nedjelja, 22. svibnja 2022.

Dva trezvena glasa glede pravoslavnog "makedonskog pitanja"

 Prvi je iz SAD, Bugarin rođen u današnjoj Sjevernoj Makedoniji:


Drugi je iz Nizozemske, Srbin i svećenik SPC:



Povezuje ih ljestvica vrijednosti, i jednom i drugom su interesi Crkve iznad nacionalnih interesa.
Jedino je tako i moguće kod istinskih pravoslavnih vjernika.

Dakle, dogodilo se je liturgijsko izmirenje nepriznate MPC sa priznatom Beogradskom patrijaršijom.
Prije toga je BPC (Bugarska PC) odbila biti majkom Crkvom MPC, iako je to povijesno bila, ali nije bila trenutno (od balkanskih ratova a čini mi se za vrijeme drugog velerata je također bila).
Ohridska arhiepiskopija ima sad status autonomne PC pri Beogradskoj patrijaršiji, a da li će na kraju dobiti status autokefalnosti ovisi o budućim događajima.
Ovo je važno napomenuti onima koji nisu pravoslavni i koji zbog nacionalno-političkih razloga "guraju" ideju HPC.
Registracijom HPC pri RH ništa se ne dobija, jer autonomnost ili autokefalnost neke mjesne Crkve može dati samo Crkva, nikako sekularna država (drugim riječima ako postojeće mjesne autokefalne Crkve ne priznaju neku novu mjesnu Crkvu, ona u Pravoslavlju ne postoji, s njom ne može nitko pravoslavan biti u euharistijskom zajedništvu).
Naravno da države pogotovo ako se proglase pravoslavnima mogu diplomatski vršiti pritisak da se na njihovom području stvori autonomna ili autokefalna Crkva, i tako je i nastala i bugarska i srpska patrijaršija u povijesti.
S druge strane je činjenica kako je RH blago rečeno indiferentna po ovom pitanju, posve okrenuta Zapadu i izvršenju zadataka iz Brisela, tako da se u današnjoj situaciji ne može očekivati nikakva inicijativa.
RKC pak želi ekumenizirati s Pravoslavljem (sa SPC i RPC), k tome joj i ne odgovara da se hrvatski rimokatolici počnu zanimati za Pravoslavlje, pa bi bila među prvima koji bi savjetovali vladare RH da ne kreću u diplomatsku inicijativu osnivanja mjesne Crkve unutar RH.

Da se suverene države i u moderno vrijeme brinu da na njihovom teritoriju ne budu mjesne PC sa središtem u nekoj drugoj državi (jer onda sumnjaju da su te mjesne PC oruđe te druge države za narušavanje njihovog suverniteta i teritorijalnog integriteta), najbolji je primjer poljske države u 20.st.
Predsjednik Poljske i maršal njihove vojske u prvom veleratu Pilsudski jednostavno nije htio dopustiti da na teritoriju Poljske, u kojoj je tada bilo mnogo Ukrajinaca i Bjelorusa (jer se je Poljska proširila prema istoku na područje koje je prije bilo pod carskom Rusijom), djeluje mjesna Crkva koja ne bi imala središte u Poljskoj, tako je na kraju i stvorena i dobila priznanje Poljska PC (u kojoj ima zaista malo etničkih Poljaka, većina su Ukrajinci i Bjelorusi).

S druge strane imamo nakon balkanskih ratova ono što spominje Kiril u prvom videu.
Srbija je nakon osvajanja (sjeverne, jer je na jugu slično uradila Grčka) Makedonije jednostavno protjerala sve bugarske episkope i postavila tamo svoje*.
Toga bi trebali biti svjesni nacionalistički Srbi kad drže da im se ovim potezom nešto njihovo nepravedno oduzima, ali to je zato što oni još nisu odustali od "Dušanovog carstva".
Dočim je Uroš zvan još i Dušan bio 3/4 Bugarin i zbog tog proširenja države bio je zajedno sa svojom mjesnom Crkvom anatemiziran od Crkve koju je tada vodio Carigradski patrijahat za područje Balkana (jer je Rimski patrijahat otpao raskolom, obratite pažnju na kartu u prvom videu za vrijeme uspostave pet povijesnih patrijahata, vidjet ćete da je Rimski patrijahat bio daleko najveći, osim Zapada i Afrike do Egipta, imao je pod sobom veći dio Balkana, današnje Grčke, čak i otok Kretu - to je razumljivo jer se radilo ipak o Rimskom carstvu).
Kako je isto napisao Kiril u jednom komentaru, sustav pet povijesnih patrijaršija (Rim, Aleksandrija, Antiohija, Carigrad, Jeruzalem) funkcionirao je u Rimskom carstvu, i onda jednostavno nije bilo takvog anatagonizma između patrijahata na etničko-državnoj osnovi (ali ga je bilo po pojedinim teološkim finesama), jer svi su patrijahati bili u istoj državi pod istim carem i niti jedan patrijahat nije bio etnički čist kao što to nije bio niti jedan dio Carstva.
Taj sustav je narušen kad se je stvorilo Bugarsko carstvo u ranom srednjem vijeku koje je tražilo, i na kraju dobilo prvi patrijahat koji se je nalazio izvan granica Rimskog carstva (jer su Bugari, dotad neslavenski narod, zauzeli taj dio Carstva, kristijanizirali se i slavenizirali - tako je bilo i s Rusima koji u svojoj aristokraciji izvorno nisu Slaveni nego skandinavski Germani).
U svakom slučaju siguran sam da nisu poslušni Gospodu Hristu oni pravoslavci (etnofiletisti) koji svoj narod i svoju državu stavljaju ispred Crkve koja je Carsko nebesko u kojem nema više Grk ili Židov.
Stoga bi bilo bolje da se patrijahati više ne zovu etničkim imenima niti imenima nacionalnih država, nego imenima gradova kako je to bilo u početku.
Kad kršćani budu u katakombama ovakva etnofiletistička pitanja se više ne će postavljati, a možda će tako bolje biti, jer će etnofiletisti tada otpasti od Crkve koja će onda biti kakva je bila u početku, mučenička i skrivana od očiju javnosti i neprijateljskih, antihristovskih** država ovog svijeta.

