utorak, 7. rujna 2021.

Mudri kao zmije, krotki kao golubovi

To nam je poručio naš Gospod Hristos, takvi da budemo.
Čitao sam knjigu o starcu Kleopi iz Rumunjske koji je umro koncem 20.st. i koji je pod ovom temom rekao da je zmija mudra ili lukava po tome što uvijek i prvenstveno čuva glavu.
Tijelo naniže može stradati ili biti odsječeno, ali glava treba biti sačuvana.
Što je to onda naša glava koju treba pod svaku cijenu sačuvati, žrtvujući sve drugo radi glave?
Naša vjera, djelatna i ona koja nas čini djecom Božjom koja poslušno vrše Božje zapovijedi.
Što pak može biti tijelo kojeg se može žrtvovati radi vjere?
Kako napisah sve ostalo, ali to mogu biti i same svete tajne i božanska Liturgija ako su oni nedolični, ili još gore ako negiraju samu vjeru, ako se od vjernika očekuje da stave brnjice u hramu Božjem, ako svećenik na sebe isto stavlja brnjicu dok vodi najveću svetu tajnu, ili kad svojim djelima implicira da se smrt i bolest nalazi u Tijelu i Krvi Hristovoj pa traži dezinfinciranje pričesne žličice ili uporabu jednokratnih plastičnih žličica.
Bolje nam je dakle ostati bez nedjeljne Liturgije i svetih tajni ako ćemo zbog horora koji se negdje tamo događa izgubiti vjeru.
A što znači božanski savjet da budemo krotki kao golubovi?
Da i kad vidimo grozotu pustoši tamo gdje ne bi smjela biti, ne zamrzimo kler koji je izdao vjeru, da se molimo još žarče za njih, da im kažemo ono što nas tišti bez vike i u velikoj smirenosti i poniznosti.
Sve više će nam trebati takva mudrost i takva krotost kako se približava vrijeme Antihrista i katakombne Crkve.
Pogledajte ovaj video (ima engleske titlove kad se govori na grčkom) u kojem su vjernici bili u šoku kad je u jednom ženskom manastiru u Kanadi, u kojem dolaze i laici na Liturgije, episkop zabranio laicima pričešćivanje.
Nije nikakva tajna da su mnogi klerici usko povezani s onima na vlasti koji sprovode plandemiju.
Prije ili kasnije doći ćemo u situaciju biranja - hoćemo li sačuvati glavu-vjeru, ili ćemo prihvatiti duhovnu smrt slijedeći savjete ili naloge lažnih pastira Hristovog stada bojeći se zamjeranja ili neke žrtve koju bi trebali podnijeti radi sačuvanja vjere.


Židovski konvertit brat Augustin prenio je izjavu sv.Grgura Palamasa:
"Šutnja klera je ateizam".
Ako šute oni koji trebaju štititi stado od opasnosti i alarmirati stado kad je opasnost pred vratima, onda oni nemaju vjere, onda su oni ateisti.

Ovo je vezano s temom, jer grčki kler je pretežito šutio ili odobravao plandemiju.
Netko će reć - oni šute jer ih ionako ne bi narod poslušao kad bi ih pozvali na neposlušnost vlastima.
Slažem se, ali onda je konačno došlo vrijeme da se prizna činjenica da Grčka nije pravoslavna država (kao ni RH rimokatolička), i da se izbaci taj balast s Hristove lađe koji joj ne pripada.
Međutim mnogi u kleru ne žele pogledati u tu istinu, nego se prave da imaju veliko stado kako bi bolje trgovali s nekršćanskom državom za svoj status.
Čemu recimo služi ponavljanje laži da u RH ima 80% ili 90% rimokatolika kad svi znamo da ne bi prošao referendum o zabrani pobačaja, nego se tu laže radi bolje startne pozicije u trgovanju s nekršćanskom državom i to najčešće radi osobne materijalne i statusne koristi klera.
Tako, dok se sve države polako ili možda već ubrzano utapaju u jednu svjetsku antihristovsku, mnoge mjesne Crkve žive od državnih proračuna.
Kako može neka mjesna Crkva živiti od državnog proračuna države koja promiče perverzije i antikršćanstvo?
S dolaskom brnjica došlo je vrijeme da padnu neke druge maske.


Usput, danas je blog prešao 400.000 pregleda posjetitelja.

