četvrtak, 10. ožujka 2016.

Isusa pribijaju na križ


Isus gleda prema Nebu dok mu pribijaju ruke i noge na križ.
Kao da govori - vidi Oče kako vršim volju Tvoju i kako ljubim ove za kojih polažem život.
Čitali ste vjerojatno kakve bolove izaziva zabijanje čavala u zapešće kad se pri tom oštećuju živci i uzrokuje grčenje prstiju.
Izaija piše o Mesiji koji je pretvoren u krvavu nakupinu mesa jedva prepoznatljivu da se radi o čovjeku.
Isusovo tjelo je postalo jedna velika rana, a krvlju je natopio cijeli križni put.
Ali On je sada na križu s kojeg će zavladati svijetom. Ruke i noge su pribijene na križ, a Krist kraljuje s istog križa. Pilat je napisao i stavio na križ tabelu s natpisom na grčkom, latinskom i hebrejskom - Isus Nazarećanin kralj židovski.
Iako je to trebala biti sprdnja prema farizejima i svećenicima koji su se bunili zbog natpisa, Isus je stvarno Krist i kralj Izraela, a Njegovo prijestolje je križ. Niti jedan kralj nije nikad na takav način stekao svoju krunu i pobjedu.
Kraj Njega su dva razbojnika. Lijevi razbojnik nalazi bolesno zadovoljstvo rugajući se Isusu zajedno sa svećenicima i farizejima.
Ako si Bog i Mesija siđi s križa!
Isus nije nikad radio čuda onima koji su ih tražili radi svoje bolesne radoznalosti i babastog karaktera.
Tako nije ni ovaj put, ne samo radi takvih zlih ljudi, nego radi toga što je križ Njegovo prijestolje na kojem će trijumfirati nad grijehom i smrti.
Desni razbojnik dobija milost od Krista Kralja i povjeruje u Raspetoga braneći Isusa pred lijevim razbojnikom. Pri tome moleći da ga se sjeti kad dođe u kraljevsko nebesko.
I Dizma, desni razbojnik čuo je tada prekrasno obećanje:
"Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"
O blaženih li riječi koje je čuo Dizma! Svatko od nas bi trebao biti spreman stati na mjesto Dizme i trpjeti tih nekoliko sati muke dok nam stražari ne prebiju koljena i tako nas usmrte, znajući da ćemo odmah nakon toga s Isusom biti u Abrahamovom krilu, a nakon uzašašća Isusovog na Nebo s Njim vječno kraljevati u Nebu.
Neka tako bude i neka se naše srce prestane bojati muke i križa kad jedino u tome je naš spas!

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentiranje sam opet (4. svibnja 2023) dopustio videći da ima sve manje mjesta na net-u bez cenzure.