* Tako je i Nikolaj Velimirović postao arhiepiskop Ohridski 1920. nakon što je Srbija vojno zauzela to područje prethodno u balkanskom ratu koji je neposredno prethodio prvom veleratu, a onda ga ponovno zauzela na kraju prvog velerata. 
I sad ako je Srbija-Jugoslavija stavljala sebi lojalne srpske episkope, a dotadašnje bugarske protjerala (iako su se pravoslavni vjernici u Turskom carstvu i prema turskom popisu stanovništva izjašnjavali većinom Bugarima na području današnje sjeverne Makedonije), zašto baš to isto smatraju nemoralnim ako čine druge države srpskim episkopima, recimo u NDH (tražili su od njih lojalnost novoj državi, koja sigurno nije bila antipravoslavna čim je kasnije uspostavila HPC i dobila priznanje te mjesne Crkve od ostalih autokefalnih Crkvi uključujući SPC, zagrebački rimokatolički nadbiskup Stepinac ljutio se što patrijarh HPC dobija veće državne počasti nego on - što je posve normalno jer se tu radilo o patrijarhu HPC, dok je patrijarh RKC bio u Rimu, Stepinac nije bio patrijarh RKC, k tome Vatikan nije htio uspostaviti pune diplomatske odnose sa NDH).
To su onda dvostruka mjerila ili licemjernost, a sve proizlazi kao posljedica etnofiletizma.
Bolje je da Crkva bude proganjana i mučenička pod protukršćanskom državom, nego da bude oslobođena od jarma inovjeraca i onda se međusobno pravoslavci zarate za granice i protjeruju episkope koji nisu njihovog naroda i koji ne podržavaju njihove etnofiletističke imperijalne ciljeve.

** Nije li sramotno i apsurdno kad bi država koja organizira parade sodomita, koja sprovodi plandemiju, sponzorira čedoubojstva i druge sotonističke činove, vršila diplomatsku akciju kako bi se unutar nje osnovala mjesna PC?
S druge strane nisu li upitne postojeće patrijaršije koje su se slizale sa istim takvim sekularnim, i antihristovskim državama, tražeći da vjernici nose maske u hramovima, ne cjelivaju više ikone, ruke svećenika ili da se za pričest koriste jednokratne žličice?
Koja je onda razlika između takve patrijaršije ili bilo kojeg agenta plandemije?
Ne čudimo se stoga nevoljama i kaznama koje dolaze u sve većem obimu i ozbiljnosti, jer smo ih zaslužili svojim grijesima i izdajom Gospoda Hrista.
Iako je stvarno teško snaći se u ovakvim vremenima u potrazi za Crkvom kojoj je i dalje glava Hrist, a ne SZO, UN ili nacionalna-fetiš država.

P.S.
Još u ožujku prošle godine "znanstvenici" su radili simulaciju epidemije majmunskih boginja.
Jahači Apokalipse su u sedlu.

David Patrick Harry zanimljivo povezuje kolektivno samoubojstvo sekte "Hram naroda" 1979.g. sa suvremenim događajima plandemije, woke kulturom, bijelačkom krivnjom i sa sličnim stvarima koje nas okružuju:


Jučer je bila nedjelja sv.Fotine, Samaritanke koja je okusila živu vodu, Svetoga Duha, koja ju je potpuno promijenila te ju je i ona svojim svetim životom drugima nosila.
Poslušajmo o tome pridiku vladike Dimitrija iz SAD:



Danas je izgleda objavljeno da je SPC dala autokefalnost Ohridskoj arhiepiskopiji.


To je dobra vijest, i kad bi se slično dogodilo između Moskovske patrijaršije i Ukrajinske PC, koja bi se mogla zvati Kijevskom da se iz naziva mjesnih PC izbaci etničko i državno ime, bio bi to dobar znak da se problemi unutar Pravoslavlja po pitanju etnofiletizma riješavaju na bolje.

P.S.S.
U međuvremenu nakon priznanja autokefalnosti MPC, nestao je drugi video (po redu u ovom tekstu) u bespućima YT (bit će zanimljivo vidjeti hoće li o.Goran čije nagovore sam sa radošću slušao, promijeniti svoj stav o MPC u novom videu).
Stoga ću sad dati današnji video arhimandrita Nikodima iz SPC (koji više nije u zajedništvu sa sinodom SPC, te je anatemizirao patrijarha Porfirija kojeg drži heretikom i izdajicom srpstva) koji je u vlasti "duha etnofiletizma", za njega je današnja međunarodno priznata država Sjeverna Makedonija umjetna tvorevina koja će uskoro nestati u ratu i biti vraćena u Srbiju, jer je to "Stara Srbija".


Slično je pred nekoliko dana srpski pravoslavni portal "Borba za vjeru" nazvao carigradskog patrijarha Bartolomeja đubretom*** jer je priznao MPC (i sada ne prestaju napadati srpskog patrijarha Porfirija kojeg po njima osuđuju srpski sveci na Nebu nakon davanja autokefalnosti MPC, sve u poznatom stilu  - poslije smrti ide se na srpsko Nebo na kojem caruje Bog Srbin, sa svecima Srbima).
Očito da niti jedan pravoslavni narod na Balkanu nije toliko posjednut etnofiletizmom kao neki iz srpskog naroda.
Nadam se da to nije većina, nadam se da većina srpskih pravoslavaca vidi među vjernicima MPC svoju braću, a ne one koje treba vojno osvojiti i uvjeriti ih milom ili silom da su Srbi.
Te da nikakav blagoslov ne mogu očekivati od Gospoda Hrista dok se suštinski ne razlikuju od judejskih farizeja i zelota koji su vidjeli Mesiju-Hrista kao onog tko će im svojom božanskom silom uspostaviti zemaljsko carstvo u kojem će vladati i gospodariti nad nežidovima.

*** Može li se netko tko ne samo da naziva nekog čovjeka đubretom, nego to i javno napiše, nazivati kršćaninom?
Kakav god da bio ili ne bio, carigradski patrijarh Bartolomej je stvorenje Božje, stvoreno na sliku i priliku Božju, i kad se takvo nešto kaže, ne u afektu ili trenutnom nekotroliranom bijesu, jer je to ostalo napisano, onda se takvi podrugljivci i mrzitelji nalaze u zavadi sa Stvoriteljem.
Nije li nam rekao Gospod Hristos prema Mateju:
A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Ne, evidentno je da oni koji su nazvali svoj portal "borbom za vjeru" nemaju straha Božjeg, i time onda samo dovode u sablazan one koji vjeruju ili traže vjeru.
A da su posjednuti od duha etnofiletizma govori činjenica da nisu nikad dosad tako pogrdno se odnosili prema carigradskom patrijarhu Bartolomeju (dok je primjerice manifestirao herezu ekumenizma ili sekularizma), nego tek kad je stao na put prema latentnom planu "oslobađanja Stare Srbije", što je istinski razlog zašto SPC nije dosad htjela dati autokefalnost MPC ili zašto se protivi da se ponovno uspostavi autokefalnost mjesnih PC u drugim državama bivše Jugoslavije i koje su postojale prije prvog velerata.
Nadam se da su, s ovim priznanjem autokefalnosti MPC, u SPC zapuhali neki novi vjetrovi i da tako bude SPC slobodna za Hrista, oslobođena zemaljskog balasta etnofiletizma u vremenima kad su sve zemaljske države upregnute u antihristovsku agendu.
Amin, Bože daj!

Poveznica na predavanje o.Allena kojeg je održao 2020. u Beogradu oko posljedica plandemije, ciljeva antihristovske elite koja ju vodi, i pravoslavnog odgovora na plandemiju.
Vrlo zanimljivo!