Nizozemska planira preuzeti poljoprivredno zemljište od sadašnjih vlasnika, bilo kupnjom bilo eksproprijacijom, kako bi tada proizvodnja hrane bila "ekološka".
Pod time podrazumijevaju da se više stoka ne uzgaja i ne drži tobož radi puštanja vjetrova koji uzrokuju "klimatske promjene", "meso" će se proizvoditi od kukaca, ali temeljna ideja je da se želi stvoriti sustav potpune kontrole kakav nije bio ni u komunizmu, žele napraviti novu i još goru verziju komunizma.

U Izraelu je snimljen film  (mislim da je ipak snimljen u Holywoodu, ali to je jedno te isto) u kojem se sa simpatijom prikazuju teroristi koji su planirali ubiti milijune Nijemaca nakon rata puštanjem otrova u vodovode, ali koji to nisu uspjeli budući su ih Britanci preduhitrili, ali su uspjeli otrovati neke ratne njemačke zarobljenike s otrovanim kruhom.
Dakle nakon nizanke filmova o "holokaustu" slijedi logičan nastavak serije - osveta nad Nijemcima i ostalim gojima.
Ne znam ni za jedan drugi narod koji teroriste koji planiraju otrovati pripadnike nekog drugog naroda drži junacima i onima koje treba naslijedovati.
Netko će reć - zar nije Bog zapovijedio herem - ljuto uništenje kanaanskih naroda, koja je onda razlika?
U tome što je to zapovijedio Bog koji je dobro znao sotonističku zloću tih naroda, dok sadašnji židovi ne vjeruju u Boga, oni su od sebe kao naroda učinili boga koji je pravedan i kad ubija sve redom u nekom narodu zato što taj narod nije htio biti njihovim robom.
I u tome što se Bog vodi vrhunskim dobrom u vječnosti za sve ljude dobre volje bez obzira na podrijetlo, dok se ovaj zemaljski bog vodi s idejom kako sebi učiniti raj zemaljski, a drugima pakao zemaljski.

Vezano uz nerede u Cetinju prošlog tjedna poslušajmo što ima reći Vuk Drašković (voditelj iz BiH se je uživio u ulogu policijskog isljednika) :


Nešto što je važnije, o.Spiridon o religiji Antihrista:




Broj komentara: 26:

  1. "Kako može neka mjesna Crkva živiti od državnog proračuna države koja promiče perverzije i antikršćanstvo?"

    Emile, prestanite vrijeđati gospodičnu Brnabić i SPC.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Inače ovog brišem, ali neka ovaj post ostane.
      Sve vlade u Europi, uz rijetke iznimke, promiču sodomizam, perverzije i pobačaj, drugim riječima antikršćanske su i antipatrijahalne.
      Niti Hrvatska niti Srbija nisu izuzetak.
      Nažalost, muhamedanske države sa šerijatskim pravom više liče na kršćanske države od ovih zapadnih.
      Roosh to precizno ilustrira na videu kojeg sam prethodno priložio.

      Izbriši
  2. https://svetosavlje.org/arhimandrit-rafail-karelin-o-korona-virusu/?pismo=lat

    Neposlušnost ne predstavlja podvig vere, već samozadovoljstvo koje u ovom slučaju nanosi štetu ne samo sebi, već u velikoj meri i drugim ljudima. Zato ne treba ni u rečima, ni u mislima osuđivati one koji prihvataju mere predostrožnosti, da se ne biste zarazili ni sami, niti zarazili druge.

    Je li arhimandrit RAFAIL Karelin u zajedništvu Crkve ili nije?

    P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slijepa poslušnost je negacija poslušnosti.
      Ako je nekog toliko strah plandemije, onda neka ne ide u crkvu ako misli da se tamo može zaraziti.
      Ovdje se pak radi o poslušnosti ne prema nekim klericima, nego prema tvorcima plandemije, vjerojatno najveće urote elite protiv čovječanstva u dosadašnjoj ljudskoj povijesti.
      Navodite arhimandrita Karelina, kao da ja ne mogu navesti autoritete koji stoje na suprotnom stajalištu.
      Po pitanju plandemije se stvarno događa podijela i to pitanje se ne može staviti pod tepih.

      Izbriši
  3. "Navodite arhimandrita Karelina, kao da ja ne mogu navesti autoritete koji stoje na suprotnom stajalištu."

    Ja sam pitao je li on u zajedništvu Crkve? On ili oni na suprotnom stajalištu? Tko će to prosuditi? Emil? Je li bi Emil kao laik trebao slušati ili prosuđivati? Što je to gordost? ...

