ponedjeljak, 23. prosinca 2019.

Samokontrola i odsebljenje

Samokontrola nije sama po sebi cilj.
Cilj je ono što piše apostol sv.Pavao - 'ne živim više ja, nego Hrist u meni'.
To znači da je Pavao, prije toga cilja za kojim je trčao životnu trku, pobijedio sam sebe to jest svoje strasti, 'odsebio se je' kako piše jedan duhovnik.
Vrlo je loše kad se netko javno predstavlja vjernikom, bavi se apologetikom ili misionarenjem ili slično, a još nije niti postigao samokontrolu, a kamoli da je svladao strasti ili da je dostigao slijedeći stupanj kad kroz njega progovara i vodi ga Duh Sveti kao kod sv.Pavla i ostalih svetaca koji su postigli cilj kršćanskog života.
To onda daje krivu sliku o Crkvi i Bogu onima koji još nemaju dar vjere, a može sablazniti one koji imaju slabu vjeru. 
Moram sad pogledati u sebe i zatražiti oprost od svih kojih sam možda sablaznio sa svojim pisanjem.
I to vjernike i nevjernike, ako sam bio prema njima nepotrebno grub, svadljiv, podrugljiv, ne primjemčiv za njihove argumente i bez suosjećanja s njima.

Ovo sam započeo pisati s nakanom da upozorim čitatelje da se ne daju uvući u kolo onih koji u javnim internetskim debatama brane pravoslavlje, a pri tom ne mogu sebe kontrolirati, nego se rugaju i govore pogrdno o svojim oponentima.
Ne, nije to slično sv.Nikoli koji je udario šakom heretika Arija na saboru u Nikeji, jer to on nije učinio da bi se proslavio ili uzdigao nad Arijem.
Međutim oni koji se izruguju oponentima pravoslavlja, ne čine to radi obrane pravoslavlja, nego da se oholo uzdignu nad svojim protivnikom.
To me je posebno pogodilo zbog toga što sam cijenio neke od takvih, jer su načitani, jer su mi otvorili dotad nepoznat nauk Crkve o nestvorenim Božjim energijama itd.
Svaki vjernik bi trebao, ako mu je to moguće, imati svojeg duhovnika-starca, kojemu daje poslušnost, i koji bi trebao tada reći - ohladi se i prekini s debatiranjem jer ti škodi, jer potiče tvoj ego, a druge dovodi u sablazan.
Tek tada bi se moglo testirati jesu li ti razvikani internetski misionari pravoslavlja stvarno istinski pravoslavci, ili koriste pravoslavlje za svoju promociju ili zaradu.

Mnogi kršćanski oci i sveci branili su istinu vjere pred carevima i u sukobljavanju s onima koji su branili poganstvo.
Potpuno sam uvjeren da nisu mrzili svoje oponente, nisu im se rugali, nisu ih prekidali u izlaganju (što bi ih ipso facto obezvrijedilo pred carem koji bi ih kaznio zbog nedozvoljenog uličarskog ponašanja), već su se najvjerojatnije za njih i za njihovo spasenje molili.
Sv.Makarije je u egipatskoj pustinji naišao na ljudsku lubanju iz koje je čuo ljudski glas.
Bio je to poganski vrač (njegova duša) koji je bio u Paklu-Hadu i molio ga je da se moli za njega, jer nije nikad ni čuo u svom životu za Radosnu vijest.
I sv.Makarije se je molio isto kao što je sv.Grgur Dvojeslov-Dijalogist i rimski papa u suzama molio za dušu poganskog rimskog cara Trajana kad je saznao da je ovaj jednom učinio plemenito i dobro djelo (po tom svecu rimokatolici daju tzv. grgurovske mise za pokojnike).
Takvi moraju biti oni koji ispovijedaju Simbol vjere, moraju moliti za svoje neprijatelje, za sve one kojih Božja providnost nanese na njihov put.
Tako se trebaju i kršćani moliti za one s druge strane koji ne vjeruju, ili su postali heretici i raskolnici.
Tako će steći samokontrolu, ne će sablazniti one koji vjere nemaju, nego će ih privući svojom molitvom, riječima i djelima Gospodu Hristu, a sebe će ujedno odsebiti i spasiti.



Hristos se rodi!





P.S. Rimski apostat Franjo poručio je za Božić kako kršćanstvo (kao kultura i društvena zajednica) više ne postoji, te da su rimokatolici koji ne prihvaćaju promjene (to da kršćanstvo više ne postoji, a stvara se carstvo Antihrista) i koji se ne žele tome prilagoditi i promjeniti, duševno neuravnoteženi.
Vijest iz Francuske - zabranjene božićne jaslice na javnim mjestima. 
Ako se ne prilagodite tim epohalnim promjenama kako kaže nezabludivi Franjo, onda se nemojte čuditi da zbog rigidnosti i neuravnoteženosti završite na prisilnom 'psiho liječenju'. A lijepo vas je upozorio da ne budete takvi.

