subota, 8. svibnja 2021.

Zašto ne usmrćujemo smrt

 Hristos voskrese!☦️

I dok prolazi Svijetli-bijeli uskrsni tjedan u kojem je glavna misao Uskrs našeg Gospoda Hrista, napisat ću ovaj tekst o smrti.
Jer kao i u svakoj drami moraju postojati barem 2 suprostavljena lika, tako ne možemo veličati Uskrs ako ne znamo da je pobijedio Smrt.
Uskrsna pjesma nam kaže da je Gospod smrću usmrtio smrt.
Problem je ako kao kršćani podrazumijevamo pod Uskrsom da je Gospod pobijedio Smrt, i da mi tu više nemamo što raditi niti nas smrt treba zabrinjavati.
Ne, kao što nas je pozvao da Ga slijedimo svojim križem, tako ga moramo slijediti ne samo na križnom putu, nego i na Golgoti i u samoj smrti.
To još više dolazi do izražaja u plandemiji kad nas plaše sa smrću tako da joj se poklonimo, da tražimo od Smrti milost da ostanemo čim duže živi.
I Ona nam kaže - evo ako mi se poklonite, ako svoju nadu položite u moje sluge znanstvenike, liječnike, političare, novinare i milijardere "dobročinitelje", produžit ću vam život i o smrti više ne ćete ni razmišljati.
Slušajte ih, jer tko njih sluša, mene sluša.
Ako vam kažu nosite brnjice kao psi, nosite ih, to je za vaše dobro i time ćete pokazati da se brinete i za druge, da ste empatični i da niste egoisti.
Da, znam da to radite zbog sebe i vašeg straha od mene, ali neka vam ostane da to činite radi ljubavi prema drugima.
Ljubite tako druge da ih ne posjećujete, niti da ih vidite kad su u smrtnoj postelji, nikad im ne dajite topli ljudski stisak ruke, ne dođite im ni na sprovod, tako ćete pokazati sebi i drugima da ih ljubite.
Ne morate ići niti na sv.Liturgije kako biste se molili za druge ljude, ta znam ja da ih ljubite, ne morate to pokazivati u crkvi.
I ako baš želite pokazati ego odlaskom u crkvu, onda svakako ne zaboravite stavit brnjicu, ne ćete valjda tim nepromišljenim postupkom izgubiti kredit od mene.
I tako bi se moglo dalje pisati o dijalogu smrtnika i Smrti koju ne želi vidjeti smrtnik, i koja ne želi da ju vidi smrtnik, i tako onda žive-umiru u simbiozi nepostojanja ili skrivanja.
Gospod nam je pokazao pak jedini način na koji možemo pobijediti Smrt, da joj odvažno pogledamo u lice i kažemo joj da se je ne bojimo, nego da joj uzlazimo u susret kako bismo je svojom smrću pobijedili.
Jer kršćaninu je smrt život vječni u kojem Smrti više nema.
Smrt pobjeđuje samo nad onima koji se je boje, koji se utvaraju da je nema, koji žive kao da je nema.
U takvoj civilizaciji živimo, smrt je de facto postala neželjena i činjenica koju se mora pod svaku cijenu negirati. 
A cijena je najveća, život, vječni život.
Koliko puta smo čuli iz Evanđelja - zrno koje ne umre ne donosi plod?
Ako ne umremo strahu od smrti, onda ploda života ne ćemo imati i Smrt će biti naš vječni robovlasnik.

Motiv za ovu temu našao sam u tekstu V.Roosha.
Moderna civilizacija i medicina trude se uveliko sakriti Smrt, i često produljuje agoniju, patnju i truljenje samo da bi stekao dojam kako čovjek ne će nikad umrijeti.
Ideja transhumanizma, spajanja čovjeka i stroja je vjerojatno najveća besmislica u ljudskoj povijesti laži, a opet čovječanstvo hrli u tu noviju laž oca laži jer misli da će tako zauvijek odbaciti Smrt od sebe.
Kad bi ta besmilica i bila istinom, kakav bi to jadni i ropski život bio čovjeka, čovjek bi tada tražio smrt da  se riješi tog stanja (kao što je u jednom SF romanu i filmu).
Bijega od Smrti dakle nema, Smrt i u smrti pobjeđuje ako je se bojimo cijelog života (onda je to bio jadan život), ako smo se pretvarali da je nema, ako smo živili kao da je nema.
Tko ne vrši zapovijedi Božje taj se ponaša kao da smrti nema, zato je blaženo u životu čim više imati na pameti smrt, zato pak moderna civilizacija radi suprotno, zato je ista sluškinja Smrti-Đavola.
Današnja medicina istovremeno promovira i eutanaziju i produljenje smrtne agonije.
To je naizgled kontradiktorno zato što se ne vidi kako je ona u službi Smrti (grčka riječ za farmaciju znači vradžbinu i magiju).
Ako ne dozvoljavamo da umremo na prirodan način, umrijet ćemo na mnogo gori način.
Presudno je važno da u smrti budemo s Gospodom Hristom, s Bogorodicom, sa svetima i anđelima, jer onda ćemo tako biti i u vječnosti.
U eutanaziji oko čovjeka su demoni koji nestrpljivo čekaju pokojnikovu dušu da je odvuku za sobom u podzemlje.
U smrti koju nam planira medicina, a to je produljenje životarenja ili odgađanja smrti u kojem se u posljednjim danima daju narkotici protiv bolova, se nalaze samo oni koji caruju u svijetu droge.
U najvažnijem trenutku života, u smrti, ako nas stave u narkotizirano zomboidno stanje u kojem ne možemo zavapiti Bogu za oproštajem i za milošću, učinili su nam najveće moguće zlo, i to u ime našeg dobra (ustvari to čine bližnji radi sebe, jer ne mogu gledati tuđu bol koja ih podsjeća na njihovu bol i sudbinu koja ih čeka).
Današnja medicina, pogotovo u presudnoj ulozi u plandemiji i poganskoj ideji stvaranja novog, genetski popravljenog čovjeka, kao i oko zavaravanja ljudi oko smrti i produžavanja agonije umirućih, se je pokazala kao sluškinja i to dobra Smrti.
A mi se prigrlimo Uskrslome i slijedimo Ga u usmrćivanju svoje  smrti.
To je jedini lijek za pravi, vječni život dioničara nestorene Božje Svjetlosti.