U našem glavnom gradu se događa proslava spolnih nastranosti sa središnjim mjestom u našem nacionalnom-hrvatskom kazalištu, uz financijsku i inu podršku istog grada, vlade RH i od RH financiranih udruga, veleposlanstva**** mnogih zapadnih država i ostalih antihristovskih međunarodnih organizacija.
Čekam kad će doći vrijeme u kojem nikakve veze ne ću više imati s niti jednom navedenom organizacijom, uključujući RH koja organizira i sprovodi već 20-tak godina istu nastranost.
Ne znam da li će to biti moja smrt, izbjeglištvo, progonstvo ili mučeništvo, ili nestanak tih institucija ili sve to zajedno.

Prigodno navedenom, "Smrt svijetu, posljednja istinska pobuna", priča kako je bivši punker postao pravoslavni svećenik:


Pravi pobunjenici protiv ovog svijeta nisu punkeri, sodomiti i slični čudaci, jer njih ovaj svijet financira i pomaže jer vidi u njima oruđe za prkošenje i ruganje ljepoti, redu, harmoniji, pravdi, ljubavi, milosrđu, svemu onome što ih podsjeća na Boga.

Slijedeći video je posebno dojmljivo svjedočenje kako Bog progovora u trenucima očaja pobunjenicima koji vide da nešto u svijetu ne valja, ali ne znaju što i kamo se okrenuti osim izvršiti suicid.


Svijet je u vlasti princa tame, zato željeti smrt ovom svijetu nije zlo, nego obrnuto (i tako će na kraju vremena nastati nova i vječna Zemlja i novo Nebo bez smrti i princa tame). 
Ona gore navedena "svečanost" u Zagrebu dokaz je tome.

**** Ne bi me iznenadilo da veleposlanstva RH u tuđim zemljama financiraju slične antihristovske manifestacije. S druge strane posve je jasno da svatko zaposlen u RH plaća preko poreza sve ove gadosti.
Imamo li u tome onda krivnje ako to znamo, ali i dalje plaćamo porez? Trebalo bi razmisliti o tome.

Taj mit su stvorili zapadni ljevičari kako bi prikazali Staljina kao nekog tko nije bio ljevičar, to jest kako se nezapamćeni zločini za vrijeme njegove vladavine ne bi povezali s ljevicom i židovstvom.
SSSR i pod Lenjinom, i pod Staljinom, i pod bilo kojim vođom, nije bila ruska, a još manje antisemitska država, nikako nije bila pravoslavna i rusodomoljubna.
Stoga je neshvatljivo da oni koji imaju simpatije za rusku kulturu i duhovnost-pravoslavlje također pokazuju istu naklonost prema sadašnjoj Rusiji koja nije osudila SSSR, što znači da će prije ili kasnije ta država pokazati figu pravoslavnoj Rusiji i nastaviti s istim, malo modificiranim projektom  SSSR-a pod drugim imenom RF (ali sad s religioznim slobodama uz ekumenistički filter, nešto kao konzervativnije SAD, a ne kao ruska pravoslavna država).
To se isto može reći i za RH koja nije nikad stvarno osudila jugokomunizam, nije osudila niti jednog ratnog i poratnog zločinca tog sustava, a cijelo vrijeme je zahvaljujući prvom presjedniku Tuđmanu čuvala titoizam i antifašizam (za njega se može reć da je stvorio hrvatsku državu u kojoj je podmetnuo tempiranu bombu antifašizma-komunizma-liberalizma koja je postavljena da prije ili kasnije eksplodira, što se je već dogodilo kad je RH izgubila svoj suverenitet ulaskom u EU i kad je de facto postala hrvatsko-srpska regija unutar EU).
Tako da je očevidan nastavak RH u onom projektu kojeg su započeli jugokomunisti, sad preobučeni u liberale s kojima su uvijek dijelili mržnju prema tradicionalnoj kulturi, moralu, religiji i zdravom domoljublju.
Samo tako se mogu protumačiti godišnji bal vampira u Kumrovcu, veličanje Tita, ali i sotonističko veličanje spolnih nastranosti u zagrebačkom nacionalnom kazalištu sponzorirano od vlasti grada Zagreba, vlade RH i veleposlanstva "prijateljskih" zapadnih država.
RH je postavljena na krivim temeljima (pozivanjem na zločinački antifašizam koji je kodno ime za jugokomunizam - u ustavu države ne bi smjela biti navedena nikakva ideologija, a pogotovo ne ona koja ima obilježje borbe protiv narodne i suverene države) i ne može nikako drugačije završiti nego kako to vidimo svojim očima kao svjedoci vremena i kao oni koji su bili zavedeni pred 30 godina da se bore za nešto drugo.

Video u kojem se vidi da notorni Klaus Schwab, prvi čovjek Svjetskog ekonomskog foruma koji nam otvoreno govori kako će nas resetirati i učiniti sretnim robovima ako preživimo njihovu plandemiju, kojeg neizlječeni ljevičari nazivaju nacistom u smislu da je zločesti globalist, za razliku od njih dobrih globalista, iako su nacional-socijalisti otvoreni neprijatelji globalizma, ima u pozadini dok govori, na polici, bistu Lenjina.


U videu se također može vidjeti da su svi svjetski političari, i oni s lijeva i oni s desna, barem jedno 40-tak godina s istim lenjinistom bliski kao da su ovce, valjda nas naivce, zajedno čuvali.

Sad nešto iz svijeta ludita u koji su mnogi nehotimično ušli u posljednje vrijeme zahvaljujući družini koju predstavlja gore nevedeni lenjinist, audio knjiga Unabombera, Teda Kaczynskog, "Industrijsko društvo i njegova budućnost":


Netko bi ga nazvao modernim prorokom.

Razgovor o knjizi Seana McKeekina o novoj povijesti drugog velerata - Staljinov rat - video poveznica .

Jedna "sumnjiva" i bizarna sličnost u izgledu argentinskog rimskog pape Franje i argentinskog židovskog rabija Sergija Bergmana - poveznica na tekst.


Te oči na fotografiji na pripadaju trenutnom heretičkom rimskom papi, nego :



Sad nešto drugo.
Izvješće indijskog "insidera" o tehnološkom svijetu koji je pred nama i u kojem se već nalazimo i koji se može smatrati i kao "grozota pustoši" (po mojem mišljenju).
U kojem će carevati dronovi, kamere na svakom koraku, AI, totalno nadgledanje ljudi-robova preko 5G i klasične žičane mreže, digitalna ID koja već postoji jer svi već imamo svoj jedinstveni u svijetu OIB i jer smo svi dobili nove osobne iskaznice pred desetak godina za koju su se koristile specijalne fotografije da bi se dobili naši digitalni biometrijski podaci kako bi se povezao naš OIB i naše lice*****, tako da nas Mreža već sada može identificirati gdje god se nalazimo ako se nalazimo u blizini kamera Mreže******.
Nakon kojeg slijedi najvjerojatnije javno pojavljivanje Antihrista.

