četvrtak, 7. travnja 2016.

Demagogija, demokracija i demonologija

Demagogija izvorno u grčkom jeziku ima značenje uspješno riječima predstavljati narod. Poznati vođa Atenjana Periklo bio je demagog.
Problem s demagogijom nije u tome što ona danas znači služiti se lažima kako bi se dobilo povjerenje naroda odnosno dobilo izbore, nego što istina ne dolazi odozdo, od puka, nego od vrha, od Boga koji je Istina.
Svi veliki vođe naroda nisu bili demagozi, nisu povlađivali narodu nego su ga vodili, i ako su ga dobro vodili, onda je to zato što su slijedili Božji glas.
Da je Mojsije bio demagog, ili da je organizirao svako toliko referendume, Izraelci ne bi nikad prešli Crveno more, a kamoli došli do Obećane zemlje.
Demagogija je gotovo uvijek povezana s demokracijom. Spomenuti Periklo je bio demokrat i republikanac.
Kad bi demagog stvarno slijedio Istinu, onda ne bi bio niti demagog niti demokrat, makar koristio demagogiju kako bi došao na vlast i onda uveo svoju diktaturu.
Zato što se istina nikad ne služi s lažima, istina je apsolutno netolerantna prema laži, ne postoji laž koja vodi do istine.
I kad je narod ogrezao u opačinama i lažima, nemoguće je da itko nad njime vlada doli demagozi i demokrati.
Tu leži i odgovor na pitanje zašto Isus nije mogao biti aklamacijom prihvaćen za židovskog kralja, dok je isti narod slijedio licemjerne farizeje koji nisu imali skrupula koristiti se s lažima.
Ali laž je uvijek kratkog daha, ona vodi u propast jer života nema u laži.
Tako je narod predvođen demagozima odbio obećanog Mesiju, i referendum ili demokracija u Pilatovom dvorištu dovela je do uništenja Hrama, Jeruzalema i pogroma tog naroda.
Pravo i vječno kraljevstvo u kojem je Krist kralj počiva na istini i zato najprije započinje u ljudskim srcima koje odbace laž, a prije toga su ponizni jer znaju da su jadni i traže pomoć od Neba.
Danas vlada jedna opaka laž - vox populi, vox Dei. 
Glas naroda je glas Božji. 
Zar je glas Božji vikao raspni Ga, raspni?
Zar je abortus prestao biti ubojstvom nakon što ga je narod prihvatio referendumom ili ga je demokratski izabran sabor proglasio legitimnim?
S obzirom na stanje duha u našem vremenu, mogli bismo reć da je glas naroda glas demona, a pogotovo je to glas medija i glas svjetske elite, bogataša i bankara i političara koji su s njima.
Nema niti jednog stvarno bogatog čovjeka ili onog koji je na vlasti, a da nije demagog i demokrat, koji će reć istinu pa kud puklo da puklo.
Pisao sam već o 'udici' koju su bacili novinari američkom predsjedničkom kandidatu D.Trumpu.
Zašto udica? Zato što je narod SAD-a prihvatio laž kako abortus nije zločin, a pitanje je glasilo - ako je za vas abortus zločin, jeste li zato da se kazni 'majka' (u navodnicima jer dijete nije rođeno zato što ga je potencijalna majka zaželjala usmrtiti)?
Isto takvo pitanje novinari, ta djeca čovjekoubojice i oca laži od početka, postavljaju već desetljećima svakom političkom kandidatu uvjetno desnijih nazora kojeg žele eliminirati od predsjedničke utrke. 
I dosad su svi takvi kandidati, svjesni udice koja im je bačena, odbijali je ugristi odgovarajući ili negativno ili kontradiktorno u smislu abortus je ubojstvo, ali i majka je isto žrtva. 
Kontradiktorno je zato što ako je abortus ubojstvo, onda najveću krivnju za taj zločin ima žena koja je odbila biti majkom i naložila je liječnicima da izvrše zločin.
Veću krivnju za ubojstvo ima onaj tko je unajmio profesionalnog ubojicu nego taj isti ubojica koji je samo puki izvršitelj ubojstva.
Kako napisah, D.Trump je najprije ugrizao udicu rekavši istinu da bi žena trebala biti kažnjena, a onda je ubrzo to demantirao, shvativši kako ima puno manje mogućnosti dobiti izbore ako se ne ogradi od svoje prethodne izjave.
Svijet je danas pod takvom dominacijom zla i demona, da je nemoguće čovjeku koji slijedi istinu dobiti igdje demokratske izbore.
Možda tek negdje u zabačenim područjima u kojima još nije došla struja i turizam.
Stoga poruka čitateljima, ako slijedite Krista, nemojte nipošto ulaziti u postojeće političke stranke, jer sve su one pod faustovskom pogodbom, sve one imaju udice istine koje ne žele progutati. 
To nipošto ne znači da plediram kako se trebate povući iz društvenog života odnosno politike, nego beskompromisno širiti oko sebe nebesko kraljevstvo istine, bacati sjeme istine bez obzira što ne ćete možda vi osobno vidjeti ploda oko sebe.
Kršćanstvo nije eskapizam odnosno bijeg u svoju nutrinu, Gospodin nam je rekao da trebamo biti sol zemlje.
I nemojmo nikad raditi kompromis s lažima, nikad nemojmo dati podršku nekom tko ne slijedi istinu, koji će biti kao D.Trump za istinu ako ga to ne košta i ne boli.
Ako se po Božjoj providnosti pojavi neki novi Mojsije, ili dva svjedoka Otkrivenja, njih slijedimo jer tada slijedimo Boga.
Svi današnji zemaljski vladari, uključujući i naše hrvatske koji su samo sluge vanjskih, sluge su Nečastivog, svjesno ili nesvjesno, jer nisu od sebe odbacili laž i oca laži.

2 komentara:

  1. Hvaljen Isus i Marija!

    Kada ovo bude shvaceno i prihvaceno kao istina tek onda ce se otvoriti put kroz Crveno more ka Svetoj zemlji:
    - “I kad je narod ogrezao u opačinama i lažima, nemoguće je da itko nad njime vlada doli demagozi i demokrati.”
    - “Pravo i vječno kraljevstvo u kojem je Krist kralj počiva na istini i zato najprije započinje u ljudskim srcima koje odbace laž, a prije toga su ponizni jer znaju da su jadni i traže pomoć od Neba.”
    - “Danas vlada jedna opaka laž - vox populi, vox Dei.
    Zar je glas Božji vikao raspni Ga, raspni?”
    - “Svijet je danas pod takvom dominacijom zla i demona, da je nemoguće čovjeku koji slijedi istinu dobiti igdje demokratske izbore.”
    - “Svi današnji zemaljski vladari, uključujući i naše hrvatske koji su samo sluge vanjskih, sluge su Nečastivog, svjesno ili nesvjesno, jer nisu od sebe odbacili laž i oca laži.”

    OdgovoriIzbriši
  2. Gospodine Brusić, redovno pratim vaše postove. U velikoj mjeri se slažem s vama, ali mislim da ste malo prestrogi. Ne znam jeste li tako i prema sebi strogi...mogu li znati koja je vaša vjeroispovijest ? Ja sam kršćanin rimokatolik.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.