Gospode, daj nam svoju blagodat da smjelo krenemo i hodimo Tvojim putem uskrsenja!


P.S.
Slava Gospodu na slijedećoj vijesti:


Roosh koji se često spominje na ovom blogu, na Veliku subotu se je krstio.
To znači da je odbacio monofizitsku herezu koju ima Armenska Crkva, vjerujem da nije nikad ni vjerovao u monofizitizam nego je po inerciji, zato što se je kao dijete krstio u Armenskoj Crkvi, tamo se vratio nakon odbacivanja hedonističkog života.
I dobro je što se je krstio, jer svete tajne kod heretika ne važe.

Roosh je sad uzeo novo ime, zove se Darije-Darius (objavio je na svom forumu)
Darije (kod nas se često daje ime Dario) je bio perzijski car, a Roosh je po ocu Iranac, stoga bi bio veliki Božji blagoslov kad bi se Iranci, koji su nekad prije islama u većoj mjeri bili kršćani s mnogobrojnim mučenicima, obratili kao i on.
Krstio se onako kako Crkva propisuje (osim u nuždi) trokratnim uranjanjem u vodu.
Zanimljivo je da prema riječima Roosha na njegovom forumu ima mnogo rimokatolika.
Tako je jedan (pretpostavljam da je rimokatolik) napisao:
"Interesting you’d be re-baptized. Does the ROCOR not believe “one Lord, one Faith, one Baptism?"
Pa baš zato što je izjavio sv.Pavao "jedan Gospod, jedna Vjera, jedno Krštenje" podrazumijava da se je Roosh morao krstiti, a ne samo miropomazati, budući pravoslavni nemaju istu vjeru s monofizitima.
Isti argument važi onda i za rimokatolike koji su šokirani jer vjeruju već jako dugo u zabludu "ex opere operato" po kojem i sotonist može krstiti ako primjeni formu koju propisuje Crkva za krštenje.
A forma je trokratno uranjanje koje se skoro nigdje ne radi u RKC, nažalost i mnogi pravoslavni su zbog utjecaja modernizma i ekumenizma kršteni kao i rimokatolici, polijevanjem vode po glavi.

Evo što piše na YT kanalu Orthodox Church o načinu na koji treba funcionirati kršćanska obitelj:

