četvrtak, 12. kolovoza 2021.

Pismo sv.Lava rimskog pape i papizam

Rimokatolički apologeti često navode kao dokaz za papizam * pismo ili tomos kojeg je sveti rimski papa Lav poslao carigradskom patrijarhu i koje se je čitalo na saboru Crkve u Kalcedonu 451.g. kad se je osudio monofizitizam.
Onda kažu - saborski oci su tada rekli "kroz usta rimskog pape Lava progovorio je sv.Petar" i to drže dokazom kako je papizam već tada postojao (prešućuju nastavak iste rečenice koji im ne odgovara).
Ono što prešućuju je istina kako se je o tom pismu raspravljalo na saboru, da su neki ilirski i palestinski biskupi sumnjali da to pismo nije u skladu s kristologijom sv.Ćirila aleksandrijskog pape čija je kristologija bila prihvaćena u Crkvi, pa im se je dalo 5 dana da prouče Lavovo pismo, te su oni nakon toga potvrdili da je pismo pravovjerno.
Da je tada postojao papizam, o Lavovom pismu se ne bi niti raspravljalo, jer je to pismo nezabludivog Hristovog vikara koji upravlja s Crkvom i pod čiji autoritet se trebaju svi staviti koji se žele spasiti, te ga jednostavno treba prihvatiti kao da je pismo napisao sam Gospod Hristos preko svojeg zamjenika za Zemlju.

Pismo je povijesno i teološki značajno jer pozivanjem na kršćanske oce osuđuje monofizitizam, monoteletizam, ali i kasniju zabludu skolastičke RKC o nerazlikovanju Božje biti i energije (djelovanja).

Puno više od toga o tom pismu možete saznati preko video Davida (pravoslavni laik - Turčin) koji je prilično aktivan u promociji pravoslavlja na internetu:




* Na toj poveznici se navodi kako sama RKC priznaje da je papizam doktrina koja se je razvijala, i onda navode da se je isto tako razvijala s vremenom doktrina o sv.Trojici, da se je isto tako razvijala kristologija od jednog do drugog sabora Crkve ...
E tu je već laž, odnosno mješanje kruška i jabuka, jer apostolska vjera je jedna te ista, kod nje nema dopunjavanja ili oduzimanja, jer je dana od Boga preko Riječi i Duha Svetoga apostolima to jest Crkvi.
Apostoli su vjerovali u sv.Trojicu, i u dvojnu narav Hristovu, i u dvojnu volju i energiju Hrista, i u eklesiologiju-sabornost Crkve, i u razlikovanje Božje naravi i Božje energije, iako se ta pojedina pitanja nisu navodila deklarativno u sačuvanim spisima dok se nisu pojavili heretici radi kojih su se sazivali sabori Crkve da bi se anatemizirali i sada točno pisano navela apostolska vjera po toj temi.
Tako, da je u apostolskoj vjeri postoji papizam, onda bi sv.Petar sazvao sabor apostola u Jeruzalemu, ili možda ni ne bi, jer prema papizmu sv.Petar i njegovi tobožnji naslijednici rimski pape su nezabludivi Hristovi vikari koji ne mogu donijeti i proglasiti zablude, pa bi sam proglasio da se pogani trebaju obrezati kad se krste, jer je tada tako vjerovao prije nego što je Duh Sveti preko Jeruzalemskog sabora apostola rekao suprotno. 
Da je papizam bio objavljena istina Crkve, onda ne bi sabore Crkve sazivao rimski car, nego bi se rimski papa pozvao na apostole koji su tobož vjerovali u papizam (naravno da nisu) i tako bi on sazivao sabore Crkve, presjedao im i zaključio ih (što nije nikad učinio).
Da je papizam bio istina onda bi svaki sabor Crkve bio valjan tek ako ga prihvati papa, ali nije se samo tražila suglasnost rimskog biskupa, nego svih biskupa koji nisu bili na saboru i onaj tko ne bi prihvatio odluke sabora bio bi anatemiziran, bio on rimski biskup, ili biskup nekog gradića na kraju svijeta.

Po običaju, sad ću dodati poveznice koje ne moraju imati veze s temom.
Afon Bekmurzov je pokojni pjesnik iz Osetije koji je od rane mladosti bio zatočenik sovjetskih gulaga.
Na poveznici je razgovor s njime u vremenu nakon pada komunizma.
Naglasiti ću ono što je on rekao i što je važno za nas.
Komunizam je bio sotonski inspiriran pokret kakvog nije bilo po zlu poznatog ranije.
Problem je što su mnogi, mnogi, u strahu od komunističkog terora, podsvijesnom ili svjesnom, postali sluge zločinačke države i sudjelovali su u progonu onih koji nisu bili vjernici komunizma.
Cilj komunizma je i od žrtava komunizma učiniti sudionike i sukrivce zločina (to je specifičnost sotonskog komunizma).
Možda se je to najbolje ogledalo u komunističkim logorima u kojima su zatočenici morali tući druge zatočenike, inače bi bili posebno mučeni.
Zato su i mnogi šutili kad su izašli iz logora, ne samo radi straha, nego radi toga što ih je sotonski komunizam učinio suzločincima.
Afon Bekmurzov s pravom kaže da su se malo njih pokajali što su bili protagonisti komunizma, ili su pod terorom postali suradnici.
I kad nema pokajanja, onda i djeca i unuci takvih uobičajeno nastavljaju s komunističkim grijehom svojih predaka, sada pod vidom poslušnosti antihristovskoj agendi u kojoj su oni opet kao i njihovi očevi ili djedovi na vrhu vlasti, ili surađuju s vlašću.
Gotovo nitko nije od onih koji su bili komunisti tražio oprost od Boga i žrtava komunizma, da bi se pokajanjem riješili posljedica grijeha (oni i njihovi potomci), a mi koji smo bili antikomunisti nismo tražili pravu osudu komunizma i pokajanje komunista, sve pod vidom Tuđmanovog nacionalnog pomirenja.
Zato se i sad nalazimo tu gdje se nalazimo, u novoj verziji komunizma koji se sad sprovodi i rukovodi od Zapada.
Komunizam je dijete Zapada, a ne Istoka, i onaj stari u verziji 1.0 i u novoj verziji 2.0.
Mnogi smo tek u posljednjih dvadeset godina to shvatili.

Uvijek odlični o.Peter Heers navodi razloge zašto se ne će cijepiti.