Da, ovakav naopaki svijet je tehnološki moguć, ali trebamo pričekati hoće li Bog dopustiti da se u toj krajnjoj mjeri razvije dijabolični sustav kao vid kazne, pedagoške i one nepedagoške, za naše grijehe. 
Sjetio sam se da su se pred tridesetak godina neki grčki monasi suprostavljali i pozivali ljude na pobunu protiv primanja novih osobnih iskaznica.
Većina je smatrala da su to bili fanatici.
A što ako su bili proroci Božji?

***** Stoga nije nužno da nam ubace u naše tijelo neki nano chip kao našu identifikaciju preko plandemijskog cijepljenja.
Već smo ušli u Mrežu ili filmskim rječnikom rečeno ušli smo u Matrix. Dakako da možemo i izaći, samo za to moramo biti spremni platiti odgovarajuću cijenu, odreći se svijeta kao što to čine svi pravi monasi. Možda će se obistiniti nešto što sam davno čuo; posljednji kršćani će živjeti kao monasi-asketi-podvižnici, ili ih uopće ne će biti.

****** Vrlo je vjerojatno da će se u slučaju implementacije navedenog sotonističkog sustava zabraniti kretanje ljudi izvan cesta, ulica, trgova i zgrada u kojima su kamere Mreže te da će one koji to ne budu činili jednostavno ubijati dronovi i roboti kao novi svjetski policajci.
A to smo već gledali u SF filmovima, Hollywood nas je već na to prediktivno izprogramirao da nam ne bude suviše strano.


Negdje gdje nema etnofiletizma:


Tamo je Gospod Hristos, tamo je Crkva.

Broj komentara: 45:

  1. Sa zahvalnošću Gospodinu i radošću, Sabor pozdravlja prihvaćanje općepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutarnje neovisnosti, dodijeljene 1959. godine; - budući da su time otklonjeni razlozi za prekid liturgijskog i kanonskog zajedništva, uzrokovani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, uspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko zajedništvo; - uspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uvjetima važenja kanonskog poretka na cijelom teritoriju Srpske pravoslavne crkve, dijalog o budućnosti i konačnom statusu eparhija u Sjevernoj Makedoniji ne samo da je moguć, već je svrsishodan, legitiman i realan ; - u dijalogu o svom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu, Srpska pravoslavna crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, kriterijima i normama, ne mareći za "realnopolitičko", "geopolitičko", "crkveno". -politički" i drugi dati ili za jednostrane inicijative i nisu podložni ničijim utjecajima ili pritiscima; - i, konačno, Sabor "ne namjerava novu sestrinsku Crkvu nakon rješavanja statusa uvjetovati restriktivnim klauzulama o djelokrugu njezine nadležnosti u matičnoj državi i dijaspori", preporukom da se pitanje službenog naziva riješi u izravan bratski dijalog s Helenskom i drugim mjesnim pravoslavnim crkvama.

    — Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve, 16 svibnja 2022. godine, Srijemski Karlovci

    Emile, ti govoriš o autokefalnosti MPC, ovdje se govori o autonomiji MPC u sklopu SPC. Možeš li razjasniti? Zar ti vjeruješ da će Velikosrpska PC ikad dozvoliti AUTOKEFALNOST MPC?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je bilo prvo što je objavljeno i o tome su bila prva dva videa i moj uvodni tekst.
      Poslije toga je patrijarh SPC Porfirije na sv.Liturgiji u Skopju
      objavio odluku sabora SPC o davanju autokefalnosti MPC (Ohridske arhiepiskopije).
      Nije bez razloga onako borbeno i prijeteći reagirao arhimandrit Nikodim, a vjerojatno je i onaj drugi video nestao s YT iz istog razloga.
      U svakom slučaju ima sigurno dosta onih u SPC koji odluku sabora SPC smatraju izdajom, a to je zato što krivo smatraju da je mjesna PC Crkva jednog naroda, a ne neke teritorijalne jedinice ili države, k tome misle da su AVNOJ-evske granice nepravedne te da će ih prije ili kasnije "ispraviti".
      To dakako nema veze s Pravoslavljem, to je poganština i klanjanje imperijalnim interesima svog naroda.
      Stoga ću ponoviti - nadam se da je s navedenom odlukom sabora SPC ista počela napuštati etnofiletizam i krivu, vjerojatno i heretičku, definiciju da su mjesne PC Crkve pojedinih naroda.

      Izbriši
    2. Za one koji znaju ćirilicu:
      http://borbazaveru.info/content/view/16064/1/
      Nije sad samo optužba da je sabor SPC izdao srpski narod, nego da je i izdao RPC (valjda onda i ruski narod).
      Na tom portalu se doslovno piše kako su mjesne PC Crkve pojedinih naroda, i da je hereza tvrditi da su one stvarno mjesne, što samo ime kaže, za neko područje, regiju ili državu.
      Naravno, oni koji se tom ludilu etnofiletističkom suprostavljaju su nacionalisti, fašisti i nacisti, kao da ne vide brvno u svom oku pa rade zamjenu teza.
      Kao da žive u nekom paralelnom svijetu u kojem je Rimska patrijaršija bila mjesna PC Talijana (koji nisu tad ni postojali), Aleksandrijska Kopta (iako je tada bilo vrlo mnogo Grka u Egiptu), Antiohijska Sirijaca, Jeruzalemska Palestinaca (u svim tim patrijaršijama su bili izmješani mnogi narodi koji su se prvenstveno smatrali Rimljanima bez obzira na etničko podrijetlo).
      Očito su tim "borcima za veru" kršćanski oci bili fašisti i nacisti.

      Izbriši
    3. Patrijarh Moskovske patrijaršije Kiril, kojeg je prema portalu "borba za veru" izdao sabor SPC davajući autokefalnost MPC, čestitao je Volgovskim Bugarima 1100 g. od prelaska na muhamedanstvo:
      https://www.youtube.com/post/UgkxoVuKG50Q_e3NKqKBHwtUapRLe_8B9eg9
      Po potrebi Kiril je veliki branitelj Pravoslavlja kad se treba opravdati njegove poteze glede rata u Ukrajini, ali ovdje vidimo da je njemu više stalo do multikonfesionalne Rusije nego do Pravoslavlja. Možda je čestitao i Čečenima na sudjelovanju u ratu protiv pravoslavnih Ukrajinaca (koji su opet zavedeni Zapadom i ne opravdavam ih zbog toga)?
      Dakle tu ima mnogo, mnogo licemjerja i pozivanja na Pravoslavlje, ali je prije toga važnija sadašnja nepravoslavna Rusija koja se nije obračunala s boljševizmom, i koja će sve manje biti država Rusa i pravoslavaca.