On the Orthodox Christian family life: Orthodox Christian family is a monarchy. This is not only common sense of every ancient culture on this planet , it is also direct revelation of God. First, husband must acknowledge the Monarchy of God, of God's commandments, the Church laws and the discipline of the Church, which the husband must enforce first on himself and then on his wife and children. If the husband is not subject to the law of God, he is a tyrant. All property such as house and land should belong to the eldest male of the house until he notices that death draws near, only then the property should be distributed to the deserving heirs. A husband should keep his will in case of sudden death. The owner of the property naturally wields the supreme authority. Wife is subordinate to her husband, and the children are subordinate to both their mother and father. A wife should never question the decisions of her husband in the presence of the children. If the father loses authority, then the mother will have no chance of disciplining the children. Wife may question decisions of her husband when the two are alone, and if the husband insists, then she too must obey. Children are to be disciplined with the example, and imposition of punishments. A punishment must be fulfilled every time it has been declared, without rage, but also punishment must not be reduced due to empathy. It is the role of the father to keep an eye on the mother not to reduce the punishment due to her motherly love. Boys should be raised in such way that they develop strong bodies and stable emotional minds. Boys should never be allowed to play sports for competitive reasons, for it develops vanity and idolatry, boys should play sports only for recreation and health. Boys should learn many practical craftsmanships. And boys should be taught basic Christian philosophy and theology by the father himself. Modern universities should be avoided, but if the boy is specially untalented in the craftsmanships, and talented in a certain science, he should be supported. Girls should avoid manly sports, should be taught housekeeping skills, and should be taught theology by the highest authority in the house, father. The married couple must despise contraception, utterly reject it and give themselves to the will of God. Marriage is for the procreation of the future citizens of Heaven. And not for the enjoyment. Married-life enjoyments are a secondary role of the marriage, a gift of God, just like the taste of the food, is secondary to the nutrition. Couples who marry for the enjoyment, and who calculate the number of children they want to have, will most likely in this age end up in divorce, and eternal damnation, for they are the public enemies of God. Father is to enforce the Sunday observance of the Family, and husband is to enforce the morality of the family. A teenage child who engages and persists in public displays of sin, such as for example: concubinage or sodomy, is to be excluded from the family until the repentance of the child. It is the only chance that the child may realize the gravity of the situation. Although the Church teaches that both men and women should marry as soon as possible, a young man who lives in the modern city should not marry until he does not make good money. He must have enough money to feed large family. If a young man in the city cant make good money and still wants to marry, he should relocate to village, become the master of the farm and then marry extremely pious woman. Man is not to marry a woman who has not been really serious in her Church life. Do not take the word of the woman who says she will start fresh once married. As soon as that woman is no longer "in love", she will become a big trouble. Also do not marry woman who wants to work in the outside world once married. Young woman too should marry only extremely pious man who is committed to the Church for a long period. Extremely - because the modern world and it's temptations are extreme. Woman should marry only a man who can make good money. Women should never have to work in the outside world. Do not marry poor man in the city. In the village it is fine to marry a hardworking, but still poor, farmer. It is extremely dangerous to marry a poor man in the city. Throw out the TV, keep the internet locked, outside the reach of the children, monitor what the children are taught in schools and correct the theological and philosophical errors. Every day is to start with the prayer, every meal should start with the prayer, always presided by the father or the eldest boy in the absence of the father. Every day should end in repentance prayers due to the possibility of sudden death. If you are already married in a secular way, and already have teenage children, it is too late for a serious change, but you may be excused due to ignorance. The only thing you can do is to be a good example. Do not try to force radical changes, for the devil has already built foundations of your family. You cannot demand a pious life, or even obedience from the secular wife, you cant even demand proper obedience of your children. God himself was subordinate to the saint Joseph and has even made his immaculate mother to be subordinate to the saint Joseph. So we too must follow the laws of God and monarchies that surround us in the family, in the Church, in the Army, job, in the State, and God willing in Heaven. If the husband is impious, a tyrant, subordination to such husband is still more pleasing to God, than the feminist abomination of "equality". Actually, such subordination is considered martyrdom. Many are given various crosses, some were eaten by lions, some were impaled by the Turks, some were given a horrible illness, and some were given a terrible husband or wife.


Naši suvremenici se ne će, u velikom postotku, složiti s prvom rečenicom "pravoslavna kršćanska obitelj je monarhija". pa ne će niti nastaviti s daljnjim čitanjem.
Zašto je to tako?
Pa zato što se već nekoliko stoljeća u "obveznom školskom obrazovanju" kao i u medijima i kulturi-umjetnosti vrši propaganda da je sama monarhija zlo veliko (parlamentarna monarhija kao u VB je lakrdija koja je samo prijelaz u parlamentarnu demokraciju, jer u parlamentarnoj monarhiji pravu vlast ima parlament, dok u monarhiji je parlament samo savjetodavno tijelo monarhu sastavljeno od svih staleža i za koje ne postoje izbori budući svaki stalež može uvijek promjeniti onog koji ga predstavlja).
Dočim je sv.Trojica monarhija u kojoj je Otac monarh (ali nikad ne postoji među triju hipostasi-osoba različita volja), Adama je Bog postavio kao monarha nad tvarnim svijetom i nad Evom, svi kasniji očevi i muževi su u svojim obiteljima bili monarsi-patrijarsi, a to znači da prvenstveno otac-muž odgovara Bogu za stanje svoje obitelji-monarhije. Dakako da odgovara ako je tiranin, ako zloporabi svoj položaj, ako sebe postavlja na mjesto Boga, ali odgovara ako ne koristi svoju Bogom danu odgovornost monarha (tako čini danas većina muževa i očeva, oni bi trebali prvenstveno voditi brigu oko duhovnosti i pobožnosti u obitelji, a znamo da ako se o tome uopće vodi briga, onda o tome vode računa žene).
Feminizam je udar na Boga(i time na Istinu) koji funcionira kao monarhija, sv.Pavao kaže da je Bog Otac otac svim očinstvima, pa tako kad feminstice i feminizirani muškarci (koji su danas većina) udaraju na očinstvo, onda udaraju neizravno i na Boga Oca.
Civilizacija je u kolapsu zbog negacije očinstva, kuća koja je sagrađena na laži je kuća na pijesku.

