanje vakcine teški grijeh?
Zašto nema opravdanja - nismo znali ili samo smo slijedili ono isto što su učinili neki naši vjerski poglavari?
Zato što je gotovo svaki tobož neupućeni u narav ove vakcine imao vremena i mogućnosti da se o njoj raspita, ali nije htio.
Da je samo molio Boga da mu rasvijetli um u spoznaji o čemu se tu radi, Bog bi mu to učinio.
Ali kako rekoh nisu imali dobre volje, nisu htjeli znati jer su znali da ako se suprostave uzimanju vakcine da će biti ostracizirani od društva ili su se nekršćanski bojali smrti iako su čuli za Evangelion, da je Hristos pobijedio smrt.
Da, bojati se smrti je grijeh, jer to podrazumijeva nevjeru da je smrt pobijeđena.
Međutim, iako je to teški grijeh, opraštanje i pokajanje je isto moguće, samo koliko se njih na isto odluče poput tog grčkog jeromonaha?




* Sama riječ obraz-ovanje govori nam da netko nekog formira, stvara mu 'obraz'. I to je po božanskom-naravnom zakonu pravo i obveza roditelja prema djeci, prvenstveno oca jer on je otac familije, on izravno odgovara Bogu ako je zakazao u stvaranju obraza na Božju sliku kod svoje djece.
Naravno, mnogim muškarcima odgovara trenutno stanje feminizma, jer su sami sebe uvjerili da onda više nemaju odgovornosti i to im paše zbog njihove nemuževnosti, lijenosti, oportunizma i konformizma.
Niti jedan ljudski zakon ne može poništiti zakon kojeg je dao Svedržitelj, tako se niti jedan otac ne će moći opravdati da nije dao obraz svojem djetetu jer su ga onemogućavali zakoni, škola, mediji, ljubavnice, utakmice, pametni telefoni i dječja pravobraniteljica.
Samom činjenicom da postoji nešto u svim zapadnim državama što se zove dječjom pravobraniteljicom, znak je da je zapad u ratu s Bogom, da ne vjeruje u Evangelion i misli da će proći nekažnjeno od kozmičkog Cara koji uskoro dolazi.
Zapad je već i dosad bio kažnjen demografskom katastrofom i invazijom muhamedanaca koji barem u pogledu obrazovanja, patrijahalizma i odgovornosti poštuju naravni zakon.

Broj komentara: 5:

  1. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/sto-je-sve-utjecajni-kardinal-dozivio-za-posjeta-jugoslaviji-68-zg-nadbiskupija-ga-bojkotirala-on-zestoko-kritizirao-dio-klera-koji-se-vezao-uz-ndh-6923424

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ništa novo pod kapom nebeskom.
      Vatikan je dugo vodio i vodi i dalje na ovom području politiku jugoslavenstva i ekumenizma, samo to mnogim hrvatskim papistima ne ide u glavu, kako to njihov "sveti otac" može od njih tražiti da budu vjerni srpskom kralju ili jugoslavenskom komunističkom diktatoru, a da one koji su za nacionalnu slobodu smatra izdajnicima.
      Izdajnicima koga? Umjetnog naroda i države koju je Vatikan s masonima stvarao i podržava?

      Izbriši
    2. Iz tog članka:
      "Nakon što mu je jedan mladi hrvatski svećenik uputio kritiku zbog odlaska u komunističku zemlju i rekao da su zbog tog poteza nezadovoljni različiti “hrvatski krugovi”, (kardinal op.Emil)Tisserant mu je oštro odgovorio da se treba sramiti svaki svećenik koji tako misli te da bi hrvatski svećenici trebali “zahvaliti Bogu što je na čelu njihove domovine takva ličnost kao što je Tito”"