Svakako, svakako poslušajte ga ako znate engleski, jer je prevažan s obzirom na plandemiju.
Upečatljiv je kraj videa (ne bih se iznenadio da video bude zabranjen) u kojem se nižu slike onih koji su umrli nakon cijepljenja.
Rimokatolici će se možda iznenaditi kad čuju da pravi autoritet u Crkvi imaju živući i pokojni sveci kroz kojih progovara Duh Sveti, a ne sinode-sabori Crkve ili patrijarsi i episkopi.
Konačno imamo primjer sabora (drugi sabor Crkve u Efesu 449.g) koji je izvanjski bio valjan, ali ga Crkva nije prihvatila.
Bio je i tzv. sabor ujedinjenja  Crkve s RKC u Firenzi-Ferrari (1431-1449 g.) kojeg je potpisao carigradski patrijarh s ostalim episkopima, osim sv.Marka Efeškog, ali je Crkva odbacila taj sabor. 
Kao što nitko nije imao opravdanja slijediti drugi sabor Crkve u Efesu ili onaj kasnije u Firenzi, tako nitko nema opravdanja po pitanju plandemije - bio samo samo poslušan nekom patrijarhu ili sinodi koja je rekla da se trebam cijepiti.
Rimokatolici tu nemaju nikakvog izbora no slijediti Nezabludivog Hristovog vikara makar ih vodio u Pakao.
Na kraju će i rimokatolicima biti jasno da imaju krivu eklesiologiju i da ne pripadaju Crkvi.
Samo da im ne bude prekasno.

33 komentara:

  1. To Tuđmanovo nacionalno pomirenje je inače originalno ideja Luburićevog HNO-a. Mislim da se ta pomirba trebala napraviti tako da hrvatski partizani i komunisti poput Tuđmana, Bobetka, Tripala priznaju svoje zablude komunizma i pokaju se pred Bogom i narodom te odbace u potpunosti komunizam, dok su bivši ustaše i hrvatski emigranti trebali odbaciti Pavelića i ustaštvo te se neki od njih (poput Artukovića i Šakića) pokajati za svoje zločine. Čini mi se ipak da su bivši ustaše bili puno spremniji odbaciti ustaštvo zarad hrvatske države nego su bivši komunisti komunizam(tako je npr. u HNO bio primljen Miro Barešić, koji je bio partizanskog porijekla a samo radi borbe za Hrvatsku državu). Greška Tuđmana je bila što je primio udbaše poput Manolića i čini mi se Perkovića u sustav nove hrvatske države, te što je nastavio sa politikom komunističkog antifašizma i nakon 1995., kada se (zbog svijeta) nakon pobjede više nije morao promovirati tzv. antifašizam. Sa druge strane, greška pravaša je što su stvarali drugu vojsku uz ZNG( jer u ratu ne smiju biti dvije vojske iste države), što su imali krivu politiku prema Bih podilaženja muslimanskom vodstvu i što su uveličali ustaštvo, jer bi se to svijetu zamjerilo a i nama je ustaški pokret nanio nemjerljivo štete.Grešni carinik

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne slažemo se po pitanju ustaša i politike prema BiH, a o tome sam već pisao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ne slažemo se. Inače, mislim da se treba veličati hrvatske emigrante nakon ww2 koji su prekinuli sa ustaškom idejom etničkog čišćenja Hrvatske od Srba i usredotočili se na stvaranje neovisne hrvatske države koja bi bila na cjelokupnom povijesnom i etničkom prostoru Hrvata. Zato je i mogao Tuđman posjećivati emigraciju i govoriti joj o stvaranju neovisne hrvatske države, bez ikakve ustaške ideologije, već samo sa "ideologijom stvaranja hrvatske države. Treba se veličati Miru Barešića, bugojance, Nijaza Batlaka, Aliju Šiljka, Zvonka Bušića a ne Pavelića, Luburića, Francetića i ostale "slične ustaše. Grešni carinik

      Izbriši
    2. Kad si me već povukao za jezik.
      Kad bi tvoja tvrdnja bila istinita, to jest ona implicira da su ustaše planirali genocid Srba, onda bi bio opravdan četnički ustanak 1941. kao i 1991.
      Međutim, nemaš niti jedan dokaz da je takvo nešto postojalo u programskim točkama UHRO, niti u dokumentima NDH.
      Budući da su Hrvati prihvatili NDH na čelu s ustaškim pokretom, onda bi tvoja teza značila da bi trebali Hrvati biti tretirani kao narod čija je državnost upitna budući su genocidni.
      Ako bacaš ljagu na ustaški pokret kao što su bacali komunisti i velikosrbi, onda de facto rušiš hrvatsku državnost.
      I sad nešto o NDH I nacionalnoj hrvatskoj državi.
      Budući je turskim osvajanjima kršćanska Hrvatska ostala bez svog BiH trbuha, te da je AU država bila saveznica i pokrovitelj Srbije nakon Berlinskog kongresa radi spriječavanja ruskog utjecaja na Srbiju i zbog dugoročnog plana željeznice Berlin-Bagdad, u Hrvatskoj se je u drugoj polovini 19.st. i početkom 20.st. dogodila srbizacija pravoslavnih Vlaha koji su time postali, kao što je rekao otac domovine Ante Starčević remetilački čimbenik u iudeji formiranja hrvatske nacije i hrvatske države.
      I istočna politika Vatikana je bila u istom kolu, ništa radikalno novo Vatikan ne radi sada u dogovoru sa SPC oko pitanja kanonizacije Stepinca, a što nije bila politika Vatikana i u 19.st.
      Dakle, ako samo hrvatski rimokatolici pripadaju hrvatskom narodu, hrvatska državnost je dugoročno i kratkoročno nemoguća.
      Ako se hrvatskoj naciji ne priključe pravoslavci, nego budu i dalje peta kolona velikosrpskog imeprijalizma, i istovremeno sudjeluju u izvršnoj vlasti kao i sada, ista stvar će se dogoditi, ili se je već dogodila jer RH više ne liči na hrvatsku državu.
      Pavelić i NDH je upravo to pitanje počela pravilno riješavati s osnivanjem kanonski tada priznate HPC, i činjenicom da su tada u izvršnoj vlasti kao i u onoj vojnoj bili istaknuti pravoslavci koji su se smatrali dijelom hrvatske nacije.
      Nadalje, kao što rekog zbog bosanskog trbuha kojeg su davno u 19.st. velikosrbi počeli preuzimati, hrvatska država ne može opstati ako joj taj prostor ne pripada kao u NDH, ili joj je prijateljska i saveznička država kao što je bila politika Paraginog HSP i HOS-a.
      Praktično to znači da hrvatskoj naciji trebaju pripadati i/ili joj biti bliski bosanski muhamedanci.
      To je politika jedino moguća ako se želi opstanak hrvatske države, a onda i hrvatskog naroda.
      To je bila politika ustaškog pokreta i NDH, kao i pravaša dok nije zločinac Tuđman zajedno sa svojim udbašima organizirao ubojstva istaknutih pravaša što je kulminiralo onda kad je HSP preuzeo Đapić, i kad su hercegovački udbaši na izdajničkoj zasjedi nakon pregovora poubijali vojno vodstvo HOS-a.
      Tuđman za ljude kratke pameti izgleda kao neki lukavac koji je nadmudrio Miloševića u pregovorima i tako uspostavio hrvatsku državu.
      Država koja u ustavu se poziva na komunistički ZAVNOH koji je definirao Hrvatsku u sklopu Jugoslavije kao državu hrvatskog i srpskog naroda, nije hrvatska država bez obzira što je pobijedila u ratu.
      Tako imamo ovo što imamo, hrvatosrbiju u kojoj Pupovac i slični velikosrbi imaju presudnu vlast, u kojoj se štiti velikosrpski mit o Jasenovcu i ustaški pokret prikazuje kao zločinački i u kojoj može srpski načelnik neke općine javno govoriti da je oslobođenje RH od velikosrpske okupacije zločin.
      To nije slučajno došlo, to je nastavak kumunističko-zavnohovske politike Tuđmana koji zbog svoje neizrecive oholosti nije htio osuditi partizanski teroristički pokret kojem je pripadao.
      A vi hrvatski rimokatolici bilo iz RH ili iz BiH koji ste podržavali ili još podržavate Tuđmanovsku politiku, a osuđujete onu ustaša i NDH, na svojoj koži ćete osjetiti da se hrvatska država ne može stvoriti kao rimokatolička ako u sebe ne inkorporira pravoslavce i muhamedance i ako ne dozvoli da srpska država prijeđe Drinu i tako nestane BiH kao suverena država.
      Hrvatska politika i narod, kao i država, ne može postojati osim na temeljima oca domovine Ante Starčevića, a ako je nekom otac domovine Franjo Tuđman, neka se pripremi na nestajanje te iluzije.