    P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, ponoviti ću, kad kler pristane na agendu plandemije te obveže vjernike da u crkvi nose brnjice ili da se prišešćuju jednokratnim plastičnim i dezinfinciranim žličicama, onda se gotovo radi o apostaziji pa je slijepa poslušnost takvima skoro jednaka idolopoklonstvu.
      Koliko puta su dosad pravoslavni bili neposlušni klericima koju su zastranili i uvijek su na kraju bili pohvaljeni od Crkve jer nisu bili slijepo poslušni hereticima i apostatima?
      Ili zar će pravoslavni postati kao rimokatolici slijepo poslušni kleru?
      Nema to veze s gordošću nego se radi o obrani pravoslavlja.
      I kako navedoh, ima mnogo klerika u Crkvi, a neke sam od njih stavljao na blog, koji imaju isti stav - da se na Liturgije na kojima se radi plandemijski cirkus ne bi smjelo odlaziti.

      Izbriši
    2. Apropos zajedništva arhimandrita Karenjina sa Crkvom, ne radi se samo o njemu, nego o mnogima koji su popustili pred agendom plandemije (možda zbog osobnog straha, možda zbog neupućenposti, možda zbog sekularizma).
      Iskreno govoreći nisam ni čitao onaj tekst, a ako je rekao da bi trebali vjernici nositi brnjice u crkvi onda je i on jedan od takvih koje će u budućnosti Crkva morati prosuditi, zasad su svi takvi u Crkvi.

      Izbriši
    3. Arhimandrit Karelin, a ne Karenjin - greška pri pisanju.

      Izbriši
    4. Citat arhimandrita Karelina o temi:
      "Vi imate pravo izbora: možete odlaziti u hramove gde ćete najpotpunije biti uključeni u bogosluženje, gde se nećete kolebati sumnjama, gde se po formi i sadržaju čuva crkveno predanje."

      Dakle arhimandrit je odgovorio vjerniku na pitanje da ima pravo odlaziti na Liturgije gdje se nisu uvele plandemijske mjere, ali isto kaže da ne smije sumnjati da blagodati više nema gdje su se uvele plandemijske mjere.
      Takođe dodaje da je ovo samo pitanje ikonomije, da su ove mjere samo privremene i razumne s obzirom na opasnost zaraze (a nisu razumne jer se brnjicama ne može nikako otkloniti ulazak u usta navodnih sićušnih patogena koje šire zarazu, nego su brnjice donesene da se čovječanstvo i figurativno pokaže kao roblje elite).
      Što znači da je arhimandrit naivno povjerovao vladama kako će se sve nakon izvjesnog vremena vratiti na staro.
      Nema više toga, necijepljeni dobijaju otkaze, prijeti im se zabranom kupovine, negdje i oduzimanjem djece.
      Stoga mogu zaključiti da je u dobroj volji arhimandrit Karelin naivno povjerovao lažima koji dolaze iz vrha agende plandemije.

      Izbriši
  4. Kao što znamo, motiv nekih hrvatskih rimokatolika da podupru osnivanje HPC je etnofiletistički (kao što i sa strane mjesnih Crkvi ima mnogo etnofiletizma i to je razlog velikim problemima).
    Koliko mi je poznato takvi su u manjini, pogotovo među klerom.
    Jure Krišto je laik i jedan je od takvih.
    Većina očito slušaju Vatikan i znaju, barem intuitivno, istočnu vatikansku politiku (koja je starija od drugog vatikanskog koncila) da se popuštanjem prema SPC dođe do RPC.
    Stepinac je bio očito takav kako si napisao, samo ja ne vidim kakve to može imati veze s naukom RKC, jer ako je RKC protiv "shizmatičkih" Crkvi zbog toga što su oni za nju shizmatici, onda bi jednako tako trebala biti i protiv SPC.
    Dakle ne radi se o doktrinalnim razlozima, nego o politici i strategiji RKC prema Balkanu i općenito istočnoj Europi.
    Ne znam u detalje stavove Stepinca, možda je on bio za onu stariju politiku Vatikana prije istočne ekumenističke (jer je cilj te istočne politike pridobiti pravoslavce za ekumenizam to jest da dođu u nekakvo stanje slično grkokatolicima) kad je RKC zahtijevala od rimokatoličkih vladara da zabrane pravoslavne Crkve ili da se zabrani pravoslavnima uspostava crkvene hijerarhije (kako je sve do Napoleona bilo zabranjeno pravoslavcima u Dalmaciji postavljanje episkopa).
    NDH je međutim brzo odustala od ideje katoličenja pravoslavnih, možda se u tome razočarao.
    Međutim svakom tko imalo pozna povijesni razvoj Hrvatske mora biti svjestan da hrvatska država, ako ne će biti samo do ondje gdje dopire pogled s vrha tornja zagrebačke katedrale, ne može biti eksluzivno rimokatolička, ako će biti u sadašnjim granicama mora biti i pravoslavna, a ako će uključivati Bosnu i Hercegovinu da mora biti i muhamedanska.
    Ako je pak Stepinac htio da NDH bude ekskluzivno rimokatolička, onda je bio politički slijepac koji promovira katastrofalnu i autodestruktivnu politiku.
    Ako je pak bio protiv HPC, a čitao sam da je zamjerio poglavniku što je s većim državnim častima primio patrijarha HPC nego njega (što je bilo normalno jer patrijarh ima veće časti nego nadbiskup), a za ponovno vraćanje SPC, onda je bio tipičan visoki klerik RKC koji provodi istočnu vatikansku politiku.