      Izbriši
  2. https://direktno.hr/zagreb/foto-maturanti-u-zagrebu-skinuli-lgbt-zastavu-pored-hnk-273663/
    Bogu hvala, još uvijek ima pravih ljudi i među našom cajkama i alkoholom duhovno razorenom mladeži. Dok je ovakvih poput tih koji su skinuli sodomsku zastavu, bit će i Hrvatske. "Satrli smo grobu vrata,da, još nas ima, još Hrvata."

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, dobro je da ima još takvih.
      Ali ... da smo normalni trebali smo spriječiti prve parade sodomita i reći, ako je to uvjet članstva u EU, a znamo da jest, onda dalje EU sodomitske ruke od nas.
      Svi smo zakazali, gotovo svi. Puno njih je htjelo u EU po svaku cijenu i sad ćemo dobiti kazne-posljedice zbog toga.
      Sjećam se da je najveći otpor bio u Splitu, a neki su "kršćanski" savjetovali navijačima i oni koji su bili spremni suprostaviti se specijalnoj policiji koja je došla u većem broju nego kad je negdje trebalo skršiti srpsku pobunu, da taj dan odu na Marjan i ignoriraju paradu.
      Sa zlom se nikad ne smije raditi kompromis.

      Izbriši
    2. S tim mogu dodati da su neki maturanti u mom Karlovcu vikali za dom spremni, vidio sam i čuo svojim očima i ušima. Ali, pitanje je koliko su zbilja za dom spremni, a koliko je to samo folkor. Jer, dom se ne voli psovkama, uvredama i pijankama, nego upornim radom za Boga i domovinu.
      Što se tiče EU-a, moram priznati da sam 2013. i ja zakazao, jer sam podržavao ulazak u EU. Ali, u svoju obranu moram reći da tada ništa o Nwo nisam znao, niti o ulozi EU u globalističkim planovima. Kakvo opravdanje imaju pak sad oni koji i danas podržavaju EU, nakon svega što je napravila? Gc

      Izbriši
    3. " Ali, pitanje je koliko su zbilja za dom spremni,..."

      Naravno da nisu uopće. U tome je cijela bit.

      Marko

      Izbriši
  3. Što se tiče Staljina, još davno sam pročitao na stranici novisvjetskiporedak.com da je on sa očeve strane bio židovskog porijekla, i da njegovo prezime Džugašvili znači na gruzijskom mali Židov. To bi čak i moglo biti točno, jer "Džugaš" doista podsjeća na židovsko ime, poput engleskog "Jew", njemačkog "Juden" i sl. Kako bilo da bilo, čak i da se radi o fake news-u i da zbilja nije židovskog podrijetla, ostaje činjenica da njegov prethodnik Lenjin po majci je, baš kao i 80% vrhuške komunističke Rusije iz 1920-ih. Također, i sam Hitler je najvjerojatnije bio židovskog podrijetla, jer su se njegovi bliski rođaci testirali i ispali su haplogrupa E1b, koja je semitskog porijekla, iz Bliskog istoka i sjeverne Afrike.Gc

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I sve 3 žene su mu bile židovke (a na zapadu ga ljevičari trockisti koji su već nekoliko desetljeća prešli u "nove konzervativce" i cioniste, optužuju da je bio antisemit).
      Dakako da je i sumnjiva "slučajnost" da sve tri budu tog etnikuma s obzirom na mali postotak židova u SSSR.
      U razgovoru s novinarom sa zapada (o čemu piše u onom tekstu) pohvalio se je kako u SSSR je predviđena smrtna kazna za antisemitizam (još od vremena Lenjina).

      Izbriši
  4. I sad jedna zanimljivost od prof.Jurišića.
    Na svom YT kanalu jedan ga je čitatelj upitao što misli kako će se odvijati rat u Ukrajini.
    Odgovorio je ovako:

    "Rusija će pobijedit Ukrajinu, i osvojit će teritorija koliko bude željela, možda na kraju i cijelu Ukrajinu osim zapadnog dijela (Lvov) koji će ostaviti Poljacima. Nakon Donbasa na redu je Odessa, i grad Dnjepro na rijeci Dnjepr koji je strateški ključni grad, ako padne u ruke Ruske vojske, kao i Odessa, onda je Ukrajina pred kapitulacijom. Rat se na Moldaviju za sada neće proširit, vjerojatno će Rumunjska i Bugarska same preći na stranu Rusije, iz straha, u određenom trenutku, sljedeće godine, a Finsku će Rusija na kraju napast i osvojit, da ima zaštićen bok u Sandinaviji, kao i baltičke Republike koje će osvojit, a Poljska će biti sigurno napadnuta već sljedeće godine, jer provocira Rusiju i miješa se jako u rat u Ukrajini, a do 2.025. će Rusi stajati na granici prema Češkoj i Njemačkoj, i Srbiji ili u Srbiji, u Beogradu. Zapad je s Rusijom prekinuo sve diplomatske kanale i trgovinske veze, i ne želi s Rusijom pregovarati, tako da će na koncu doći do rata između NATO-saveza i Rusije.Henry Kissinger je u Davosu tražio podjelu Ukrajine između Rusije i Zapada, kako piše i u knjizi Samuela P. Huntingtona, 'Sukob civilizacija'. "

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne zvuči nemoguće, ako Rusija bude ostvarila svoje vojne ciljeve u Ukrajini, to jest osvojila sve osim Galicije, to će značiti da je NATO izgubio taj rat i moguće je da će onda Rumunjska i Bugarska razmisliti o svom statusu u NATO (slično je bilo i u drugom veleratu).
      Inače sam davno, pred desetak godina imao san koji se je ponavljao, o dolasku neke strane vojske kod nas u letjelicama.
      U svakom slučaju i ovakva nepravoslavna Rusija je prihvatljivija nego sotonističko-sodomitski Zapad kojem pripadamo.

      Izbriši
    2. To još jednom pokazuje hrvatsku političku kratkovidnost, jer sve se karte ulažu u pobjedu Zapada-EU-NATO, naši političari prednjače u osudi Rusije pa nam Rusija šalje signale kako će nas posebno kazniti, a ti naši političari-izdajice ne rade to radi dvojbenog hrvatskog interesa (pravi bi bio da smo neutralni), nego radi njihovog osobnog napretka u nekoj masonskoj loži ili sinekuri u Briselu ili negdje drugdje.
      Ako se ostvari to što je napisao Jurišić, onda se otvara pitanje ne ći li Rusija podržati Srbiju u ponovnoj agresiji na RH i BiH?
      Dakle da imamo prave hrvatske političare i vođe, onda bi imali, ako ništa onda barem tajne, kontakte s Rusijom da izbjegnemo najgori scenarij.
      Međutim narod uporno bira ove koji iz državnog proračuna plaćaju sodomite i sve nastranosti, pa smo možda i zaslužili takav scenarij.