      Tako isto kad je Woytila u Zagrebu na hipodromskoj misi dok je još trajao rat rekao - Sava utječe u Dunav, to jest da se tako i Hrvatska treba orijentirati, misleći dakako prema Srbiji, hrvatski rimokatolici su se pravili da ne čuju.
      Uglavnom ovako stvari stoje.
      Hrvati rimokatolici ne poznavajući povijest vlastitog naroda i Rima, čvrsto vjeruju kako trebaju biti vjerni Rimu jer se Rim brine za hrvatske katolike, i da bez podrške Rima Hrvati ne mogu postojati kao narod i imati državu.
      A Rim (Vatikan) već dva stoljeća vodi istočnu politiku u kojoj nije predviđeno postojanje hrvatske države, već se preko ilirizma-jugoslavenstva želi stvoriti balkanska država južnih Slavena u kojoj će dominantni biti Srbi (jer su Bugare izbacili kao južne Slavene koji ulaze u tu novu državu) i u kojoj će popuštanjem prema Srbima omekšati pravoslavne tako da uđu s Rimom u ekumenističko kolo u kojem misle da će biti glavni budući je rimokatolika puno više u svijetu nego pravoslavnih.
      U tom svjetlu treba tumačiti i poljubac u ruku sadašnjeg patrijarha SPC Porfirija Bergogliju (dok još nije bio patrijarh), jer oba vide koristi od ekumenizma.
      Kako su judeomasonski krugovi isto zainteresirani za ekumenizam u kojem vide začetak jedne svjetske religije nužne za postojanje antihristovskog novog svjetskog poretka, tako su zajedno s Vatikanom, kao i silama Antante radili na razbijanju Austro-Ugarske i stvaranju Jugoslavije.
      Masoni su davno umreženi u Vatikanu, Rotshieldsi su pomogli da Vatikan ne bankrotira u 19.st.
      Naivni su kao hlebinci oni hrvatski rimokatolici koji to ne vide ili se nadaju da je ovo sada samo privremeno s Bergogliom, a kad dođe pravi papa onda će sve biti u redu.
      I ne vide da se jedna te ista politika vodi u Vatikanu prema nama barem dva stoljeća.
      I ono najvažnije što je važnije od nacionalne sudbine - rimski patrijarh-papa je heretik, apostat koji sve koji ga slijede vodi u apostaziju već tisuću godina.
      Narodi ne postoje u vječnosti, a ako netko misli da će njegov narod profitirati ako slijedi apostatu, izgubit će se i taj narod, ali i duša takvog 'trgovca'.

      Izbriši
    3. I nije čudno da takve članke piše "hrvatski" povjesničar Klasić.
      Znači hrvatski orjunaš koji sramotno za hrvatsku državu biva od iste plaćen da naučava projugoslavensku verziju povijesti na hrvatskom sveučilištu, i koji je najvjerojatnije ateist s komunističkim obiteljskim pedigreom, piše članak u kojem pokušava uvjeriti hrvatske rimokatolike da moraju napustiti domoljublje, jer Vatikan vodi projugoslavensku politiku.
      I ne laže pri tome, to su stvarne povijesne činjenice.
      Dok pak iste povijesne činjenice ja tumačim hrvatskim rimokatolicima tako da ne napuštaju svoje nacionaolno biće, da ne postanu izdajnici kao Klasić, i da na temelju toga sami izvuku zaključak što onda činiti s Vatikanom.

      Izbriši
    4. A sad pogledajmo kako pravi hrvatski povjesničar gleda na razdoblje prije i oko šestosiječanske diktature:
      https://youtu.be/ikTd0YcRwYI

      Ovdje sam saznao da je i Stjepan Radić pregovarao s Italijom odnosno s Musolinijem oko riješavanja hrvatskog pitanja.
      Ipak, jugohrvatskoj verziji povijesti nije bilo oportuno taj podatak iznositi jer je S.Radić umro kao žrtva-mučenik, pa ako bi se to obznanilo onda se ne bi moglo ekskluzivno optuživati A.Pavelića da je izdajnik jer je pregovarao s Musolinijem.
      Kad velikosrbi pregovaraju sa predstavnicima sila osovine, to je razumljivo i dopušteno u naraciji službene hrvatske historiografije.
      Kad su komunistički partizani pregovorili s njemačkom komandom u Zagrebu oko zajedničke borbe protiv angloameričkog iskrcavanja u Dalmaciji, onda je to isto dopušteno jer je to bilo u cilju stvaranja jugoslavenske komunističke države.
      Samo je veliko i nedopustivo zlo ako je netko s hrvatske strane pregovarao s istima s kojima su ovi pregovarali, zato što je tome bio cilj hrvatska država.
      To je ustvari za takve povjesničare pravo metafizičko zlo, zato Klasić kao ateist se poziva na vatikanskog kardinala ne bi li nekako poručio hrvatskim rimokatolicima da budu poslušni Vatikanu tako da podupru ponovno stvaranje neke nove jugoslavije.
      Eto takva povijest je službena u "hrvatskoj" erhazijskoj državi.

      Inače i Tomislav Jonjić iznosi da je Vatikan stajao iza projekta stvaranja Jugoslavije, o čemu sam gore pisao.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.