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo jedan video u kojem Višnja Pavelić priča o odnosu Crkve i države u NDH:https://www.youtube.com/watch?v=k4gBJXfRRiY
    Dakle, po njoj, vrh Katoličke Crkve u Hrvata je tada bio jugoslavenski nastrojen(što je djelomično istina, tj. istina je da su prihvatili stvaranje jugoslavenske države SHS 1918.), a Stepinac i Crkva nisu voljeli Pavelića. Ja vjerujem da ga zbilja nisu voljeli, ali glavni razlog je bio vjerojatno to što je Pavelić NDH ustrojio kao katoličko-islamsku državu, a kasnije je stvorio i HPC, dok je Crkva htjela da Hrvatska bude samo i isključivo (službeno) katolička država, a ne to što su "svi" oni bili Jugoslaveni. Povezano s tim, vjerujem da je ipak zbilja bio plan za napraviti katoličku federaciju u Istočnoj Europi. Vjerojatno je da ga i neki nisu voljeli zbog politike zločina prema manjinama ( takav je primjerice bio zagrebački kanonik Lončar). Također, tada masonerije u Vatikanu nije bilo, papa Pio XII. bio je tipični konzervativni papa u čijem se djelovanju (kao pravog pape) nije vidio potpis nikakve masonske lože, za razliku od masonskog sluge, "pape" Pavla VI. o čijem susretu sa Titom govori V. Pavelić.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vjerujem da je itko tada u Rimu vjerovao da će se vratiti vrijeme srednjovjekovnih rimokatoličkih država koje su Rimu bile poslušne, čiji vladari su bili papini vazali.
      Sigurno su znali da je poglavnik Pavelić u mlađim danima razmišljao i pisao o prelasku na pravoslavlje zbog protalijanske politike RKC (poznati riječki pravaš Erazmo Barčić je to učinio), znali su da ima simpatije prema muhamedancima među kojima je odrastao u Bosni, tako da nisu imali iluzije da će NDH im biti slijepo poslušna.
      Ista stvar bi bila i sa ostalim rimokatoličkim narodima srednje Europe, malo tko je u tim narodima vjerovao u srednjovjekovni papizam, nego su redom kako nisu bili zadovoljni s nečim u RKC, napuštali je ili bilo samo njezini formalni članovi.
      Ili idemo primjerom to ilustrirati.
      Pripadnici ustaške emigracije bili su većinom rimokatolici, dakle to su bili ljudi koji su bili spremni život dat u borbi.
      Koliko bi njih odustalo od te borbe da je recimo Vatikan osudio ustaški pokret te da podržava ideju rimokatoličke Jugoslavije?
      Vjerojatno nitko.
      Kao što bi bilo da je papa pozvao pripadnike Katoličke akcije da idu u borbu za srednjovjekovnu rimokatoličku državu.
      Tako da fantazirati o nekoj renesansi rimokatolištva i papizma na tragu srednjovjekovlja je doista bilo i onda fantazija kao i sada.
      S time da je takva situacija sa svim "rimokatoličkim" narodima Europe.