      Izbriši
    3. Taj scenarij je vrlo vjerojatan. I ja kažem da je bolja ovakva Rusija, koja nije ni pravoslavna ni katolička, ali nije ni antikršćanska od ovog sotonističkog i masonskog Zapada. Inače, kako pratim neke hrvatske blogove i forume, te profile ljudi na Fb koji su domoljubno i religiozno raspoloženi, mogu primijetiti da ih je već sad priličan broj koji su proruski raspoloženi ili bar neutralni. I takvi stavovi znaju dolaziti od širokih krugova ljudi, od tradicionalnih katolika koji slijede FSSPX pa čak do bivših hrvatskih branitelja i vojnika, koji su nekad podržavali NATO, ne biste vjerovali. Od onih poznatijih koji imaju neutralan ili otvoreni proruski stav, a domoljubno su i anti-Nwo raspoloženi tu su portal Logično, yt kanal 888 free humanity, pa Goran Jurišić, pa i blog O dosta toga i što dublje bi mogao isto tu spadati( ima dva članka na tu temu). Gc

      Izbriši
    4. Inače, ja očekujem vrijeme kad će doći veliki katolički monarh i sveti papa, ako to vrijeme dođe što prije svakako bih se svrstao u njihovu vojsku, ako ne, a onda bih ih isto svakako podržao, ovisno o mojim snagama( sad sam mlad, ali ne znam kad će doći to vrijeme). A da dođe ruski pravoslavni monarh prije katoličkog, onda bih se pak svakako svrstao na njegovu stranu, makar bio katolik sedevakantist( ja nisam kao vi pravoslavci da vičem "bolje turban, nego mitra", ne, meni je bolji Nikolaj Romanov nego Ursula von der Leyen, jer razlikujem dobro od zla, za razliku od tolike vaše brače u vjeri). Gc

      Izbriši
    5. Ispravak: braće a ne brače

      Izbriši
    6. Poznato mi je to.
      I mnogi tradicionalni rimokatolici u SAD i Europi imaju više sklonosti prema Rusiji (dok su novoredni više za drugu stranu).
      U ovom slučaju se može reć kako su ukrajinski domoljubi krenuli potpuno krivim putem mržnje prema bratskom ruskom narodu čiju etnogenezu dijele i s Bjelorusima (svi potječu od iste ranosrednjovjekovne Kijevske Rus(ije), samo su se današnji Ukrajinci i Bjelorusi počeli razlikovati zato što su bili u poljsko-litavskoj državi ili u AU monarhiji koje su vodili projekte ili da ih asimiliraju, stvore nove narode od njih, i/ili da ih natjeraju da napuste pravoslavlje i postanu grkokatolici), i u tome su tražili i dobili potporu judeo-masona kojima odgovara rat između tih naroda kako bi oba naroda i njihove države oslabile i onda postale lakši njihov plijen.
      Potpuno sam siguran da su ukrajinski domoljubi protiv sodomizma i zapadne dekadencije, ali opet u svojem slijepilu su se vezali za Zapad koji to svugdje u svijetu promiče, k tome ih i formalno vode židovi koji su na poziciji predsjednika vlade i države.
      Dakle ne možeš stvarati državu s onima koji od početka planiraju da ti ju rasture, uvede moralnu dekadenciju i demografsku katastrofu.
      Ukrajina je trebala ostati barem neutralna, ako ne u savezu s Rusijom i Bjelorusijom.
      Sada ukrajinski narod plaća veliku cijenu svoje zablude, a to se događa i s nama i svima koji su uzeli mrkvu od Zapada - evo vam novaca od pristupnih fondova, a mi iz EU tražimo zauzvrat da nam predate vašu zemlju, i vaše duše.
      I narod vođen kvarnim političarima pristade, raseli se, ostade bez pomlatka i u redu za staračke domove kojih ne će moći plaćati.

      Izbriši
    7. https://www.americamagazine.org/faith/2022/03/07/vigano-ukraine-242526
      Pred dva mjeseca vidio sam na yt kanalu Pravoslavlje888 (koji zna donositi uistinu zanimljive članke, od duhovnosti do vijesti kako oni kažu "iz svijeta pravoslavlja i šire", a ne samo klasične istočne hereze) video sa Viganom, u kojem se kaže da je Vigano otvoreno podržao Rusiju, ali budući da ga nisam našao sad (vjerojatno je skinut), prilažem ovaj link na kojem se nalazi Viganovo gledište situacije u Ukrajini.

      Izbriši
    8. https://oopstop.com/british-catholic-bishop-openly-supports-operation-z-and-putin/
      Evo i biskup FSSPX-a R. Williamson podržao Rusiju i Putina. Kao što sam i rekao, ima dosta tradicionalnih katolika, i FSSPX-a i sedevakantista koji podržavaju Rusiju, pa i iz Hrvatske.

      Izbriši
    9. Zagrebački tridentinac:

      http://tomablizanac.blogspot.com/2022/03/boj.html

      Ne znam tko ih uopće tjera da se izjašnjavaju? ("izjašnjavaju"?) Nekad je bolje o nekoj temi šutjeti, o temi koja je dosta kontroverzna (npr. o sadašnjem ukrajinskom ratu). Ta šutnja je onda svojevrsni govor. To načelo je primjenljivo ako ne dotiče tvoj svakodnevni život. Čemu silna potreba da se "izjasniš"? Šutnja ne mora značiti bešćutnost i da te "baš briga". Je li tomu kriva današnja kultura koja naglašava da moraš "imati mišljenje" o baš svemu i svačemu?

      Taj Toma Blizanac je nekakav politički zapadnjak, čini mi se. Kako to pomiruje sa svojim tradicionalnim katoličanstvom, nije mi jasno. To je ekipa iz Svetog Blaža u zg, oni se okupljaju na tradicionalnoj (tridentskoj) latinskoj misi. Nisu sedevakantisti.

      Marko

      Izbriši
    10. "Kao što sam i rekao, ima dosta tradicionalnih katolika, i FSSPX-a i sedevakantista koji podržavaju Rusiju, pa i iz Hrvatske."

      Po meni, u slučaju Hrvatske se tu mahom radi o inatu. Ovaj režim (sve stranke, partije, mediji itd.) histerično podržavaju Ukrajinu, pa onda su onda oni ljudi koji ne vole ovaj režim kao kontru tomu na strani Rusije.

      Marko

      Izbriši
    11. Znam za Tomu Blizanca, ta i komentiram ponekad na njegovom blogu ( koji vodi on i njegov blizanac, tvoj imenjak Marko). Ne znam kakvu politiku simpatizira, praktički jedino što znam je da je na svom blogu davno podržao Obiteljsku stranku M. Knezovića koja je dosta tradicionalna i da je bio protiv cijelog ovog korona terora. A što se tiče njihovog vjerskog puta, oni definitivno imaju dobru podlogu, ali nisu zasad dovoljno radikalni da se odluče na sedevakantizam. Ali, ako ne sad kad sve pokazuje da smo u sede vacante već dulje od 60.g., kad onda?! Ne znam zbilja koja je granica njihovog ludog strpljenja. Gc

      Izbriši
    12. I da te pitam, ako smijem: jesi li ti istočni katolik?

