utorak, 8. ožujka 2016.

Idol žena

Prvo liturgijsko čitanje je iz Knjige izlaska, 32 glava, 7-14 redak.
"Požuri se dolje!" - progovori Jahve Mojsiju. "Narod tvoj, koji si izveo iz zemlje egipatske, pošao je naopako. Brzo su zašli s puta koji sam im odredio. Napravili su sebi tele od rastopljene kovine, preda nj pali ničice i žrtve mu prinijeli uz poklike: 'Ovo je tvoj bog, Izraele, koji te izveo iz zemlje egipatske!' Dobro vidim", reče dalje Jahve Mojsiju, "da je ovaj narod tvrde šije. Pusti sada neka se moj gnjev na njih raspali da ih istrijebim. Onda ću od tebe razviti velik narod." Mojsije pak zapomagao pred Jahvom, Bogom svojim, i govorio: "O Jahve! Čemu da gnjevom plamtiš na svoj narod koji si izbavio iz zemlje egipatske silom velikom i rukom jakom! Zašto bi Egipćani morali reći: 'U zloj ih je namjeri i odveo, tako da ih smakne u brdinama i izbriše s lica zemlje!' Smiri svoj gnjev i ljutinu; odustani od zla svome narodu! Sjeti se Abrahama, Izaka i Izraela, slugu svojih, kojima si se samim sobom zakleo i obećao im: 'Razmnožit ću vaše potomstvo kao zvijezde na nebu i svu zemlju ovu što sam obećao dat ću vašem potomstvu i ona će zavazda biti njihova baština.'" I Jahve odustane da na svoj narod svali nesreću kojom mu bijaše zaprijetio.
Evanđelje je po Ivanu, 7 glava, 14-31 redak.
Usred blagdana uziđe Isus u Hram i stade naučavati. Židovi se u čudu pitahu: "Kako ovaj znade Pisma, a nije učio?" Nato im Isus odvrati: "Moj nauk nije moj, nego onoga koji me posla. Ako tko hoće vršiti volju njegovu, prepoznat će da li je taj nauk od Boga ili ja sam od sebe govorim. Tko sam od sebe govori, svoju slavu traži, a tko traži slavu onoga koji ga posla, taj je istinit i nema u njemu nepravednosti. Nije li vam Mojsije dao Zakon? Pa ipak nitko od vas ne vrši Zakona." "Zašto tražite da me ubijete?" Odgovori mnoštvo: "Zloduha imaš! Tko traži da te ubije?" Uzvrati im Isus: "Jedno djelo učinih i svi se čudite. Mojsije vam dade obrezanje - ne, ono i nije od Mojsija, nego od otaca - i vi u subotu obrezujete čovjeka. Ako čovjek može primiti obrezanje u subotu da se ne prekrši Mojsijev zakon, zašto se ljutite na mene što sam svega čovjeka ozdravio u subotu? Ne sudite po vanjštini, nego sudite sudom pravednim!" Rekoše tada neki Jeruzalemci: "Nije li to onaj koga traže da ga ubiju? A evo, posve otvoreno govori i ništa mu ne kažu. Da nisu možda i glavari doista upoznali da je on Krist? Ali za njega znamo odakle je, a kad Krist dođe, nitko neće znati odakle je!" Nato Isus, koji je učio u Hramu, povika: "Da! Poznajete me i znate odakle sam! A ipak ja nisam došao sam od sebe: postoji jedan istiniti koji me posla. Njega vi ne znate. Ja ga znadem jer sam od njega i on me poslao." Židovi su otad vrebali da ga uhvate. Ipak nitko ne stavi na nj ruke jer još nije bio došao njegov čas. A mnogi iz mnoštva povjerovaše u nj. 
Danas novovjeki svijet 'svetkuje' jednog od svojih prvih i najznačajnijih idola. Dan kad se svijet klanja ženama. 
U brodogradilištu u kojem sam prije radio, jedan čovjek se je za ovaj dan odjevao u svečano odijelo i kupio bi nekoliko kilograma cvijeća. Cijeli dan obilazio bi zaposlene žene i svakoj darovao cvijet.
Ne, nije bio siromašan, živio je u vili na moru i bio je sin nekadašnjeg poznatog direktora, iako bi bilo romantičnije da je otkidao od svojih usta cijele godine kako bi postavio cvijeće na oltar svojim idolima.
Žene ili nekadašnje drugarice poslije marende su odlazile doma, a muškarci su nastavili piti i slaviti dan žena.
Zašto su internacionalni liberali i ljevičari uopće počeli slaviti 'osmi mart'?
Odovor je isti kao i na pitanje zašto su francuski revolucionari postavili oltar razuma i zašto su golu prostitutku stavili na oltar katedrale u Parizu, ili zašto su Izraelci izlili zlatno tele i klanjali mu se.
Čovjek osjeća u svojoj nutrini potrebu da se nekom pokloni, da bude nekom superiornom biću na raspolaganju. To je u našoj naravi koju je Bog stvorio i jasno je da bismo se trebali jedino klanjati Bogu.
Kao što zlatno tele nije postalo bogom radi toga što su mu se klanjali Izraelci, tako nije pariška prostitutka postala božicom kad su je revolucionari nosili i klanjali joj se kao da ona to jest, tako se nisu ni radnice u škveru uspele na Olimp zato što im je sin bivšeg direktora poklonio cvijet ili što ih je država privilegirala da iza marenede idu doma ili da idu u mirovinu prije muškaraca (iako u prosjeku duže žive, a teške i opasne poslove uvijek obavljaju muškarci).
Žene su dobile s tim danom ili generalno s feminizmom koji je vladajući u novovjekom društvu ono što im ne pripada po naravi i po Božjem zakonu, i zato su i dalje nezadovoljne i dalje traže nova privilegirana prava uz svestranu podršku efemiziranih mušakaraca ljevičara. I ako ćemo dobro pogledati oko sebe onda ćemo zaključiti da su većina žena feministice, čak i one koje se deklariraju da su protiv, kao i da su većina muškaraca uškopljeni iako misle da su muškarčine.
Protekla godina dana u Europi prilikom najezde muhamedanaca pokazuje pravo lice slavljenja idola feminizma. Žene koje su dosad s visokim potpeticama gazile efemizirane bijele muškarce, osjećaju slabost ili strah prema muhamedancima koji ih se ne ustručavaju napastvovati na javnim mjestima, a nigdje nema muškaraca da ih brane. Božanstvo ne treba braniti, nego obrnuto. Žene žele biti božicama i ujedno očekuju da ih brane oni koji im se klanjaju. Nema logike u tom ženskom razmišljanju što nam ti događaju bjelodano pokazuju.
U Nizozemskoj 'muškarci' prosvjeduju protiv napastvovanja žena i zahtjeva muhamedanaca da se žene pristojno odijevaju tako da se odjevaju u 'minice'.
Time pokazuju solidarnost prema ženama. Možda se nadaju da će i njih silovati dok su u kratkim suknjama.
Neki kršćani se pitaju - zašto to Bog sve dopušta, zašto je u Europi ili bilogdje gdje su kršćani sve veći strah koji ljude paralizira čak i u mjeri da se prave kako nema nikakvog straha i prijetnje koja im dahće za vratom.
Odgovor je u prvom liturgijskom čitanju. Nekadašnje kršćanske države i nekadašnji kršćani više se nisu klanjali Bogu, nego su izlili idole razuma, znanosti, napretka, feminizma pred kojima su raspojasano slavili i orgijali kao što su to činili Izraelci u podnožju Sinaja pred zlatnim teletom.
Nemoguće je zamisliti da bi onaj čovjek kojem su se radovali cvijećari na današnji dan, zajedno s drugaricama otišao na tradicionalnu svetu Misu, da bi se tamo klanjali Bogu ili molili zajedno krunicu.
Ali kako napisah, uz idol dana žena ide piće, zabava, a često i preljub jer se žene često osjećaju bliskijima s muškarcima na poslu, nego sa svojim mužem kojeg manje viđaju nego 'kolege'. Ovi na poslu joj se dive, poklanjaju cvijeće, a ovaj doma očekuje da mu kuha i pere. A muž nije ništa bolji, jer on se na poslu klanja nekim drugim ženama.
Tko će nas spasiti od poljedica klanjanja idolu žena koje traje već predugo?
Muhamedanci su Božja kazna, a ne rješenje.
Imamo li Mojsija koji će se založiti za nas pa reći Bogu - to su tvoji jer krstili su se, zovu se kršćanima i zašto da muhamedanci kažu gdje je njihov Bog ili da kažu kako ih je Bog prepustio njima da nad kršćanima gospodare i ponizuju ih?
Svi moramo biti i Mojsije i Aron. Jer smo najčešće bili Aron kad smo dopustili da oko nas raste idolopoklonstvo, a da se tome nismo energično oduprli. Pokajati se moramo zbog idolopoklonstva.
A moramo biti Mojsije jer moramo moliti za našu zabludjelu braću koji se još uvijek klanjaju idolima.

