srijeda, 15. veljače 2017.

Zalazak Sunca i okretanje zvijezda

Mnogi koji pogledaju i uvjere se u dokaze kako je Zemlja ravna, a Sunce puno manje od Zemlje i nekoliko tisuća km udaljeno od Zemlje koje kruži s godišnjom promjenom radijusa sa središtem na Sjevernom polu od sjeverne jarčeve obratnice pa do južne rakove obratnice, zapitaju se i obično ne nalaze odgovor na dva pitanja:
- kako se Sunce ne smanjuje kad zalazi ako se udaljuje od nas,
- kako ljudi ispod Ekvatora vide na noćnom nebu da se zvijezde okreću u suprotnom smjeru od okretanja na sjevernom dijelu kruga Zemaljskog?

Odgovor na prvo pitanje je - zato što se radi o utjecaju atmosfere kad gledamo prema horizontu.
Zraka svjetlosti koja dolazi do nas kad je Sunce na zalazu prolazi kroz mnoge slojeve atmosfere koje čine konveksnu leću i tako povećavaju veličinu odlazećeg Sunca.
Dakako, to je zato što u atmosferi ima vodene pare, pa je ovisno o sastavu atmosfere ponekad Sunce isto kao i kad je u zenitu - u podne, a ponekad je manje kako bi i inače trebalo biti jer se udaljuje od nas.
Ovaj video će vam zorno prikazati eksperimentom kako se to događa:




Odgovor na drugo pitanje je - zbog zakona perspektive. 
Znamo kako je naš pogled determiniran perpsektivom. 
Sve crte svjetlosti, kao što su one od Sunca, Mjeseca ili zvijezda dolaze kod nas tako da prividno nestaju u točki nestajanja koja ovisi o našem oku. 
Točka nestajanja nije kod svakog čovjeka ista, a poprilično se razlikuje od točke nestajanja životinja. 
Stvarnost je ista, ali različite oči je različito percipiraju.
Tako recimo ako gledamo dok Sunce zalazi na suprotnu stranu, to jest prema istoku, onda se iste Sunčeve zrake 'skupljaju' opet u točki nestajanja s istočne strane. 
Kao da postoji neko 'negativno' Sunce sad na istoku koje ih širi. Stoga prve zrake u perspektivi zovemo krepuskularnim, a druge antikrepuskularnim zrakama. 
Ponavljam, one u stvarnosti ne postoje, nego ih takvima primjećuje naše oko.
Međutim, isto tako one izgledaju kao da se okreću u suprotnom smjeru.
To je razlog zašto ljudsko oko vidi ispod ekvatora kako se iste zvijezde okreću u suprotnom smjeru.
O tome pogledajte dva videa:



Broj komentara: 9:

  1. Evo jedan zdravoseljački dokaz da je zemlja sfera. Netom prije izlaska sunca i za vrijeme samog izlaska (ista stvar je i kod zalaska) promatrajte nebo, i ako ima oblaka vidjet će te da su obasjani s donje strane. I to nam govori što? - ravna ploča i malo sunce koje kruži iznad ploče. Ne, to nam govori da je zemlja sfera. A kako objasniti pomrčine sunca, mjeseca, mjesečeve mjene, plimu i oseku, pa pogledajte samo veličinu sunca na izlasku usred ljeta. Ono je ogromno. A kakti dolazi iz velike daljine. Onda bi ujutro trebali vidjeti prvo malu točkicu, a ne ogromnu kuglu. Ista stvar vrijedi i kod zalaska.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa upravo ove video snimke raskrinkavaju vaše tvrdnje oko zalaska Sunca. Usput, osvrnite se na moj tekst iz siječnja pod naslovom "Mjerenja" u kojem se ukazuje kako se običnom triangulacijom može naći udaljenost do Sunca i kako je to utvrđeno da nije niti 10.000 km, a kamoli 150 milijuna km kako nam tvrdi 'znanost'. Pokušajte dokazati zašto u ovom slučaju ne vrijedi triangulacija.

      Izbriši
  2. A ovaj video raskrinkava gornje video snimke.
    https://youtube.com/watch?v=JYQS6hoJSVY
    Evo malo i o mjesecu kojeg ste prešutjeli.
    https://youtube.com/watch?v=NjXYig2EGt4

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Napisao sam vam. Ponavljam, napišite tekst koji će dokazati Loptu, heliocentrični sustav, Veliki prasak, evoluciju, gravitaciju ... to jest možete samo nešto od toga i ja ću to objaviti na blogu kao vaš tekst i u dogledno vrijeme odgvoriti ako budem mogao. To je korektan i za vas povoljan prijedlog ako imate nešto o tome reći. Na tuđe video snimke ne namjeravam odgovarati, nego ću na vaš tekst, eventualno grafike ako budu popratili vaš tekst. Moj email sam vam dao.

      Izbriši
  3. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Brišem jer 'Thex' ne iznosi argumente, nego video snimke iako sam mu, po mojem sudu, velikodušno ponudio da ću mu objaviti cijeli njegov tekst, pa neka u njega ubaci i tuđa videa.
    Stoga ako čita ovo neka se dadne na pisanje teksta, a ne davanje poveznica na videa u ovom dijelu gdje se pišu reakcije na tekstove. Ako bude objavio pravu reakciju na moj tekst i bez tih poveznica, ne ću je brisati.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dragi Emile, brisanjem samo potvrđujete ono što sam napisao. Istina se ne može izbrisati. Mir Vama i Božji blagoslov.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljiv prilog o tome od kuda zapravo potječe vjerovanje u ravnu zemlju:
    https://youtube.com/watch?v=f1WEYV7cNHI

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.