ponedjeljak, 18. travnja 2022.

U Strastnom tjednu o strasti bluda

Najprije o video predavanju koje me je inspiriralo za temu.



“Prirodno planiranje obitelji” to jest izbjegavanje spolnih odnosa tijekom plodnih dana kad postoji “opasnost” od začeća, smatra se dozvoljenim ili preporučenim načinom spolnog života u rimokatoličkim brakovima.
Iako nema suštinske razlike u korištenju kondoma ili izbacivanjem sjemena izvan rodnice, to se smatra dozvoljenim. Valjda zato što je jasno iz Biblije kako ovo drugo Bog smatra velikim zlom pa je tako usmrtio Onana koji se je takvim metodom služio.
Međutim spolni odnosi su strogo zabranjeni tijekom menstruacije, trudnoće pa i tijekom perioda dojenja djece (to je tradicionalni nauk Crkve, tako piše u Bibliji, tako su naučavali kršćanski oci, ali ne bih se iznenadio da sadašnja RKC koja sodomitima poručuju - mi vas ne osuđujemo kao grješnike, kaže svojim vjernicima da nije grijeh imati spolne odnose za to vrijeme).
Zato što se u tom razdoblju ne može dogoditi začeće, pa je jasno da je spolnost dozvoljena samo u razdoblju kad se začeće može dogoditi.
Kao što znamo, grijeh se rađa u srcu, u volji, u želji, a želja Onana i onih koji izbjegavaju spolne odnose u vrijeme plodnosti, je ista - spriječiti začeće novog ljudskog bića.
Nažalost i neki pravoslavni svećenici preporučuju to isto, čak se i pozivaju na licemjerni nauk RKC koji je formalno donešen kroz dvije papinske enciklike prve i druge polovine 20.st. usprkos jasnom protivljenju nauku kršćanskih otaca.

Kao što možemo slušati u gornjem izlaganju, kršćanski oci su smatrali dopuštenim spolne odnose u braku samo kad je spolna želja bila praćena željom za začećem djece.
Sv.Pavao pak kaže da se supružnici trebaju prepuštati jedan drugom u spolnosti, ali to ne znači da u tom slučaju mogu koristiti trikove protiv začeća.
Jer onda se stvarno radi o bludu ili kako neki kršćanski oci kažu - muž onda svoju ženu pretvara u prostitutku.

Zašto je strast prema spolnom sladostradošću zla, pogotovo ako nije praćena željom za začećem?
Zato što svaka strast, a pogotovo ova odvaja ljudsko srce od Boga i onda ga odvodi u druge strasti i grijehe.
Bludnik kaže u svom srcu - imam pravo na ovaj užitak i nitko, pa ni Bog mi ga ne može uskratiti.
I tako zatvarajući vrata Bogu ili izbacujući Svetog Duha iz hrama svojeg tijela, širom se otvara za čovjekoubojicu od početka i oca laži.
Dakako da to nema veze s pravom bračnom ljubavi ako se unaprijed planira užitak bez mogućnosti začeća.
Svaka prava ljubav ima izvor u Bogu koji je Ljubav, a ovdje se svjesno zatvaraju vrata Bogu, pa su priče o nekoj velikoj ljubavi koja se tada događa samozavaravanje supružnika (a da se ne govori o onima koji nisu u braku).

Također, evidentno je da i kad se djeca rađaju i začmu s pravom ljubavlju, sam spolni čin začeća čini ih ranjivim na napade Sotone, te da to ima veze s naslijeđivanjem posljedica Adamovog i Evinog grijeha.
Zato je i Bog utjelovljenjen u utrobi Bogorodice i Vječnodjevice na nespolan način tako da je i djevičanstvo Marije sačuvano i za vrijeme začeća i za vrijeme rođenja.
A mogao se je, zato što je Svemogući, utjeloviti u trenutku spolnog čina (samo razmišljanje o tome kršćaninu mora izazvati nelagodu).
To nam jasno govori da Bog dopušta i blagoslivlja spolni čin kad se radi o želji supružnika da im se začme dijete, ali to nam isto govori kako bi se bez Adamovog pada ljudi razmnožavali bez bludne strasti i tako ne bi postajali robovi Sotone, i koji se zbog toga moraju u vodi krštenja ponovno (nespolno) roditi, tog ropstva osloboditi, i onda do kraja života boriti da ponovno ili zauvijek ne padnu u prethodno stanje ropstva starog čovjeka začetog spolnim putem.

Kao što znate danas započinje Veliki Tjedan ili Strastni Tjedan (strast ustvari na staroslavenskom jeziku znači patnju i trpljenje, i kad se malo bolje razmisli svaka strast pa i navedena bludna je u suštini patnja i robovanje Nepomjaniku) i dobro je poslušati  o.Gorana o tome:


Veliki Tjedan je konačni obračun našega Gospoda Isusa Hrista s našim najvećim neprijateljem koji nas preko bludne strasti uvelike hvata u svoju mrežu zla.
Nepomjanik je pobjeđen s Hristovom smrću i uskrsnućem, na nama je da se pridružimo tom pobjedonosnom hodu našeg Spasitelja s našim malim križem.

P.S.
O.Goran je već objavio meditaciju o Velikom Utorku.