Dokaz kako je parlamentarna demokracija cirkus i lakrdija:


Monarh kako sam napisao prethodno, ima prvenstvenu brigu da se brine o onima nad kojima vlada, zato je on njihov otac, i u izvjesnom smislu monarh* je sluga svojih podanika, kao što je otac sluga svoje djece (naravno ne da ih bespogovorno sluša nego da se brine skrbno o njima).
Kad bi hipotetski Njonjo-Jandroković bio hrvatski monarh, onda bi prvenstveno morao razmisliti hoće li AI, robotizacija i transhumanizam činiti dobro njegovoj djeci, njegovim podanicima.
Pri tome bi trebao sam on biti podanik Gospoda Hrista, te tako ne bi trebao imati nimalo dileme da su svi ti "gadgeti" napravljeni tako da naškode Božjim stvorenjima-ljudima.
Ovako on, kao ridikulozni predsjednik hrvatskog sabora demonstrira oduševljenje s robotom koji govori i zaključuje - ne ćemo više o ustašama i partizanima, čitaj ne ćemo više o ljudima, nego ćemo voditi brigu o robotima, tako se podajmo njima da upravljaju s nama, da nam oni budu monarsi.
Ovaj video stvarno zorno prikazuje narav parlamentarne demokracije kao negacije Bogom uspostavljenog monarhizma.

* Neke srednjovjekovne zapadne kraljevine su iste bile lakrdija(ili suprotnost) od monarhija u kojima se je položaj monarha mogao prodati i kupiti (zamislite da otac ima pravo prodati nekom drugom čovjeku svoje očinstvo), pa su tako primjerice hrvatskim kraljevstvom jedno vrijeme vladali Normani Anžuvci, i isti Anžuvinci su po nalogu rimskog pape srušili anglo-saksonsko kraljevstvo i kao stranci koji nisu stoljećima niti govorili engleski se tamo nametnuli kao kraljevi.

Na kraju nešto što me odušeljava, bugarski plesovi :)
Evo kako izgled suvremena bugarska svadba kad nema zapadne pop glazbe:








Na benzinskoj stanici ovo je uobičajena scena:







Horo-kolo u ledenoj vodi - proslava Bogojavljenja - krštenja Gospoda Hrista u Jordanu:
(pravo cijepivo za koronu)


Ovdje se bolje vidi da se radi o Bogojavljenju jer svećenik posvećuje vodu i baca križ i cilj je ovih u ledenoj vodi uhvatiti ga, iako mi se čini da im je cilj - ne smrznuti se. Također vidimo kako je stvarno ledeno jer razbijaju led.


Zgrožen sam, evo snimke od ove godine, nigdje socijalne distance među plesačima u kolu, niti brnjice nemaju. Gdje je tu odgovornost i briga za druge? Pa korona će pobjeć od njih kako su neodgovorni.





Nešto sasvim suprotno (što se temperature tiče) - nestinarstvo - ples na žeravici koji ima isto religioznu vezu - blagdan sv. cara Konstantina i sv. carice Jelene (plesači drže ikonu tih svetaca).

Evo priznajem da sam bio neoprezan s procjenom ovog plesa na žeravici.
Duhovnik mi je rekao da BPC to strogo osuđuje.
Prije toga su me upozorili neki čitatelji i hvala im na tome.
(ostavit ću video da ne bi bilo da su čitatelji komentirali nešto čega nema - krivo sam procijenio jer sam bio oduševljen kako hrabro plesači prelaze preko žeravice, ali prava hrabrost se ne pokazuje na taj način, ovdje se radi o oholosti pogotovo kad plesači znaju ono što ja nisam, da Crkva oštro osuđuje taj poganski ritual)

Video koji na (s)likovni način pokazuje o čemu se radi:


Sudeći po tome kako je ova žena odjevena (kao da je u spavačici) i koje pokrete radi s ikonom, može se posumnjati da se radi i o vještičarstvu.



 


Na mom čakavskom dijelektu se kaže za ples "tanec", izgleda da je tako i na bugarskom.
Kulturno-jezične veze su postojale nekad bez sumnje jer se je pismenost širila putem ćirilo-metodske tradicije i sličnog jezika koji je postao i liturgijski (možda su i 'tanci' nekad bili slični :) ).
To je puklo nakon raskola, osobito nakon turskih osvajanja kad je veći kulturni utjecaj dolazio kod nas od zapada, konkretno kod nas primoraca-glagoljaša od Mlečana-Italije, kasnije od Austrije.






24 komentara:

  1. Modernim krscanima nije moderno razgovarati niti moliti Svetog Josipa za sretnu smrt. Skakljaci usiju im pricaju bajke o praznome Paklu i savrsenom pokajanju u zadnjoj sekundi. Isusove se rijecji ne shvacaju ozbiljno kad govori tko sve nece uci u Bozje Kraljevstvo. Svrha covjekova na zemlji i cetiri posljednje stvari, prvo kad se probudimo a drugo kad ljezemo.
    Evo i jedne moje lijepe pjesme.