      Izbriši
    3. Apropos hrvatskog iseljeništva i istaknutih boraca za hrvatsku slobodu.
      Ako je nekog od njih prevario svojom retorikom Tuđman koncem 80-tih i početkom 90-tih, vjerujem da su svi odonda shvatili njegovu prijevaru.
      Sve one koji su nabrojio, imali su sigurno više nakonosti prema borcima za slobodu u prvoj polovini 20.st. jer su im konačno i bili slični, i bili su u emigraciji, proganjani i ubijani kao i ustaše pola stoljeća ranije.
      Zato Tuđman nije imao nikad povjerenja u njih, kao i oni u njega, zato je one najistaknutije koji su mu mogli biti izravna prijetnja nakon rata, dao izdajnički u ratu ubiti.
      Što je najgore, većina Hrvata to zna i pristali su na tu nepravdu i izdaju.
      Možda sad baš zbog Božje pravde i kazne, nestaje hrvatska država i narod jer je zbog "veće koristi" pristao na izdaju i nepravdu.

      Izbriši
    4. Kao prvo, Tuđman nije bio zločinac, a vi tvrdite kao velikosrbi da je bio, niti je on dao ubiti Blaža Kraljevića, A. Paradžika i ostale pravaše. Iza njihovih ubojstava stoje udbaši, a iza ubojstva Kraljevića i osam hosovaca stoji pravi zločinac(za razliku od Tuđmana) M. Naletilić Tuta. Dok je Tuđman bio na čelu obrane Hrvatske, veleizdajnik i patološki lažljivac Paraga je tužio Hrvatsku za dijeljenje BIH(a sam Izetbegović je nudio Tuđmanu Hercegovinu južno od Rame, što je Tuđman odbio rekavši "mi smo za CJELOVITU BiH"), a također je za vrijeme Oluje tužakao Hrvatsku za loš odnos prema Srbima. Evo što je veleizdajnik Paraga rekao o Oluji za Jutarnji list 2001.g.:"Oluja nije bila oslobodilačka akcija. To je bio dogovor Miloševića i Tuđmana o preseljenju stanovništva. Trebamo prestati pogrešno predstavljati događaje i zapitati se je li Oluja bila akcija zaposjedanja okupiranih teritorija RH ili je to plaćanje goleme cijene za politiku u BiH." Također, vaš ljubimac Paraga je bezočno lagao o prodaji Bosanske Posavine(dok svi pravi borci u Bosanskoj Posavini tvrde da se borilo do posljednjeg daha, te da nije bilo riječi o nikakvoj prodaji):"HVO je zbog dogovora sa Srbima onemogućio dostavu bilo kakve vojne logistike braniteljima Jajca i ono je palo u četničke ruke a zbog te sramne kolaboracije pala je istovremeno i Bosanska Posavina i mnoga druga lako obranjiva hrvatska i muslimanska područja u BIH." Nadalje, pravaška politika jedinstva Hrvata i muslimana je bila pogrešna, jer bi muslimani kad tad zabili i pravašima nož u leđa, budući su se u međuvremenu formirali kao nacija. Prvi muslimansko-hrvatski sukobi počinju još u lipnju 1992., a B. Kraljević je još i tada naivno govorio o nekakvom hrvatsko-muslimanskom bratstvu.