Rimokatolici - otvorite oči i ne ponavljajte kao papagaji - vrata Paklena ne će RKC nadvladati, jer ovaj 'nezabludivi' govori paklenskim jezikom!

A sad nešto što daje odgovor na pitanje - tko je ukrao Božić. 
Svakako pogledajte film na poveznici - "Dreaming of a Jewish Christmas".
'Judi' dakle sad otvoreno priznaju da su hotimično sekularizirali i komercijalizirali Božić, i time ga, po njihovim riječima, vratili tamo kamo pripada, u poganstvo, u saturnalije, dok ga je 'zločesta Crkva ukrala' pred 17 stoljeća.
'Slučajno' se je u filmu našao jedan rimokatolički svećenik koji ih potpuno podržava.
Božić po tome više nije blagdan rođenja utjelovljenog Boga koji je došao skršiti djela đavolska i donijeti spasenje ljudima, nego blagdan bratstva ljudi kojima Bog ne treba dok grade novu babilonsku kulu i očekuju čovjeka bezakonja kao svog cara. 

Broj komentara: 16:

  1. Pa zar pontifeks Franjo nije rekao isto što i ti stalno govoriš, tj. da nema više tzv. kršćanskog svijeta (ono što Englezi zovu "Christendom")? Samo je konstatirao neke stvari.

    Miro

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To bi se i moglo tako protumačiti kad ne bi on u istom govoru kritizirao one koji se ne prilagođavaju novom vrlom svijetu te ih nazvao neuravnoteženima.
      S druge strane znamo kako baš on godinama propagira sve nastranosti protukršćanskog svijeta, tako da njegov govor znači afirmaciju protukršćanstva kao nečeg dobrog.
      Ako kršćani nostalgično gledaju prema vremenima kršćanskog carstva, on kaže - baš je dobro što tog carstva više nema, ne budite psihići koji se novom carstvu ne će prilagoditi.
      Ili ako smo stariji mogli bismo njegov govor prispodobiti onoj pop-pjesmi Z.Čolića - glavo luda, sve se mjenja ...

      Izbriši
    2. Evo jednog duhovitog komentara na govor 'nezabludivog':
      "In other words : "I wish you a rigid Christmas, and an imbalanced New Year."
      Has he suggested yet that traditional Catholics are a basketful of deplorables ?"

      Ovu posljednju rečenicu treba shvatiti kao aluziju na izjavu H.Clinton koja je sve one koji ne prihvaćaju promjene (sodomizam ...) nazvala "košarom jadnika".

      Izbriši
  2. "Svetački" i pokajnički govor i potom o "apostati" Franji. Ne možeš pobjeći od opsesivno-kompulzivnog sindroma. Što tebe briga za Franju??? Uživaj u "ljepotama" novo otkrivenog pravoslavlja. Meni patrijarh Irinej i ostala bratija uopće ne padnu na pamet. Mozak se sam filtrira da ne dobijem PTSP.

    Krešo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jednom ćeš shvatit da zbog tvojeg dobra ukazujem na rimskog apostatu.
      Ljubiti bližnjeg ne znači zanijekati istinu.
      Baš suprotno.
      A ako se je navedeni apostat uvrijedio s mojim tekstom, neka se javi bez tvojeg odvjetništva i neka odgovori zašto se kršćani moraju prilagoditi vrlom novom svijetu, a ne biti 'rigidni i neuravnoteženi'.

      Izbriši
    2. Emile, u pravu si glede otpadnika Jorgea, i većine onoga što se naziva KC, ali čovjek ti je dao dobar komentar. Ti kao bugarski (a de facto srpski) grkoiztočnjak uopće se ne bi trebao stalno vraćati na tu heretičku spodobu. Tvoje neprestano vraćanje je dokaz da si više "protestni katolik" nego "pravoslavac". Pravom grkoiztočnjaku bi Jorge bio bitan koliko i lanjski snijeg.

