nedjelja, 29. prosinca 2019.

Na barikadama

Jedan ostrašćeni rimokatolik koji je na ovom blogu nekad češće nego autor bloga, u nekoliko navrata pisao je kratke komentara insinuirajući da ja, kao pravoslavac, moram biti na strani srpskog etnofiletizma (makar sam Hrvat) u slučaju zakona kojeg je usvojila Crna Gora glede vlasništva crkvenih objekata koja su nekad (prije 1918.g) pripadali crnogorskoj državi.
Nekoliko komentara sam brisao, ali sam na kraju ostavio ovog:
"Emile, je li ti hladno na barikadama u Crnoj Gori?"
Dakle, insinuira kako se ja borim za interese SPC kojoj se evidentno taj zakon ne sviđa.
Pa eto povoda da još jednom iznesem svoje mišljenje po pitanju etnofiletizma u pravoslavlju.

Možemo kao uvod pogledati dva videa:


D(Drago, Carlos ili možda sada Dragan) Pilsel je čovjek koji po religioznim pitanjima ne bi smio ništa govoriti, jer njemu je religija bila samo sredstvo za uspon na društveno-političku scenu (a taj uspon i nije bio sjajan).
Ovdje je pak rekao istinu, papizam tj. Vatikan će uvijek podržavati najjače mjesne Crkve u pravoslavlju, prvenstveno carigradski patrijahat, zatim Ruski, a onda samim time i SPC, tako da je prilično neupućen politički vrh Crne Gore ako misli da ima podršku RKC za traženje autokefalnosti CPC (cilj te dugoročne politike Vatikana je da ga priznaju sve pravoslavne mjesne Crkve, prvenstveno najveća RPC, a put prema RPC ide preko SPC - tako Vatikan misli).
Srpski nacionalisti moraju sad pregristi jezik i priču o uroti Vatikana protiv Srbije, dok se neformalno zahvaljuju tom 'vjekovnom neprijatelju' što im pomaže u očuvanju srpstva Crne Gore.
Isto tako i u slučaju kanonizacije Stepinca.
Budimo na čistu, u oba ova dva slučaja se ne radi o borbi za Carstvo Nebesko, nego za carstvo zemaljsko, točnije za ideju da od Trsta do Bugarske nema povijesnih i državotvornih naroda osim srpskog, te da je velika nepravda nanešena Srbiji zato što nije uzela ratni plijen od prvog svjetskog rata i kojeg sada više nema (tako se i čuju optužbe protiv Karađorđevića što su umjesto Velike Srbije obećane u Londonu zajedno s Velikom Italijom, išli na stvaranje Jugoslavije).
I dok je Hrvatska bila stvarno na poraženoj strani u tom ratu, Crna Gora nije, ali je doživjela sličnu sudbinu, pometena je sa svjetske pozornice (zabranjen je povratak crnogorskog kralja), ukinuta je CPC, i umjesto nje nastavila je živjeti SPC na tim područjem.



Većina će reći - SPC je starija mjesna Crkva pa nije to ništa čudno,
Međutim to nije istina.
Sve mjesne Crkve koje imaju nacionalno ime nastale su u 19.st. (1833.g. prva je bila Grčka PC) ili 20.st (SPC s tim naslovom dobio je tomosom carigradskog patrijarha jugoslavenski kralj Karađorđević u ime novostvorene SHS države, i stvarno stoji primjedba zašto ta nova mjesna Crkva nije dobila ime novostvorene države, a ne ime jednog naroda, a time se i dobija implicitno odgovor na pitanje kako se država CG može upletati u pitanja Crkve, jer je posve jasno da niti jedna mjesna Crkva s nacionalnim imenom nije nastala bez pritiska nacionalne države, pa ako je to mogao Karađorđević, zašto to ne bi mogao Đukanović, a ustvari ne bi smio niti jedan niti drugi).
Dotad su mjesne Crkve, pa i one najvećeg stupnja samostalnosti, autokefalne Crkve, imali nazive po gradovima u kojima su bila njihova sjedišta.  
I to je srž problema koji nije samo politički, nego dogmatski, jer etnofiltizam je hereza koja je uzrokovala krvave međusobne ratove među balkanskim pravoslavcima već u drugoj polovini 19.st.
Etnofiletizam je idolopoklonstvo idolu naroda.
Kao što vidimo, etnofiletizam i dalje ključa, mnogim pravoslavcima na Balkanu važnija je sudbina njihove nacionalne zemaljske države od njihovog spasenja, to jest Carstva Nebeskog.
Napravit će i pakt s Vatikanom ako misle da će njihova nacionalna država i ideja imati koristi od toga (a Vatikan je uvijek spreman za trgovinu i diplomaciju).
Tako da dajem odgovor 'vjernom papisti' koji prati blog:
- nisam na barikadi niti u Crnoj Gori, niti u Hrvatskoj,
- niti se previše uzbuđujem zbog nacionalnih napetosti u susjedstvu i kod nas,
- ne vidim da je niti jedna država u svijetu kršćanska, pa bi nepostojeći kršćanski car mogao biti u simfoniji sa Crkvom tako da bude vlasnik crkvi i ostalih nekretnina,
- moja jedina barikada je prema onima koji ratuju protiv mene i mojeg spasenja, a nisu ni od krvi ni od mesa, već su privremeni upravljači podnebesja i Zemlje,
- volio bih kad bi se sve mjesne Crkve oslobodile etnofiletizma i kad bi opet dobile imena po svojim sjedištima.