      Izbriši
    5. inače AU monarhija je bila čudna država.
      Kako napisah, srbizacija pravoslavaca se je dogodila uz podršku te države koja je bila pokrovitelj Srbije nakon Berlinskog kongresa i koja je prijetnjom spriječila potpuni poraz Srbije od Bugarske (Srbija je izdajnički s leđa napala Bugarsku dok je ova ratovala na jugu protiv Turske, ali je bugarska vojska uskoro krenula prema Beogradu i onda je Beč zaprijetio mobilizacijom protiv Bugarske).
      Gledao sam na YT predavanje Stipe Pilića u Glini u kojem navodi kako su Garašaninovi agenti u sprovođenju velikosrpske politike prema zapadu bili raspoređeni na ključnim mjestima u AU (uz Savu i granice "krajine"), neki su od njih bili izravno povezani s atentatom 1914. u Sarajevu, neki su bili suđeni u velikoizdajničkom procesu jer su dokazano planirali rušenje AU, ali su ubrzo pušteni iz zatvora.
      Na popisu stanovništva iz 1910. kao opcija u Istri je za materinji jezik bio talijanski ili srpskohrvatski jezik.
      Vuk S.Kadadžić sa svojom poznatom "Srbi svi i svuda" je bio cijelo vrijeme u Beču, a jugoslavenska JAZU kao i djelovanje u tom smislu Strpssmayera nije dakako moglo biti bez znanja i odobrenja vlasti AU.
      Pilić kaže da u AU nije praktično postojala kontraobavještajna služba i zato se je tako brzo urušila (ali je zato bila jaka srpska špijunska mreža). AU je bila velika i slaba država, da se nije Njemačka uključila u rat, upitno je dal bi svladala srpsku vojsku u prvom sv.ratu.
      K tome je u AU bilo idealno mjesto za židove bankare i cioniste.
      Kad je AU okupirpala BiH, zabranila je misionarenje prema muhamedancima.
      Kad je u 19.st. postalo izgledno da će Rusija potpuno poraziti Tursku i osloboditi Carigrad, prekršila je savezništvo s Rusijom i stala na stranu Engleske i Francuske u Krimskom ratu protiv Rusije.
      Ta država je bila osuđema na propast i iluzija je nekih i u RH da će se obnoviti nekakvo rimokatoličko carstvo srednje Europe.
      Nije uspjelo opstati tada, a kamoli da može sada kad se RKC raspada.

      Izbriši
    6. Doći će vrijeme obnove katoličkih država u Europi, to je prorečeno još vijekovima prije.

      Izbriši
    7. Koji si ti naivac!
      Pa ti misliš da je ratni zločinac i prijašnji kriminalac M.Naletilić Tuta samostalno odlučio likvidirati u zasjedi stožer HOS!
      Ili da su neki udbaši bez znanja i pristanka Tuđmana odlučili poubijati pravaše ili Mira Barešića!
      Hrvatska UDBA, znači krug oko partizanskog zločinca i generala Ivana Steve Krajačića i slične ekipe, vidjeli su da se komunizam raspada i da velikosrpstvo Miloševića prijeti njihovim pozicijama, pa su preko Tuđmana kojem su jedino dali putovnicu, formirali HDZ koji im je jamčio da će i dalje ostati na vlasti, da se nikad ne će osuditi partizanski zločinci i njihova izdaja kad su se borili za komunizam, a protiv hrvatske države, da se nikad ne će osuditi titoizam kojem su kultu pripadali i bili mu korifeji.
      Tuđmanova ideja pomirbe je - vi hrvatski nacionalisti i koji vidite u NDH ideal, reći ću vam da je ta država bila ne samo ratni zločin nego i htijenje hrvatskog zločina, a vi naivci ćete pod mojim zapovijednoštvom ići u borbu protiv velikosrpske agresije, dok ću ja drugovima koji su me postavili jamčiti da ne će biti suđeni, lustrirani i da će i dalje imati glavne konce države u svojim rukama.

      Izbriši
    8. Naravno da nije samostalno, vjerujem da su uz njega bili i neki vođe HDZ-a i HVO-a u Hercegovini, ali ne vjerujem da sam Tuđman stoji iza toga. Ta Tuđman je odlikovao Blaža Kraljevića posthumno.Grešni carinik

      Izbriši
    9. Inače, nije istina da u hrvatskoj emigraciji nisu prihvatili Tuđmana svi. Bilo ih je dosta koji su ga i prihvatili, npr. Mile Boban(Otporaš), Zvonko i Zdravka Bušić, a možda najveću poruku podrške Tuđmanu izrekao je slavni hrvatski musliman Nijaz Batlak Daidža:"Pružali smo mu punu potporu i dali do znanja da cijelo iseljenišvo stoji uz njega. U njegovu sam ideju pomirbe svih Hrvata vjerovao kao u samog Boga." Tako da nemojte lagati, ovdje je dokaz da je cijelo iseljeništvo bilo uz Tuđmana još otprije rata.