      Izbriši
    3. Zanimljivo da komentiraš tekst napisan pred 4 godine.
      Ima i novijih nepodopština kod Jorgea.
      Zašto pišem često o RKC i skandalima oko iste?
      Zato što želim da se rimokatolici spasu, a ne mogu se spasiti ako ostanu u babilonskoj bludnici, zato hvala Bogu na Jorgeu jer bi bez njega mnogi mislili kako pravoslavci samo drže do nekih nevažnih stvari, a da se u suštini Crkva(pravoslavna) ne razlikuje od RKC (i primijeti da RKC smatra Crkvu (pravoslavnu) sestrinskom Crkvom koja ima punoću apostolskog naslijeđa i valjane svete tajne - sakramente, dok Crkva ne smatra da je RKC njoj sestrinska niti da ima valjane sakramente).
      Bitna je razlika što je samo jedna od njih Tijelo Hristovo, a sigurno nije ona koja sad i već formalno podržava sodomizam.
      Druga bitna razlika vezana s prvom što je Glava Crkvi Hrist, a glava RKC je rimski papa, na riječima je i tu tobož Bogočovjek, a kako rimokatolici ne znaju što je volja Bogočovjeka, to se je rimski biskup proglasio Njegovim nezabludivim zamjenikom koji službeno mjenja Bogočovjeka u RKC.
      Znači eklesiologija Crkve i RKC su suprotne, Crkva je imala niz heretičkih patrijarha, konačno svi rimski patrijarsi su već tisuću godina anatemizirani heretici i raskolnici, i onda ih se jednostavno riješava anatemom.
      RKC ne može nikako smijeniti i anatemizirati rimskog biskupa-papu, jer je on po temeljnoj dogmi RKC stijena na kojoj stoji RKC, on je nezabludivi zamjenik (anti)Hristov.

      Izbriši
    4. Ne znam kako to da sam naletio na stari tekst ali nebitno. Nedosljedan si. Pišeš o valjanim sakramentima, a sam si se (dvaput?) krstio prelazeći u PC. Kako to kad je tvoje krštenje bilo valjano?
      Osim toga, napadaš RKC kao da bi to bila ova "Bergoglijeva crkva", a sam si u pravoslavne otišao iz sedevakantizma. To dokazuje da ti i dalje napadaš ne RKC nego isto ono što si napadao kao sedevakantist. Zašto? Zar zato što se tako ističeš pred pravoslavcima, a sam nisi vjerovao da su pape oni koje napadaš i da je Crkva ono što sad napadaš?

      Izbriši
    5. Ne iznosim svoje mišljenje, nego je nauk Crkve da su svi sakramenti kod heretika i shizmatika nevaljani.
      Zbog zablude ekumenizma koja kola kod mnogi mjesnih Crkvi, ne krste se više rimokatolici kad prijeđu u Pravoslavlje, a trebali bi.
      Ima niz slučajeva u SAD kad rimokatolici traže da ih se krsti, a svećenici i episkopi im to ne udovoljavaju nego ih primaju samo s miropomazanjem-krizmom, jer žele i dalje s RKC jalovo ekumenizirati.
      To ide na dušu tih svećenika i episkopa i za to će odgovarati Bogočovjeku na Strašnom sudu, a vjernik je opravdan kao da se je krstio, jer je imao volju i želju se krstiti.
      Drugo na što ti odgovaram.
      Nemam razloga niti imam motiv isticati se pred pravoslavcima. Samo isticanje je znak oholosti-gordosti i veliki je grijeh koji vode u druge grijehe i strasti.
      Moj blog više je usmjeren prema rimokatolicima nego prema pravoslavnima, jer želim da čim više rimokatolika se spasu.
      Pravoslavni već imaju svoje duhovnike koji daleko nadilaze mene i moje znanje, a još više u duhovnom iskustvu.
      Apropos sedevakantizma i onih koji vjeruju da je papa Franjo na čelu RKC.
      Prvi imaju prednost ili imaju više oči otvorene i dublje promišljaju jer je nemoguće i apsurdno tvrditi da je primjerice papa Franjo nezabludivi zamjenik Hristov kad cijeli svijet vidi da je apostat i heretik.
      Tako oni, među kojima sam bio desetak godina, zaključe kako je stolica rimskog pape prazna.
      Međutim svako dublje istraživanje povijesti dovodi do zaključka kako je stolica prazna puno duže od sazivanja Drugog vatikanskog koncila RKC, tako da oni koji imaju ljubavi prema Istini na kraju zaključe da je stolica prazna od 1054.g.
      Ovi pak koji usprkos svim apostazijama i gotovo neskrivenom sotonizmu ostaju u zajednici s apostatskim rimskim papama, čine to prvenstveno zbog toga ili što su i sami apostate pa recimo ne vide nikakav teološki problem ako se blagoslivljaju parovi sodomita, ili grdno boluju od oholosti pa ne žele sebi priznati da su bili zavedeni u laži kako je RKC prava Crkva Hristova, ili je ta oholost bila povezani s njihovim precima pa si kažu - ako je moj dida bio rimokatolik, onda ću to i ja biti, ne ću izdati svoje pretke (i ne vide da se možda preci mogu opravdati je nisu znali da su u Rimu heretički rimski pape, a sad je to bjelodano).
      Ima onih u koje i ti spadaš, pa misliš da je sve u redu ako se ide u istočni obred, među unijate, čak neki unijati u Ukrajini kažu da za njih ne vrijedi vatikanski dokument koji daje pravo sodomitskim parovima na blagoslov u RKC.
      Ali vi ste u zajedništvu s apostatom iz Rima, i vidite da je apostat i ne želite prekinuti duhovno zajedništvo s njim, prema tome dijelite sudbinu s njim apostazije.
      Nažalost ima rimokatolika koji javno govore - ako je RKC falša Crkva, ako činjenice dokazuju kako rimski biskupi nisu nezabludivi zamjenici Hristovi, onda ću potpuno odbaciti Crkvu i Bogočovjeka.
      To je pak najveća oholost, jer takvi ljudi imaju tako veliko mišljenje o sebi, da kad postanu svjesni da su bili u zabludi, onda se posve okreću protiv Istine.
      Konačno ima i onih koji su otvoreni za Istinu (Istina se ne boji povijesnih činjenica), i hitaju nakon šokova iz Rima u prvu obližnju pravoslavnu crkvu i traže savjet kako se mogu spasiti i ući u Crkvu izvan koje nema spasenja.
      Nadam se, i molim se Hristu i Bogorodici, da ćeš se i ti ubrojite u takve.