Usput, na onom drugom videu dat je pregled autokefalnih Crkvi koje je objavljen u Ateni 1855.g. uz odobrenje Carigradske patrijaršije, u kojem je vidljivo da se na sedmom mjestu nalazi Karlovačka (Srijemski Karlovci) koja nije imala nacionalno ime i bila je nadležna za naša područja koja su bila u sklopu Austro-Ugarske, a samim time i zemalja hrvatske krune koji su toj državi pripadali (sedam godina prije tog popisa patrijarh Karlovačke patrijaršije Rajičić ustoličio je hrvatskog bana Jelačića u Zagrebu).
Nešto tako slično bi bilo dobro rješenje za buduća vremena.

23 komentara:

  1. - volio bih kad bi se sve mjesne Crkve oslobodile etnofiletizma i kad bi opet dobile imena po svojim sjedištima.

    Sretan Božić Emile! Ti bi, pišeš, volio. E pa ne može. Nije slučajno da se etnofiletizam stoglave aždaje pravoslavlja očituje već u imenima tih njihovih 'crkava'. I kopka to tebe što se vidi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sretan Božić i tebi Dizmo!

      Naravno da me kopka kad o tome pišem.
      Imamo dakle neke etnofiletizmom ostrašćene pravoslavce, a na drugoj ili ustvari istoj strani, rimokatolike koji su vjeru, umjesto etnofiletizmom kao ovi prvi, zamjenili s vjernošću rimskom 'nezabludivom'.
      Vaš 'nezabludivi' nije stoglava aždaja, nego je još gore od toga, on je preteča Antihristov, on priprema teren za dolazak čovjeka propasti i njegovo carstvo, on je čovjek koji najviše širi globalizam, sodomizam, poganstvo, on likuje dok izgovara rečenicu - nema više kršćanstva.

      Uvijek bih se rađe mučio s problemom etnofiletizma među pravoslavcima, nego bio u mnoštvu onih koji slijepo i poslušno slijede 'nezabludivog' u vrli novi svijet, u carstvo Antihrista.
      I zanimljivo je kako su rimski i carigradski patrijarsi sada veliki prijatelji.
      Nama pravoslavcima ne bi bio prvi put da osudimo i anatemiziramo nekog patrijarha, ali vi papisti ne možete suditi niti osuditi vašeg 'nezabludivog'.
      Razmisli malo o tome dok likuješ nad problemima u pravoslavlju.

      Izbriši
    2. Emile, baš si izabrao vjeru po svojoj mjeri: pometeš pod s "Njegovom svesvetosti arhiepiskopom carigradskim, novorimskim i vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom I" i na kraju sve bude po tvom.

      Krešo

      Izbriši
    3. Papi Formozu se najprije sudilo kao papi, a tek nakon presude kojom je proglašen svrgnutim otkinuta su mu tri prsta desne ruke, što je simboliziralo njegovu nedostojnost davati papinski blagoslov.