    O KAKO CE TO BITI
    O, kako ce to biti
    kad ce grobni humak mene skriti?
    Daj mi Boze, dusu ispovijediti
    Tebe za put, jesti piti.
    O, kako ce to biti?
    Hocu li se od Te kriti
    il Ti u susret poletiti?
    Hoces li me prepoznati
    svojim moje ime zvati?
    O, kako ce to biti?
    Kog cu smrcu ucviliti
    hocu l kome pofaliti?
    O, kako ce to biti?
    Sve cu morat ostaviti
    gol sam doso, gol otici.
    O vi koji jos ostaste
    Isusu sada zivot dajte.
    To je zelja i oporuka moja
    je'dno vrijedno ljudskog boja.
    Zato necvilite, neplacite
    zivot po Kristu udesite.
    Jer sve vas ceka smrtna raka
    tika taka, tika taka.
    Pozurite, mili rode
    da u Pako tko ne ode.
    Na mom grobu zemlja friska
    jmro je za Isusa Krista.
    S Njim sam Umro
    s Njim Uskrsno
    da s Njim Zivim.
    O, kako ce to biti
    Boze, Boze, Oce moj...
    Robelar



    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. RKC je nakon shizme počela dizati sv.Josipa iznad drugih svetaca, čak iznad sv.Ivana Krstitelja i apostola.
      Zato je, koliko se sjećam. rimski papa Pio X (usprkos anatemi izrečenog od prethodnih papa onome koji bi nešto ubacio ili izbacio iz kanonizirane tridentinske mise) ubacio u kanon Mise sv.Josipa kojeg do tada nije bilo, i stavio ga ispred navedenih svetaca kad se isti pozivaju da se s nama i za nas mole Bogu.
      Pokušaj naći od kada postoji tradicija u RKC da se sv.Josip moli za dobru smrt, i vidjet ćeš da je to sigurno nakon shizme.
      Moramo biti skeptični prema svem što nije određeno na ekumenskim saborima Crkve i što nije bilo u svetoj Liturgiji prvog tisućljeća.
      Na carigradskom saboru Crkve izrečena je anatema onome koji bi bilo što dodao ili oduzeo iz nicejsko-carigradskog kanoniziranog Vjerovanja, pa opet je rimski papa nekon nekoliko stotina godina ubacio filioque.
      Slično se je događalo i s liturgijom na zapadu, izbacili su kvasni kruh i ubacili beskvasni, izbacili su pričešćivanje s vinom-krvi za puk, izbacili epiklezu, uveli u crkve kipove iako je to bilo zabranjeno ...
      RKC je na tridentskom svom saboru rekla otprilike - dosta je mjenjanja liturgije, sad ćemo propisati-kanonizirati liturgiju i svakog tko je mjenja ćemo anatemizirati.
      Ali su previdjeli kvaku 22 u papizmu, rimski papa sve može mjenjati, brisati i dopunjavati, jer je on tobožnji Hristov vikad na Zemlji, stoga je on iznad ne samo svih biskupa, nego i svih biskupa zajedno sa svim svećenicima i pukom.
      Stoga nema nikakvog jamstva da se ne će rimska liturgija i u budućim vremenima mjenjati i na skandalozni način, što je najbolje ilustrirano kad je rimski papa Franjo klanjao se poganskom idolu Pachamami.

      Izbriši
  2. Molim Vas da ovo o obitelji prevedete za nas koji smo u skoli ucili ruski i napisete malo opsirnije razmatranje na tu temu. Znamo da se vodi bitka za obitelji na svim poljima a najmanje je uspjesna na duhovnom. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ću otvoriti posebnu temu o tome prevodeći taj tekst.
      Tekst je stvarno odličan jer se tu govori i o spolnom životu, o odabiru muža i žene, o odgoju sinova i kćeri ...

      Izbriši
    2. Danas niti roditelji, niti skola niti crkva nemaju vremena niti volje odgajati djecu. Ne odgaja ih vise niti ulica sto je nekad bio sinonim za los odgoj. Sve vrijednosti koje dobiju i upiju su one koje su dostupne, normirane i nametnute preko interneta. Prije su bake i djedovi bili prenosioci vrlina na unuke no i to se izoblicilo dolaskom novih generacija i vrijednosti. Pripremati djecu na zivotnu utakmicu pricanjem o postenju i moralnim vrednotama je izgleda stvaranje gubitnika u buducnosti. Srecom znamo tko ima zadnju rijec.

      Izbriši
    3. Slažem se, zato i ponavljam neprestance na blogu luditski stav da nam je moderna tehnologija neprijatelj.
      Sjećam se da sam kao mali volio slušati duge priče starih ljudi, makar se te priče ponavljale.
      Primjećujem da današnja djeca tog uzrasta ne podnose ili su im potpuno nezanimljive takve priče i društvo starijih (vjerojatno i stariji danas nemaju mudrosti sijedih vlasi pa možda djeca imaju nekakvo opravdanje).
      Oni žive, ali i mi s njima, u nekom virtualnom digitalnom svijetu, u internetskim socijalnim mrežama, a kad se raširi tehnologija holograma, onda će biti kao u onom filmu Matrix.
      Neki dan sam slušao nekog 'zlogukog proroka' da se ne će dogoditi obnova klasičnog turizma s "new resetom", nego će "turisti" biti svi stanovnici Matrixa koji će virtualno putovati.
      Uvjet za "Vrli Novi Svijet" je tehnologija koja treba od ljudi stvoriti (vjerojatno su i cijepiva u tom cilju) zombije (Huxleya treba razumiti kao masona koji otkriva ono što će biti, ne da bi se to spriječilo i nazivalo utopijom, nego da se ljude obeshrabre u borbi protiv masonskih planova).
      I već je prošla pola puta, a možda je već na kraju.
      Tko se želi spasiti od zombiranja morat će se skloniti negdje "u pustinju" (gdje Matrixa ne će biti) sa svojom obitelji ako je ima.
      Vjerujem da će to biti nemoguće ljudima, ali da će to Bog učiniti svojoj Crkvi (jer Crkva je Hrist), kao što je rečeno u Otkrivenju, da će Bog sakriti Ženu u pustinji u posljednjim vremenima.