      Izbriši
  3. Također, ako niste primijetili, Hrvati su opstali samo na onim područjima gdje je bila proglašena HZHB pa HRHB. U Banja Luci, Prijedoru, Derventi, Zenici, Kaknju, Zavidovićima danas nema Hrvata ili ih ima neznačajan broj, a sve te općine bile su izvan HRHB. Dakle, Herceg-Bosna bila je jamac opstanka Hrvata na njihovim vjekovnim prostorima, a u današnjem vremenu to mora biti Treći entitet, koji mora biti državna politika Hrvatske i hrvatskih predstavnika iz BiH, ako želimo da taj narod tamo politički opstane. Što se tiče pravoslavaca u RH, taj narod je danas koliko mi se čini prihvatio postojanje hrvatske države i tih 4% sigurno nam više neće raditi problema. RH je stvorena, i u RH više nema značajnih međunacionalnih problema, jedino se trebaju zakoni promijeniti prema Božjim zakonima, a sad nam je glavno obraniti hrvatski narod u Bih, CG i Srbiji, a obranit ćemo ga tako da dobijemo Treći entitet, u CG stvorimo savezništvo sa tamošnjim Albancima i Crnogorcima i crnogor. Srbima koji su spremni na dogovore, a u Srbiji stvorimo savezništvo sa tamošnjim Mađarima.
    P.S.Kad već negirate ustaške zločine, evo što kaže mostarsko-duvanjski biskup Alojzije Mišić o ustaškim zločinima u svojoj biskupiji:"Ljude se hvatalo ko zvjerinje. Klalo, ubijalo, – žive u ponor bacalo. Ženske, majke s djecom, odrasle djevojke, djecu žensku i mušku bacali su u jame. Podžupan u Mostaru g.[ospodin] Baljić muhamedanac, javno izgovara, ko činovnik, mora bi da šuti ne da telali, da je u Ljubinju samo u jednu jamu 700 šizmatika bačeno. Od Mostara i Čapljine odvezla je željeznica šest punih vagona žena, majka i djevojaka, djece ispod deset godina do stanice Šurmanci, gdje su izvagonirani, odvedeni u brda, žive matere s djecom bacali u duboke propunte. Sve je strmoglavljeno i ubijeno. U župi Klepci iz okolnih sela N. N. 3.700 šizmatika ubijeno je. Jadnici, bili su mirni. Dalje ne nabrajam. Predaleko bih otišao. U samom gradu Mostaru na stotine ih je vezalo, odvodilo izvan grada pa ko živine ubijali."
    Da nije možda i on bio antihrvat, kad sam već ja "antihrvat" (a hrvatski sam nacionalist) zbog protivljenja ustaškim zločinima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što ti mogu reć nego ako je to istina što vele ti rimokatolički klerici, da su onda četnici s pravom digli ustanak protiv genocidnih Hrvata 1941. i 1991. te imaju puno pravo tražiti da se takvom genocidnom narodu nikad više ne dozvoli stvaranje države (jer Hrvati koji su se protivili NDH bili su u manjini i bili su hrvatski izdajnici, komunisti ili orjunaši, što znači da je većina hrvatskog naroda pristala na genocid Srba, pa je hrvatski narod zbog tih tobožnjih dokazanih zločina izgubio pravo na državnost).
      Ili eventualno da se napravi ovo što je Tuđmanova ostavština, RH kao hrvatskosrpska država u kojoj Srbi imaju konstitucionalna prava kao u ZAVNOH, to jest da imaju pravo veta na sve odluke.
      To onda znači da je srpska pobuna iz 1990. opravdana jer su Hrvati tražili samostalnu državu bez njihovog pristanka kao konstitucionalnog naroda, a oni na tu opciju nisu pristali nego su bili za unitarnu Jugoslaviju ili za status quo (što praktično znači status quo, SRH je morala ostati unutar Jugoslavije jer Srbi imaju pravo veta).
      U BiH zahavaljujući mudroj Tuđmanovoj politici Hrvati su prepolovljeni i nemaju niti svojeg člana u predstavništvu države, ostali su samo u rubnim dijelovima u zapadnoj Hercegovini, a praktično nestali u srcu Bosne gdje su bili vjekovima.
      Vojno RH je smijurija, da se nekoliko tisuća muhamedanskih imigranata naoruža, a imaju iskustvo rata, začas bi došli do Zagreba.
      Zato je RH žurila u NATO misleći da će ju ta raspadajuća vojna organizacija štititi.
      Stranci su dobili pravo vlasništva ne samo nad tvrtkama, nego i nad zemljom, i ako već nisu, onda će u skoroj budućnosti Hrvati biti bezemljaši i stranci u svojoj tobožnjoj hrvatskoj državi.
      Velikosrpski projekt se i dalje nesmetano širi, srpski povjesničari na sve strane negiraju povjesnost Hrvata i hrvatske države, negiraju hrvatski jezik i književnost, a odgovora s hrvatske strane nema.
      Da, da, odlično se je sproveo Tuđmanov projekt, kao u onoj izreci, operacija uspjela pacijent umro.

      Izbriši
    2. Mi nismo genocidni narod, iako je dio Hrvata(recimo 10%) učestvovao u zločinima nad Srbima. Ne, etničkog čišćenja u NDH je bilo, ali četnički ustanak 91-ve nije bio nimalo opravdan jer se tu radilo ne o "obrani" od "zlih ustaša", već o velikosrpskom projektu stvaranja Velike Srbije na vjekovnim hrvatskim teritorijima(a Srbima je u RH zagarantirana sigurnost i prava, o tome je govorio čak i Blago Zadro). Također, četnički ustanak 1941. je bio zločinački jer su se činili strašni zločini nad Hrvatima u njemu, i to se ne može nikako opravdati.
      A što se tiče pisma A. Mišića, pismo je autentično, njega navodi Tomo Vukušić iz Vrhbosanske katoličke teologije u Sarajevu:https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=37130
      Stranica 9/17 je gdje je navod o ustaškim zločinima. Također, mogu vam reći i primjer iz rodnog sela mog djeda u Lici, koje je bilo miješano srpsko-hrvatsko prije Drugog svj. rata. Na području sela bilo je i partizana, i četnika, i ustaša, a ustaše su pobacali neke nevine ljude, Srbe iz sela (čak i djevojke i djecu) u jamu pored sela. Hrvatske obitelji nisu dirali (nije bilo žrtava iz obitelji moga djeda). Eto, to je nešto što sam znam iz priča obitelji moga djeda.

      Izbriši
    3. A što se tiče Pavelićeve NDH, taj projekt je još bolje ispao nego Tuđmanov. Četiri godine postojanja uz pomoć najmoćnije europske sile tog doba Njemačke i važne Italije, nakon četiri godina pokolja i klanja Hrvata od strane četnika i Talijana i Srba od strane ustaša Pavelićev projekt je završio pregažen od Crvene armije, a Pavelić je svoju vojsku ostavio bježeći kud ga noge nose u Argentinu.

      Izbriši
    4. Govoriš gluposti, ali iz pristojnosti nisam tako dosad napisao.
      Prvo, ustaška načela nigdje ne spominju etničko čišćenje ili genocid nad Srbima.
      Drugo, zakoni, odluke i dokumenti NDH nikad ne navode politiku etničkog čišćenja u smislu ubijanja (ali je bila politika da oni koji ne priznaju hrvatsku državu otiđu u Srbiju, a to nije sigurno genocidna politika).
      Treće, NDH je bila suočena sa situacijom gdje su se neki Hrvati počeli osvećivati Srbima, i to je bilo moguće zato što vlast još nije bila u potpunosti formirana. Ali kad je formirana, te osvete su osuđene, formirani su prijeki sudovi za takve "divlje ustaše" (zato što to nisu bili stvarni pripadnici ustaškog pokreta), jedan katolički svećenik iz BiH je na takvom sudu osuđen na smrt jer je podsticao svoje vjernike na osvetu. U Jasenovcu je 10 ustaša strijeljano zbog pljačkanja pravoslavnog stanovništva i to na inzistiranje Luburića, tako da tvrditi kako je ustaški pokret ili NDH imala politiku istrebljenja Srba je povijesna laž. Dakako da nitko normalaa ne negira da su se se zločini s hrvatske strane događali, kao što su se događali i u posljednjem ratu, ali ti zločini nisu bili naređivani ili zataškavani od strane države. Usporedbe radi, koliko je strijeljano u posljednjem ratu hrvatskih vojnika ili civila zato što su činili zločine nad Srbima? Što ja znam nitko, tako da je NDH ovdje čistijih obraza nego RH.
      Bilo bi suicidalno da je NDH imala politiku genocida pravoslavaca, jer oni su bili u velikom postotku punopravni državljani NDH što bi značilo opasnost rušenja države, NDH niti ustaški pokret nije bio brod luđaka koji ima za cilj ubijanje čim većeg broja Srba.
      Ta u najustaškojem kraju, u imotskoj krajini, pravoslavci nisu uopće stradali od NDH, a barem tamo je bilo najlakše ih istrijebiti ako je to bila politika države i ustaškog pokreta.
      Višekratno ovdje blatiš krilnika i viteza Juru Francetića kao zločinca ponavljajući četničku i jugopartizansku propagandu, a pokojni RKC svećenik Anto Baković svjedoči da je kao dječak bio prisutan kad su neki muhamedanci tražili od Francetića da se osvete nad zarobljenim četnicima, a on je rezolutno to odbio i tako zaštitio zarobljenike rekavši da postoji sud i ako se na sudu dokaže da je netko počinio zločin, da će tek onda biti kažnjen.