      Izbriši
    4. Emile, znam da ti je to poznato. Drugo me nešto zanima: ako zanemarimo dogmu o painoj nezabludivosti, s kojom si imao očitih problema na putu od modernista do sedevakantista, kako to do jučer čvrsto vjeruješ u dogmu Čistilišta i Bezgrješnog začeća, a dan poslije ne vjeruješ? Kakva je to "vjera" bila?

      Izbriši
    5. @Dizma
      Na osnovu čega ti onda vjeruješ u Ćistilište i Bezgrješno začeće, ako ne što vjeruješ u papizam, pa vjeruješ u ono što su rimski 'nezabludivi' proglasili dogmom?
      Tako sam i ja vjerovao u to.
      Sad vjerujem u ono što je Crkva sinodalno proglasila dogmom odnosno ono što su naučavali kršćanski oci.
      Meni je postalo jasno pred 15-tak godina da nešto sa suvremenim papizmom nije u redu, jer je bjelodano da post V2 pape djeluju 'heretično' u odnosu na naučavanje prijašnjih papa. I zaključio sam da ovi drugi nisu pape, i tako sam tobož sačuvao papizam preko sedevakantizma.
      Zatim sam istraživanjem daljnje povijesti papizma došao do skandaloznih papa za koje je blasfemično reći da ih je Gospod Hristos izabrao za svoje 'nezabludive vikare'.
      I konačno pred jedno dvije godine sam preko jednog video predavanja spoznao da sam kao rimokatolik bio krivo naučavan o nestvorenim Božanskim energijama, o nečem što su naučavali kršćanski oci, a RKC je odbacila budući je prigrlila poganske grčke filozofe koji takvo nešto su smatrali ludošću (grčki kršćanski oci su odbacili u mnogoćemu tu staru grčku filozofiju, dok ju je latinski zapad objeručke prihvatio nakon raskola u vrijeme skolastike).
      Tako sam otkrio da je jedino Pravoslavna Crkva prava Hristova Crkva. te da papizam kao takav nije ni postojao u prvom tisućljeću (prvi znak da je tome tako je povijesna činjenica da je ekumenske sabore Crkve sazivao rimski kršćanski car, a ne 'nezabludivi iz Rima' što bi svakako trebalo biti ako u Crkvi postoji 'stijena' na kojoj je Crkva sazdana i ona se zove rimski episkop).

      Izbriši
    6. Emile,
      jasno mi je da si kao "katolik" "vjerovao" u te dogme, ali to mi sliči na Nikoletinu Bursaća i reko drug komesar da od danas više nema Čistilišta. Jučer ima, danas eto nema. Što je iduće...put prema Meki, jer tebi je "vjera" očito proces u mozgu, a ne dar od Boga.
      Hristos? Zašto bi Hrvatu Krist bio Hristos? To nije u duhu hrvatskog jezika. No, dakako. S vremenom ćeš i hrvatstvo, za koje si se borio, odbaciti, kako već slutim iz odgovora miru niže. Jednom kad pad krene...ide to. Živ bio.

      Izbriši
    7. Dizma,
      Usporedba s Nikoletinom Bursaćem više priliči tebi odnosno papistima, jer ne ispitujete Objavu koju je Bog dao preko kršćanskih otaca (što uključuje i apostole) i ekumenskih sabora Crkve, nego vjerujete ono što kaže drug rimski papa.
      I dobro da si spomenuo Meku, jer drug komesar Rima je poljubio kuran, molio se je u džamiji s muhamedancima, a prije toga (na drugom vatikanskom) je objavio da muhamedanci s njime vjeruju u jednoga Boga.
      Takvo apostaziju nije niti jedan klerik PC napravio, a i kad bi to recimo učinio carigradski patrjarh, pravoslavni bi ga izbacili i anatemizirali. Kao što su to učinili npr. s Nestorijem koji je bio carigradski patrijarh, ali i s rimskim papama u prvom tisućljeću.
      Apropos tvog vježbanja hrvatstva s upozorenjem meni da moram pisati Krist, a ne Hrist, ako sam Hrvat, moram odgovoriti, ako to već ne znaš, da je Hristos grčka riječ za Mesiju, te da je riječ Krist došao kod nas od Latina koji su tu grčku riječ latinizirali, ali su i s vremenom mjenjali latinski jezik koji se je u srednjem vijeku već prilično razlikovao od latinskog prvog tisućljeća.
      K tome, u Rimu je dugo vremena liturgijski jezik (i ne samo liturgijski) bio grčki (tek kasnije je latinski postao liturgijskim jezikom), tako da sam prilično siguran da su stari Hrvati kad su došli na Jadran govorili Hrist, a ne Krist.
      U tvom kraju su se stoljećima ljudi borili protiv Turaka, jesu li se borili za križ časni i slobodu zlatnu, ili za krst časni i slobodu zlatnu?
      Ovo sam dodao da ne biš k tome rekao da krst nije hrvatska riječ ili da ćirilica nije i hrvatsko pismo.
      Korijen kršćanstva su grčki kršćanski oci, sv.Pismo koje je napisano na grčkom, liturgija koja je bila na grčkom.
      Ludost je to negirati kao što je ludost reći da svi Hrvati moraju biti latinizirani i imati latinsku liturgiju i riječi koje su došle od latinskog, umjesto originala na grčkom.