      Izbriši
  3. Ali ovo znaj, da ce u posljednje dane nastati teska vremena,jer ce ljudi biti samozivi, lakomi, hvalise, oholice, psovaci, nepokorni roditeljima, nezahvalni, opaki, neljbezni, nepomirljivi, klevetnici, neuzdrzljivi, nemilosrdni, okrutni, izdajnici, drzoviti, naduveni, koji vise mare za slasti nego za Boga, koji imaju oblicje poboznosti, a sile su njezine odrekli. I ovih se kloni. 2.Tit3,1
    Na drugome mjestu kaze da ce covjeku vjerniku biti neprijatelji ukucani njegovi. A na trecem da ce biti dvoje protiv troje i troje protiv dvoje, otac protiv sina i sin protiv oca, majka protiv kceri itd. Jedni ce druge predavati na sudove a svaki koji vas ubije mislit ce da sluzi Bogu. Bit ce progona. Bit ce gladi. A jos stasnije da ce roditelji jesti svoju djecu. Sve se to vec obistinjuje. Zasto? Pa zato jer je pisano da se to sve mora zbiti. Kao sto je samo generacija prije dosla u grad i imala roditelje na selu da im salju domace prozvode sa sela, tako danas vise nemaju jer su im ovi na selu pomrli. Isto tako prije ako su unuci nesto mogli naucit od djedova i baka, buduci djedovi i bake im mogu samo predati mobitele u ruke da sami guglaju. Upravo kao sva zaceta djeca nisu bila sigurna da ih roditelji nece ubiti pobacajem, isto tako ti stari roditelji sada nisu sigurni da ih djeca nece dati eutanizirati. Pismo veli da i svecenici lutaju i pojma nemaju. Do u nazad par godina narod je najvise vjerovao crkvi, dok danas najvise vjeruje vojsci. Nije ni cudo jer progoni nisu ni poceli a crkva je izvjesila bijelu zastavu i svrstala se na stranu svijeta. Tako da ovo sto govorite o bijegu u pustinju nije nista drugo nego distanciranje i odjeljivanje od ovakve crkve i njezinih postupaka. Ostati u potpunom jedinstvu je ostati u grijehu struktura. Tu je i ujedno jos jedan odgovor na ono gore Zasto. Upravo zato da se kroz prokusanost sazna tko je prokusan. Neminovno ce trebati ustrajati do kraja da bi se spasili a to znaci i poloziti zivot.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se i razmišljanjam o tome kako oni bugarski plesači noseći ikonu plešu po žeravici. Onaj tko se boji da će se opeći taj će se odmah opeći i ne će napraviti slijedeći 'plesni' korak.
      Očito da je taj ples vezan s duhovnim stanjem plesača, odnosno s njegovom vjerom.
      Mislim da ćemo doći uskoro u sličnu poziciju plesača po žeravici, i ako se budemo bojali mučeništva i imali slabu vjeru koja uzrokuje taj paralizirajući strah, onda nikad ne ćemo 'proplesati' u slikovito rečeno, kolu vječnog blaženstva.

      Izbriši
    2. Nema do Žikinog kola. Opiči Mileva...

      Milojko

      Izbriši
    3. Inace Bozja zapovijed veli neka pazimo da se ne bi medju nama nasao netko tko bi kroz vatru tjerao svoga sina ili kcer.
      Razmisljanje mi se ovih dana zaustavilo na ovoj naizgled nevaznoj recenici iz 2.Knjge o Kraljevima14, 3,, Cinio je sto je pravo u Jahvinim ocima, ali ne sasvim kao praotac njegov David... Ali uzvisica nije razrusio, i narod je sve jedno prinosio zrtve i kad na uzvisicama. '' Zanima me sta bi bilo kad bi se postepeno ukinule neke stvari koje se gade Jahvi. Za pocetak da se recimo javno spali idol Pachamama i da zadovoljstina za taj grijeh. Ili javno zabrani pobacaj, ili zabrani golotinja, pornografija, garanje, horoskopi isl. O blazeni Pinhas, sin Eleazara, sina svecenika Arona koji se jedini nadje da udobrovolji Jahvu i zaustavi pomor. Mi izgleda nemamo ni Pinhasa ni Arona da nas vodi nego smo prepusteni da lutamo kao ovce bez pastira.