      Izbriši
  3. Kad netko živi u doba kršćanskog Carstva, a ne u stvarnosti, misli da su danas ljudi informatički nepismeni i ne znaju engleski jezik. Kad se probudi iz sna vidi da je potpuno sam jer ljudi ne vole lažljive tipove.

    https://zenit.org/articles/pope-tells-curia-we-need-to-initiate-processes-and-not-just-occupy-spaces/

    Ne pratim što se događa u Srbija Landu, nešto povremeno mi se omakne slušanjem i čitanjem, ali film u kojem ti živiš je zbilja bez premca u osebujnosti.

    Krešo

    OdgovoriIzbriši
  4. "'Judi' dakle sad otvoreno priznaju da su hotimično sekularizirali i komercijalizirali Božić, i time ga, po njihovim riječima, vratili tamo kamo pripada, u poganstvo, u saturnalije, dok ga je 'zločesta Crkva ukrala' pred 17 stoljeća."
    Zanimljivo, još otprije su mi sve te popularne "božićne" pjesme koje to u biti nisu(kao npr. White Christmas, jer se u njima ne spominje Isus) bile sumnjive, baš kao i svi ti silni božićni ukrasi i tzv. Djed Božićnjak, a sad je to sve dobilo širu sliku, barem kod mene. Sad shvaćam zašto toliki globalisti "promoviraju" Božić, tj. njihovu sliku Božića koji nije kršćanski Božić: znaju da se milijuni kršćana neće tek tako odreći Božića i prihvatiti neku pravu globalističku manifestaciju u zamjenu za Božić, kao tzv. Praznik rada ili Noć vještica, koju inače prihvaćaju lako ateisti i nekršćani pa su onda odlučili preoblikovati Božić u neki noahidski festival "mira, ljubavi i bratstva", bez Boga. I naravno, cionisti ih u tome obilno podržavaju.
    P.S. Ova djeca iz Rumunjske (iz videa gore) su pronašla istinsku sreću, takvu jednu čistu i neokaljanu, koja nema nikakve veze ni sa "vilenjacima", "Djedom Mrazom",skupim darovima i sličnim novim izmišljotinama Novog usr*nog poretka, oni jednostavno žele slaviti Krista i uživati u Božiću, nešto što našem narodu u cjelini nažalost nedostaje i to jako puno. Daj Bože da i mi koji smo stariji imamo takvu vjeru, djetinju vjeru poput tih malih Rumunja. Sretan Božić Emile od katolika-sedevakantista, uz želju da se vratite Jednoj i Svetoj Crkvi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Daj Bože da i mi koji smo stariji imamo takvu vjeru, djetinju vjeru poput tih malih"

      Vrlo jednostavno se to postigne, Grešni Cariniče. Nemoj biti prčevit.

      Krešo

      Izbriši
    2. Takodjer i tebi neka Bozic dadne obilje blagodati!
      O povratku u Crkvu - to je tema ovog bloga od pocetka.

      Izbriši
    3. Ono su bili andjeli iz Rumunjske :)
      Ganutljivo do suza.

      Izbriši
    4. Emile, je li ti hladno na barikadama u Crnoj Gori?

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.