      Izbriši
    13. Jesi li bio kad na grkokatoličkoj liturgiji u Karlovcu, u crkvi u Dubovcu, kod župnika Paića?

      Marko

      Izbriši
    14. Jesam, ovog Uskrsa, a to iskustvo sam podijelio na blogu od Tome Blizanca, post o Uskrsu od 17.4.:)

      Izbriši
    15. A i čini mi se da ti to znaš...

      Izbriši
    16. A kamo inače ideš na liturgiju kad već nema sedevakantističke?

      Marko

      Izbriši
    17. Molim tradicionalni Misal kod kuće.

      Izbriši
  5. https://www.youtube.com/watch?v=8wdJ6TdeaXQ
    Četnik Nikodim govori o tome da ne priznaje nacije koje su komunisti stvorili, među kojima je ubrojao i nas Hrvate, uz ostale nacije za koje i ja kažem da su lažne (Bošnjaci, Makedonci, Crnogorci). Osobito je smijehotresno, ali i žalosno kada on govori "ustašo-komunisti", ne znajući koliko je četnika pošlo u partizane (vidjeti: ustanak u Srbu, memoari Zulfikarpašića o Srbima u partizanima u istočnoj Bosni, Kordunaški slučaj Joce Eremića koji je bio obratan slučaj itd.), a koliko je Hrvata, ustaša i domobrana ali i sasvim običnih civila postradalo od ruke prokletog komunizma. Taj ne da je etnofiletist, nego je etnofiletist na kvadrat. Čak ne priznaje Makedoncima da su Bugari, čovječe, to bi bilo kao da mi ne priznajemo koruškim Slovencima da su Slovenci ili istarskim Talijanima da su Talijani.
    Sve u svemu, obični četnički poganac.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti živiš u Karlovcu? Ima li tamo neka sedevakantistička crkva/zajednica?

      Marko

      Izbriši
    2. Da, rođen i živim. Nema ni crkve ni zajednice, svi sedevakantisti za koje znam su ili iz Zagreba ili iz inozemstva. Gc

      Izbriši
    3. A ima li u zg sedevakantistička crkva i misa, barem povremeno?

      Marko

      Izbriši
    4. Nema, koliko ja znam.

      Izbriši
  6. Daj Emile izbriši ovog bijednika koji stalno psuje u komentarima (taj stoji i iza one blasfemije o Pretvorbi). Svaki put kad dođem na blog vidjeti ima li što novo dočeka me njegovo manijaštvo. Bog mu se smilovao, a i nama svima. Gc

    OdgovoriIzbriši
  7. Brišem ga redovito kad dođem pregledati blog.
    Očito je on više od mene ovdje.
    I očito živi besmisleno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pa evo, ja sam katolik-sedevakantist i ne smatram ništa od toga što si naveo, ali sam svakako ponosan što sam bijelac. A kako i ne bih bio: ta najveća kulturna dostignuća, glazba(tu dakako ne mislim na moderno izopačenje od glazbe), arhitektura, slikarstvo, kiparstvo, tradicionalna kultura i iskustvo kršćanskog duhovnog života i savršenstva su upravo proizvod bijele rase, koju je Božja Milost toliko obasipala svojim darovima. Normalno, ne mogu ne vidjeti i izopačenje moderne bijele rase, ali zar da odbacim tisuće godina kršćanskog života moje rase zbog jedva dvjesto godina izopačenja iste? Ne, ja neću omalovažavati druge rase niti govoriti da je moja rasa iznad drugih, ne, sve su iste u Božjim očima, a trebaju biti i u našim, ali se svakako neću odreći moje bijele rase, baš kao ni moje narodnosti hrvatske. S druge strane, naravno da mi je nebrojeno puta bliži crnac ili Vijetnamac katolik, poput poznatih i časnih imena kardinala Saraha i pokojnog predsjednika Južnog Vijetnama Ngo Dinh Diema, nego Hrvat musliman poput M. Franciškovića ili Hrvat protestant poput E. Duspare. Grešni carinik

    OdgovoriIzbriši
  9. O tome da li su fašistički pokreti i države bili čuvari tradicije dalo bi se raspravljati, prvenstveno po pitanju kakve tradicije.
    A da su bili protivnici globalizma to je svakom tko imalo pozna povijest jasno. Jer protivnici globalizma su oni koji su za suverenost nacionalnih država, a to su bez sumnje bili ti pokreti i države. Komunizam i liberalna demokracija u kojoj vlada svjetski financijski(bankarski) kapitalizam negiraju suverenost i samo postojanje nacionalnih država, već imaju načelo da su države samo administrativne granice državljana koji su svi oni koji se nalaze u toj državi, bez obzira na porijeklo odnosno narodnost. Nacionalne države stoga štite narod-etnikum te države, takva država je recimo Izrael (cionizam je dakle sličan s fašističkim pokretima, s time da to što traži za židovski narod, suverenu nacionalnu državu, negira ostalim narodima). Gotovo sve ostale države nisu nacionalne. RH je samo na papiru država hrvatskog naroda, u stvarnosti ona je samo administrativno područje unutar anacionalne i globalizirane EU. Nacionalne države ne dozvoljavaju da stranci imaju vlasništvo, pogotovo nekretnina u državi, ili da bilo kako upravljaju s državom.
    Znamo da su se pobjednice drugog velerata borile za globalizam, a protiv suverenih nacionalnih država.
    A ti sad kažeš da se je i poražena strana borila za isto.
    To je besmislica.
    I mnogim veteranima drugog velerata na strani pobjednika postalo je jasno da su se borili protiv svoje suverene nacionalne države, jer niti VB niti Francuska nisu nacionalne države, štoviše tamo su starosjedioci, oni koji čine povjesni narod te države, postali de facto stranci.
    Nacionalne i suverene države nikad ne bi dozvolile strancima da postanu državljani, a ovi nelegalni imigranti koji dolaze u države EU nikad ne bi ni pomišljali da ulaze u takve države, jer bi bili silom oružja najprije zaustavljeni na granici, a ako bi se nekako i provukli, policija bi ih proganjala i istjerala iz države, možda bi trebali i odraditi troškove tog postupka, i nikada, ama baš nikada ne bi mogli živjeti na račun socijalne pomoći nacionalne države, te tako ne bi niti imali motiva da ulaze u njima tuđu nacionalnu i suverenu državu.
    Nadalje, takva država bi vodila računa i o pogubnim utjecajima stranih globalističkih kultura na moral i demografiju stanovništva, te bi nastojala to spriječiti.
    Zato često napominjem slučaj Grčke za vrijeme vojne hunte kad je bila na vlasti u Grčkoj, i kad baš iz tog razloga, zabranjena dekadentna zapadna pop kultura.
    Ima li još takve države na svijetu?
    Nema, zato jer živimo u globalizmu, malen je broj država koji tu i tamo pokazuju male znakove da su suverene nacionalne države.
    To je posljedica rezultata drugog velerata u kojoj je pobijedio globalizam.
    I kako globalizam napreduje, tako se sve manje i manje može objektivno u javnosti koja nije usko specijalističko povijesna, govoriti išta pozitivno o poraženoj strani koja je do kraja sotonizirana (tako se je primjerice u 70-tima snimali ratni filmovi koji su prikazivali poražene kao i svaku drugu vojsku, nakon toga je to postalo nemoguće, što je paradoks ako se ne shvati da se tu stvarno radilo o sukobu nacionalne suverenosti i globalizma koji kako jača ne može više dopustiti drugačije).