      Izbriši
  6. I inače, zašto bi se Hrvatska u sadašnjim granicama morala definirati i kao pravoslavna država? Srba ima u današnjoj RH 4%, i žive raspršeni u malim sredinama od Dalmacije do Srijema, i to su većinom starci. Hrvatska se treba samo i jedino definirati kao katolička hrvatska zemlja, Hrvata rimokatolika i grkokatolika, na teritoriju današnje RH, bivše HRHB i dijela Boke kotorske. Ustvari, HRHB i Boka kotorska se ne moraju nužno ni pripojiti Hrvatskoj, dovoljno je da se stvori u BiH Treći entitet na područjima koja su ionako naseljena Hrvatima-katolicima(zap. Hercegovina, srednja Bosna, dio Bosanske Posavine i iz FBiH i iz RS)a da se u Crnoj Gori da posebna državna zasštita i pomoć od hrvatske države tamošnjim Hrvatima. Mislim da je plan Banovine Hrvatske i plan Banovine Srbije bio odličan za stvaranje mira u Kraljevini Jugoslaviji, jer se tada Muslimani i Crnogorci još nisu nacionalno konsolidirali, a Hrvati i Srbi bi dobili nacionalno kompaktne zemlje, s tim da bi za nas najbolja bila Banovina Hrvatska sa linijom Subotica-Brčko-Sarajevo-Mostar-Dubrovnik-Herceg Novi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, ali onda se isto tako RH ne može identificirati kao rimokatolička država.
      Referendum o pitanju RH kao rimokatoličke države (poslušne papi ...) pokazao bi ti zorno kako si totalno promašio u ideji stvaranja srednjoeuropske katoličke države-federacije.

      Izbriši
    2. Slažete se sa čim? Ne razumijem zašto se RH ne bi mogla identificirati kao katolička država. Gc

      Izbriši
    3. Ogovorih ti - ono što ti želiš da RH bude, država u kojoj je službena religija RKC, ne prolazi jamačno na referendumu.
      Pitanje je da li bi za to bilo 1/10 glasača RH, a kamoli da bi bila većina.
      K tome u ovom slučaju to bi trebalo biti znatno više o 1/2, jer ako pola i malo više stanovništva želi rimokatoličku državu, a ostali ne, takva država se raspada ili ide u građanski rat.

      Izbriši
    4. Kao da bi se takvo što trebalo odlučivati na referendumu... trebalo bi se jednostavno proglasiti RH zemljom u kojoj je službena vjera katoličanstvo, i točka, na način kao što je to bilo u Ekvadoru Gabriela Garcia Morene ili Dolfussovoj Austriji. S druge strane, vjerujem da npr. i u Srbiji ima pravoslavaca koji žele da Srbija postane službeno pravoslavna zemlja, a i u tom slučaju je pitanje koliko bi birača na eventualnom referendumu u Srbiji odlučilo da Srbija bude pravoslavna država. Dodamo li uz to višenacionalnu i viševjersku Vojvodinu i muslimanski Sandžak, onda je još veće pitanje bi li i u Srbiji bar 1/10 stanovništva prihvatila da živi u pravoslavnoj državi. Grešni carinik

      Izbriši
  7. https://hercegbosna.org/forum/povijest/kako-je-nastala-banovina-hrvatska-t19507.html?start=0 Pogledati drugu kartu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Da, poznato mi je to.
    Vjerojatno je i njegova odluka da se bori na strani Srbije u prvom veleratu motivirana s tom idejom konverzije južnih Slavena u RKC.
    Mislim da nije takva ideja odjedanput njemu sinula, nego da je i Vatikan upućivao signale da bi to bilo poželjno.

    OdgovoriIzbriši
  9. Stepinac bi kao vjerni papist uvijek korigirao svoju politiku prema politici Rima.
    Pretpostavljam da je u početku rata bila neodlučnost Vatikana kako se ponašati prema NDH koja je u početka zacrtala ideju rimokatoličke države.
    Međutim nisu bili naivni pa da su vjerovali da se pod silama Osovine stvara blok rimokatoličkih država koje će biti poslušne Rimu kao što je to bilo u srednjem vijeku (o tome sanja Griješni carinik).
    Zato nisu ni priznali NDH iako se je Stepinac za to zalagao (dakle on je od jugoslavenske orijentacije 30-tih godina prešao na hrvatsku poziciju i zato se je uzaludno trudio nagovoriti Rim na priznanje).
    Od RKC biskupa se može očekivati da šalju privatna pisma rimskom papi s ciljem da se promijeni politika Rima, ali ako Rim odluči da će sprovoditi neku politiku, svi biskupi onda sprovode tu politiku.
    Tako ne mislim da je nekim čudom Stepinac živ da ne bi sprovodio politiku Rimu prema SPC, ta on bi zaustavio svoju kanonizaciju ako to Rim zatraži.