      Izbriši
    8. Ne može Bog nekom dati dar vjere pa ovaj postane kršćanin, a drugom dati dar vjere pa ovaj postane muhamedanac, treći postane budist,četvrti ateist ...
      Samo jedna religija može biti istinita i od Boga.
      Papizam je već tu otpao jer naučava kako i muhamedanci s njima vjeruju u jednog Boga (dokument V2 "Nostra Aetate").
      Stoga Dizmo ne možeš reć da si dobio dar vjere od Boga, nego krivo i pogrešno vjeru u rimske episkope nazivaš vjerom u Boga i darom od Boga.
      Ne moraš meni vjerovati da imam dar vjere od Boga, ali ja vjerujem vjerom koju su imali kršćanski oci i oci ekumenskih sabora Crkve, ja ću uvijek korigirati svoje mišljenje i stav prema navedenim ocima.
      Dok se ti, kao i ostali papisti, morate korigirati prema učenju trenutnog rimskog pape, makar je pred sto godina neki drugi rimski papa naučavao sasvim suprotno od trenutnog.
      Papistička vjera (vjera u rimskog papu) ne može nikako biti dar od Boga.
      Meni kažeš da mjenjam vjeru, dok ti ove godine moraš kao smjerni papist vjerovati u Pachamamu, u poganstvo, jer u to vjeruje trenutni rimski papa.
      Možda ćeš iduće godine morati biti origenist, ako rimski papa kaže kako ima nade za spasenje Lucifera.
      To da moraš vjerovati u klimatske promjene i u smrtne grijehe protiv ekologije, kao i u prava sodomita se podrazumijeva.
      Pitaj se dakle što ćeš slijedeće godine morati vjerovati, a u međuvremenu ne mogu drugo nego zaželiti ti u tome mnogo sreće i još više Božjeg blagoslova da se oslobodiš jarma papizma.

      Izbriši
    9. Emile, nikad nisi prihvatio razlikovati zabludivo od nezabludivog u katoličkom nauku. Sve ove ludosti koje trenutni papa, kao i nekoliko papa prije njega čine (u čemu si ti u pravu) će proći. To nije dio pologa vjere, ali jest mnoge odvelo u zabludu i u propast. Time će tim papama biti teže paklene muke.