    OdgovoriIzbriši
  10. Na kraju iznosim svoju tezu koju sam obrazložio u tekstu - drugi velerat je bio prvi rat u povijesti koji se nije vodio prvenstveno radi očuvanja ili osvajanja/oslobođenja teritorija, nego je bio ideološki rat za ili protiv koncepta nacionalnih suverenih država.
    Pobijedio je globalizam.
    RH je ukratko pokazivala znakove suverenosti jer globalizirani Zapad nije mogao tako brzo ugušiti nacionalnu suverenost na istoku Europe nakon pada komunističkih država.
    Tako su u prosjeku istočno-europski narodi donekle otporniji na globalizam, ali i kod njih je preko pogubnog utjecaja dekadentne zapadne kulture i hedonizma trend prema globalizmu zasad nezaustavljiv (zato je i postavljen uvjet za ulazak u EU, državna organizacija parade sodomita u glavnom gradu).
    Što je i za očekivati za one koji su kršćani, jer vrijeme Antihrista je vrijeme vrhunca globalizma zla.
    Nakon toga će biti vječno nebesko carstvo, u kojem ne će biti niti nacionalizma, niti sotonističkog globalizma u kojem sad živimo.

    OdgovoriIzbriši
  11. https://www.youtube.com/watch?v=V_NP4Muo6WM
    Nikodim već otvoreno govori o mogućnosti "kanonizacije" D. Mihailovića u SPC. Po meni, ako se to dogodi, onda nije daleko ni "kanonizacija" dokazanog zločinca i ubojice P. Đurišića, koji je također stradao kao "mučenik", samo od ustaša, i osobito notornog ubojice Hrvata M. Đujića. To znači da ćete onda i vi koji koji ste u BPC morati slaviti te >mučenike bratske SPC<. Neki komentar, Emile?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da arhimandrit Nikodim nije tu relevantan. Također, ako je D.Mihajlović dobijao izvješća o ubijanju hrvatskih civila, što je čini mi se dokazano, onda ne može biti govora o svetosti, nego suprotno od toga. Nadalje, program Moljevića o istrebljenju ili protjerivanju Hrvata je također bio njemu poznat i nije mu se protivio. To znači da iako možda nije nikad zapovijedio zločine ili ih počinio, ima “zapovijednu odgovornost” što ga opet diskvalificira kao sveca. Ovo sve je dokaz kako etnifiletizam vodi do duhovnog slijepila i pozicije Antihrista protiv kojeg se navodno bore.

      Izbriši
    2. A što kažete na "kanonizaciju" Nedića i Ljotića? U komentarima na taj video netko je pitao Bogosavljevića bi li se to ostvarilo, a on sam je odgovorio "videćemo". Osobno mislim da su Nedić i Ljotić bili puno pozitivnije povijesne osobe od četnika D. Mihajlovića i njega samog, jer su prihvatili njemačku vlast kako bi zaustavili njemačko ubijanje vlastitog naroda, i jer nisu ubijali Hrvate i muslimane u Srbiji ( tako npr. nikad nisam čuo da su ljotićevci ili SDK ubijali muslimane po Sandžaku niti Hrvate po Beogradu). Također, prihvatili su puno srpskih izbjeglica iz NDH što samo ide u prilog njihovom srpskom domoljublju i humanosti. Ali, s druge strane, iako možda nisu naređivali ta ubojstva, nisu niti spriječili strašna ubojstva Židova i Cigana u cijeloj Srbiji, koja su vršili Nijemci i ljotićevci. Zar je uz takva saznanja moguća njihova "kanonizacija"? Grešni carinik

      Izbriši
    3. Inače, zanimljivo je da je Moljević bio mason i rotarijanac, i član jugoslavensko-britanskog kluba, što još jednom potvrđuje usmjerenost britanske masonerije protiv Hrvata i Hrvatske. Masoni su zbilja naši najveći neprijatelji, veći i od komunista i od euro-liberala, jer su zadnja dva samo ispostave i sluge masonerije. Gc

      Izbriši
    4. Nikakav argument-ovaj je surađivao s Nijemcima pa je negativac, nije validan. Nisam proučavao životopise niti Mihajlovića, niti Nedića, niti Ljotića da bih o njima imao nekakav stav, osim onog što sam naveo o Mihajloviću. Imam i jednu knjigu od Ljotića koju nisam pročitao, i o kojoj piše o opasnosti judeomasonerije. Nedić je kao poglavar ondašnje srpske države priznao NDH, tako da je samom tom činjenicom on pozitivniji za nas Hrvate od Mihajlovića, ali i J.B.Tita. I u njegovo vrijeme je SPC priznala HPC. Doduše ne znamo da li je bilo dragovoljno ili radi pritiska Nijemaca.

      Izbriši
    5. Naravno da argument suradnje sa Nijemcima nije validan, ta ni ja ne osuđujem ni Franca, ni Codreanu-a, ni Nedića i Ljotića, a više ni Pavelića zbog toga. Štoviše, kako vrijeme prolazi, moja procjena Ustaškog pokreta je sve pozitivnija i pozitivnija. Ali svakako, kad se već surađivalo sa Nijemcima, onda se trebalo stati protiv ubojstava nevinih Židova i Cigana, a znamo da Nedić, ali i Pavelić to nisu spriječili. Dakle, to njihovo ne-spriječavanje zločina je ono što im spočitavam, a ne suradnja s Nijemcima. Ja jesam proučavao biografiju sve trojice ( i D.M., i M.N. i D.Lj.), i moj je stav da su Nedić i Ljotić bili veoma pošteni i hrabri ljudi, čija je jedina greška bila to što nisu ustali protiv zločina nad nekim manjinama u Srbiji, dok je njihov odnos prema tadašnjoj hrvatskoj državi bio sasvim u redu, a i ideologija Zbor-a nije bila antiklerikalna i modernistička kao što je to bila tal. fašista.
      Što se tiče toga da je SPC priznala HPC, gdje je izvor za to? Čuo sam to i otprije, ali nisam našao potvrdu za takve tvrdnje. Gc

      Izbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.