      Izbriši
    5. Ne, ustaška načela ne spominju ali iz prakse znamo da je bilo itekakvih ustaških zločina nad Srbima. Gudovac, pokolj u glinskoj crkvi, pokolj kod Veljuna na Kordunu...toliko ima mjesta ustaških zločina. A što se tiče "viteza" Francetića, vjerujem da je tako postupio kako je Baković rekao, ali tko može potvrditi da nije to samo izrekao pred mještanima Goražda, a drugo radio par kilometara dalje?? Jer, postoje zapisi o pokolju nad Srbima u selima Stari brod i Miloševići od strane Crne legije, ukucajte pa vidite. Ne, NDH je definitivno bila zločinačka država, koju je vodio hladnokrvni zločinac Pavelić. Grešni carinik

      Izbriši
    6. Rat za opstojnost ili pad NDH bio je kudikamo teži i krvaviji nego ovaj posljednji, i duže je trajao s većim intezitetom i žrtvama (dakako smiješno je usporediti ozbiljnost i vojno-političku organiziranost UHRO s Tuđmanovim HDZ).
      NDH nije poražena u tom ratu radi unutarnjih neprijatelja kojih nije bilo malo, nego radi toga što je Crvena armija već preko Mađarske hitala prema zapadu te je bilo nemoguće se suprostaviti velikim silama pobjednicama tog rata.
      Ponavljaš ovdje uobičajene četničko-partizanske priče kako je poglavnik Pavelić izdao svoju vojsku, kao da je on bio neki časnik koji vodi vojsku i onda je izda na samom kraju.
      Akcija povlačenja prema Austriji HOS-a i civila je uspješno završena, jer su prešli granicu i predali su se Englezima kako je bilo planirano.
      To što su Englezi izvršili kukavično djelo i protivno konvencijam o ratovanju o postupanju sa zarobljenicima predali ih razoružane partizanima nije nipošto krivnja Pavelića, niti generala koji su potpisali predaju.
      I ako se promisli malo o hrvatskoj povijesti posljednjih stoljeća, onda je Ante Pavelić najznačajnija osoba, jer je napustio svoj prilično ugodan i bogat život zagrebačkog odvjetnika i postao svojevoljno najtraženiji i najveći neprijatelj ondašnje kraljevine Jugoslavije, kao i one komunističke.
      Pri tom nije imao nikakvih vanjskih prijatelja osim poznanstva i prijateljstva s bugarskim VMRO, a Bugarska je uskoro nakon toga uskratila podršku VMRO radi pritiska Jugoslavije, tako da ne vjerujem da bi niti jedan drugi hrvatski političar učinio tako riskanstan potez samo radi ideje stvaranja hrvatske države.
      Stjepan Radić nije bio toliko radikalan i poduzetan, kao i u mogućnosti postaviti organizaciju nalik VMRO.
      Evo izazivam te Griješni cariniče, navedi mi jednog hrvatskog političara koji je bio spreman na takve žrtve i rizik kao Pavelić i koji je konačno stvorio hrvatsku državu.
      Tuđman je jednostavno smiješan u usporedbi s Pavelićem, i nije nikad bio pravi neprijatelj Jugoslavije, i dok su studenti proljećari robijali i svašta doživljavali u robijašnicama, partizanski general Tuđman je bio u kućnom pritvoru s privilegijama o kojima su mogli samo sanjati ustaše, a kamoli Ante Pavelić da je bio uhvaćen.

      Izbriši
    7. Od političara mogu izabrati (ako se računa) kralja Tomislava, koji je vodio mukotrpne bitke sa Mađarima i Bugarima, a za koga je pop Dukljanin rekao da je bio hrabar mladić i snažan ratnik koji je uvijek Ugre natjerao u bijeg. Inače, džaba Paveliću sve žrtve i rizik kad je bio zločinac. Inače, puno veću žrtvu od njega podnijeli su Stipe Javor, koji je bio zvjerski mučen u jugosl. zatvorima, Marko Hranilović, a od onih političkih aktivista za vrijeme Juge bugojanci dali su nemjerljivo veću žrtvu nego Pavelić u borbi za Hrvatsku, dali su svoj život, zatim Zvonko i Bruno Bušić, Nahid Kulenović i još mnogi drugi. Da je Pavelić bio častan ostao bi sa svojim narodom, kao kapetan na brodu koji tone, a ne bi kukavički prvi pobjegao sa broda koji tone ostavljajući muškarce, žene i djecu da potonu.Grešni carinik

      Izbriši
    8. Zbilja si se pomutio u mržnji prema NDH i ustaškom pokretu!
      Ta kakve bi koristi imao hrvatski narod da je Pavelić ostao i bio suđen u nekom namještenom sudu u kojem mu se ne bi dalo pravo niti braniti!
      Kralj Tomislav kao prvo nije iz posljednjih stoljeća, i kao drugo njegov rizik nije bio nipošto kao Pavelićev, jer je već imao kraljevinu i vojsku za ratovanje.
      Nadalje, kao neki velikosrbin ili komesar partizana ponavljaš papagajski da je Pavelić zločinac, a siguran sam da nemaš niti jedan dokaz da je zapovijedio nekom da čini zločin niti da je svojim rukama počinio zločin (jedino ako ne smatraš da je zločin ubiti jugoslavenskog kralja pod čijim kraljevanjem su ubijani i mučeni baš ovi koje smatraš da su imali veće žrtve od Pavelića).
      Pavelić je stvarno dao i svoj život, jer je umro nedugo od posljedica atentata.
      One koje navodiš da su dali veće žrtve od njega za Hrvatsku, Pavelića su smatrali svojim vođom i cijenili su ono što je on činio za hrvatski narod.