    OdgovoriIzbriši
  10. Sve što si napisao može biti istina za Draškovića.
    Ovdje je meni pak bio zanimljiv zato što brani Crnu Gore od velesrpstva i koje se manifestira kroz SPC.
    Ima li još takvih javnih osoba u Srbiji koji vide da se SPC ne bavi sa carstvom nebeskim nego "srpskim svetom"?
    U Bujici sam gledao snimku pri ustoličenju Joanikija u Cetinju na kojem se vidi da su popovi na kraju zapjevali meni nepoznatu pjesmu, a pretpostavljam da je iz balkanskog rata - "Kad se vojska na Kosovo spusti".
    SPC evidentno kao i koncem 80-tih priprema teren za novi rat.
    Netko je skovao uzrečicu - najprije dođu popovi, onda topovi, na kraju lopovi.

    OdgovoriIzbriši
  11. Gledaj Stribor, sve što je Drašković govorio o EU i NATO ja ne vjerujem.
    Stavio sam ga na blog i ponavljam to još jednom, zato što jasno kaže da je SPC vođena etnofiletizmom, i što kaže da je i sam srpski narod to prihvatio te da očekuje stvaranje Velike Srbije.
    Njemu je jedina nada da se to prekine NATO pakt i EU, ali to je više nego slaba i jadna nada.

    OdgovoriIzbriši
  12. U pravu si, samo jedan etnofiletizam je napadacki drugi je obrambeni. Rijesenje je da nestanu sve nacionalne mjesne Crkve koje su pocele onda kad su Bugari dobili prvi patrijahat uz povijesnih pet koji nisu bili nacionalni. Bilo mi je zaista cudno kad su Crnogorci na barikadama pjevali neke partizanske pjesme, ocito takvi ne mogu biti vjernici. A sto cemo onda s mnostvom Rusa koji se smatraju pravoslavnima i velicaju boljsevicku Crvenu armiju? Ocito se tu radi o prikrivenom etnofiletizmu koji smatra da je opravdano slaviti bogoborce ako je to u nacionalnom interesu.

    OdgovoriIzbriši
  13. Nacelno ne mogu niti ja, ali znam da nakon ovladavanja srpskim svetom u Crnoj gori, slijedi isto u BiH i RH, a to onda znaci ponavljanje velikosrpske agresije od pred 30 godina.

    OdgovoriIzbriši
  14. Slažem se, samo dodajem da Vučićeva ekipa, a mislim da je tome slična i srpska oporba, trguje i s EU-NATO i s Rusijom istovremeno, pa tko više da, ili još bolje da daju oboje, a ovi ostanu tobož neutralni.
    Apropos takve trgovine, nedavno sam čitao kako su sile Antante bombardirali Atenu (s mora) u prvom svjetskom ratu zato što je grčki kralj htio da Grčka bude neutralna u tom ratu.
    Priča o dobroj i zloj strani u veleratovima je čista propaganda laži koja i dan danas prolazi jer se moć sila na vlasti temelji i na laži da su oni sile dobra.

    OdgovoriIzbriši
  15. Da bude stvar još gora (ili bolja kako za koga), Rusija je lažna oporba novom svjetsku poretku, svi sukobi s EU-NATO-SAD su kontrolirani i često fingirani. Rusija ide samo s drugom brzinom u antihristovsko cartvo pa se nekima čini da mu je oporba.
    Najveća boljka pravoslavlja je etnofiletizam, a baš zbog toga RPC nije dosljedno osudila sergijanizam i ekumenizam, odnosno boljševizam i shodno tome Crvenu armiju i crvenu petokraku.
    Ali ja vjerujem u Božju porovidnost, sve ove nedaće Bog dopušta da se očistimo od osobnih grijeha i zabluda, kao i onih kolektivnih.
    Vjernik tako u Srbiji će s pravom osuđivati komunizam, Tita i crvenu petokraku, ali će zbog "viših" razloga tolerirati to kod Rusa.
    Neki u RH će podržavati Crnogorce koji pjevaju partizanske pjesme i koji se čak deklariraju kao antife, zbog "viših" razloga suprostavljanja velikosrpskom imperijalizmu.
    Takvi "viši" razlozi nas mogu koštati vjere i spasenja.
    Zato vjerujem da će se sukobi, nedaće, ratovi i gladi povećavati s Božjim dopuštenjem ne bi li vjernici progledali da su bludili s "višim" interesima.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.