      Izbriši
    10. Dizmo,
      Poznat mi je taj nauk RKC o zabludivom-nezabludivom, redovnom-izvaredovnom, i to smatram izmotavanjem iz 19.st. uoči donošenja 'dogme' o papinoj nezabludivosti kad je bilo mnogima jasno kako je bilo u prošlosti rimskih papa heretika i onih koje je osudio ekumenski sabor Crkve.
      Dakle, prema doktrini (najnovijoj ako ne postoji neka novija jer RKC stalno mjenja doktrine) redovno i izvaredovno učiteljstvo RKC je nezabludivo. Mnogi, a i ti si među takvima, smatraju da je samo izvanredovno učiteljstvo Crkve (proglašavanje dogmi) nezabludivo, međutim i redovno je isto takvo.
      Inače bi redovno učiteljstvo (ono što naučava trenutni papa, biskupi, svećenici, teolozi, vjeroučitelji) mogao biti otvoreni sotonizam, a ti bi Dizma rekao - vrata Paklena je nisu nadvladala, zato što papa nije proglasio dogmu da je Sotona bog.
      Tradicionalni rimokatolici imaju oči i vide da je Bergoglio apostat koji se je poklonio idolu Pachamame, ali rješenja nemaju zato što RKC nije Crkva Hristova,nego Crkva rimskog patrijarha kojeg nitko (samo teoretski jer kršćanski rimski carevi su to činili u prvom tisućljeću) ne može suditi niti osuditi, jer ako je primjerice Bergoglio zamjenik Hristov na Zemlji, onda je suđenje Bergogliju suđenje Hristu, Onom tko ga je tobož postavio za svojeg zamjenika.
      I tako papisti vrlo lako mogu staviti se pod autoritet samog Antihrista ako takvog kardinali izaberu za papu.
      RKC bi mogao biti Hristova Crkva da je Hrist stvarno podignuo svoju Crkvu na sv.Petru, te da je istog proglasio svojim nezabludivim zamjenikom, te da je sve rimske patrijarhe birao osobno Gospod Hristos kao svoje zamjenike.
      Samo onda ne bi prvi sabor Crkve sazvao i presjedao i zaključio sv.Jakov u Jeruzalemu, nego sv.Petar, zatim ne bi ekumenski sabor Crkve u Niceji sazvao sveti kršćanski rimski car Konstantin, nego rimski papa Silvestar itd.
      Dakle, papizam nije postojao u prvom tisućljeću, pa kao što je protestantizam novina 16.st., tako je papizam novina drugog tisućljeća.

      Izbriši
    11. "razlikovati zabludivo od nezabludivog"

      "tim papama biti teže paklene muke."

      Emile, lako li je manipulirati sa samozvanim katolicima koji o katoličkoj vjeri nemaju pojma.

      Krešo

      Izbriši
  2. Emile, dečko "oladi" se Vatikana.

    https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3384687/prvi-intervju-vaseljenskog-patrijarha-vartolomeja-za-srpske-medije-crna-goranikada-nece-dobiti-autokefalnu-crkvu

    "Papa" tvoje Crkve ti je jasno rekao da si (citat) NEZAHVALNO DETE. Izvoli se povinovati i posrbiti. Kakva BPC na teritoriju SPC? SMEŠNO!

    Krešo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izgleda Krešo ne prati pozorno samo ovaj blog, nego i srpske medije. Kao da je plaćen na zagrebačkom kaptolu.
      Eto, veseli se kao tele dok gleda šarena vrata, što carigradski patrijarh obećaje kako nema ništa od autofekalnosti CPC, štoviše već se raduje unaprijed što će po njegovoj mokroj želji, u RH biti zabranjeno djelovanje BPC.
      Ponovno nas to upućuje na zaključak kako je za hrvatske pravoslavce najveći neprijatelj zagrebački kaptol i Vatikan, dok su neki 'pravoslavci' s papistima poput Kreša u istom 'ekumenističkom' kolu svaki iz svojih egoističkih razloga.
      U onom razgovoru patrijarh Bartolomej samo što ne kaže - evo obećajem da Crnogorci ne će dobiti autokefalnu Crkvu, a vi zauzvrat podržite me u ekumenizmu i po pitanju Ukrajine - mali nož u leđa dajte RPC.

      Izbriši
  3. Emile, zašto se uopće baviš tim pitanjem tzv. hrvatstva, pa se "opravdavaš" pred internetskim rvatinama da "nisi" Srbin ni četnik. Čemu se uopće baviti tim hrvatstvom i plivati u tim kategorijama? Opravdavati se pred nekom mizerijom od ljudi koji ne vjeruju u Boga, pa ni ne mare nešto za Rimokatoličku crkvu ni vjeru, nego samo slijepo slijede svoju političku sektu (HDZ), globalističku pedersku sektu. Jer to tzv. hrvatstvo se danas svodi na to. Ako nisi pristalica te sekte i dominantne interpretacije o hrvatskoj povijesti i sadašnjosti, koju daje ta sekta, onda "nisi Hrvat" (druge tzv, stranke su tek sateliti sekte, svi ti pridjevi "lijevi" ili "desni" ne znače neišta). Ako je tako - a ja sam se uvjerio da je - onda je najbolje prestati uopće razmišljati o tom tzv. hrvatstvu, 20. stoljeću, sukobu Hrvata i Srba i sl. Koga briga za to? Otkad sam se odrekao te ogavne idolatrije "hrvatstva", bolje se osjećam, to je jedno ogromno olakšanje.