      Izbriši
    9. Ne mrzim Ndh, ali je ne volim baš kao ni ustaški pokret zbog njenih posljedica. Što se tiče ustaša i njihovih zločina, pokazivao sam vam stalno primjer e njihovih zvjerstava, uključujući zločine u Hercegovini, Gudovcu i drugdje. E a to što kažete da su hrv. junaci koje sam nabrojao Pavelića smatrali svojim vođom i cijenili njegov rad,jesu, ali nemojte biti licemjerni, isto tako i vi blatite Tuđmana a siguran sam da smatrate junacima one koji su njega smatrali svojim vođom i cijenili njegov rad, Blagu Zadru, D. Tomljanovića Gavrana, M. Markača i A. Gotovinu, Marka Babića i ostale. Ali, tu postoje dvije bitne razlike između mene i vas:ja kažem da su hrv. branitelji dali nemjerljivo veću žrtvu za Hrvatsku nego sam Tuđman, dok vi smatrate da je Pavelić dao veću ili istu žrtvu za Hrvatsku kao i njegovi sljedbenici. Također, druga razlika je da ja smatram Pavelića zločincem, što je i bio, a vi smatrate Tuđmana zločincem, što nije bio, već hrvatski vođa i borac za hrv. slobodu.Grešni carinik

      Izbriši
    10. Apropos žrtve, Ante Pavelić je bio 30 godina, od 1929-1959. najveći neprijatelj obiju Jugoslavija, a što znači da su kroz cijelo to vrijeme jugoslavenske tajne službe radile na njegovoj likvidaciji i to im je bio prioritet.
      Ostati dosljedan borbi za slobodu hrvatskog naroda i znajući da mu je glava stalno na kocki (i njegove obitelji), velika je žrtva koju niti jedan hrvatski moderni političar ne čini niti bi činio.
      Ali kad Hrvati poput tebe ga bez dokaza osuđuju kao zločinca i kukavicu, onda stvarno pomislim da nismo zaslužili imati državu i slobodu.

      Izbriši
    11. I na kraju krajeva da zaključim ovu, opet jalovu i očigledno bespotrebnu raspravu, reći ću ovo. Bio sam i ostao hrvatski domoljub, ali u potpunosti osuđujem svaki zločin koji se dogodio sa hrvatske strane, pa onda, budući je NDH provodila politiku istrebljenja osuđujem i NDH i Pavelića. Opravdavam i opravdati ću Tuđmana jer je bio pravi hrvatski vođa, bez ikakve zločinačke politike, ali koji nažalost nije sproveo lustraciju i nije se u potpunosti odrekao zločinačkog komunizma. Nadam se da će doći napokon neki pravi HRVATSKI KATOLIČKI vođa, koji će ujediniti Hrvate i postaviti katoličke, Božje zakone, ali nisam siguran hoće li to ikada biti. Do tada, ostajem domovini vjeran, Bogu pokoran i obitelji poslušan. Hrvatska KATOLIČKA ili nikakva! Pozdrav. Grešni carinik

      Izbriši
    12. Nisi nipošto domovini vjeran kad bez dokaza osuđuješ NDH isto kao što to čine velikosrbi i jugoslaveni.
      Nema dokaza da je vlast NDH donosila genocidne zakone ili da je ikad zapovijedala genocid Srba.
      To ti samo glumiš pravednika jer tobož optužuješ pripadnike vlastitog naroda koji su podržavali NDH kako biš se od njih ogradio i stekao aureolu nekog tko slijedi pravdu bez obzira bi li to pripadnici njegovog naroda.
      Imam osobno iskustvo kad se u cilju lažnog pomirenja optužuje treća strana koja nije kriva, da bi se zadovoljila prva strana s kojom se je u sukobu.
      Dakle, velikosrbi i jugoslaveni nikad ne će blagosloviti hrvatsku državu koliko god se ti i tebi sličnoi ograđivali ili osuđivali NDH, ustaški pokret i poglavnika Pavelića.
      Njihov je grijeh to što su se borili za hrvatsku državu.
      Tako i ih i ti osuđuješ i misliš da si onda pravedan i da će te podržati hrvatski neprijatelji.
      Nažalost, mnogo, mnogo Hrvata razmišlja kao i ti, ali to je jalovo i kukavičko ponašanje i nadasve nepravedno stigmatizirati neke kao zločince bez dokaza.

      Izbriši
    13. Dokaz je ono pismo Alojzija Mišića, uz ostale, ali vama to ništa ne znači jer ste zaguljeni u svojoj interpretaciji. Neka vas sram bude! Omalovažavate žrtve zarad opravdavanja jedne zločinačke države-NDH. Ja jesam domovini vjeran, ali nisam laži vjeran, a vi izgleda želite biti istodobno i domovini i laži vjerni. Grešni carinik

      Izbriši
    14. Kad bi pismo bilo autentično, kao i istiniti navodi u pismu, gdje je dokaz da je onda takav zločin izvršen po nalogu vlasti NDH?
      Ako je prijeki sud NDH osudio divlje ustaše na smrt, kao i onog RKC svećenika iz Bosne, kako bi onda ista vlast iste države izdavala zločinačke zapovijedi kad je zbog tih zločina divlje ustaše osudila na smrt?
      Ti uopće ne želiš gledsti cjelovito i logično na to razdoblje jer si unaprijed, kao velikosrbi i jugoslaveni, osudio NDH kao zločinačku državu.

      Izbriši
    15. Pismo je autentično, dok ja ne znam gdje je to prijeki sud NDH osudio divlje ustaše na smrt. Ja sam nakon što sam vidio dosta dokaza osudio NDH kao zločinačku državu. Grešni carinik

      Izbriši
    16. Nisi ti vidio nikakav dokaz, nego si unaprijed donio sud da je vlast NDH takve zločine planirala i vršila ih.
      Nisu li u Pakračkoj poljani izvršeni neki zločini na Srbima od strane hrvatskih vojnika?
      Zašto onda nisi proglasio RH kao zločinačku državu i Tuđmana kao zločinca i nalagodavca?
      Valjda zato što su ti vojnici radili na svoju ruku zločine ili osvete.
      U čemu je onda problem da to isto načelo nevinosti bez dokaza krivnje ne primjeniš i na NDH?
      Zato što si unaprijed kao velikosrbi i jugoslaveni osudio NDH, ti vjerojatno zato što je bila na poraženoj strani u ratu, a ovi drugi zato što im je svaka hrvatska država zločinačka i nedopuštena jer na istom području planiraju Veliku Srbiju ili Jugoslaviju.