Na kraju prvog čitanja je rečeno kako je Bog odustao od istrebljenja Izraelaca zbog molitve Mojsijeve.
Ne smijemo pasti u zabludu pa pomisliti da je Bog promjenjiv, da sad misli i planira jedno, sad drugo.
Bog je oduvijek znao što će biti, da će Izraelci izliti zlatno tele, da će Ga Mojsije moliti da im oprosti, da će Mojsije nakon toga sići sa Sinaja i s levitima pobiti tri tisuće Izraelca kao žrtvu Bogu koji je taj dan poštedio od istrijebljenja cijeli narod.
Zar mislite da je Bog planirao istrijebiti cijeli narod iz kojeg će niknuti cvijet Jišajev - Gospodin Isus Krist?
Ne, nego to je izričaj Mojsijev koji je pisao Knjigu izlaska kako bi se naglasila dramatičnost i ozbiljnost prijestupa kojeg su učinili Izraelci.
Slično je kad u Knjizi postanka Bog pita Adama - gdje si? Zar je Bog prestao biti Bogom pa nije tada znao gdje se krije Adam? Ne, nego je to izričaj da se naglasi činjenica kako se je Adam skrivao od Boga od kojeg ništa ne može biti skriveno.
Idoliziranje žena veliki je grijeh protiv Boga koji mora biti kažnjen.
Bog ne će istrijebiti kršćane kao što nije istrijebio Izraelce, ali naknada - žrtva Bogu se mora dati.
Gospodin je bio na križu i zbog tog velikog grijeha, On je podnio žrtvu da bi se oprostilo naše idolopoklonstvo. I kao što je rekao preljubnici - idi i ne griješi više, tako i nama kaže.
Ljubimo svoje žene, štitimo ih, budimo dobri sinovi svojih majki i očevi svojih kćeri onako kako to od nas Bog zapovijeda i traži. Ali odbacimo daleko od sebe idola žena. Još bolje, uništimo ga kao što je Abraham uništio sve idole prije nego što je krenuo za Bogom.