    Razumijem da te zanima pitanje mjesne crkve za Hrvatsku, ali zašto se prepirati s nekim likovima koji će nekoga emocionalno ucjenjivati oko tzv. hrvatstva? Bilo bi bolje samo brisati komentare i ignorirati. Ne obazirati se na to.

    Što uopće odgovaraš njima? Neka se kupaju u vlastitom ... (da ne kažem čemu) ...neka kade pred ikonama svetog Plenkija i svete Kolinde. Treba se moliti za njih, ne diskutirati s njima, jer nema koristi. To je ološ. I njihova ta "država" je monstrum.

    Razumijem da ti je teško otkvačiti se od toga jer si se borio u ratu. Ali nisi mogao znati kakva će to jednog dana država biti. Makar neka borba u konačnici bila uzaludna, u Božjim očima je najvažnije da se netko borio za pravu stvar onda kad se borio, jer nije mogao znati u što će to kasnije pervertirati.

    Miro

    OdgovoriIzbriši
  4. Najgora hereza koja graniči s otpadom s kršćanstva, a koju njeguje Vatikan, je uvjerenje da su današnji Židovi (tj. sljeditelji Talmuda) još uvijek "izabrani narod", po čemu onda valjda ispada da se ni ne moraju obratiti na kršćanstvo, nego da već po svojoj genetici (ili kombinaciji genetike i slijeđenja rituala judaizma?) mogu steći spasenje, neovisno od Evanđelja i crkve. To je zapravo ultra-hereza, mega-hereza koja potkopava same temelje kršćanstva, jer je kristalno jasno i uvijek je, sve do Drugog vatikanskog, bilo jasno da se svatko mora obratiti da bi bio spašen. Naravno, uvijek su postojale spekulacije o onima koji nisu nikad čuli za Krista i Evanđelje, pa sami nisu krivi za to da se nisu obratili, o tome što će biti s njima, ima li Bog neki plan s njima i sl., ali to je sasvim druga tema. Zapravo, to sa Židovima je tolika hereza da vapi do neba, gora od sto Pachamama i ljubljenja ne znam kakvih knjiga ne znam kakvih religija, ali neobično da se o tom vrlo malo govori. Rijetko kad vidim i te neke katoličke tradicionaliste da to spominju (mada neki da).

    Miro

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Jer ne bih htio, braćo, da budete sami po sebi pametni, a da ne znate ovo otajstvo: djelomično je otvrdnuće zadesilo Izraela dok punina pogana ne uđe. I tako će se cio Izrael spasiti"

      "U pogledu evanđelja oni su, istina, protivnici poradi vas, ali u pogledu izabranja oni su ljubimci poradi otaca. Ta ***neopozivi*** su dari i poziv Božji!"

      Krešo

      Izbriši
    2. Znači, metodom istrgnutih citata podrivaš vlastitu vjeru i crkvu (rimokatoličku)? Ne moraju se svi krstiti za spasenje, neki su već genetikom predodređeni za spasenje? Nečuveno.

      Miro

      Izbriši
    3. "neki su već genetikom predodređeni za spasenje? Nečuveno."

      Misliš ako si Hrvat i katolik da si predodređen za spasenje? Nije to uopće tako...

      Nikad ne razumijem one koji se "brinu" za spasenje dalekih naroda, a svoje vlastito smatraju Bogom danim. Istina je pak potpuno drukčija.

      Prvo, ne poznaješ svoju vjeru, temeljni preduvjet da uopće nešto napišeš na javnom mediju.

      Drugo, javno i potpuno neutemeljeno blatiš Katoličku Crkvu i papu. Ugledaj se na pravoslavce, konkretno Emila: niti jedne jedine loše riječi o pravoslavlju i episkopima, tek poneka nemušta riječ kad mu se izlože nepobitne činjenice.

      Krešo

      Izbriši
    4. Idiote! S takvima ne vrijedi diskutirati. Pravi pripadnik degneričnog soja internet-rvatina.

      Miro

      Izbriši
    5. Lijep i prikladan komentar za Emilov blog. Meni je prelijepo u Hrvatskoj. Ako se tebi ne sviđa, široko su ti otvorene granice. Nemoj se živcirati i bjesnjeti, nije zdravo.

      Krešo

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.