U poruci za Veliku Srijedu o.Goran se dotiče i nečeg o čemu i ja pišem, o nadi nekih pravoslavnih Grka, Rusa i Srba da će se Gospod Hristos boriti za njihove zemaljske ciljeve, Grci da ponovno osvoje Carigrad, Rusi Ukrajinu i za dolazak ruskog cara, Srbi da vrate u svoju vlast Kosovo (vjerojatno i šire) te očekuju da će se to događati u ovim apokaliptičnim vremenima prema nekim, po mojem sudu, problematičnim proročanstvima.
Zaboravljaju kako je Juda izdao Gospoda Hrista između ostalog zato što je u Njemu očekivao, kao i mnogi ondašnji židovi, zemaljskog cara koji će obnoviti židovsko zemaljsko carstvo, i onda su razočarani vikali na kraju "raspni Ga, raspni" ili su ga izdali za 30 srebrnjaka.
Pazimo, jako pazimo, da ne krenemo tim putem propasti trgujući zlato za blato, mjenjajući nebesko carstvo za zemaljskim.
Na kraju objašnjava zašto je samoubojstvo neoprostiv grijeh - zato što samoubojica ne želi oproštenje, da ga želi onda ne bi ga niti počinio.
Juda Iškariotski je zažalio svoju izdaju, bacio je 30 srebrnjaka sinedristima natrag, i pao u očaj, odbijajući pokajanje i traženje oproštaja od Hrista koji svakom oprašta svaki grijeh ako to iskreno zatraži.
Zato se je i utjelovio, otišao na križ i uskrsnuo - da uništi djela đavolska.
Ali ako netko ne želi ili ne podnosi Spasitelja, bit će mu kako želi.


Sad nešto o ponavljanoj temi bloga kako je RKC uzrok sekularizma i na kraju nihilizma Zapada o čemu je odlično govorio o.Serafim Rose.
Hrvatski demokršćanski političar i član rimokatoličke masonolike organizacije "Opus Dei", Stjepo Bartulica izjavio je to isto ovdje.
Naravno, on smatra sekularizam kao nešto pozitivno, kao što o istom razmišlja i svaki mason.
Evo citata:

Katolička crkva je zapravo doprinijela sekularnosti u zapadnim kulturama. Za razliku od drugih civilizacija, gdje se religija jako miješa i u građanske zakone pa se te zemlje teško nose sa zahtjevima moderne demokracije, naša zapadna kultura je imala drugi tijek. Sekularnost kao takva je dobra stvar. Ja govorim često o sekularizmu, koji želi isključiti svako navođenje religije ili ono što mi baštinimo kao kršćanska civilizacija. Zašto bih ja morao glumiti nešto što nisam u javnom prostoru? Ne sramim se toga.
I kako je za Veliku Srijedu (zato kršćani poste svaku srijedu) tema Judina izdaja, onda možemo povezati ovu izjavu Bartulice - RKC je svojim djelovanjem izdala Gospoda Hrista čim je počeo rimski papa zauzimati mjesto Gospoda Hrista na Zemlji, pravdajući da je on "samo" Njegov ovlašteni zamjenik dok se Gospod drugi put ne vrati u slavi (u RKC valjda razmišljaju, ako ozbiljno vjeruju u ono što ispovijedaju, kako će onda netko poput Bergoglia kao zamjenika Hristova dati izvješće i vratiti natrag vlast na Zemlji Hristu koji će doći na oblacima i sa svom nebeskom vojskom anđela i svetaca - koja bi to tek lakrdija bila, možda bi tražili od tih Nebesnika potvrdu o cijepljenju protiv ove čudne gripe kao što je Bergoglio to tražio od svoje švicarske garde). 
Nikakvo čudo da je onda iz te čudne i naopake teologije niknuo na kraju sekularizam i nihilizam,  na kraju krajeva niknuti će i Antihrist.

U nekim dijelovima Ukrajine pod okupacijom ruske vojske vraćaju se kipovi Lenjina.
Prigodna spoznaja za dan Velike Srijede.
Kako mogu dakle neki ruski i ini pravoslavci zajedno biti s poklonicima crvenog Sotone?
Nikako, sami sebe zavaravaju da su pravoslavni, a stavili su ispred Gospoda Hrista neke čudne zemaljske etnofiletističke ciljeve u kojima se slažu s boljševicima, i ne videći tako da idu stopama Jude Iškariotskog.







3 komentara:

  1. Licemjerje nema granice.
    Što se i vidi u onom novom "hramu" u Moskvi gdje su u istom prostoru ikone svetaca, simboli kršćanstva i simboli boljševizma.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tko jede sa stabla spoznaje dobra i zla, umire!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne nužno, koliko mi je poznato, po tumačenju kršćanskih otaca Bog bi kasnije, da nije Adam prekršio Njegovu zapovijed, dao Adamu jesti plodove s tog stabla. Bog je Adama odgajao u Raju, i kao što malo dijete jede samo mliječnu hranu, a kasnije jede tvrđu hranu, tako bi Adam s vremenom dobio i tu "jaču hranu".
      Plod sa stabla spoznaje dobra i zla, ma kakav bio, nije bio otrov (Bog nije stvorio otrove, jer sve što je stvorio je bilo dobro, ništa što je Bog stvorio nije imalo vbeze sa smrću kad ni sama smrt tada nije postojala), nego je Adamov neposluh i nepriznavanje grijeha prekinulo njegovu vezu s Bogom, a to je smrt kad je Bog Svedržeći i Životodavac.
      I nije samo Adam postao tako smrtan, sva stvorena tvar koja je stvorena da služi Adamu je postala smrtna-entropična.
      Zato sv.Pavao piše kako i sva tvar stenje pod okovima smrti.
      Zato je Gospod Isus Hristos svojim uskrsnućem pobijedio Smrt, i tako oslobodivši ne samo Adama i njegove potomke od vlasti Smrti, nego i svu stvorenu tvar.
      Novo Nebo i nova Zemlja tako nastaju, Hristovo uskrsnuće je kozmičkog značenja, štoviše može se reći da je važnije od samog prethodnog stvaranja, jer u tom stvaranju Smrt je bila potencijalna, ovisila je o slobodnoj volji Adama, a sad je više nema u novom stvaranju po Uskrsu.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.