U današnjem Evanđelju čitamo kako se sve više steže obruč mržnje i bogoubojstva oko Isusa.
Veliki tjedan je sve bliži i bliži.
Gospodin čita srca farizeja i pismoznanaca koji Ga žele ubiti i traže povod za to.
Pogledajte kako reagiraju kad im je iznio istinu - Zloduha imaš! Tko traži da te ubije?
Imaju pred sobom obećanog Mesiju i Boga, a silno se trude dokazati sebi kako to nije Mesija jer znaju da je ubojstvo Mesije neviđeni i neusporedivi zločin, najveći mogući zločin.
Za nekoliko desetljeća nakon ovog razgovora u Hramu, Bog, kojeg su ubili, kaznit će ih kaznom koja je puno veća nego ova koja se višestruko prenapuhava i koja je bila pred 70 godina.
Ali ne će ih istrijebiti kao što ih nije istrijebio na Sinaju.
Kao da svaki put kad zasluže uništenje, Mojsije uputi molitvu Bogu.
Kako napisah, kod Boga nema iznenađenja, Bog cijelo vrijeme čuva od istrebljenja židove zato što će se na kraju oni preobratiti i što su oni, kamo god došli i koliko god širili mržnju na Krista i Crkvu, svjedoci onog što se je dogodilo za Veliki tjedan.
A mnogi iz mnoštva židova, na kraju, povjerovaše u nj.

P.S. Utjecaj medija, pogotovo TV je jako bitan za širenje idolopoklonstva pa i idola 'dana žena'.
Evo članka koji opisuje kako su mediji u SAD-e malo pomalo došli do skoro otvorenog sotonizma. "Ligu pristojnosti" su katolici utemeljili 1934. i ta ustanova je bila toliko tada utjecajna da nitko iz hollywooda nije htio raditi filmove za koje bi Liga pozvala na bojkot. Jer tada bi filmovi financijski propali. S drugovatikanskom revolucijom, ali i s novom baby boom generacijom nakon rata koja je bila nositelj seksualne revolucije, pristojnost i čednost strmoglavno nestaje iz medija. Ali ja mislim da sam medij pokretnih slika ima nešto prijetvorno, obmanjujuće i demonsko u sebi tako da je Liga zakratko usporila nešto što neizbježno proizlazi iz tog medija.
Molitva koju je Liga imala i koja je uvijek aktualna:
+ In the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost. Amen. I condemn all indecent and immoral motion pictures and television shows, and those which glorify crime, criminals, as well as sins against the sixth and ninth commandments. I promise to do all that I can to strengthen public opinion against the production of indecent and immoral films and TV shows, and to unite with all who protest against them. I acknowledge my obligation to form a right conscience about movies and TV shows that are dangerous to my moral life. I pledge myself to remain away from them. I promise, further, to stay away altogether from places of amusement which show bad movies as a matter of policy, and from all homes that show indecent TV shows as a matter of accepted practice. Amen.

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.