      Izbriši
    4. Nisu ni srpska kola loša, ali mislim da su bugarska razvnovrsnija i da su Bugari pravi majstori u plesu i pjevanju.
      Usput znam da provociraš, ali te nisam izbrisao da ne bi netko pomislio da sam protiv srpskih kola i općenito Srba.
      Da, ne mogu prihvatit etnofiletizam nekih od njih, ali to ne znači da moram 'uzvratit s istom mjerom'.
      Naravno da i mi Hrvati imamo velike mane, i mislim da što se nacionalne svijesti tiče da smo kudikamo bliži provaliji od njih.
      Neka mi bude dopušteno (retorika jer ovo je moj blog :) ) reći zašto mislim da je to tako.
      Zbog papizma naučeni smo stoljećima slijediti 'svetog oca' pa se je tako stvorio sluganski mentalitet i nedostatak propitkivanja i refleksije.
      Kad tome dodamo turizam - to je kao čavao zabijen u lijes.
      Evo odgovaram nekim Bugarima na pitanje zašto smo mi Hrvati tako još uvijek titoistični, pa i po makedonskom pitanju.
      Odgovor je ne samo zato što se je dogodio aristocid 1945., nego kako navedoh zbog papizma i zbog dugotrajne strane vladavine nad nama.
      Pravaški duh koji je smjerao u suprotnom smjeru zaživio je 90-tih, ali ga je pokojni predsjednik Tuđman sa svojim udbašima uspješno ugasio.
      Bugari tako u svojim emisijima mogu slobodno govoriti o pozitivnoj suradnju VMRO i UHRO, a u RH ništa pozitivno se ne može reći o UHRO i NDH.
      To je kao da smo uškopljeni (ZAVNOH-om što je istina jer RH je defacto hrvatskosrpska država kao što je to bilo definirano u ZAVNOH-u - hvala Tuđmanu što je to stavio u ustav RH) i neki Bugari se tome čude.
      Kad se tome doda činjenica da je sad car - rimski papa evidentno izgubio svoje ruho, da je gol, onda je bezizlaznost Hrvata rimokatolika golema.
      Spas Hrvatskoj i Hrvatima je u Gospodu Hristu, a to znači da moraju napustiti papizam i ući u Crkvu.
      Neki Srbi će reć - da se vrate svojoj srpskoj krvi, jeziku i vjeri - takvi vjerojatno nikad ne će shvatiti da su zbog svoje gordosti otišli suprotnim putem od Hrvata, ali su isto na pogubnom putu u kojem narod zamjenjuje Boga, dok u papizmu rimski papa zamjenjue Boga (i to doslovno jer je to dogma RKC).

      I da - slijedeći put te brišem - to znaš od prije.

      Izbriši
    5. Hmm, je li ono što smo vidjeli u Bugarskoj ono što je navedeno u Bibliji - tjerati sina i kćer kroz vatru?
      Mislim da se u Bibliji radilo o prinošenju djece Molohu, jer dijete bi se najprije ubilo i onda ga stavilo na vatru - na ruke metalnog ili kamenog idola Moloha.
      Iako da budem iskren - ako bi mi netko od Crkve rekao da Ona osuđuje ples na žeravici jer da je to poganski običaj, onda bih to odmah, kao i bilo što drugo, prihvatio i osudio.
      Mislim da i u Grčkoj postoji sličan običaj, pretpostavljam i drugdje, a ovaj ima, što se vidi nošenjem ikona, kršćanski karakter.
      Iako se slažem da se treba biti na oprezu.

      Izbriši
    6. Vezano za "tjerati sina i kćer kroz vatru" - radilo se je o tome da su vlastiti roditelji, i to u pravilu oni koji su na visokim pozicijama u društvu-državi, svoju vlastitu djecu žrtvovali Molohu, da bi tako zahvalili demonu što ih je visoko postavio (demonopoklonici-sotonisti žrtvuju svoju djecu i to se smatra njihovom najvećom žrtvom jer su ono što bi im trebalo biti najdraže žrtvovali demonu).
      Pobačaj je najsličniji tom žrtvoprinošenju demonu vlastite djece.
      Tako da plesat bos po žeravici nema veze, po mojem sudu, s demonskim žrtvoprinošenjem kojeg su činili Feničani, Kaananci i slični poganski narodi koji su neke Izraelce privukli na to gnjusno idolopoklonstvo zbog kojeg je Bog dozvolio Asircima, Babiloncima, Perzijancima, Grcima i Rimljanima da osvoje Izrael.
      Sigurno to nije bilo zato što su Izraelci bosi plesali na žeravici ili su na to tjerali svoju djecu.

      Izbriši
    7. I na kraju argument Crkve - da se radi ovdje o poganskom običaju ili čak o nečem što izričito Bog zabranjuje u SZ, onda bi to odavno BPC zabranila.
      Ovako ovaj ples na žeravici se događa baš na blagdan sv.Konstantina i sv.Jelene (a isti dolazi uskoro), ikone tih svetaca koje plesači nose su sigurno posvećene.
      Tako da ako je nekad ples na žeravici bio predkršćanski poganski običaj, ovime je postao kristijaniziran.
      I svakako da se kod nekih plesača koji duže stoje na žeravici događa čudo ili nešto čudno jer ne dobivaju opekline.
      Bol se još može pretrpjeti, ali ako opekline izostaju onda to znanost ne može objasniti.