      Izbriši
    17. Vi ste Tuđmana proglasili zločincem, ne ja, a onda je po vama valjda i RH zločinačka država jer ju je vodio zločinac Tuđman?
      Što se ostalog tiče, dokaze sam vam predočio toliko puta i nema smisla ponavljati se. Želim vam Božji blagoslov i pozdrav.Grešni carinik

      Izbriši
    18. Ima tu i te kakvih razloga i razlike.
      Jer primjerice ubojstvo Paradžika nije bilo slučajno tako da je neki policajac na barikadi vidio da je Paradžik u autu pa je auto izrešetao, niti je neki lokalni zapovijednik o tome odlučio, nego je Paradžika pratila tajna služba RH i samo je s vrha vlasti RH mogla doći odluka da ga se ubije.
      Slično je bilo s atnetatom na HOSovce u Vinkovcima, ili na kasnije ubojstvo stožera HOS za BiH.
      Samo analfabet ili beznadežni naivac može stvarno povjerovati da vrh RH nije imao prste u tim ubojstvima.
      Dok zločini koje su vršili divlji ustaše su bili zločini iz osvete i ne nad nekima kojih je pratila tajna služba NDH i onda ih je na taj način odlučila poubijati.
      Uostalom, za neprijatelje države je i formiran radni logor Jasenovac kad su ovi bili uhvaćeni u protudržavnom djelu, da ih se je htjelo odmah likvidirati onda i ne bi bio stvoren radni logor.

      Izbriši
    19. Inače, svi ti događaji otprije 80 godina i način kako gledamo na njih danas i nisu toliko važni. Važno je da se ujedini tradicionalna hrvatska desnica, bili mi pravaši ili tuđmanovci, ustaše ili hssovci, bobanovci ili kraljevićevci, hrvatski monarhisti ili desni hrvatski republikanci...važno je da se ujedini protiv naleta ljevice i lijevog antihrvatskog NWO smeća, važno je da se borimo protiv onog glavnog, komunizma, socijalizma, pobačaja, pederluka itd. Jer, vidimo kako se lijevi uvijek slože kad je neka njihova stvar, a mi smo razjedinjeni i svi mlitavi. Ja osobno bih odmah podržao nekog promicatelja ustaštva i NDH ako bi se tak zalagao za zabranu pobačaja, lustraciju, izlazak iz EU-a i NATO-a. Zato sam i podržao Gorana Jurišića u predsj. kampanji, zato da dam svoj obol pobjedi zdrave Hrvatske nad antiHrvatskom, zato i mislim da bi bolje bilo da je Paradžik bio na čelu Hrvatske u 90-ima, jer bi lustrirao Hrvatsku, ali nije ni Tuđman bio loš izbor. Tako da eto...potrebno nam je ujedinjenje, ili ćemo se i dalje jadati o zlim komunistima i četnicima. Grešni carinik

      Izbriši
    20. Hajde da napišem još nešto o NDH. Kažete da u NDH nije bilo osoba koje su pratile tajne službe NDH i ubile ih. E pa to nije istina, jer je Pavelić dao ubiti hrvatske domoljube Lorkovića i Vokića na potpuno isti način na koji su se udbaši u sustavu RH riješili Barešića, Pavlovića i Paradžika. Dakle, potpuni analfabet Pavelić je dao ubiti one koji su htjeli sačuvati NDH prelaskom na stranu pobjednika i micanjem vlasti ustaških krvoločnih rasova. No, vaš miljenik Pavelić je dao izdajnički i kukavički ubiti one koji su mu htjeli sačuvati državu, i to dosta govori o krvoločnom Pavelićevom karakteru.Grešni carinik

      Izbriši
    21. Potpuno gubiš kontekst.
      Dakle ja sam odgovrio ti da ti stradali Srbi u Hercegovini koje navodiš u onom pismu Mišića, su obični seljaci, žrtve divljih ustaša koji su se na svoju ruku osvećivali, a ne da su izvršavali zapovijedi vlasti NDH.
      Ti seljaci nisu praćeni od tajnih službi NDH kao što su tajne službe RH pratile Paradžika i kasnije sprovele zapovijed vlasti RH o njegovoj likvidaciji.
      Poanta je u tome što se u prvom slučaju radi o zločinu samovoljnih pojedinaca, a u drugom slučaju o zločinu vlasti RH.
      Sad pišeš o slučaju Lorković & Vokić koji su stvarno od vlasti NDH osuđeni najprije na zatočeništvo u Jasenovcu, a kasnije i ubijeni.
      Razlog je više nego evidentan, pregovarali su s neprijateljima ili su pokušali s njima pregpvarati na svoju ruku da se u NDH izvrši puč i da NDH prijeđe tako na pobjedničku stranu.
      Prvo, nije nikakva sramota biti na poraženoj strani, sramota je prijeći na drugu stranu kad se vidi da ova pobjeđuje i tako izdati svoje saveznike (kao što je to običaj kod Talijana u dva svjetska rata).
      Drugo, ta dvojica iako su bila u vrhu vlasti NDH, su ili bili strahovito neinformirani ili su se pravili da su neinformirani (što je gore po njih).
      Jer su zapadno-komunistički saveznici definirali u početku rata da se nakon njihove pobjede ne će priznati nove države koje su nastale u ratu.
      Tako da su ta dvojica i stvarno uspjeli kontaktirati s zapadnjacima-komunistima, ovi ne bi nikako dozvolili da ostane hrvatska država, nego bi ih iskoristili da se u NDH dogodi građanski rat između onih koji su željeli ostati u savezništvu s Nijemcima, i ovi koji vjerolomno idu u savezništvo sa Zapadom koji će ionako opet uspostaviti Jugoslaviju, a ne priznati hrvatsku državu.
      Tako da je stvarno čin Vokića i Lorkovića bio nerazuman i izdajnički, a takve stvari se u ratu riješavaju smrtnom kaznom.

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.