      Izbriši
    8. Eto dokaza kako se nikom ne smije bespogovorno vjerovati, iako nisam imao namjeru nikog obmanuti ili navesti na poganstvo.
      Moramo biti spori u donošenju sudova na području koje nam je nepoznato, i u ovom slučaju se nisam držao toga.
      Oprostite.

      Izbriši
  4. Nema potrebe dokazivati svoju vjeru dragovoljno hodajuci po zaru. Ne iskusavaj Gospodina Boga svoga uzalud. Svakako da ce biti situacija u zivotu kad cemo trebati i kroz vatru i kroz vodu, i kroz dolinu smrtnu proci i onda dokazati svoju vjeru u Gospodinove rijeci ne boj se. Inace u raznim civilizacijama i sektama se vrsio obred prociscenja i razne inicijacije hodajuci po uzarenom ugljevlju. To je izmedju ostalog bio dokaz sposobnosti nekih indijskih gurua ili indijanskih samana i vraceva. Takodjer i uzimanje zmija rukama kod nekih pentakostalnih sekti. Isus je rekao koji ce znakovi pratiti one koji uzvjeruju, a isto tako sto da vjernici cine iduci po svem svijetu u Njegovo Ime. Propovijedajte, lijecite, izgonite. Nazalost danas imamo vise tih djela u ime onoga koji Boga kopira nego pravih. Ljubav nije ljubljena i kod mnogih je ohladnjela. Veliko je danas zrno gorusicino, vece od planina koje treba premjestiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još razmišljam o tome. Vjerojatno se ipak radi i o dokazivanju neustrašivosti, što bi onda bila oholost. Iako nijke loše vježbati se u trpljenju bolova.
      Poslao sam upit svom bugarskom parohu pa ću objaviti radi li se o nečem što Crkva osuđuje.

      Izbriši
    2. Možda se radi i o nekoj vrsti inicijacije. Onaj muški horo u ledenoj vodi za Bogojavljanje ima vjerojatno i toga u sebi, treba stisnuti zube i skupit hrabrosti za ući u ledenu vodu zimi i biti u njoj petnaestak minuta.
      Pretpostavljam da se nisu smatrali pravim muškarcima oni koji nisu plesali ledeno kolo. Ima među pravoslavnima iste ili slične tradicije za Bogojavljenje i u Rusiji, Grčkoj, Srbiji.
      Ovaj običaj za Bogojavljanje znam da Crkva podržava ili tolerira.
      Vidjet ćemo radi li se slično i u plesu na žeravici.
      Zanimljivo da nisam na snimci primjetio niti jednog plesača da se je prekrižio s dubokim naklonom kako se to u pravoslavlju čini.
      Pretpostavljam da su plesači vjernici, ali ipak nisu snašli za shodnim da stave tada na sebe znak križa (možda i jesu samo ja nisam primijetio).

      Izbriši
  5. Emile činiš ogromnu štetu. Provjeravaj informacije. Ovaj hod po ognju Pravoslavna Crkva strogo osuđuje. Lako to možeš provjerit kod bugarskog svećenika.

    Abdul Mesih el Miskin

    OdgovoriIzbriši
  6. Imamo i mi dobrih narodnih plesova. Npr. ovo je meni prije bio pojam narodnog kola:) https://www.youtube.com/watch?v=-RTA0Izc6E4
    Šalim se. Ali ne, iako zbilja imamo dobrih očuvanih narodnih i skladanih kola i plesova, ovi bugarski se ne mogu po svojoj raznolikosti usporediti s našima. Uistinu lijepi plesovi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kakav je stav i pravilo smije li zena u pravoslavju naucavati ili vrijedi ono pravilo iz Svetoga Pisma neka suti i pita muza. Nauciteljice crkve imaju odobrenje od Pape a danas se svaka baba usudi tumaciti nauk kao da se radi o gatanju iz graha. Hadzi Teodora youtube.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gledao sam neka njezina videa i zaključio sam da su korisna.
      Možda ima i blagoslov od svog duhovnika da to čini.
      Ne mogu dati pouzdan odgovor, osobno smatram da bi se trebalo držati tradicije, a ona je sve do nedavno, do pojave interneta bila takva kakvu ste naveli da je u Svetom Pismu.
      Znam da je RKC proglasila neke žene naučiteljicama poput Katarine Sienske, ali ono što sam kod nje primjetio je da je bila izuzetno sklona idolatriji papizma (na tipičan sentimentalan način koji se nalazi kod takvih žena), rimskog papu je tako nazivala slatkim Hristom na Zemlji.
      Mislim i vjerujem da je Bog stvarno dodijelio različite uloge muškarcima i ženama, i da ženi nije mjesto naučavati, osim svoju djecu, a i to uz nadzor oca.
      Moderni eksperiment feminizma završio je s katastrofom i trebamo ga odbaciti ako ne želimo da i mi osobno i obiteljski ne završimo katastrofalno.

      Izbriši
    2. Primjetio sam da u SAD neke PC imaju praksu da žene imaju predavanja. Čini mi se da je to slučaj samo tamo, i to kod nekih liberalnijih mjesnih Crkvi.
      Uobičajeno je u tradicionalnijim Crkvama da žene u crkvi nose na glavi pokrivala, mislim da je to pretežito u istočnoj Europi.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.